2018-12-06 333 浏览
早餐去食拉麵真係正,湯底濃郁得黎又唔會太咸,真係飲曬九成湯!面質揀左硬,更加有口感,最叫都加左替玉,最後就係兩大塊叉燒,連埋湯咁食真係無得輸,最後就係無限量提供既凍水,降溫一流!
2018-12-05 289 浏览
返咗成個禮拜工,好攰,有時都要自己靜下,發下呆。今日經過尖沙咀,突然之間想食拉麵,又自己一個人,就諗起一蘭。去到先記得可以坐一人位,唔使同人搭台咁尷尬。環境都幾乾淨,一人位都比較靜,可以慢慢嘆下個拉麵,又唔會有人望住你食,感覺良好!成間舖得一種拉麵,不過麵嘅軟硬度,配菜嘅多少,調味料嘅多少,你都可以自己選擇。個麵個湯底真係好濃,好想飲晒佢。麵同肉就真係唔多,食完都仲有啲肚餓。糖心蛋都唔錯,不過都唔平。個拉麵加埋隻蛋總共食咗百零蚊,都真係有啲貴。
返咗成個禮拜工,好攰,有時都要自己靜下,發下呆。

去到先記得可以坐一人位,唔使同人搭台咁尷尬。

豚骨湯拉麵

糖心蛋都唔錯,不過都唔平。

個拉麵加埋隻蛋總共食咗百零蚊,都真係有啲貴。
豚骨湯拉麵
  • 天然豚骨拉麵
2018-12-05 239 浏览
近幾年有好多過江龍由日本開拉麵店開到黎香港亦都令少去日本嘅香港人食多左真正嘅拉麵都可算係一種進步雖然喺香港食貴過喺日本食好多但係有時拉麵真係會令人上癮!而Ichiran嘅湯底真係令我中晒毒!今次黎到尖沙咀棉登徑呢邊嘅分店雖然7點未夠但都一如既往係咁多人不過好彩流轉都快始於坐一格格食完都好快走我今次叫多左少少辣叫左1份辣粉平時建議係1/2辣即刻有種嗆喉嘅感覺(!)好彩係撈暈d辣粉之前我已經飲左幾啖湯!今次亦都叫左每次必食嘅半熟蛋可能太耐冇黎我都唔記得隻蛋係凍嘅如果係熱嘅會更加好🤔同埋之前碗麵入面好似有木耳絲(?)亦都冇得揀青蔥定白蔥口感層次少左少少

近幾年有好多過江龍由日本開拉麵店開到黎香港
亦都令少去日本嘅香港人食多左真正嘅拉麵
都可算係一種進步
雖然喺香港食貴過喺日本食好多
但係有時拉麵真係會令人上癮!
而Ichiran嘅湯底真係令我中晒毒!

今次黎到尖沙咀棉登徑呢邊嘅分店
雖然7點未夠
但都一如既往係咁多人
不過好彩流轉都快
始於坐一格格食完都好快走

我今次叫多左少少辣
叫左1份辣粉
平時建議係1/2辣
即刻有種嗆喉嘅感覺(!)
好彩係撈暈d辣粉之前我已經飲左幾啖湯!

今次亦都叫左每次必食嘅半熟蛋
可能太耐冇黎
我都唔記得隻蛋係凍嘅
如果係熱嘅會更加好🤔

同埋之前碗麵入面好似有木耳絲(?)
亦都冇得揀青蔥定白蔥
口感層次少左少少
2018-12-01 289 浏览
假日早午餐去左尖沙嘴一蘭吃拉麵。其實不是第一次到一蘭吃拉麵,但水準每況愈下的,還是懷念日本的一蘭。不用排隊便能入座,叫叉燒拉麵加一隻蛋。蛋沒有蛋香。湯底很淡,拉麵份量少,可以自選軟硬,廚房刀功一流,叉燒就像一片薄薄的急凍豚肉,印象中對上一次的叉燒比較厚身吧。除了店員會送餐外,其他並沒有服務可言,自助取冰水,紙巾盒亦掛在高高的牆壁上,可以自取。全店24小時營業,收加一。一碗麵結賬便要一百元多。除了營業時間比較可取,不過味道愈來愈差的。其實尖沙咀有更多好選擇呢!
假日早午餐去左尖沙嘴一蘭吃拉麵。
午餐
2018-11-28 225 浏览
我發現我真的很愛帶著我媽到處覓食,哈哈因為有些店子是媽媽一個人,或是她跟朋友不太會去嘗到的,在父母還行動自如時,多跟她/他到處逛逛吃吃吧~.這次跟媽媽去了一蘭,雖然只有拉麵拉麵跟拉麵,但我滿喜歡由湯頭到蒜、辣、蔥都是可以按個人喜好來點。不會一式一樣,出現合我口味卻不合你口味的情況.一蘭的溏心蛋特好吃,不知道是不是因爲採用日本蛋的關係?是必點的小菜,哈.因為湯頭很香,雖然已經很飽的狀態,但我還是會加點白飯~忘了日羽本哪地區,拉麵是當成小菜的配飯吃,哈哈而且把麵吃光後,也可以倒入湯中變成湯飯的吃法♥️
我發現我真的很愛帶著我媽到處覓食,哈哈
因為湯頭很香,雖然已經很飽的狀態,但我還是會加點白飯~
忘了日羽本哪地區,拉麵是當成小菜的配飯吃,哈哈
而且把麵吃光後,也可以倒入湯中變成湯飯的吃法♥️
2018-11-26 265 浏览
一蘭開24小時關係 呢晚成10點先食晚飯又係尖沙咀附近就碰碰運氣睇下要唔要排隊☺️幸好一入就可以坐底食.....好耐好耐之前係日本食過一次直到香港開左店都未試過職員有問我地想坐大廳定單人位我地都選擇左單人位(都算叫一蘭既特色)Ps:大廳飲水要自己去斟水💦填喇填喇 我就揀哂佢推介醬汁 味道 硬度等等都可以按自己意願選擇😉食到辣一辣 背後有紙巾提供簡單快捷速食完成左個晚餐🥣最後埋單都比我想像中貴 每人約$80-90😅😅😅
一蘭開24小時關係 呢晚成10點先食晚飯
又係尖沙咀附近就碰碰運氣睇下要唔要排隊☺️

幸好一入就可以坐底食.....

好耐好耐之前係日本食過一次
直到香港開左店都未試過

職員有問我地想坐大廳定單人位
我地都選擇左單人位(都算叫一蘭既特色)
Ps:大廳飲水要自己去斟水💦

填喇填喇 我就揀哂佢推介
醬汁 味道 硬度等等都可以按自己意願選擇😉

食到辣一辣 背後有紙巾提供

簡單快捷速食完成左個晚餐🥣
最後埋單都比我想像中貴 每人約$80-90😅😅😅
2018-11-17 420 浏览
周六晚上五点多去的一兰,基本不用等位。拉面89,可以说是非常贵了。拉面汤底比较浓郁,但是缺乏层次,只能说是一般。面条偏硬也不入味,可以说是比较失败。叉烧好像只有两片,也很普通。总体来说是水准非常一般的拉面,完全有负盛名。我宁愿去吃昨天吃的越南粉和车仔面。39一杯的绿茶也很一般。两个人吃了254。这样的面如果卖30的话我大概会考虑一下吃不吃吧。还收加一的服务费,但是基本没有服务。服务员完全不说普通话?两个服务员,我说了听不懂,还是用粤语重复一遍,是我这几天在香港遇到的唯一一次。

2018-11-13 446 浏览
一個人出去尖沙嘴工作然後突然想起日本的拉麵就馬上衝去吃一蘭雖然位置有點偏 但是阻止不了我這個美食家的腳步一條長長的樓底 一大大的紅門帘確實有別一般的拉麵店這裏一進去就充滿了日式的氣味坐下來 還聽到不少日語的朋友這就證明了 連日本人也來光顧果真道地!本人另外還點了叉燒 肥瘦適中令人垂涎三尺!本人的選擇湯底比較輕 麵的軟度是適中不怎麼油膩也配上了青蔥真的不能不提 它家的麵真是無敵的彈牙吃起啦 特別有口感再配上一口口的叉燒 完美!
一個人出去尖沙嘴工作

吃起啦 特別有口感
再配上一口口的叉燒
完美!
2018-11-12 237 浏览
前幾日突然想食拉麵,於是放工去咗尖沙咀覓食。雖然一蘭拉麵已經進駐香港多年,但一直未有機會嘗試,只有喺日本心齋橋試過一次。今次終於尋回日本的味道去到尖沙咀分店需要落一層到地庫,初時以為沒有人排隊點知沿着走廊行便看到龍尾但人數不算太多等了約10分鐘便有位置。職員會先比落單紙我們去選擇合適自己的口味,然後會帶我們到位置,枱上有零鐘只要按下,即有職員過來收落單紙。不一會兒拉麵送到。拉麵來到必定先飲一啖湯底,湯底豬骨味濃厚,肉不會太肥,面的份量剛好,如果男士不夠吃,建議可加替玉。雖然拉麵拍得上日本的味道,但在價錢上卻是貴很多

雖然拉麵拍得上日本的味道,但在價錢上卻是貴很多

2018-11-11 343 浏览
今日係尖咀行街,諗緊食咩好野既時候醒起哩邊都有一蘭分店,唔使諗馬上就google位置即刻去搵食。入到店內店員好有禮貌咁問我地想坐四方枱定格仔枱,我見四方枱無咩特別,所以都係選左格仔枱黎坐,好處係可以擁有有私人空間,慢慢享受食物既味道。坐低既時候帶位既店員比埋張落單紙我地,哩度其中一個幾好既服務就係可以根據個人口味去選擇拉麵既軟硬度,湯既濃度等等....滿足唔同口味既顧客。填好晒後就可以按枱面上既落單制,跟住唔使10秒,好返就有店員黎幫手收單為左試真d碗拉麵既味道,所以唔點飲料,淨係飲免費提供既清水夠喇可能今日人唔多,等左大慨5分鐘左右既時間,碗熱辣辣拉麵已經送到上枱可以起筷。口味可以跟據個人口味調節,但一蘭拉麵既靈魂係無變既,湯依然濃郁,每一啖都係享受,食到最後如過飲晒d湯,留意下碗底仲有驚喜

滿足唔同口味既顧客。

• 一蘭拉麵
2018-11-09 175 浏览
在尖沙咀行完街,經過見到一蘭,就入去試試。之前見好多人,今日可能下午時段冇咁多人,不用等位,而尖沙咀呢間可以和朋友面對面坐。因為本人喜歡食辣,所以叫了7倍辣,湯底味道十分濃郁,拉麵也十分可口。
2018-11-04 377 浏览
天氣涼涼地,又諗唔到食咩,決定食碗熱騰騰既拉麵。我估應該去過日本既朋友都有食過一蘭,因為日本真係好多分店,而我覺得以一間連鎖店黎講,一蘭的確係好高質。自從一蘭黎左香港,反而無係日本食過,雖然有人話香港分店不及日本,但我一直覺得分別不大。就講內部裝修同環境,其實完全保留到日本既感覺,如果唔係有中文字,真係以為去左日本。湯底依然好濃厚,我唔怕油,所以揀左油啲,麵質揀左較硬,整體真係好好味。總括黎講香港分店真係唔差得過日本,不過就係偏貴左少少同細碗左少少。

2018-11-02
2018-10-28 439 浏览
之前係日本食過一次一蘭,覺得好正,見係香港有分店,就去試下!去到尖沙咀分店,好多內地同胞係到排隊,相當受佢地歡迎,反而香港人就好少。🤷🏻‍♀️ 我大概晚上9點幾去食,麵舖只開放「屋台」部分,有啲可惜。排左大概15分鐘就可以入座,但交完食物order紙後,都要等多15分鐘先有得食。但碗拉麵都無咩驚喜,味道好淡。雖然揀左普通硬度嘅拉麵,但係我碗拉麵嘅麵就偏淋,食落無咩口感。叉燒都麻麻地,唔係好入味。所以今次嘅體驗係令人失望的。
所以今次嘅體驗係令人失望的。
2018-10-26 365 浏览
晚上係尖沙咀不知道吃什麽好,朋友提議吃一蘭。去日本就成日吃一蘭!但係香港開做這麽久我都未去食過,於是就去吃吃看。我地要Gooole map搵,位置比較偏僻。原本以爲已經晚上查不多十一點,應該好快入得,不用排隊。點知去到依然係見到長長的人龍,排隊排左三十分鐘先有得入去。裏面的裝潢和其他各樣的東西都和日本差不多,沒有什麽不一樣。價錢就比日本貴,差不多要每人平均90-100蚊。不過個人認爲拉麵就無日本咁好味!首先湯已經好大分別,豬骨味較淡,面較軟,食完狂飲水。好失望日本好食好多。

2018-09-12
2018-10-24 312 浏览
忙碌過後,叔突然好想食拉麵,正宗嘅日本拉麵店叔就想起好耐都無食嘅一蘭,一個人動起來衝入呢間自修室形式拉麵店,原來呢間有分2邊,一邊正常枱椅可以一班人對食,一邊就係一蘭傳統自修室格局,一個人去當然係入自修室枱夠哂快,89蚊一碗加一,有湯有面,帶2片薄叉燒,辣醬同蔥,湯頭依舊香濃,面質較幼,辣醬亦好惹味,完全滿足到叔今晚想食拉麵嘅慾望,略嫌材料有點單薄,唔介意比多60蚊的話可以配到海帶同流心蛋等一套配料。一人一格,對於重私隱嘅食客,應該相當滿意。

一人一格,對於重私隱嘅食客,應該相當滿意。