2019-01-30 872 浏览
七點Walkin去,門口好多人呀即刻拎位先,排好多張檯呀中間有好多人無等走左,最後排左九個字就入座,室內座二樓叫左蝦多士係超鬆脆呀,無諗過係呢個口感係勁好味呀必叫呀!胡椒豬肚花甲湯好大煲熱辣辣呀,我覺得都OK,算夠胡椒辣不過真係好多,兩個人飲唔晒水煮肥牛,有個爐整住,一路滾熱辣辣好味,味道就唔算好辣,但都幾香既仲有好多肥牛,肥牛下面仲有好多菜正西蘭花花枝黃金蚌都幾鮮味
七點Walkin去,門口好多人呀
即刻拎位先,排好多張檯呀
中間有好多人無等走左,最後排左九個字就入座,室內座二樓
叫左蝦多士
係超鬆脆呀,無諗過係呢個口感
係勁好味呀
必叫呀!
胡椒豬肚花甲湯好大煲
熱辣辣呀,我覺得都OK,算夠胡椒辣
不過真係好多,兩個人飲唔晒
仲有好多肥牛,肥牛下面仲有好多菜
西蘭花花枝黃金蚌
都幾鮮味
2019-01-14 1177 浏览
米芝蓮推薦(1)砵仔焗魚腸,上面果層油炸鬼片超香脆,香到硬哂👍🏻下面嘅魚腸無魚香,好彩唔腥,裡面d蛋就真係乾左d啦。椒鹽墨魚咀$108,香脆,唔覺有墨魚咀味花甲胡椒豬肚湯,鮮甜花甲,湯唔夠辣,豬肚夠林孜然珠串骨,唯一好彩係佢燒得唔乾,但我就覺得佢唔多有孜然味啦頭抽豉油雞$188,佢話係用孖記頭抽黎浸熟新鮮雞,話係必食嘅~係唔係鮮雞我就唔知啦,但d肉係真心滑嘅,豉油味都甜甜地,但唔知點解越食越咸!個雞腎幾咸味幾乾!
米芝蓮推薦(1)
砵仔焗魚腸,上面果層油炸鬼片超香脆,香到硬哂👍🏻
下面嘅魚腸無魚香,好彩唔腥,裡面d蛋就真係乾左d啦。

椒鹽墨魚咀$108,香脆,唔覺有墨魚咀味

花甲胡椒豬肚湯,鮮甜花甲,湯唔夠辣,豬肚夠林

2019-01-09
2019-01-01 1535 浏览
深水埗有嘅大排檔林林總總今次就黎試吓呢間都算出名叫增煇。辣酒煮花螺,辣到我食唔到。只係食咗一粒,個味都算OK如果鍾意食辣嘅一定好鍾意食。焗魚腸,焗到個表面好脆口,幾香。不過魚腸同魚肝嘅份量就相對少啦。鳳尾蝦,睇落好油食落一啲都唔油。幾好味。蠔仔粥,不過不失啦。呢個款式間間大排檔都差唔多啦。蒸白鱔,同屋企整的差不多,不用特登來食。招牌豉油雞,需要等40分鐘。好明顯見到隻雞好新鮮豉油汁都好入味。所以大家想食就記得一入鋪頭就要落單啦。
深水埗有嘅大排檔林林總總今次就黎試吓呢間都算出名叫增煇。

鳳尾蝦,睇落好油食落一啲都唔油。幾好味。

蠔仔粥,不過不失啦。呢個款式間間大排檔都差唔多啦。

蒸白鱔,同屋企整的差不多,不用特登來食。

2018-12-31 2176 浏览
唔少香港出名既小菜館都係深水埗,而增輝可能係香港其中一間最出名既小菜館。鬼馬油炸鬼:外脆內彈牙,配上甜酸汁,一定要試🌟迷你佛跳牆:唔係正宗既佛跳牆,反而似鮮甜既雞湯,入面有雞腳,鮑魚,花膠,螺頭,瑤柱,金華火腿等等既食材🌟一份($218)夠2-4人飲。麻辣雞煲(半隻):唔似雞煲火鍋果種,少左偏甜既味,反而更似小菜。小辣已經夠晒香口,幾岩咁凍既天氣或者送啤酒🌟啫啫芥蘭:不過不失,芥蘭比較老,亦略為唔夠鑊氣。

鬼馬油炸鬼:
外脆內彈牙,配上甜酸汁,一定要試🌟
鬼馬油炸鬼

迷你佛跳牆:

迷你佛跳牆

麻辣雞煲(半隻):
雞煲

啫啫芥蘭:不過不失,芥蘭比較老,亦略為唔夠鑊氣。
啫啫芥蘭
鬼馬油炸鬼
迷你佛跳牆
雞煲
啫啫芥蘭
2018-12-31 731 浏览
今日去左增輝食小菜, 見佢又米芝蓮 又上電視,咁要試一試佢啦。一早打黎訂左枱,去到等一等就有枱, 大排檔黎講, 算好坐。但係要收50蚊食蛋糕🎂焗魚腸,足料, 個皮好脆, 幾香口。辣酒花螺, 夠辣,好香, 好味。但今日市價16蚊一両, 呢度16両。 一共256, 都有啲貴。鳳尾蝦腐皮卷炸得好脆,好香口。蒜蓉蒸絲瓜,都好好味。蠔仔粥, 有啲普通。白鱔, 都幾大碟。頭抽雞, 招牌菜一定要試啦,要等40分鐘,隻雞食得出係新鮮雞, 好正。

焗魚腸,足料, 個皮好脆, 幾香口。

辣酒花螺, 夠辣,好香, 好味。

鳳尾蝦腐皮卷

炸得好脆,好香口。

蒜蓉蒸絲瓜,都好好味。

蠔仔粥, 有啲普通。

白鱔, 都幾大碟。

2018-12-18 638 浏览
今晚下班後與朋友來個臨時約會,想了很久也不知道吃什麼,後來朋友介紹說深水埗有一間食店口碑幾好,上次食完覺得不錯,他一直也想再去食,這次索性提議帶我來試試!其實我以前也聽說過這間食店不少好評,今晚就即管試試究竟有多好!看完餐牌後其實有很多東西都想吃,但礙於只有兩人的關係,所以最後只叫了一碟京都肉排和豉油王炒麵,還有兩罐汽水!😂京都肉排味道不錯,肉質酸甜,加上我比較不喜歡吃肥肉,剛好這碟一點肥肉也沒有,配上豉油王炒麵感覺好正。整體來說,員工態度很好,環境乾淨,價錢適中,食物值得我一來再來,朋友說上次食過豬手和那個好像叫做什麼蝦腐皮卷,很好吃!唯有等我下次有時間再來試試!

整體來說,員工態度很好
  • 豉油王炒麵
2018-11-24 1205 浏览
成班舊戰友好耐無見,又要有個地方食得飲得又坐得耐俾我地吹下水。上次去過呢間都唔錯,今次一於再去多次。上次食左洗臉盆咁大碟雞,原本諗住今次叫下燒鵝食,點知伙記話今日無燒鵝,推介我地食下乳鴿。上到枱仲熱辣辣,個皮又脆,又夠香口,啲肉質仲好有汁,又幾好食喎!之後呢個胡椒蝴蝶腩,係幾好味。不過肉唔夠淋,最重要係細碟左啲。。。呢個蝦醬骨就真係好好味,又唔會話因爲蝦醬搞到咸得滯,個骨又無炸得乾身,配合度好高。呢個就真係太重口味。芥辣炒蝦球,我地個個一入口,個個食到眼水鼻涕流,仲係咁咳🙈🙈。唔係有舊水蜜桃救下命,真係攻鼻到停唔到。。。一邊食一邊傾,又無人趕。下次同佢地再來飲過啦!
燒乳鴿

一邊食一邊傾,又無人趕。下次同佢地再來飲過啦!
燒乳鴿
2018-11-18 1111 浏览
其實我唔知點解佢啲評價咁差老實講因為我係路痴嘅關係都幾難搵不過我堅係覺得佢好味夥記又有禮貌我知道 外國人真係好鍾意食咕嚕肉但係身為local都覺得咕嚕肉係大排檔嘅招牌貨色真係堅好味夠曬脆最好食係佢個豉油王炒麵夠乾身又彈牙又唔會痴埋一舊舊仲有啲特別嘢係油炸鬼咁樣佢係入面釀有蝦膠非常惹味送酒一流其實真係眼闊肚窄嗌咗好多嘢 不過我哋好環保有打包佢個梅菜 芥蘭 真係勁好味梅菜芥蘭都好靚個焗魚腸細碟咗少少不過 唔錯夠曬滑
其實我唔知點解佢啲評價咁差
梅菜芥蘭都好靚
個焗魚腸細碟咗少少不過 唔錯
夠曬滑
2018-11-17 622 浏览
超好食,難得九龍區有咁新鮮既海鮮食,中等價錢食到鯉魚門既級數,小菜都勁好食,蒸水蛋一流!滑到不得了!已經愛上增輝大排檔!鼓椒炒鵝腸用新鮮鵝腸整,極新鮮!CP值超高!
粉絲蒸貴妃蚌
2018-11-17
粉絲蒸貴妃蚌
2018-11-12 661 浏览
見好多好評,專程去食。第一次光顧,四大一BB被安排到樓上,多口問左一聲有無張大小小既枱,侍應好無禮貌大聲甘話”係依張枱,要大d你去樓下排過!”叫左一隻瀨尿蝦$315.基本上得中間小小有得食,勁細。燒鵝,肥到見吾肉,師博已經用刀偏走左d肥油,肉得返薄薄一片,圖片右下個幾件肥到我以為食緊燒腩仔。其餘係咸酸菜豬肚湯,椒鹽軟殻蟹,菠菜,wasabi 鮮魷。依四樣都係正常水平。食物質素真係好一般,好多小菜館/酒樓都做到。環境實在太迫,待應又無禮貌。吾會再去。
叫左一隻瀨尿蝦$315.基本上得中間小小有得食,勁細。

食物質素真係好一般,好多小菜館/酒樓都做到。
環境實在太迫,待應又無禮貌。吾會再去。
2018-11-11
庆祝纪念
生日
2018-11-11 547 浏览
個天涼一涼就好想食大排檔😙感覺冇咁熱氣(自欺欺人)。同區愛文生都去過幾次,呢間見大家comments都唔錯就試吓啦。見有得電話留座所以都預約咗先,去到之後好快有得入不過坐樓上囉...唔知係咪咁存在感極低都冇乜人留意到....好唔容易先向伙計落咗order,然後就好快嚟咗個啫啫通菜煲,一如平時大排檔般菜好香好重味😋 但之後不如意嘅事就開始...南乳蒜香豬仔骨同蠔餅遲遲都未嚟....計吓時間都成粒鐘😫 遲過我哋入嚟嘅大枱都上咗四五樣餸😭真係食晒成個菜煲、嗌咗白飯都凍晒!中間有催一催,伙計話多人喎、海鮮要時間整喎仲話叫「叫多個菜啦、菜就好快有得上」....轉過頭check完話蠔餅賣晒!(反白眼反到後腦真係)於是就改單食蝦餅再加單雞軟骨,呢兩碟又出奇地可以喺15分鐘內上到枱....炸得真係唔錯,個粉厚度剛剛好,而且好香口!但蝦餅嫌佢薄到好似紙咁....性價比好差😪 雞軟骨大大粒冇得輸👍🏻 最後我哋決定唔等豬仔骨去埋單!點知埋單嗰陣佢先同我哋講賣晒豬仔骨....漏單漏到咁...真係無言。總括而言,佢嘢食係唔錯嘅,但就唔好餓住去喇~而且唔建議樓上坐,因為少侍應,侍應態度都一般般都好似唔係好想理你咁
個天涼一涼就好想食大排檔😙感覺冇咁熱氣(自欺欺人)。同區愛文生都去過幾次,呢間見大家comments都唔錯就試吓啦。見有得電話留座所以都預約咗先,去到之後好快有得入不過坐樓上囉...唔知係咪咁存在感極低都冇乜人留意到....好唔容易先向伙計落咗order,然後就好快嚟咗個啫啫通菜煲,一如平時大排檔般菜好香好重味😋 但之後不如意嘅事就開始...南乳蒜香豬仔骨同蠔餅遲遲都未嚟....計吓時間都成粒鐘😫 遲過我哋入嚟嘅大枱都上咗四五樣餸😭真係食晒成個菜煲、嗌咗白飯都凍晒!中間有催一催,伙計話多人喎、海鮮要時間整喎仲話叫「叫多個菜啦、菜就好快有得上」....轉過頭check完話蠔餅賣晒!(反白眼反到後腦真係)於是就改單食蝦餅再加單雞軟骨,呢兩碟又出奇地可以喺15分鐘內上到枱....炸得真係唔錯,個粉厚度剛剛好,而且好香口!但蝦餅嫌佢薄到好似紙咁....性價比好差😪 雞軟骨大大粒冇得輸👍🏻 最後我哋決定唔等豬仔骨去埋單!點知埋單嗰陣佢先同我哋講賣晒豬仔骨....漏單漏到咁...真係無言。總括而言,佢嘢食係唔錯嘅,但就唔好餓住去喇~而且唔建議樓上坐,因為少侍應侍應態度都一般般都好似唔係好想理你咁..希望今次只係自己黑仔囉...都仲會俾機會佢嘅。又一餐。
啫啫通菜煲
炸蝦餅
炸雞軟骨
啫啫通菜煲
炸雞軟骨
2018-11-09 4058 浏览
港式大排檔最吸引的地方,就係小菜全部在半露天鐵皮大排檔內的明火大爐頭完成,即炒即上碟即上菜,中間唔需要經過唔同崗位酒樓員工傳菜的中斷過程;小菜送到客人面前時,甚至乎仍然熱辣辣至接近燙口。不過,另一方面,如果夏熱天時坐在街邊的摺檯摺櫈,那一種汗流浹背的苦況又的確非常難以忍受。可能正這個原因,在時代進步了的香港,再加上講求食物安全衛生,舊式大排檔已逐漸被淘汰;到了今天,仍然設有露天明火爐頭的港式小炒大排檔屈指可數,其中有兩三檔就在深水埗,今日就同一班舊同學去了「增煇」。唔係住深水埗區,唔清楚到底「增煇」植根深水埗幾多年;只不過眼見除了仍然擺在行人路上的幾張摺枱(以保持大排檔的身份認證),「增煇」一早已經入舖,還要霸佔了同一條街兩邊行人路的正對面舖位,其中一間還要佔據了兩層 ⋯⋯ 由大排檔發展成這個規模, 一點也不簡單。以這樣的規模,當然不可能單靠眼見的一個明火爐頭可以處理,鋪內肯定有正規廚房;保留這個街邊明火爐頭一方面是噱頭、另一方面當然是用盡大排檔牌照的權限。作為名牌大排檔,不再局限於明火鑊氣小炒,各款海鮮也不可缺少:大肉蟹、游水大花竹蝦、甚至阿拉斯加皇帝蟹都有。本來好想坐街邊,但在悶熱
本來好想坐街邊,但在悶熱的九月天,還是坐在涼浸浸的室內好一點。秉承大排檔,或其他已經徹底入鋪的大排檔式小菜館(沒有了街邊明火爐頭)作風,小菜款式花多眼亂,唯一見不到的選擇就是菜館門口的游水海鮮(時價)。
醬皇撈鮑魚仔($148)一睇賣相,已經肯定系大連鮑魚仔,雖然只系細細只,但平均價只是 $15 / 只,以食肆來說,已經相當抵食。初初以為系熱盤,原來系涼菜頭盤。大連鮑魚肉質較硬,肯定不似炆煮大鮑魚的軟綿、結實、彈牙三者兼備口感,但蒸煮時間總算控制得宜,唔韌、亦彈牙。大連鮑魚另一弱點就是鮑味很薄,估唔到與用了瑤柱絲、辣椒粒、蒜蓉及香蔥調制而成的醬皇(凍)相當配合,辣辣地很惹味。
醬皇撈鮑魚仔
鬼馬脆油條($88)即系墨魚膠釀油炸鬼,味道同預期有所落差。翻炸的油炸鬼表面唔夠香脆,甚至有啲又硬又韌,亦唔夠熱辣辣,有啲似炸起好耐、攤凍了嘅油炸鬼 ⋯⋯ 其實,油炸鬼翻炸通常都唔會好食,肯定做唔到新鮮炸好的又香又脆。墨魚膠餡料份量相當多,只不過除了爽口彈牙之外,墨魚鮮味唔夠,如果配搭蝦膠應該會好食啲。
鬼馬脆油條
通常食開的大排檔砵酒桶蠔煲($168)都會用一張錫紙包住,上菜後在表面灑上小許砵酒,然後點火;雖然火光瞬間即逝,但效果又的確相當吸引。這裏的砵酒桶蠔煲並沒有這個花巧,但一煲有六至七隻,而且採用美國桶蠔,夠肥美。賣相對辦、一啖咬下去亦夠熱辣辣,蠔肉肥美、爽口;只可惜唔夠酒香,兼且偏甜,浪費了食材。
砵酒桶蠔煲
街坊大排檔小菜館始終夠抵食,今時今日即使在街市買白鱔也不會便宜,這碟椒鹽白鱔球($138)分量卻毫不吝嗇,只可惜賣相一般。金蒜蓉明顯係炸好白鱔之後灑在表面,沒有經過兜亂,未能與白鱔球混在一齊,所以只有炸漿的香脆,椒鹽的惹味未夠突出。白鱔球夠新鮮,肉質夠爽口,味道亦夠鮮,白鱔的魚脂味濃而不腥。同砵酒桶蠔煲情況相同,未能徹底發揮食材。
椒鹽白鱔球
蝦醬通菜炒鮮魷($88)是非常普通的街坊小炒,鮮魷夠爽口,沒有炒過火而變韌。只是蝦醬香味一般,但鹹度就十足。
蝦醬通菜炒鮮魷
食游水海鮮從來都不會便宜,即使是大排檔格局的小菜館;蒜蓉蒸海中蝦($25/兩)已經較正規海鮮酒家便宜了,而且眼見一斤份量夠足秤。秉承大排檔風格,着重濃郁味道,所以表面鋪滿金銀蒜及葱花;喜歡重口味肯定十分欣賞,如果嫌蒜蓉太多就要自己撥走了。部份中蝦還有一條橙紅色的蝦膏,令到本身已經鮮甜爽口的蝦肉增添了一點點甘香。本來加了粉絲墊底是十分聰明的做法,可以吸收蝦汁及蒜蓉的香味;但實在唔明白,粉絲只是很便宜的食材,為什麼份量只有薄薄一層、少得可憐?
蒜蓉蒸海中蝦($25/兩)
雖然保留了大排檔的明火爐頭,小菜款式亦非常豐富;但味道方面就只有大排檔的濃郁惹味,未算非常好吃,有其他模仿大排檔的街坊小菜館的更佳選擇。
2018-09-21
蒜蓉蒸海中蝦($25/兩)
2018-10-31 664 浏览
食物超好吃,食材都很新鮮。店內乾淨,用餐時感覺很舒適,氣氛蠻好的。牛肉粒新鮮,入口感覺很嫩,薯仔外焦內軟,口感偏甜,很喜歡。菠菜湯很爽口,菜都幾新鮮。腰果很香。老闆和服務人員都很友善。總體來說,是一次很棒的美食體驗。
2018-10-23 928 浏览
想食鑊氣小炒,講真深水埗和石硤尾一帶都有好多選擇,但係如果想要加埋坐得ok過得去的乾淨,呢間都可以。我地坐餐廳入面,早去到6點幾,所以吾洗等位。本身吾知佢係米芝連,純粹因為吾知邊個提過呢間野,所以就揸車去試,揸車去的,都係求其擺街,多數都吾抄。我地四人叫左四碟小菜1) 通菜炒得好,依然保持翠綠,吾係黃哂老哂,而且大大碟2)士多啤梨骨呢個真係要提,好多中餐廳通常都只係用香橙🍊/香桃 🍑/西檸🍋 黎整這味骨。呢間用strawberry 🍓, 真是特別,不過其實食落去都係d酸甜骨嘅味道。但係創意真係抵讃。3)蠔餅好大隻蠔,上枱時一大底,上面有埋肉鬆,多層次,當然,因為是脆口,是有d熱氣,但是很好味!不過又係一d要多人一齊share 先食得哂4)豆腐:一般

我地四人叫左四碟小菜
1) 通菜
炒得好,依然保持翠綠,吾係黃哂老哂,而且大大碟

2)士多啤梨骨
但係創意真係抵讃。

3)蠔餅

4)豆腐:一般
2018-10-23 846 浏览
2018-10-19 星期五6人晚飯 ,餸菜份量少 ,所以枱細都冇問題 ,食物水準相當一般 ,但價錢比附近真正的大牌檔略貴 ,份量及水準就更加不用多說 ,大家試過就一定會知 。如果想一嚐真正大牌檔風味 、鑊氣 、抵食、好食 就一定吾會再黎。這間高級大牌檔 ,竟然要收取$50 開瓶費 ,但看似熟客的人,自己開酒又可以 !收取開瓶費,但冇酒杯提供 ,侍應解釋話因為已經冇收加一 、茶芥的費用 ,所以冇就冇冇⋯⋯另外待洗的碗碟一盆一盆放在地下 ,衞生麻麻。
2018-10-19 星期五
另外待洗的碗碟一盆一盆放在地下 ,衞生麻麻。