2021-06-18 70 浏览
今天同朋友一起吃晚餐🥣,在圓方商場兜了一圈我發現一間未食過嘅海南雞餐廳,見到餐牌價錢適中於是就入去試一試💛餐廳部份位置以卡位形式 闊落。1.必選「天天海南雞」中份雞件滑滑的 雞肉唔鞋 再加埋配料砂姜+辣醬+醬油☁️加埋配料更好!冇咁單調2.馬來風光通菜味道濃郁,很喜歡💕而且有少少辣 適合配感覺 飯粒一粒粒)講起個飯,一碗飯也十分大碗(適合兩人份量)(講起個飯有啲似飯煲鑊朝 既鐵板飯)3.水煮安格斯牛肉味道適中,而且辣到剛剛好配合安格斯牛肉真的比普通牛肉高級了不少4.蜜瓜螺頭湯🥰真正的明火靚湯 味道剛剛好 唔會好鹹 亦都唔淡**發現原來有例湯餸**當然例湯就失色啲 所以蜜瓜螺頭湯是值得一試5. 1公升水果茶 價錢:$38(你冇眼花😵‍💫)勁大杯 建議大家可以找朋友家人share🙃🍹否則一定飲唔晒6.美祿豆腐花飲品 $28幾特別 味道不錯!又係大大杯最後仲有九折優惠!

1.必選「天天海南雞」中份

2.馬來風光通菜
味道濃郁,很喜歡💕而且有少少辣 適合配感覺 飯粒一粒粒)

3.水煮安格斯牛肉

4.蜜瓜螺頭湯🥰
真正的明火靚湯 味道剛剛好 唔會好鹹 亦都唔淡

**發現原來有例湯餸**
當然例湯就失色啲 所以蜜瓜螺頭湯是值得一試

5. 1公升水果茶 價錢:$38(你冇眼花😵‍💫)
勁大杯 建議大家可以找朋友家人share🙃🍹否則一定飲唔晒

6.美祿豆腐花飲品 $28
幾特別 味道不錯!又係大大杯

最後仲有九折優惠!

2021-06-17 58 浏览
依家香港疫情持續,又無得去旅行,唯有喺香港試吓其他國家嘅菜式啦。經朋友推介,我就嚟試吓呢間新加坡過江龍嘅餐廳,懷念一下新加坡菜,點知食完之後,真係要大贊,無論湯、小菜、飯,定係佢招牌嘅海南雞都超高質 。#極力推薦#下次都會嚟食又近地鐵站#圓方#食完仲有好多嘢可以行天天海南雞 中份 $158 雞肉好滑 有彈性 不過怕辣嘅朋友就要留意 個醬有少少辣。白飯 一碗都超大碗 可以夠兩至三個人食🤣螺頭湯。呢個湯真係好好飲👍🏻👍🏻極力推薦美祿豆花飲品 好大杯好好飲🤪
天天海南雞 中份 $158
雞肉好滑 有彈性 不過怕辣嘅朋友就要留意 個醬有少少辣。
招牌海南雞

白飯 一碗都超大碗 可以夠兩至三個人食🤣

螺頭湯。呢個湯真係好好飲👍🏻👍🏻極力推薦

美祿豆花飲品 好大杯好好飲🤪
2021-06-17
2021-06-15 63 浏览
平時食海南雞飯都係去深水埗或者九龍城附近泰國餐廳,今次打算試吓OpenRice有冇其他地方特別嘅海南雞飯,於是就搵到呢間就米芝連推介、正宗新加坡人開嘅食府。入到去嘅時候,入邊嘅裝修華麗配合西九龍嘅夕陽映照,顯得更加富麗堂皇,最大嘅原因莫過於佢位於Element,當堂好似做緊豪客咁一坐低嘅時候老闆就特別熱情招呼,可能我都係新加坡人😆所以對同鄉有種特別嘅情意結,安排咗我哋窗口位置可以欣賞到外面嘅風景,享用佳餚。嚟到必點嘅當然就係海南雞例牌,份量都唔少,而且咬落去肉質香嫩彈牙,雞湯慢慢由入面滲出來,配埋醬汁一齊試真係一流。當然唔少得油飯($38,二人份量)牛肉界嘅香蜜時,芥末和牛一定要吃埋配搭的沙律菜,而且粒粒彈牙,口感十足,實在好難得配搭住芥末一啲都唔滯,亦都唔辣唔攻鼻,值得試吓!記得攞定相機拍影片!!上菜方式實在令你畢生難忘,好似明星登台一樣,筆墨難以形容雙果沙律,必叫!牛油果和無花果配搭沙律菜還有甜甜的果仁,上面淋上了一層紅莓醬,夏天開胃菜。兩個人食嘅份量岩岩好還有九折添,同商場入面其他餐廳比較,性價比十分高有機會下次再嚟試吓!

當然唔少得油飯($38,二人份量)

牛肉界嘅香蜜時,芥末和牛

記得攞定相機拍影片!!
上菜方式實在令你畢生難忘,好似明星登台一樣,筆墨難以形容

雙果沙律,必叫!

兩個人食嘅份量岩岩好

還有九折添,同商場入面其他餐廳比較,性價比十分高
有機會下次再嚟試吓!
2021-06-13 60 浏览
落大雨,所以喺九龍站商場室內搵餐廳食嘢,喺落車位啱啱見到呢間餐廳,所以就入咗去食返餐晚飯,入到餐廳裏面發覺裝修同沙田嗰間分店差唔多,同朋友睇完Menu之後就叫咗雙果沙律( $98 ),筋腩相逢( $108 ),海南印象( $98 ),酸菜石斑( $128 ),超級水果( $38 )。先上枱嘅係沙律,有牛油果及無花果,加上新鮮蔬菜沙律,一路食一路感覺好健康。酸菜石斑熱辣辣上枱,唔算好辣,魚片夠滑,湯汁都唔錯,感覺唔會好重嘅味精。筋腩相逢非常之正,筋同埋腩都炆得夠林,同埋夠晒入味,實在好好味同埋最緊要係份量絕對足夠,絕無欺場。海南印象原來即係類似粉絲什菜煲,但係同樣分量十足,加上湯汁夠味到,又飲又有蔬菜食,正!另外叫咗一個飲品就係呢一個超級水果,差唔多成功升咁上,絕對超值抵飲!
2021-06-13 61 浏览
今日同朋友食咗海南雞飯!1. 黃金軟骨 香濃嘅鹹蛋黃醬包住雞軟骨,趁熱食非常香口,推介!2.天天海南雞 海南雞肉質比較實淨,食落雞肉唔算話好新鮮,以主打海南雞嘅新加坡鋪頭嚟講真係算幾普通3.雞油飯 正統嘅雞油飯,入口有淡淡的雞肉香味,不過不失啦~4.酸菜石斑係咁多樣主菜入面最出色嘅一樣!石斑入口嫩滑,湯底酸酸辣辣,但又唔會辣到食一兩舊就太辣食唔到 5.花好月圓(豆腐花)呢個豆腐花有驚喜~開頭服務員上枱嘅時候,見到個質地好水狀就驚會唔會難食,但食落有淡淡的豆香味,甜味足夠,而且都幾解渴!6.黑松露小籠包入口竟然有啲酸酸地嘅感覺,食得出黑松露嘅味道但又有種說不出嘅奇怪7.黑豬叉燒叉燒又係另一樣必嗌嘅菜式之一~ 半肥瘦嘅豬肉 加上濃濃嘅炭燒味 連埋雞油飯一齊食一流!
今日同朋友食咗海南雞飯!
1. 黃金軟骨
香濃嘅鹹蛋黃醬包住雞軟骨,趁熱食非常香口,推介!

2.天天海南雞

3.雞油飯
正統嘅雞油飯,入口有淡淡的雞肉香味,不過不失啦~

4.酸菜石斑

5.花好月圓(豆腐花)

6.黑松露小籠包

7.黑豬叉燒
2021-06-12 47 浏览
以海南雞作招牌菜 緊係要叫例牌試下海南雞($158) 半份未食睇色都知好嫩滑 一啲粗糙嘅感覺都冇 嫩得黎又唔太生見紅 會配上三個醬料 每個醬料都有不同的特色 個人最推介點黑豉油食 食落口完全冇失望 有海南雞點可以唔配油飯一齊食 雖然要額外單點 但個份量絕對可以夠兩至三個人食用 油飯 (細) $38雖然只係配角 但一個好食嘅油飯係會為海南雞加好多分 飯質 粒粒分明 每一啖都充滿着雞油嘅香味又唔會太油膩 唔會搶咗海南雞既鮮味原味小籠包$28非常有創意嘅外觀 滴管入邊係平時小籠包嘅醋個皮正常厚度 放晒啲醋入去都唔會爆開 仲有好豐富嘅肉汁黑松露小籠包 $38個人認為呢一個比原味更好味 非常濃郁嘅黑松露味 加上小籠包嘅醋 兩者同小籠包好夾 同埋個擺盤都好精美 泡菜蠔烙 $108泡菜味不算突出 似普通嘅煎餅 非常有飽肚感 味道偏淡 但炸得非常之脆 好香口 雪山芒芒 $38呢間餐廳嘅飲真係超抵飲 勁大杯同好足料非常濃郁嘅芒果味 溶左冰都唔會淡好多 開胃解渴 超抵飲無糖凍頂烏龍$22 茶味濃清香 無糖左唔會太難飲 都一樣咁大杯抵飲
以海南雞作招牌菜 緊係要叫例牌試下

無糖凍頂烏龍$22
茶味濃清香 無糖左唔會太難飲
都一樣咁大杯抵飲

2021-06-12 52 浏览
提起新加坡不得不提起熟食中心,當地的熟食中心包羅萬有,由串燒﹑炒面﹑以及海南雞飯,應有就有。其中位於Maxwell centre的天天海南雞飯更是令人難忘。疫情關係,不能往外地旅遊,唯有光顧位於Element的天天海南雞飯,回憶獅城味道。隨了進食時,其餘的時間均需要配帶口罩,餐廳亦都很細心提供了紙袋,讓客人暫放口罩。餐牌上除了有招牌的海南雞之外,亦有很多富新加坡色彩的美食,如肉骨茶﹑喇沙等等。更有套餐優惠,如人數較多的也可以選擇,價錢也相當「抵食」。來到天天海南雞,當然要點一客海南雞來吃。雞肉嫩滑,在不配醬汁的情況下,也清楚品嚐到雞味。醬汁調味恰到好處,特別是臘汁更能提升雞肉的鮮味。正如名廚Ricky所說,天天海南雞飯的雞味道好,飯更好。油飯粒粒分明,油香豐富,口感軟糯又不失煙韌口,絕對是一個高質素的油飯。我們一行更點了古法肉骨茶,肉骨茶是黑椒湯底,排骨入味之餘亦能輕易做出骨肉分離。唯一的不足就是女士吃起來會比較狼狽,如可以斬件的話會更好。另外,更點了一道名為馬來風光的炒通菜。通菜爽脆,亦有把過老的部分挑走,咀嚼時並不會感到不快,通菜調味不錯,配以馬拉盞調味,表現令人滿意。點菜的時候留

點菜的時候留意到有一份黑豬叉燒,愛吃叉燒的我便點了一份來吃。叉燒經過燒製後,會再以木煙燻才上臺。侍應打開碟蓋是已經可以聞到濃郁的煙熏味道。叉燒入口時鬆軟,脂香味濃,令人一件接一件放進口中。以百多元就有一份這個質素的叉燒,實在令人驚喜。如果問我整餐飯有什麼焦點,我會答你除了海南雞外,叉燒更是值得一試。

整體而言,天天海南雞食物質素不錯價錢亦相對貼地,很適合家庭聚會。

2021-06-10
2021-06-10 45 浏览
*海南雞份量相當多,半份雞兩個女仔食非常足夠。海南雞肉鮮嫩,肉質偏實,下次會想試埋燒雞!*油飯好大碗!兩個女仔食唔晒。油飯夠香,不過不失。*黃金雞軟骨一送上嚟熱辣辣,蛋黃油甘香,雞軟骨好脆,食到停唔到口。*酸菜魚辣味略重,唔夠酸,有少少喧賓奪主。不過魚好食!好滑,我同朋友一致認為全晚最好食係酸菜魚*黑毛豬叉燒炭燒味好出,半肥瘦加埋層蜜汁好好食。*黑松露小籠包有啲失望,湯汁唔夠,略乾,餡料就冇乜特別。*豆腐花開頭見佢咁「水」,以為有伏。但食落口感似雙皮奶,有驚喜!不過凍食略嫌冇乜豆香。總括而言,食物質素唔錯,店舖環境都好舒適,如果多人仲可以坐包廂。
*海南雞

*油飯
好大碗!兩個女仔食唔晒。油飯夠香,不過不失。

*黃金雞軟骨

一送上嚟熱辣辣,蛋黃油甘香,雞軟骨好脆,食到停唔到口。

*酸菜魚

*黑毛豬叉燒
炭燒味好出,半肥瘦加埋層蜜汁好好食。

*黑松露小籠包
有啲失望,湯汁唔夠,略乾,餡料就冇乜特別。

*豆腐花

開頭見佢咁「水」,以為有伏。但食落口感似雙皮奶,有驚喜!
不過凍食略嫌冇乜豆香。

2021-06-09 293 浏览
想試呢間嘅海南雞飯好耐啦!之前都聽過係米芝蓮推介,係新加坡都好出名,聽講佢地仲係有自己嘅農場養雞所以特別新鮮夜晚都好多人食,全場滿座,想唔洗排就最好早啲黎,食完出黎都有人排緊隊天天海南雞 🐔(例牌)$158雞油飯 🍚(細)$38一黎到已經睇到啲雞肉皮薄肉滑,雞皮同出面唔同,同雞肉個顏色接近,雞肉上面仲淋左一啲秘製醬汁,另外配左三色醬(海南雞豉油、辣椒醬同薑蓉)雞肉食落好滑,而且啖啖雞胸肉冇骨,加埋佢個皮好薄,女仔食都唔怕有肥膏油飯做得好出色,一開蓋已經聞到好香,食完仲想再食,份量黎講都有4碗飯,兩個人食已經夠晒松露蝦多🍤🍞呢個真係超正!極度推介!多士炸到脆卜卜,大蝦放左係上面,入面就搽左黑松露醬,另外再淋左黑松露蛋黃醬係表面,有咬落去雙重口感,而且味道好濃🤩🤩同埋食完唔會覺得好油膩,諗起都好想再食軟骨大根🍖豬軟骨煲到軟淋淋,連啲骨都可以食埋,蘿蔔都炆到好淋同入味,配飯一流海味豆腐🦐豆腐入面釀左蝦膠同豬肉,加埋蠔油汁都幾有鮮味,同屋企人黎食可以揀呢款,幾健康呢到坐得好舒服,仲望到出面日落有feel

天天海南雞 🐔(例牌)$158
雞油飯 🍚(細)$38

雞油飯

松露蝦多🍤🍞

松露蝦多

軟骨大根🍖
豬軟骨煲到軟淋淋,連啲骨都可以食埋
,蘿蔔都炆到好淋同入味,配飯一流

軟骨大根

海味豆腐🦐

海味豆腐

呢到坐得好舒服,仲望到出面日落
有feel
雞油飯
松露蝦多
軟骨大根
海味豆腐
2021-06-06 63 浏览
今日嚟到圓方,見到好出名嘅天天海南雞飯,就同男朋友去食下啦,一去到門口已經覺得佢哋嘅裝修好豪華,好靚,坐低之後職員會另一壺熱茶嚟,服務態度好好,睇佢嘅Menu真係會眼花撩亂因為佢嘅Menu好似一本雜誌甘,食物嘅款式好多而且好吸引,咁我哋黎食海南雞梗係要叫海南雞試吓啦,之後仲叫咗椰子海鮮炒雞油飯,仲叫咗一個肉骨茶。咁首先講吓海南雞,佢嘅海南雞真係特別嫩滑,而且唔會好油,份量都十足,不得不提佢嘅椰子海鮮炒雞油飯,因為佢一黎到噴工就會淋冧酒喺上面,燒到好香而且觀感上好靚,佢嘅飯由於係椰子殼嘅入邊所以飯都有好大嘅椰子味好香口,最後就係肉骨茶,肉骨茶嘅肉好大條,簡直份量超標,整體而言,今次真係食咗一間視覺味覺都好滿意嘅餐廳。
2021-06-02 61 浏览
媽媽之前食過覺得好味,所以生日當天要求去再食。食物依然保持水準,黃金苦瓜、石斑酸菜魚好味。但可能lunch時間比較多人食set,而我哋就散叫,所以上菜的速度比較緩慢,另外希望服務員可以留意下坐在房內的客人,因好難叫到服務員。
2021-06-01 277 浏览
呢間餐廳由新加坡麥士威熟食中心最出名嘅「天天海南雞飯」🇸🇬連同3間新加坡米芝蓮街坊食店「老街坊」、「超好面」同「五十年代」,提供多款星洲美食🌟💗脆爽海蜇($68)將海蜇頭、芥蘭同馬蹄涼拌,口感爽脆冰涼,味道清新開胃,帶麻油香🥙💗天天海南雞($158/ 半份)依足新加坡總店製法,選用白羽肉雞,雞皮爽滑脂肪少,肉厚嫰滑,雞味突出,淋上惹味秘製雞汁🐓搭配清爽嘅青瓜條🥒加上3款秘製醬汁,有黑醬油、辣椒醬同薑蓉💗天天石鍋雞油飯($38/ 1-2人)先炒香雞骨、黑蒜、斑蘭葉等,再加入雞湯同米煮製,令每粒米吸收哂湯嘅精華同香味,而且粒粒分明🍚💗西班牙黑毛豬叉燒($148)先以36小時低溫慢煮黑豚豬,然後煙燻。叉燒外層燒至焦香,肉質肥瘦適中,軟嫩彈牙,充滿肉汁同脂香🐖入口既有煙燻香氣,又帶香甜嘅蜜汁味🍯💗筋腩相逢($108)牛腩肉質軟腍鬆化,牛味香濃;牛筋軟滑黏糯,充滿骨膠原🐂用上新加坡袐製黑磨豉醬燜製90分鐘,非常濃郁入味🥘
💗脆爽海蜇($68)
脆爽海蜇
💗天天海南雞($158/ 半份)
天天海南雞
💗天天石鍋雞油飯($38/ 1-2人)
天天石鍋雞油飯
💗西班牙黑毛豬叉燒($148)
西班牙黑毛豬叉燒
💗筋腩相逢($108)
筋腩相逢
2021-05-31
脆爽海蜇
天天石鍋雞油飯
西班牙黑毛豬叉燒
筋腩相逢
有把時間慢慢細嚼米芝蓮推介餐廳😌而家圓方有泊車優惠🤩食個飯都輕鬆有8個鐘泊車🤫今日重點推介呢間朋友飯局聚會首選價錢相宜,又房可包,見到朋友reu都揀呢間,證明一般大眾絕對負擔到😊而家仲有震撼價套餐🤩我揀咗2人餐 $388前菜: 脆爽海蜇(芥蘭花蹄拌海蜇頭)涼拌小食,食到淡淡麻油和醋香,幾開胃☺️涼瓜鳳梨燉龍骨味道很鮮甜,加入了元貝令味道更濃☺️都幾足料重點推介及主打天天海南雞 中份雞肉超嫩,入口時微温,雞控温方面值得一讚,之後再冰鎮雞件鎖緊肉汁😆超juicy,再淋上自家製醬汁🤤精心炮製👍🏻必食系列配搭正宗三色醬🤤正油飯亦是必食之選 (官方1-2人份量) 但我覺得絕對足夠2個人食,都幾多飯依然係一粒粒,唔會話好冧or好油😇💯辣子金玉即粟米🌽偏少少🌶但加了大量炸蒜,超惹味女士之選石窩牛肝菌紋花膠海參大約有2塊大花膠和幾片海參😌送飯一流

今日重點推介呢間朋友飯局聚會首選

而家仲有震撼價套餐🤩
我揀咗2人餐 $388

前菜: 脆爽海蜇
(芥蘭花蹄拌海蜇頭)
涼拌小食,食到淡淡麻油和醋香,幾開胃☺️

涼瓜鳳梨燉龍骨

味道很鮮甜,加入了元貝令味道更濃☺️都幾足料

重點推介及主打
天天海南雞 中份
配搭正宗三色醬🤤正

飯依然係一粒粒,唔會話好冧or好油😇

💯

辣子金玉
即粟米🌽
偏少少🌶但加了大量炸蒜,超惹味

女士之選
石窩牛肝菌紋花膠海參
大約有2塊大花膠和幾片海參😌送飯一流

2021-05-30 43 浏览
考完車牌諗住同老公去鬆下❤️要食好耐冇食嘅海南雞飯!之前去過新加坡食過天天海南雞,當時已經一是難忘❤️過江龍嚟到香港一定要試吓💪🏽support 下!海南雞肉味好滑,同埋好細心,幫你去骨去皮! 食得非常方便,愛佢個辣醬,非常香,配合夏天非常有風味,非常開胃另外佢個雞油飯亦都恰到好處,夠香,配上海南雞食一流。$38二人份量石鍋上。賣相非常好睇。食咗一段時間我仲發覺,石鍋仲溫暖,保溫效果一流。呢度啲嘢飲好大杯,而且價錢好優惠好抵飲。無糖凍頂烏龍茶$22 大大杯好fresh😝仲叫咗兩籠小籠包黑松露味$38,同埋原味$28。我鍾意黑松露味,好香濃嘅黑松露,而且同個包湯好襯。完全唔會覺得奇怪。而且佢用酸醋嘅方式好特別,醋放在個泵,你泵落去。黃金大蝦份量亦都好多,配埋黃金翠玉瓜,又唔會太流,味道都好夾。一間一間餐廳我哋會再食😋有好多其他菜式想試吓

過江龍嚟到香港一定要試吓💪🏽support 下!

一間一間餐廳我哋會再食😋有好多其他菜式想試吓
  • 天天海南雞
呢一餐新加坡米芝蓮推介真係不得了,每一道菜都係我嘅心水推介,而且上碟擺盆都好靚,我一定會不停咁返嚟幫襯。芥末和牛(推介)呢個菜當係餐前小食,一嚟就有乾冰,啲煙飄到好似去咗仙境咁。芥茉醬味道非常清新,和牛都煮得非常淋,好有驚喜。哪吒鬧海(推介)呢個海鮮喇沙麵不得了,用砂鍋裝住嘅喇沙湯,滿滿海鮮,勁大兜又夠熱,賣相靚得來,喇沙嘅味道唔夠龍爺張嘅分量剛剛好,又帶有少少辣,撈落啲面度,真係超級有星馬風味。浴火鳳凰(推介)一個用椰子殼裝住嘅炒飯,上碟嘅時候侍應唔會幫手點火,成個炒飯都着左火,視覺效果一流!最surprise就係佢個炒飯粒粒分明,又有蝦、蛋同帶子,好足料,超有驚喜!年代奶茶呢個都算係正宗拉茶,拉茶面頭有一層泡泡,整體唔錯。超級水果茶呢個超巨型嘅水果茶真係抵到爛, 廿幾蚊就有1公升,仲要勁多水果,水果茶唔會太甜,好清新又健康。

芥末和牛(推介)

哪吒鬧海(推介)

浴火鳳凰(推介)

年代奶茶
呢個都算係正宗拉茶,拉茶面頭有一層泡泡,整體唔錯。

超級水果茶