2009-10-07 10 浏览
第一次從朋友口中聽到「夢上海」這店名就覺得很特別, 這次跟一班同事專程到紅磡一試,果然沒有失望。這裡的裝飾不錯, 坐得很舒適, 很多卡位很整潔, 而且職員服務非常好,從hostess到waiter都很有禮貌, 很主動, 很樂意推薦菜式及介紹煮法, 但又不會做成滋擾, 而且很識趣, 我一動手把碟放開, 他們就立刻來收碟。煙燻鴨蛋本人經常吃上海菜, 雖然喜歡但又有點麻木,沒有鐘情某菜式或菜館,但這個燻蛋真的不是一般上海店有, 而且真的做得一流!!!!!咸香的鴨蛋帶一陣陣煙燻的味道, 而且是溏心的!! 一切開蛋黃半流出來, 13蚊一隻真的超值!!! 必試!!!!!鎮江肴肉職員介紹這個肴肉是把肉打碎,調好味,加些許肥肉,再用機壓成四方形, 最後雪凍上碟, 伴以薑及醋一起吃, 味道不錯, 吃功夫都賺了。油炆荀及棒棒雞這兩款味道也不錯, 不過很多菜館也做得很好, 分別不大。濃湯花膠雲吞雞湯這個湯味道很濃郁, 絶無偷工減料, 一片片大大的花膠, 使湯都變得稠稠的, 讚!上海蒸河鰻這個蒸河鰻很滑很鮮嫩很肥美, 但我自己不太喜歡, 可能河鰻很多骨, 而且好像較肥膩, 碟面有一薄薄的油, 可能可以令魚滑一
煙燻鴨蛋
鎮江肴肉
油炆荀及棒棒雞
這兩款味道也不錯, 不過很多菜館也做得很好, 分別不大。
濃湯花膠雲吞雞湯
上海蒸河鰻
這個蒸河鰻很滑很鮮嫩很肥美, 但我自己不太喜歡, 可能河鰻很多骨, 而且好像較肥膩, 碟面有一薄薄的油, 可能可以令魚滑一點, 嗜魚的朋友應該會喜歡。
煎餃子
很香脆, 煎得不錯
四川擔擔麵
擔擔麵是上海店常有, 但有也不是間間做得好, 最怕一些花生漿太多, 但我更怕太少使湯變得很稀, 這裡的擔擔麵調味適中, 花生漿比例剛好, 而且帶點點辣味。
酒釀小丸子
最後來個甜品, 酒釀小丸子也不是很普遍, 所以捨棄了高力豆沙及豆沙鍋餅。 這個小丸子很清甜, 因為用了很多桂花作湯水, 整碗都是濃濃的桂花味, 配上一粒粒小小的湯丸, 飽飯吃滿足之餘又不會很肥很膩 (因為我以往到最後都是要捧著肚子吃豆沙鍋餅….)。
整體而言, 夢上海的服務唔錯, 食物的款式及味道也很好, 惟獨是地點較偏僻不好找, 真的是要專程去, 不過絶對值得一試!!

重點推介!!!!!!!!!!!!!!!!
上海蒸河鰻
酒釀小丸子
重點推介!!!!!!!!!!!!!!!!
酒釀小丸子
星期五,慶祝準備做人媽咪嘅J生日。一邊慶祝,一邊感受肚內嘅小生命,別有一番意義。到紅磡海濱嘅「九龍會」食飯,雖云紅磡海濱,但實際與舊紅磡有一段相當嘅距離,筆者幾乎迷了路。會所本身所供應嘅食物,係由鄰近菜館供應,是晚以上海菜為主,那便算在「夢上海」賬上。會所座位間空間充足,雖望不見維港景色,但坐得都算舒適。菜譜是由幾間餐廳嘅menu東拼西湊而成,嚴格一點看是幾不雅的,稍為好一點嘅會所係唔應該出現此情況。一行七個人,結果點了十四款菜,每碟菜嘅份量可想而知。前菜點了四款,水準是不差的:涼伴雞絲粉皮($32)夠麻醬,粉皮則兼不夠結實,一咬即斷;鎮江肴肉($38)做到了基本嘅要求:夠冰凍,肉與凝脂交錯,入口有香滑;脆皮素鵝($32)炸得香脆,但又唔會感覺太油膩;煙燻鴨蛋($26 × 2)入口有淡淡嘅煙燻香味,糖心蛋效果也是做得唔錯的。主菜點了一些大路菜:豉油雞半隻($140),十分普通嘅菜色,但就係做得唔好:肉質欠彈性,固然冇雞味,只有淡淡的豉油甜味;腰果西芹肉丁($88),西芹佔了所有食材大約三分之二,以此衡量之,訂價是貴了,加上火喉不足,幸好有數粒腰果,寥勝於無;小籠包($70 × 7),入

涼伴雞絲粉皮($32)夠麻醬,粉皮則兼不夠結實,一咬即斷;
脆皮素鵝($32)炸得香脆,但又唔會感覺太油膩;

主菜點了一些大路菜:
小籠包($70 × 7),入口竟然有一大股雪味,比即食小籠包嘅水準還差得很遠,平心而論是頗倒胃的

北菇燒豆腐($88),是重茨汁嘅菜色,雖難言有驚喜,也是比較穩陣嘅選擇;
菠蘿咕嚕肉($88)是眾菜色中算是造得比較好的了,包裹著豬肉嘅炸粉不太厚,入口肉汁亦豐富,配合菠蘿嘅酸甜味,為之前倒胃嘅菜色爭番些少面子;
鎮江醋排骨煲($88),同樣是帶酸醒胃嘅菜色,肉排嘅選擇得宜,肥瘦適中,是第一款被清掉嘅餸菜;
四川擔擔麵($36)一細碗,每人只分得一口,花生醬是足夠的,麻醬則嫌少了點;
崧子桂魚球($238)造形精美,每一顆炸魚球呈盛放的菊花狀,醬汁酸了一點,崧子亦是零星幾粒,細魚骨亦非炸得鬆透可口,比起「東來順」嘅水準差了一截,比幾年前在武漢食過的更是差之毫釐,謬之千里;
清炒時蔬($70 × 2)用料新鮮(其實這是最低要求),入口爽甜。

服務不貼心,之前經要求調高室溫,沒多久另一位服務員再調低室溫(此時只剩下我們一圍枱)。另外,友人於會所旗下餅店訂了蛋糕,結賬時竟要求友人前往餅店處結賬,而不是幫客人將賬單拿到友人前一併結數,這加一服務費,是比得有點氣結的。

連加一共銀一千三百四十蚊,平均每人一百九十蚊。回想一下,沒有再幫襯嘅理由。

鎮江肴肉
鎮江醋排骨煲
2009-08-14
(非会员)
2009-10-04
聽到新城電台介紹呢間餐廳~聽落好似幾吸引WOR !平日半自助餐$88 PER PERSON?! ,, ^^一於決定試新野!!!原來半自助餐即係自助頭盤同甜品任拎,熱炒同埋點心果d就任點~ 一見到紅油抄手就會必食既我,今次亦都唔放過!!夠辣夠白皮又滑漏~一食辣野成個人就舒服哂~小籠包熱騰騰的~好棒!!!><;窩貼煎得岩岩好,個底唔會太硬太燶,迷你蔥油餅真係超好食!佢係成個水泡型果款!!呢d先好食,一定要熱騰騰果時即刻食!正 熱食都好味!糖醋魚片食到我地拍手掌~細細碟,,~份量唔多~~甜甜酸酸甘,撈飯一流呀!!!!雞絲炒飯炒得乾身,仲要係足料,唔錯~~~唔錯~ Overall !會再返黎。

雞絲炒飯炒得乾身,仲要係足料,唔錯~~~唔錯~

Overall !會再返黎。
2009-10-03 4 浏览
听到D同學仔講話附近有間新上海野開,趁今日趕PROJECT趕到甘夜就試一試訂位去食下啦~我地為食片皮鴨而去既,,因為太耐冇食過喇~~~><,隻鴨似乎整得幾靚又唔係太肥~都OK丫~仲有個哥哥出黎片鴨TIM~手勢好勁呀~片到薄薄甘,放得又靚~食落D皮又脆~好味呀!!~~炒鴨崧跟叉子燒餅,,~我覺得呢個最正,, 叉子燒餅食落個口感正~又吾會太漏~^^之後仲叫左個河蝦仁同埋豆辦莧菜, 清清地,~不過不失啦~ 而甜品我地叫左拔絲香蕉,好搞笑,,~佢地拎一大碗應該係糖水既野出黎係客人面前拔~睇真D又真係有絲架WOO..甘大個人都係第一次見,,點解平時果D唔係甘..呢次又學識左一樣野喇~嘿嘿
之後仲叫左個河蝦仁同埋豆辦莧菜, 清清地,~不過不失啦~
  • 片皮鴨
2009-09-19
$200,300
d酒味好似重左dd...味道ok丫~~
肴肉...好淋丫...值得一試!!! 真係好好味~~
waiter切緊既時候已經聞到好香,果時又岩岩開始勁肚餓,食左之後,俾起出面酒樓果d好味好多丫
唔好睇條魚好似受左輻射咁丫....真係超好味丫....食左好多舊丫我~~我d fd都話e個最好食!!
最後梗係要試下d甜品啦....豆沙鍋餅....同出面果d都差唔多!!
  • 片皮鴨
2009-10-01 6 浏览
下星期是中秋節,又到一家大細食飯既日子,今年我地選了這間吃滬菜的餐廳 - 夢上海。記得早前已有不少報章雜誌再上OPENRICE搜尋一下介紹,相信是間可靠的餐廳吧。果然沒令我們趺眼鏡,由裝修,食物,價格,至SERVICE都滿意。裝修: 有中國傳統風味,以紅色為主,配合埋燈光,好舒服!寬敞的卡位,岩哂發福了DAD & MUM~食物: 我地ORDER了四人套餐,有三款前菜(海蜇皮,醉雞,雞絲粉皮);四款熱炒(西芹河蝦仁,蒜子豆辦莧菜,糖醋魚塊,蔥爆牛肉)醉雞:到上海菜館不得不吃的花雕菜色,沒有令我們失望, 雞肉夠嫩滑!!!雞絲粉皮:是三款前菜最好味的一道菜~雞絲份量剛好~汁不會太少。蔥爆牛肉:雖然賣相麻麻,但味道原來不錯!!!!不會太咸。牛肉好滑。價錢:平均百多元一位,有湯,有多款前菜及熱炒,仲有甜品,免茶芥 ~老實說算是正常收費 ~服務:假如五個蘋果為滿分,我會給五個半蘋果~哈哈希望下次會有更多ITEMS選擇~食更多好東西吧。加油!

食物

~老實說算是正常收費 ~

服務:假如五個蘋果為滿分,我會給五個半蘋果~哈哈

希望下次會有更多ITEMS選擇~食更多好東西吧。加油!
2008-10-24
  • 糖醋魚塊
  • 蔥爆牛肉
上星期同班friends gathering, 諗左好耐都決定唔到去邊,最後由我話事去夢上海食野。 我係睇報紙先知有尼間餐廳架,我偶像莫文蔚個daddy係篇訪問入面勁讚尼間餐廳,仲推薦左好多特式上海菜,睇到我留晒口水,所以點都要班friends陪我試下~ 先講下環境,個餐廳係間大酒店外側,有一大排棕櫚樹圍住,陣陣涼風吹送,感覺都幾寫意架…但位置真係幾隱蔽,一般街客未必識搵到黎尼度! 餐廳入面既裝修就好有中國特式,卡位寬敞乾淨又舒服,唔錯!前菜我地點左兩三樣野, 我既至愛係鎮江肴肉 , 一塊塊晶瑩通透,皮白肉紅, 香酥鮮嫩,正! 跟住叫左個海鮮酸辣湯,尼個湯係莫uncle既推介,用左老火湯做底,質感豐厚,味道一流!  之後叫左招牌菜北京填鴨二食,侍應將成隻鴨推出黎片,咁大隻鴨睇到我地眼都凸埋,好彩隻鴨肥而不膩,鴨皮薄脆鴨肉鮮嫩,我地4個人只係食剩少少,算好犀利架喇~ 最後,我地係侍應姐姐既誠意推介下,再要左個醬炒年糕蟹。奪目既橘紅色蟹年糕一上檯,連隔離既食客都忍唔住偷望呀! 尼個亦係我地4個最驚豔既菜式! 大肉蟹 肉厚鮮甜,年糕黏軟彈牙,吸收左蟹既鮮味同醬汁既香濃惹味,簡直係一絕呀! 尼

尼餐飯大家都食得好飽好滿足,下次gathering一定會再黎試其他野!
2009-09-24
  • 醬炒年糕蟹
2009-09-27 1 浏览
今日約左個FRIEND去左紅磡一間叫「夢上海」既上海餐廳試下D新野~第一次食上海野~地點OK啦~都唔算難搵~一去到~門口個姐姐都算幾有禮貌~第一個印象唔錯呀下~跟住睇個MENU~價錢都OK~係酒店附加黎講算係咁啦~首先有個花膠燉雞湯~幾鮮甜~FEEL到D花膠好痴~應該足料 =]然後有個魚香茄子同埋脆蝦球~茄子正~而且唔辣~~送飯一流~個蝦都唔錯~有D蛋黃做汁~第一下咬落去有驚喜~幾特別~不過食一隻都飽LU~有成6、7隻架~好足料~D蝦好大隻~試下無妨~跟住仲有小籠包~食上海野唔少得架啦~~~同出面食既水準差唔多~最正最正果然係壓軸-高力香蕉豆沙~熱辣辣~即整GE應該~超正LOR~係只溶係口個隻~所以本人特別推介~~~OVERALL都係唔錯GE選擇~起碼D SERVICE OK~又可以坐得耐~又乾淨~~~大家得閒就試下啦~~

然後有個魚香茄子同埋脆蝦球~茄子正~而且唔辣~~送飯一流~

茄子 / 蝦球
高力香蕉豆沙
(非会员)
2009-09-21 5 浏览
朋友在紅磡上班。星期五下班後,與她會合。晚餐時間,她帶我到附近的夢上海餐廳用餐。夢上海是一間上海食府。朋友在紅磡上班後,經常在這裡吃飯,所以點的菜,都是她推薦的。我們選了兩人套餐。侍應在呈上所要用的醬料後,送上我們點的前菜-蔥油海蜇皮和煙熏鴨蛋。海蜇皮很爽口,滿口蔥油味,而且份量不少。煙熏鴨蛋也是不錯。 接著送上我們點了的湯-濃湯花膠餛飩雞。只有小小的一碗,卻是整晚我第二喜愛的菜式。湯味濃,用的不是廉價的材料。看那厚厚的花膠就知道了。 到了熱炒部分。推薦的是紹興乾菜紅燒肉。紹興乾菜有點像廣東的梅菜,不過是長條狀的。紅燒肉燜的很入味,肥肉瘦肉相間,加上油脂都被菜幹吸收了,所以我連吃四塊也沒有問題,是整晚我最喜歡的菜。 跟餐還有高力豆沙,水準也不錯!最後買單,有湯,2個前菜,3個熱炒,小籠包和甜品。每人大約一百八十元,價錢和其他人氣上海菜館差不多。不過就環境和服務態度而言,這裡優勝很多。而且前菜,湯和熱炒都是順著上的,不像一些餐廳,忙起來,什麼都亂了。所以下次想吃上海菜,我還是會選擇這裡。

接著送上我們點了的湯-濃湯花膠餛飩雞。

跟餐還有高力豆沙,水準也不錯!

蔥油海蜇皮
濃湯花膠餛飩雞
紹興乾菜紅燒肉
2009-09-18
蔥油海蜇皮
濃湯花膠餛飩雞
紹興乾菜紅燒肉
  • 濃湯花膠餛飩雞,煙熏鴨蛋,紹興菜幹紅燒肉
煙熏鴨蛋係我重點推薦!今次第2次食,真係好好味,勁讚!。一咬落去,首先食到濃濃嘅煙熏味,仲係溏心流黃,好入味,但係又好嫩滑,正!仲打包左3隻比阿媽佢地試!個個話正!仲食左清炒河蝦仁。賣相唔錯,好爽甜,清清地唔錯。糖醋魚塊都好好味。醬汁甜甜酸酸啱啱好,唔會好杰,平時好驚d杰撻撻嘅汁,呢個唔會,而且d魚仲脆脆地,可見魚塊係新鮮炸嘅。小籠包都好好味,超多汁!service都好好,成個環境都好舒服,我地食下野傾下計,唔經唔覺就食左成個半鐘。而家成日心CC想食煙熏蛋~~~好想食呀~~~
而家成日心CC想食煙熏蛋~~~好想食呀~~~

至愛燻蛋
2009-09-21
至愛燻蛋
  • 煙燻鴨蛋
2009-09-21 11 浏览
有朋友最近搬左去紅磡海灣軒service apartment, 基於呢間餐廳係正樓下, 自己又特別鍾情上海菜, 於是就同朋友膽粗粗試下首先一定要讚下個環境先, 座位乾淨整齊又鬆動, 氣氛又好 (因為唔會好似出面其他一般上海餐廳咁嘈, 起碼同朋友唔使放大喉嚨講嘢, 我地後尾食得耐又唔會趕我地走), 餐廳個佈置又幾有上海特式 (我仲叫左朋友偷偷地幫我影左幾張相~)至於食物方面, 咁arm我地4個人可以叫個4人set dinner, 可以自選前菜三款, 熱炒四款, 仲有熱湯, 小籠包/雞火炒飯, 同一個甜品, 兼免收加一!!!! 咁多嘢食, 連一向孤寒ge我覺得超抵!!!前菜:煙燻鴨胸: 有驚喜, 本以為係凍ge, 點知原來係熱食, 整得好香脆, 仲附埋個washiba 沙律醬, 幾特別!蒜香小青瓜: 無mug特別, 都係青瓜味, 不過都幾爽口煙燻鴨蛋: 個人唔中意食溏心蛋, 不過其他朋友話好食wor熱湯:濃湯花膠餛飩雞: 超超正!!! 推介!!個湯底勁膠!!好似飲左好多骨膠原落肚咁!!飲完即刻覺得自己靚左, haha!!熱炒:糖醋魚塊: 自己不嬲中意食d酸酸甜甜ge嘢, 所以覺得好食, 不

前菜:
蒜香小青瓜: 無mug特別, 都係青瓜味, 不過都幾爽口
煙燻鴨蛋: 個人唔中意食溏心蛋, 不過其他朋友話好食wor

熱湯:

熱炒:
糖醋魚塊: 自己不嬲中意食d酸酸甜甜ge嘢, 所以覺得好食, 不過個味其實都係同出面個d差唔多~
火腿津白: 好香金華火腿味~d 菜夠淋! 幾好!
清炒河蝦仁: 推介!好好食, 份量足, d蝦又爽又鮮味!!! 正!! (原來本身散叫要$168ga!! 所以點都要試下!)
油淋子雞: 個人至愛!! D雞肉無雪藏味又香口, 應該好新鮮, 而且個汁好野味又有好香ge蔥味, 個味arm晒我口味!! 食完勁想打包多一份返屋企!!!

Overall lai講食物大部份都幾好食, 又夠份量, service又好 (係咁不斷幫我地加茶同好主動咁收碟, d waiters又好好笑容又好傾)! 有機會一定會再返lai!
  • 煙燻鴨胸
  • 清炒河蝦仁
  • 油淋子雞
$98週六日自助餐,另$38任飲各式飲品,但見本身連茶芥所以冇再另叫。11:30到,小菜甜品就自己出去攞,另外有張紙比你點熱炒,點心,即叫即整,每碟都係小小分量,四五舊到,同埋都好多選擇。冷盤都係上海菜必食既,都有大約十款,有部分係整好細細碟,其中非常欣賞雞絲粉皮,夠薄又夠滑。另外keep住有片皮鴨食,最初一大堆人排隊等師父片,非常搶手要等好耐,後來先冇咁多人排,皮亦夠脆。點心方面質素都不過不失,蝦餃唔錯,不過小籠包一夾個皮就穿左啦唯一覺得好難食既係佢既馬豆糕,似乎冇落大菜糕咁,食落全部都係粉槳咁,食左一啖真係頂唔順。環境略嫌逼左少少,服務各方面都唔錯。話晒樓上始終係酒店,餐廳有一定水準既。同埋98蚊加一真係好抵食(11:30-2:00)!
$98週六日自助餐,另$38任飲各式飲品,
但見本身連茶芥所以冇再另叫。
11:30到,小菜甜品就自己出去攞,
另外有張紙比你點熱炒,點心,即叫即整,
每碟都係小小分量,四五舊到,同埋都好多選擇。

冷盤都係上海菜必食既,都有大約十款,有部分係整好細細碟,
其中非常欣賞雞絲粉皮,夠薄又夠滑。
要等好耐,後來先冇咁多人排,皮亦夠脆。
點心方面質素都不過不失,蝦餃唔錯,
不過小籠包一夾個皮就穿左啦

唯一覺得好難食既係佢既馬豆糕,
似乎冇落大菜糕咁,食落全部都係粉槳咁,食左一啖真係頂唔順。

環境略嫌逼左少少,服務各方面都唔錯。
話晒樓上始終係酒店,餐廳有一定水準既。

同埋98蚊加一真係好抵食(11:30-2:00)!
高檔裝修
排隊等左好耐先有既片皮鴨
熱炒
皮薄蝦餃
  • 雞絲粉皮
上次食過晚餐,覺得味道非常可口,食物質素算上盛,今次見到有星期六中午自助餐,時間寫住11:30am-4:00pm,有咁多時間,都只係$98連加一,於是興高采烈叫埋老豆阿媽去食飯.不過原來時間是呃人的,大約十一點半坐低,一點零鐘,仲係食到興高采烈之際,竟然遞張單嚟埋單,又話係有時間限制的,有無搞錯,明明無論宣傳單張或者係個網頁推介,甚至乎入嚟坐低的時侯,都無講明係有時間的限制,同佢講話無寫明,竟然答覆話:"睇吓訂檯程況可唔可以比我地坐耐啲",有無搞錯,明明都無寫明有限制時間,仲懶慷慨,離晒大譜,我地唔係要你比我真係坐到四點鐘,但係如果一早知有時間限制,叫嘢食既心態就唔同啦,咁樣唔係"昆"人嚟食叫乜嘢.不過一筆還一筆,呢度啲半自助餐有得出去攞同自己點兩種,出去攞嗰啲有片皮鴨(皮算脆),醉雞(雞肉算滑,酒味適中)同埋其他十數款.而自己點的就叫了:小籠包,蝦餃(一般水準)糖醋魚塊(幾惹味,味道不錯)西芹魚片(西芹味太重,魚片則太淋,唔覺係魚肉),宫保雞丁(比較辣),雞火炒飯(火腿係金華火腿)蝦仁炒蛋(蝦幾大隻).因為有coupon關係,有隻bb鴿送,夠熱亦夠脆.雖然呢度啲食物幾好,服務態度亦一

不過原來時間是呃人的
雖然呢度啲食物幾好,服務態度亦一流,但個自助餐時間無標明時間限制,實在過份.

2009-08-29
2009-08-23 1 浏览
aug 22, 09, 人10小1亞b嚟dinner.........有幾位友人食素,所以罕有咁分開叫,但坐埋同1張長枱食..........大家各霸1方,所以我無嘜點試過d齋菜.........叫咗 : 1) 4喜素烤麩 (hk$32)-意見如後 2) 花素餃 (hk$28) 3) 蒸椰香饅頭 (hk$14)-試咗齋友嘅1舊,小小的,鬆軟 4) 炸椰香饅頭 (hk$14) 5) 紅燒豆腐 (hk$68) 6) 雜菜粒炒飯 x 2 (@hk$70) 7) 6人餐 (hk$948) 有4個自選小食,5個自選熱葷,湯,小籠包同甜品i) 4喜素烤麩 (hk$32)-味道對辦,夠入味,又唔會過鹹,只喺如果+埋冬菇會更鮮味 ii) 鎮江肴肉-呢個幾好味因有彈性之餘,又帶少少甜意 iii) 煙薰鴨蛋-呢個幾夠煙薰,所以好味...........唔易食到呢種恰到好處(濃得嚟而會過咗火位)嘅煙味-個蛋黃又溏心 iv) 素鵝-友人讚幾好 v) 燉乳鴿湯-原來每人1盅咁上-裡面嘅乳鴿竟然有1/4隻咁多...........-雖然深色,但唔算好濃嘅藥材味-味道溫和 vi) 醬爆雞丁 -叫咗少辣......

1) 4喜素烤麩 (hk$32)
-意見如後

2) 花素餃 (hk$28)

3) 蒸椰香饅頭 (hk$14)
-試咗齋友嘅1舊,小小的,鬆軟

4) 炸椰香饅頭 (hk$14)

5) 紅燒豆腐 (hk$68)

6) 雜菜粒炒飯 x 2 (@hk$70)

7) 6人餐 (hk$948)
有4個自選小食,5個自選熱葷,湯,小籠包同甜品
i) 4喜素烤麩 (hk$32)
-味道對辦,夠入味,又唔會過鹹,只喺如果+埋冬菇會更鮮味

ii) 鎮江肴肉
-呢個幾好味因有彈性之餘,又帶少少甜意

iii) 煙薰鴨蛋
-個蛋黃又溏心

iv) 素鵝
-友人讚幾好

v) 燉乳鴿湯
-原來每人1盅咁上
-裡面嘅乳鴿竟然有1/4隻咁多...........
-雖然深色,但唔算好濃嘅藥材味
-味道溫和

vi) 醬爆雞丁
-叫咗少辣..........上到嚟,1d辣意都無
-比較濃味,而且鹹咗添

vii) 糖醋魚塊
-合格

viii) 樟茶鴨
-肉都嫩,亦食到有輕輕嘅煙薰味

ix) 回鍋肉
-好油

x) 火腿津白
-正常

xi) 小籠包
-本來都應該唔錯,可惜我挾佢時,挾穿咗..........連肉餡都跌埋喺個籠內.........真喺失禮晒~~~~

xii) 高力豆沙
-可以
-友人好本事,同職員爭取到多4粒番嚟

* 其實侍應都反應好快,又送氣球氹小朋友..........不過就漏咗單(3鮮魚圓),到我追時,先話比我聽賣晒......呢點就差d...........不過佢都即時致謙

* 之後上咗友人嘅新居...........個view真喺好掂...........我真喺老實唔客氣問佢睇唔睇到煙花先??hahaha

* 屋主好客氣...........本來想請這頓晚飯.........因為我哋特意嚟探佢
友人a 即刻話 : "咁你哋唔好嚟探我喇............ "
我哋全部人即刻狂笑.........咁快删定後門
友人b : "我哋下個禮拜就去探你"
我 : "仲要每人1拖4添"
咁最後我哋緊喺要佢收$$$$啦............
2009-08-22
2009-07-25 1 浏览
某日行過附近有人派紙,先知道有間叫做夢上海的餐廳,於是趁著結婚週年紀念就打去訂位.唔知是否已訂位的關係,雖然訂了八點鐘,但都預留了卡位給我地,因為現場所見都有八成坐位滿,而卡位只得七至八張,點了個自選二人晚餐,另加一,但免茶芥.前茶點了鎮江肴肉及脆皮素鵝.鎮江肴肉好好味,有點入口即溶感覺,至於脆皮素鵝亦非常脆,兩款作為前茶,非常一流湯要了花膠雲吞雞,這個湯非常正,個湯好(傑),花膠味道亦很好,有舊雞,竟然唔靱,仲有雞味.三款熱炒叫了......糖醋魚塊,火腿津白,清炒河蝦仁.糖醋魚塊份量很多,都有成七至八塊魚塊,但可惜啲脆漿多得滯,食落去無乜魚的感覺.火腿津白啲火腿好咸,唔知係咪金華火腿越靚,就會咁咸,至於津白亦有很多,亦算新鮮.清炒河蝦仁份量亦很多,蝦很爽,亦不覺得有雪藏味,可惜比較多油.套餐還有個叫做特色小籠包,這個除了個皮做得很薄外,都唔係好覺點樣特色.甜品選了高力豆沙香蕉,上檯時只是有少許暖,不過個香蕉豆沙饀都做得不錯.原來呢度星期一至五都送自助甜品,可能係免費的關係,質素就差咁一大截,個桂花糕除了多杞子外,感覺就好似啫喱糖咁.至於個椰汁西米露就有椰汁味,不過好稀.整體上,可能

前茶點了鎮江肴肉及脆皮素鵝.
三款熱炒叫了......
糖醋魚塊,火腿津白,清炒河蝦仁.
整體上,可能坐在卡位,不太嘈,整晚的感覺不錯,服務亦幾好.

2009-07-24
庆祝纪念