今次係第一次嚟到九龍站,因為約左朋友食飯,朋友住九龍站上蓋,所以專程到這邊來。商場分不同區域,有“木,水。。”等,地鐵扶手電梯上,指示非常清晰,抬頭跟指示走,好容易去到水區,找到這間“天天海南雞飯”。聽個名,我以為淨係得海南雞飯食,心想無咩特別。誰不知原來好多精巧小菜,而且真材實料。我想食店在呢類高級商場一定價格不平,但原來價錢非常大眾化,一般平民價錢,可以食到此水準,此環境,性價比甚高,喜出望外,所以我要俾🌟🌟🌟🌟🌟。女士精選嘅“石窩牛肝菌蚊花膠海參”菜式都係168蚊,當菜一上檯,我心想:。。嘩。。咁抵,咁足料,百幾蚊。件件海味都大大件,好厚身。食落口感超正。相比一般酒樓呢類菜,海味都薄薄的,口感超削。但厚厚的,食落先可以食到食材真味,原味。而且牛肝菌都蚊得超入味好食。👍👍👍👍但提一提,朋友話上次嚟食,夜左,就賣晒無得賣。所以記住早d落單,呢味菜好搶手㗎!😍😍😍😍😍另外,我要讚“石窩雞油飯”🌟🌟🌟🌟🌟,又係一絕。一打蓋子,飯香油味撲鼻,增加食慾。飯質軟硬適中,一個字,正呀。😋😋😋😋😋當然,我緊叫“天天海南雞”試吓啦!雞肉嫩滑,都算唔錯之選。另外,我地仲叫左個軟骨大根,係米芝蓮攞獎菜式

當然,我緊叫“天天海南雞”試吓啦!雞肉嫩滑,都算唔錯之選。

另外,我地仲叫左個軟骨大根,係米芝蓮攞獎菜式,好厲害呀🎉🎉🎉。豬軟骨蚊得淋身軟滑,配以白蘿蔔。可以。👍

我地仲叫左黑松露小籠包。賣相有趣吸引。廚師將醋汁放在小管上插進包裡。😂😂😂我想了一想,佢這樣做又有道理,因為如果一般做法,點上醋汁,醋汁都在皮上。但現在,直接將醋送入肉汁,將熱肉汁與醋混成一體,中和肥膩感,係廚師周到聰明有心思的做法。👍。但提一下,小龍包嚟到,就要趁熱食啦!這樣,才可品嚐真味。

寫到呢度,發現原來寫左好多。下次,我會再嚟的。🤩🤩🤩🤩🤩