2009-06-26 20 浏览
尋晚約媽媽去CWB,因為天時尚早,未到dinner hour,當然就揀間平時多人排隊的餐廳試試啦我對大戶屋虎視眈眈了很久,其實見佢係JUSCO開左已經好想試,但係無論係lunch,tea定dinner都排大隊,所以無試過佢係CWB開左又大D,梗係要試啦!魚花 魚定食($80):真係有成條魚架好開心!而且佢烤得一D都唔乾,又唔係太咸,好好味!而且得一條骨,好容易起,好好味好好食!媽咪覺得有D腥,但我就好鐘意!(其實佢有lemon,嫌腥可以搾D汁中和返),配菜有蘿白蓉,泡菜同海澡,好憎蘿白蓉的味道(雖然話食左會無咁熱氣),泡菜酸而不辣,不錯,海澡個碟好好味,我連媽咪個份都食埋!吉列雞扒併喬麥麵($80):大戶屋吉列最出名了,怕肥的我試了一件,真係好鬆化!好正!媽咪都超鐘意!喬麥麵OK啦,個汁好味過東京和食個個,但係我唔鐘意食麵,佢點好味我都覺得一般架啦!抺茶聖代($38):有green tea ice cream,cream,紅豆同蛋糕,ice cream夠綠茶味,好味,cream麻麻,紅豆OK,蛋糕似焦糖咖啡味,幾好的,而且細細份,兩個人share更加唔怕肥啦!下次我要食pumpkin那
佢係CWB開左又大D,梗係要試啦!
魚花 魚定食($80):真係有成條魚架
抺茶聖代($38):有green tea ice cream,cream,紅豆同蛋糕,ice cream夠綠茶味,好味,cream麻麻,紅豆OK,蛋糕似焦糖咖啡味,幾好的,而且細細份,兩個人share更加唔怕肥啦!下次我要食pumpkin那種!
大戶屋霸晒shama的3/F,所以好大好闊落,坐得好舒服,服務都好好呀!有求必應,而且快手,抵讚!
下次一定再黎!因為我仲有好多定食想試
2009-06-25
2009-06-21 31 浏览
在openrice無意中看到有關這裏的食評,被食家們所拍的照片吸引,因此很想來這裏一試他們的食物.今天,聯繫了大家,總共四人,好好地聚一聚.因此,為了方便各人,便選了這銅鑼灣的店.這晚人很多.之前曾打來訂座,可惜沒有此服務. 在電話中,服務員的態度惡劣. 結果,我們也等了好一會才有枱. 最不喜歡不接受訂枱的餐廳,覺得特別的低檔次.反正,給有準備的人一個機會也不失為一個選擇吖.餐牌的相片很吸引.我們各人都點了定食然後大家互相分享.我點的是蠔飯,有炸雞做餸.朋友們則點了漢堡扒,滑蛋豬扒飯和今晚最正的泡菜蝸.蠔飯,原來張相影到好大隻蠔;但實際卻係好細隻嫁 不過,蠔味好入飯,所以都好味. 配飯的炸雞也好味. 但,另一個滑蛋豬扒飯就好差,塊豬扒好硬! 不好味!漢堡扒也沒有在日本食那種風味.不是好味的漢堡扒. 這間店最大的優點是多選擇;但,各東西都不太到水準.反而那個泡菜蝸,我覺得是這晚最好味的.不過,這裏價錢不貴;所以很適合朋友間的聚會.但.....周遭很嘈吵!很難暢所欲言.至於服務,很差! 不加茶,服務員總是像在忙.服務很不周到.

餐牌的相片很吸引.我們各人都點了定食然後大家互相分享.

蠔飯,原來張相影到好大隻蠔;但實際卻係好細隻嫁
不過,蠔味好入飯,所以都好味. 配飯的炸雞也好味.

但,另一個滑蛋豬扒飯就好差,塊豬扒好硬! 不好味!

反而那個泡菜蝸,我覺得是這晚最好味的.

至於服務,很差! 不加茶,服務員總是像在忙.服務很不周到.

2009-06-21
2009-05-30 12 浏览
五月二十九日大戶屋的名字早已有聽聞.因為有它的平價之選,一直也沒有機會親身體會,還是一個突然的念頭,在距離上課時間還有一小時,倒不如過來吧.佔全層,地方都算大,看著侍應忙著工作,幸好還找到個位置.坐下看看有什麼好東西,全部都在一百元以下,來得便宜,要說銅鑼灣更是難得,最後選擇廣島蠔蒸飯拼炸雞定食,還添加納豆.蒸飯需時十多分鐘,,環境來得嘈吵,一個定食也奉上.定食自然包括前菜以及那碗味噌湯.另叫的納也在定食內.蒸飯份量不多,只是剛好一個碗的份量,飯內鋪著一隻又一隻的蠔,其實蠔的精華早已滲入那飯粒內,好像那臘味放在飯內蒸的相似,那飯粒帶濕潤,總是有種吸引,一口接一口,蠔其實早已成為配角,飯才是主角,想添多一籠的.這個飯做得出色.意料之外.如果它是定食中最好的話,納豆便接著第二,用著筷子不斷攪伴,那拔絲的納豆,早已令人動容.但是純單食的話,較難接受它的獨有味道,還是用上其他配撘就易於入口,做得不錯的/炸雞用上汁還有那少許蔬菜放在碟中.賣相只想說一般,炸雞來得有點冷.不多脆口.雖然不至於難吃,但不感好味之處.下次換其他會更好.味噌湯只是簡單的貨式,當然價錢來得不貴,我不介意味噌湯的材料,吃完休
五月二十九日

吃完休息多一會兒,看到那杯水喝完還沒有來添加,服務還加以改進,但在銅鑼灣想食平價味道又不錯的日本餐廳,這裏是一個選擇,一百零四元便宜了.下次會再來食其他的
煮得不錯
比炸雞更好吃
煮得不錯
比炸雞更好吃
2009-05-28 27 浏览
同女友2個去食食左2個餐~ 滑egg吉列豬扒反(原名唔係咁) 同埋 吉列雞扒飯+清烏東先講d衰野先滑egg吉列豬扒反 ---- 差... 92蚊 加埋一 成100蚊一個飯!egg --- 唔差 都係日本egg豬扒: 可能個人唔識得欣賞!! 個表面比egg浸入 林曬 冇曬脆感 肉的確係比較厚 但個冇味 好似食瘦肉咁 真係有d難食咁既價錢 食咁既食物 我一定唔會再黎!!之後比較值既餐吉列雞扒!! 夠脆 肉質都唔差 一個飯 真係好食!!清烏東!! 本人最愛 又真係彈果 方方地果隻 好味70蚊咁既食物 唔可以話好值! 但價錢係可以 都會再食!!總括而言.... 大家信我既 就叫70蚊既 有飯有烏東! 92蚊...大家真係有心理準備 咁既價錢 變唔到同樣既食物!可以比一case 証明..... 我旁果坐左2家人 一家6口 3個細路 佢地係叫 4個 70蚊既餐!!今次之後 我去都只會叫70蚊果個 有烏東有飯既餐 唔會叫佢92蚊 唔好食 唔值既餐
同女友2個去食
先講d衰野先
egg --- 唔差 都係日本egg
肉的確係比較厚 但個冇味 好似食瘦肉咁 真係有d難食
咁既價錢 食咁既食物 我一定唔會再黎!!
之後比較值既餐
吉列雞扒!! 夠脆 肉質都唔差 一個飯 真係好食!!
清烏東!! 本人最愛 又真係彈果 方方地果隻 好味
70蚊咁既食物 唔可以話好值! 但價錢係可以 都會再食!!

2009-05-27
庆祝纪念
生日
  • 吉列豬扒飯+烏東 (一個餐)
2009-05-27 8 浏览
放工約了女友在銅鑼灣,沒有什麼吃飯心水點,在Times Square週圍look之時,見到這間生面口應該是新開張光光猛猛位于三樓的大戶屋,就本著寧濫勿缺心態去試試。雖然下雨但都排了幾分鐘,佈置光猛簡潔都不太迫。不過可能唔夠人手,服務一般。自家制豆腐:睇來是招牌菜,上菜時用了個竹簍,睇就幾自家製可加分;味道都可以啦!因為吃過京都的山水豆腐或citysuper豆腐專門店,要比較就不是那回事。但要做到回味無窮....我沒有這種感覺了!雞扒定食:傳統日式定食上法,一盆過。飲不錯,軟又甜,米有認真選過。男生吃會覺得飯小了些,幸好女友不吃飯,我可以吃多一碗飯。雞扒處理不錯,煎得不乾汁甜野味!配菜有蒸、水煮和醃,我沒甚興趣,但女友覺得很健康。酸甜豬肉定食:其實本名很長已忘記了,但絕對是中式咕嚕肉,濃味熱烘烘上,好吃好送飯!都係那句:但要做到回味無窮....我就沒有這種感覺了!叫了杯黑糖豆漿,ar.....可以啦,但真係無乜豆味,無乜recall的感覺!總結是不覺得難食也不覺得招待失當,價錢適中 ($270 = 2 main dishes, 1 A-la-cart plus 1 drink);但...

總結是不覺得難食也不覺得招待失當,價錢適中 ($270 = 2 main dishes, 1 A-la-cart plus 1 drink);但.....點解要再去呢?

自家豆腐,樣好味一般
2009-05-26
  • 自家制豆腐:
(This is actually a chain restaurant from japan with branches in taiwan, thailand, and singapore)i knew the portions are going to be small so i ordered a few dishes:kimchi pork hot pot set ($85): lots of chinese cabbage, served with an egg and thin slices of pork. not really filling in my opinion for one person. it came with a small bowl of rice and 2 dishes of marinated vegetables (cucumbers in one, lotus root and carrot in the other)plain udon: i think it is handmade. nicely chewy texture + go

plain udon: i think it is handmade. nicely chewy texture + good broth. had some wakame topping too.

stir fried sweet and sour vinegar pork: apparently this is one of their signature dishes. it was served with a heap of vegetables (not sure what it was, i gave it to my mom)

mushroom hamburger: came with a small amount of potatoes. patty was thick enough; sauce was sweet and paired nicely with the mushrooms. also served with a mix of vegetables on the side.

soymilk with black sugar: i don't have a very sweet tooth and found the sweetness to be just right.

pudding with vanilla ice cream, cake (caramel flavor, i think) and adzuki paste: i adored the red bean paste which came with whole adzuki beans (not mashed!) and i was impressed by the real vanilla ice cream - you can see the vanilla pods in the scoop!
the pudding was nicely creamy, not gelatin-like at all which is awesome. didn't try the cake.

i enjoyed all the dishes but will not order the kimchi pork hotpot next time. will try other desserts on the menu and i definitely recommend ootoya. no wonder they are able to expand across asia!

• hamburger
  • any dessert
2009-05-18 9 浏览
其實我又唔覺大戶屋好好食, 不過我可以說佢同我向日本食到既味道係一樣.大戶屋係我在日本留學及做野既時候常常幫親既rest, 有點像我的食堂吧. 原因係佢地上野食既speed快, 味道水準保持到, 間間都一樣.在香港, 好似比較小黎D日式既飯堂吧,和民及笑笑都想大家樂及大快活吧. 而興幸大戶屋仲keep到日本既質素.是日, 我叫了滑旦豬排飯及龍仔飯.味道真係如一, 不可以說好好好好食, 不過真係可以做到同我向日本食既一樣味道, 真係唔易啦.
2009-05-13 43 浏览
包括昨晚,在下已經是第三次光顧銅鑼灣的大戶屋了,而這還是兩個月之內的事,可見此店深得在下喜愛。前兩次因為是食午餐,沒有帶相機,所以沒辦法寫,今次食晚餐,相機隨身,終於有一寫的機會了!在大戶屋於銅鑼灣開店之前,在下是不知道其太古城店的,只是從日本朋友口中得知此店在日本的事跡。住在日本的朋友說,大戶屋在日本其實和香港的大家樂大快活差不多,算是「平民化而多選擇」的食店。在日本受歡迎的原因是「可以平價吃到有肉的定食」,因為在日本肉類是很貴的,除非你每天去吃松屋吉野家,否則要吃一整塊肉的話實在沒什麼平價選擇,而大戶屋就是提供了這一個級數的服務而得到大眾喜愛。去到香港,大戶屋的價錢其實和日本差不多,但在香港的裝修和地點就是中上級的水準,故此未開始食,一入店已經覺得比日本「抵」,而香港的日本菜普遍比較貴,日式西餐廳的定價都在一百元或以上,故此大戶屋的定食訂價在一百元以內,是頗有競爭力的。在下已經是第三次幫趁,先講講這一晚到底吃了什麼。黑醋雞肉蔬菜定食朋友點的,因為她在日本都試過同一道菜,所以就去比較一下了。她的結論是和日本99%相似,而在下首次嚐試,首先雞肉頗嫩,炸功也不俗,明顯吃出炸粉和雞肉分離,

在下已經是第三次幫趁,先講講這一晚到底吃了什麼。

黑醋雞肉蔬菜定食
朋友點的,因為她在日本都試過同一道菜,所以就去比較一下了。她的結論是和日本99%相似,而在下首次嚐試,首先雞肉頗嫩,炸功也不俗,明顯吃出炸粉和雞肉分離,而不是坊間的糊作一團。汁是在下最喜歡的甜酸汁,但因為用了日本的黑醋,感覺又和咕嚕雞球有點分別,是再酸一點,但又令人覺得很醒胃。
配菜有蓮藕片、青椒、薯仔、洋蔥,配合得很不錯,在下是可以把朋友不吃的洋蔥全部吃下去,總括來說,以在下對咕嚕系的執著和多年經驗,這一道菜可以說是在下試過甜酸系的菜中五甲之選。

廣島炸蠔定食
是朋友推介給在下的,因為她說在日本這是季節限定的,都頗有名,可以試試。在下本身對於蠔不是特別喜歡,但對於這一道炸蠔在下完全收貨,首先蠔不腥,而咬下去蠔仍然充滿蠔汁,不會像很多店那樣變成蠔乾。
而且炸功也是同樣的出色。在下幫趁過三次,全部都有吃炸物,在下認為這店的炸功以香港的水準來說是十分出色的,大概只有「とん吉」可以明顯比大戶屋優勝,但已經是比起香港絕大部分在下試過的店來得好的炸功。
在下喜歡炸物,每次去日本都會找最出名的炸豬扒店出擊,故此清楚了解炸得好與不好的分別。如果說在下吃過炸得最好的店(高田馬場とん太、淺草ゆたか)是90分的話,とん吉有80分,大戶屋就有70分。
朋友說這是日本所有食肆的應有炸功水準,在下認同的,但日本的Standard水準就等於香港的高水準,特別是這只是幾十元的定食,とん吉可以要200元以上才可以得到更好一點的炸功,考慮到價錢和質素,大戶屋的炸物很有可能是香港性價比最高的,朋友也說這個蠔和日本大戶屋相比質素也是接近的。
還要提的是米飯,朋友百分百肯定用的是日本米,有黏性有光澤,一夾就起,和一般的泰國米有很大的分別,吃慣日本米的朋友當然高興。此外也有大量的椰菜絲,很多香港人都不愛吃,但對在下這個食炸豬扒食到快變專家的人來說當然無任歡迎,菜絲爽口,加上特製的醬汁感覺不錯,不會比在とん吉吃到的差。
至於定食其他的東西就一般,要彈的是前菜,味道十分之怪,還有茶,侍應一直都沒有奉茶,要在下叫才有,而喝下去感覺有點苦,不好喝。
幫趁了幾次,感覺上侍應是有點缺乏經驗,不能叫差,但就是欠了一點誠懇和體察顧客需要的能力。至於裝修,絕對是配得起其定價有餘,在下每次去到都有大量OL幫趁,證明了是很有水準的。
而可能因為「唔憂做」的關係,這店的訂位服務有點名存實亡,次次早大半天去訂都說已經訂滿,去到的時候等候的人又不多,甚至是有空桌的情況,讓在下懷疑根本可供訂的桌是少得可憐的,這一點要扣分。
對於男生來說,這店定食的份量是偏少的,女生應該會剛剛好,故此在下上兩次都是有點這個「吉列雞扒飯配盒子蕎麥麵」餐,絕對是大食人的首選,份量足夠之餘,炸雞的水準很好,而蕎麥麵本身也算OK,但記得要凍食,那才是最正宗的日本食法。
很多日本食店來到香港都會變質,難得此店無論在價錢和質素都可以保持(日本朋友證實),實在難得,事實上我們吃的時候,鄰座就坐了一個看日本報紙的日本人,應該是為故鄉的風味而來吧?但奇在他是叫了一杯凍檸茶...
在下其他食評:http://kenshin_jd.mysinablog.com
炸蠔有汁,炸功好
雞肉嫩,汁開胃好味
裝修不俗,OL眾多
2009-05-12
炸蠔有汁,炸功好
雞肉嫩,汁開胃好味
裝修不俗,OL眾多
2009-05-09 19 浏览
睇本雜誌介紹去左大戶屋食,先叫左2個SET1)籠仔蒸蠔仔加炸雞飯2)吉列猪扒定食蠔仔飯唔錯都好有蠔味,唯一不太好既係上菜太慢,其他人食晒自已個份都仲未黎,有點不太好
睇本雜誌介紹去左大戶屋食,

先叫左2個SET
1)籠仔蒸蠔仔加炸雞
2)吉列猪扒定食

2009-05-09
庆祝纪念
生日
2009-04-30 19 浏览
是日約了朋友到大戶屋,談談近況又試幾味定食。試過太古那邊,是認真而有水準的料理,貫徹了日本人的堅持,可惜位置不大,百元一餐的速吃定食,感覺不太好,這邊前身是紅樓,霸下了三樓全層,檯雖然擺得很密,但感覺上還是比那邊坐得較為輕鬆一點。兩人不設訂檯,朋友先來取下飛仔,八時許人龍雖不少,約十五分鐘可入座,流量幾快的,坐到吧位,位置較二人檯更適合傾計。餐牌兩邊沒大分別,頭版是一些時令推介,就要了廣島蠔蒸飯拼吉列雞定食,朋友要了招牌薯仔餅拼吉列雞定食。不急著吃,先來兩味小吃傾傾計,自家製豆腐,軟綿綿夾有不少豆渣,帶有微微豆香,味道天然,但少了微鮮的木魚伴汁,豆腐味道相對單薄,侍應說檯頭的豉油是配豆腐吃的,原來如此,似乎夾些蔥及紫菜吃,效果會更好。另一味山芋.納豆.羊角豆沙律配溫泉蛋,是很簡單的一味,好不好除材料新鮮度外,更重要是睇價錢吃,山芋新鮮夠黏亦沒多餘朕味,與納豆、羊角豆及溫泉蛋拌勻,再加日本醬油吃,卅元一客,美味亦抵吃。廣島蠔蒸飯拼吉列雞定食,小籠蒸飯,不是簡單的用水來蒸,日本米額外的吸收了蠔汁後,非常鮮美,是很有特色又好吃的時令菜,同意朋友所言,是濕了一點,當然以食味計,絕對滿意。吉列雞

廣島蠔蒸飯拼吉列雞定食,小籠蒸飯,不是簡單的用水來蒸,日本米額外的吸收了蠔汁後,非常鮮美,是很有特色又好吃的時令菜,同意朋友所言,是濕了一點,當然以食味計,絕對滿意。吉列雞是招牌作,炸得香脆,雞肉調過味,肉嫩好吃,伴著的日式欠汁微酸的令炸雞味道豐富起來,分量不少(對自己而言)亦很快清碟。

朋友的招牌定食似乎也不錯,炸薯餅厚身滲魚薯蓉的香,夾有雜菜及肉粒,味道豐富不油膩,也吃得稱心。

笑談了兩句鐘,撇開有等於無的服務及有水漬的備用碗碟,食物質素是叫人滿意,每人百餘元,是物有所值的,有心堅持做好味道的直營店,值得支持,當然服務是有很大改進空間。
坐吧檯反而更適合傾計。
搬了大舖,人龍依然,平而好吃有一定市場。
時令廣島蠔定食。
細隻日本蠔蒸後精華落在飯中,是犧牲了蠔換來的鮮味。
朋友的招牌定食亦有水準。
炸得肉嫩美味,值得一試。
2009-04-29
坐吧檯反而更適合傾計。
搬了大舖,人龍依然,平而好吃有一定市場。
時令廣島蠔定食。
細隻日本蠔蒸後精華落在飯中,是犧牲了蠔換來的鮮味。
朋友的招牌定食亦有水準。
炸得肉嫩美味,值得一試。
  • 以上菜式
2009-04-30 17 浏览
4/29,下午2點經過之前的教訓,以為閒閒地又要等番一兩張飛,仲要等成最少10分鐘先有位~不過,由於今日是閒日(星期3嘛)街上都冷冷清清~好幸運地唔使等位就可以入坐~而且仲給予近窗邊的大桌子(for 4人用)如果下次可以坐是剛好有窗的桌子就更好了~今次再來不為別的~一是為了他的飯XD(是呀我是飯桶)二是他的甜品最後則是想試一下新款式~叫了1.廣島炸蠔定食($80)上來時4隻新鮮炸蠔,剛吃時還差點毀了嘴唇,證明新鮮炸起佢真是應該加句標示語:小心辣口!炸皮弄得鬆脆可口,為了避免炸蠔跟碟面接觸太多,特意拿個網將炸蠔完全盛起醬汁方面有酸甜味醬,芥末,和新鮮檸檬可供選擇~一同上碟,個人喜歡酸甜味醬(而且是冷凍過的,連盛裝的碗都是凍冰冰的)吃下去,炸皮和醬汁的味道,好像吃章魚燒(八爪魚丸)的味道不過蠔味依然鮮甜,充滿''蠔汁''不會因悶炸而弄到''乾爭爭''飯才是這裡的重點,非常希望這裡的味噌湯都可以任添因為味道好像媽媽料理它的飯粒粒飽滿而且口感很具黏性,和平時吃的泰國香米是完全不同的選米方面一定花過功夫,充滿光澤的米粒,和一夾就起的質地(因為日本人不爬飯是夾飯的嘛~)吃下肚都完全不會滯,而且我還
4/29,下午2點

最後則是想試一下新款式~

叫了
1.廣島炸蠔定食($80)
上來時4隻新鮮炸蠔,剛吃時還差點毀了嘴唇,證明新鮮炸起
佢真是應該加句標示語:小心辣口!
吃下去,炸皮和醬汁的味道,好像吃章魚燒(八爪魚丸)的味道

飯才是這裡的重點,非常希望這裡的味噌湯都可以任添
因為味道好像媽媽料理
吃下肚都完全不會滯,而且我還叫添飯/////////////吃了2碗都不覺得有吃滯了的感覺
同樣地,依然會比好多好多好多椰菜絲,好吃與否當然見人見智,因為佢是生的~
我是物盡其用主義者,佢比得就當然會食曬,而且又不是唔好食
講真而家仲邊有餐廳會在配菜方面咁大手筆~比一大堆菜你呀,吃到都偷笑啦
而且又沒油沒鹽分,健康100分~~

2.味噌汁漢堡扒定食($80)
今次的漢堡表面燒得比較燶~但無損內裡肉味~而且胡椒味道稍微減少了,畢竟並非人人都喜歡胡椒的味道
今次所送的蔬菜比較小,所謂的圖片只供參考是真的XD
由於是煮過的關係,蔬菜味道大幅提升,
再加上了一層蒜泥香草牛油汁淋在蔬菜上,朋友非常喜歡,而且很下飯(佢都有添)
肉扒系列有3個餐,佢主推梅子蓉汁,我覺得不喜歡的人大可以選擇黑椒汁/味噌汁
而且味道同美式漢堡大為不同,不是那款吃到會滯的味道,而是很開胃的,真是一啖肉可以吃幾啖飯
餐會附有醃蘿蔔等小食,而味噌湯的口味現在是蘿蔔口味(內有紅白蘿蔔)(同上炸蠔定食)

3.特製雞蛋布丁($36)
今次的布丁明顯味道比較甜,但與統一出品比較依然更勝一步~
附送香蕉2大片,紅薯1舊,CREAM和十勝紅豆(應該是吧?)還有小小的薄荷葉做裝飾~
本來想嘗試新品法式蛋奶凍和抹茶聖代,可惜沒貨(應該是奶蛋凍沒貨)
所以叫了抹茶雪糕吃算了
4.抹茶雪糕($8一球)
味道清新而且奶味重,而且是無添加,物有所值
他們給的匙都是扁闊形狀的,不同一般的圓兜形狀,方便吃之餘亦能保持甜品故有的形狀
盛載的玻璃碗更是冰杯,上桌時仍透出涼氣~
雖然所給的筷子是即棄型的比較不環保....

服務比上兩次有所改善,店務經理最為辛勞,反而員工到了4時打後(淡市)會慢慢消失(此時會開始輕微的清潔工作,無損進食地方)去為晚市再做準備
而經理則負責埋甜品部的整理(原來甜品真是經理整的XD)

最後一點,如果仔細觀察收據,會發現收據竟然連添了多少次飯都計算在內(雖然不收費).
在此我們笑到肚都痛了XD真是不可以隨便比人睇的收據呀
賣相比上次更好
  • 漢堡扒定食
  • 雞蛋布丁
2009-04-25 20 浏览
apr 21, 09,2人嚟食lunch : 1) 北海道產昆布吉列豬扒飯 (hk$92)-友人叫咗呢我,我試咗少少豬扒-真喺整得幾唔錯因為豬扒無"鞋"無"un",好鬆化-望落個蛋都仲好滑膩,無熟晒-應該都唔錯吓-伴以麵豉湯同漬物 2) 吉列雞扒飯+木盒喬麥麵 (hk$70)-先上盒喬麥麵-之前我已經試過烏冬,所以今次要食喬麥麵-先將大蔥絲同wasabi撈落喬麥麵汁度,再夾1"住"浸落去,拖1拖放入口,個麵質帶煙韌,無黏埋1堆,亦無腍-個汁唔會鹹,帶甜,內有wasabi味,少少刺激吓個味蕾同鼻蕾,大蔥絲有微微嘅辛辣-2樣嘢相得益彰,好鍾意個喬麥麵,就算食唔晒個飯同塊雞扒,我都揀清晒個麵-吉列雞扒就由椰菜絲墊起,最底喺白飯-眼見塊吉列雞扒都炸得好鬆,入口體驗1吓,吉列皮唔厚,又熱,好鬆化。特別再輕輕蘸伴上嘅醬油,好hp醬般濃味,咁塊雞扒就夠晒味-其實全個餐都好多嘢吓,都唔喺太食得晒 3) 京都宇治抺茶慕絲伴無添+雲呢拿雪糕+10勝紅豆 (hk$38)-其實已經飽,但因為唔想心思思要嚟多次,所以就叫埋佢-睇個全名都幾笑爆嘴,護膚品先興講無添+啫,咩用喺雪糕上都啱咩?-點都好,呢個甜品都
apr 21, 09,2人嚟食lunch :

1) 北海道產昆布吉列豬扒飯 (hk$92)
-友人叫咗呢我,我試咗少少豬扒
-真喺整得幾唔錯因為豬扒無"鞋"無"un",好鬆化
-望落個蛋都仲好滑膩,無熟晒
-應該都唔錯吓
-伴以麵豉湯同漬物

2) 吉列雞扒飯+木盒喬麥麵 (hk$70)
-先上盒喬麥麵
-之前我已經試過烏冬,所以今次要食喬麥麵
-吉列雞扒就由椰菜絲墊起,最底喺白飯
-其實全個餐都好多嘢吓,都唔喺太食得晒

-其實已經飽,但因為唔想心思思要嚟多次,所以就叫埋佢
-點都好,呢個甜品都好出色
-先食個白色小丸子,+咗少少紅豆1齊色,丸子軟糯,合格
-個無添+雪糕亦好雪呢拿,而抺茶mousse就好夠抺茶味,就算單獨食,我都唔覺得會苦,連白cream色就會令到個質感滑d,1000祈唔好小看cream上嘅點點芝麻,我無諗過小小嘅粒子經炒過之後,會發揮咁濃郁嘅芝麻味
-紅豆夠大,夠腍,但如果豆味更出就好喇

* 喺鰂魚涌嘅第1店無得訂位,但呢度就可以喇............方便好多..........起碼唔洗排隊先啦
2009-04-21
2009-04-25 14 浏览
個個都話個蕎麥麵好食,所以就去試下mrsmo叫左吉列雞配盒子蕎麥麵 一般啦,無想像中咁好食mrmo叫左湯煮芝士漢堡扒 反而呢個好味但唔特別平又唔特別好味
個個都話個蕎麥麵好食,所以就去試下

mrsmo叫左吉列雞配盒子蕎麥麵 一般啦,無想像中咁好食
mrmo叫左湯煮芝士漢堡扒 反而呢個好味

但唔特別平又唔特別好味
2009-04-13
星期五晚 8 點幾上到來,又無訂位,都唔諗住有得食啦.又點知上到餐廳,門口又唔係好多人,大約都係等左三至四個字就有位.等緊位果時,見到門口果 d Display 模型,碟碟都好大碟.心諗,係咪真既呢?一話只係模型,上枱時又係另一回事呢?終於有位,唔洗多講,先叫佢地既招牌菜--- 吉列雞扒飯加木盒蕎麥麵. 雞扒飯炸得真係好出色,一 d 都唔油.拍得住吉列專門店既水準.加埋個甜甜酸酸既吉列汁.一流 日本珍珠米既飯底上,椰菜勁多.兩個人 Share 都食唔曬.木盒蕎麥麵,一人既份量原來都咁多.而且伙計又肯比多一客冷麵醬油.服務真係好,一讚.所以我覺得女仔如果係細食 d,真係可以叫一個 Set ,兩個人一齊 Share.再來就係--- 吉列滑蛋豬扒飯 e 個就麻麻地,個人覺得豬扒太瘦,無淡淡肉既感覺.Last 就來個--- 自家製薯餅 可能因為都係用豬肉做料既關係,所以都個人覺得都係無咩肉味.反而跟薯餅個汁就好好味.用來點雞扒又唔錯喎,哈哈.兩個人,三味菜,加埋一,Total 都係 $200. 真係好抵,值得最幫襯.

心諗,係咪真既呢?一話只係模型,上枱時又係另一回事呢?

終於有位,唔洗多講,先叫佢地既招牌菜

--- 吉列雞扒飯加木盒蕎麥麵.

加埋個甜甜酸酸既吉列汁.一流

服務真係好,一讚.

再來就係

--- 吉列滑蛋豬扒飯

e 個就麻麻地,個人覺得豬扒太瘦,無淡淡肉既感覺.

Last 就來個

2009-04-17
吉列雞扒飯
木盒蕎麥麵
2009-04-19 27 浏览
地道日本食堂@大戶屋 2009-04-19 12:36203.218.x.x四月開始又再回歸星期六上日文堂的生活,有幾次放學都會同啲同學去食『大戶屋』,佢响TIMES SQUARE 附近的魚一丁樓上,主打地道日本家庭菜,雖然都係啲大路款式,但用料新鮮同埋造法正宗的話,都係一間可以不斷試新款嘅“日式飯堂”啊!通常一行四個人,我地會叫個海帶豆腐沙律share, 好清新的感覺,而且海帶可以抗縐啊 ~ 呵呵呵 ~麵鼓醬漢堡扒跟加$10轉海帶飯 ~ 嘩! 絕配!生薑汁黑豚肉,係估佢唔倒咁夾架!如果想清清地可以選加隻日本蛋,個汁先係靈魂所在.....飯後甜品係指定動作 ~真係北海道十勝紅豆,又香又大粒,起哂沙架如果唔想等成個鐘,好似有得訂位架,我地成9pm先去,所以都係等一陣架咋!!
四月開始又再回歸星期六上日文堂的生活,

有幾次放學都會同啲同學去食『大戶屋』,

雖然都係啲大路款式,但用料新鮮同埋造法正宗的話,

都係一間可以不斷試新款嘅“日式飯堂”啊!

而且海帶可以抗縐啊 ~ 呵呵呵 ~

麵鼓醬漢堡扒跟加$10轉海帶飯 ~ 嘩! 絕配!

生薑汁黑豚肉,係估佢唔倒咁夾架!

如果想清清地可以選加隻日本蛋,個汁先係靈魂所在.....

飯後甜品係指定動作 ~

真係北海道十勝紅豆,又香又大粒,起哂沙架

如果唔想等成個鐘,好似有得訂位架,

我地成9pm先去,所以都係等一陣架咋!!
炸廣島生蠔
海帶豆腐沙律