2017-11-19 574 浏览
試左牛肉美人鍋,佢唔難食但係以佢嘅價錢我會期望好啲嘅質素。個原湯底飲落冇味,職員倒左豉油落去就得番豉油味,牛肉又冇乜牛肉味。沙律一般。甜品一般。飲品一般。👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍值得食嘅係佢個梳乎厘玉子燒,真係好食👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍其他就好一般啦,所以都係一次過。其他方面:佢等位冇得拎票一定要排隊企喺度等,不過呢方面我就冇乜所謂還掂都唔係咁想周圍行。

其他就好一般啦,所以都係一次過。

• 梳乎厘玉子燒
2017-11-18 761 浏览
行街經過呢間日式餐廳,見到農場兩個字,心諗係米食三文治飲牛奶呢,好奇心驅使,一於入去試下。叫咗個 tea set,好豐富!上層甜點~綠茶同培煎茶提拉米蘇最正!醬油紫菜丸子一般!甜卷好特別,值得一試下層咸點~有一般的卷物,漬物,都好味!

叫咗個 tea set,好豐富!

上層甜點~
綠茶同培煎茶提拉米蘇最正!
醬油紫菜丸子一般!
甜卷好特別,值得一試

下層咸點~
有一般的卷物,漬物,都好味!

• 提拉米蘇
2017-11-16 785 浏览
上次黎呢度食過一次Lunch 既刺身定食覺得都ok, 所以朋友生日再黎食,今次朋友生日就豪少少試下佢個美人鍋,索價HK580+10% 二人前,即Lunch 人均消費HK$320, 貴其實都唔緊要,但份量少得驚人,只是比d草加六片牛肉加一少碟拉麵就係甘多,兩個女仔食完都好空虛!重要又是唔係好味過人,老老實實lunch 二個人埋單六百幾,我相信去其他好多餐廳可以食到反艇同食到好西,真的冇下次,仲有部冷氣一係開一係關,即一係凍死一係熱死,係冇得較的,我無野再發表啦!去既朋友自己諗清楚

2017-11-15 679 浏览
海運大廈最近有多家海景食府開業,今天和朋友們試了這家骨膠原窩的馳名食肆。門外有一條長長的人龍,非常熱鬧。我們等候了差不多45分鐘,終於可以入座,侍應本安排我們坐吧臺,但我們不喜歡。他安排我們坐近玻璃窗的位置,但因有下一輪預訂,用膳時間只有一小時。我們在入座前已很快決定點甚麼食物,今天的晚餐很豐富,有不同種類的菜色:雞肉美人窩這是招牌菜色,美人窩剛送來時,窩內的骨膠原是一大團固體,加熱後慢慢融化。店員先給我們每人送上一碗骨膠原清湯,讓我們試一試清湯的原味。暖暖的熱湯送進口中,有點像清雞湯味,清澈滑溜。美人窩的配料有鮮雞肉、兩款味道(芝麻味和辛辣味)的雞滑(有點像墨魚滑),以及各色各樣的蔬菜,包括豆腐、粟米芯、青瓜、三色椒和腐皮香蔥串。鮮雞肉質很鮮嫰,脂肪不多。雞滑的口感就像免治雞肉,它軟軟的,像一塊海棉把骨膠原湯吸收了,芝麻味很有麻香,但辛辣味不夠辣。蔬菜的配料以腐皮香蔥串比較特別,腐皮是很好的火窩配料,它易於吸收湯底的精華。至這個窩差不多吃光的時候,湯底已充滿雞肉和蔬菜的鮮味,是最佳享受。三文魚沙律店員先給我們看一看,有多片完整的三文魚刺身、大大片的生菜,西蘭花及牛油果,他說會幫我們切

雞肉美人窩

三文魚沙律

店員先給我們看一看,有多片完整的三文魚刺身、大大片的生菜,西蘭花及牛油果,他說會幫我們切碎再拿過來。不一會已變成碎切的三文魚刺身沙律,似乎他把刺身和蔬菜切得太碎了,全都變成了一粒粒似的,吃起來好像未能完全感受到它們的味道,幸好表面淋上一些醬汁,否則會很寡。

玉子梳乎厘

大家都知道梳乎厘是甜品,但玉子梳乎厘就第一次遇見。有別於梳乎厘甜品,它用碟子盛載,放在桌上時,宅不停「顫抖」著,十分有趣。玉子非常嫰滑,帶有微甜,把它弄穿後,蛋汁不停流出來。

鰻魚炒飯

用鐵板盛載,朋友說嗅到陣陣飯焦的香氣。醬汁不算濃烈,沒有蓋過鰻魚本身的味道。鰻魚肉質偏瘦,炒飯米粒分明,夠入味,我們很快便把它吃清光了。

上菜的時間不算長,服務亦有效率,即使只有一個小時的用膳時間,亦不會太趕忙。但是,環境比較擠迫和嘈雜。
2017-11-11
2017-11-13 594 浏览
Having afternoon tea at Tsukada Nojo is a great way to relax with friends. The scenery is amazing and you can get a great view of the harbour from the restaurant. I loved the tea that came as part of the tea set and the food was delicately made. The tea set came with summer rolls, sushi and a wide array of desserts. My favourite was the matcha tiramisu. The creaminess of the tiramisu was perfectly balanced by the rich matcha powder. Overall a great place to enjoy a weekend afternoon tea with friends!
2017-11-11
下午茶
2017-11-12 543 浏览
星期日黎試下佢個tea set日式tea聽落幾特別,新開張,一於睇下佢咩料!環境就唔駛講,落地玻璃配大海景,一流但服務簡直垃圾,侍應十問九唔應又冇禮貌,好fresh 好似暑期工咁講返野食,是日試左呢個下午茶set$368 / 兩位,價錢唔貴咸食甜食各幾款,另選兩種茶,可refill坐左出去balcony,對住個海景係幾正既下層係咸點,有漬物,壽司卷同米紙卷漬物十分難食不吃也罷壽司卷及米紙卷正路,大概係C牌超市貨色上層甜點,全部都好普通比Buffet 質素既甜品更差其中呢舊米紙卷配搭奇怪入面有紫薯蓉,mochi,士多啤梨,奇異果,仲有條cream芝士食落好複雜總括而言,呢間野為左個景係ok價錢唔貴都不失為一個坐下傾計既好地方但係預左服務差同埋冇野好食
星期日黎試下佢個tea set
日式tea聽落幾特別,新開張,一於睇下佢咩料!

環境就唔駛講,落地玻璃配大海景,一流

但服務簡直垃圾,侍應十問九唔應
又冇禮貌,好fresh 好似暑期工咁

講返野食,是日試左呢個下午茶set
$368 / 兩位,價錢唔貴

咸食甜食各幾款,另選兩種茶,可refill

坐左出去balcony,對住個海景係幾正既

下層係咸點,有漬物,壽司卷同米紙卷
漬物十分難食
不吃也罷
壽司卷及米紙卷正路,大概係C牌超市貨色

上層甜點,全部都好普通
比Buffet 質素既甜品更差

其中呢舊米紙卷配搭奇怪
食落好複雜

總括而言,呢間野為左個景係ok
價錢唔貴都不失為一個坐下傾計既好地方
但係預左服務差同埋冇野好食

2017-11-11 3074 浏览
因為無book枱既關係,得番bar枱同出面揀,坐出面就無得食美人鍋睇完menu之後有好多嘢想食,但又得2個人,唯有唔食佢個美人鍋,試多啲嘢食坐出面可以望到成個靚景不過個扶手既高度就唔嗲唔吊咁,啱啱係個eye level到上面係豚肉卷飯團-芝士($32)熱辣辣,芝士味濃郁,不過略嫌個飯唔係好夠味🤔下面就係鰻魚忌廉芝士美人卷($48)食落幾乾又無乜味,個醬酸酸地又唔係好夾個美人卷最失望就係依個梳乎厘玉子燒加$10可以加蟹肉/鰻魚,我地今次就揀左鰻魚好滑好香蛋味,配埋鰻魚,好好食而且有啲鰻魚味食落無咁寡炸粟米塔($78)上面配住雪糕粟米好甜,配住雪糕食都唔錯但個雪糕唔係好夠配番成個粟米塔就咁食個粟米就太乾了三文魚牛油果壽司卷($58)同平時係壽司店既味道差唔多,不過不失唐揚炸雞($68)配埋咖喱同明太子沙律醬,兩個醬都好好食炸雞好多肉汁,一啲都唔會乾,又夠脆好好味最後就嗌左個雞白湯醬油拉麵($108)有成隻雞髀,肉好入味又好"淋"湯又濃郁,好好味$108既拉麵,又有成隻雞髀,味道又高質,依個價錢好抵食最後埋單$517,依個景同嘢食,絕對唔貴而且服務好好,侍應都好有禮貌食飽吹下海風,又可以睇幻

坐出面可以望到成個靚景
不過個扶手既高度就唔嗲唔吊咁,啱啱係個eye level到

上面係豚肉卷飯團-芝士($32)
熱辣辣,芝士味濃郁,不過略嫌個飯唔係好夠味🤔
下面就係鰻魚忌廉芝士美人卷($48)
食落幾乾又無乜味,個醬酸酸地又唔係好夾個美人卷
最失望就係依個

梳乎厘玉子燒+鰻魚

加$10可以加蟹肉/鰻魚,我地今次就揀左鰻魚
好滑好香蛋味,配埋鰻魚,好好食
而且有啲鰻魚味食落無咁寡

炸粟米塔

炸粟米塔($78)上面配住雪糕
粟米好甜,配住雪糕食都唔錯
但個雪糕唔係好夠配番成個粟米塔
就咁食個粟米就太乾了

三文魚牛油果壽司卷

唐揚炸雞
唐揚炸雞($68)配埋咖喱同明太子沙律醬,兩個醬都好好食
炸雞好多肉汁,一啲都唔會乾,又夠脆
好好味

雞白湯醬油拉麵

最後就嗌左個雞白湯醬油拉麵($108)
有成隻雞髀,肉好入味又好"淋"
湯又濃郁,好好味
$108既拉麵,又有成隻雞髀,味道又高質,依個價錢好抵食

最後埋單$517,依個景同嘢食,絕對唔貴
而且服務好好,侍應都好有禮貌
食飽吹下海風,又可以睇幻彩咏香江

一定會再嚟食
拉麵、炸雞、飯圈、玉子燒,下次會再嗌
貪新鮮既話,可以一試粟米塔
至於美人卷同三文魚卷都唔使係到食
2017-11-09
梳乎厘玉子燒+鰻魚
唐揚炸雞
2017-11-08 629 浏览
今日同朋友去尖沙咀行街, 他提議到塚田試試。我們選擇了露台位置, 因為望住個海好靚, 塚田嘅set lunch 都好精緻,每件好細件又特別, 味道都唔錯啦。可能lunch 時間比較繁忙, 所以服務人員嘅態度一般, 希望下次有改善啦!
,每件好細件又特別, 味道都唔錯啦。
2017-10-31 994 浏览
是夜同朋友坐係室外既地方,望住香港夜景真係錦上添花。室外不提供火鍋,所以我隨意點左一啲比較特別既野食。豚肉卷飯團--三味盛盒有原味,芝士味同辣味。都幾特別,好飽肚。海老牛油果美人卷味道清新,紙米卷的做法同越南做法一樣,好睇又好食。鰻魚梳乎厘玉子燒比想像中啖口,並不是如梳乎厘pancake既軟滑,而係有少少空氣感既熟蛋。少少焦啡,蛋香撲鼻。炸粟米塔開頭以為係咸食,原來係甜品,上面係雲呢拿雪糕下面係炸栗米,好食爆谷同炸米通中間既口感,都幾漏下,好飽肚。
是夜同朋友坐係室外既地方,望住香港夜景真係錦上添花。
室外不提供火鍋,所以我隨意點左一啲比較特別既野食。
豚肉卷飯團--三味盛盒
有原味,芝士味同辣味。都幾特別,好飽肚。

海老牛油果美人卷
味道清新,紙米卷的做法同越南做法一樣,好睇又好食。

鰻魚梳乎厘玉子燒

炸粟米塔

2017-09-25
2017-10-29 1271 浏览
海港城靚景既餐廳多數都係價錢貴,但都有平民少少既選擇,例如地下既pizza express或者芽莊。不過要睇下個時有無般泊左係度喎,如果有船泊,咁就淨係見到隻船咩都見唔到🙃呢間塚田農場就唔會啦180度海境餐廳,有室內室外既位置,而家咁既天氣坐室外都幾舒服嫁,吹住海風😌。美人鍋餐廳主打骨膠原雞湯火鍋,膠人食膠🤡食完會更膠。一上枱個樣就好似一舊巨型濃湯寶咁樣,望住啫喱慢慢溶都幾治癒🙂當滾起左之後,職員就會幫你放火鍋料落去,執返同餐牌個樣出黎👍🏼第一啖覺得好濃雞湯味,但食食下又覺得好普通,雞肉唔算好滑同好有雞味,菜菜附住好啲湯汁,食食好癡咀😬要成日用力打開個嘴唇or飲水溶開個嘴。三文魚牛油果chopped salad 個沙律哥哥係你面前係咁切係咁切啲菜,佢係好有次序咁慢慢每樣菜分開切,最後先炒埋一碟🥗啲菜都好新,好爽口,食梗膠膠火鍋既時候算可以清下個咀啦。三文魚同牛油果既分量比想像中多,都算有驚喜👍🏼。南蠻炸雞餐廳一入門口就見到開放式廚房,有個師傅炸梗野食,覺得呢度啲炸野都應該唔會衰得去邊呀🤔點知就出事啦🤦🏼‍♀️千其千其千其唔好叫炸雞☹️可能炸其實係ok,但炸雞就真係唔得。唔熱既喂,唔係即炸嫁

南蠻炸雞
南蠻炸雞

餐廳一入門口就見到開放式廚房,有個師傅炸梗野食,覺得呢度啲炸野都應該唔會衰得去邊呀🤔點知就出事啦🤦🏼‍♀️千其千其千其唔好叫炸雞☹️可能炸其實係ok,但炸雞就真係唔得。唔熱既喂,唔係即炸嫁咩😑成口都係油,好伏👎🏼
2017-10-28 678 浏览
排了大概40分鐘左右,滿心歡喜地進去,但侍應說食用時間只有1小時。。。點了他們的signature, 美人鍋和炭燒雞,美人鍋$380,有三塊雞,kfc size 的雞全翼,雞鎚和雞胸, 一堆蔬菜和兩條免治雞肉,雞肉有一點似煲完湯的雞,沒有什麼味道,要點豉油。炭燒雞$220大概有三分一隻雞的份量,味道是可以的,但兩者的性價比真的非常低。最令我吃得不舒服的是他們的時間限制,吃了半小時已經說要截單並付款,正正1小時侍應就跟我們說要交抬了,但最大問題是我看到他們有起碼20個吉位。。。
2017-10-28
2017-10-23 1427 浏览
今日黎到尖沙咀特登黎試下新開的餐廳聽講有得望住個海景打邊爐間餐廳就係海港城入面新擴展的地方真係唔問人都幾難去因為附近的鋪頭都未開張一去到沒訂位WALK IN入去大概等左30分鐘大家要記住坐出去OUTSIDE位置係沒得打邊爐架呢間野聽講就係個美人鍋好出名因為係用骨膠原的湯底雖然個樣望落去好似巨型的濃湯寶但係味道確實係超級濃郁加上火鍋料的有機時蔬 款式好新穎特別係個通心蔥卷 好好食仲有WAITER幫您落料整返好個樣先一次過碌熟去首先要食左雞先因為驚老最後慢慢食菜我仲叫左個拉麵碌 不過就要加$15個火鍋係FOR 2人用湯底濃郁之如,雞味都好重加上望住個維港海景八點仲睇到維港永香江真係好正另外我地又叫左個鹽味炒雞好有碳火的味道又野味又香上碟的形式仲要係有個石板助熱
今日黎到尖沙咀特登黎試下新開的餐廳聽講有得望住個海景打邊爐

最後慢慢食菜
我仲叫左個拉麵碌 不過就要加$15
拉麵

火鍋係FOR 2人用
湯底濃郁之如,雞味都好重
加上望住個維港海景

2017-10-20
骨膠原湯底
美人鍋配菜
2017-10-22 890 浏览
海運大廈有數間露天餐廳,可以看到遊輪經過,也可看到日落景色,如果看煙花就更加一流。當中有意大利、牛扒及一間在二樓行到盡頭的餐廳「塚田農場」,記得訂位,因為好多人排隊的,walk in可能只是坐在吧枱。裡面環境舒適,有點高級餐廳感覺,以深色木為主,燈光暗黃的,情侶最好選擇坐露台,可以看到美麗景色,每枱情侶一定拍下靚相剛好有露台位,第一次有機會坐在外面欣賞靚景,享受美食餐牌主菜是煱物、炭燒雞不過坐外面就無法吃煱物了。
剛好有露台位,第一次有機會坐在外面欣賞靚景,享受美食
餐牌主菜是煱物、炭燒雞
不過坐外面就無法吃煱物了。
Nanoka
😅
炭燒走地雞-山葵味
美人山春卷
鰻魚芝士沙律
海港城最近開左好多新餐廳係新建延長部分OTE (LCX行到盡)呢間日本餐廳就係其中一間有一排位係全維港景,亦有得坐室外好興幸我冇被安排坐海景位,因為本人好怕曬😎唔好以為海景就勁貴,價錢正常,冇抬高價由於周末的關係,冇set lunch,只能散叫比較平庸 三文魚唔算好新鮮 好一般而且份量比較細 得4件本身唔係特別鐘意拉麵,但見到餐牌上的圖,被隻大雞脾吸引可惜圖片真係只供參考,真實版差一大截雞脾已經脫皮雞肉亦比較老,非常散,似係煮得過耐,認真麻麻但拉麵硬度幾好,有咬口,醬油湯底算幾香呢個有驚喜,估唔到係鐵板上,有少少飯焦好香鰻魚好多而且切得幾大嚿,好有口感鰻魚有燒過,燒汁都好味,配炒飯一流慢慢愛上鰻魚添☺️熱辣辣燒出,一座小蛋山,外面燒得金黃色不過切落去冇期望中的梳乎厘空氣感裡面密度好高,比較實,唔滑食落有玉子燒的蛋甜香,但味道偏淡但鐘意外面燒得香,外皮有少少腐竹的口感不過都係覺得被個餐牌呃左,都唔係梳乎厘既好有層次的甜品,由面頭的抹茶粉,下面有層cream再下面就係抹茶蛋糕,中間仲加左紅桑子,好香又有爽爽的口感,甜度剛好,但抹茶味唔夠濃唔好以為係壽司,其實係雪糕甜品驚喜呀! 幾特別,有雪糕
呢間日本餐廳就係其中一間

有一排位係全維港景,亦有得坐室外

好興幸我冇被安排坐海景位,因為本人好怕曬😎

唔好以為海景就勁貴,價錢正常,冇抬高價
由於周末的關係,冇set lunch,只能散叫

三文魚牛油果壽司卷

比較平庸 三文魚唔算好新鮮 好一般

而且份量比較細 得4件
雞白湯醬油拉麵

本身唔係特別鐘意拉麵,但見到餐牌上的圖,被隻大雞脾吸引

可惜圖片真係只供參考,真實版差一大截

雞脾已經脫皮雞肉亦比較老,非常散,似係煮得過耐,認真麻麻

但拉麵硬度幾好,有咬口,醬油湯底算幾香
鰻魚炒飯

呢個有驚喜,估唔到係鐵板上,有少少飯焦好香

鰻魚好多而且切得幾大嚿,好有口感

鰻魚有燒過,燒汁都好味,配炒飯一流

慢慢愛上鰻魚添☺️

梳乎厘玉子燒

熱辣辣燒出,一座小蛋山,外面燒得金黃色

不過切落去冇期望中的梳乎厘空氣感

裡面密度好高,比較實,唔滑

食落有玉子燒的蛋甜香,但味道偏淡

但鐘意外面燒得香,外皮有少少腐竹的口感

不過都係覺得被個餐牌呃左,都唔係梳乎厘既
抹茶Tiramisu

美人甜卷

唔好以為係壽司,其實係雪糕甜品

驚喜呀! 幾特別,有雪糕、黑糖、白玉、黃豆粉

個外皮好爽口有d似越南的米紙但爽身好多

裡面的抹茶雪糕配白玉(好煙韌的團子)超有口感

雪糕好凍慢慢溶化,白玉好有𡁻口,再加上爽口的皮

好好味 推介!
2017-10-21
抹茶Tiramisu
美人甜卷
2017-10-21 648 浏览
都係朋友介紹先知道海港城有呢間餐廳位置就真係好遠下 個個行到入黎都話好似行左過海咁😂😂不過絕對係值得嘅!因為食物實在太好食首先係美人火鍋 個鍋一上檯就係好得意嘅 一大舊濃湯寶咁 之後開熱左個爐佢就會慢慢溶返做湯首先先落d雞件落湯 總共有4舊 等佢地出左雞味出黎 就可以試下個湯嘩 真係勁有雞味 勁鮮!!火鍋嘅菜 講真真係好少 不過可以自己整肉丸落去都幾得意而且都推薦可以叫個麵落去煲 吸哂雞湯味都幾正 另外仲叫左兩個玉子燒 一個加蟹肉 一個係明太子 明太子呢個就非常失望個底燶哂 口感似薯餅而另一個蟹肉玉子燒就好正!正到相都唔記得影 口感好滑 中間仲要流心架另外仲叫左兩個燒雞 一個鹽味 一個wasabi味 味道係好似燒烤咁 但太貴喇 無記錯好似係$220 得10件左右嘅雞塊 一啖都食完 而且wasabi又冇wasabi味 失望嘅仲有叫左個海鮮沙律 呢到嘅沙律係即切 份量都幾多 唔錯!最後就叫左兩個甜品 一個抺茶tiramisu 一個黃豆粉丸子 Tiramisu 好正!!黃豆粉就一般般賣相就靚嘅 有雪糕 薯泥 仲有幾串丸子 但丸子太軟又冇味 好似食緊煮得太耐嘅麵粉團咁總結黎講 塚田農場 環境超
都係朋友介紹先知道海港城有呢間餐廳
位置就真係好遠下 個個行到入黎都話好似行左過海咁😂😂
不過絕對係值得嘅!因為食物實在太好食

嘩 真係勁有雞味 勁鮮!!

火鍋嘅菜 講真真係好少 不過可以自己整肉丸落去都幾得意
而且都推薦可以叫個麵落去煲 吸哂雞湯味都幾正

個底燶哂 口感似薯餅
仲有叫左個海鮮沙律 呢到嘅沙律係即切 份量都幾多 唔錯!
Tiramisu 好正!!黃豆粉就一般般

總結黎講 塚田農場 環境超正 望住維港景 地方闊落 雞火鍋超級正!但其他就唔算好划算 所以要識揀!