2006-10-20 2 浏览
今天lunch 12:40 去九龍灣大榮華拿位, 去到時門口看到等候席已經差不多有2x 多人在等位, 於是我便向知客拿12人的飛仔! 雖然那時候我在談電話, 但相信態度仍然算有禮貌!誰知道知客用很不敬的語氣向我說:"你們不用趕著上班的嗎? 一堆人12:30便來等位!" 然後自己便在排位紙上數等大?的數目...1..2..3..4..5..6..7...! 數完還要多說2句"那麼多人不用上班嗎.."我絕對感覺不到那位4x歲的知客是在說笑, 只感覺到自己是一個不受歡迎的顧客! 於是我便轉地方算了! 反正低中高級的酒樓都光顧了不少! 但我第1次來打算光顧, 卻受到不禮貌對待, 所以我以後也不光顧九龍灣大榮華了!原來大家說服務態度差..是真的! 知客也是這樣, 其他服務員便不用想了!

尋日細佬突然call我話去九龍灣大榮華食晚飯,當然奉陪到抵啦,call埋家姐同埋一個老死去一齊嘆啦...call齊人馬之後先記得上黎睇下咩情況,唔睇由志可,一睇就嚇餐死...咁多劣評.唔係話唔好食,就係服務態差,但無辦法照去啦...七點十五分去到攞位,之後當然唔會o係到等啦,走去德褔行o下先...8點15分返酒樓睇,唔係嗎,去得10幾張枱..但係竟然再等多10分鐘去多成30張枱,最終都係等o左個零鐘,都ok呀,大聲一叫好野沖入去,我地叫左個5餸餐..個5味鷄好入味,鮑汁魚肚都幾好味,不過唔係太特別..鮑汁花膠鴨掌,衰貪心,係咁叫埋d貴價野,點知冇黎味道,但係無理由呀,個鮑汁魚肚咁有味,點解咁...水準較為漂忽,蟹"跟"好味..不過就"希"d.最係個砵仔焗蠔,充滿好香o既果皮,香茜,味好濃,一d都唔"留",至於我就點都唔敢試豬油"佬"飯...最後埋單都係300蚊,好抵呀..地方就較為迫,而服務態度我個人黎講就一流喎..唔似d網友所講..其間"吹"過一碟餸,真係見佢去睇部電腦,然後再入廚房之後,再同我地講咩情形,好有交帶..仲有負責收錢個位妺妺仔,見我地無點全人頪都叫o既馬拉糕(因為我地實在太飽,無能為力呀),佢仲好似好失望講,你地下次黎記住食呀,真係好好味,表情十足呀..
2006-10-18 7 浏览
十月十日當晚6點到達大榮華等位,囉左細台飛,要得10張台度。到左6點半,等位的人越來越多,而且就仲未有人可以入去。我唔知係唔係因為有太多人係黎等,佢\地想少d人係度,知客小姐便同等位的人講:「而家成間舖都滿左,細台最少等個半鐘,中台大台最少等三個鐘。」仲要重複講左幾次。我就係信左佢\黎一句,結果出左去行50分鐘,返度黎...當然係冇位啦...仲要去左廿幾張台囉。咁我就入左去舖頭入面問之前個個知客小姐,開頭佢\都唔肯比台我地ga…話過左5個number 就要由頭排過...但係我同佢\講返個原因...話係佢\地既說話而令到我地過左number之後...佢\就話會比返張台我地囉。點知過左一陣...有個阿姐(我估係經理)走過黎問我地乜事...仲拉左我地出門口講。我同佢\講返件事...佢\竟然走去個咪度講,過左number 就要由頭排過,仲要同其他等緊位既人講話我地唔岩。我真係估唔到佢\會出黎一招喎...用群眾壓力囉,而且仲要用咪講,等在場既幾十人都聽到。我地之後就同佢\理論啦...話佢\地如果唔清楚個等位時間就唔好亂咁講啦!!!佢\明知唔夠我地講...就同我地講:「咁唔好意思囉!」(仲要係冇望
十月十日
我真係估唔到佢\會出黎一招喎...用群眾壓力囉,而且仲要用咪講,等在場既幾十人都聽到。我地之後就同佢\理論啦...話佢\地如果唔清楚個等位時間就唔好亂咁講啦!!!佢\明知唔夠我地講...就同我地講:「咁唔好意思囉!」(仲要係冇望住我地)...d態度衰到呢...之後就唔理我地,同其他客講野...
之後咪入返去同個個知客再講...佢\都話而家冇台比你地ga啦,要聽個阿姐講。
其實我都明過左number 要排過隊,但係點解會有咁既情況出現先,而且我聽到個知客同個阿姐講之前都有幾台客都係咁既情況。加上個阿姐既處理手法同態度,真係唔值得去囉。韜韜滔真係要諗下點樣改善員工既態度啦!!!
2006-10-18 13 浏览
本來諗住約屋企人去食d好,唔駛入元朗咁遠,知唔食好過食.過日家人129去等位,要等到2先之有得入去,其間門口個阿嬸(個知客-間直係驚嚇)起唔同時間,都對唔同客人勁冇禮貌,其中有一句好精景,個阿嬸同客講"等得耐的話,你可以唔等,'位'你可以唔等,'茶'你譯可以唔飲" 即時有好幾個客起身勁鬧個阿嬸之後走,個阿嬸仲頂反個客,直到有人講你係咪唔想做,個阿嬸之收聲.而d食只係一般,有d失望.
本來諗住約屋企人去食d好,唔駛入元朗咁遠,知唔食好過食.
而d食只係一般,有d失望.
2006-10-15 22 浏览
今朝同家人打算去試下飲茶..點知一肚火.... >_<首先, 8:30去到,一打算入門口, 就有一個應該是經理的人, 欄住你説 "滿哂啦, 出去等啦" 完全無禮貌, 出到去等位期間,我也見到好多人來取飛, 通常那些人也會問"請問要等幾耐呀",個經理好串串的說, ""滿哂啦,唔知喎""", 等了半個小時,入到去那些待應仲衰我比張點心紙佢, 佢黑田黑面,還要好唔滿意的"si"我一聲, 我本打算鬧佢, 但我的家人說驚他們在點心"加嘢", 我才算...但點心又等好耐,那個臘腸卷等了差不多半小時..吹了2次, 他們都只說"哦", 我從未聽過一句"多謝" /唔該"之後,我發覺不只是我, 我坐了一個小時已經見到幾枱(6-7)的客在鬧那些待應, 有個女人還鬧經理, 之後我見到其中一個待應還在背後鬧那些茶客"死八婆"" !!最搞笑是我隔離那枱, 我不知道他們叫什麼, 只是知道他們叫的是小點, 但那個傳菜"吸"了大點, 他們問那個傳菜, 那個傳菜說, 是大點的, 只是點心紙錯,之後好不負責任的走了, 那枱的人叫了個經理來問, 那個經理也十分極之無禮貌說"係大點的, 點心紙錯啫, 你要唔要呀
今朝同家人打算去試下飲茶..點知一肚火.... >_<

最搞笑是我隔離那枱, 我不知道他們叫什麼, 只是知道他們叫的是小點, 但那個傳菜"吸"了大點, 他們問那個傳菜, 那個傳菜說, 是大點的, 只是點心紙錯,之後好不負責任的走了, 那枱的人叫了個經理來問, 那個經理也十分極之無禮貌說"係大點的, 點心紙錯啫, 你要唔要呀,唔要咪取消囉!!!""態度十分惡劣, 連基本唔好意思都唔識講...不知所謂!!

講回食物, 其實不是想像那麼好那個什麼臘腸卷,只是ok, 但其他都不是太好, 粉果比我出小食店那些10元3個還差,蒸鮮魷有陣唔知咩味,好難食..但是價錢不便宜的.小點10, 中點14, 大點18, 茶位$6, 咁的價錢我去其他食也食到,不用那麼受氣,我以後也不會去的...

總括: "九"流服務,九流食物, 1級價錢!!!
2006-10-12 13 浏览
一句话,极之差的SERVICE..好难顶. 尤其在门口的知客. 食物不是很好, 但好多人在等位,D人在等位因为是有名的食店. 但今時今日咁既服務態度真的好难接受. 要叫ANDY LAU 教佢地應有的服務態度。直情係貼錢買難受。唔知这些是不是大榮華既特色呢?

唔知这些是不是大榮華既特色呢?

2006-10-12 4 浏览
上星期中秋公司做節就話要o黎呢間Lunch. 都早d落o黎拎定位先架喇~但棋差一著, 十二點三o黎到諗住一點都會有位架啦~點知果陣已經人頭湧湧. 卒之我地係點半入坐. 等o左一個鐘頭三個字. 題外話.見其他食萍係咁炳個知客. 查實我自己覺得又唔係真係話好惡或者好冇禮貌咋喎~反而有陣時令我覺得煩或者係冇禮貌o既係d等緊位o既客.^^".講番正題...點心個別啦~部份真係好唔掂. 例如好似流沙麻蓉同煎堆仔. 一d都唔流沙...真係好流!五味雞...普通o野仲要係肉有d鞋...可能我唔識o野啦~食唔到有咩特別...乾炒牛河亦唔見得有咩特別, 同一般舊式酒樓出O黎O既水準差唔多~仲有其他點心同小菜都冇乜驚喜...普普通通. 講真如果要食風味O野...我反而覺得去川龍都好過佢. 起碼啖茶都好過佢先啦~等咁耐食D咁O既O野...算把啦~如果唔係咁多人都OK o既
(非会员)
上星期同家人去「九龍灣大榮華」食晚飯。點知,「好」就冇得食,換來「谷鬼氣」一大堆。那晚,我們一上到電梯,就見到個臉黑黑知客,我走埋去位,就好似殺佢全家咁,態度勁差,好似我地班等僅位客人唔需要付錢咁,一切都混亂,等個半鐘都冇位,另外,有投訴個經理又唔理,如此的「趕客」知客及經理,「食神」都唔炒佢地,真係精明呀﹗食品味道一般,一些食物又唔新鮮,例如﹕魚肚及糖水﹕甚為令人失望,大家要小心﹗我去過一次就怕怕啦﹗如果大家唔怕就去啦﹗
上星期同家人去「九龍灣大榮華」食晚飯。

點知,「好」就冇得食,換來「谷鬼氣」一大堆。

我去過一次就怕怕啦﹗如果大家唔怕就去啦﹗
2006-10-12 13 浏览
I've been there once ...as a lot of people say here their service is the poorest I've ever seen!EVen though their food is OKAY good (not that excellent) ... with this kinda service nowadays, I think it'll scare a lot of people away!If you wanna have a nice meal with your family and mood not being spoiled, I will suggest you do not go to this resturant or else you will suffer!!!!!!!!!!unless they fire all the staff!!!!!!!!

2006-10-12 6 浏览
今晚我同一個朋友(總共兩條女) 去九龍灣間大榮華食飯, 一共食咗四個餸 (五味雞+蟹肉時蔬羹+玉蘭炒牛肉+馬拉糕) +砵仔飯. 你估幾錢? 總共hk$414.00!!!!! 我地非常驚訝, 並要求結帳既叔叔(相信來自元朗) 詳情解釋帳單上既收費…. 哩個鄉村叔叔認為我地野蠻並愚蠢…態度好輕視…但我地極力要求下佢\為有解釋. 原來佢\地張單所列既收費非常混亂…首先一個總數…再嚟分開味部, 廚部同點心部(根據鄉村叔叔所講哩d係佢\地內部分帳, 與收費無關…我地不用理會) 但係問題在於哩個分法! 佢\張單唔知點解總數要再加埋味部, 廚部同點心部既收費多一次. 即變相雙重收費. 鄉村叔叔仲認為我地死蠢, 態度自大! 後來經過修改, 張單應該係hk$227.00! 所以下次大家要小心檢查帳單…總括食物可以PS..知客態度其差並燥…佢\要食靜心

你估幾錢? 總共hk$414.00!!!!!

後來經過修改, 張單應該係hk$227.00!

所以下次大家要小心檢查帳單…

總括食物可以

PS..知客態度其差並燥…佢\要食靜心
2006-10-09 10 浏览
雖然這不是我第一次的OR 聚會(其實也不過是第二次)﹐對我來說這是很多的第一次﹕第一次吃圍村菜﹑第一次吃豬油飯撈﹑第一次吃焗魚腸﹑第一次坐到這麼親密的吃飯(15 個人坐在一張8-10 人檯)﹑第一次放工後還到這麼遠去吃飯(通常都不可能叫我過海的)為什麼這麼多的第一次﹖還不是大榮華的名氣夠大﹗還不是和一眾食友一起嘻嘻哈哈晚飯的吸引﹗星期二的晚上﹐沒想到還是那麼多人。放工後立即趕去﹐7 點半準時達到﹐原來差不多所有食友已經在等位﹐更要多謝HK Panda 個多鐘頭前已去排隊和南瓜一直的聯絡和安排﹗門口企/ 坐滿人在等位的虛磡實在很久沒有見過了﹐令我打開眼界﹗聽爐兄說我們好像叫了差不多20 碟菜﹐全部都是例牌size 的。大部份菜眾人都可以一人一口﹐這樣也好﹐可以多試幾樣嘛﹗對我來說尤其好﹐因為路程這麼遠﹐又要排隊﹐我想短期內我是不會再來的了﹗不過吃這麼多菜都只是$100 一個人﹐實在是很抵食﹗有這麼多食家在﹐當然不容我費心點菜了﹐全部有專人打點。全晚亦不需要和那些侍應溝通(多謝爐兄整晚不斷的替我們追菜等等)﹐但整體感覺上服務水平是不太到位的了(上菜時快時慢﹐有漏單情況)﹐不過態度還算可以(

有這麼多食家在﹐當然不容我費心點菜了﹐全部有專人打點。全晚亦不需要和那些侍應溝通(多謝爐兄整晚不斷的替我們追菜等等)﹐但整體感覺上服務水平是不太到位的了(上菜時快時慢﹐有漏單情況)﹐不過態度還算可以(大部份要求都儘量幫我們辦到﹐沒有黑臉)。以這樣舊式的酒家來說﹐不算太差的了。

吃了這麼多菜﹐實在不能一一都記得味道如何﹐所以真的好佩服PJ 和南瓜他們可以逐度菜的來評審﹗我只能記得其中幾度喇﹐哈哈...

頭抽五味雞- 想不到這麼大隻雞都咁嫩﹐不錯啊﹗

拖地叉燒- 很久沒有試過半肥瘦的叉燒了﹐都算嫩滑﹗真的想多吃一塊﹐不過都是適可而止﹐因為吃這麼多肥肉膽固醇很高的也﹗

脆炸咸牛奶- 小時候的最愛之一﹐不過已經很少地方有這個菜﹐有幸再吃實在很開心。外面的皮炸得很脆﹐裡面的咸牛奶香滑﹐不會過火﹐讚﹗

雞蛋焗魚腸- 第一次食﹐又ok 喎﹗滑滑的不會腥﹐不過試過就算﹐不是我的那杯茶﹗

冰燒鳳肝- 這個要預訂的。可能是期望過高﹐沒預期中好吃。感覺上是太乾了點﹐但味道帶少少甜﹐是非常的不錯﹗

金銀蒜蒸南瓜- 這個好特別﹐也是第一次吃﹐金銀蒜很香口﹐不過對我來說是太濃味了點﹐如果用來送飯會好一點。

豬油撈飯- 這個不得不說﹐我相信這會是我一生的唯一﹗本來心裡都十五十六要不要試試﹐因為實在太不健康了﹗不過既然一場來到就括出去﹐吃一點點死不了的嘛﹐怎知不吃不尤自可﹐一吃就差點停不了口﹗說不清是什麼味道﹐就是想一吃再吃囉﹗真的要好自制才不再多叫一碗呀﹗

馬拉糕- 好鬆化﹐texture 好似我婆婆以前做的﹐好有懷舊感覺﹗

水晶飽- 好大個呀﹗比平時在潮州館子吃的要大上兩三倍呢﹗有豆蓉和奶皇兩個味道﹐皮是有點過後﹐不過煙煙韌韌的﹐都挺不錯。個人而言是比較喜歡豆蓉﹐因為
比較特別﹐外面未吃過。

p.s. 還要多謝南瓜的一紅一白兩瓶餐酒﹐加上我們帶去的Rose﹐不同口味的送不同的菜﹐剛好﹗雖然沒有刻意的配搭﹐其實亦不可能(太多不同口味的菜﹐而且出菜也比較混亂)﹐但和一眾食友可以開懷的聚餐﹐開心的時候﹐怎樣配搭也是好的﹗
一開始就係不得不提佢地既知客服務態度真係一流, 問乜都話唔知, 問等幾耐又話唔知, 問佢叫到幾多號枱都好似好煩住佢咁... 真係... 如果滔哥係度真係想問下呢d咁既態度係咪佢地大榮華既特色? 係咪佢覺得D客係好應份去"貼錢買難受"呢? 我地同事們一致認門口果位係"趕客"而唔係知客...無得打電話訂位都算, 仲叫你11點幾去等位, 個個都要返工架嘛邊有可能講得出D咁既說話架? 覺得佢真係好過份咯!第一次叫左8樣點心, 都可以落漏2樣! 咁錯漏百出既服務令我地都唔想再去第2次!食物之中, 蝦餃同牛肉係比較好食既, 而馬拉榚就好難食, 一D都唔鬆軟, 但係環境真係好迫, 同隔離枱背對背咁坐... 就算D野有幾好食都食得唔舒服la....總括來講評價有四個字: 名大於實令人失望!!

總括來講評價有四個字: 名大於實

令人失望!!
2006-10-05 14 浏览
大榮華真係開頭都對佢好有期望,因為開正係我公司對面,我直情可以見到有幾多人食野。正如樓下D人兄講,知客態度極為惡劣,黑面又態度不佳,十問九唔應,問下而家D台叫到幾多號:「唔知」,要等幾耐到?「唔知!」總之就係差差差差差。食物方面真係唔知,因為次次想食都食唔到,淨企都企半個鐘,午飯得一粒鐘,你話點等?唉......

唉......
1K
2006-10-04 9 浏览
首先要多謝南瓜和panda的悉心安排,令我可一償在大榮華吃晚飯的心願。昨晚一行十六位openricer被安排在一張只能容納八人的圓枱,侍應將所有座椅換成圓櫈,我們才能勉強擠下,場面極度惹笑。雖然男友全晚只能側身坐在我身後吃飯,食到腰酸背痛,不過絕對無損雅興,反而非常enjoy,大家邊吃邊笑,嘻嘻哈哈過了一個愉快的晚上。由爐兄發板點菜,菜式如下:-上湯手打生麵(如圖),個人極度欣賞,生麵非常滑,有彈性,較坊間的軟身,男友嗰碗比我食埋-圍頭五味雞(如圖),雞肉算嫰滑,可惜味道不突出-拖地叉燒個人認為一啲都唔好食,又硬又韌-鮮支竹蟹肉菜羹,爐兄心水推介,味道一流,必食-白水烏頭眾食家話係失準之作,我唔好魚,所以無意見-上湯釀焗鯪魚好腥,又唔香口-預訂冰燒鳳肝味道一般,雞肝不夠油潤,食落口感乾淨淨-梅醬一字排,個樣幾靚,不過我同男友都唔夠眼明手快,食唔到-盆菜豬肉男友話好普通,媽咪煮得仲好味wor-脆皮咸牛奶,個脆皮好厚好硬,同益新無得比-豆豉蝦是最無誠意的一味餸,啲蝦又細又實,非常慳皮-鮑魚菇扒時蔬,普普通通啦-頭抽浸日本吊桶,叫人無法留下印象的一道菜-大榮華炒飯,個名咁犀利,忍唔住點嚟試,

由爐兄發板點菜,菜式如下:

-圍頭五味雞(如圖),雞肉算嫰滑,可惜味道不突出
-拖地叉燒個人認為一啲都唔好食,又硬又韌
-鮮支竹蟹肉菜羹,爐兄心水推介,味道一流,必食
-白水烏頭眾食家話係失準之作,我唔好魚,所以無意見
-上湯釀焗鯪魚好腥,又唔香口
-預訂冰燒鳳肝味道一般,雞肝不夠油潤,食落口感乾淨淨
-梅醬一字排,個樣幾靚,不過我同男友都唔夠眼明手快,食唔到
-盆菜豬肉男友話好普通,媽咪煮得仲好味wor
-脆皮咸牛奶,個脆皮好厚好硬,同益新無得比
-豆豉蝦是最無誠意的一味餸,啲蝦又細又實,非常慳皮
-鮑魚菇扒時蔬,普普通通啦
-頭抽浸日本吊桶,叫人無法留下印象的一道菜
-大榮華炒飯,個名咁犀利,忍唔住點嚟試,個飯炒得極濕,加埋啲埋咗獻嘅肉粒和菜粒,可以用難食嚟形容

砵仔絲苗白飯果然名不虛傳,飯粒分明,軟硬適中,與秘製豬油以及頭抽撈混食,令我這個飯痴吃了差不多兩砵。

雞蛋焗魚腸和外間的做法不同,一點也不乾身,效果有點像蒸蛋,我和男友都幾鍾意,不過其他食家似乎不太滿意。後加的金蒜蒸南瓜出奇美味,南瓜不過份軟腍,蒜味超勁,爐兄說這是餐牌沒有的是菜式,只有熟客才會叫。

萬眾期待的馬拉糕終於登場,馬拉糕非常鬆軟,面層一點水氣也沒有,甜味適中,美中不足的是奶王不夠香。鴛鴦水晶包賣相可愛,黃色是奶王,綠色是豆蓉。水晶皮夠煙韌,食完唔會成口油,我們都認為豆蓉比奶王香濃,起碼唔係周圍有得食。

昨晚十分榮幸能和一眾食家(Pumpkin、Panda、爐兄、Tweety2004 & 細佬、David & 阿嫂、尖東公關& Friends x 3、小頭& 老公)碰面,希望下次有機會再食過。

最後P&J想藉此食評激勵爐兄重新執筆寫食評,爐兄你文采又好,食經又豐富,外型又英俊蕭灑,重出江湖啦,好唔好?

2006-10-04 15 浏览
接上文:陳皮豆豉蝦,咸香的豆豉,將本來平平無奇的蝦,煎得異常香口.現今的蝦已經肉質不佳,唯有用其他方法去搭救吧.白水烏頭(圖),大榮華其中一道名菜,之前無特別要求,所以上桌的,並不是一條幾斤重的肥美烏頭,有些少失望.現今元朗魚塘,逐一比發展商蠶蝕,碩果僅存無幾.來自魚塘的烏頭,沒有半點泥味.但蒸得過火,肉質很鞋口,老過頭.當我們已經將原條烏頭,化成一架剛墜毀的747後,身旁的Tweety2004,才舉起相機,拍下其殘骸.....梅子面醬蒸鱔片,鱔片很爽口,梅子亦入味.大榮華炒飯,沒有吃,不能評論,不知道其他朋友之感覺如何?來得大榮華,少不了一兜無以尚之的豬油撈飯.此味才是代表作.用缽仔蒸飯一定香.加幾羹燒豬油,加些頭抽.這個"無送"飯,吃得不亦樂乎.豬油對人體有害?Who,s care?預訂菜式的冰燒鳳肝,以餅皮伴吃之,塊餅皮比得龍更厚.冰肉帶點薑味,上面圓潤有致的鳳肝,一咬,甘香豐朕的味道,一下子攻破味蕾.現今大多人要吃得清淡,健康,這些被眾人試為健康大敵之菜式,過多十幾廿年,分分鐘消失於人海之中.及時行樂心態,有得吃便要把握機會去吃.這一記肥得要命之2 hit combo,小弟尚在
接上文:

預訂菜式的冰燒鳳肝,以餅皮伴吃之,塊餅皮比得龍更厚.

這一記肥得要命之2 hit combo,小弟尚在壯年,多多都受得起.難得平時唔多吃肥膩菜式,比小弟後生N倍P.J的J,也一早豁了出去.

衝刺之後,大家也差不多,尚有兩味皇牌甜品,馬拉糕同鴛鴦水晶飽在手,霎時之間,眾人突然回復戰鬥力.馬拉糕一上桌,差不多搶清光.雖然由早年的四層,拆散成兩層,不過食味依然,充滿奶油香,很鬆化.只係切得孤寒,切唔到去最底,搞到我同HKpanda,將件馬拉糕拆得分屍一樣,非常狼狽.

鴛鴦水晶包,水晶皮晶瑩通透,外皮頗厚夠煙齦.兩隻味綠豆茸同奶皇,個人偏向後者多一點.

其實之後尚追加幾味菜式,本來吃罷甜品已經諗住cut單,誰不知金銀蒜蒸南瓜,突然出現.上菜上到秩序大亂,搞到最後,都係用個咸點去押尾.事實上蒜香加南瓜,實在係絕配.兩者迴異的食味,走埋一起又幾夾.一個Gwen Stefani口中的Harajuku girl,搭上南瓜(小弟),會有咩野後果?

因大榮華唔收Cockage之下,事前在M&S買下$90兩支餐酒,
雖然只係Budget wine,一樣飲得高興.

吃到杯盤狼籍,埋單唔使千五,如果唔係吃貴價菜式,大榮華幾時都咁抵食.偶然有些菜式失手,整體水準,也能同今日元朗老店掛勾.記住,係今日.

一班新舊朋友,分享下飲食趣事,聚會之經驗分享,席上的David,講到Agnes b間餐廳,近兩周已fully book,小頭HTML式食評,再講到小弟在大久保經典之一役等等,熱鬧非常,完全沒有隔膜.未完場已講定下次去....

衷心多謝HKpanda之仗義幫忙,勞心勞力打點一切,多謝Tweety2004提供之餐酒.多謝爐兄幫手點菜,當然多謝所有出席的朋友.要你們趕頭趕命,真的不好意思.

後話:前文大多人批評其服務,個人覺得又不是其他食家講得那麼差.係覺得硬崩崩,唔識去變通而已.試想想在市區,有邊個會六點鐘食晚飯?將圍村個習慣搬過來,似乎不合時宜.

又或者,根本係營造一個物以罕為貴之感,大約係
要食,統統同我在門口企一頭半個鐘等入座吧!)

上菜也算快,係追加菜式,亂過亂世佳人.以蒸南瓜守尾門,已是一例.服務嘛,由門口的知客,到侍應的態度.都係咁上下.

易地而處,當你身為知客,要緊守公司的規矩之下,要去逐一面對追檯追到暈的食客.少一點冷靜,也忍不住幫公司倒米,起碼,我睇唔出先前的食家所講的情況.

除非,你係要求劉德華果套標準.