2017-10-28 11086 浏览
唔知道由幾時開始, 壹火鍋已經成為咗我同同事宵夜嘅聚腳地 ,所以今晚亦都唔例外 ,同同事收工後呢呢度大吃一番入門口第一件事 當然係飲番罐啤酒消消炎熱嘅天氣, 呢度好在有我平時飲開嘅 青島啤酒。成班男士嚟得呢度, 當然係乜嘢都要試下, 我哋除咗簡任食火鍋之外,我哋仲添加咗刺身飲食同埋一隻海鮮船, 實行要食到飽飽!未食火鍋之前 ,先黎一個刺身拼盤,有我最鍾意食嘅榮螺同埋甜蝦刺身,甜蝦鮮甜啱晒我而呢度嘅醬料選擇係我見過咁多間舖算係最多, 有好多出面唔會見到嘅特色醬料,而佢嘅醬料碟分為三格, 可以試三種唔同嘅口味!黎到今晚嘅主打就係呢隻海鮮船, 海鮮選擇可以話係多羅羅,分別有鮑魚 ,龍蝦 ,帶子 ,魚片 , 珊瑚蚌, 長腳蟹, 大老虎蝦 同埋大蜆! 絕對係非常之豐盛! 最重要嘅係非常新鮮!最愛食蝦嘅我當然第一時間滾一滾大蝦, 熟左嘅大蝦依然保持巨形嘅身軀, 勉強先可以完全放曬入口, 勁新鮮唔會黐殼,正都無朋友, 而其他海鮮全部都好出息特別係巨型嘅蠔!雖然呢度係任食火鍋 但係牛肉一啲都唔輸蝕 ,牛肉嘅油花分明有牛味, 滾一滾就食得而呢度嘅手打蝦滑同埋墨魚滑都係非常出色, 我哋幾個人唔住encor

青島啤酒。

而呢度嘅手打蝦滑同埋墨魚滑都係非常出色, 我哋幾個人唔住encore咗幾次, 入口彈牙!

最後幾個大男人完全食飽飽, 所以呢度已經成為我地宵夜嘅聚腳地首選!
2017-10-25
宵夜
2017-10-27 499 浏览
今晚探望奶奶,自然又係旺角食飯,而天氣開始轉涼,又係打邊爐的時候了😋😋😋😋,諗起上次壹火鍋的海鮮船,當然揀返呢間啦,上到門口已經有人等位,好彩我們有訂位習慣,所以可以直入。我們6:30前到來,收費$149,我們升級任食刺身$30,另外海鮮船$59。首先點了些刺身,雖然刺身唔算太凸出,不過都好鮮甜,作為頭盤真的不錯。吃完刺身要了個麻辣拼香茜豬骨湯底,麻辣唔係正宗四川麻辣,不過味道都幾辣,而香茜湯底好多香茜,最啱用來烹調海鮮。期待已久的海鮮船出現,質素一點都沒有改變,仲係咁新鮮,係一定要升級呀👍👍👍。叫了些新的火鍋配料,如黑毛豬五花腩、越南札肉、海白鱔,之後再加些牛肉、蝦、響玲、萵筍、蕃茄、脆肉鯇魚骨腩,我最喜歡牛肉、蝦、響玲、白鱔😋😋😋用餐差不多兩個鐘,已經飽到不得了,下次有機會再來吃多幾次。

鴛鴦湯底

牛肉

用餐差不多兩個鐘,已經飽到不得了,下次有機會再來吃多幾次。
蔬菜

鴛鴦湯底
牛肉
蔬菜
2017-10-12 11031 浏览
今次去了位於兆萬中心的壹火鍋,因為朋友介紹,說有刺身任食,所以去一試。我們約7點去到已經坐了半滿,之後更全場滿餐廳滿座,門口大排長龍。不同時段有不同收費,最貴既當然係6:30-9:00。有純打邊爐$159,亦可以加$30刺身任食及$59食埋個海鮮船,共$273/位食兩個鐘。自助飲品,有青島、茶等。打邊爐當然係飲啤酒啦。刺身款都有十款,基本的三文魚、甜蝦等都齊備。刺身點幾多片出幾多片,不用浪費。味道方面,不要要求高級日本料理的質素,但絕對比明X、爭X好食,至少三文魚唔會係成舊橙色,味道都幾鮮甜,任食質素算不錯。在食刺身時,我們點了的重慶麻辣芝士雞煲終於上枱啦,要煲熟先食得,表面舖滿芝士,一路滾個陣麻辣味飄哂出尼。原來芝士同麻辣都幾夾,麻辣味香濃,辣度十足,雞肉軟滑,不會過鞋,不過實在後太濃味,都幾咸下。食完雞煲加水打邊爐,先解決左海鮮,有九款海鮮,每樣一件,基本上所有平時食到既海鮮都會係隻船度出現,海鮮新鮮鮮甜,而且唔腥,最好味既就蝦、龍蝦及珊瑚蚌,肉質爽口彈牙,其他的都不錯。其他任食配料,裏面都有蝦。其實食完隻海鮮船都幾飽,所以只點了少量食物,免得浪費。墨魚滑及蝦滑兩者都很腍,個人比較

自助飲品,有青島、茶等。

打邊爐當然係飲啤酒啦。
青島

刺身款都有十款,基本的三文魚、甜蝦等都齊備。

刺身

海鮮船

其他任食配料,裏面都有蝦。

其實食完隻海鮮船都幾飽,所以只點了少量食物,免得浪費。墨魚滑及蝦滑兩者都很腍,個人比較喜歡墨魚滑,比較彈牙。
墨魚滑及蝦滑

肥牛肉色澤鮮紅,切得很薄,碌了廿秒就可以食,肉質很腍,油脂分怖均勻,而且不油膩。
肥牛肉

蝦不夠海鮮船的新鮮,都係一分錢一分貨,但任食來說算是不錯,蝦肉都彈牙。

最後還有任食雪糕,食埋杯雪糕已經飽到上心口。
雪糕

總結,食物款式很多,樣樣都有齊,去食一餐都可以食哂幾間唔同餐廳有既野。不過限時兩個鐘,食得都比較急,因為夠鐘就係要即刻交枱,外面排哂長龍等你。
青島
刺身
墨魚滑及蝦滑
肥牛肉
雪糕
2017-10-10 7445 浏览
兆萬中心聚集了多國餐廳,尤其是日本菜及韓國菜,有好幾間,今次去了位於16樓的壹火鍋。約七點到達,餐廳已有大半滿座。因為是限時的,所以我們入座後店員即時介紹餐廳的收費,我們選擇了刺身火鍋,任食兩小時$189/位,另外再加了海鮮船$59/位,需加一收費,人頭$273。我們選擇了重慶麻辣芝士雞煲,食完雞煲再打邊爐。其實兩個鐘都幾急下,所以即刻點了刺身,才出去揀飲品。飲品款式多,有甜、無糖及啤酒,全部都是任飲。有廿款醬料,任取任溝,不過放在主要通道,以至出入口比較狹窄。刺身先上,寫幾多出幾多,刺身約有十多款,三文魚、油甘魚、希靈頓是必點項目,刺身新鮮,顏色鮮艷有光澤,魚類油脂分怖均勻,尤其是三文魚,雖不算肥美但有油脂甘香及鮮甜,任食有此等質素確有驚喜。重慶麻辣芝士雞煲出場了,煮了約十分鐘就食得,有濃郁的麻辣香味,但因為點了BB辣,所以辣度在可接受範圍。雞煲有大量的芝士及洋葱,令香味更濃,雞肉肉質嫩滑,有麻辣香味,而且咸味幾重。食完雞煲換了個清湯打邊爐,先來食海鮮船。海鮮船份量十足,有九款海鮮,包括鮑魚、龍蝦,中蝦、珊瑚蚌、刀貝、生蠔,魚件、蟶子及帶子。海鮮新鮮,味道鮮甜,其中中蝦及龍蝦肉質彈牙

我們選擇了重慶麻辣芝士雞煲,食完雞煲再打邊爐。

重慶麻辣芝士雞煲

食完雞煲換了個清湯打邊爐,先來食海鮮船。
清湯

海鮮船份量十足,有九款海鮮,包括鮑魚、龍蝦,中蝦、珊瑚蚌、刀貝、生蠔,魚件、蟶子及帶子。海鮮新鮮,味道鮮甜,其中中蝦及龍蝦肉質彈牙,魚件結實有鮮味,鮑魚又腍又彈牙,而蟶子有沙,其他海鮮都不錯。
海鮮船

其實食到這一刻都已經飽飽地,所以只點了少許任食配料,免得浪費。

豚肉片切得很薄,肉質很腍,一放落去一陣就已經熟透。
豚肉片

手打牛丸很彈牙,牛肉味不算太濃。
手打牛丸

最後食個甜品做結尾,外面有個任食雪糕櫃,有多款不同味道的雀巢雪糕。

竟然有綠茶雪米滋。
綠茶糯米滋

總括而言,食物款式甚多,基本上食完刺身雞煲及海鮮都已經大半飽,叫多兩三樣配料或蔬菜已經足夠有餘。服務方面,店員自動自覺加湯換碟,落單快上菜都很快,基本上落單後五分鐘已經陸續送上,兩小時雖有點緊迫,卻足以吃飽。
2017-10-09
清湯
豚肉片
手打牛丸
綠茶糯米滋
2017-10-10 566 浏览
我已經唔知第幾次黎食了,今次請同事食飯,想揀一間平靚正既放題,之後決定揀呢間黎食。$26xx 埋單10個人基本火鍋料唔特別介紹啦,相信其他食評會見到。想特別推薦係加$5x蚊 海鮮料,真係好新鮮好正,個個同事食左都話正同鮮味。另外,任點任食點菜紙既肥牛好好味,雖然有少少薄但好有牛味,同埋 牛展都好正。完!

$26xx 埋單10個人

基本火鍋料唔特別介紹啦,相信其他食評會見到。

完!

2017-10-09
  • 海鮮船
  • 肥牛
2017-10-09 665 浏览
約了一大班朋友見面,選擇往往係雞煲 火鍋 或者 日式放題💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻最後我地投票通過,決定黎旺角食打邊爐。呢間我地上次都黎過,價錢相宜,選擇亦多。我地真係好肚餓,一坐低即刻點菜。點做沙爹湯底通昆布,味精味好重而且好咸。基本上無點過碗醬料食。😛我地眼闊肚窄,每樣都想試下。由於太餓關係,配料一到,立馬掃晒落鍋到🙈🙈芝士丸同蟹柳必叫嘻嘻 🤓仲有個係wasabi丸 我唔敢試 怕大伏😆肥牛當然必叫,點左3/4次,都有牛展牛舌等等。甜品有雪米磁🤤🤤🤤 芋頭最好食😛
最後我地投票通過,決定黎旺角食打邊爐。
呢間我地上次都黎過,價錢相宜,選擇亦多。
2017-10-07 771 浏览
朋友仔生日, 一行4人最好就係去烚下烚下. 旺角實在太多火鍋店啦, 都唔知入邊間好. 最後就入左哩間而且種類比平時食開的任食火鍋多, 價錢唔貴, 可以去試下. 第一時間緊係點野食啦! 我哋揀咗四川麻辣湯底同沖繩昆布湯底.另外我哋叫咗隻海鮮船, 唔係講笑, 勁多海鮮, 而且好多種類! 飽魚, 扇貝, 蟶子, 生蠔等等, 真係諗得出嘅都有, 而且佢用嘅料新鮮, 真係超好味. 而佢哋嘅刺身都係一絕. 雖然就唔係話好大件, 但都係鮮嘅~放題嚟講算抵食, 湯底亦都唔錯. 服務員態度都OK, 做嘢好快手

我哋揀咗四川麻辣湯底同沖繩昆布湯底.

2017-09-06
2017-10-05 496 浏览
坊間有好多任食火鍋,啲材料來來去去都係腸仔、牛肉、菜等等,雖然我地一班朋友無論冬天夏天都鍾意打邊爐,但食黎食去都係果d食材,真係有d悶!朋友就搵到呢間火鍋店,話佢有好多海鮮,而且價錢唔貴,所以我哋今次就嚟咗旺角兆萬中心試一試,果然有驚喜!淨係睇到張相已經見到有好多唔同種類海鮮,連鮑魚都每人兩隻,雖然未算非常新鮮,但係以咁嘅價錢來講,絕對食得過!其實淨係食咗呢盆海鮮,我哋個肚已經飽左一半,之後嗰啲食物都系咁二食兩啖就算,性價比其奇!除咗拼盤刺身,仲有刺身,又係大大盤乜都有啲,淨係食刺身同海鮮已經抵番數啦,以後打邊爐又多個落腳點了

2017-09-06
今天和好朋友到旺角逛街, 去到兆萬中心時已經行到又餓又攰。去到兆萬中心當然要食放題啦!最吸引到我哋的是這間用$59就可以升級海鮮船的<壹火鍋>!去到16樓一出𨋢就會見到大大個logo,包保唔會去錯店內人頭湧湧, 十分旺場!我們也等了一會兒才可以進內。打邊爐前可以選擇芝士雞鍋,吃過雞煲後才加湯打邊爐是常識吧另外當然要叫$59位的龍蝦鮑魚海鮮船啦!係雞煲未到來之前心急的點了刺身!特別推介三文魚,榮螺和甜蝦。三文魚油脂豐富口感軟滑味道鮮甜,甜蝦新鮮爽脆,榮螺爽爽的咬口十足罐裝飲品的選擇也非常之多而且多數是知名品牌,最令我愉快的是有無糖道地烏龍茶醬汁的選擇也非常之多,除了有傳統的蔥花蒜蓉辣醬炸蒜和豉油外,另有多款特色的醬汁例如柚子醋,牛排醬等吃過刺身後雞煲便來了!嘩!洗唔洗咁多芝士,邪惡到呢熱透後的芝士雞煲輕易就可以做出拉絲的效果而且雞件的數量十分之多,每棵也是啖啖肉的。雞味豐富不帶半點雪味,再配上惹味的洋蔥和香濃的醬汁一起吃,令人欲罷不能吃過雞煲後,細食的我已經有七成飽。但好友有點選點餐紙上的食物打邊爐,看著他一樣又一樣的放進口後露出滿足的神情,那刻真的有點恨得牙癢癢。算了,
今天和好朋友到旺角逛街, 去到兆萬中心時已經行到又餓又攰。

去到16樓一出𨋢就會見到大大個logo,包保唔會去錯

店內人頭湧湧, 十分旺場!我們也等了一會兒才可以進內。

打邊爐前可以選擇芝士雞鍋,吃過雞煲後才加湯打邊爐是常識吧

另外當然要叫$59位的龍蝦鮑魚海鮮船啦!

雞煲未到來之前心急的點了刺身!特別推介三文魚,榮螺和甜蝦。

多款任飲罐裝飲品

多款特色醬料

吃過刺身雞煲便來了!嘩!洗唔洗咁多芝士,邪惡到呢

熱透後的芝士雞煲輕易就可以做出拉絲的效果

吃過雞煲後,細食的我已經有七成飽。但好友有點選點餐紙上的食物打邊爐,看著他一樣又一樣的放進口後露出滿足的神情,那刻真的有點恨得牙癢癢。算了,我要留肚吃海鮮船!

最期待的龍蝦鮑魚海鮮船終於到來

除了主打的龍蝦和鮑魚鮮味好吃之外,我也特別喜歡鮮蝦,帶子和蜆仔!
鮮蝦爽脆彈牙蝦味濃郁,帶子和蜆仔都鮮甜飽滿,令人感覺非常幸福呢

龍蝦鮑魚海鮮船
2017-09-18
多款任飲罐裝飲品
多款特色醬料
龍蝦鮑魚海鮮船
2017-09-20 765 浏览
噚晚,我們4個ㄧ早已經在壹火鍋訂枱。試一試是否大件夾抵食。我們點了海鮮蒸鍋+粥底。個電爐慢左小小,食了兩round刺身都未熟。龍蝦鮮甜,帶子ok.還有鮑魚同龍躉肉....加59蚊~有呢個質素,個人覺得超抵!美中不足係唔多夠時間火鍋😁 4個人1200蚊埋單
噚晚,我們4個ㄧ早已經在壹火鍋訂枱。試一試是否大件夾抵食。
2017-09-19
  • 刺身
2017-09-18 679 浏览
壹火鍋的海鮮刺身火鍋雞煲價錢實惠,適合朋友聚會,湯底其實一般,火鍋材料選項頗多,肥牛及豚肉質素不錯。海鮮刺身船及海鮮火鍋拼盤有驚喜,按人頭每人一客,值得加錢一試。
2017-09-18 721 浏览
壹火鍋的位置交通方便,很適合來自四方的朋友聚會;價錢實惠,但湯底很一般,(早知点雞煲底) 幸好火鍋材料選項頗多,而且肥牛及豚肉質素不錯,及海鮮刺身船很有驚喜!收貨。(59蚊升級龍蝦鮑魚海鮮船 好似幾抵,可惜嗰日冇曬龍蝦)

(59蚊升級龍蝦鮑魚海鮮船 好似幾抵,可惜嗰日冇曬龍蝦)

1K
2017-09-14 980 浏览
立秋之後香港仍是炎熱,不過無論天氣怎樣,火鍋仍是港人的喜愛之一。這裡的放題價錢不會太高,最正的是每人加多幾十蚊,就已經有一隻海鮮船。這隻船真的是真材實料,幾十蚊就有,真的非常超值。而火鍋最重要的當然就是湯底,清淡的,辛辣的都有。因為天氣真的太熱,唯有選一些較為清淡的湯底:香茜皮蛋及沖繩昆布湯底,兩者雖然較為清淡,但用來做湯底都不錯。有一個好的安排是有個特別的餐具,用來混醬真一流。醬料的選擇很多,辣的、甜的、咸的也有。一次過可以裝三碟不同的混合醬料,很方便。不過,吃火鍋前,可以先來個刺身。擺放得很正,很有特色。而食物的味道也很好,尤其是大蝦,很甜。刺身過後,就是海鮮的火鍋了。大蝦大大隻,很甜美。龍蝦有半隻,肉質很結實,味道也濃,正。鮑魚也是一個驚喜,肉質實得來不會難吃,味道也香甜。最後不能錯過的是蠔,在火鍋中煮熟之後仍是很香甜,肉質也很易入口。除了海鮮,肥牛也是很美味的。薄薄的一片,很易熟,也很有牛味。在一餐的最後,總要有個麵,美味的出前一丁就是最後的選擇。雪糕甜品任擇,黑芝麻雪糕特別,也美味。
海鮮船
這隻船真的是真材實料,幾十蚊就有,真的非常超值。
火鍋最重要的當然就是湯底,清淡的,辛辣的都有。
香茜皮蛋及沖繩昆布湯底
有一個好的安排是有個特別的餐具,用來混醬真一流。
混醬
醬料的選擇很多,辣的、甜的、咸的也有。
一次過可以裝三碟不同的混合醬料,很方便。
大蝦
大蝦大大隻,很甜美。
龍蝦
龍蝦有半隻,肉質很結實,味道也濃,正。
鮑魚
鮑魚也是一個驚喜,肉質實得來不會難吃,味道也香甜。
肥牛
即食麵
在一餐的最後,總要有個麵,美味的出前一丁就是最後的選擇。
黑芝麻雪糕
雪糕甜品任擇,黑芝麻雪糕特別,也美味。
2017-09-11
肥牛
即食麵
黑芝麻雪糕
2017-09-09 572 浏览
放工約左朋友係旺角食野,因為都幾肚餓所以就近近地去兆萬搵食,見到呢間火鍋店坐滿人,又有刺身又有火鍋又有雞煲,感覺幾吸引,我地就決定試一試佢!佢安排卡位比我地,個卡位望落有D日式feel,都坐得舒服,完全唔覺得逼!我地點左鴛鴦鍋,係日式昆布湯底同埋麻辣湯底,完全可以滿足曬食辣同埋唔食得辣朋友仔既願望!首先上桌,就係呢個好有霸氣既「海鮮拼盤」,由於佢D海鮮望落好新鮮又擺得咁靚,我地都要問一問waiter呢個係刺身定係其實係火鍋用既海鮮拼盤,好彩問左 如果唔係真係當左刺身食!雖然個豪華海鮮拼盤D海鮮幾鮮甜,尤其係D鮑魚仔,但係個刺身一上台我完全被D新鮮sashimi吸引住,個甜蝦好好味哦,D三文魚又好正,雖然呢個係火鍋店但係D刺身係達到日式放題既質素,呢個價錢兩種享受,我都收貨 ❤️食左海鮮類D蝦好彈牙幾鮮甜,跟住就試埋D肉類,佢D肉好靚,牛肉同埋羊肉既雪花分佈平均,唔老而且切個個厚度都適中,不過略嫌佢上肉個個速度慢左少少,食肉獸好心急記得早D就place order啦~ 菜方面我就叫粟米同埋南瓜片為主,好鮮甜呢2樣都 我諗其他菜都唔會失望,見到人地叫D菜都係好青綠比較新鮮!今晚都食得好滿足,

今晚都食得好滿足,乜都食到,有機會下次會再encore呢間
2017-09-02 657 浏览
自從2月食完壹火鍋,就成日心思思想去食多次。餐廳同上次一樣座無虛席,我哋都排左十幾分鐘先入到去。我覺得呢間餐廳好貼心,因為佢嘅豉油碟係分咗三格,可以比客人攞多少少唔同嘅醬。上次試左中日鴛鴦湯底,今次就試吓中式湯底,花刁醉雞湯底。湯底同醉雞分開。湯底入邊有杞子紅棗等等嘅藥材,聞落去已經好香濃既藥材味。等啲湯差唔多滾,我哋就可以將醉雞放落去。刺身方面選擇都有幾多,全部都好新鮮,三文魚塊塊都到好厚身。我哋今次到價錢食海鮮拼盤,因為真係好抵食入面有鮑魚生蠔龍蝦等等,樣樣都好大隻好新鮮,其實兩個女仔食完都飽飽地。呢間火鍋配料好多都係任食。雪花肥牛,呢間肥牛好抵讚,一疊嘅份量好多不特止而且牛肉嘅色澤亦都好鮮艷,一睇就知唔係便宜貨。我同友人特別鍾意佢哋嘅墨魚滑同蝦滑。份量多而且入面粒粒蝦肉,無溝到好多麵粉。蔬菜嘅選擇都唔少,而且都好新鮮。 食飽飽就當然要食下甜品啦,雪櫃入邊有雀巢雪糕同埋雪米糍,雪米糍仲要有齊晒咁多隻味,食得落可以試哂佢地d味。

刺身方面選擇都有幾多,全部都好新鮮,三文魚塊塊都到好厚身。

蔬菜嘅選擇都唔少,而且都好新鮮。