2018-07-05 605 浏览
在尖沙咀行完街,諗五倒食咩所以決定又食一蘭🙈呢排冇得去日本 所以都要食啲日本菜過吓癮估五倒平日竟然都要排隊 等咗半個鐘倒,終於可入座一入去店員會比落單紙 你可選擇的是:湯的濃度,油膩度,麵的軟硬,辣度,要青/走青,要叉燒/走叉燒等等不過美中不足嘅就係加半熟蛋同埋紫菜都係要錢㗎😭 食完拉麵之後 可以試吓佢嘅湯底亦都唔錯非常之吸引整體來講都可以試一試 不過價錢又貴左少少 不過都可以食到日本嘅味道係真係唔錯嘅🤤🤤
在尖沙咀行完街,諗五倒食咩所以決定又食一蘭🙈
呢排冇得去日本 所以都要食啲日本菜過吓癮
估五倒平日竟然都要排隊 等咗半個鐘倒,終於可入座
2018-07-03 543 浏览
話說7月2日要去尖沙咀喝婚宴,前幾天老公說尖沙咀係咪有間一蘭拉麵,他是拉麵哄……,當天中午時段雷雨,令人不想出去,但由要去喝喜酒,只好裝身化妝出發,平時在銅鑼灣都等好耐,心諗尖沙咀咁多自由行應該都要等好耐,大約3點半到達,不用等……坐在餐桌區,我們坐的位置比較焗,點了2碗麵,另加2隻蛋和木耳,我選擇了湯底濃度普通,老公要濃湯,麵軟到普通,上枱後先飲2啖湯,飲了普通濃度再飲濃味,2個都好味,麵軟硬剛好,感覺比銅鑼灣店好吃……哈哈!老公想普通好味,可能他之前吃過我在和歌山買回來的拉麵,所以要求特別高,而已他一碗麵不夠飽,我建議他下次加麵底!
2018-07-02
2018-06-16 688 浏览
慕名已久,終於和太太一試。叫了兩個拉麵,一枝波子汽水,一杯可爾必思,另追加一份叉燒。因揀選了麵軟硬度及湯底濃淡度,吃落湯底濃度及拉麵軟硬適中,拉麵比其他拉麵店好,有咬口及彈牙。但$89一碗得兩三片叉燒似乎略貴,還要加一呢?
2018-06-16
2018-06-12 981 浏览
好耐冇食過一欄,特登相約左幾個朋友一齊去朝聖。既然要朝聖的話當然預咗要排隊等食。但係估你唔到要等45分鐘,真攞命!兜左成個圈差唔多到我哋,場邊有啲藝人嘅簽名T恤。例如陳奕迅。等左40分鐘終於可以坐低叫嘢食。太內冇黎嘅關係,有一個一欄精選套餐$60。請留意佢呢個有蛋,叉燒三片,紫菜兩片,黑木耳。其實呢個同散計嘅價錢加起來係一樣嘅。真係唔小心就俾你昆佐以為低佐。講返個拉麵啦,啲味道同喺九洲食嘅味冇乜分別,唯一唔同嘅地方就係香港食,唔使坐飛機。佢啲拉麵基本上一個係唔夠飽,另外加面$19就可以食得飽一啲。佢個拉麵係食過咁多間之中係最好食㗎!食完

食完

2018-06-02
2018-06-06 822 浏览
一蘭🍜天然豚骨湯拉麵🐖🍜一蘭拉麵只專注於一種,但分有唔同口味包括醬油、鹽味同味噌等等,湯底都可以揀雞湯同魚湯既組合,滿足晒唔同客人嘅口味ʕ •ᴥ•ʔ一蘭將豚骨原有嘅腥味完全去除,煮出極之美味嘅豚骨湯拉麵🥢佢嘅麵條幼細而且好柔軟!而且仲加入骨膠原蛋白嘅成份,完全溶解左係天然豚骨湯入面,除咗好味之外,仲可以保持皮膚嘅彈力,有助身體健康🤙🏻辣既程度係源自加入左唐辛子既赤紅秘製醬汁🌶佢用辣椒為基礎,再加入30幾種配料混合,令到個醬汁唔單止辣,而且仲會有好多重口感嘅滋味,豐富左成個一蘭拉麵嘅層次(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
一蘭🍜
天然豚骨湯拉麵🐖🍜
2018-06-03
$100 (宵夜)
  • 天然豚骨拉麵
2018-06-02 595 浏览
味道很好,汤很鲜美,第一次觉得拉面这么好吃,但就是排队排了80分钟,里面有些区域还没有空调,简直闷死,很多位子没有开放,不知是什么原因。听说日本的一兰不会排那么久。
通常朋友聚會都唔會簡拉麵鋪,你簡都會簡可以坐得耐少少同舒服既鋪頭。但朋友真係好想好想食一蘭,好啦咁大家都去食。但其實我之前就係CWB食過一轉既,我就真係覺得唔好食又貴(又係同呢個朋友去食)諗住今次去TST可能會有啲唔同,咁就比多次機會佢。結果都係咁失望。作為一個身處於香港既拉麵愛好者,我知道係日本過江既拉麵唔平得去邊,而且唔單只一蘭係咁,所以我唔打算講佢咩價錢啊、性價比。就真係單純講食物質素,我就真係搵唔到理由要幫襯一蘭。一個拉面最緊要個精華就梗係個湯底。個湯底陣味真係難以形容,佢已經唔可以話唔好味咁簡單,係直情有少少奇怪既味道,一丁點兒都唔香。食到呢陣味,咁你又冇理由唔食落去,咁咪落啲辣椒粉落去睇下com唔com得住陣味。ugh sorry 係完全冇用既。我個人就 prefer 食硬既面,所以我就簡左超硬面。但最過癮係,佢唻到啲麵唔係唔敢咁簡單,係直情好似發漲浸左好耐咁,到底係咩玩法?但我唔否認既係佢個肉係真係好食,雖則份量又少又薄切,但佢真係抆得好林。呢碗野雖則咁好唔食,但我都係食得成碗落肚既,因為我非常之餓(通常餓既時候,咩都好食,而呢個係例外 = =)呢個食完真係唔夠飽,想嗌送
但朋友真係好想好想食一蘭,好啦咁大家都去食。
諗住今次去TST可能會有啲唔同,咁就比多次機會佢。
而且唔單只一蘭係咁,所以我唔打算講佢咩價錢啊、性價比。
就真係單純講食物質素,我就真係搵唔到理由要幫襯一蘭。

一個拉面最緊要個精華就梗係個湯底。
ugh sorry 係完全冇用既。
我個人就 prefer 食硬既面,所以我就簡左超硬面。
呢個食完真係唔夠飽,想嗌送又冇咩 option…

要價錢、冇價錢,
要好味、冇好味,
要服務、冇服務,
要環境、冇環境,
係香港有咁多日式拉麵既 option 情況下,我真係諗唔到我有咩理由要幫襯一蘭。(真心唔係打手,雖則我係另外兩間鋪既 fans = =
豚肉拉麵
2018-05-20
2018-05-22 843 浏览
係日本番黎,一直都好掛住日本拉麵🍜係銅鑼灣行完街肚餓,真係好想食番碗拉麵諗住熱潮應該減退左,應該無乜人排隊。。。點知勁多操普通話嘅人士排隊😑😑😑心諗無野嘅,無野阻左我食一蘭嘅決心明明已經開多左間分店。。。但係我都排左成半個鐘先入到去食真係好鬼熱,叫左杯啤酒消下暑糖心蛋都係必加的我本身鍾意食硬身嘅麵,所些揀左硬麵!有得選擇就係日本拉麵舖嘅好處湯底比起日本始終都係偏油,不過都係好好味。。忍唔住飲左好多啖🤪🤪
係日本番黎,一直都好掛住日本拉麵🍜
係銅鑼灣行完街肚餓,真係好想食番碗拉麵

明明已經開多左間分店。。。但係我都排左成半個鐘先入到去食

真係好鬼熱,叫左杯啤酒消下暑
糖心蛋都係必加的

2018-05-16 1004 浏览
凌晨兩點一個人仲係尖沙咀,有啲肚餓 呢個時間 最岩就係食一蘭。貪佢開廿四,一個人一碗麵岩岩好!已經係兩點幾仲要係平日,本身以為唔洗等,但係一落到黎仍然係有一條長龍,前面仲有個係BB..原來一蘭就如網絡上所講既,明明有好多位 但係全部封起哂 淨反兩間自修室位置開放。不過我諗佢地應該係要做清潔同埋反通宵更既員工比較少吧🤔等左半個鐘終於有位,一碗拉麵🍜$89,最中意佢湯頭濃淡、麵既硬度、蒜蓉份量、辣度都可以自己揀唔洗三分鐘就送上拉麵,湯頭依然好好飲!份量岩岩好!食哂啲麵,將啲湯全部飲哂就好滿足咁回家了

2018-05-06 833 浏览
這是什麼生意手法封一半的店面,然後要客人排隊眼看很多遊客對他們來說時間非常緊迫還要他們排一到兩小時這樣做生意真的不太道德是日本一蘭老闆的主意嗎?建議香港一蘭可以直接結業這樣子很討厭試一次算了
這是什麼生意手法
封一半的店面,然後要客人排隊
眼看很多遊客
對他們來說時間非常緊迫
還要他們排一到兩小時
這樣做生意真的不太道德
是日本一蘭老闆的主意嗎?
建議香港一蘭可以直接結業
這樣子很討厭
試一次算了
2018-05-06
下午茶
明明有很多很多位, 卻全部不開放, 要客人排長龍等2個小時都無得食, 就算食物和服務有多好都無法接受。客人有老有少, 迫客人在酷熱天氣或寒冷天氣等了又等, 以為是生意有多旺盛,結果一切只是店舖製造的假象, 真的感到十分失望呀!
2018-04-30
午餐
吃过两次,都是陪朋友去吃,一次是晚餐时间,排队两个多小时,本以为餐厅内部应该是繁忙的不得了的样子,结果终于排到的时候发现餐厅只开放了大堂的区域,坐在里面的食客都是意兴阑珊的样子,服务生很少,一些座位是空的,一些座位的桌子上还放着没收拾的碗筷,如果把那情景照下来,分明是一间经营不善的餐厅的样子,哪里像排了那么长队的餐厅 第二次吃是晚上23点,除了排队时间变成50多分钟,其他状况跟第一次几乎没差。 这家店很出名,味道也不错,但开放多一点区域,多一点服务生,让大家快一点吃到不是很好么,这样搞饥饿营销,排到最后只觉得很烦、很饿却没有胃口而已啊

2018-04-13
2018-04-11 1040 浏览
🦄一蘭拉麵🍜-拉麵🍜Hkd 89Rating🌕🌕🌕🌕🌑追加半熟鹽煮蛋🥚Hkd 14Rating🌕🌕🌕🌑🌑抹茶杏仁豆腐🍵Hkd 49Rating🌕🌕🌕🌕🌗-其實香港🇭🇰一蘭拉麵🍜都開左好耐 係好耐之前就食過一次 排個陣去排自閉位 簡拉麵就簡左清淡口味 見到我張相碗麵咁清淡都知道🤦🏻‍♀️ 麵質就係超硬個款😂😂😂 但食落一啲都唔硬 對於我來講都係淋🤥🤥 就算唔簡秘製既sauce同要濃啲既湯我都覺得好夠味😂😂😂🤔🤔🤔追加左隻蛋但如果佢係更加溏心咁就真係好好好perfect🤪🤭 抹茶🍵杏仁豆腐真係好好食 抹茶控係絕對可以一試💕抹茶味都幾濃幾出而且有甘甘地既茶味!豆腐都幾滑 中意佢面頭粒杞子😂😂配搭幾新奇😆-食過大阪同香港既一蘭拉麵🍜兩者都冇咩分別 遲啲有機會去福岡食總店 唔知會係點呢haha🤫🤫
🦄一蘭拉麵🍜
拉麵🍜Hkd 89
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
追加半熟鹽煮蛋🥚Hkd 14
Rating🌕🌕🌕🌑🌑
抹茶杏仁豆腐🍵Hkd 49
Rating🌕🌕🌕🌕🌗
2018-04-06 1037 浏览
心血來潮事件簿(7)😋之前係大阪嘅時候曾經試過個到嘅一蘭,返到黎香港就梗係會想試下有咩唔同😎不過今次就有少少失望,價錢貴之餘,湯底仲要好濃,感覺上無水,自己本身都鍾意食鹹嘅食物,但係今次個湯底就預料之外,唔知係咪為左配合香港人嘅口味,所以就有所不同😯不過價錢依次就認真唔合理,雖然一蘭貴為有名嘅拉麵,但係$89(未加一)只係食左麵同埋叉燒(因為本尊唔太鍾意蔥同埋蒜泥),買相唔吸引之餘,令人有少少食慾大減😫不過除此之外,服務同環境都幾好😇
心血來潮事件簿(7)😋
不過除此之外,服務同環境都幾好😇

2018-03-19 1440 浏览
食過嘅拉麵入面,一蘭始終係最愛。可能係因為湯底重口味程度對我黎講恰到好處,令人忍唔住飲多幾啖。相比魚湯,我更喜歡豬骨湯底。明知週末會多人都選擇去碰個運氣,一去到已經見到條人龍排到過埋樓梯出咗舖😂 本以為排到樓梯底攞咗點單紙就代表見到盡頭,原來只係無限等待嘅開始... 轉過一個又一個corner,大概一個鐘頭之後終於排到😴 每次食一蘭都一定會叫溏心蛋,浸一陣湯再食。但係今次太肚餓,等唔切就食咗一半,拉麵到再淋湯入去隻蛋度☺️近兩次食都會加辣,上次兩倍今次加到三倍。然後發現三倍嘅辣度好似係最理想💁🏻‍♀️