2020-12-16 130 浏览
< 大越越南餐廳🇻🇳> 📍沙田圍前幾日黎咗呢度食Lunch 呢間越南餐廳環境幾大 而且出面仲有幅好靚嘅壁畫😍😍 野食都唔錯👍🏻🐷烤豬頸肉叻沙 $55豬頸肉同叻沙另上 豬頸肉好大碟😛 大約有七、八塊 烤得好香😆 脆邊 入面幾嫩 豬頸肉唔肥👍🏻👍🏻 叻沙味道濃郁 微辣 油麵索晒湯汁好食 配料有芽菜、豆卜同半隻溏心蛋😋😋 溏心蛋有驚喜 有流心效果 $55黎講好抵食‼️🐥海南雞金邊粉 $62海南雞份量都好多 有十幾舊🤣 啖啖肉 雞肉好嫩滑 另外個酸辣汁同雞好夾 唔錯👍🏻 金邊粉個湯底幾清 好飲😋😋🐔酸辣無骨鳳爪 +$26呢個雖然係跟餐加嘅小食 但係份量都好多😋😋 最鍾意食無骨鳳爪 好入味 酸辣味啱啱好 好開胃👍🏻☕️熱蜂蜜玫瑰柚子茶 (跟餐)冬天要飲熱野😛 呢個柚子茶上面仲有玫瑰花🌹幾靚🤣 飲落唔太甜 好滋潤❣️
< 大越越南餐廳🇻🇳> 📍沙田圍

🐷烤豬頸肉叻沙 $55
🐥海南雞金邊粉 $62
🐔酸辣無骨鳳爪 +$26
☕️熱蜂蜜玫瑰柚子茶 (跟餐)
2020-12-11 193 浏览
.大份抵食越南菜💛一碗粉最緊要嘅係湯底~呢間嘅湯底好清甜又唔會太重口味,超啱冬天暖下個胃餸菜好豐富,有牛腩片、生牛肉同牛丸!牛腩煮到好稔,生牛肉片係半肥瘦,牛丸都好彈牙粉麵都幾大份,所以👧🏻小編同朋友決定嗌多幾個小食share🤣芝心蝦多士真係好好食,蝦滑好厚仲加埋溶左嘅芝士😍軟殼蟹米紙卷都推薦比大家👍🏻米紙外皮煙韌,再加埋脆卜卜嘅軟殼蟹,口感真係好正炸蝦餅都好食,不過$56得一塊就有啲失望,性價比唔高 ><椰汁珍多冰跟餐都係$12,好抵飲!個base仲係沙冰口感添~.之前都幫襯過呢間餐廳幾次~就一次過po埋啲食物相比大家睇啦👀海南雞飯超滑,而叻沙同峴港番茄蟹膏湯底都好出色㗎!.雖然地點唔算就腳,但係食物嘅質素同價錢都值得突登拜訪~兩分鐘路程內仲有小甜將同茶星人,滿足👧🏻小編第二個胃係沙田行完街唔知食咩嘅話,可以過河幫襯呢間啊💛.生牛肉雜錦湯粉 $65軟殼蟹米紙卷 $56芝心蝦多士 $48炸蝦餅 $56椰汁珍多冰 $12———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛💛推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍———📍大越越南餐廳 Da Vi
大份抵食越南菜💛
一碗粉最緊要嘅係湯底~
呢間嘅湯底好清甜又唔會太重口味,超啱冬天暖下個胃
餸菜好豐富,有牛腩片、生牛肉同牛丸!
牛腩煮到好稔,生牛肉片係半肥瘦,牛丸都好彈牙
芝心蝦多士真係好好食,蝦滑好厚仲加埋溶左嘅芝士😍
軟殼蟹米紙卷都推薦比大家👍🏻
米紙外皮煙韌,再加埋脆卜卜嘅軟殼蟹,口感真係好正
炸蝦餅都好食,不過$56得一塊就有啲失望,性價比唔高 ><
之前都幫襯過呢間餐廳幾次~
就一次過po埋啲食物相比大家睇啦👀
海南雞飯超滑,而叻沙同峴港番茄蟹膏湯底都好出色㗎!
雖然地點唔算就腳,但係食物嘅質素同價錢都值得突登拜訪~
兩分鐘路程內仲有小甜將同茶星人,滿足👧🏻小編第二個胃
係沙田行完街唔知食咩嘅話,可以過河幫襯呢間啊💛
生牛肉雜錦湯粉 $65
環境指數 ⛱: 💛💛💛🤍🤍
抵食指數 🤑: 💛💛💛💛💛
推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍
———
📍大越越南餐廳 Da Viet PHO Vietnamese Restaurant
沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
2020-12-10 132 浏览
去完附近做嘢,預啱今日第一日晚市(又)冇堂食,就唯有買外賣返屋企食啦~ 唔係好熟呢一頭,上Openrice睇下就決定嚟呢間買個越南餐返屋企食~嘩,店員畀餐牌我睇,佢哋有一人火鍋‼️不過我太肚餓喇,所以揀咗啲返到屋企即刻可以開餐嘅🤭生牛肉什錦湯粉(有牛肉,牛腩,牛丸):HK$65 分湯嘅,河粉好滑,湯底夠濃👍🏼因為係外賣,所以拎到返嚟生牛肉都變咗熟牛肉😝烤豬頸肉青木瓜沙律:HK$72 豬頸肉好好食呀!! 出乎我意料之外‼️ 烤嘅時間恰到好處,肉質嫩滑,一啲都唔鞋🤤我哋兩個人食,大家都爭住啲豬頸肉嚟食🤣青木瓜絲加上紅蘿蔔絲同埋青瓜絲,新鮮,好清新🥗醬汁酸酸甜甜,唔太辣~海南雞飯配雞油飯:HK$68雞件全部起咗骨,肉質都幾嫩滑,我鍾意配埋佢個青泰式辣醬‼️ 油飯如果再加多d香料,濃味啲會更加正(個人喜好,因為我係鍾意濃味d嘅)🤪總括嚟講我覺得呢間餐廳啲嘢幾好食呀‼️ 份量又幾大👍🏼外賣都有呢個質素嘅話,堂食應該更加好~

生牛肉什錦湯粉(有牛肉,牛腩,牛丸):HK$65
生牛肉什錦湯河粉
烤豬頸肉青木瓜沙律:HK$72
烤豬頸肉青木瓜沙律
海南雞飯配雞油飯:HK$68
海南雞飯配雞油飯
2020-12-10
10 分钟 (外卖自取)
烤豬頸肉青木瓜沙律
2020-12-10 65 浏览
最近食越南野真係食上癮,沙田圍都有好食既越南菜!款式好多,見佢仲有一人越式火鍋,都係$100 內,都好吸引!我地叫左個軟殼蟹米紙卷,入面超足料,而且包得好實,唔會一夾就跌曬d料出黎架!之後叫左個三寶喇沙,有香茅雞翼、豬扒同埋扎肉,湯底好濃郁,用左油面,仲有豆卜吸曬湯既精華,好滿足。而朋友同樣叫左三寶,但配湯粉,湯底就相對比較清,鐘意清淡既朋友就可以試下呢個。野飲方面,我地叫左椰汁冰同椰汁珍多冰。入面有碎碎既冰粒,飲落好冰涼,椰汁味濃,而且唔會過甜,相信夏天飲呢杯一定會更加透心涼!總括嚟講,呢到都幾抵食,而且份量又多,下次一於試埋個火鍋先!
2020-12-09 48 浏览
我和我的同事工作時經常都要周圍去,今日就嚟到沙田圍工作,去到午飯時間,在煩惱之今日午飯食咩好,映入眼簾的就是這間餐廳!大越海南雞飯(配雞油飯)$62 海南雞肉質鮮嫩而且多汁,每一件雞的雞皮層都帶啫喱,非常嫩滑!真心要給廚師比一百分💯。 雞油飯裏每一啖都有濃郁雞的香味,可能我比較大食,飯的份量比較少,適合胃口細的你。泰原香茅豬扒撈檬 $55 價錢超值,檬粉份量特大,香茅豬扒肉質鬆軟香口,保留着豐富的肉汁,蒜蓉和香茅的味道配合得天衣無縫,再配上個醒胃汁。四個字,清新原味。同場加映小食越式烤豬頸肉 $26 三個字,好正啊!香濃的豬肉味,齒頰留香!椰汁冰 跟餐+$8蚊我相信沙冰全部都是用椰汁雪的,因為飲到最後,完全沒有變變淡!

大越海南雞飯(配雞油飯)$62

泰原香茅豬扒撈檬 $55

同場加映小食
越式烤豬頸肉 $26
三個字,好正啊!香濃的豬肉味,齒頰留香!

椰汁冰 跟餐+$8蚊
2020-12-08
午餐
2020-12-09 53 浏览
自己收咗工嘅時候,行咗嚟呢度食晚餐,見到呢度除咗有越粉面食之外,亦都有*一人火鍋*,好少越南餐廳有一人火鍋提供,而且見佢湯底有得揀蕃茄湯底,所以就決定試一試。我就一開始先食一個沙律,是呢度嘅牙車快。$58 ,價錢唔算特別貴,但如果淨打邊爐嘅話,就真係會比較熱氣,所以食個沙律就為咗自己可以舒服啲。牙車快有海南雞喺上面,雞肉都幾好食,幾嫩,而且佢設成一條條,口感啱啱好,唔會話太大舊。另外就係佢亦都有沙律菜喺下面,沙律菜亦都撈左酸酸甜甜嘅汁,幾開胃。所以食完佢之後,成個人個胃口都開晒,就開始食佢嘅一人邊爐🫕。一人邊爐有好多湯底可以揀,有一個係叫越南酸湯,其實我都唔知係咩嚟嘅,所以無試到,但如果鍾意探索新發現嘅朋友,其實可以試吓😂😂我就平平穩穩,叫咗個蕃茄湯底,貪佢湯底開胃。蕃茄湯底都幾濃郁下,搞吓個底發現,下面有好多番茄醬嘅配料。火鍋配料嚟咗一大份,有牛肉、牛丸、牛柏葉、濛粉等等,我估計呢度嘅份量可以夠一個半人食。牛肉都幾好食,當然如果你要同極高級嘅牛比,係會有距離,但係$98 可以食到咁嘅質素,在我看來係物超所值。另外呢度嘅魚露秋葵,我覺得係一個必點嘅菜,除咗因為火鍋係比較熱氣之外,呢度嘅

另外呢度嘅魚露秋葵,我覺得係一個必點嘅菜,除咗因為火鍋係比較熱氣之外,呢度嘅秋葵個味道好清新,用魚露去整,亦都令到秋葵唔會咁寡,亦都健康啲😃

飲品方面我哋叫咗椰汁綠豆冰,椰汁綠豆冰佢唔係淨係椰奶溝綠豆,而係將沙冰融入左裏面,飲落有啲凍,但算係幾唔錯。

2020-12-07
今日去左沙田花園城探朋友,午餐時間落左樓下食lunch,揀左呢間大越越南餐廳。環境寬敞舒適,卡位好寬落。大越生牛肉什錦湯檬充滿九層塔芳香,湯頭鮮甜,新鮮生牛肉充滿濃郁牛香有咬勁,牛腩片軟腍入味,牛丸爽口彈牙。峴港蕃茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬蝦丸鮮味彈牙有韌性,扎肉綿軟帶爽脆唔會成口粉,蕃茄湯底濃郁酸甜夠晒開胃。午市套餐可以優惠價追加小食,都幾抵~廣寧炸春卷口感酥脆,蘸上魚露醬汁更惹味。泰原香茅雞翼炸至金黃香脆,啖啖肉勁juicy。套餐配熱飲,揀左熱奶茶同好滋潤蜂蜜玫瑰柚子茶。
今日去左沙田花園城探朋友,
午餐時間落左樓下食lunch,
揀左呢間大越越南餐廳。

環境寬敞舒適,卡位好寬落。

大越生牛肉什錦湯檬
充滿九層塔芳香,湯頭鮮甜,
新鮮生牛肉充滿濃郁牛香有咬勁,
牛腩片軟腍入味,牛丸爽口彈牙。

峴港蕃茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬
蝦丸鮮味彈牙有韌性,
扎肉綿軟帶爽脆唔會成口粉,
蕃茄湯底濃郁酸甜夠晒開胃。

午市套餐可以優惠價追加小食,都幾抵~

廣寧炸春卷
口感酥脆,蘸上魚露醬汁更惹味。

泰原香茅雞翼
炸至金黃香脆,啖啖肉勁juicy。

套餐配熱飲,揀左熱奶茶同好滋潤蜂蜜玫瑰柚子茶。

2020-11-30
午餐
2020-11-29 57 浏览
見到行呢間野有好多人幫襯佢外面有個好大嘅油畫越南風味好濃就決定入去試吓午餐好抵食不同的越南泰國粉可以加不同錢去換唔同嘅小食我就嗌左個生牛肉什綿湯河加左$12要食呢個春卷再叫咗個鮮蝦咪紙卷再配埋一個新鮮嘅椰青先講生牛肉雜錦湯河內面生牛肉牛腩同埋牛丸上枱外貌好吸引湯底牛味濃但係清加埋芽菜同埋呢個生洋蔥絲生牛肉啱啱浸熟全個湯河越南風味好濃郁春卷外皮炸到好香脆入邊係豬肉再加埋木耳同埋呢個紅蘿蔔絲皮脆內涵足鮮蝦米紙卷真係成個鮮蝦俾你配上米紙山菜檬粉少少花生蝦米嘅香再加埋嗰個特製甜酸汁清新又開胃最後飲埋個冰凍椰青呢個午餐果然係Perfect難怪咁多人過嚟幫襯啦
見到行呢間野有好多人幫襯

最後飲埋個冰凍椰青
呢個午餐果然係Perfect
難怪咁多人過嚟幫襯啦
2020-11-27 70 浏览
去到邊都要搵豬頸肉飯食,冇去錯地方!而且值得推介添👅👅首先去豬頸肉嘅份量非常合理而且每一舊都大大塊厚厚的,另外每一次食飯我都好注重佢嘅口感💕💕凍凍地打個邊路暖下身都唔錯~晚飯都有一人火鍋!!!唔好睇佢細細份其實入邊好足料😛 喇沙湯底(有少少難)其實我唔食得辣都可以接受到😘 而且牛肉,牛柏葉都好新鮮。另外都有一份生菜,冬菇,豆卜,蘿蔔等等。食晒以上嘅嘢可以食河粉,通常我都會食河粉原因係佢易入味帶出個湯嘅精髓😍😍

凍凍地打個邊路暖下身都唔錯~晚飯都有一人火鍋!!!

2020-11-23
2020-11-20 63 浏览
好少可嚟到沙田區,突然想食越南野,搵搵下就嚟咗呢一間餐廳。好特別,呢一間餐廳可以打邊爐,但係我哋都係揀咗最傳統嘅越南河粉。我叫咗牛肉雜錦河粉,朋友就叫咗豬頸肉湯濛粉,再加埋個牛油蒜香雞翼,就真係啱啱好。雖然味道非常之唔錯,但全場得一至兩個侍應,有時未能招呼得切在座嘅顧客。另外,我杯凍檸茶係走甜少冰,結果變咗正常甜正常冰🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️應該都係人手唔夠嘅關係,同埋點解呢間餐廳仲係可以只收現金! ! !

2020-11-19
2020-11-18 2537 浏览
某日黃昏在沙田區散步,行到去沙田圍。那裡食肆臨立,今次嘗試在外圍搵食,見到在花園城有一間越南餐廳,於是就入去試試。餐廳的外觀是時下眾多新式越南食店的裝潢,比較簡約整潔,原來這裡也有套餐以及火鍋供應。我們來得早,客人不多,可以坐到裡面的四人枱,較為寬闊。我們點了大越海南雞配雞油飯 ($68)、大越生牛肉牛腩片湯粉($60)、柚子鮮蝦沙律 ($72)及芝心蝦多士4件 ($48),加配椰汁三色冰 ($12)。大越海南雞配雞油飯外觀與一般食到的沒有多大分別,海南雞肉也不錯,配有一些蘿蔔絲,跟有蔥油及甜辣醬,但那個飯就較為硬及有些細小的棵粒,沒有黏性而鬆散,有改善的空間。大越生牛肉牛腩片湯粉湯底比一般的味精少,湯裡只有蔥花及芽菜,上面放一棵九層塔,反而較為清甜。生牛肉很大片,但牛腩片就較少。柚子鮮蝦沙律以開邊的蝦肉及柚子,襯以一些沙律菜,加上一點醋,味道不錯,開胃。芝心蝦多士4件煎得很鬆脆,裡面夾著蝦膠及醬汁,面頭鋪滿芝麻,食時還是熱烘烘的。由於夾著蝦膠的外層是很薄的,真有點疑惑是麵包還是純粹用麵粉煎成薄餅。最後是椰汁三色冰,椰汁味香,內有由綠豆粉做的珍多、紅豆及開邊綠豆。

大越海南雞配雞油飯

大越生牛肉牛腩片湯粉
柚子鮮蝦沙律
芝心蝦多士4件
2020-11-18 79 浏览
差不多食渾沙田既美食今日黎到呢間越南餐廳食最愛的檬粉😌打開餐牌 平民既價錢真係抵食夾大件呀!!!係真抵食👏👏👏👏雞絲扎肉撈檬 扎肉好彈口 雞肉係有口感唔會係(梅)👍生牛肉湯河一上台 呆了😳超多牛肉啊~ $56係$56就有甘大碗質素係有的👏👏👏👌🏻如果喜歡食牛的 係必叫😛酸辣鳳爪 大大碟😌芝士蝦🦐多士 一共4塊平時出面食既都係細細塊呢到好似三文治🥪甘大塊仲要係脆口 👏👏唔係軟林林真多冰 唔係hea 的夠料👍👍之後晚餐又多個食堂又多個選擇 下次會再食其他有另外既海南雞湯檬都想食😋😋
差不多食渾沙田既美食
今日黎到呢間越南餐廳
食最愛的檬粉😌

打開餐牌 平民既價錢

真係抵食夾大件呀!!!
係真抵食👏👏👏👏

之後晚餐又多個食堂
又多個選擇 下次會再食其他
有另外既海南雞湯檬都想食😋😋

2020-11-13 95 浏览
放工去食飯,見好耐冇食過越南野,就去呢間食下。軟殼蟹紙米卷,入面有軟殼蟹腳同米粉,仲有菜,一食落口感覺覺得好健康。因為佢真係有好多菜同埋米粉,唔會話覺得好熱氣蝦多士。蝦多士大大嚿,全部麵包嘅表面都會有蝦滑。每一啖都可以食到蝦滑味。個蝦多士上邊仲會有芝麻。可以食到淡淡芝麻香,而且非常脆口。建議大家一上枱就食。因為呢啲熱辣辣係最好食的蒜蓉雞翼嘅蒜蓉味好夠。好香食落。又唔會話過咸。肉汁仲保存到,炸粉亦唔厚。個火鍋都有幾多配料,我哋揀咗蕃茄湯底。蕃茄湯底有濃濃嘅蕃茄味,甜甜地酸酸地好開胃,個餐仲有好多配料,有牛丸,金菇,生菜,滑牛,蝦,仲有牛柏葉。我哋仲叫咗金邊粉。烚吓烚吓幾好玩,夠晒兩個人食。估唔到越南餐廳都有打邊爐。我哋平日夜晚時間嚟,都坐得幾舒服,餐廳氣氛唔嘈吵。輕輕鬆鬆
放工去食飯,見好耐冇食過越南野,就去呢間食下。

我哋平日夜晚時間嚟,都坐得幾舒服,餐廳氣氛唔嘈吵。輕輕鬆鬆

2020-11-09
2020-10-28 167 浏览
約左朋友同埋佢仔仔去食越南野,去左沙田果間大越越南餐廳!2大1細叫左個2人餐,份量勁多,多到食唔曬!海南雞雞皮好爽,雞肉好滑唔鞋。魚露秋葵第一次試,估唔到又幾好食,魚露鹹鹹地同秋葵好夾大越火車頭檬粉勁大碗,上枱果下真係嘩左出聲。有生牛肉、牛肉片、牛筋、牛丸、牛柏葉,相當豐富。湯底好好味,檬粉份量好多跟餐加左椰青同椰汁冰,椰青夠凍夠清甜,而椰汁冰都好重椰汁味,唔會好淡!成個餐先$138埋單,超級抵食,下次實再去
約左朋友同埋佢仔仔去食越南野,去左沙田果間大越越南餐廳!

2大1細叫左個2人餐,份量勁多,多到食唔曬!

2020-10-25 179 浏览
疫情很久沒找朋友了,探望後便到附近吃晚飯了 ~ 不遠處印象是意大利餐廳,換成了越南菜!環境寬趟又有梳位~ 很舒適用餐期間多人在等候外買,挺受歡迎 ~ 軟殼蟹米紙卷 HKD 56 米紙簿富彈性,內裡夾有一絲絲的青瓜、粉條、軟殼蟹等材料。 味道清爽中帶脆口~ 香茅雞翼 HKD 42 共有4件,雞翼外層炸得香脆,內裡沒血水👍🏻 海鮮喇沙 HKD 75 內有豐富材料 有蝦、蜆、魷魚等等。整體味道調較不錯,辣度也能接受(有隔枱客人還要求加辣😂)而麵爽口彈牙 ! 最後還點了解喝之選鮮椰青HKD 28 職員落單準確,上菜很快還細心的主動提供碗放骨 贊 。 態度良好,這裡服務家坊為主,堂食、外買者也不少。回港鐵沙田圍站約步行5分鐘而已~

用餐期間多人在等候外買,挺受歡迎 ~

軟殼蟹米紙卷 HKD 56
米紙簿富彈性,內裡夾有一絲絲的
青瓜、粉條、軟殼蟹等材料。 味道清爽中帶脆口~

香茅雞翼 HKD 42
共有4件,雞翼外層炸得香脆,內裡沒血水👍🏻

海鮮喇沙 HKD 75
而麵爽口彈牙 !

最後還點了解喝之選鮮椰青HKD 28