2009-10-22 13 浏览
THIS RESTAURANT IS VERY SMALL. I USE MANY TIME TO FIND BECAUSE I AM NOT ALWAYS GO TO KOWLOON CITY. I AM VERY HOT WHEN I GO THERE BUT NOT ENOUGH AIR CONDITIONER. NO PACKAGE FOR ME TO CHOOSE.牛肉麵: 好住家的感覺,湯底一般,牛肉腍,麵條好, 但沒有太大的驚喜!滿口都係味精味,唔見得話好味,只係一碗好普通味精牛肉麵..小食不多,樣樣都計錢, 連酸菜都要收兩蚊!若不是李純恩先生和太太開的, 我不會去,不是物有所值!可以一試, 但沒有特別想再去的衝動...!

滿口都係味精味,唔見得話好味,只係一碗好普通味精牛肉麵..

小食不多,樣樣都計錢, 連酸菜都要收兩蚊!

若不是李純恩先生和太太開的, 我不會去,不是物有所值!

可以一試, 但沒有特別想再去的衝動...!
2009-10-04
2009-10-11 15 浏览
叫左一碗細牛肉麵同一個田螺d湯刀ok,但總覺得好似吾太夠味係咪自己平時食太濃@@點解牛肉要係好似牛展咁既樣既?我真係吾係好明,,但d肉刀好lum而d田螺, 就好多沙><雖然味道刀ok,,不過俾d沙搞到吾太中2去果陣好彩吾太多人,,只有幾台家人食晚飯~

叫左一碗細牛肉麵同一個田螺
d湯刀ok,但總覺得好似吾太夠味
係咪自己平時食太濃@@

點解牛肉要係好似牛展咁既樣既?
我真係吾係好明,,但d肉刀好lum

而d田螺, 就好多沙><
雖然味道刀ok,,不過俾d沙搞到吾太中2

去果陣好彩吾太多人,,只有幾台家人食晚飯~
2009-09-24
大婆的牛肉麵, 相比起來, 比起毓民的, 要好食得多1. 湯底夠厚, 好飲, 2. 牛肉夠大件, 一定食得飽3. 店內有其他小食, 而且價格唔高4. 招呼唔錯但要改善的包括有1. 酸菜居然要收兩蚊碟, 好心就唔好收啦2. 分 大 / 細碗, 變相加左價3. 滷水豬肉豆腐, 豆腐有些軟, 有些硬, 看顏色就知道滷的時間不同豬肉, 邊位已經完全硬化, 證明放左幾耐, 干晒水, 希望廚師們要留意另外, 亦試左一碗 蝦麵湯底係冬蔭公, 幾good, 但介紹寫係虎蝦, 上到來見到係普通蝦, 有欺騙顧客之嫌, 但單以牛肉麵來講, 已經夠good的了
大婆的牛肉麵, 相比起來, 比起毓民的, 要好食得多

1. 湯底夠厚, 好飲,
2. 牛肉夠大件, 一定食得飽
3. 店內有其他小食, 而且價格唔高
4. 招呼唔錯

但要改善的包括有
1. 酸菜居然要收兩蚊碟, 好心就唔好收啦
2. 分 大 / 細碗, 變相加左價

另外, 亦試左一碗 蝦麵
湯底係冬蔭公, 幾good,
但介紹寫係虎蝦, 上到來見到係普通蝦, 有欺騙顧客之嫌,

但單以牛肉麵來講, 已經夠good的了
2009-09-21 10 浏览
記我以前在大婆牛肉麵的灣仔分店吃過一次,經驗是極差的,使我以後也不敢對香港的牛肉麵抱任何期望,想吃牛肉麵?麵是去台灣解決吧,所以知道大婆其實在九龍城也有分店的,但也不敢來吃,直到近來,又實在是想吃牛肉麵,而赫見OR內對此店的評語是非常正面的,所以鼓起勇氣來一試。來到的時候剛好是午飯時間,幸好也有位,快快入座,店子的環境光鮮,也算是不錯的一間麵館吧,而我和女友倆點了一碗細的牛湯牛肉麵、鹵肉豆腐蛋配新竹米粉及鹽酥雞軟骨。牛肉麵其實分了牛肉湯及清雞湯,當然也選最正道的濃牛湯,點了小的但也絕對不少,大吃的如我,以午市吃輕的來說,也會夠飽,也是慣了先喝一口濃湯,湯頭溫度夠,喝起來很濃郁,不死鹹很順口,是有一點川味的牛肉湯,可是油花不算太多,不然一定會更好,這濃牛版的牛肉湯,比起毓民牛肉麵清甜的版本更得我心,正自高興在香港也吃到還可以的牛肉麵時,竟然給女友在湯內找到一隻有腳無脊椎動物,真可怕!雖然店員也快的換了另外一碗給我們,但心理的影響真的不言而喻。新的一碗的湯也同樣好喝,而麵是至於麵條,是一般在台灣也吃到的家常麵,軟硬適中而有點咬口,對版!至於牛肉,雖然不是用上牛肋條肉來紅燒,但也是用上了帶筋

新的一碗的湯也同樣好喝,而麵是至於麵條,是一般在台灣也吃到的家常麵,軟硬適中而有點咬口,對版!至於牛肉,雖然不是用上牛肋條肉來紅燒,但也是用上了帶筋的牛腱子肉,牛腱子肉大大件的,但是滷得又腍又香,還有那股牛味,着實不錯。

鹽酥雞軟骨細細粒的,確是炸得夠透,酥香十足,雞軟骨有咬口又不太硬,面頭的淮鹽下得剛夠,鹹度適中,加上數片的金不換葉,吃起來有點香味,若炸粉可以再下得薄一點會更好。

鹵肉豆腐蛋配新竹米粉是分開上桌的,一碗淨的新竹米粉也真的是沒有什麼吃頭,淡淡的清湯,沒有吃味,而米粉也不如想像中的新竹米粉,不太軟滑順喉,咬口不足,而且一點米香也沒有。

幸好那碟鹵肉豆腐蛋真的不錯,三十元一個米粉加這碟也不小的鹵肉豆腐蛋,除了蛋之外,其餘的也是鹵得非常人味,雖然鹵水的香度不是很高,但濃度卻是很足,鹹甜適中,豆腐有點豆香,而鹵肉更是不得了,竟然是五層肥瘦相間的花腩,真的教人喜出望外,雖然瘦肉部份是嚡了點,但肥肉的部分既肥美,又滲了鹵水味,真的是不可多得的一口鹵肉。

想不到吃過了兩碗麵及一個小吃,已經是超飽了,連溝貨的空間也沒有了。而以上的評語確實是對食物質素真正的反映,坦然真的是很不錯,但那隻動物又真的教我不能不給它一人個喊臉,真的不知道是它唔好彩還是我唔好彩。
透明的玻璃窗,使食客看得見師傅在工作
細的只是三十八元,也真的是非常抵吃
雖然鹵水的香度雖不是很高,但濃度卻足,鹹甜適中
鹵肉竟然是五層肥瘦相間的花腩
新竹米粉沒有什麼吃頭
牛肉湯頭溫度夠,喝起來很濃郁,不死鹹很順口
但湯內竟然有一隻有腳無脊椎動物,真可怕!
鹽酥雞軟骨有咬口又不太硬,只是炸粉厚了點
2009-09-20
透明的玻璃窗,使食客看得見師傅在工作
細的只是三十八元,也真的是非常抵吃
鹵肉竟然是五層肥瘦相間的花腩
牛肉湯頭溫度夠,喝起來很濃郁,不死鹹很順口
  • 鹵肉,牛湯牛肉麵
2009-09-10 2 浏览
另一同大家分享的食店, 大婆牛肉麵, 兩日前先幫襯過李純恩先生開的, 隱約聽過佢個名, 但唔係太認得係邊位, 好似係專欄作家掛, 同太太一齊開舖賣麵, 話要把自己屋企煮的麵帶上市面食的時候覺得, 這碗麵一點都唔住家, 反而覺得好商業化, 因為味道好濃, 什至有味精的下放, 如果佢屋企係食呢種味, 相信佢屋企人都幾食得咸, 所以, 如果大家expect 住家 feel 的麵, 呢度一定滿足唔到你話雖如此, 其實碗麵真係幾好食, 湯底係有點麻辣的像台灣牛肉麵的味道, 店主加了不少的酸菜調味, 令到麵更覺可口, 我都忍唔住同更係咁畢湯飲牛肉好軟熟, 入口即化, 又有好濃厚的牛肉味, 可算是一個美食了店的特色係枱好大張, 好闊, 令人覺得好闊落, 但椅子沒有埃 pan, 坐得唔夠舒服!
另一同大家分享的食店, 大婆牛肉麵, 兩日前先幫襯過
2009-08-10 12 浏览
男朋友好想食好耐喇,我就陪佢嚟食啦大婆牛肉面,牛展好淋好厚好好味, 但牛筋就一般,太淋嘞,無口感湯底有藥味帶少少辣都幾好~醉香骨,第一次食, 好香酒味,肉夠淋,易撕開, 味道都幾好不過我都係覺得台灣既牛肉面好味D 原來灣仔都開咗一間呀, 不用嚟九龍灣食LU
男朋友好想食好耐喇,我就陪佢嚟食啦

大婆牛肉面,牛展好淋好厚好好味
但牛筋就一般,太淋嘞,無口感

湯底有藥味帶少少辣都幾好~

醉香骨,第一次食, 好香酒味,肉夠淋,易撕開, 味道都幾好

不過我都係覺得台灣既牛肉面好味D

原來灣仔都開咗一間呀, 不用嚟九龍灣食LU
  • 醉香骨
  • 大婆牛肉面
2009-07-31 5 浏览
1 個星期內, 試了 和 .當然難免比較. 位于九龍城福佬村道頭, 第 1 次找不到, 因招牌唔顯眼.食左個下午茶~ 第 1 次幚襯, 當然要試佢既招牌菜: 大婆牛肉麵, 送豆漿 $28+2 有1小碟酸菜.湯底濃厚啱我. 內裡有牛(月展) 牛根. 牛(月展)好林. 好厚. 但太林, 入口即碎無mug 咬口. 'side' 左咁靚既牛肉.麵底同毓民一樣, 類似油麵咁. 口感林, 無彈性. 唔好食. 我唔鍾意. 鹽酥雞是我的至愛.+$13 有 1斗 鹽酥雞..須則下午茶只 +$13. 但制作絕不馬虎. 而且份量唔少的. 好抵食. 雞炸得均勻, 表面鹽酥 野味香口. 配上九層塔一起吃. 簡直系夢幻組合.讚!招呼不錯.Sorry, 相機室內見黃光對不到蕉, D 相好濛, 見諒.
1 個星期內, 試了 [大婆牛肉麵] 和 [毓民牛肉麵].
當然難免比較.

[大婆牛肉麵]位于九龍城福佬村道頭, 第 1 次找不到, 因招牌唔顯眼.

食左個下午茶~

第 1 次幚襯, 當然要試佢既招牌菜:
大婆牛肉麵, 送豆漿 $28
+2 有1小碟酸菜.
湯底濃厚啱我. 內裡有牛(月展) 牛根.

鹽酥雞是我的至愛.

+$13 有 1斗 鹽酥雞..
須則下午茶只 +$13. 但制作絕不馬虎.
而且份量唔少的. 好抵食.
雞炸得均勻, 表面鹽酥 野味香口.
配上九層塔一起吃. 簡直系夢幻組合.
讚!

招呼不錯.

鹽酥雞. 超讃!
鹽酥雞. 超讃!
  • 鹽酥雞
2009-07-13 4 浏览
朝早俾人激襯, 最快最有效的舒緩方法是找同事陪我吃飯, 大個女揸車載同事到附近泊車後, 就來到此處, 侍應示意上二樓, 始知有兩層! 四人叫了大婆牛肉麵(連豆漿), $38, 有牛筋同牛肉, 同人分享好似食得滋味一點, 牛肉好腍好入味, 反面牛筋腍了一點, 麵質是 Al Dente, 湯底亦濃郁, 好味道! 鹽水雞麵(連豆漿), $35, 雞肉份量頗多, 可惜沒有雞味, 略"嚡", BAD! 西洋菜餃麵(連豆漿), $35, 西洋菜還是清清綠綠, 我覺得菜多肉少, 唔鹹, 啱哂我, 原本想買新鮮餃回家, 但仍要周圍去, 下次吧!杞子浸娃娃菜, $20, 杞子灑了十數粒在湯面, 娃娃菜不夠腍!肉醬通菜, $20, 同事較喜歡, 因為味道較濃, 野味!上層只有兩枱客人, 靜靜地, 只不過, 經過的樓梯略濕滑, 小心小心!

肉醬通菜, $20, 同事較喜歡, 因為味道較濃, 野味!

鹽水雞
西洋菜餃麵
杞子娃娃菜
肉醬通菜
2009-07-13
趁毓民麵店遷舖之喜,太公都係時候要補返之前去同區另一著名牛肉麵 - 大婆的食評當天,由肥監製領軍,一行五人的為食兵團齊齊前往大婆牛肉麵,進行殺謬!各人先點一客麵自己單挑,太公的單挑對象是擔仔麵,麵質不錯,彈牙度當然不能與山東麵比礙,但尚算不俗。湯頭則很一般,早知要乾拌麵好過,更能突顯肉燥的香鮮。另外再叫一些小食大家圍攻;監製選的是涼拌耳絲,耳絲爽脆,下了薑絲芫茜同拌之,非常非常的香,不太愛耳絲的太公也將之消滅了不少。鹽酥雞炸得很透,雞肉嫩滑,很好吃,最精彩的還是底部那些炸得脆脆的九層塔,那獨有的香味,與鹽酥雞同吃,美死了!台灣腸也做得不錯,肉鮮而肉汁豐,瞬間即被肥仔同事們消滅淨盡!大婆與毓民兩家作的台灣麵都對版,各有捧場客,兵團內也分別有兩店的fans;日後要去九龍城吃牛肉麵,搞不好要兩面作戰

擔仔麵
涼拌耳絲
鹽酥雞
台灣腸
2009-06-23 11 浏览
通常來到九龍城我們都會選擇泰菜,這次因為飽飽的就選了吃麵。大婆牛肉麵︰湯底味道很濃,但也有點油。麵的口感一般,牛肉是牛月展+牛根,牛味很重,肉厚厚的,不對我的口味。雞︰時間太久了,都忘了是什麼雞,不過記得是咸咸的,不太好味。蒜泥肉青︰一點蒜都沒有,好失望﹗配上的也只是醬油而已,對此味絕對失望整了。服務不差,只是食物令人沒有回頭的空間。
通常來到九龍城我們都會選擇泰菜,這次因為飽飽的就選了吃麵。

服務不差,只是食物令人沒有回頭的空間。
2009-05-23
(非会员)
it's really worse !i try three time within three months becase i had lecture in kowloon city.soup without beef smell, noodle no taste feeling
it's really worse !
2009-06-05 11 浏览
自己一向都是台式牛肉麵的粉絲, 從永康街叫到元朗的士林..........週末到了李純恩的大婆牛肉麵.紅燒牛肉麵: 好home made的感覺. 雜菜湯底很清,牛肉也腍, 但麵條沒有太大特色...和我喜愛的元朗-士林還有一段距離獅子頭: 坦白說, 是一般貨色,味道沒有太大的驚喜. 總括來說, 可以一試, 但沒有特別想再去的衝動.
週末到了李純恩的大婆牛肉麵.

獅子頭: 坦白說, 是一般貨色,味道沒有太大的驚喜.

總括來說, 可以一試, 但沒有特別想再去的衝動.
獅子頭
2009-05-31 8 浏览
琴晚到同事屋企聚會完後.. 急急腳到九龍城找尋大婆牛肉麵!!成班傻傻地..仲要盪失路..搞到要去問7仔個姐姐..到左啦..可能太夜啦..入到鋪..啊嬋嬋都要問下俾唔俾我地坐底..一坐底...睇完餐牌..睇完首先問"大碗有咩分別??".."多舊牛月展.."..Oic...同啊yan share...牛肉麵..第一啖先試湯..發覺好大陣味精味..牛月展..同牛筋唔太夠淋...食完..滿口都係味精味..老實講..唔見得話好味..只係一碗好普通味精牛肉麵..D色當然搭夠.. 之後..sarah俾我試左一粒大婆餛飩..普通....其他麵要睇下次啦...不過都一試無妨...
2009-05-30
2009-05-30
今日轉下口味食台式牛肉麵,雖然是週未店裏的人不多。叫咗牛肉麵和担坦麵,牛肉湯濃度配合得很好,但担坦麵就沒有驚喜。其它小食不太吸引,希望能多下點功夫。
,但担坦麵就沒有驚喜。其它小食不太吸引,希望能多下點功夫。
2009-05-15
好耐都無黎九龍城Lu...九龍城太多餐廳選擇, 真令人花多眼亂..都不知食那間才是選了這間太婆牛肉麵, 叫了兩個既太婆牛肉麵,和一個雲吞太婆牛肉麵, 湯底濃郁, 好濃的牛肉湯底, 牛腩淋, 麵條煙un..正!!!!!!雲吞就真係普通佐d...一般而已..會再番來食...
好耐都無黎九龍城Lu...

九龍城太多餐廳選擇, 真令人花多眼亂..都不知食那間才是

選了這間太婆牛肉麵,

叫了兩個既太婆牛肉麵,和一個雲吞

雲吞就真係普通佐d...一般而已..

會再番來食...

• 牛肉麵