2022-12-20 1303 浏览
🖤黑白配⚪️嚟到D2 Place大公館,之前上網已經睇過呢一間野都幾多人介紹,話佢哋中菜好味,同埋點心有特色,不過今次我哋就過嚟食晚餐,遲啲有機會要試埋佢哋嘅點心先😗呢度嘅中菜款式大部份同出面嘅酒樓同埋中式餐館差唔多,不過味道真係好出色👍🏻👍🏻👍🏻另外賣相擺盤亦都好靚仔,所以亦都係一個視覺嘅享受😎餐館環境都幾闊落寬敞,典型中國風嘅風格,坐得幾舒服香茅沙薑銅盤焗龍躉球 $288龍躉都幾大片,每一塊都有好香嘅香茅味道,同埋食到龍躉嘅鮮味😍脆米蒜香雞(半隻) $228呢款菜式係廚師推介之一,薄薄嘅雞皮🐔 咬落去好脆口,然後啲雞肉食落去好滑好嫩,完全食落去冇乜皮下脂肪嘅油膩感,入口亦都有啖啖的蒜香味🧄西班牙火腿琥珀米種浸時蔬 $158蔬菜我哋揀咗芥蘭因為係當造季節,蔬菜配埋米漿再加埋啲西班牙黑毛豬火腿,配搭的確好新鮮😹,但係食落去有驚喜!火腿嘅鹹香味配搭煮蔬菜再加埋啲米漿一齊食,幾特別嘅味覺👏黑松露和牛砂鍋飯 $268呢個砂鍋飯係一鍋鍋上盤!份量都幾大,而且一擺上盤已經散發住好香嘅黑松露味🤩飯粒炒得都幾濕潤,吸收晒黑松露同埋和牛嘅精髓,食落去啖啖油香味粒粒分明🥹🥹🥹

香茅沙薑銅盤焗龍躉球 $288

脆米蒜香雞(半隻) $228

西班牙火腿琥珀米種浸時蔬 $158

黑松露和牛砂鍋飯 $268
一行八人在此處晚膳慶祝生日。一去到入座後,服務員說轉頭來介紹菜式,過了超過15分鐘鐘,仍沒有回來介紹。上菜速度十分快,但食物上桌時只是微熱,食物味道也只是一般,性價比低。特別是個薑汁炒芥蘭,居然有獻汁,又冇鑊氣,味道也比不上一般大排檔,但價錢就係大排檔嘅一倍。其他食物也沒有什麼特色,個吉列和牛,食落好似將啲牛肉打爛,用吉列粉將牛肉包住嚟炸,好失望。生炒糯米飯唔似係生炒,亦都好油。全晚最好食嘅居然係羊腩煲,但用嚟整熱個煲嘅蠟燭試過兩次未用完就熄,所以都係喺微溫嘅狀態下進食。估計大部分價錢去咗裝修同租金度。今之用餐嘅體驗十分不理想,餐生日飯食得麻麻,幾掃興,食大排檔會好好多。唔會再幫襯,亦唔會介紹俾朋友。

估計大部分價錢去咗裝修同租金度。

2022-12-04
庆祝纪念
生日
2022-11-30 826 浏览
早前order了一客食神叉燒蛋飯外賣裡面的叉燒味道同香味係OK嘅但係5塊叉燒,除咗燶燶哋嗰一小塊係肉,其餘四塊全部係肥豬肉+咬唔開嘅筋連住少少肉。$74 一客飯,我expectation唔係咁。之後我打電話去餐廳講返,其實可唔可以換返一碗,因為小朋友同老人家食唔到咁靭嘅筋,連我自己都咬唔開。佢哋解釋,佢哋嘅叉燒飯係有啲部位係咁,只可以我哋下次幫襯送返碗糖水俾我哋。真係好失望,$74我係買咗白飯,+一小塊燶咗嘅瘦肉+一隻煎蛋。之後我都有再去幫襯,係炆米。但真係勁咸,食完之後我都有同職員反映。希望你哋真係改善下食物嘅質素。
早前order了一客食神叉燒蛋飯外賣
裡面的叉燒味道同香味係OK嘅
$74 一客飯,我expectation唔係咁。

食神叉燒蛋飯
外卖送餐
2022-10-22 741 浏览
今日兩個人,點了海皇羹、侍應推薦的酥炸牛肉、火腿奶油津白、還有一個乳鴿炒飯個酥炸牛肉$388,照片像威靈頓牛般精緻,來了就是乍得沒有味道的牛肉,還有聲稱加了茅台酒的白忌廉,超難食好嗎有冇可能係比甜嘅忌廉人食牛肉㗎?再來一個完全跟圖片沒有任何關係的火腿奶油津白,照片上面有火腿卷在白菜上面,來的是一推嘔吐物,有火腿,有菜,有一督白汁還有很多桃膠粒粒個飯沒有乳鴿肉可以見到,基本上就是豉油王炒飯本來想吃全蟹宴的結果遲了一步沒有,點了侍應推薦的餐點,但是侍應的服務態度和質素就不太好,上菜又遲到,追問先至告訴我們,他們原來忘記了叫起菜不得了,以後真係唔會嚟

有冇可能係比甜嘅忌廉人食牛肉㗎?

個飯沒有乳鴿肉可以見到,基本上就是豉油王炒飯

不得了,以後真係唔會嚟
炸牛肥肉?白色嘔吐物津白
2022-10-04 807 浏览
D2 Place有飲茶地方,未去過,一到步,見環境唔錯,疫情下,座位分隔得算係坐得舒服同放心。一嚟就係個柚子鮑魚,冷盤前菜來的,有乾冰墊底,一出嚟煙霧漓漫,唔係未見過,但見到咁陣容都係開心嘅🥰味道亦唔錯,柚子肉一梳梳嘅,都好清新醒胃。另外點了個1288四人商務套餐,份量非常足,一讚👍🏻⋯⋯淨係睇碗湯就知,唔係細細隻湯碗,係regular size大少少嘅碗,呢點連食慣商務飯的事頭都贊同。第二味到嘅係蘿蔔絲酥餅,新鮮熱辣呢點係讚👍🏻,裏面啲餡都係一絲絲的,但因為食過更惹味的,所以唔算好impressed 😅乾蒸燒賣啲餡屬新鮮,牛肉球倒是令我有點想不到,因為牛肉球唔同燒賣蝦餃普遍人都會食,牛肉球有好多人都唔好,所以包响商務套餐有啲奇怪,但係其實佢哋嘅牛肉球幾好食㗎😉👌🏼燒味拼盤係燒腩的同豉油雞,燒腩仔好食,皮確係脆,肉又唔會死鹹又唔會肥。豉油雞中規中矩啦⋯⋯由於套餐本身已夠食,無另外試佢哋嘅叉燒🥹套餐包咕嚕肉,睇個外表以為好厚粉,又唔係噃!而且啲肉亦爽脆,無醃到化晒嘅感覺,而佢用嘅係蜜桃🍑,唔係菠蘿🍍。另一道菜係馬友蒸陳村粉,豉油另上,味道其實算配合得幾好,但馬友同陳村粉都屬油膩嘢,馬友雖

另一道菜係馬友蒸陳村粉,豉油另上,味道其實算配合得幾好,但馬友同陳村粉都屬油膩嘢,馬友雖然未夠清甜,但蒸得剛剛好。

最出色嘅係個炒飯,個飯底炒得好香,淋完個獻汁同啲雞粒菜粒同菰粒,都仲係一粒粒,吃嘅時候雞粒有一陣陣煎香嘅味道,確實係好好味嘅。尚有個金銀蛋浸娃娃菜,味道沒有過鹹👍🏻菜無煮得過焾。

甜品係令人非常期待的懷舊金薄芝麻卷,真係👨🏻‍🍳推介,好好味。

今日嚟食午飯,係第一次幫襯,地方唔錯,食物都唔差,但係招呼總係覺得唔夠週到,一坐低,開完茶,應自動波攞餐牌嚟啦⋯⋯但係個哥哥仔無咁做,上菜有點慢,叫個哥哥仔跟吓,但又無返嚟同我哋講喎,最終係有同行人只能吃到一半。埋單走人,侍應支客面撞面都唔會多謝拜拜👋🏻,🤔⋯⋯我只係覺得,硬件咁好,啲軟件要改善一下,但整體而言,我都仲係覺得係一個好地方。
2022-09-25 716 浏览
大公館之前都食過晚餐同飲茶,但好少聽人講黎喱度打邊爐,見之前ig有人post過幾吸引就決定黎試下。。🐓 花膠濃湯雞鍋 ($298) - 濃郁的黃色雞湯沒想像中濃厚的雞味,反而被薑搶了風頭,入口偏辣會有點辣喉。湯底入面都有好多花膠雪耳,成餐最正反而係跟湯喱半隻雞,有鮮味之餘肉質又夠甜。。🍡 招牌四寶丸 ($128) - 四寶丸分別有芫荽牛肉丸、XO 醬豬肉丸、芝心墨魚丸和脆骨烏雞丸,四款都不錯,爽口彈牙,可以一試。。🐃 美國極黑和牛封門柳 ($288) - 封門柳賣相吸引,但肉質未到好嫩,肉味亦差啲。。🐮 美國極黑和牛牛舌 ($128) - 牛舌正正常常,沒有太特別,可以不點。。🐚 新鮮鮑魚 ($88/2pcs) - 鮑魚鮮甜爽口。。🥬 風琴萵荀 ($42) - 萵荀我不嬲都鍾意食,喱度啲萵荀無渣之餘,每片上面都有風琴切紋,令啲湯汁醬汁更易吸收,非常好食。。🦆 台灣嫩鴨血 ($58) - 鴨血嫩滑帶點嚼口。。🧉紫貝天葵酸梅湯 ($78/瓶)- 酸酸甜甜幾分膩又解渴。其實打邊爐menu上仲有好多特色及時令食物可選擇,但價錢會較貴,澳洲龍蝦刺身及象扙蚌刺身做緊優惠,但不能與其他優惠同用,而且

。🐚 新鮮鮑魚 ($88/2pcs) - 鮑魚鮮甜爽口。

。🦆 台灣嫩鴨血 ($58) - 鴨血嫩滑帶點嚼口。

其實打邊爐menu上仲有好多特色及時令食物可選擇,但價錢會較貴,澳洲龍蝦刺身及象扙蚌刺身做緊優惠,但不能與其他優惠同用,而且要早一日預定先有得食。
2022-09-24 548 浏览
酒香薑蔥鵝鍋~酒味好香真係好香好難得入面既鵝都會入味而且佢係你面前用火焰炒睇得又食得不過~所有野食整體份量偏少~而且最後既牛jelly..好普通~可以唔試環境好舒服!!!龍蝦刺身好好食~如果可以優惠價加購可以一試~
酒香薑蔥鵝鍋~
酒味好香
真係好香
好難得入面既鵝都會入味
而且佢係你面前用火焰炒
睇得又食得
不過~
所有野食整體份量偏少~
而且最後既牛jelly..
好普通~可以唔試
環境好舒服!!!
龍蝦刺身好好食~如果可以優惠價加購可以一試~
2022-07-06
  • 酒香薑蔥鵝鍋
2022-09-04 637 浏览
令人失望嘅邊爐  -  大公館本來好期待嘅朋友生日邊爐今次真係有d失望餐廳裝修環境非常舒服寬敞服務都很好作為前菜點左龍蝦同象拔蚌刺身刺身新鮮味道不錯另外前菜口水雞同黃金炸魚皮都有水準鍋底點左花膠雞湯同火焰酒香燒鵝鍋尤其是花膠雞湯令人特別失望飲落感覺係成煲嘢嘅材料都未煲到溶和樣樣材料都有但係就係未煲出味個燒鵝鍋諗住叫黎拍下片打卡以為會喺面前點火燒到「冚冚聲」原來個火好微弱😂打卡失敗但係其他打邊爐用料真心不錯牛肉新鮮味濃肉質嫩滑如果中意打邊爐前飲啖湯先應該會失望
令人失望嘅邊爐  -  大公館

尤其是花膠雞湯令人特別失望
飲落感覺係成煲嘢嘅材料都未煲到溶和
樣樣材料都有但係就係未煲出味
個燒鵝鍋諗住叫黎拍下片打卡
以為會喺面前點火燒到「冚冚聲」
原來個火好微弱😂
打卡失敗
但係其他打邊爐用料真心不錯
牛肉新鮮味濃肉質嫩滑

如果中意打邊爐前飲啖湯先應該會失望

2022-09-01
庆祝纪念
生日
喜歡吃中菜的朋友,應該對 • 大公館💕•並不陌生☺️,餐廳由屢獲殊榮的陳偉庭師傅主理,主打精緻優質粵菜,是與家人聚會的好地方哦~ 餐廳地方好大,食物種類繁多,吃什麼好呀🤭~我比較喜歡點心多過小菜,所以就與媽媽試了幾款點心囉~ 「 蝦子岩米鮑汁扣南非3頭鮮鮑魚😍$268 」 南非3頭鮮鮑魚呀!!! 鮑魚扣得相當入味,口感軟腍又不失彈牙感😆,醬汁濃香稠密,好好吃呀~ 「 麻婆金磚豆腐🌶$108 」 麻勁十足的金磚豆腐,豆腐滑溜溜,醬汁麻香齊備,不錯呀~ 「 川味口水竹雞👅$118」 完全沒想到這個是口水雞呀😳~正方形的川味口水竹雞,口感軟腍,好特別呀。 「 法國藍腳菇炒蘇格蘭聖子皇💦$118 」 超惹味的蘇格蘭聖子皇,醬汁香濃惹味,也好有鑊氣呢~ 「 特色脆皮京都骨👅$33 」 這個四方盒,原來是京都骨呀🤩! 外層炸得酥脆,醬汁香甜,好吃~ 「 九層塔水晶石榴包☺️$188 」 氣派十足的九層塔水晶石榴包,皮又薄又軟,包著滿滿的餡料,口感豐富呀。 「 陳皮鼓汁煎蓮藕餅😳$198 」 「 金箔懷舊芝麻卷🖤$48 」 最後必吃懷舊芝麻卷,又軟又香,而且不會太甜。

餐廳地方好大,食物種類繁多,吃什麼好呀🤭~

我比較喜歡點心多過小菜,所以就與媽媽試了幾款點心囉~

「 蝦子岩米鮑汁扣南非3頭鮮鮑魚😍$268 」

「 麻婆金磚豆腐🌶$108 」

麻勁十足的金磚豆腐,豆腐滑溜溜,醬汁麻香齊備,不錯呀~

「 川味口水竹雞👅$118」

「 法國藍腳菇炒蘇格蘭聖子皇💦$118 」

超惹味的蘇格蘭聖子皇,醬汁香濃惹味,也好有鑊氣呢~

「 特色脆皮京都骨👅$33 」

「 九層塔水晶石榴包☺️$188 」

「 陳皮鼓汁煎蓮藕餅😳$198 」

「 金箔懷舊芝麻卷🖤$48 」

最後必吃懷舊芝麻卷,又軟又香,而且不會太甜。
2022-08-31
2022-08-26 732 浏览
大公館鮑魚雞粒酥呢個必試👍🏻鮑魚入味彈牙可口,下層嘅雞粒酥咬落香酥惹味黑魚子燒賣黑魚子配上燒賣,味道剛剛好,又唔會太鹹,燒賣嘅蝦肉同豬肉嘅比例好好,完全冇油膩感 刺蝟脆香叉燒包見到個刺蝟以為外層會比較硬,點知一食落好有驚喜,外層嘅刺係好柔軟,裡面包裹住嘅係粒粒叉燒,而且仲係好似山生煎包個做法,底層煎香過,口感認真唔錯 龍皇脆米腸粉裡面充滿好大粒嘅蝦仁,外層脆口而不膩,點上豉油食就更滋味 黑毛豬咸水角呢個黑毛豬造型好可愛,咬落香脆得嚟又煙煙韌韌,而且唔會好油膩 方魚竹笙灌湯餃餃子皮薄餡靚,個湯加上紅酣一齊食會更美味 松茸星斑棉花泡飯第一次食呢個泡飯,個棉花好得意,口感比起魚腐更軟綿細滑,湯底鮮味十足,泡飯加上脆咪一齊食就更豐富 大公館秘制稻草肉呢個東坡肉都好令人驚喜😍一啖咬落去竟然有爽口嘅感覺,肉部嘅位置一啲都唔會韌,每一層都肥瘦夾雜,仲有栗子➕️杏甫解膩 金箔懷舊芝麻卷見到係一層層卷出黎嘅芝麻卷,食落充滿芝麻香,口感細滑冇渣
大公館鮑魚雞粒酥
呢個必試👍🏻鮑魚入味彈牙可口,下層嘅雞粒酥咬落香酥惹味

黑魚子燒賣

刺蝟脆香叉燒包

龍皇脆米腸粉
裡面充滿好大粒嘅蝦仁,外層脆口而不膩,點上豉油食就更滋味

黑毛豬咸水角

方魚竹笙灌湯餃
餃子皮薄餡靚,個湯加上紅酣一齊食會更美味

松茸星斑棉花泡飯

大公館秘制稻草肉

金箔懷舊芝麻卷
見到係一層層卷出黎嘅芝麻卷,食落充滿芝麻香,口感細滑冇渣

2022-08-22 676 浏览
1️⃣頭盤:清香柚子凍鮑魚推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻冰冰涼涼的前菜 鮑魚入味 小小一隻 作為前菜非常合作🥰上枱的視覺效果一流 配以乾冰 具奢華感😂2️⃣頭盤:櫻花煙燻糖心竹絲雞蛋推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞蛋煙燻味道出色 有糖心的效果👍🏻入味不錯3️⃣頭盤:七味黃金豆腐粒推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻豆腐粒外脆內軟 外面裹上七味粉 一道較為普通的菜式😆4️⃣頭盤:香煎蟹肉琵琶燕窩推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻上枱時不知道是哪一道菜 要咬開才知道 啖啖蟹肉 配以燕窩 兩者口感搭配特別😋5️⃣湯品:黑蒜螺頭燉花膠湯推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級足料燉湯🤩聞起來有濃濃的黑蒜味 但喝下去卻只有螺頭花膠的鮮味和肉的甜味😋沒有味精 不會感到口渴6️⃣主菜:法國藍腳菇炒星斑球推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻星斑球新鮮 魚肉結實鮮美😋魚肉帶有一層厚厚的魚皮🤩感受到滿滿的骨膠原7️⃣主菜:自家製子薑鎮江骨推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻鎮江骨味道較重 連重口味的我亦感略鹹😆8️⃣主菜:脆米蒜香雞推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻皮脆肉嫩 雞肉不柴 咬下去仍保留肉汁👍🏻9️⃣主菜:金銀蛋雞湯浸娃娃菜普通 沒有特別😆🔟主食:金瑤櫻花蝦蛋白炒飯推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炒
1️⃣頭盤:清香柚子凍鮑魚

9️⃣主菜:金銀蛋雞湯浸娃娃菜
普通 沒有特別😆

🔟主食:金瑤櫻花蝦蛋白炒飯
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
炒飯粒粒分明 不會太油 乾身☺️所有配料與炒飯都很配合 好食👏🏻

1️⃣1️⃣甜品:狀元山渣糕、金箔懷舊芝麻卷
很少地方可以食到芝麻卷了😆可惜芝麻味未夠濃郁
這次叫了四人套餐 就份量而言實在太抵食 六人也未必能食得晒 當晚隨餐還送了一枝汽泡酒😆食物整體味道很好 當晚坐無虛席 所以一定要訂位 環境較為嘈雜 亦較狹窄 枱和枱的距離較近

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-19 4445 浏览
大公館☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:荔枝角ᴅ² ᴘʟᴀᴄᴇ 嘅高級中菜館「大公館」由屢獲獎項嘅總廚陳偉庭師傅為首由點心至晚市推出不少精緻菜餚款款菜式,無論係賣相,味道,口感都比到人不少驚喜除食物質素,菜館裝修設計以優雅別緻為主環境舒適,亦有足夠嘅空間感.◈ 柚子冰鮑魚上枱時以乾冰營造效果,四散嘅仙氣吸睛度爆燈,打卡一流口感彈牙,肉質鮮嫩嘅冰鮑魚配上果香十足嘅柚子肉清新鮮甜,開胃解膩.◈ 桂花蜜燒鴨腳包近乎失傳嘅懷舊鴨腳包,必定要一試呀以芋頭,鴨肝,叉燒,醃肉包紮而成嘅鴨腳包口感豐富,再以桂花蜜嘅香甜迫入味,增加層次感.◈ 話梅鐵棍淮山淮山切成小方塊再淋上話梅汁入口清爽帶點酸甜作為開胃菜,確係不錯,◈ 黃金沙律汁蝦球蝦肉肉厚,經香炸後,肉質彈牙帶點微脆茄子吸入芡汁及蝦球多餘油脂,更香口呢.◈ 花雕桂圓慢煮乳鴿乳鴿經數小時慢煮而成花雕酒滲入肉中令肉質更鮮嫩幼滑,啖啖肉都帶點甜甜的酒香.◈ 木瓜慢煮美國安格斯牛小排原隻木瓜中放入牛小排再加以慢煮熬制而成店員會將木瓜切件牛小排肉質鮮嫩帶點果香甜再配合軟腍腍木瓜肉,意外地十分ᴍᴀᴛᴄʜ呢.◈ 鮑魚海味雞肉窩燒飯窩飯比較濕潤,吸收左鮑魚汁同海味嘅精華濃濃的鮮
大公館

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
荔枝角ᴅ² ᴘʟᴀᴄᴇ 嘅高級中菜館「大公館」
由屢獲獎項嘅總廚陳偉庭師傅為首
由點心至晚市推出不少精緻菜餚
款款菜式,無論係賣相,味道,口感
都比到人不少驚喜
除食物質素,菜館裝修設計以優雅別緻為主
環境舒適,亦有足夠嘅空間感

◈ 柚子冰鮑魚
上枱時以乾冰營造效果,四散嘅仙氣
吸睛度爆燈,打卡一流
口感彈牙,肉質鮮嫩嘅冰鮑魚
配上果香十足嘅柚子肉
清新鮮甜,開胃解膩

◈ 桂花蜜燒鴨腳包
近乎失傳嘅懷舊鴨腳包,必定要一試呀
以芋頭,鴨肝,叉燒,醃肉包紮而成嘅鴨腳包
口感豐富,再以桂花蜜嘅香甜迫入味,增加層次感

◈ 話梅鐵棍淮山
淮山切成小方塊再淋上話梅汁
入口清爽帶點酸甜
作為開胃菜,確係不錯

◈ 黃金沙律汁蝦球
蝦肉肉厚,經香炸後,肉質彈牙帶點微脆
茄子吸入芡汁及蝦球多餘油脂,更香口呢

◈ 花雕桂圓慢煮乳鴿
乳鴿經數小時慢煮而成
花雕酒滲入肉中
令肉質更鮮嫩幼滑,啖啖肉都帶點甜甜的酒香

◈ 木瓜慢煮美國安格斯牛小排
原隻木瓜中放入牛小排再加以慢煮熬制而成
店員會將木瓜切件
牛小排肉質鮮嫩帶點果香甜
再配合軟腍腍木瓜肉,意外地十分ᴍᴀᴛᴄʜ呢

◈ 鮑魚海味雞肉窩燒飯
窩飯比較濕潤,吸收左鮑魚汁同海味嘅精華
濃濃的鮮香又帶點鹹香,十分下飯呢

◈ 金銀蛋濃湯浸木耳菜
濃湯加入鹹蛋同皮蛋熬煮而成
湯頭味濃鮮香,加上木耳菜嘅軟滑,清新解膩

◈ 金箔懷舊芝麻卷
兒時至愛嘅芝麻卷
口感爽滑彈牙又帶濃濃嘅芝麻香

近年不少中菜廳在主打傳統工藝同時也加入新意,位於D2 Place的大公館以當代烹調手法為經典粵菜賦予全新形象,不但能滿足食客的口腹之慾,更能帶來與別不同的視覺享受。內裡面積寬敞,裝修散發東方古典韻味,極具中華文化風格。餐牌選擇繁多,由高質素的巧手點心,廣東菜式及手工火鍋皆一應俱全,茶錢每位$22。清香柚子凍鮑魚 $148一上枱已彷如步入仙境般煙霧瀰漫,飄逸著夢幻清涼的仙氣,為炎夏降溫,可說是眼睛與味蕾的感官盛宴。鮑魚口感緊緻,清新酸甜的柚子果香更能帶出鮑魚的香濃甘腴與鮮甜海味,挑起舌頭的慾望,令胃口為之一醒,替這場豐盛的晚餐揭開序幕。話梅鐵棍准山 $78鐵棍准山水分少,糖分多,山藥汁液會特別濃,以酸甘的話梅調味,是屬於夏季的開胃涼拌菜。桂花蜜燒鴨腳包 $108隨著飲食文化不斷變遷,鴨腳包因製作繁瑣而變得罕見,但大公館就將這道瀕臨消失的經典菜式重現餐桌。鴨腳包外觀呈琥珀色,豐腴油潤的烤肉包裹着鴨腳及雞肝,帶來廣東蜜味燒烤的懷舊風味,含蓄芬芳的桂花香氣亦可中和肉食的膩感。花雕桂圓慢煮乳鴿 $138乳鴿肉味向來濃郁霸道,平時滷水、紅燒吃法就食得多,但很多時都會令肉質偏乾柴。經低溫慢煮的鴿肉呈
內裡面積寬敞,裝修散發東方古典韻味,極具中華文化風格。
1995 浏览
清香柚子凍鮑魚 $148
話梅鐵棍准山 $78
話梅鐵棍准山
桂花蜜燒鴨腳包 $108
花雕桂圓慢煮乳鴿 $138
花雕桂圓慢煮乳鴿
經低溫慢煮的鴿肉呈粉紅色,既保持鴿肉幼嫩口感,又有花雕酒香四溢的效果。
黃金沙律汁蝦球 $258
圓鼓鼓的蝦球炸至外層酥脆,緊緊包裹著大隻肉厚又鮮味爽彈的原隻蝦肉,沾滿甘甜南瓜醬和和沙律汁,下層舖以香煎茄子,層次感豐富。
木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268
正所謂「不時不食」,夏天是開懷吃水果的好時機,木瓜既生津也降火消暑,以時令生果入饌的賣相亦是別出心裁。
木瓜慢煮美國安格斯牛小排
打完卡後,店員就會幫忙切開,入口軟棉的木瓜裡盛載著慢煮美國安格斯牛小排,由另類食材配搭帶出新鮮感。
木瓜慢煮美國安格斯牛小排
一放入口就吃得出是上乘品質的牛肉,每一口鮮嫩多汁,與清甜木瓜搭配亦完全沒有違和感。
金銀蛋濃湯浸木耳菜 $158
吃完如此豐盛的佳餚後,是時候來一個清淡一點的時蔬,全然吸收湯底精華,清爽輕盈無負擔。
金銀蛋濃湯浸木耳菜
鮑魚海味雞粒窩燒飯 $178
窩燒飯溫度夠熱,蒸氣騰騰,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。
鮑魚海味雞粒窩燒飯
一鍋飯量亦不少,足夠3-4人分享,濕潤的飯粒全然吸收海味的鮮味精髓。
金箔懷舊芝麻卷 $64
菲林筒是香港茶樓老牌甜點,可惜由於工夫多,現在已經買少見少,想不到竟可在這裡重遇這道懷舊點心,重塑昔日古早滋味。
金箔懷舊芝麻卷
以金箔點綴的芝麻卷捲得層次分明,厚薄一致,質地彈牙煙韌,麻香更是濃得化不開。
2022-08-15
2022-08-15 3395 浏览
家人聚餐通常會選擇中菜,今次就去左D2 Place 的大公館,環境舒適別緻,食物亦都高質素。清香柚子凍鮑魚 $148飄煙效果最適合拍片打卡出IG story,清新柚子配上鮮味鮑魚的冷盤,令人一試難忘。桂花蜜燒鴨腳包 $108鴨腳包是近乎失傳的廣東燒味,用烤肉包住芋頭,叉燒等,掃上麥芽糖漿再放入燒味爐烤製,蜜味十足。話梅鐵棍准山 $78鐵棍准山吸收了酸甜的話梅汁,是不錯的開胃前菜。花雕桂圓慢煮乳鴿 $138慢煮乳鴿皮薄而肉質夠滑又入味,花雕酒香味很濃。黃金沙律汁蝦球 $258蝦球大隻彈牙,炸得香脆,配上沙律汁、香煎茄子與金黃色的南瓜汁,配搭有新意。木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268外型好特別,木瓜裡藏著慢煮美國安格斯牛小排,木瓜清甜又可豐胸養顏,牛肉軟嫩不失口感。金銀蛋濃湯浸木耳菜$158金銀蛋即是鹹蛋(金)加皮蛋(銀),配合清爽的木耳菜非常適合夏天。鮑魚海味雞粒窩燒飯 $178窩燒飯熱辣辣上枱,浸滿醬汁的飯粒吸收了海味的鮮甜味道。金箔懷舊芝麻卷 $64芝麻卷好似一卷卷舊式的曝光菲林,難得在這裡找到這款懷舊糕點,加左金箔更高貴,芝麻味極濃。

清香柚子凍鮑魚 $148

桂花蜜燒鴨腳包 $108

話梅鐵棍准山 $78
鐵棍准山吸收了酸甜的話梅汁,是不錯的開胃前菜。
話梅鐵棍准山
花雕桂圓慢煮乳鴿 $138
慢煮乳鴿皮薄而肉質夠滑又入味,花雕酒香味很濃。

黃金沙律汁蝦球 $258
木瓜慢煮美國安格斯牛小排 $268

金銀蛋濃湯浸木耳菜$158
金銀蛋濃湯浸木耳菜

鮑魚海味雞粒窩燒飯 $178
窩燒飯熱辣辣上枱,浸滿醬汁的飯粒吸收了海味的鮮甜味道。

金箔懷舊芝麻卷 $64
2022-08-15
2022-08-15 2492 浏览
大公館 【Overall 評分】食物質素:★★★★環境感覺:★★★★服務質素:★★★★☆衛生指數:★★★★☆抵食指數:★★★★打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★🔜 以前去荔枝角出Job時,Client便會帶我地黎呢間「大公館」食商務午餐。由於食過的關係,知道食物質素不錯,加上係中菜館,裝修古典雅緻,空間感大,亦吾會覺得有狹迫感,服務態度貼心有禮,特別適合帶埋媽媽等老一輩的家人黎用餐。────────────────────【柚子冰鮑魚】。一口Size 的迷你小鮑魚。咬落彈牙帶嚼勁,加上淡淡的柚子香,十分開胃.【話梅鐵棍淮山】。口感清脆帶黏力。粒粒方塊淮山都沾上話梅汁。酸甜開胃.【桂花蜜燒鴨腳包】。懷舊鴨腳包,迷你而精緻,製作手法繁複。將叉燒,芋頭,雞肝及冰肉與鴨腳捆綁一齊。醃製後再加入桂花蜜。入口軟脆不韌,層次感豐富又帶淡淡嘅桂花甜香.【花雕桂圓慢煮乳鴿】。全隻乳鴿浸在花雕酒之上,香氣迫人。乳鴿肉完全吸收花雕酒同桂圓的精華。肉質極之幼滑,入口帶淡淡嘅酒香加上桂圓甜.【黃金沙律汁蝦球】。蝦球酥炸後加入沙律汁調味。依家保持蝦的鮮味同香脆感。底下嘅茄子既可吸收蝦球多餘油份。亦可作伴碟,一舉
大公館

打卡指數:★★★☆
回頭指數:★★★★

────────────────────
【柚子冰鮑魚】
。一口Size 的迷你小鮑魚
。咬落彈牙帶嚼勁,加上淡淡的柚子香,十分開胃

【話梅鐵棍淮山】
。口感清脆帶黏力
。粒粒方塊淮山都沾上話梅汁
。酸甜開胃

【桂花蜜燒鴨腳包】
。懷舊鴨腳包,迷你而精緻,製作手法繁複
。將叉燒,芋頭,雞肝及冰肉與鴨腳捆綁一齊
。醃製後再加入桂花蜜
。入口軟脆不韌,層次感豐富又帶淡淡嘅桂花甜香

【花雕桂圓慢煮乳鴿】
。全隻乳鴿浸在花雕酒之上,香氣迫人
。乳鴿肉完全吸收花雕酒同桂圓的精華
。肉質極之幼滑,入口帶淡淡嘅酒香加上桂圓甜

【黃金沙律汁蝦球】
。蝦球酥炸後加入沙律汁調味
。依家保持蝦的鮮味同香脆感
。底下嘅茄子既可吸收蝦球多餘油份
。亦可作伴碟,一舉兩用

【木瓜慢煮美國安格斯牛小排】
。木瓜入面裝滿安格斯牛小排
。經慢煮後,木瓜的果香迫入肉中
。牛小排肉質軟腍,牛味香濃之餘又帶點甜香

【金銀蛋濃湯浸木耳菜】
。木耳菜入口清甜爽脆
。再吸收埋濃郁湯汁
。味濃而不油膩

【鮑魚海味雞粒窩燒飯】
。米飯粒粒分明更沾滿鮑魚汁
。窩飯味濃又帶鮮香
。有雞粒,菜粒等增加口感

【金箔懷舊芝士麻卷】
。入口細滑富彈性
。芝麻味突出,但不會過甜