2008-05-17 18 浏览
琴日去完conceptshop,係山林道附近ge野 都差唔多試哂,所以今之一於去遠少少...就係柯士甸道(其實都係對面個條街姐,,hahah..)其實之前都聽過 間野ga喇 ,今次一於去試.一上到樓上 就有個姐姐 熱情咁問我幾多位,我 諗: 唔駛咁誇呀?姐姐><入到去無耐,一坐低就 主動過黎幫私加茶例牌個句啦..有咩推介呀?姐姐,我地今日鵝肝 靚wow,我話有咩飽肚d ga? 姐姐就話牛肉鍋,其實我得兩個人都唔駛 咁多野啦...所以最後就叫左一個牛肉鍋,兩客鵝肝壽司,同埋幾客三文魚壽 ,醋青魚壽司...鵝肝壽司...好正,早知唔要牛肉鍋....不過牛肉鍋都唔錯,但係個鵝肝壽司,醋青魚真係好唔錯~~~右多一個好去處loo ~~
琴日去完conceptshop,
就係柯士甸道(其實都係對面個條街姐,,hahah..)
其實之前都聽過 間野ga喇 ,今次一於去試.
其實我得兩個人都唔駛 咁多野啦...
2008-05-17 10 浏览
上個禮拜細佬生日, 佢話想食日本野, 所以就上黎search下有咩好食啦, 俾我搵到呢間, 見大家對佢既評價都唔錯, 所以就揀左食呢度啦, 果然同大家所講既一樣, 都唔算好多人, 不過為左穩陣起見我都係預先book左枱, 不過都唔算隔涉丫, 都好易搵呀, 不過條街就真係靜左d, 平時冇咩事都唔會行入去o者; book左7點半, 間餐廳一半人都冇, 下次都係唔駛book啦, 我地坐bar枱, 因為佢話order枱已經full晒, 不過仲好啦, 可以見住老板親自為客人準備食物, 老板無論手法氣勢都好pro, 令客人食得好放心, 初初我都唔知原來佢係老板, 以為係做左好多年出面請返黎既大師傅, 因為有枱客係咁同師傅對飲, 唔覺意聽到d waiter講先知原來佢係老板, 真係好開心呀, 感覺真係好似和味濃情一期一會咁, 老板既第一徙弟個總經理都要同個客對飲, 真係好似和味濃情咁呀, 第一次去d咁似日本既地方食野, 平時都係去開迴轉壽司食, 個個食完就走, 邊會有人同師傅對飲丫, 淨係呢點都值得黎見識一下我地3個人叫左好多野食呀:三文魚壽司x6鵝肝壽司x2鰻魚手卷x2鰻魚壽司x1海鰻壽司x1吞拿

我地3個人叫左好多野食呀:

珍珠象拔蚌壽司x1
酢鲭魚壽司x2
吉列炸蠔x1
雜錦天婦羅x1
海膽刺身(半板)
鯛魚+吞拿魚刺身x1
三文魚刺身x1
三文魚腩刺身x1
拖羅刺身x1

真係叫左好多, 樣樣都想試, 所以就搞成咁, 食到我地飽到上心口咁走;, 最好食都係最尾個3個刺身, 本來想叫大拖羅, 不過居然冇晒=.=唯有轉叫拖羅, 拖羅真係超好味, 個種入口即溶既感覺真係好正, 三文魚腩都好正, 三文魚就普通; 唔係拖羅既吞拿魚就完全唔掂, d筋多到好似咬緊橡筋咁, 唔掂!d炸物都好正, 我最鍾意佢個汁係熱既, 浸完之後食就好似岩岩新鮮炸起咁, 超正; 帆立貝都比較突出, 點左醬油之後都仲食得出帆立貝既鮮味, 比起板前個d真係好好多, 其他都係一般, 唔太突出又唔太差, 總括黎講都ok既, 值得一試啦
  • 拖羅刺身
  • 三文魚腩刺身
  • 雜錦天婦羅
  • 吉列炸蠔
  • 帆立貝壽司
2008-05-14 1 浏览
今日同女朋友行街,老佛爺特然話想食壽司記得之前係呢度見過呢間的食評唔錯就上來試下(貪環境清靜~因為本人就至憎排餐死) 果然我地8點來到都唔使排隊間店大約7~8成人到都唔算太嘈傾偈一流,就服務方面來講都算唔錯..最值的講的就係侍應好好禮貌同埋會好主動幫我地加茶,唔似一般的食肆咁要我不停舉手叫加茶破壞曬傾偈的氣芬 而食物方面我地就試左佢地推介的活帆立貝刺身(好鮮甜)...鵝肝壽司(食完之後成個口都充滿香味正).....雞泡魚乾...大拖羅刺身..三文魚腩刺身....響螺刺身..銀雪西京燒(店員話呢個菜色係日本老師傅秘方調製果然無界紹錯!!)...三文魚頭鍋..同埋栗米湯....食完以上食物以經飽到上心口..點知老佛爺又要食埋雪糕咁我地又試左柚子雪糕(入面有粒粒柚皮)同埋南瓜雪糕(好香南瓜味又唔太甜)....因為今次得兩個人的關係有好多想食的野都點唔到下次一定約埋成班fd來再食過!!!

• 銀雪魚西京燒..雞泡魚魚乾....柚子雪糕
2008-05-08 24 浏览
之前同家人來過, 感覺幾好. 今之和同事搞farewell party, 訂了12位. 安排了個類似VIP corner 的房, very good 幾嘈都唔怕. 轉咗menu, 試試先. 是日點了前菜:枝豆三文魚頭軟骨: 呢個好特別, 一片片, 酸酸爽爽的, 店員說是三文魚頭鼻樑的軟骨, 完全無腥味. 辣八爪魚青瓜: 辣辣的加埋青瓜的清爽或八爪魚的微咸, 好開胃. 刺身池魚: 切幼絲. 加些薑末及蔥花於酸汁內來吃, 鮮甜. 油甘魚腩: 好肥美, 甘香. 劍魚: 不過不失, 無雪味左口魚薄切: 清甜, 口感帶爽, 這個都是點酸汁薑末及辣蘿蔔蓉赤貝: 好爽口, 啲肉洗得好乾淨. 海膽一板: 有紫菜同青瓜片附送. 一整板上枱. 甘甜, 吃後有long lasting. 壽司:三文魚/帶子: 大路貨色. 都幾新鮮, 起碼上枱時個面都是有光澤的. 象拔蚌: 勁爽甜, 不過塊象拔蚌似乎細咗啲. 大拖羅: 入口即溶, 好在有壽司飯一齊食可以咬多兩下, 唔係好快就要吞咗佢. 鵝肝: 甘香得好緊要, 淨吃就好 ”漏”, 爽埋啲壽司飯有微酸就好好味同好爽味喇. 無雙卷: 其實係熟牛卷, 上面再放上和

轉咗menu, 試試先. 是日點了
前菜:
枝豆

刺身
池魚: 切幼絲. 加些薑末及蔥花於酸汁內來吃, 鮮甜.
油甘魚腩: 好肥美, 甘香.
劍魚: 不過不失, 無雪味
赤貝: 好爽口, 啲肉洗得好乾淨.

壽司:
象拔蚌: 勁爽甜, 不過塊象拔蚌似乎細咗啲.
無雙卷: 其實係熟牛卷, 上面再放上和牛. 口感豐富, 有創意.

熱食
燒油甘魚頭: 燒得外香脆內軟, 好香口, 啲肉好juicy, 好滑.
銀雪魚西京燒: 銀雪魚本身無味, 得個滑字, 要靠啲自家的面豉汁醃一至兩天. 呢個西京燒醃得好入味, 亦係燒得好香.
日式炒雜菜: 大路野, 無可能有失.
黑豬生姜燒: 黑豬肉唔“鞋”口, 但就煎的時候就煎得乾咗少少, 好在有個汁補數. 個汁都幾香薑味.
雜錦天婦羅: 上枱時看到唔係太油, 但已經太飽, 無食到. 同事話整體上唔係太油膩.

服務: 有兩壺茶放在枱上自己添, 待應會主動加茶. 整上都好有禮貌. 洗手間都幾乾淨, 又夠大.

今次同個同事farewell, 但唔會同呢間餐farwell.

• 左口魚薄切刺身
  • 鵝肝壽司
  • 銀雪魚西京燒
2008-05-08 8 浏览
見到咁多好既食評, 特登去試下食第一啖已經唔得, 三文魚普通啦, 但舊飯真係好差好似雪藏左好耐咁, 又硬又乾, 又無醋味影響哂成舊壽司既味2個人食左4碟就走左lu一定唔洗排隊, 因為根本無咩人
見到咁多好既食評, 特登去試下
食第一啖已經唔得, 三文魚普通啦, 但舊飯真係好差
好似雪藏左好耐咁, 又硬又乾, 又無醋味
影響哂成舊壽司既味
2個人食左4碟就走左lu

一定唔洗排隊, 因為根本無咩人
2008-05-07
This is our 1st. time we go to that rest.!!!! At before......we saw the all commanded about that rest.. But when we arrival & order "火炙三文魚壽司, 三文魚壽司, 軟殼蟹卷, 凡立貝壽司, 珍珠象拔蚌壽司, 鵝肝壽司"!!! It's all unexpected yummy...........just ok for us........for the price........it above average. Should not go back again........
2008-05-04 4 浏览
上一個月同朋友來呢度gather見到食評咁好, 一心諗住有一個好既晚上, 不過食物既質素真係唔得我地叫左好多野, 以下係唔得既:1/ 海膽花之卷 >> 海膽好腥><.2/ 帶子壽司>> 一陣雪味, 完全唔鮮><3/ 三文魚剌身>> 叫左2碟, 一碟可以, 但另一碟完全唔得, 好明顯係次貨, 又唔新鮮..總括來講食物真係中下級, 唯一係都坐得幾舒服咁囉唔會再去
上一個月同朋友來呢度gather
我地叫左好多野, 以下係唔得既:

1/ 海膽花之卷 >> 海膽好腥><.
2/ 帶子壽司>> 一陣雪味, 完全唔鮮><

總括來講食物真係中下級, 唯一係都坐得幾舒服咁囉

唔會再去
2008-05-03 4 浏览
尤記得上次和同房來時餐廳只有兩三人,今次和男友來滿以為不用預約,怎料卻大排長龍,等了近半小時才能入坐。廻轉帶上的壽司真的不太新鮮,基本上所有人都是落單點的。點了上次回味無窮的火炙三文魚,依然有入口即溶的感覺,滿足極了。玉子壽司很大份,蛋的甜味也剛剛好。原本想點鰻魚,但錯點了海鰻,雖然鰻魚拖地般長,但$25一件其實不太抵食。另有枝豆沙律和軟殼蟹卷,都是水準之內。最抵吃的要數鯛魚吞拿魚刺身,$55共八片,魚味十足,肉質鮮甜,和日本吃到的一樣。中價日本食肆這裡依然是我的首選。看見這裡人氣漸旺,似乎下次一定要預約了。(男友替我拿了OR得獎餐廳名冊,太好了!)
尤記得上次和同房來時餐廳只有兩三[木台]人,今次和男友來滿以為不用預約,怎料卻大排長龍,等了近半小時才能入坐。

廻轉帶上的壽司真的不太新鮮,基本上所有人都是落單點的。

玉子壽司很大份,蛋的甜味也剛剛好。

另有枝豆沙律和軟殼蟹卷,都是水準之內。

(男友替我拿了OR得獎餐廳名冊,太好了!)
  • 刺身
  • 火炙三文魚壽司
2008-05-02 5 浏览
係呢度睇完d食評都心思思左成個禮拜架喇,前晚終於同男友去左試!!!由於個晚成8點先出發,所以我地就打個電話問下有冇位先~接電話個位小姐勁nice,同我講話而家好full,叫我9:15去,佢幫我留定枱,不過要睇下到時有order枱定吧枱囉!9點鐘去到,等左10分鐘到就有位喇~不過係吧枱,原本諗住同男友舒舒服服坐order枱添,不過人多D order枱都full晒就算啦,個位接電話既小姐(我認得佢把聲)可能見到我扁咀就話唔好意思今日人多下次安排番order枱比我地~坐吧枱可以睇到D師傅做野,個度既師傅全部都有返咁上下年紀(唔係話佢地老,不過唔似出面請晒d後生仔)咁樣反而覺得好好多,因為睇得到佢地都有經驗,出品都好平均,做野好專心唔似出面個d咁成日掛住傾偈又漏單!個度叫野食係劃order紙既,我地叫左2輪,第一次要左天使蝦刺身,帶子壽司,鰻魚壽司,珍珠象拔蚌壽司,鵝肝壽司,油甘魚三文魚子壽司,蔥吞拿魚壽司,炙凡立貝海膽壽司,海葡萄壽司。唔……個鰻魚壽司好好味呀,雖然凍左,但係我食過咁多次最好味既,珍珠象拔蚌壽司幾特別出面好少見有但又幾爽甜喎~炙凡立貝海膽壽司上面d海膽好鮮甜呀,每件有成3瓣咁

個度叫野食係劃order紙既,我地叫左2輪,第一次要左天使蝦刺身,帶子壽司,鰻魚壽司,珍珠象拔蚌壽司,鵝肝壽司,油甘魚三文魚子壽司,蔥吞拿魚壽司,炙凡立貝海膽壽司,海葡萄壽司。唔……個鰻魚壽司好好味呀,雖然凍左,但係我食過咁多次最好味既,珍珠象拔蚌壽司幾特別出面好少見有但又幾爽甜喎~炙凡立貝海膽壽司上面d海膽好鮮甜呀,每件有成3瓣咁多呀
(超抵食!!)鵝肝壽司又係要一讚,火喉剛好,份量十足,可以用甘香軟滑黎形容~我比5粒星呀!
至於海葡萄壽司,帶子壽司,油甘魚三文魚子壽司,蔥吞拿魚壽司就一般啦~唯一要彈既係包壽司既紫菜太”淋”唔脆同埋個天使蝦好似有d腥味&唔係好夠凍。

其實都有d飽不過一場黎到點都要試多幾款,第2輪要左甜蛋,三文魚腩刺身同埋encore鵝肝壽司,個蛋剛整好仲出緊煙架,又香又甜,可惜男友唔識欣賞~三文魚腩超肥美,入口好似會滑落喉嚨一樣~
食到我地兩個捧住個肚走,臨尾個位小姐叫住我比左張咭片話歡迎下次再光臨~一頓開心滿足既晚餐

• 鵝肝壽司
  • 鰻魚壽司
  • 炙凡立貝海膽壽司
  • 珍珠象拔蚌壽司
2008-04-28 10 浏览
地點是偏遠了少少. 但都方便.不過初頭會行過而沒留意食物: 由於本人不吃魚.所以壽司都以熟食為主.叫了帶子. 炸蝦卷. 牛肉卷.芒果甜蝦仲有兩碟唔記得咩壽司蝦天婦羅. 炸軟殼蟹. 豆腐和縵魚炒飯味道都好. 又新鮮而且環境較寧靜. 不會太嘈. 離開時門口都有人等緊位埋單$27x價錢合理
地點是偏遠了少少. 但都方便.不過初頭會行過而沒留意

食物: 由於本人不吃魚.
所以壽司都以熟食為主.
叫了帶子. 炸蝦卷. 牛肉卷.芒果甜蝦
仲有兩碟唔記得咩壽司
蝦天婦羅. 炸軟殼蟹. 豆腐和縵魚炒飯

味道都好. 又新鮮

而且環境較寧靜. 不會太嘈. 離開時門口都有人等緊位
埋單$27x

價錢合理
2008-04-28 27 浏览
最初選這裡,因知道不就腳,應該唔使點等.我們2人到達前20分鐘才打電話去問book唔book到位,waiter說只剩sushi counter 2個位ok否,現在已很爆了.我話ok,星期日1930full house好正常,心想好彩先打電話問問.去到行上樓,眼見sushi counter只有小貓數隻,還以為去錯地方!坐下已吃了一轉,仍然未"爆".那位waiter哥哥真識放煙幕...我們點了:1)馬肉刺身(普通,再"騷"D就好了)2)白肉象拔蚌壽司(超鮮甜)3)甜蛋壽司(件蛋中心仍然是冰的!)4)他們推薦的hiramasa 平政壽司(口感彈牙.魚味很香,令我覺得和HAMACHI相似但未及其肥美.我喜歡但BF較愛較多油的魚類)5)三文魚壽司(OK)6)中toro 刺身(OK,但3片中的2片亦是有冰的...)7)櫻花蝦沙律前菜($15一大碗,超抵食,我從來未見過o甘平!)8)海膽軍艦(甜但不夠鮮)9)天使蝦刺身(只得個爽字,蝦味淡,不甜.原本order了牡丹蝦但後來話沒有.他們推薦呢樣)10)炸軟殼蟹一品(元氣炸得好D)11)miso燒大蜆(大蜆鮮甜,但被那個所謂MISO沙律醬破壞晒!或者清

我們點了:

1)馬肉刺身(普通,再"騷"D就好了)
2)白肉象拔蚌壽司(超鮮甜)
3)甜蛋壽司(件蛋中心仍然是冰的!)
5)三文魚壽司(OK)
7)櫻花蝦沙律前菜($15一大碗,超抵食,我從來未見過
o甘平!)
8)海膽軍艦(甜但不夠鮮)
10)炸軟殼蟹一品(元氣炸得好D)
11)miso燒大蜆(大蜆鮮甜,但被那個所謂MISO沙律醬破壞晒!或者清酒著會好D)
12)燒帶子壽司(不吃也罷)

後記:這裡的壽司飯認真麻麻...飯粒有生米口感,沒有米香.另外,店外有一陣陣惡臭不時傳入來,近入口的食客很可憐.可能沒有預備定大量的魚蝦溶定冰放在雪櫃作壽司刺身,見日本師傅(大浜SAN?)不停拿出冰鮮魚蝦在水候下"痺水",心想那水候應該有裝濾水器吧?

如果我某日只想吃刺身,都會考慮再來.
2008-04-24 6 浏览
昨天預祝生日~ 同一fd 去天下~EAT 左咁多次, 就算ONLY EAT 佢D SUSHI 都覺得正唔可以話頂級但100% 有水準Although yuen long 果d 好肥美大件又抵食, 我都係鍾意天下多d, 環境好, 野食材算average 之上有80/100分~ 以下冇講小食, but 都ok ga~yesterday好好彩地老闆o係度野食好似特別好味~叫左:salom fish x 4帶子x3all toro sashimi x 1 "炎" 鵝肝帶子x1 鵝肝x 2蟹膏x 1toro 蓉海膽x 2劍魚x 1煙鴨胸x1cream corn corn x 2ice cream @ 柚子x 2要推介以下:$150 三件d "all toro" 刺身, 真係入口即溶, 正到庳~ 係expensive 左d 但個人覺得值~~~(尋日冇普通toro)$25/2件ge 帶子sushi 鮮甜, 平時唔食生帶子ge 我聽到老闆推介都想eat, who knows, after eat one, order two more after that. ahha$25/2件ge 蟹膏sushi~
昨天預祝生日~ 同一fd 去天下~
唔可以話頂級但100% 有水準

我都係鍾意天下多d,
環境好, 野食材算average 之上有80/100分~
以下冇講小食, but 都ok ga~

yesterday
好好彩地老闆o係度野食好似特別好味~

叫左:
煙鴨胸x1

cream corn corn x 2
ice cream @ 柚子x 2

要推介以下:
正到庳~ 係expensive 左d 但個人覺得值~~~
(尋日冇普通toro)

$25/2件ge 蟹膏sushi~ but 少少"鯹" 都eat 唔到ge 就唔好食la~~~~

$35/件, 鵝肝sushi~ 本人勁like食鵝肝~~~ if neway ge 鵝肝sushi 有6分佢就有8分

$35/2件"炎" 鵝肝帶子/ 海膽帶子shuhi~ very good~ 仍然係佢d 帶子, 真係好鮮味~

$35/2件toro 蓉海膽, 好好味必食

$15/bowl, cream corn soup, 好好味次次都會drink 2-3腕同美式restaurant 果d 差唔多, 絕對不是普通罐頭湯~
好重奶味~~~

基本上d 普通野ge 價錢係好大眾化~
好似三文魚, 玉子~ 都你$10/2件~

service: 勁好!!!!!!!!!! 100分~
thank you, gdbye, smile, 咩都齊
if you are not trouble~ 即係咩都complain 一餐\果d 人

今次total $515 (9折後)
平時都係2-3xx/2-3人~

2008-04-21 5 浏览
事發: : 2007 年12 月24 日晚餐人數: 2 叫左好多野, 真係唔記得,壽司我自己最鍾意既係火炃三文魚, 甜蛋由其係火炃三文魚, 再encore 左一次仲有燒三文魚頭, 都okay , 南瓜天婦羅, 唔油膩, 好好味!不過此終係壽司主打, 日本師傅態度應真, 讚~ 一路寫, 一路留口水~~
事發: : 2007 年12 月24 日
人數: 2

叫左好多野, 真係唔記得,
壽司我自己最鍾意既係火炃三文魚, 甜蛋
由其係火炃三文魚, 再encore 左一次
仲有燒三文魚頭, 都okay ,

南瓜天婦羅, 唔油膩, 好好味!

不過此終係壽司主打, 日本師傅態度應真, 讚~

一路寫, 一路留口水~~
2008-04-11 14 浏览
My Chinese colleague brought me to this sushi shop. I impressed of this restaurant then asked for them what local website can be provided the opinion. We are very content dining in this restaurant all night. They ordered a lot of sushi such as goose liver sushi, shrimp with mango, salmon, soft crab hand roll was amazing. I’m no sure some of sushi name what they ordered, but test good. Tempura and cutlet were nice. The grill fish was fresh and moist, that’s great. The waiter and waitress is a qui

The waiter and waitress is a quick, polite and efficient worker, we quite satisfied with them.
2008-04-10 4 浏览
上個星期日同男友到了這間日本餐廳,入去之前我們對它沒有太高的期望,因為客量不算太多!我們都是抱著嘗試的心態。Waitress安排了bar枱位給我們,意想不到的就是bar 枱位都咁闊,正呀!我們看了很久menu,因為實想不到吃什麼,可能是因為吃得太多日本菜了。最終,我們決定點一些比較普通的菜式。蟹籽沙律三文魚壽司火焰三文魚壽司赤貝壽司玉子壽司帶子壽司鰻魚牛油果卷物海膽花之戀雜錦天婦羅吞拿魚+鯛魚刺身我覺得最正的就是那些壽司,全部都是手握,飯是微暖的。另外,值得一讚的就是玉子壽司,大件又抵食,味道鮮甜。天婦羅也很新鮮,汁是也熱的。海膽同樣很甘香。呀!不得不提的,就是三文魚壽司,那件三文魚很大件呀!總之,呢間餐是值得再去的。

蟹籽沙律
鰻魚牛油果卷物
海膽花之戀
雜錦天婦羅
吞拿魚+鯛魚刺身

總之,呢間餐是值得再去的。