2017-10-28
唔知道由幾時開始, 壹火鍋已經成為咗我同同事宵夜嘅聚腳地 ,所以今晚亦都唔例外 ,同同事收工後呢呢度大吃一番入門口第一件事 當然係飲番罐啤酒消消炎熱嘅天氣, 呢度好在有我平時飲開嘅 青島啤酒。成班男士嚟得呢度, 當然係乜嘢都要試下, 我哋除咗簡任食火鍋之外,我哋仲添加咗刺身飲食同埋一隻海鮮船, 實行要食到飽飽!未食火鍋之前 ,先黎一個刺身拼盤,有我最鍾意食嘅榮螺同埋甜蝦刺身,甜蝦鮮甜啱晒我而呢度嘅醬料選擇係我見過咁多間舖算係最多, 有好多出面唔會見到嘅特色醬料,而佢嘅醬料碟分為三格, 可以試三種唔同嘅口味!黎到今晚嘅主打就係呢隻海鮮船, 海鮮選擇可以話係多羅羅,分別有鮑魚 ,龍蝦 ,帶子 ,魚片 , 珊瑚蚌, 長腳蟹, 大老虎蝦 同埋大蜆! 絕對係非常之豐盛! 最重要嘅係非常新鮮!最愛食蝦嘅我當然第一時間滾一滾大蝦, 熟左嘅大蝦依然保持巨形嘅身軀, 勉強先可以完全放曬入口, 勁新鮮唔會黐殼,正都無朋友, 而其他海鮮全部都好出息特別係巨型嘅蠔!雖然呢度係任食火鍋 但係牛肉一啲都唔輸蝕 ,牛肉嘅油花分明有牛味, 滾一滾就食得而呢度嘅手打蝦滑同埋墨魚滑都係非常出色, 我哋幾個人唔住encor
青島啤酒。
而呢度嘅手打蝦滑同埋墨魚滑都係非常出色, 我哋幾個人唔住encore咗幾次, 入口彈牙!
最後幾個大男人完全食飽飽, 所以呢度已經成為我地宵夜嘅聚腳地首選!