餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-08-01 916 浏览
位於荃灣千色店附近的這間火鍋連鎖店,一直也人來人往,平日也要排隊進店,生意那麼好,也側面證明了她有多高質,這一天我們終於有機會再次光顧😄✏️位置(9/10):千色店地下步行2分鐘,地點也非常便利✏️環境(9.5/10):中國宮廷風裝修,華麗氣派,座位舒適,抽風亦做得不錯✏️服務(7/10):掃碼下單,上菜很快,會幫忙加湯✏️食物(9/10):精緻擺碟,食材感覺高質,亦算份量多🌟玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻) - $318侍應會即場幫忙煎花膠和放進鍋內,建議我們先喝湯後放雞肉。湯底香濃鮮甜,花膠亦夠厚身,而雞肉新鮮嫩滑😎🌟頂級雪花牛肉 - $338擺碟感覺高貴,牛肉油花均勻,肉質鮮嫩,口感很好,牛味香,食得出比普通雪花牛肉高質😉🌟伊比利亞橡果豬 - $168高質的伊比利亞橡果豬肉,口感爽滑,帶有陣陣豬肉香,味道不錯😍🌟極品棉花魚肚 - $98魚肚爽滑彈牙,口感綿密,吸湯入味☺️🌟蟹黃餃•四粒 - $78外皮橙黃吸睛,咬下去有啖啖獨特蟹黃香味,味道比較鮮甜😆🌟大滾友雜菜拼盤 - $98雜菜拼盤有蓮藕、淮山、粟米、萵筍、金菇、蕃茄、娃娃菜、油麥菜及生菜,大大盤,新鮮亦健康😃🌟自家製足料竹蔗茅根 - $7

✏️位置(9/10):千色店地下步行2分鐘,地點也非常便利
✏️服務(7/10):掃碼下單,上菜很快,會幫忙加湯
✏️食物(9/10):精緻擺碟,食材感覺高質,亦算份量多

玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)

🌟玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻) - $318
🌟頂級雪花牛肉 - $338

🌟伊比利亞橡果豬 - $168
極品棉花魚肚

🌟極品棉花魚肚 - $98
魚肚爽滑彈牙,口感綿密,吸湯入味☺️
蟹黃餃•四粒

🌟蟹黃餃•四粒 - $78
外皮橙黃吸睛,咬下去有啖啖獨特蟹黃香味,味道比較鮮甜😆

🌟大滾友雜菜拼盤 - $98

🌟自家製足料竹蔗茅根 - $78
用很有特色的大鐵壺裝,竹蔗茅根夠香甜,同時很解渴😋
酒香木桶豆腐花

🌟酒香木桶豆腐花
準備結帳時經理說會送甜品,竟然是用木桶裝、份量不少的豆腐花,更會即場放入酒燒香,令豆花帶有一股清新酒香,豆味亦香濃,免費送超窩心🤩

🏠大滾友火鍋 (荃灣)
📬荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
2023-07-27
玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)
極品棉花魚肚
蟹黃餃•四粒
酒香木桶豆腐花
2023-08-01 70 浏览
下午茶都打邊爐? 因為大滾友下午6點前結帳有68折呀滋潤養神·椰子雞番薯蜆濃湯鍋調裡的椰子雞跟其他火鍋店不同 不是用椰青而是老椰子 所以味道更為香甜內有半隻雞和番薯蜆 雞肉嫩滑 蕃薯蜆飽滿鮮甜 湯超好喝喝了幾碗頂級雪花肥牛雪花牛肉油脂分佈平均 牛味香濃肉質軟腍新鮮南非鮑魚南非鮑魚肉厚 鮮嫩彈牙 68折後實在抵食伊比利亞橡果豬非常高質 肉質爽彈鮮甜 和椰子雞鍋很搭龍蝦餃用燒賣皮包著龍蝦豬肉餡 皮薄餡靚大滾友雜菜拼盤大大盤份量充足 紫山藥比較罕見自家製竹蔗茅根清熱解渴火鍋必備 味道不會太甜結帳時送了木桶豆腐花職員灑上黃糖再加入點了火的酒 好打卡口感不算太嫩滑但豆味頗濃

下午茶都打邊爐?
因為大滾友下午6點前結帳有68折呀

結帳時送了木桶豆腐花
職員灑上黃糖再加入點了火的酒 好打卡
口感不算太嫩滑但豆味頗濃
2023-07-29 91 浏览
荃灣真係美食天堂,尤其係打邊火爐。今次同朋友去咗大滾友,估唔到千色店依邊都有高質火鍋。裝修,餐具都係宮廷Feel,古代風,有龍紋裝飾。醬料就俾個九宮格,自己配搭。- 椰子雞打邊爐最緊要係湯底,依個湯底好足料,打邊爐之前可以飲下雞湯先,潤一潤。- 頂級雪花牛肉有乾冰特效既雪花肥牛,真係宮廷享受!牛肉油花好靚,又唔會太肥,牛味濃郁,食肉獸必選。- 伊比利亞橡果豬肉質幾好,煮完都唔韌唔鞋。- 蟹黃餃皮薄餡靚,蟹味濃,又唔腥。- 白鱔片件數都唔少,刀工好好,切到好薄,可以好快熟。口感好好,有咬口,係靚料。- 響鈴拼盤響鈴,黃金響鈴,各3個,兩樣都炸得好脆。黃金響鈴,有好多鹹蛋黃,超級惹味,下次全部都要黃金響鈴。- 大滾友雜菜拼盤雜菜拼盤好大盤,乜都有啲,都好新鮮。有紫淮山,特別啲。黃芽白擺到成朵花咁,不過個底冇切,要自己分開。
荃灣真係美食天堂,尤其係打邊火爐。
今次同朋友去咗大滾友,估唔到千色店依邊都有高質火鍋
裝修,餐具都係宮廷Feel,古代風,有龍紋裝飾。
醬料就俾個九宮格,自己配搭。
- 椰子雞
- 頂級雪花牛肉
有乾冰特效既雪花肥牛,真係宮廷享受!
牛肉油花好靚,又唔會太肥,牛味濃郁,食肉獸必選。
- 伊比利亞橡果豬
肉質幾好,煮完都唔韌唔鞋。
- 蟹黃餃
皮薄餡靚,蟹味濃,又唔腥。
- 白鱔片
件數都唔少,刀工好好,切到好薄,可以好快熟。
口感好好,有咬口,係靚料。
響鈴拼盤
- 響鈴拼盤
響鈴,黃金響鈴,各3個,兩樣都炸得好脆。
黃金響鈴,有好多鹹蛋黃,超級惹味,下次全部都要黃金響鈴。
- 大滾友雜菜拼盤
雜菜拼盤好大盤,乜都有啲,都好新鮮。有紫淮山,特別啲。
黃芽白擺到成朵花咁,不過個底冇切,要自己分開。
響鈴拼盤
大滾友是整體質素不錯的火鍋店!荃灣嘅大滾友店面大過元朗店好多,有一樣宮廷感嘅環境和闊落嘅座位,一樣的九宮格調味料和仙氣(乾冰)加持的火鍋湯底。記得呢度的花膠雞湯鍋係穩陣好味,今次試下新品排骨山濃湯鍋($318),排骨山甚有氣勢!相信係泰式排骨山嘅變奏,湯底清爽酸,只是非常微辣,排骨用手套拆肉出來食都幾過癮,有筋有肉好似煮湯的排骨咁,份量很多,4個人食都夠。配料方面推介蟹黃餃($78/4粒)比鍾意食蟹嘅人,大粒有蟹香。也大推大滾友雜菜拼盤($98),好足料好多款!大蜆($88)也不錯。伊比利亞橡果豬($168)是店長推介,肉色粉紅新鮮,我覺得比頂級雪花牛肉($338)性價比更高!竹蔗茅根一渣($78)用宮廷風器皿盛載,有手感重量,都幾襟飲。PS. 可以做會員,有優惠,或者去openrice睇下幾點食,有折。-㊙️懷舊金曲呢餐聽左好多80/90年代嘅歌曲!四大天王和王傑😂童年回憶😆.
大滾友是整體質素不錯的火鍋店!
荃灣嘅大滾友店面大過元朗店好多,
有一樣宮廷感嘅環境和闊落嘅座位,
一樣的九宮格調味料
和仙氣(乾冰)加持的火鍋湯底。

記得呢度的花膠雞湯鍋係穩陣好味,
今次試下新品排骨山濃湯鍋($318),
排骨山甚有氣勢!相信係泰式排骨山嘅變奏,
湯底清爽酸,只是非常微辣,
排骨用手套拆肉出來食都幾過癮,
有筋有肉好似煮湯的排骨咁,
份量很多,4個人食都夠。

也大推大滾友雜菜拼盤($98),
好足料好多款!大蜆($88)也不錯。

伊比利亞橡果豬($168)是店長推介,
肉色粉紅新鮮,我覺得比頂級雪花牛肉($338)性價比更高!

竹蔗茅根一渣($78)用宮廷風器皿盛載,
有手感重量,都幾襟飲。

PS. 可以做會員,有優惠,
或者去openrice睇下幾點食,有折。
㊙️懷舊金曲
呢餐聽左好多80/90年代嘅歌曲!
四大天王和王傑😂
童年回憶😆
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 蟹黃餃
2023-07-25 58 浏览
古色古香嘅裝潢,中國風嘅火鍋店,環境夠闊落夠冷氣,重點係食材高質!👉🏻龍薹木瓜魚湯鍋 $298煲到奶白色,中間放住木瓜同龍薹片,頭啖湯真係魚香味濃又清甜,鮮味沒法擋!👉🏻伊比利亞橡果豬 $168係西班牙嘅高級黑毛豬,絕對係豬肉中嘅和牛,豐富嘅油脂,肉質嫩滑,肉味濃郁,不愧係店長推介!👉🏻大滾友牛肉拼盤(細) $418齊集唔同部份嘅靚牛,有頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌花,每款份量都唔少!👉🏻大滾友雜菜拼盤 $98有平時比較少見嘅紫淮山同萵筍,仲有其他菜包括油麥菜、唐生菜同娃娃菜等,索哂湯嘅精華,不得了!👉🏻珊瑚蚌、桂花蚌雙拼 $158無腥味,非常爽口又新鮮!👉🏻蟹黃餃 $78共四粒,滿滿嘅蟹膏爆餡,薄皮,好厚實鮮味!👉🏻自家製足料竹蔗茅根 $78口感清新甘甜,清涼解渴,消除體內熱氣好有效!👉🏻火焰木桶豆腐花而家做會員有迎新禮物,送呢個非一般嘅木桶豆腐花,加左少少酒+黃糖一燒就成為火焰豆腐花,打卡一流!一年365日都愛打邊爐嘅爸爸都盛讚呢一餐!

👉🏻龍薹木瓜魚湯鍋 $298

👉🏻伊比利亞橡果豬 $168

👉🏻大滾友牛肉拼盤(細) $418

👉🏻大滾友雜菜拼盤 $98

👉🏻珊瑚蚌、桂花蚌雙拼 $158
無腥味,非常爽口又新鮮!

👉🏻蟹黃餃 $78
共四粒,滿滿嘅蟹膏爆餡,薄皮,好厚實鮮味!

👉🏻自家製足料竹蔗茅根 $78
口感清新甘甜,清涼解渴,消除體內熱氣好有效!

👉🏻火焰木桶豆腐花

一年365日都愛打邊爐嘅爸爸都盛讚呢一餐!
2023-07-23 787 浏览
今次來荃灣原本預計去城門水塘行山,不料天色不佳,正在猶豫之時,一場暴雨來得讓我們措手不及,當下決定到車站旁的大滾友躲雨兼醫肚🥹餐廳採自助式QR Code點餐,點完後侍應會送上醬芥盤,每人24蚊大滾友的湯底很有特色,今天來試試最受歡迎的花膠雞湯鍋🍢玲瓏浮凸花膠雞湯鍋打邊爐當然要選最滋補的花膠雞湯鍋,店家使用的是三毛雞,有著金黃的外皮與軟嫩的肉質。花膠十分厚實,養顏美容,建議熬煮到軟吸飽了雞湯再食用。打邊爐前先喝了一碗,真材實料,好暖胃🍢頂級雪花牛肉雪花牛肉片的色澤和油花好靚,輕輕在鍋裡涮幾下,半生半熟的時候入口,牛肉的香氣在嘴裡散開,肉質滑嫩油脂剛剛好👍🍢伊比利亞橡果豬店家推薦的豬肉片,選用的是最頂級的伊比利豬。優異的品種與飼養方式培育出其肉質獨特香味與口感。在鍋中涮到全熟,肉質很有彈性,油花恰到好處,搭配其特殊的香氣,讓人回味無窮。🍢日本廣島蠔鮮美厚身大大粒的廣島蠔,入鍋數秒後即可食用,味道鮮美可口🍢雜菜拼盤雜菜拼盤很推薦!蔬菜豐富多元,打邊爐也可以食的很健康😆整體而言,環境舒適,座位寬敞,食物品質佳。物有所值超過我們進店當下的預期,是會再特地訂檯與朋友們來打邊爐的好地方

大滾友的湯底很有特色,今天來試試最受歡迎的花膠雞湯鍋

🍢玲瓏浮凸花膠雞湯鍋

🍢頂級雪花牛肉

🍢伊比利亞橡果豬

🍢日本廣島蠔
鮮美厚身大大粒的廣島蠔,入鍋數秒後即可食用,味道鮮美可口

🍢雜菜拼盤
雜菜拼盤很推薦!蔬菜豐富多元,打邊爐也可以食的很健康😆

2023-07-23 50 浏览
今日朋友約咗我去荃灣食lunch💗,質素好高,啲野食又好靚🫶🏻,食得好滿足‼️🥳✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)呢個玲瓏浮凸花膠雞湯鍋,啲花膠滑嫩,啲雞肉🐓鮮嫩多汁。湯底清甜,仲有啲微微咸味,好正💛😆✨櫻花蝦豬肉丸·四粒櫻花蝦豬肉丸好精緻,啲肉丸都煮得好入味,有啲櫻花蝦🦐嘅鮮味,啲肉質都好軟熟,一流👍🏻😚😚✨黑松露蟹肉餃·四粒黑松露蟹肉餃啲皮薄餡多,啲蟹肉🦀鮮甜,啲黑松露味道好濃郁,啲餃子🥟係煮到好彈牙,食落去好開胃,一啖難忘😋🤤✨頂級雪花肥牛頂級雪花肥牛🥩啲肉質好好,啲肉紋好嫩滑,啲肉味又濃郁。煮熟之後啲肉質仲會有啲微微彈牙嘅口感,好好味‼️😆😆✨伊比利亞橡果豬伊比利亞橡果豬係啲豬肉🐖嘅極品,啲肉質滑嫩,啲肉味又濃郁,啲油花都好均勻,令到啲肉味更加豐富。煮熟之後啲肉質仲會有啲微微嚼勁,食到停唔到口🥰🫶🏻🎇✨大滾友雜菜拼盤雜菜拼盤有好多啲時令蔬菜🥬,啲菜色鮮豔,好健康🤣🤣✌🏻✨自家製足料竹蔗茅根味道好清甜,啲口感好滑嫩,又幾解渴,啱晒而家夏天熱辣辣飲‼️😍

✨玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)

✨櫻花蝦豬肉丸·四粒

✨黑松露蟹肉餃·四粒

✨頂級雪花肥牛

✨伊比利亞橡果豬

✨大滾友雜菜拼盤
雜菜拼盤有好多啲時令蔬菜🥬,啲菜色鮮豔,好健康🤣🤣✌🏻

✨自家製足料竹蔗茅根
放工又去滾🤤去荃灣滾火鍋🍲變大滾友呀!打邊爐最緊要揀湯底先,同朋友揀咗玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)($318),半隻雞嘅份量都已經係非常多,採用三黃雞,雞皮彈牙,肉質鮮嫩,仲有一大片花膠,由店員貼心地幫忙剪開,湯底十分鮮甜,花膠同雞嘅份量真係多,啱晒女仔補充膠原蛋白,只可以講真係好抵食!頂級雪花牛肉 $338————————————雪花分佈密集又細緻,入口軟熟易咬,又好掛湯,牛味都重🐮用嚟打邊爐真係勁正。伊比利亞橡果豬 $168————————————顧名思義,隻豬豬食橡果,橡果味道漸漸被豬豬嘅油脂吸收,令豬肉帶獨特香味,而且每片豬肉都有豐富嘅油花。龍蝦墨魚丸(四粒) $72————————————白滑嘅外表,滾熟之後爽彈嘅口感,夾雜龍蝦同墨魚嘅香氣,正!大滾友雜菜拼盤 $98————————————打邊爐落蔬菜,吸晒湯嘅鮮味真係好正!依個拼盤都好抵食,有油麥菜、生菜、金菇、紫淮山、萵筍、娃娃菜、黑木耳等等嘅蔬菜,唔洗每款菜都散叫又可以食唔同類型嘅菜。
放工又去滾🤤去荃灣滾火鍋🍲變大滾友呀!

頂級雪花牛肉 $338

伊比利亞橡果豬 $168

龍蝦墨魚丸(四粒) $72
————————————
龍蝦墨魚丸(四粒)

白滑嘅外表,滾熟之後爽彈嘅口感,夾雜龍蝦同墨魚嘅香氣,正!

大滾友雜菜拼盤 $98

2023-07-13
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 頂級雪花牛肉
  • 玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋
  • 龍蝦墨魚丸
2023-07-15 308 浏览
餐廳以中式宮庭為主調, 選用嘅餐具同器皿都古色古香, 好有氣派, 枱與枱之間有足夠距離, 平日晚上都坐無虛席, 好有人氣。𓊈泰式冬陰功湯鍋 $𝟸𝟷𝟾𓊉冬陰功湯鍋裡面有大量沙白蜆, 菇菌同蕃茄, 味道酸酸辣辣好開胃, 大力推介!𓊈頂級雪花牛肉 $𝟹𝟹𝟾𓊉雪花牛肉嘅油脂分佈好平均, 長長一片, 稍稍淥一淥已經非常軟腍, 牛肉味香濃, 好好食!𓊈伊比利亞橡果豬 $𝟷𝟼𝟾𓊉橡果豬有大理石紋嘅油花, 肉味芳香濃郁, 口感結實有質感, 好食!𓊈蟹黃餃 $𝟽𝟾𓊉餃子皮薄而且嫩滑, 裡面嘅蟹黃味道非常濃厚, 鐘意食蟹黃嘅人一定好滿意。𓊈手打蟹籽鮮蝦丸 $𝟽𝟸𓊉蟹籽鮮蝦丸非常爽口彈牙, 整粒都充滿蝦, 完全冇粉嘅感覺, 好食!𓊈大滾友雜菜拼盤 $𝟿𝟾𓊉蔬菜種類幾多, 有唐生菜, 娃娃菜, 油麥菜, 蘿蔔, 金菇, 黑木耳, 蕃茄同粟米, 全部都好新鮮。𓊈出前一丁 $𝟸𝟾𓊉出前一丁配冬陰功湯真係好正, 條條麵都掛滿湯汁真係必食推介!𓊈自家製竹蔗茅根 $𝟽𝟾𓊉竹蔗茅根帶有蔗糖味同少少苦澀, 清涼解渴。最後餐廳仲送咗酒香豆腐花作結尾, 黃糖淋上酒, 然後燒一燒, 酒香味幾重幾特別。

𓊈泰式冬陰功湯鍋 $𝟸𝟷𝟾𓊉

𓊈頂級雪花牛肉 $𝟹𝟹𝟾𓊉

𓊈伊比利亞橡果豬 $𝟷𝟼𝟾𓊉

𓊈蟹黃餃 $𝟽𝟾𓊉

𓊈手打蟹籽鮮蝦丸 $𝟽𝟸𓊉

𓊈大滾友雜菜拼盤 $𝟿𝟾𓊉

𓊈出前一丁 $𝟸𝟾𓊉

𓊈自家製竹蔗茅根 $𝟽𝟾𓊉
竹蔗茅根帶有蔗糖味同少少苦澀, 清涼解渴。

聖旨到🗞️仲唔過黎接旨❤️‍🔥奉天承運皇帝詔曰👑同我清晒枱上面既野食🥢嗱!唔好鄙視我先🫣我都係配合番個環境主題啫🫡係以🏰古代宮庭風🏯裝修既港式火鍋🍲~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪湯底大致分左𝟐類 • 款式好多,雞🐔 • 豬🐷 • 鴨🦆 • 魚🐟…都有🍲▫️鎮店款式 : 招牌花膠雞湯湯底🐔 • 特色卜卜蜆鍋 • 胡椒豬肚雞湯鍋🐷 • 消暑冬瓜瑤柱鍋 • 黑胡椒炒蜆雞湯鍋 • 養顏花膠筒雞湯鍋🐔▫️期間限定湯底 : 龍躉木瓜魚湯鍋🐟 • 胡椒酸菜魚鍋🐟 • 泰式冬蔭功湯鍋🧡 • 麻辣鴨血鍋🦆 • 藥膳麻油雞濃湯鍋🐔.而我就揀左排骨山濃湯鍋 • 細 ($318)冇諗過細份量都咁巨型😱仲搵番上個月去✈️泰國旅行既感覺🇹🇭大大條既排骨係有肉拆到黎食🐖有𝐝仲有筋位😚湯底蔥 • 蒜🧄 • 泰式香料……味道酸酸辣辣 • 好開胃😝 同朋友都忍唔住飲左𝟐碗😂.▪頂級雪花牛肉 ($318)仙氣加雪花❄️要唱番句𝐋𝐞𝐭 𝐢𝐭 𝐠𝐨…𝐋𝐞𝐭 𝐢𝐭 𝐠𝐨…肉味濃,又唔會韌🥩.▪伊比利亞橡果豬 ($168)肥瘦適中,食落少少爽口🤏🏻.▪蟹黃餃 • 6粒 ($108)金金橙橙🧡大
聖旨到🗞️仲唔過黎接旨❤️‍🔥
奉天承運皇帝詔曰👑同我清晒枱上面既野食🥢
嗱!唔好鄙視我先🫣
我都係配合番個環境主題啫🫡
係以🏰古代宮庭風🏯裝修既港式火鍋🍲

▪湯底
而我就揀左排骨山濃湯鍋 • 細 ($318)
冇諗過細份量都咁巨型😱
仲搵番上個月去✈️泰國旅行既感覺🇹🇭
大大條既排骨係有肉拆到黎食🐖有𝐝仲有筋位😚
排骨山濃湯鍋

▪頂級雪花牛肉 ($318)
肉味濃,又唔會韌🥩
頂級雪花牛肉

▪伊比利亞橡果豬 ($168)
肥瘦適中,食落少少爽口🤏🏻

▪蟹黃餃 • 6粒 ($108)
金金橙橙🧡大大粒 • 脹卜卜🧡
食落真係有蟹黃香,有蟹肉絲🦀唔會得實的的一舊肉🤪
蟹黃餃

▪澳洲帶子片($98)
輕輕淥幾下就得,唔會縮到𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐒𝐢𝐳𝐞🤍
澳洲帶子片

▪大滾友雜菜拼盤 ($88)
𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈大大盤又多款(娃娃菜 • 生菜🥬 • 油麥菜 • 紫淮山💜 • 木耳🖤 • 金菇 • 粟米🌽 • 蕃茄🍅……)

▪凍 • 自家製足料竹蔗茅根
以龍造型既壺,好有霸氣🐲
清涼又滋潤,最正係清清地 • 唔過甜😌

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺用電話📲嘟𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞落單
每次經過荃灣都比依間中國風裝修嘅港式火鍋店吸引,上網睇吓先知原來開到凌晨一點,晏放工都可以同朋友去試吓🤣🤣-✨醬介 $24/位💕 玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋(半隻) $318👅好味指數:8/10濃濃嘅雞湯底用咗大量三黃雞新鮮烹調,上菜時會附上半隻三黃雞同花膠,店員會即時剪厚身花膠落湯底,份量都唔少,真材實料,雞肉皮肉都好嫩滑,雞味超濃郁,忍唔住飲左幾碗先打邊爐😛。-💕 頂級雪花肥牛 $338👅好味指數:8/10附帶乾冰效果既雪花肥牛🐮,氣勢十足!牛肉份量又多又大塊,油脂分布均勻,唔算好肥☺️,牛肉味濃郁,肉質亦都好軟嫩!-💕 店長推介 伊比利亞橡果豬 $168👅好味指數:7.5/10豬肉片脂肪比例比較多,肉質軟腍唔嚡☺️帶有微微果實香。-💕 黑松露蟹肉餃(四粒)$78👅好味指數:6.9/10皮薄餡滿☺️內餡有蟹肉絲同甘筍。-💕 龍蝦餃(四粒) $78👅好味指數:7/10龍蝦餃用左燒賣皮,同樣都係皮薄餡滿☺️,蝦肉味香濃。-💕 大滾友雜菜拼盤$98👅好味指數:8/10好大盤😂拼盤有金菇、黑木耳、萵筍、娃娃菜、生菜、油麥菜、蓮藕、紫淮山、蕃茄、粟米,全部色澤都好靚都好新鮮👍🏻-💕 蜂蜜菊花茶 $78👅好

✨醬介 $24/位

💕 玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋(半隻) $318
👅好味指數:8/10
濃濃嘅雞湯底用咗大量三黃雞新鮮烹調,

💕 頂級雪花肥牛 $338

💕 店長推介 伊比利亞橡果豬 $168
👅好味指數:7.5/10
豬肉片脂肪比例比較多,肉質軟腍唔嚡☺️
帶有微微果實香。

💕 黑松露蟹肉餃(四粒)$78
👅好味指數:6.9/10
皮薄餡滿☺️
內餡有蟹肉絲同甘筍。

💕 龍蝦餃(四粒) $78
👅好味指數:7/10
龍蝦餃用左燒賣皮,同樣都係皮薄餡滿☺️,蝦肉味香濃。

💕 大滾友雜菜拼盤$98

蜂蜜菊花茶

💕 蜂蜜菊花茶 $78
👅好味指數:8/10
味道平均👍🏻,蜂蜜甜度適中,菊花味香濃🥰好解膩!

木桶豆腐花

💕 木桶豆腐花(贈送)
👅好味指數:8/10
店員會先灑上黃糖,再倒入酒點火🍶🔥,感覺就係帶有酒香味嘅焦糖豆腐花🥰,豆腐花好滑又有豆香味!
2023-07-03
蜂蜜菊花茶
木桶豆腐花
2023-07-04 90 浏览
▶玲瓏浮凸.花膠雞湯鍋(半隻) $318必試特色招牌湯底,一定要先喝一碗湯才開始下材料,花膠彈牙,雞肉份量半隻也有很多▶頂級雪花牛肉$338用了乾冰,上的時候有很多煙散出很夢幻,牛肉選了不太肥的,肉質都蠻嫩▶大滾友雜菜拼盤$98有不同新鮮蔬菜,擺盤精緻,蔬菜可以吸滿雞湯精華,十分鮮甜▶伊比利亞橡果豬$168比牛肉帶有更多脂肪位,更重油脂香,份量不多,如要多人share更建議點牛肉▶黑松露蟹肉餃-四粒$78餡料包得比較實,吃起來飽足感更重▶鮮鮑魚 $98味道都鮮甜,不會韌▶自家製足料竹蔗茅根$78
▶玲瓏浮凸.花膠雞湯鍋(半隻) $318

▶頂級雪花牛肉$338

▶大滾友雜菜拼盤$98
有不同新鮮蔬菜,擺盤精緻,蔬菜可以吸滿雞湯精華,十分鮮甜

▶伊比利亞橡果豬$168

▶黑松露蟹肉餃-四粒$78
餡料包得比較實,吃起來飽足感更重

▶鮮鮑魚 $98
味道都鮮甜,不會韌

▶自家製足料竹蔗茅根$78
鮑魚
2023-06-23 58 浏览
今日去左大滾友打邊爐餐廳環境超古色古香, 由鍋爐到食物器皿, 全部都好有特色我地先叫左竹庶茅根, 餐廳用左超特色既壺裝住, 味道清甜解渴一入到去店員就上咗九宮格既醬料盤俾我地我地就叫左椰子雞蕃薯蜆濃湯鍋一上到枱就見到騰雲駕霧, 超有驚喜🤣湯底超清甜, 入面仲有超多雞件, 雞肉滑身😋另外我哋都叫咗黑松露蟹肉餃,用左真蟹肉, 內餡超飽滿雜菜拼盤超級大份. 蔬菜種類應有盡有, 有萵筍金菇雲耳等等, 而且好新鮮👍肉類方面都唔錯頂級雪花牛肉,油脂分布平均伊比利亞橡果豬, 豬肉口感柔軟爽滑, 味道濃郁😋朋友咁岩想試下d 小食, 就叫埋日式和風酥炸魷魚, 面頭用咗紫菜粉, 外層更加香脆惹味👍最後仲送埋一桶豆腐花, 店員先灑d黃糖係面頭, 倒左小小酒之後點火, 即刻變成火焰豆腐花🤣面頭既黃豆糖, 輕輕炙過, 顆粒感更明顯, 豆腐花仲有啲酒香味😋
今日去左大滾友打邊爐
餐廳環境超古色古香, 由鍋爐到食物器皿, 全部都好有特色

一入到去店員就上咗九宮格既醬料盤俾我地

我地就叫左椰子雞蕃薯蜆濃湯鍋

一上到枱就見到騰雲駕霧, 超有驚喜🤣
湯底超清甜, 入面仲有超多雞件, 雞肉滑身😋

另外我哋都叫咗
黑松露蟹肉餃,用左真蟹肉, 內餡超飽滿

肉類方面都唔錯

頂級雪花牛肉,油脂分布平均

伊比利亞橡果豬, 豬肉口感柔軟爽滑, 味道濃郁😋

2023-06-21 106 浏览
荃灣呢間以宮殿風設計嘅打邊爐鋪,地方都幾大🐓豬肚藏雞 胡椒豬肚雞湯鍋 $318-湯頭金黃色飄來仙氣 胡椒香味突出 湯底十分鮮甜滋補 有大量雞件及豬肚 再有芹菜胡椒吊味 就咁飲都好正🐂頂級雪花牛肉 $338-牛肉有一定厚度 肉味十分濃烈 無太多脂肪亦無筋位 以乾冰營造仙氣🐖伊比利亞橡果豬 $168-豬肉界別嘅和牛級 比一般豬肉味道更重 口感嫩🌊南非鮮鮑魚•兩隻 $98-鮑魚唔算大隻 但口感嫩而彈牙 有鮑魚鮮味🥟龍蝦餃(四粒)$78-皮薄薄一層 內有豬肉及龍蝦肉 味道調得唔錯 鹹香間帶蝦甜🥬大滾友雜菜拼盤 $98-雖然只係雜菜 但食得出用料實係唔錯 先係稀有紫色淮山 再嚟就係金菇唔會癡牙🍹自家製足料竹蔗茅根 $78-一壺好清滋嘅茅根水 有蔗甜再加清新 打住邊爐飲 爽!◻️木筒豆腐花 (贈)-豆腐花淋上酒然後點起火焰 多咗一份甘味 與黃糖及糖漿抗衡 豆腐花凍凍地 大滿足總括嚟講,食物質素幾高,服務周到,環境舒服乾淨
荃灣呢間以宮殿風設計嘅打邊爐鋪,地方都幾大

🐓豬肚藏雞 胡椒豬肚雞湯鍋 $318

🥟龍蝦餃(四粒)$78
-皮薄薄一層 內有豬肉及龍蝦肉 味道調得唔錯 鹹香間帶蝦甜

🥬大滾友雜菜拼盤 $98

🍹自家製足料竹蔗茅根 $78
-一壺好清滋嘅茅根水 有蔗甜再加清新 打住邊爐飲 爽!

◻️木筒豆腐花 (贈)

總括嚟講,食物質素幾高,服務周到,環境舒服乾淨
早排去咗一間起荃灣嘅火鍋店,質素好好~店內嘅裝修好中國風,位置闊落,坐得幾舒服😌今次叫咗:玲瓏浮凸-花膠雞湯鍋(半隻)店員會將花膠剪開放落湯底,滾咗之後可以先飲湯,再將半熟嘅雞件放埋落湯度烚5-6分鐘就食得~湯底好濃郁好鮮甜,三黃雞煮完之後好滑,真係好有雞味~花膠厚身,煮淋之後索曬湯好鮮好好味!頂級雪花牛肉望落成份牛肉好靚,油花分佈平均,但食落唔會好油,食多幾塊都唔怕,牛味仲好濃每片都切得幾厚,份量唔少~蟹黃餃(4粒)鐘意食蟹嘅一定要叫嚟食,蟹黃味好香~皮薄蟹肉同豬肉餡嘅比例好好,食落唔覺腥伊比利亞橡果豬肉質鮮甜,入口即化,同和牛有得揮,食落仲有一陣獨特嘅香氣,令人回味無窮,價錢只係$168 CP值好高大滾友雜菜拼盤雜菜拼盤有好多款蔬菜,包括生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、雲耳、鮮淮山、蓮藕、蕃茄、粟米,樣樣都好新鮮,用花膠雞湯煮好好味大滾友響鈴拼盤-各三件 響鈴拼盤有即炸響鈴同即炸黃金響鈴,兩款都炸得好脆,我比較鍾意黃金響鈴,陣鹹蛋黃味好惹味好香口!竹蔗茅根竹蔗茅根好清甜,一邊食火鍋一邊飲夠解渴焦糖木筒豆腐花埋單果陣店員話果晚有豆腐花送,我仲意為係細細碗果d,點知係木筒豆腐花!上枱之後店
早排去咗一間起荃灣嘅火鍋店,質素好好~
店內嘅裝修好中國風,位置闊落,坐得幾舒服😌

今次叫咗:

玲瓏浮凸-花膠雞湯鍋(半隻)

蟹黃餃(4粒)

大滾友響鈴拼盤-各三件

竹蔗茅根

竹蔗茅根好清甜,一邊食火鍋一邊飲夠解渴

焦糖木筒豆腐花

埋單果陣店員話果晚有豆腐花送,我仲意為係細細碗果d,點知係木筒豆腐花!上枱之後店員仲即場幫我哋整焦糖,一d都唔馬虎👍🏻食落都唔錯☺️

總括而言,大滾友食材質素好好,啲湯底鮮味十足,一定會再去!
  • 伊比利亞橡果豬
  • 蟹黃餃
  • 玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)