天氣開始轉涼🍂,一早已感到了陣陣秋意🍁,既然如此😎,晚上當然要來一個火鍋夜🔥,暖一暖身子啦😉。地點則選了旺角📍,方便我們回家嘛🚌,餐廳就選我們常去的任食火鍋吧🍲。刺身🐟:在等火鍋的時候🔥,先來點刺身吧😋。每款也點了一些😜,三文魚口感肥美🐟;甜蝦入口鮮甜🦐;每一款都是鮮味十足👍。麻辣花膠雞煲🔥:鍋中裝著滿滿的香料及雞件🐣,再加上了厚厚的花膠片🐣,不但味道濃郁😋,更是滋補養顏之選💃。快快把雞吃完🐔,就可以加湯打邊爐了😍。海鮮船🚢:船上裝著多款海鮮😲,包括了鮑魚🌊、龍蝦🦐、大蜆🐚、生蠔等,每款都是新鮮度十足👍,肉質爽滑彈牙😋,海鮮控人妻🐷表示非常滿意😌。火鍋配料🍲:配料則不多作介紹了😅,點了肥牛🐮、羊肉🐑、丸類🐽等,選擇繁多,令人妻🐷花多眼亂😵,只是點了一些我倆愛吃的😝,已經再吃不下了🤣。總結:這家一直都是我倆愛的任食火鍋😋,喜歡它食物新鮮😍,加上地理位置方便📍,性價比亦很高👍。
海鮮船 // 鮑魚
火鍋配料 // 芝士丸
火鍋配料 // 午餐肉
火鍋配料 // 芝士腸
2018-10-14 352 浏览
同舊同事聚舊 有人提議食劣食之塔 開頭我有懷疑 但食落佢既性價比又幾高 200左右一個人 食材都新鮮 服務態度都好好 唯一唔好係超級逼 等入位果時都逼到企唔到 同埋有啲焗 結論係月尾果時可以翻食
2018-10-14 272 浏览
想打邊爐.系openrice太多選擇。最後選了這一家,之前很多朋友推介。服務都好好。食物有好多種類。湯底好正,食材好新鮮。我地選左鴛鴦火鍋。味道十分之🉐濃郁。其他食材都唔差。全部真材實料價錢又合理。環境又好,值得一提得就是雪花肥牛,入口即溶。。又新鮮。果晚我地一家人都食左好多野,味道好好。清湯都好正,適合老人家還有小朋友。麻辣就岩岩好個辣度。好開心的一晚,額服務員態度很好,上菜又十分的快。乾淨舒適。值得一試。
2018-09-03
  • 鲍鱼
  • 花胶
  • 芝士鸡煲
2018-10-02 4711 浏览
今天天氣已經開始轉涼,最好的節目就是火鍋了。想起很久沒有去壹火鍋,自然再來到。可能過了晚飯時間,所以客人不算太多。飲品選擇多,有冷有熱,又有啤酒。先點些刺身熱下身先,刺身雖然選擇唔算多,不過都算新鮮,都係低食。😋😋😋我們要刺身火鍋,另外+$59升級海鮮船。湯底要藥膳雞鍋底。藥膳雞鍋的雞件另上,等藥膳鍋底滾了,將雞肉放下,再滾多會就先喝碗湯,之後就可以吃雞肉。湯底藥材味道濃郁,喝完覺得好補身。海鮮拼盤成只海鮮船,有半只龍蝦、帶子、大蝦、生蠔、珊瑚蚌、鮑魚、龍躉片、蟶子、貴妃蚌,所有海鮮都好新鮮👍👍👍,我覺得每位加$59係好低。火鍋配料我們點了黑毛豬腩肉、白鱔、蝦、雪花肥牛。我覺得白鱔、肥牛、海中蝦好好味。最後點了腐竹、蔬菜、丸類,作為今晚火鍋的結局。

飲品選擇多,有冷有熱,又有啤酒。

我們要刺身火鍋,另外+$59升級海鮮船。湯底要藥膳雞鍋底。

最後點了腐竹、蔬菜、丸類,作為今晚火鍋的結局。

2018-10-01 635 浏览
今日同朋友慶祝生日揀咗喺兆萬嘅壹火鍋之前我曾經睇過新聞話兆萬入邊食嘢,如果發生火燭係會非常危險。我今日終於見識到啦!兆萬入邊每一層嘅鋪位係非常之細,因為依間火鍋放題真係唔錯所以有好多人慕名而來。成個場面就變得非常之擠擁,特別係拎醬油、雪糕同埋飲品嘅位。根本就只可以容納到一個人經過,再多人已經係推推撞撞爭啲撞到落人哋張枱到啦。但係公道啲講句你食嘢嘅都係睇食物質素嘅啫,依度嘅食物的確係唔錯。好似依個火鍋海鮮拼盤咁只係需要加大約每位$50左右就可以食到啦。佢係好新鮮而且我食完返屋企都係冇肚痛嘅。(圖中係六人嘅份量)另外我哋都叫咗一個有刺身食嘅價錢,大約係每人多$30左右。呢個真係可以唔使叫,雖然佢嘅質素都可以但係因為依度係食火鍋放題嘅。已經有個海鮮拼盤再加上其他食物都係任叫所以真係食唔落,呢個真係浪費左啦。最後佢其他火鍋放題嘅配料質素都好高質全部都好乾淨好新鮮嘅。希望呢間店可以搵一個較好啲嘅地方再開業啦。因為呢度嘅環境真係令我覺得好危險坐得好唔舒服呀。因為放題嘅時間已經夠啦,職員就催我哋離開,但係個問題係成個鋪頭已經積滿晒人。我哋想起身都等左好耐先有空間。離開嘅時候等𨋢,因為好多人所以排隊就
今日同朋友慶祝生日揀咗喺兆萬嘅壹火鍋

加錢海鮮盤

刺身

最後佢其他火鍋放題嘅配料質素都好高質全部都好乾淨好新鮮嘅。

希望呢間店可以搵一個較好啲嘅地方再開業啦。
因為呢度嘅環境真係令我覺得好危險坐得好唔舒服呀。
離開嘅時候等𨋢,因為好多人所以排隊就排到去拎醬油嗰個位啦。有人等𨋢有人拎醬油根本就唔可以同時間做到。一句講晒土地問題……
老實講就算質素幾好都好,我都唔打算再嚟啦。
加錢海鮮盤
2018-09-28 1460 浏览
旺角兆萬中心,出名多放題,雖然毁譽參半,但選擇確實多,價錢亦吸引,今晚選定壹火鍋,實行大刷特刷 😋😋。很明顯,得到幸運之神的眷顧,今晚的選擇是正確的。偌大的海鮮船,單是擺盆賣相,已經贏盡鄰桌的讚嘆聲,感覺良好 🤗🤗花甲皇,生蠔,龍躉魚片,珊瑚,活鮑魚,龍蝦,聖子皇,帶子,海蝦,活蜆……陣容鼎盛,先聲奪人……😍😍,全部新鮮,全部靚仔 ,全部都美味😍😍 龍躉片尤其出色,皮肉間脂肪超厚,正爆🖒刺身船,我們沒點太多,生怕浪費;但沒想到擺盆賣相也如此精美,還有幻彩閃燈陪同,令人有點意外雞煲火鍋 - 藥膳湯底美味濃郁😋😋,忍不住連喝幾口 😋😋,依舊老規矩,先嘆湯,再火鍋 😋😋雞煲附有靚雞一碟,一口氣放進湯底,完全將湯底味道提升。濃濃的藥膳,令人再三回味火鍋怎能缺少肥牛,色澤鮮紅,薄身易熟。雖不是頂級的手切牛,味道尚算不錯。淥一淥就可以夾起來,薰點自調的醬料,yummy yummy !😍😍豬腩片肥瘦相間,香而不韌蔬菜籃有生菜、油麥菜、金菇、冬菇、娃娃菜、紅蘿蔔, 算是應有盡有。什菜籃是兩人火鍋的好伴侶,簡簡單單樣樣有,滿足滿足。榴槤綠豆雪條,淡淡榴槤味配綠豆帶沙的口感,火鍋後的佳品。

豬腩片肥瘦相間,香而不韌

榴槤綠豆雪

條,淡淡榴槤味配綠豆帶沙的口感,火鍋後的佳品。

2018-09-22 392 浏览
今年的中秋節屋企人想出去打邊燼,上網搵一搵,見呢間咁多正評就決定試一試佢~係樓下就見到佢地的價錢牌見加$30就有埋刺身放題,決定食埋佢~三文魚好細塊,如果大塊D就好其他刺身的味道都唔錯,幾新鮮~我地揀左2個味,一邊四川麻辣,一邊蕃茄濃湯四川麻辣個邊好麻,愈食愈濃味岩曬D唔太食得辣GE朋友仔而蕃茄湯都不俗,但自覺就可以再重蕃茄味D~佢有好多不同款GE野食,有D好特別的,例如小籠包,墨魚春卷等青口仲任食添佢GE牛同豬都好新鮮,薄薄地,好食熟~巧巧味呀另外仲有D脆朊魚,白鱔片咁,都好新鮮D蝦都好大隻嫁~有新鮮今次打邊燼,掛住食,有好多都無影到好似飲品有好多好多種,有啤酒啦,無糖烏龍茶,道地綠茶等等,最特別的係佢有樽裝水同荔枝味烏龍茶都好好味咁多野食但價錢一D都唔算貴性價比很高,但有漏單同送錯的情況喔!順帶一提,我地岩岩去到個時差少少連𨋢都出唔到好多人等緊位好彩早左訂位,一去到就安排入座了如果有D朋友仔鐘意坐卡位可以留座個時講低,環境唔錯,會再去~
見加$30就有埋刺身放題,決定食埋佢~
刺身放題
三文魚好細塊,如果大塊D就好
其他刺身的味道都唔錯,幾新鮮~

我地揀左2個味,一邊四川麻辣,一邊蕃茄濃湯
四川麻辣個邊好麻,愈食愈濃味
岩曬D唔太食得辣GE朋友仔
而蕃茄湯都不俗,但自覺就可以再重蕃茄味D~

佢有好多不同款GE野食,有D好特別的,
例如小籠包,墨魚春卷等
青口仲任食添
佢GE牛同豬都好新鮮,薄薄地,好食熟~
巧巧味呀

另外仲有D脆朊魚,白鱔片咁,都好新鮮

D蝦都好大隻嫁~有新鮮

今次打邊燼,掛住食,有好多都無影到
好似飲品有好多好多種,有啤酒啦,無糖烏龍茶,道地綠茶等等,
最特別的係佢有樽裝水同荔枝味烏龍茶
都好好味
咁多野食但價錢一D都唔算貴
性價比很高,但有漏單同送錯的情況喔!
順帶一提,我地岩岩去到個時差少少連𨋢都出唔到
好多人等緊位
好彩早左訂位,一去到就安排入座了
如果有D朋友仔鐘意坐卡位可以留座個時講低,
環境唔錯,會再去~
2018-09-20
刺身放題
2018-09-20 465 浏览
今天約了女朋友一起吃放題火煱,我們選了位於旺角的壹火煱,這裏價錢實惠而且出品有保證。$199就能享用刺身及火鍋,真的在家裏也未必能做得到。這裏的刺身新鮮味甜,甜蝦、三文魚都是我最喜愛的刺身次啊!重點推介這個海鮮船,只需加$59,鮑魚、龍蝦、帶子、貴妃螃、蟶子、象拔蚌等等等,真時見到都流晒口水,海鮮真是新鮮到你唔信,唔要你一定會後悔。肥美的生蠔,鮮甜的蜆,活生生的鮑魚,每位$59仲可以係邊度食得到?來個椰子雞煲做湯底,湯底先甜到你唔信,未打邊爐前,已經喝了一碗,超甜新鮮的白鱔片,好味彈牙。吃完海鮮和刺身,來一些蔬菜及菇類,平衡一下,這才算吃得健康。
今天約了女朋友一起吃放題火煱,我們選了位於旺角的壹火煱,這裏價錢實惠而且出品有保證。$199就能享用刺身火鍋,真的在家裏也未必能做得到。

這裏的刺身新鮮味甜,甜蝦、三文魚都是我最喜愛的刺身次啊!

新鮮的白鱔片,好味彈牙。

• 湯底
2018-09-19 518 浏览
火鍋湯底多款精選,揀魚湯又可以食埋魚好正保證一定食到飽。我加左每位$59海鮮船,足料,新鮮美味,真心抵食👍🏻推介飲品免費,除加一無額外消費。味道不錯,材料新鮮。
火鍋湯底多款精選,揀魚湯又可以食埋魚好正
保證一定食到飽。
我加左每位$59海鮮船,足料,新鮮美味,真心抵食👍🏻推介

飲品免費,除加一無額外消費。

味道不錯,材料新鮮。

2018-09-12 263 浏览
立秋後天氣開始漸漸轉涼了,又是約埋三五知己食火鍋的時候喇。今晚我們去了旺角兆萬商場既「壹火鍋」,食火鍋放題。湯底分別有麻辣雞煲皇,中日鴛鴦鍋和中式湯底(以上3種選擇內都分別有好多款不同湯底)最後我們點了鍋「花膠雞煲」(中辣)。最!最!最喜歡食雞煲既原因是煲內配料很多,喜歡多芫荽,多辣椒🌶️,多蒜頭和洋蔥十分野味這煲花膠雞煲裡面既花膠,炆得好冧,好入味。如果鍾意食既話,(花膠)是可以後加的。火鍋醬料是自助型式的,有多款醬料款式選擇。海鮮船內有多款海鮮(另加$59一位),船內有些海鮮在點菜紙上可以任點的(除了鮑魚$18一隻和波士頓龍蝦138一隻)。還有「是日海鮮」不過是限量供應的,所以嚟到當然要必點啦!😉脆肉鯇片,牛丸,魚腐,魚皮餃和蟹籽丸蟹柳捧,午餐肉,雲吞,手打墨魚滑(必點)雪花肥牛肉(也是任點菜式)除了火鍋外,餐廳還有刺身放題(不過每位要另加$30,若果被餐廳發現食客浪費食物的話,會收取附加費每人$20蚊架!(所以大家最好食幾多,點幾多,千萬不要浪費食物喔!)最後當然唔少得食返個甜品先走啦!有杯裝雪糕和雪條供客人任食架!總括嚟講這間放題幾抵食,餐廳環境坐得舒服,傳菜速度快。3個人食咗五
立秋後天氣開始漸漸轉涼了,又是約埋三五知己食火鍋的時候喇。

今晚我們去了旺角兆萬商場既「壹火鍋」,食火鍋放題

火鍋醬料是自助型式的,有多款醬料款式選擇。

還有「是日海鮮」不過是限量供應的,所以嚟到當然要必點啦!😉

脆肉鯇片,牛丸,魚腐,魚皮餃和蟹籽丸

蟹柳捧,午餐肉,雲吞,手打墨魚滑(必點)

雪花肥牛肉(也是任點菜式)

最後當然唔少得食返個甜品先走啦!
有杯裝雪糕和雪條供客人任食架!

總括嚟講這間放題幾抵食,餐廳環境坐得舒服,傳菜速度快。
3個人食咗五百幾蚊,食到捧著個肚出門口喔!推介!推介!

2018-09-10
2018-09-11 198 浏览
係MK搵抵食的餐廳唔難,但要加埋好食,材料新鮮,就有啲難度. 仲要係食放題多數都會中伏食垃圾 , 但呢一間就真係有意外驚喜!分幾個時段,全部200蚊有找.每人再加多$59蚊就有海鮮船 ,鮑魚同貝類都係 好新鮮, 夾嗰陣時畀隻大花貝夾住我隻筷子食完刺身 都仲未入戲肉開始食火鍋, 再食一輪雞煲先。醬料是自助的好多出面未見過的醬汁每人加多30蚊就有刺身食肥牛都係任食任叫唔嬲最欣賞佢個柚子醋 同胡麻醬應該係餐廳自己調教出嚟 味道好正xo醬都有 裏面真係有乾瑤柱仲要好多揸 老闆真係落重本 唔係求其餵飽你就算除咗又飲品之外 都有啤酒同埋雪糕 記住試下個紫米雪條 朋友同我都大讚我哋點串蝦 新鮮到隻蝦上枱都仲係 好生掹。去到記住要點墨魚滑都係推介之一。店員的服務態度亦都唔錯, 手腳非常勤快, 食完都唔會話即刻趕人嚇客走,畀啲時間慢慢坐傾下偈。 最貼心就係我哋有一輪冇叫嘢,佢就主動走過嚟講時段差唔多完啦, 好叫嘢食!
分幾個時段,全部200蚊有找.

食完刺身 都仲未入戲肉開始食火鍋, 再食一輪雞煲先。

醬料是自助的好多出面未見過的醬汁

每人加多30蚊就有刺身

肥牛都係任食任叫唔嬲

最欣賞佢個柚子醋 同胡麻醬應該係餐廳自己調教出嚟 味道好正

我哋點串蝦 新鮮到隻蝦上枱都仲係 好生掹。
去到記住要點墨魚滑都係推介之一。

2018-09-10
2018-09-10 218 浏览
如果你問我放題邊間好,我一定會推薦這間臺火鍋。這裏的食物新鮮而且價錢實惠。這裏的刺身是任點任食,餐廳用上新鮮的刺身,鮮甜美味。我們叫了甜蝦、三文魚、鮑魚片、螺片全部都非常滿意。升級版龍蝦鮑魚海鮮船,只需加$59就可享用。看看這艘船,有鮑魚、蟶子,、生蠔、扇貝、龍蝦、象拔蚌等等全部都是極新鮮的海鮮。最主要的是只需加$59就可享用,這個價錢在街市也未必買得到。鮑魚有手指那麼長,而且上枱時還是生的,鮑魚邊徐徐起舞。必吃的海鮮船雞煲火鍋,湯料十足。雞件新鮮多肉鱔片美味。

升級版龍蝦鮑魚海鮮船,只需加$59就可享用。

鮑魚有手指那麼長,而且上枱時還是生的,鮑魚邊徐徐起舞。

必吃的海鮮船

雞煲火鍋,湯料十足。

雞件新鮮多肉

鱔片美味。

• 湯底
2018-09-03 272 浏览
同成班朋友聚餐,成日都會食雞煲火鍋,相信好多人都試過好多間鋪頭,但今次呢間壹火鍋仍然比到驚喜我,比較起來絕對係一間高質量雞煲火鍋!我地一行9人,一邊食雞煲一邊係打邊爐,仲額外加左錢食刺身!首先講左雞煲先,以一間打邊爐為先的店鋪黎講,雞煲非常高質,味道香肉質滑,十分不錯 海鮮都好新鮮,打邊爐最著重的便是食材的新鮮度,壹火鍋比我既感覺就係好注重呢點,所以食物質素基本都好滿意而刺身都比到驚喜我,無諗過打邊爐既店 刺身係咁新鮮高質!食落同日本餐廳差不多,甚至高質過一些日式放題而且打邊爐食材,好似肥牛等的肉類質量都十分滿意
我地一行9人,一邊食雞煲一邊係打邊爐,仲額外加左錢食刺身

而且打邊爐食材,好似肥牛等的肉類質量都十分滿意

2018-08-19 311 浏览
女兒突然致電我,要我放工陪她去旺角兆萬的壹火鍋食放題,她說她突然想食火鍋,女兒真的好喜歡去壹火鍋食,之前都去過,有刺身、海鮮、火鍋,每次都讚好食抵食。今晚又想去了,那麼我就陪陪她吧!壹火鍋一個價錢任飲任食,為了方便吾食生食物的客人,食刺身另外收每人30元,食幾片三文魚都回本了,何況是任食多款刺身,真的好抵!刺身拼盤:刺身新鮮,我最喜歡三文魚,厚切肥美,甜蝦鮮甜。沙爹湯底和滑膠豚骨湯底:2個湯底都好濃郁,。海鮮是一次性的,有龍蝦、鮑魚、生蠔、蟶子皇、珊瑚蚌、龍躉魚肉、蜆。用冰底墊住上,一隻擺設得相當美麗。海鮮船上枱了,好新鮮。海鮮好新鮮,龍蝦、鮑魚彈牙,生蠔、蟶子皇好大隻,龍躉肉嫩滑,輕輕灼一灼,所有海鮮都好鮮甜。食完海鮮船,我們可以開始落單叫任食火鍋配料,款式都有好多選擇,最重要是夠新鮮。甜品我們比較喜歡紫米雪條。
女兒突然致電我,要我放工陪她去旺角兆萬的壹火鍋放題,她說她突然想食火鍋,女兒真的好喜歡去壹火鍋食,之前都去過,有刺身、海鮮、火鍋,每次都讚好食抵食。今晚又想去了,那麼我就陪陪她吧!
刺身拼盤:刺身新鮮,我最喜歡三文魚,厚切肥美,甜蝦鮮甜。
沙爹湯底和滑膠豚骨湯底:2個湯底都好濃郁,。
甜品我們比較喜歡紫米雪條。
2018-08-06
2018-08-17 289 浏览
琴日睇openrice發現呢間壹火鍋,發現好多好評,於是打去book位。一去到發現爆場,等左十幾分鐘就入座。我地兩個人食完雞煲就叫左海鮮船,不過只可以兩份以上先可以叫,結果無令我地失望。海鮮既新鮮又豐富,肥牛,羊肉,黑毛豬都非常好食。埋單每人都只係240.上菜速度又快,服務也不錯!下次一定再去。
一去到發現爆場,等左十幾分鐘就入座。
上菜速度又快,服務也不錯!
下次一定再去。
  • 肥牛