2011-04-03 11 浏览
其實去到九龍城廣場,本想幫襯毓民牛肉麵,估唔到已結業,唯有幫襯大婆牛肉麵啦!!一家三口叫咗兩碗麵,兩款小食同一碟油菜.味道大致上幾好,如果可以淡番少少會更佳.牛肉麵湯底味濃且鹹,牛肉質感略嫌偏腍,冇乜嚼頭.麵質入口煙韌,煮得剛好.胡椒豬手炆得軟熟入味,胡椒味夠香,可惜味濃偏鹹. 上湯杞子菜心,湯底加了杞子,湯甜味清,菜心嫩口,味道幾好.鹽水雞肉質算嫩,略嫌過鹹蓋過了雞嘅味道.醉香一字骨上湯麵,炆得鬆化不老,味濃而不鹹,幾好味.麵質同樣煙韌好味.
一家三口叫咗兩碗麵,兩款小食同一碟油菜.
味道大致上幾好,如果可以淡番少少會更佳.
胡椒豬手炆得軟熟入味,胡椒味夠香,可惜味濃偏鹹.
上湯杞子菜心,湯底加了杞子,湯甜味清,菜心嫩口,味道幾好.
鹽水雞肉質算嫩,略嫌過鹹蓋過了雞嘅味道.

2011-03-30
2011-03-07 19 浏览
肥仔叫我陪他食晚飯,他說介紹我吃一間好好吃的牛肉麵,說的就是九龍城的大婆牛肉麵。他點了一碗大牛肉麵($46),我要碗小的($40),酸菜竟然要收$2,再加一碟鹽酥骨。其實大與小的牛肉麵的分別不在於麵底,只差大約一件牛肉。牛肉麵→ 麵質有彈性又夠滑,湯底濃味,但少了台灣牛肉麵的那種藥材味,但都是好味的,而最正是牛肉,她用的是牛展,夠入味,夠香濃,筋夠多,入口鬆軟又不黐牙,無得頂。鹽酥骨→ 入口酥香唔"鞋"外脆內軟,因為有好多肥肉,愛健康人仕,可能不太合適,但對我來說尚可接受。

2011-02-21
  • 牛肉麵
2011-01-18 7 浏览
2010年7月24日 九龍城 ( 大婆牛肉麵 - 1)法國醫院探病後,我倆來到九龍城,有點餓,遇上這間大婆牛肉麵,印象中...口碑是不錯的,最後,我倆就選了這裡...。這裡招牌是大婆牛肉麵,當然一定要試了,牛肉採用的是牛腱肉,炆得頗腍,味道亦滲入肉內深處,牛肉算是入口即化,沒有半點咬口,雖然味道是好的,但個人是不太喜歡過腍的牛肉。湯底的味道...很濃...辣中有麻...不錯的。麵條微微帶點煙韌,口感是幾好的...有點咬口。另一碗是東菇鹹肉麵,東菇欠缺香味,入口味道亦屬淡口,鹹肉味道,鹹鹹地...帶點微微的肉香,話好味又唔覺太吸引,只可是話ok..囖...,麵身就稍腍了,湯底比牛湯清淡,味道似是清雞湯。飲品要了豆漿,雖然沒有喜愛的公和焦香味道,但豆味亦不弱,不太甜,都幾好飲的...。吃罷後,牛肉沒有想像中美味,也許今天的牛肉炆過了火?又或許是...不對口感!雖然今天沒有感到大婆的好處...假若有緣...大婆...再來一次吧...!
2010年7月24日 九龍城 ( 大婆牛肉麵 - 1)

東菇鹹肉麵
豆漿
單據
2010-07-24
單據
好幾個月冇去過九龍城, 今次同女友專燈去行下睇下有咩好野食,行左3,4條街都係冇idea....最後~見到大婆牛肉麵冇咩人, 環境清靜就入左去.(記得朋友說過呢野間野唔錯~~~~)睇menu 見到有個2人套餐, 2個麵 + 2碟小食 + 油菜, 仲有2杯野飲.咁多野都只係$128!!!咁我同女友就叫左個牛肉麵, 滷水腩肉豆腐蛋麵,小食就叫左涼伴青瓜 + 胡椒豬手先黎既係牛肉面! 第一啖湯放入口, 都唔覺得有咩特別~食埋個牛肉!!! 就知出事!!!!! 點解可以咁好味.....勁入味, 同埋肉質嫩滑~ 同埋都幾大舊, 有3,4舊~之後黎的小食有我鐘意食既涼伴青瓜~ ok唔錯,仲有個胡椒豬手, 雖然凍左小小, 但味道很有趣, 也很入味~畢竟以胡椒來炆豬手我也是第一次食~最後黎埋個滷水腩肉豆腐蛋麵~ 反而這個就很普通, 因為麵同料都是分開的,碗麵淡口~ 個滷水腩肉豆腐蛋個汁就好濃郁~很滿足的一餐飯!仲要唔貴, 一個人都只係$64蚊~~ 我地2個咁大食都飽住出門口~真開心
涼伴青瓜 + 胡椒豬手
滷水腩肉豆腐蛋
行左3,4條街都係冇idea
....最後~
見到大婆牛肉麵冇咩人, 環境清靜就入左去.
(記得朋友說過呢野間野唔錯~~~~)

咁多野都只係$128!!!

咁我同女友就叫左個牛肉麵, 滷水腩肉豆腐蛋麵,
小食就叫左涼伴青瓜 + 胡椒豬手
先黎既係牛肉面! 第一啖湯放入口, 都唔覺得有咩特別~
食埋個牛肉!!! 就知出事!!!!!
點解可以咁好味.....
勁入味, 同埋肉質嫩滑~ 同埋都幾大舊, 有3,4舊~

之後黎的小食有我鐘意食既涼伴青瓜~ ok唔錯,

畢竟以胡椒來炆豬手我也是第一次食~

最後黎埋個滷水腩肉豆腐蛋麵~
反而這個就很普通, 因為麵同料都是分開的,
碗麵淡口~ 個滷水腩肉豆腐蛋個汁就好濃郁~

很滿足的一餐飯!
仲要唔貴, 一個人都只係$64蚊~~
我地2個咁大食都飽住出門口~
真開心
2010-12-31
滷水腩肉豆腐蛋
涼伴青瓜 + 胡椒豬手
2011-01-10 10 浏览
今日到九龍城亂掽亂撞的來到大婆牛肉麵門前,門前貼了大大張牛肉麵海報,牛肉同湯底的拍得十分吸引…麵條看起來則一般貨色!但時已三點也不想再左挑右選便入內.同男友兩人也不多加考慮,就點了這裡的招牌大婆牛肉麵, 冬蔭蝦米線和鹽酥雞塊.大婆牛肉麵: 上檯時賣相有說不出的感覺,牛肉牛筋看似剩菜,零零碎碎的..味道口感一般!麵條未食已經看似太稔! 先嘗一口湯底,沒有嚐到報章所寫的牛骨+精選醬料熬成的湯底.也不像傳聞中的濃郁…只覺得入口湯水微溫的!初時以為自己味蕾有別於人.因我嚐好辛辣,對食物要求溫度較高. 便沒作聲.後因男友也有同感.便向店內亞姐反應,還好這裡服務態度不差,馬上送來一碗熱騰騰的牛肉湯.不過牛肉麵的麵質偏稔…酸菜還要另加$2.台灣則是放在檯上任君隨意添加! 說實在的這裡的牛肉麵與台灣當地牛肉麵相比....還真有一段距離呢!冬蔭蝦米線: 湯底有蕃茄鮮味和冬蔭酸辣味,蝦則一般也不會太有要求,米線和牛肉麵的麵條無大分別, 口感也一樣過稔. 但則比牛肉麵熱多了! 鹽酥雞雞: 炸得有酥香只嫌略帶乾, 但完全沒有鹽味! 又要勞煩亞姐給我們一碟鹽. 才覺有鹽酥味!曾住台北數年的我,對台灣小吃一向懷著
曾住台北數年的我,對台灣小吃一向懷著情意結! 多年不斷覓食和學習其烹調方法. 相信本人烹調的台式牛肉麵必比這裡的好!決定下星期親自下廚讓男友嘗試真正的台式牛肉麵.除了牛腱,牛筋外,麵條也是主角之一. 不可忽視,湯底更有秘方得自住在台北喜歡烹調的哥哥!

Menu
自己另加鹽後才是名符其實的鹽酥雞塊!
2011-01-09
Menu
自己另加鹽後才是名符其實的鹽酥雞塊!
2010-11-04 21 浏览
昨天在九龍城搵野食, 但是因為選擇太多而決定不了 ... 也因為不知那間最值得一試.. 好像很多好東西吃 絕不想選中最難吃的..,而且我不熟九龍城的食店,最終亂找一間入內,此店就是大婆牛肉麵 記憶在別處也聽聞過此店 入得牛肉麵店我當然要點了牛肉麵 午餐細牛肉麵 加一杯豆漿 等了一會 麵就多來到 心想"細牛"真的想像不到是傳說中般細碗,湯底是有辣味的牛肉湯 相當適合我 湯底味道十分濃烈,但是, 麵就不夠彈牙 ...至於主角牛肉很軟 容易撕開 味道不錯的! 因為細牛傳說是真的 ,所以再點了一個冷盤小食涼伴豬耳絲,一試之下竟然給了我一個驚喜,豬耳夠爽,加上麻油,蔥絲和芫荽真的非常好味,正!!
涼伴豬耳絲

細牛肉麵

2010-11-03
細牛肉麵
涼伴豬耳絲
2010-09-25 11 浏览
大婆牛肉麵 (small): 份量大, at least 8 large pieces of 牛展 and 牛筋. it is too much for a girl or even a boy. 牛展牛筋 好淋而且入味, 又有咬口, 麵煙韌, 湯底非常濃味. delicious! it would be better if it is cheaper and smaller.wonton noodles: the vegetable and meat wontons are quite good too. the noodles are the same. the soup is OK.

2010-09-17
2010-08-20
間鋪的門面幾有台灣的感覺!!很有台灣特式的牛肉麵地方很整齊,服務一般很多人去食我食湯麵有個習慣,首先喝一口湯底,係日本來講,湯是靈魂,呢個牛肉麵的湯好香濃,鮮味幾足,但我食唔出有冇味精,再來就是麵條好似手打面那樣好煙韌,牛肉嫩嫩的,還有幾條牛筋,爽,而份量都幾夠蝦面的湯係加左番茄熬的,有少少酸味,好開胃,蝦吸收了番茄湯,味道變得很特別,有蝦的鮮甜,又有番茄的酸甜,好味道!還有半個雞蛋呢,好有營養哦!
間鋪的門面幾有台灣的感覺!!
很有台灣特式的牛肉麵
地方很整齊,服務一般
很多人去食
2010-07-08 11 浏览
大婆牛肉麵 - 牛肉都夠味,其實就濃左少少,但肉質太淋,而且太少;麵就無乜味鹽酥雞 - 呢個真係好食,外脆內嫩,係鹹左d招牌菜反而普通,真神奇原來依家食評最少要80字,如果寫個麵都吹到八十字唔係食家,係作家lor

鹽酥雞 - 呢個真係好食,外脆內嫩,係鹹左d

招牌菜反而普通,真神奇

2010-06-30 9 浏览
Having seen the rave reviews of this restaurant, my family and I decided to give it a try when we were in the neighborhood. Honestly, I was really disappointed (bordering pissed off) after the meal. 大婆牛肉麵 - the beef was really poorly marinated, if it was actually marinated in the first place; the soup was tasteless - it certainly qualified as the worst bowl of beef noodles I have ever had!炸排骨 - the pork was dry, enough saidI will never ever come back again!!!

炸排骨
2010-06-14 14 浏览
係openrice見到大婆牛肉麵咁多好評又試左附近ge毓民牛肉麵同台灣牛肉麵,兩間都唔錯,就試埋大婆睇下有咩分別一入到去當然叫牛肉麵叫完先睇到要成40蚊一碗,已經係幾貴,心諗物有所值都冇所謂碗野黎到就立即試下先點知一入口,d湯係超級濃味再食多幾啖,越來越麻成餐都只係得個湯ge超級濃味同麻,完全食唔到牛肉味唔知係我碗野特別有問題,定係之前ge師兄都食得濃味不過我真係比唔到藉口自己去食多次d服務態度都好差旁邊兩個男人見出面有d蔥定唔知咩野就自己出左去拎拎果時個侍應就話要加$2, 個男人都話冇所謂點知拎完個侍應又係度埋怨佢果度拎左好多, 正常$2都冇咁多個男人就答佢, 多就最多比$4, $4冇所謂, 但佢咁講d客就好難聽冇下次了
係openrice見到大婆牛肉麵咁多好評

一入到去當然叫牛肉麵
叫完先睇到要成40蚊一碗,已經係幾貴,心諗物有所值都冇所謂
碗野黎到就立即試下先
點知一入口,d湯係超級濃味
再食多幾啖,越來越麻
成餐都只係得個湯ge超級濃味同麻,完全食唔到牛肉味
唔知係我碗野特別有問題,定係之前ge師兄都食得濃味
不過我真係比唔到藉口自己去食多次

d服務態度都好差
旁邊兩個男人見出面有d蔥定唔知咩野就自己出左去拎
拎果時個侍應就話要加$2, 個男人都話冇所謂
點知拎完個侍應又係度埋怨佢果度拎左好多, 正常$2都冇咁多

冇下次了
2010-06-05
2010-05-17 8 浏览
今晚去咗九龍城搵食, 帶咗甘甘去食大婆牛肉麵...大概九點多,不用等位. 叫了一碗大婆牛肉麵 & 肉碎菜心. 大婆牛肉麵 : 湯底非常濃味! 牛展厚切, 牛筋炆得十分入味 ,不錯. 肉碎菜心: 肉碎偏鹹.
今晚去咗九龍城搵食, 帶咗甘甘去食大婆牛肉麵...

大概九點多,不用等位. 叫了一碗大婆牛肉麵 & 肉碎菜心.

肉碎菜心: 肉碎偏鹹

肉碎菜心
2010-05-16
大婆牛肉麵
上次去食大婆牛肉麵已經係一年前啦...好記得係5月4日個日係學校練完UE oral之後去食 係同學帶我去的個次食完之後...今日其中一位帶我去嘅同學考完final再去多次懷緬先我就叫左醉香一字排骨總共有4舊不過有一舊差唔多一半係肥膏同埋舊舊都算有幾多肉D汁好rich 同埋好好味 用黎撈埋個麵好好味服務無咩啦...因為只係點野食不過就無幫我地加水可能因為我地人頭消費實在太低食咁少係因為想留返個肚去食甜品環境都係一般啦不過都幾迫夾因為3張檯..6個人一堆一齊坐但係都唔係話非常唔方便若果要成日出入不過之前都講過....本人對味精非常敏感食完之後...非常口渴希望下次會firm d 去食佢嘅招牌菜 -> 大婆牛肉麵
上次去食大婆牛肉麵已經係一年前啦...好記得係5月4日

環境都係一般啦
不過都幾迫夾
因為3張檯..6個人一堆一齊坐
但係都唔係話非常唔方便若果要成日出入

不過之前都講過....
本人對味精非常敏感
食完之後...非常口渴

希望下次會firm d 去食佢嘅招牌菜 -> 大婆牛肉麵
主菜 - 醉香一字排骨
那碗麵....
2010-05-15
2010-04-05 26 浏览
原先是毓民私房牛肉麵? 食過旺角個間就麻麻啦~ 大婆牛肉麵幾好食 非常台式湯底雖然多味精 但亦算好好食 味都啱啱好麵好好食 (最欣賞) 唔係最愛嘅煙韌款 但係印象中嘅呢種麵 我未去過台灣 所以覺得好似好道地 牛肉幾好食 但唔係靚料 唔會有好香牛味 但調味幾好 肉質尚可 算幾好食架啦 成碗合埋就真係幾正架!!! 涼拌豬耳絲 超中意食 我係超好香料 芫荽蔥好好味 幾辣!! 過癮.豬耳非常爽口十分惹味!!!鹽酥雞好食 咸同粉厚左小小 但成個係香口又好味!!
原先是毓民私房牛肉麵?
食過旺角個間就麻麻啦~

幾好食 非常台式
湯底雖然多味精 但亦算好好食 味都啱啱好

算幾好食架啦 成碗合埋就真係幾正架!!!

超中意食 我係超好香料
芫荽蔥好好味 幾辣!! 過癮.
豬耳非常爽口
十分惹味!!!

鹽酥雞
好食 咸同粉厚左小小 但成個係香口又好味!!
2010-04-02
2010-04-01
筆者已是第四次光顧大婆牛肉麵。令筆者多次對訪,除了因接近舅公所住的老人院外,也因其牛肉真是十分出色。可是第四度光顧,牛肉質素保持水準,肉塊大大,肉質頗「林」,湯有點麻辣,感覺不錯。可是麵線的質素強差人意,不竟以一碗$43的麵來說,食家可有更全面的享受。http://hk.myblog.yahoo.com/chicken-goal/article?mid=3340

牛肉麵
2009-11-08