餐厅: 大中華飯店
资讯:

2010-07-26 1 浏览
兩個人7點到,無Book,咁啱有街邊檯,照坐唔使等想試乳豬,$300一隻,無例牌,但係要訂先至有,留返下次落單要自己寫,寫完侍應自己又寫多張,有點多此一舉是日叫左:1. 臘味煲仔飯 (10/10 分)一流!好聰明,用大瓦煲煮約少啲飯,咁樣火路就較易控制,飯亦唔會底下燶而面頭唔夠乾身,讚!蔥花下得夠多,飯焦比例啱啱好,再讚!2. 白灼鵝腸 (6/10 分)用上新鮮鵝腸,基本上只要唔係急凍鵝腸,大致上錯不到哪裡白灼嘛,就係清囉,如果鵝腸味再騷一點就好3. 炒白菜仔 (5/10 分)合格,無特別4. 南乳燒鱔 (8/10 分)好食!鱔唔腥,皮有脂肪,肉質彈牙,大大舊,炸得鬆脆乾身,唔錯!本來好驚南乳會好重手,上菜先知完來另上南乳汁,用黎點,味道啱啱好,讚!5. 豉椒炒蜆 (3/10 分)呢味野食到'ar'晒頭,材料佢係用細花甲,即係長身啡色殼嗰種但係就奇怪在每一隻花甲個殼都係爛嘅,即係全部都係半邊殼,一半有肉,一半無肉,啲花甲肉又唔完整嘅我驚佢係將啲唔開嘅花甲,用刀分開而有咁嘅狀況.....(?)============================一提佢地嘅價錢係拍住中高等食府,埋單$3
兩個人7點到,無Book,咁啱有街邊檯,照坐唔使等
想試乳豬,$300一隻,無例牌,但係要訂先至有,留返下次
落單要自己寫,寫完侍應自己又寫多張,有點多此一舉
是日叫左:
1. 臘味煲仔飯 (10/10 分)
2. 白灼鵝腸 (6/10 分)
用上新鮮鵝腸,基本上只要唔係急凍鵝腸,大致上錯不到哪裡
白灼嘛,就係清囉,如果鵝腸味再騷一點就好
3. 炒白菜仔 (5/10 分)
合格,無特別
4. 南乳燒鱔 (8/10 分)
5. 豉椒炒蜆 (3/10 分)
============================
一提佢地嘅價錢係拍住中高等食府,埋單$340,唔算係抵食

2010-07-25
2010-07-13 19 浏览
世界盃之後既首個聚會, 亦都係暑假前既大食會, 之後張大俠去歐洲, 再到小弟去日本, 應該最快都要8月中先再聚,所以都幾難得。訂咗燒奶豬, 但要等一陣子, 因為係即燒.五個人叫咗8個餸, 先黎係黑椒豬手 , 鐵板上, 熱辣辣, 好味, 至正係D洋蔥, 大王食到停唔到口。跟住有炒蜆, 個汁比一般濃, 食唔慣。再黎鮮魷西蘭花, 炸大腸拼排骨, 勝瓜魚鰾, 味道唔錯。南乳汁燒鱔, 正, 香口又夠味。仲有煲仔糯米飯, 即場炒香上碟, 夠干夠香, 一流!!!!主角最後登場, 燒奶豬原隻上, 賣相吸引, 食落皮脆肉嫩, very good, 大王仲專食個背, 貪佢皮脆少肥羔。大俠果然冇介紹錯, 值得再食, 不過記住訂枱, 同自己寫紙落單!!!!

訂咗燒奶豬, 但要等一陣子, 因為係即燒.

五個人叫咗8個餸, 先黎係黑椒豬手

跟住有炒蜆, 個汁比一般濃, 食唔慣。

再黎鮮魷西蘭花, 炸大腸拼排骨, 勝瓜魚鰾, 味道唔錯。

南乳汁燒鱔, 正, 香口又夠味。

仲有煲仔糯米飯, 即場炒香上碟, 夠干夠香, 一流!!!!

豬手
燒奶豬
  • 南乳汁燒鱔
  • 煲仔糯米飯
2010-07-07 13 浏览
香港快NY十二個鐘,所以一落機就己經係下午七點落機第一餐,一定要食好D,係美國己經定好位係大中華食上菜還真快,ORDER後十分鐘就有得食,三連鋪位果然不是虛有其表南乳吊燒鱔,,一大驚喜,完全估唔到鱔可以弄得如此水準這店的冰鎮糸列還真一般,,,青瓜過熟不夠爽脆一早預訂的燒乳豬,很久都沒見過的玻璃皮,看得到廚師用隻拿叉燒出來得並不是太空爐出品,皮脆肉嫰,味亦不會過鹹,可惜因即叫即做關係,最後才上其他人都吃得很飽,不能將乳豬分解,所以我差不多吃了半隻come see the full edition http://blog.qooza.hk/maxmak
香港快NY十二個鐘,所以一落機就己經係下午七點

落機第一餐,一定要食好D,係美國己經定好位係大中華食

南乳吊燒鱔,,一大驚喜,完全估唔到鱔可以弄得如此水準

這店的冰鎮糸列還真一般,,,青瓜過熟不夠爽脆

其他人都吃得很飽,不能將乳豬分解,所以我差不多吃了半隻

o者o者芥蘭煲,很久沒吃到強烈蝦醬味的食物,相當喜歡,可惜芥蘭過熟
臘味飯,臘味粒配上大量蔥粒,飯粒又夠煙韌,非常好吃
皮脆肉嫰,味亦不會過鹹
墨魚沒甚鮮味,可以不叫
鱔肉彈牙,而外層香脆,咬下時,所有魚油都徘徊在口中,相當和味
看到拖住的少少鵝油,就知新鮮無比,墊底的芽菜亦相當爽口
鹹豬手配上黑椒汁,鹹上加鹹,肉的味道實屬一般,,,,但那豬手皮配上洋蔥非相香口
,生炒骨,肉很鮮,汁亦唔錯,但相信可以更好
  • 臘味飯
  • 南乳吊燒鱔
  • 燒乳豬
2010-06-24 4 浏览
今日同女友再加多個朋友總共三個人黎大中華試一試個黑椒豬手,呢味餸從前好多大排檔都有,但唔知幾時開始愈黎愈難食到。一坐低就先叫左個黑椒豬手、吊燒鱔、大腸拼椒鹽骨加多個啫啫通菜煲。首先黎既係啫啫通菜煲,味道比較濃,主要係因為落左好多蝦醬,趁熱食都還可以,涼左少少就變得非常咸。之後就到吊燒鱔,面頭既脆漿都比較厚,食落無乜香脆感覺,如果個脆漿薄返啲應該會好好多。大腸拼椒鹽骨,大膠腸就冇乜特別,但椒鹽骨就炸得非常之乾,完全無肉汁。之後到主角出場,黑椒豬手味道唔錯,友人話黑椒味可以再濃啲,但我認為都ok,不過可以再淋多少少會仲好。食晒啲野後飲住啤酒吹陣水,再叫多個琵琶豆腐,奇怪地個汁竟然係好似泰式既酸辣汁咁,啲豆腐同魚既比列都怪怪的,成碟野似係泰式酸辣汁魚蛋咁。一般黎大排檔食野都會係慢慢食吹吹水飲飲酒咁,最少都坐三個鐘先食完,不過今次一個鐘都唔洗已經食晒啲野,同朋友講開都覺得奇怪,佢地啲野唔細碟,大家都相信最主要係因為啲伙記不停走黎走去,令到自己食野都不期然咁快起黎。同埋可能我地坐室內,頭頂開恒風扇所以啲野食好快就凍晒,連個鐵板豬手都係。最後叫左五個餸8~9枝啤酒,埋單$400,總括而言不過不失。

2010-06-22
  • 黑椒豬手
2010-06-09 34 浏览
在openrice 打滾一段日子,認識了一群同是愛吃的好友,今次就趁子陵的壽宴,別出心裁地找一間平民食店來慶祝.其實地點真的有點難找,結果是多花了半小時才到,真的不好意思.店是開在橫街內,左右開弓地佔行人路,後巷,但依然人頭湧湧,明星效應真的厲害,難怪有時候見部份食店,硬要同光顧過的明星合照,再放大貼在當眼處,自吹自擂.人不多,只佔一檯,大家都是自已人,熱熱鬧鬧的點菜.冰鎮墨魚 : 如不是用上幾斤以上的大墨魚,絕不能做到厚切的效果,以往都會在家中泡製的一道餐前小食,但一向都是用蝦抽加麻油蘸點,今次改用上芥辣及日式豉油,變得帶有和風味道,但似乎是少了麻油的那朕香味,而且芥辣偏向有點霸道,個人還是喜歡自家出品好些~~~生炒骨 : 有人認為要知道食店是否有真功夫,由兩道菜可以試出來,一是乾炒牛河,另一味便是生炒骨,因為一道好的生炒骨須要漿粉上得好,炸得透而不會老火,此外漿汁掛得靚又不會過多,甜酸味又不會過搶,真是少點功夫也不成,老實說,此店做來四平八穩,至少大排檔水準,清碟之後又不會有太多漿汁留在碟上,不錯.南乳燒脆鱔 : 炸得外脆內軟,又不失南乳香味,而且白鱔用南乳醃制過後,不單入味,又不

人不多,只佔一檯,大家都是自已人,熱熱鬧鬧的點菜.

南乳燒脆鱔 : 炸得外脆內軟,又不失南乳香味,而且白鱔用南乳醃制過後,不單入味,又不會影響白鱔的味道.

上湯肉碎竹笙浸菜心苖 : 竹笙本身無味,但加入肉碎及上湯泡滾的湯內,吸收了上湯的滋味,再加上嫩綠的菜心苗,清新口味.

海鮮雜菜煲 : 大路菜式,用料足,至少不會有大海撈針的感覺,用肉碎,芹末,薑片,蝦乾等熬出來的湯底,再配合鮮魷,海蝦等,比起大酒家更有誠意.

椒鹽九肚魚 : 炸物在此店中似乎水準的確不錯,另一味椒鹽菜式是熱辣辣的九肚魚,軟綿綿的肉質與肉汁,充分給包裹在漿粉之內,事後碟底又不會有太多油.

臘味煲仔飯 : 說是此店的名物真的一點都不為過,原砂鍋煲仔飯,只簡簡單單的加入臘肉碎粒,令到飯粒充滿著臘味的芳香,再即時混入花生,蔥花及豉油,令到飽滿的飯粒沾滿了香味及顏色,雖然飯粒出色,但個人是偏好鍋邊的飯焦,加點開水泡浸,有點微焦又帶煙韌,好食得不得了.

黃金鮮魷 : 怕就唔好食,魷魚已經高膽固醇,仲要加上咸蛋黃,簡直跟自殺無疑,但又真的入口豐腴,蛋黃的咸香亦包得夠平均.

清蒸黃腳鱲 : 老火,肉韌,雖是壽星公自家來料,但簡單清蒸的處理是做得不好.

辣酒煮花螺 : 又是一味失敗菜,花螺不知出了什麼事,部份是煮得太耐,好韌,有部份是帶有異味,相信是來貨有問題,而且漿汁又不覺出眾,一味死辣,是可以 out 的小菜.

香煎咸魚肉餅 : 迄今食過最好最香口的咸魚肉餅,絕不是酒家或名廚出品,而是早年在新界工作時,在文錦渡附近小村落的酒家食過,此處出品是有點漫不經心,肉質鬆散,咸魚味若有若無,有機會真想再到新界小村落回味一下.

蒜茸粉絲蒸扇貝 : 此店對於煎物的處理似乎不甚到家,扇貝夠大隻,加粉絲蒜茸蒸是大路做法,但澆油是太重手,食到一口都是油,而豉油又相反好輕手,好似無乜味,粉絲太粗身,吸水後發得太厚,個人不喜歡.

香煎方利 : 自家來料,方利肉比較薄,一向都是清蒸,但今次反行其道,但與其說是香煎,我相信是油泡,誰會慢慢同你煎香條魚,還不是轉手拋落油爐中泡乾淨俐落得多,不過見識完之前清蒸食品,今次選用油泡亦未嘗不是好事.,至少乾身之餘夠香口惹味.

芋頭炆鵝 : 大大煲,份量足,也許是當造的日子,鵝肉是肥美肉厚,咬落又不覺老,置底的芋頭,吸收了鵝汁的精華,加上是一早已炆好,鵝汁充分給吸收,有點兒比鵝肉更吸引大家.

鐵板黑椒豬手 : 三催四請,講過超過四五次先上檯,從店外已經傳來香味,未到門口又聽到”吱吱”的鐵板聲,可以說是非常霸道,大家稍為坐得近通道的,都會不期然移移位,豬手皮是早將膠質炆出來,脂肪已溶化,入口滑溜,肉質又不會死實實,黑椒汁的微辣,將肥膩的感覺蓋過.

白灼鵝腸 : 雖然是灼得過了火,但鵝腸是連著脂肪一起白灼,夾起連置底的韮黃芽菜一齊蘸點少許豉油,有咬勁又帶點爽口,不錯.

蒜茸蒸勝瓜 : 用金蒜及蝦乾一齊蒸,但勝瓜切成圓柱體,要蒸得夠淋似乎要花點時間,個人相信用斜切的方法會好得多,而且又是同一通病,油是下得太多了.

麻香雞 : 望落似樣,食落就第二樣,雞是雪貨,雞味不足是先天問題,怪不得,但麻是太輕柔了,香味又未至於出眾,有點言過其實.

店方對於清蒸類的處理實在有待改善,幸好幾款招牌菜仍鎮得住場.

p.s : 最後送上祝福蛋糕一個,希望壽星一年過得開心過一年.
睇得到香味
睇得到香味
2010-06-05 270 浏览
5月21是佛誕, 同事提議前一日去食餐勁, 來一場佛誕前的肉食宴選左呢度, 係因為同事提議, 大中華我連聽都未聽過, 真係多得OpenRice, 唔係我都唔知道名字如此"娘", 能有多好食? 原來呢度係名人飯堂, 根本不用甚麼宣傳, 也客似雲來, 眼見坐底都似係識途老馬, 熱鬧既氣氛令到我更加期待早早已經訂左位, 亦都準時到達, 都要等左一陣先有得入, 而且仲分派左後巷既一張有冷氣機滴水既檯, 可惜真係太爆, 想換都無得換值得一提係我地有經過室內, 迫唔在講, 仲聞到好大陣油煙味, 後尾先知原來係黑椒鐵板豬手既味, 因為未開行冷氣, 黑椒鐵板味久久不散, 所以如果唔介意, 我認為外面雖然污穢但更好坐, 不過要小心可能有老鼠行過也不足為奇黑椒鐵板豬手: 認真色香味俱全既一味, 色是賣相, 一上檯已然令人興奮, 咁大隻豬手, 除左食元蹄之外真係少見鐵板一上, 白煙依舊, 感覺就像鋸扒餐一樣, 黑椒汁芝芝聲, 黑椒香味撲鼻而來, 影相更加連煙都影到, 影相過後, 刀叉起動, 豬手嫩滑一切即開但中間並無唔熟跡象豬手份量十足, 八人食都桌桌有餘, 肉質鮮嫩彈牙滑溜兼而有之, 豬皮唔肥, 豬手+豬

豬手份量十足, 八人食都桌桌有餘, 肉質鮮嫩彈牙滑溜兼而有之, 豬皮唔肥, 豬手+豬皮再吸收埋黑椒汁, 簡直是黑椒牛仔骨的超強力版, 就連洋蔥我也不放過一掃而空, 如果不是留肚繼續, 真是想再來一客

清蒸花甲: 是日無花甲換左做蜆, 這碟完全是吃其鮮味, 甜酸醬反而破壞了, 蜆無沙, 蒸得隻隻開口唔黐殼, 清酒味適中
人年紀大左, 開始喜歡吃其原味, 食得多豉椒炒蜆, 清蒸絕對是另有一番風味

琵琶豆腐: 是晚最精彩既一味! 我地一order店員已經話我地識貨, 可見佢地對琵琶豆腐係幾有信心
琵琶豆腐件頭適中, 如不怕熱大可一口一件, 琵琶豆腐炸面不油膩但異常香口, 肉裡豆腐更加係滑不溜口, 能食到蝦味鯪魚肉味, 但完全感覺不到鞋口, 可想而知攪得幾均衡, 是另一味食完想再encore之作

南乳吊燒鱔: 雖然名字是吊燒, 但其實像炸鱔的一味, 炸得香脆鬆化, 完全感覺唔到有骨, 南乳入味之餘不會搶去鱔味, 又是另一不點醬更佳的菜式

冰鎮墨魚: 賣相不佳, 但墨魚鮮味彈牙, 再配上豉油山葵, 就跟食刺身沒兩樣, 可是因為之前菜色太出色, 相比之下真的比下去, 如能第一碟來到先作前菜, 效果會更佳

蜆芥鯪魚球: 補飛之叫, 鯪魚球炸的香口, 鯪魚肉彈牙鮮味, 可惜我不愛蜆芥, 沒汁沒湯之下感覺有點兒寡, 不過不怕, 大排檔最好啤一啤, 此絕對是佐酒良品

炭燒乳豬: 另一主角登場, 沒訂根本沒可能吃到, 因為準備工夫真的需時, 整晚都不停見到侍應送乳豬&豬手, 日賣數百隻果然是『真的假不了, 假的真不了』
乳豬是『光皮乳豬』, 還記得看過飲食節目, 光皮乳豬因為是用慢火所以功夫需要更多, 如果想食千萬要訂
乳豬超香脆, 皮下一少層肥膏再連一小片豬肉, 不像酒席般皮還皮肉還肉, 整件吃能一口感覺到皮、肥、肉三者既交響樂, 甚麼膽固醇過高也完全拋諸腦後, 甚至令人想打包豬頭回家煲粥再戰!

咸魚蒸肉餅: 另一補飛之作, 肉餅好薄, 煎得金黃香口無油, 大排檔都切件上真的非常細心, 咸魚肉餅攪得均勻, 每淡都食到咸魚同肉餅, 唯一要挑剔係咸魚過咸, 多食幾件之後感到好口乾

海味什菜煲: 漏單, 但補飛都真是好快, 最後一味食菜正好清清地
什菜煲足料, 粉絲蝦米魷魚鬚一應俱全, 湯底也不俗, 再配上時菜, 食落鮮味不淡口, 作為總結最好不過

如此份量, 八勇士每人只需$106, 絕對味道價錢俱備

香港好食既大排檔小炒已經買少見少, 好慶幸自己有機會食到, 下次會同屋企人再黎幫襯一次

如果呢度叫『大中華飯店』, 我相信黎得既都係『中華英雄』或『中華兒女』, 如果當時全宇宙最好打既甄子丹大呼『我要打十個!』, 那我會係度大呼『我要食十碟!』
黑椒鐵板豬手
海味什菜煲
此刻無價, 怎能少了一杯啤酒
  • 是晚全部菜式
2010-05-03 29 浏览
因為睇到食評D朋友讚好食又加上係公司附近就去試下,可能D餸叫得唔係幾好,所以感覺唔係咁好囉!首先一去到當時未夠7:00事頭婆就問有無訂位(我就無訂位)就安排去咗個唔係好夠冷氣嘅位置,因為佢地係舖內燒乳豬,雖然有抽風系統不過好open始終有陣味唔係咁好,睇到佢地用一塊唔係好乾淨嘅布黎抹乳豬塊皮真係有D恐怖。到叫餸時各位要化身做伙計,因要自己寫低想食餸菜再交俾真正嘅伙計"(唔識中文或唔識字就唔好幫襯啦,講笑)以下係當晚試咗嘅餸菜﹕冰鎮墨魚 - 好爽、好鮮甜。炸大腸 - 一般、O.K.啦。介菜肉片咸旦湯 - 好大窩,似屋企煲嘅味道,有4至6人份量。總括來講我覺得"大中華"味道一般,服務麻麻。
)以下係當晚試咗嘅餸菜﹕
冰鎮墨魚 - 好爽、好鮮甜。
炸大腸 - 一般、O.K.啦。
總括來講我覺得"大中華"味道一般,服務麻麻。
冰鎮墨魚, 賣相不佳
介菜肉片咸旦湯
炸大腸
2010-04-30
$90.00 (晚餐)
冰鎮墨魚, 賣相不佳
2010-05-03 8 浏览
噚晚食完。四個人試咗貴村雞,豬手,"招炎"狗棍,枇杷豆腐。豬手幾乎每圍都叫,量,味,都中上,值得推介。狗棍嘅炸漿亦係不凡,推介。豆腐其實亦炸得唔錯,但枇杷豆腐應係用蝦膠,佢用咗一般街邊煎三寶係魚味麵粉團。扣分。貴村雞,係啖味版口水雞,雞滑,但量少,半隻100...可以忘記。另外,環境唔係好得,坐後街邊,地下有水....感覺唔多衞生。以四個人食咗280蚊嚟講,要坐後巻好似有啲唔合理,所以下次食一定要訂位。伙記太忙,亦唔多好禮,第一碟餸嚟到都仲未有茶。後來其求喺隔離枱攞過嚟俾我地,但四個人每人只夠半杯....之後頂唔順(因為味精度都算中咁啦...)自己入去鋪入面攞茶....竟然隔離枱又走過嚟"JUMP"咗幾次...可見真係無人服務....總而言之,地區級數,行開可以一試。
噚晚食完。
四個人試咗貴村雞,豬手,"招炎"狗棍,枇杷豆腐。
豬手幾乎每圍都叫,量,味,都中上,值得推介。
狗棍嘅炸漿亦係不凡,推介。

總而言之,地區級數,行開可以一試。
2010-05-02
  • 豬手,招炎類
2010-04-19 300 浏览
今年友人子陵兄的壽酒,地點在長沙灣福榮街的"大中華"."大中華"的地點算幾吊詭,但對小弟來說是沒有難度.因為在十多年前,我曾在此條名叫兼善里的小巷,渡過了三個寒暑.當年也曾在此買過外賣.所以對此一帶絕不陌生.不過對其他人來講,就有點難度.搭港鐵的話,位置正正在長沙灣同荔枝角中間,真正"兩頭唔到岸".假如在旺角來的話,坐青山道小巴,去到昌華街尾站,行兩步就到,最方便.兼善里十幾年如一日,仍然沒有變,一樣污煙蟑氣.隨時有老鼠在腳下過也不出奇.介意環境差的話,就不要坐外面,但坐在入面,也好不了多少.典型地道小炒店格局,同石硤尾強記差不多.檯與檯之間極狹窄.話須如此,場內的氣氛非常熱烈,就連啤酒妹也"熱情如火".令到主人家,差點把持不住.大中華貴為"名人"飯堂,究竟這間外表平平無奇,有什麼可令到一眾影視界人仕來光顧?是夜首先上的菜式是冰鎮墨魚片,鮮味彈牙,再點些醬油吃,味道再提升.生炒骨個人對此味一般,不過大中華做出的生炒骨,酸甜度適中,肉質也鬆化.算是不錯吧.接著的南乳燒脆鱔,外皮香脆酥化,肉質就有點散,沒有鰻魚肉的實在感,但也不失是一道佐酒之良伴.上湯肉碎竹笙浸菜心苖,個人最好索了鮮甜湯汁
今年友人子陵兄的壽酒,地點在長沙灣福榮街的"大中華".

上湯肉碎竹笙浸菜心苖,個人最好索了鮮甜湯汁,如海綿的竹笙.另一味"菜"是海鮮雜菜煲,熱騰騰上,以鮮魷為主的海鮮,配上菜心,肉碎,菇絲等材料而製成的雜菜煲,湯甜材料鮮菜滑.這一味可以當湯水喝亦可.椒鹽九肚魚外脆內嫩,是很多地方難於做到的水準.既然椒鹽系已經有九肚魚,另一道香口菜式,便是黃金鮮魷,用鹹蛋黃做出來的鮮魷,得出來的效果更加香口惹味.

臘味煲仔飯是此店其中一道名菜,當店員奉上一大煲臘味煲仔飯,在大家面前起勢地撈勻,此時是"影相位"的時候.有點像在Lawry,s,吃個旋轉沙律,一身女僕打扮的女侍應,在你面前表演撈沙律,換轉在大中華,變成撈煲仔飯.將煲仔飯完全地撈勻後,香氣逼人,未吃已先興奮.一入口,香口到極點,粒粒分明的飯粒與香脆的飯焦交差感染,加上臘味,荵粒,醬油溝出來的香味,實在有令人吃完一碗又一碗的本領.

去飲宴總少不了蒸魚,來到壽局也要蒸條魚,是夜的蒸魚是黃腳鱲,可是魚肉有點過老,是蒸得過火所致.有點可惜,主人家不帶酒,也自攜條方利來加工,當然不是那些名貴的金邊方利,用油泡處理之,外表香脆,肉質保持嫩滑,魚肉亦有鮮味.辣酒煮花螺刺激度十足,可是花螺質素麻麻,吃下去有陣臭味.香煎咸魚肉餅是少吃之菜式,大家吃慣蒸肉餅,突然轉成煎的做法,多一份新鮮感.肉餅外表煎得金黃香口,內裏的肉餅夠鬆化,帶有一陣鹹魚的香氣.這道家常菜式,總算成功"轉型".

蒸扇貝得個大,肉質有點散.清明前後是吃鵝的大好時機,連某些"正能量"也要打正飯局巡禮之旗號,在深井能記來個大局,可見一班.是夜我們也來了一煲芋頭炆鵝.做得非常入味,鵝肉味道濃香,肉質鬆軟不老.配角的芋頭吸收了鵝肉的精華後,更加之香口.蒜茸蒸勝瓜濃淡得宜,除蒜香之外,亦不失勝瓜的爽甜.當鐵板黑椒豬手一上,即刻贏盡視覺效果.感覺像來到港式豉油西餐廳一樣.鐵板上的黑椒汁"沙沙"作響,黑椒隨著白煙升天,味道逼人.豬手本身份量十足,豬皮彈牙帶滑溜,充滿濃厚的膠質.豬手肉質鬆化又嫩滑,黑椒味道盡數吸收,非常惹味.果然是此店之招牌也.

白灼鵝腸夠肥,鵝腸連著肥膏,爽口之外又帶點油潤甘香,點些醬油吃,好味.最後的是麻香雞,其實是口水雞的同鄉,辣汁麻香味道適中,是少辣之級別,雞皮同雞肉也嫩,當然,點此雞的意義,並不是大家想吃,而是為了主人家,愛吃雞尾的口味.當晚亦有同好者,既然是主人家大喜之日,作為賓客,當然"孔融讓梨",點都係你,皆大歡喜.

雖然子陵兄有時候,實來令我氣結,上年曾因一些事而令到我好不高興,事過景遷,畢竟大家是相識超過十年的朋友,無謂因此而失義.希望在新一年之間,子陵兄身體健康,不要說我老土,如果身體不健康,什麼事也做不到.就算中了六合彩,也徒然.

祝生日快樂.
芋頭炆鵝
鐵板豬手
皆大歡喜麻香雞
2010-04-19 26 浏览
哩日突意相約三位知己黎試下哩個"明星飯堂". 可能平日關係, 所以唔見有明星. 不過志不在明星, 在乎有冇好野食叫左3樣野, 當然叫d 馳名既野啦, 鐵板豬手同大煲燒臘飯. 燒臘飯唔係menu 度, 問過$80, 可以接受另外朋友想食椒鹽九肚魚, 即管一試先來一碟椒鹽九肚魚. 一手夾起一件, 咬落去似係炸斑塊, 一黎冇九肚魚條骨, 二黎肉質較硬. 不過食第二件就係真既九肚魚. 幾易夾散. 但炸得鬆脆金黃.朋友都食到一件炸豬肉之後再黎一大煲既臘味飯. 叫o個時問有冇糯米飯, 事頭婆解釋係燒臘飯, 唔係糯米飯, 係用沾米煮既.另外可配燒臘或者羊肉, 燒臘就香d. 雖然我好想食羊, 但都係受唔住燒臘既誘惑.上台個煲真係好大, 但入面只係好少飯. 阿姐倒兩兜花生同蔥入去立即大兜亂, 色澤好均勻. 的確好似糯米飯...食落每口都有飯焦, 仲有臘味同蔥既香味. 真係好食到停唔到.從此唔駛去食煲仔飯, 黎哩度食個臘味飯都夠晒滿足啦. 好過出面d 煲仔飯煲到成個底燶晒. 有飯焦都係得個睇字.最後來隻鐵板豬手, 幾大隻. 朋友先起肉. 原來肉質非常軟淋, 又唔會黐骨. 求其用筷子夾開都可以.味道偏鹹.

另外朋友想食椒鹽九肚魚, 即管一試

朋友都食到一件炸豬肉

從此唔駛去食煲仔飯, 黎哩度食個臘味飯都夠晒滿足啦.
好過出面d 煲仔飯煲到成個底燶晒. 有飯焦都係得個睇字.

味道偏鹹. 層皮幾有膠質, 但都有層厚厚既脂肪, 減緊肥就唔好食啦.

4人食3道菜已經非常飽.
埋單位位$80. 原來要加一.
2010-04-13
  • 臘味飯
2010-04-16 12 浏览
前晚老友約食飯,揀番佢主場大中華﹗7:00pm去到已經半爆,自從無線阿曾志偉介紹過之後真係唔同哂,客似雲來,唔訂位真係唔洗旨意有得食﹗整番支朝日先﹗$15支﹗要留意呢度有個女童工,可能係老闆個女,六歲左右放左學在大中華行來行去﹗主動埋黎同你斟酒,你飲一啖佢斟一啖,煩死人﹗建議如你不是好有愛心的話,唔理佢會好過一點﹗人未齊先來個東風螺食下先﹗呢個貴囉﹗一斤$128﹗貴就係貴,不過份量都幾多,隻隻都好鮮甜,送啤酒傾計一流﹗清蒸花甲﹗未算肥美不過又係好鮮甜味濃,食到要搶咁濟﹗冰鎮墨魚,無冰鎮住不過爽口彈牙,超有嚼勁,蘸少少芥辣豉油同吃超正﹗我鍾意﹗炸腐皮卷。入面有不同菜類及蝦仁,外脆內爽,清新怡人,好味﹗來大中華必吃的臘味煲仔飯﹗加入大量香蔥、花生、夠哂香口,飯夠乾身一0的都唔油,粒粒分明飽滿,全港最好吃的煲仔飯啊﹗炸大腸拼椒鹽骨。大腸我無份,佢地話好香脆唔腥,洗得乾淨無燥味﹔椒鹽骨普通貨色。呢個係連問都無問幾錢既蒸魚頭,大碟到嚇親人,可能幾百蚊﹗又係無我份啦食魚,全場靜哂,一件件放入口係咁啜啜啜啜,膠到個口打唔開﹗椒鹽鮮魷﹗炸粉夠薄,香脆得來椒鹽味濃,出色﹗有幸吃到唔訂無得食既即燒乳豬仔,
前晚老友約食飯,揀番佢主場大中華﹗

整番支朝日先﹗$15支﹗

人未齊先來個東風螺食下先﹗
呢個貴囉﹗一斤$128﹗
貴就係貴,不過份量都幾多,隻隻都好鮮甜,送啤酒傾計一流﹗

清蒸花甲﹗
未算肥美不過又係好鮮甜味濃,食到要搶咁濟﹗

炸腐皮卷。
入面有不同菜類及蝦仁,外脆內爽,清新怡人,好味﹗

來大中華必吃的臘味煲仔飯﹗

炸大腸拼椒鹽骨。

呢個係連問都無問幾錢既蒸魚頭,大碟到嚇親人,可能幾百蚊﹗

椒鹽鮮魷﹗
炸粉夠薄,香脆得來椒鹽味濃,出色﹗

有幸吃到唔訂無得食既即燒乳豬仔,$300隻好貴啊﹗
友人話來左五六次,一次都食唔到,這次吃到相當開心﹗
要等四個字先有得食,即叫即燒熱辣辣,皮層超脆,最難得係佢皮與肉之間既肥膏超薄,直頭係呈絲薄,入口不會重油膩感,那陣鮮肉鹹香岩哂我口味﹗
微焦香與肉香的交融,在口喉有如詩歌呢﹗
最後忍不住要打包三件回家比食家試下﹗係就係貴0的,不過人多除番開一人都係幾十蚊,值得一試啊﹗

最後試埋呢個咩川辣雞,個汁味道有0的0的似口水雞,味道不錯,雞肉亦夠嫩滑,可惜雞味不太濃。

7:00pm食到12:00pm,藍妹健力士都唔知飲左幾多支,醉醺醺離開,位位$300,相信唔飲酒就一定平好多。

多人左來食食物都仲可以keep住高水準,大中華確不錯,希望繼續保持啦﹗

更多相再討論:

• 乳豬
  • 花甲
  • 蠟味煲仔飯
2010-04-13 21 浏览
不經不覺又大一年了,回顧上一年發生的事,果真是悲喜交集,有如坐過山車般起伏不定,正因如此,不論將來日子如何,我也想為往年作一個總結,這一個生日飯局,還是有舉行的理由,自知不是攪飯局的料子,一切的細節安排,交給我的好友檸茶兄代辦,也就放心不過。做慣乞兒懶做官,知道高級的餐廳食肆不太適合我,只希望吃一頓氣氛熱鬧的鑊氣小炒,檸茶兄揀了這一間名為「大中華」的飯店給我,起初也不以為意,試後才知是一粒滄海遺珠,除了一環較弱之外,整體食物水平甚高,究竟是甚麼?! 煩請諸位稍加耐性細讀,文字和圖片始終有所侷限,還望加以賜教。先拔頭籌飯店晚市坐無虛席,人手上相對不夠,大部份的顧客也是揀好菜式之後,立時寫在紙上,再交給附近的侍者落單罷了。服務上不夠慇勤,也無損當晚的氣氛和食物的印象,先來的冰鎮墨魚,雖然經過拖水處理,用上冷縮的處理之法後,肉質彈牙之餘,仍然吃出其鮮味,灑了些許麻油後,更添垂人香氣,開首的印象已佳。沒期望之下,點了一個生炒排骨,誰知也是少有的水準之作,外層炸得香脆,內裡還是有肉汁,外面的滷汁份量適中,酸甜度也是怡人,加上鑊氣俱佳,直追名店的水平。青黃交接來大排檔式的飯店,怎也要一些香口炸物

先拔頭籌

青黃交接

來大排檔式的飯店,怎也要一些香口炸物,坊間的椒鹽狗肚魚,多是弄得有點滑潺,這裡卻是香口而鬆化,吃不著多餘的膩感.......黃金蝦吃得多,今次來個改版的黃金鮮魷,香脆爽口之餘,外層亦沾了一層鹹蛋獨有的味香,上桌一會已被掃清一空。這裡也有鹹魚肉餅,捨棄清蒸之下,改為煎得兩面金黃,既有肉餅的彈牙鮮味,同時間亦嚐出鹹香,新穎之餘確是一道佳物。

吃完香口東西,相對上也要點一些時蔬菜餚,有上湯肉碎竹笙浸菜心苖和海鮮雜菜煲兩味,都是用時蔬配上合適的配料和調味,弄出來的味道,亦是鮮甜而不淡口;配上中後段的蒜蓉蝦乾蒸勝瓜,到現時為止,沒有一道菜是有失手的成份,心中不禁想問,你想我讚到幾時?!

魚樂無窮

為了這飯局,決定去了魚檔選了一條方利,每兩十元下計我十三兩,雖然心知是近年推出的半養魚,用上澳門流行的香煎弄法,入面的肉質仍然十分鮮嫩,配合招牌的南乳燒脆鱔,選用厚身的鱔肉,表層弄得香脆,但肉質不失鬆化,配上開胃的南乳汁,都是送酒的名物。食友的要求稍高,好味還好味,就是少了鱔肉那一份獨有的彈性。

沒有一條蒸魚總是美中不足,也花了數十元買了一條黃腳鱲,魚味是不錯的,可惜今次卻是蒸得過長,除腩位之外,肉質實在有點老,實在浪費了一條不錯的好魚。

未能頌「貝」

同場亦有原隻的蒸扇貝,十餘隻排陣之下果然甚有排場,可惜也是過了火侯,肉質有點過熟之餘,上面的粉絲品質亦是有點垢病,索了汁後的口感有點偏淋,吃得不甚滋味,同時間的辣酒煮花螺還算可以,惹味辣汁配上爽口的螺肉,可惜先前已有一眾精彩菜式,未能突圍而出。加上先前的那條不合格的蒸魚,這飯店的蒸功火侯,確有可作改善的地方。

「飯」起高潮

說完一點瑕疵之後,又要說當晚的興奮時間,當兩個燒熱的大砂煲端上桌前,大家未動筷已是滿有期待,侍應打開蓋後,倒入些許蔥花和醬油,再攪伴一下,一大煲臘味砂窩飯,未吃已是香氣垂人。每一口飯身都混有香口的飯焦,臘味粒的油香配合醬油的香味 ,令全桌的一眾食友,全部都臣服在這煲飯內,好味的程度,用上文字也只能述說一二。

過猶不及

是否清明時節的鵝肉特別肥美?! 半隻的芋頭炆鵝,肉質炆得鮮嫩而醬汁入味,底下墊有鬆化的香芋,完全是近年少有的水準之作;這裡清蒸不行,卻有肥美的白灼鵝腸,爽嫩之下仍帶出油膏,又是一道令人「O嘴」的菜式。

幾乎每檯都叫的鐵板黑椒豬手,在差點漏單下叫了兩隻,上面的黑椒汁啫啫作響,豬手的皮膏爽溜,配合爽嫩的肉質,味道也是極為惹味,略嫌那陣油煙稍為攻眼........最後的麻香雞皮滑而肉嫩,淋上的醬汁看似火辣,卻是恰到好處的麻香,怕辣的人也會吃得上,最愛的雞尾部位,多得在旁的女貴客「鬆章」給我,實在令人感動。

美味是不容置疑,可惜這四道東西上場之時,大家已是半飽以上的狀態,食力再好也是強弩之末,除了那碟鵝腸清碟之外,其餘東西也只能吃了近半的份量,有點眼闊肚窄了。做人要有始有終,美味之餘也要顧全點善後的責任,立時向侍者討幾個空盒,家人總算是慳了一餐買菜錢。

此刻無價

最後大家奉上蛋榚一個,例牌也要許個願,其實也不是甚麼難以實現之事,除了希望在開飯的食評上有一點作為之外,也想掌握一點控制情緒的技巧,嚐試學懂以人家的角度去看同一件事,這比收到任何的物質更加寶貴。

正如其中一位食友所言,雖然只是普通連鎖餅店的蛋糕一個,不是甚麼出名甜品師的出品,重點仍的是那一份情誼和心意,當晚最高興是一位食友的來臨,曾有一刻我以為大家關係已經「斷纜」,雖然現在仍然有一些「遺憾」,總相信希望在於明天,最後多謝當晚所有出席的人仕,當晚歡樂而溫情的氣氛,確是千金難買。

鵝腸肥美、墨魚鮮爽、生炒骨更是一個小驚喜
炸物是水準之作
鮮味清甜而不淡口
兩味煎炸的魚類都甚為不俗,唯獨蒸魚過火了少許
花螺可以,扇貝不行
香口的臘味飯,是當晚高潮之一
三味也是好吃東西,可惜全排在後段,份量也多了一點
煩都要說多一次:「此刻無價,無言感激!」
2010-04-11
鵝腸肥美、墨魚鮮爽、生炒骨更是一個小驚喜
炸物是水準之作
鮮味清甜而不淡口
兩味煎炸的魚類都甚為不俗,唯獨蒸魚過火了少許
香口的臘味飯,是當晚高潮之一
三味也是好吃東西,可惜全排在後段,份量也多了一點
2010-03-26 17 浏览
大中華飯店~~一间係舊区里毫不起眼嘅飯店,却有着D好独特又好味嘅美食虽然已经嚟食过無数次,不过每逢过年过节或好友良朋生日,就会想到嚟呢度食饭.無他嘅,只因为两个字"好味",同埋选择多&有D菜式又几特别,唔似一般嘅大酒楼咁,来来去去都係個D指定套餐,食得多都闷!!不过自从新春期間,係某電影的製作特輯,俾三色台"奖門人"介绍过呢间飯店后,即刻引嚟极大回响,搞到经常一抬難求,伙計們亦無暇招呼你(太爆满),最惨係D食物水准急剧下降,搞到大家無啖好食,唔知呢D係咪所谓嘅"名人效应",见光即死!!.......

来来去去都係個D指定套餐,食得多都闷!!

即刻引嚟极大回响,搞到经常一抬難求
,伙計們亦無暇招呼你(太爆满)
见光即死!!

海鲜什菜煲, 辣酒煮花螺, 椒鹽鲜鱿, 向西雞
豉汁蒸魚頭, 煎韭菜饺, 臘味煲仔飯, 咸鱼煎肉饼
清蒸花甲, 豉椒炒蟶子, 一品煲, 豉油皇蝦
蒜蓉粉丝蒸扇贝,炭烧乳猪, 金银蛋西洋菜, 西蘭花炒牛肉
冰鎮青瓜,蒜蓉炒西洋菜, 椒盐骨拼炸大肠,东江鯪鱼肉,豆腐什菜煲
2010-03-26
  • 黄金鲜鱿
  • 黄金蝦
  • 南乳吊燒鱔
2010-03-24 10 浏览
18/3(四) 8pm經過一輪食浪後,跟S先生乘風破浪回到九龍半島,再到深水埗買下新天地的珍珠奶茶及坤記的芝麻糕方才罷休!"泰山"果真食力雄厚!晚飯的選址由阿梁發辦,擬定於"大中華".提前一句鐘苦纏大叔求,若不,實在一位難求!廿分鐘後被安頓於入內的小圓桌,沒什麼環境可言,伙計們亦無暇招呼你.於阿崩叫狗的情況下,點了金銀蛋莧菜$50,鐵板黑椒豬手$80及脆鱔$70.金銀蛋莧菜--點了菠菜卻換來莧菜,莧菜份量慷慨,質地略粗糙;金銀蛋貌似嘔吐物,的確有點倒胃!鐵板黑椒豬手--於毫無準備的情況下,差點給火山口的黑椒汁玷污了襯衫.手起刀落,解剖豬手,豬手肥碩肉厚,肉質彈牙鹹香,黑椒香十足的到家豬手!炸脆鱔--脆鱔炸至外皮鬆化,白鱔肉難得的保持肉汁豐盛,蘸上自家製,味帶南乳的酸甜汁,超水準之作!三人才花消兩百大元的個性小菜局,吃得眾人叫好!
18/3(四) 8pm

三人才花消兩百大元的個性小菜局,吃得眾人叫好!
2010-03-18
2010-03-20 18 浏览
朋友生日,選擇呢度同佢慶祝,叫咗以下菜式:1. 鐵板咸豬手:好食,入味 (不過等咗成個幾鐘,唔知係咪漏單)2. 臘味煲仔飯:好好食,多臘味,熱辣辣夠惹味 (又係等咗成個幾鐘,曾經催過,佢地話太多人點,無哂煲仔喎...............)3. 蝦醬芥蘭:OK4. 花甲:OK5. 生炒排骨:與其他舖頭差不多6. 蒸烏頭:不過不失仲有1-2碟餸,唔係好記得.......
朋友生日,選擇呢度同佢慶祝,叫咗以下菜式:
3. 蝦醬芥蘭:OK
4. 花甲:OK
5. 生炒排骨:與其他舖頭差不多
6. 蒸烏頭:不過不失
仲有1-2碟餸,唔係好記得.......
2010-03-07