2018-10-05 688 浏览
夏日炎炎,真係要塭個有冷氣既商場hea下,呢一日就約左中同,黎到tst,行下LCX行行下,發現唔知幾時,LCX長左好多 行到盡頭,就見到呢間塚田農場,入面個view都好正,張張枱都望到海景中意影相呃like既我地,已經變哂心心眼呢度有個tea set for2 $368(for1 $248)上層甜品可以係12款入面揀6款(1個人就揀3款)我地揀左抺茶tiramisu,焙茶tiramisu, 醬油紫菜丸子,仲有d紫薯既朋友,成個set,最吸引我既係下層既卷物,用城南菜既春卷皮,包住日式既材料,有蝦有蘿蔔有芝士有蛋,見到咁多料,本來有d驚會好滯,但佢落左好多蔬菜,完全balance到芝士既罪惡感下次黎,一定要bk位!一定要bk到窗口位
行行下,發現唔知幾時,LCX長左好多
中意影相呃like既我地,已經變哂心心眼

TEA  SET  For  2

上層甜品可以係12款入面揀6款(1個人就揀3款)

下次黎,一定要bk位!一定要bk到窗口位
2018-08-15
下午茶
  • 鰻魚忌廉芝士美人卷
2018-10-04 543 浏览
入到黎先知呢間餐廳好多菜式都係以美人命名,打開餐牌發覺好多菜式無論烹調方法定係食材都係健康為主,以蔬菜類作主打美人鍋美人鍋,用咗號稱雞淆成既湯底,再加多嚿骨膠原落去煮,成個鍋係冇肉類,不過咁先好,唔會有啲肉類嘅油污染左個湯底,侍應亦都建議我哋滾起先飲一碗湯再打邊爐。鰻魚忌廉芝士三文魚子壽司卷忌廉芝士加鰻魚又幾夾,而且食落口唔會好膩,反而覺得幾滑三文魚牛油果美人卷中間都係加咗芝士,仲有牛油果同三文魚,成個口感好rich,個醬汁仲好特別梳乎厘玉子燒Gimmick 幾好,但始終唔係好滑,不過都仲有小小蛋汁,入面都算嫩即切沙律,推架車仔出嚟係你面前即場將啲材料切好撈埋先擺上台,開頭唔知以為佢有乜表現,原來係切沙律。

美人鍋

鰻魚忌廉芝士三文魚子壽司
忌廉芝士加鰻魚又幾夾,而且食落口唔會好膩,反而覺得幾滑

三文魚牛油果美人卷

梳乎厘玉子燒

2018-08-05
  • 美人鍋
2018-10-03 253 浏览
牛油果沙律柚子面雞塊等味道的確美味、但負責排隊服務的副經理的態度有很大的改善空間。還好有個負責任的經理懂得如何補鑊、所以下次還會回去再試試其他經理介紹的美味食品

2018-10-03 223 浏览
We cued up at 7 pm, they would not inform us how long the wait when we asked. After waiting for 30 mins, they finally replied that the earliest we can get a table is at 8:30. All they wanted was customers to line up in front of the restaurant to make it seem popular. The assistant manager was terribly rude and condescending, luckily the general manager was kind enough to apologise on behalf of the restaurant. The food was definitely not worth the wait. We tried their famous hotpot and honestly it was average, there was nothing special except for the gimmicky gelatine soup base. The yuzu salt noodles is the one thing I think is worth going back again. Terribly disappointed considering the high reviews given!!!

2018-09-14 8988 浏览
首先, 由地鐵站行到上餐廳真係好遠, 因為係海港城最末端的LCX果邊, 不過坐低見到個夜景真係加分不少。望望餐牌, 餐廳主要SELL美人鍋, $380up, 因為係其他餐廳都食過類似骨膠原鍋, 所以今次就未有嘗試, 不過眼見差唔多每一枱都有叫, 應該真係好大熱。其實唔食美人鍋都仲有好多選擇, 壽司/炒飯/炒麵/拉麵/甜品/沙律, 通通都有, 不過價錢唔算相宜, 食物份量都比較細。飯糰三味盛合($85):三款口味分別係辣味/芝士/原味 , 其實就係用燒過既豚肉包住飯糰, 每個都有拳頭咁大, 飽肚之選, 豚肉燒得幾香脆,  辣味相對較好食, 不過嫌飯糰唔夠味道。帆立貝玉子卷(好似$48-$58):做得好精緻, 一口既SIZE, 上面粉紅色既醃羅白太搶味, 食唔到其他味道。即切刺身沙律($88):係呢間餐廳黎講算幾抵食, 店員會推住車仔係你面前切菜同MIX埋, 菜好新鮮爽脆,而刺身份量都幾多, 夠4個人SHARE。炭燒走地雞($220):呢個唔推介, 細份到呆左, 有炭燒味, 但食落同普通雞粒無分別。美人拉麵($108):有一隻雞脾, 個湯唔太油膩味道好, 麵質彈牙!炸粟米塔($78):一粒

飯糰三味盛合($85):

即切刺身沙律
炭燒走地雞($220):
炭燒走地雞
美人拉麵($108):
有一隻雞脾, 個湯唔太油膩味道好, 麵質彈牙!
美人拉麵
炸粟米塔($78):
一粒粒既炸粟米加一球雪糕, 好特別既味道, 炸粟米炸得好好, 配埋雪糕都幾夾。
炸粟米塔
美人甜卷($48):
似係越南粉包既皮包住綠茶雪糕同芒果, 每樣食物既味道都好搶, 所以夾埋一齊有D怪。
美人甜卷
OVERALL黎講, 食物無咩驚喜, 不過加埋個VIEW, 都OK既, 又唔限時, 可以同朋友慢慢傾計, 而且服務幾好。不過切餅費要$150, EVEN淨係雪住蛋糕都要收$100就麻麻了。
飯糰三味盛合
即切刺身沙律
美人拉麵
炸粟米塔
2018-09-07 1121 浏览
早兩日和朋友到TST買嘢同食飯,行咗陣海港城順便搵食,近LCX樓下見到呢間日式餐廳,佢主打日式火鍋「美人鍋」,另外仲有不少其他日式食物選擇,佢仲有bar枱比你飲酒,就算唔係食飯都可以同朋友飲返杯!因為冇訂位,我們等咗陣被安排入座,侍應都幾好人,我們兩個人雖然坐唔到窗邊,但可以比我們坐梳化4人位,所以坐得幾舒服,佢哋餐廳d玻璃窗勁大,所以基本上個個位都可以望到維港景色!正!!旁邊好多人都叫火鍋,不過我們決定叫其他試!美食方面,首先是石板烤雞,燒熱的石板上烤住,很惹味,不會太老,幾香!鰻魚魚子芝士sushi卷,一般,有少少腥...即切三文魚什菜沙律,侍應會推架車出嚟在客人面前切,幾𥄫睛,真係有少少誇張,沙律菜新鮮,三文魚略嫌多筋。牛蒡味噌湯拉麵,惹味!麵條掛湯,湯底比較濃,喜歡濃味的人不防試試!抹茶Tiramisu!超級好味!好幼滑!不死甜,一定要試!
旁邊好多人都叫火鍋,不過我們決定叫其他試!
鰻魚魚子芝士sushi卷,一般,有少少腥...
抹茶Tiramisu!超級好味!好幼滑!不死甜,一定要試!
2018-09-07 1003 浏览
相約好友談心之夜,選了這家餐廳。早了數天預約,要求坐窗邊。當時店家回應說盡量安排。最後真的安排了坐落地窗旁邊,維港景色一覽無遺,還會看見巨型郵輪及渡海小輪經過。因為玻璃反光和我手抖的關係,照片拍得不是很好,但實際景觀真的比這美一百倍,能清楚看見對岸的摩天大廈與摩天輪,甚至能夠欣賞到幻彩詠香江!邊吃著火鍋邊觀看著維港夜景,頓時有種‘浮華盛世作火鍋背景’的感覺。哈哈。前菜或者是我們自以爲的前菜,我們點了美人生春卷盛合 $138,可自選三款生春卷,我們選了鰻魚忌廉芝士卷,三文魚牛油果卷和海老牛油果卷。上菜的時候我們真心慶幸點了盛合,因為實在是太迷你了,一口一個也不夠滿足!口感和味道都不錯,很柔和鮮甜的味道。然後就到今天的主角,美人鍋$380 了。湯底原本是啫喱狀,慢慢煮開就是充滿骨膠原的雞湯了。煮開後,店員先盛了一小碗湯給我們品嚐,再把所有食材放進湯內,擺放整齊。雞肉在底下,上面是色彩繽紛的蔬菜。湯底很美味,充滿骨膠原的感覺,卻毫不油膩。火鍋雖不是平時吃慣的中式火鍋,但也另有一番風味。重點的是全程有人服侍,還有海景相伴!

然後就到今天的主角,美人鍋$380 了。

雞肉在底下,上面是色彩繽紛的蔬菜。

2018-09-05 545 浏览
維景伴塚田價錢大眾化服務都算好,但係可能lunch嘅時候唔夠人啦,比留咗杯水我,我要問個侍應攞去先記得算係唔錯既 ,侍應有問有答。Tea set $2百幾算親民,環境裝修,好有日本嘅風格最特別就係去過陪煎茶同埋櫻花蝦配煎茶,冷氣夠凍,兩點幾食都唔係話好多人,我坐咗個係四人卡位對海景,睇埋海景你去洲際食都要五百幾蚊,你個海中玩二百幾蚊,冇可能四季都做唔到呢個價,臨走嘅時候見到日本人廚師,我主動叫佢份人多幾nice. #HSBC 信用卡 最近做緊優惠,精選下午茶二人套餐 $258#塚田農場#TST
維景伴塚田
Tea set $2百幾算親民,環境裝修,
我坐咗個係四人卡位對海景,
睇埋海景你去洲際食都要五百幾蚊,
你個海中玩二百幾蚊,
冇可能四季都做唔到呢個價,
臨走嘅時候見到日本人廚師,我主動叫佢份人多幾nice.
#HSBC 信用卡 最近做緊優惠,
精選下午茶二人套餐 $258
#塚田農場
#TST
2018-09-05
用餐优惠
信用卡優惠
2018-09-01 460 浏览
大假之一日同完老婆睇醫生响附近食埋飯先去接細路响呢間門口排咗十分鐘左右坐bar 枱見隔離枱嗰鍋.......都係散打算叫咗4樣,海鮮刺身chopped salad首先嚟個姐姐手推車你,枱上有數棵沙律菜,有少少刺身同dressing仲有把雙手刀,只見姐姐手起刀落攪吓攪吓劈咗差不多成個字先撈埋啲料頭落埋dressing,沙律終於上枱⋯⋯個菜切得好碎(好刀功)👍個沙律幾鮮味,但dressing略為鹹咗啲鰻魚炒飯上檯,味道一般⋯⋯鹽味炭燒走地雞⋯⋯一堆鷄粒擺响一塊熱石上面上枱感覺有啲似stone grill,雞粒肉身不錯(聲稱用日本鷄)但塊石太熱「煎」到啲鷄粒有啲燶影響口感⋯⋯梳乎厘玉子鳗魚燒原理同梳乎厘差不多,鰻魚切到細細粒,食落味道ok, 但第一次見梳乎厘唔識「冧」⋯⋯幾好兩條友四樣嘢埋單五嚿幾水,整體而言價格同食物一般,得個景。
大假之一日
同完老婆睇醫生
响附近食埋飯先去接細路
响呢間門口排咗十分鐘左右坐bar 枱
見隔離枱嗰鍋.......都係散打算
叫咗4樣,
海鮮刺身chopped salad

鰻魚炒飯上檯,味道一般⋯⋯

鹽味炭燒走地雞⋯⋯

梳乎厘玉子鳗魚燒

兩條友四樣嘢埋單五嚿幾水,整體而言價格同食物一般,得個景。

2018-08-26 519 浏览
超級咁難食,佩服個廚師可以咁難食,都唔明白點解咁多人話好食。個雞髀一大陣雪味,汁燒牛肉食落口乾真真,美人卷食落口好似食塑膠,明太子春卷完全冇明太子味,唔知食緊乜落口。鰻魚炒飯更加唔洗講,真係勁難食。其實係咪食緊份子料理🙄🙄🙄同朋友食左幾啖即閃
2018-08-23 3177 浏览
今天到海運大廈,上次食過天穴,麻麻地。今次食上次經過但未開門的塚田農場。去到才剛剛開門,門口的男侍應還在準備,也不管佢前面有兩抬客在等。我問佢有無window seat, 佢又吾答,帶我去到,就無乜禮貌話哩個算吾算啊!幾寸。其實大部分都有window seat,一家不錯環境的餐廳,就給這些沒有禮貌的侍應影響。睇過餐牌,本來想叫壽司,但睇完openrice,大部分都寫美人窩,有雞和牛,今次選了雞。但有一個不好,就係點餐已經要你點埋餐茶,到最後都已經凍曬啦!!!好快D 食野來啦,湯底原來是雪過,所以表面好滑,可能就係咁似美人塊面,叫美人窩。在裡面服務的兩個女侍應,爭番好多分,好好和主動親切的服務和介紹,告訴我門應該點食~什麼料都不放前先喝湯,因為會喝到真味,~然後放雞肉塊和雞肉膠,時間大概5分鐘~吃完才放菜~食曬最後才把白飯放落去煮~有三種醬料提供,但我覺得吾加好味D。~最後仲可以加湯飲,真係可以咖,正湯底好濃的雞味,侍應話雞是日本的,日本廚師每天會做湯,所以好膠好多骨膠原,正。雞塊好鮮,好有雞味,尤其是雞皮好有彈力。雞肉膠就普普通通。其他配菜都很新鮮。在食的時候,睇到門口有火光,原來是在

~什麼料都不放前先喝湯,因為會喝到真味,
~然後放雞肉塊和雞肉膠,時間大概5分鐘
~吃完才放菜
~食曬最後才把白飯放落去煮
~有三種醬料提供,但我覺得吾加好味D。

~最後仲可以加湯飲,真係可以咖,正

雞塊好鮮,好有雞味,尤其是雞皮好有彈力。
雞肉膠就普普通通。
其他配菜都很新鮮。

在食的時候,睇到門口有火光,原來是在燒雞和牛,侍應話係用炭火燒,難得,下次要試啊。

• 美人鍋
2018-08-18 385 浏览
Happy friday的聚會 當日上午先決定呢間店 當然是訂不到位了😢8:15到我諗等左一個鐘先入到 企到腳仔軟😂入到去只有bar台位 但都幾大既張台 朋友食過美人鍋覺得一般所以冇點 不過都好快選到野食 由於太餓就冇影餐牌即刻落單美人卷 點餐後好快就有 岩晒我地呢班餓鬼正常不過比較細份 可能係預你一口吃完點了cocktail 非常喜歡 不會只有甜味 如果可以得閒只飲杯野hea下就好 可惜呢間店太full柚子鹽拉麵🍜 唔太覺柚子味 不過雞肉圓幾好食炸粟米塔 朋友大力推介 雪糕配粟米好特別 如果有多點雪糕就好🙈 呢碟野食極都仲有 配cocktail 非常好梳乎厘玉子燒加蟹肉 不得了!朋友冇介紹錯 味係日本玉子燒既味道 不過又唔係咁硬咁實身 口感好滑 而且熱騰騰的😋😋我地三個人都食得好飽下 不過女人係有兩個胃 🤣 所以要點了甜品 丸子紅薯加雪糕 填飽左我地個胃 好滿足呀!而且呢到對正維港 景色一流!呢個價錢又有好野食又有景睇!正!

美人卷 點餐後好快就有 岩晒我地呢班餓鬼
正常不過比較細份 可能係預你一口吃完

柚子鹽拉麵🍜 唔太覺柚子味 不過雞肉圓幾好食

2018-08-09 382 浏览
剛巧提早6時吃晚餐,見不用排隊便試試。訂坐已滿,只剩下 Bar 枱位置,不過還不錯。枱夠深,食物都夠位置放,位置之間空間感亦足。首先點了雞脾湯麵,濃夠香濃,麵質也很好,不會太稔,也不會重麵粉味。雞脾夠大隻夠稔夠入味。另一點了梳乎厘蒸蛋,加了$10 加入蟹肉,夠新鮮熱騰騰,味道也不錯。炸雞雞肉是蠻嫩,外皮薄薄脆脆,配了2款不同的醬料,醬料則普普通通,明太子醬有點太酸。另外點了3款卷物,雞卷太淡,沒味道。另外三文魚卷及吞拿魚卷很不錯,當中的芝士是重點,帶出魚的味道,而且很幼滑,有回味感。最後點了甜點卷,也可以。這餐廳價格不錯,我們2人共吃了 $500,尖沙咀區是很合理的價錢。不過飲品則太高格價,我們沒點。
最後點了甜點卷,也可以。
2018-08-06 353 浏览
又一個Happy Friday night。呢個夜晚去試新嘢,未去先興奮!友人N 一早已經話要試美人鍋,所以未去已聽左幾次,而且一早book 左八點半嗰個時段!據聞六點三(or 六點半?!)都有一個入場時段,但放工去得泥應趕唔切,算了吧!雖然book左位,但都要等一陣先入到去。坐底見到個海景同menu 即刻忘憂,咩都係美人,出名既美人鍋,美人壽司,美人cocktail,美人卷... ... 最後兩個女仔叫一個美人鍋(日本走地雞嗰個),美人壽司同兩杯美人cocktail,食到最尾加左玉子梳乎厘。Cocktail 要小心選擇,小妹叫左Sakura,好清新,中意飲Mojito 又唔抗拒紫蘇菜味應該會超愛!友人叫左一杯有雪條既花巧野,有伏味。美人鍋好快到,泥既時候只見鍋裏有一舊啫喱狀既米白色物體,佢就係骨膠原既化身,開左爐之後佢就會慢慢溶。幾得意既!之後waitress 會幫忙先落雞件同雞滑,其他材料就自便。雞件係真係幾滑,但記得唔好煮太耐。最驚喜係腐皮大蔥,呢個配搭幾正!美中不足略嫌湯底頗濃,中意清淡既朋友可能會覺得咸,但整體泥講,值得一試的!美人壽司係卷物泥既,一碟有四件,叫左蟹肉嗰款,中

雖然book左位,但都要等一陣先入到去。

友人叫左一杯有雪條既花巧野,有伏味。

美人壽司係卷物泥既,一碟有四件,叫左蟹肉嗰款,中間加左薄蘿蔔片,好清新,女士每人兩舊食完唔會覺得好飽!

嗰晚同友人坐左兩個鐘,眼見附近幾枱都係三五知己去慶祝生日,諗緊同朋友去邊度慶生既你可以考慮下,特別係海景枱,幾個女仔真係okay既!

2018-08-05 310 浏览
前菜小吃叫咗米紙卷,睇落去好靚但食落就普通,蝦完全冇蝦味,為有寄望主角唔錯啦!嘢飲叫咗接骨木花青檸cocktail唔錯,好香青檸味同接骨木花好夾,給人夏天既感覺!主角終於上場啦,嚟咗個鍋入面放咗舊好似jelly 既嘢,慢慢煮到佢溶咗,職員將拎嚟既餸菜同配料都好細心咁一樣一樣慢慢咁擺好佢,砌得好靚,個湯真係好香濃,d菜同豆腐都吸收晒d精華,就咁睇好似個鍋唔算大,但原來都夠飽,下次去早d訂位既話就可以望住個海景。
2018-07-07