2021-06-21
又係過江龍🐉今次仲係有米芝連推介嘅海南雞飯🐥去嘅圓方分店裝修幾型格,坐得好舒服,仲有落地玻璃可以望住出面個海境😌雖然話係新加坡過江龍,但佢地嘅食物種類唔限制於新加坡菜,餐牌成本雜誌咁厚,菜式多到眼花撩亂,樣樣都想試嘅我地幾經辛苦先揀到幾款出嚟😂·<天天海南雞> ʜᴋᴅ 158香港店同新加坡店都採用相同雞種🇸🇬經過5小時嘅烹製,被譽為米芝連最嫩滑雞肉😮的而且確雞肉幾滑,就算雞胸位置都係紮實得嚟又完全唔乾☺️好欣賞佢地選用嘅雞都有做開gym,唔會見到雞皮下面有一層黃黃嘅肥膏👻而且雞皮都偏薄又爽脆,食落都唔太大負擔😙·<雞油飯(細)> ʜᴋᴅ 38用石鍋裝好再用木蓋蓋好🪨呢個presentation我鍾意!雞油飯冇用薑黃粉,所以色澤偏淺。雞湯、雞油嘅味滲透每一粒米,就算係雞油飯都唔會過分油膩,仲保持到乾爽粒粒分明🤩呢個size雖然話係1-2人份,但我覺多個人食都夠呀😝·<黃金軟骨> ʜᴋᴅ 68鹹蛋黃雞軟骨🤩雞軟骨粒粒都好大,除咗有軟骨嘅硬脆,仲有痴住少少脂肪嘅油香🤓食到鹹蛋黃沙沙嘅口感,但覺得鹹蛋味可以更出😗·<古法肉骨茶> ʜ
新加坡嘅肉骨茶會更重胡椒味,所以怕中藥味嘅朋友都可以安心點呢道菜👌🏻飲落都幾濃味,不過就略嫌鹹咗少少🤏🏻就算可以refill我地都無再添🙈四大條一字排燉到非常軟淰,用筷子都輕鬆將骨肉分離,而且好入味😋食完啲骨之後發現原來下面仲有唔少豬肚同枝竹,真係好多料呀🤪
估唔到係幾大杯,兩個人飲都夠晒👭🏻百香果嘅酸甜味為主,但茶底又唔會過甜,仲有唔少蘋果🍏菠蘿🍍西瓜🍉作配料🤩
豆腐花同美綠粉係分開上,落幾多就任君選擇,雖然落得太多美綠粉會蓋過豆腐花味,似齋啪粉咁都幾爽🤣
餐廳本來有加一服務費,不過有9折其實等於免加一,淨係要比多每位ʜᴋᴅ 9茶位費☕️整體用餐經驗唔錯,舒服到慢慢食咗成兩個幾鐘🤓