2019-05-25 334 浏览
終於有個Happy Friday 👏 為此推介好食小店豬軟骨真係好好食 咬落口好淋 皮薄肉滑 重點有d軟骨 有爽口感覺 不錯喔!😍不但只係豬軟骨 佢d菜多不在話下 煮得剛剛爽口唔老身呢點都幾欣賞 😗仲有小編至愛既蕃薯🍠好味好味咖哩汁多到呢 真係餸飯一流 但呢小編嫌佢飯太小 唔夠喉😂可能要再encore 多碟🤘🏻
終於有個Happy Friday 👏 為此推介好食小店
2019-05-23 312 浏览
住喺附近,日日都見呢間鋪大排長龍,今次終於嚟試吓,lunchtime時間嚟都排咗15分鐘,所以一入到去就已經諗好要食咩😂聽friend介紹帶咗佢招牌嘅豬軟骨7小時煮定食,一個飯同一碗湯。碗湯清清地,食得出冇落味精👍🏻個飯有兩大舊豬軟骨,一咬落去勁驚喜,啲軟骨部份已經煮淋到啫喱狀,真係好正!啲飯都食得出係珍珠米,沙律都幾好味😋食得出餐廳嘅誠意,係日式家常菜之選🥰不過要預咗會坐得有啲迫🙈整體嚟講呢間餐廳真係非常值得食,唔怪得咁多人排啦😀
2019-05-15
  • 豬軟骨七小時煮定食
2019-05-15 502 浏览
又來到天后的飯堂🙈🍽柚子親子丼這次選擇了日本傳統料理-親子丼。一上桌就聞到非常香的柚子粉,十分開胃🤤雞肉和雞蛋並沒有融合得很好,有一點分開上的感覺,但是雞肉嫩滑,而且份量多,輕易滿足我這個食雞獸😍蛋也用了比較多蛋白,相對來說比較健康,可是略嫌煮得過老,並不是滑蛋,但是味道仍然好吃。🍽慢煮7小時豬軟骨咖哩飯媽媽👩原來來了這麼多次都沒有嘗過鎮店之寶-慢煮豬軟骨,所以我立刻推薦她一定要試一下!果然不會失望,份量依然非常多🤤而且豬軟骨熬得非常入味,咬下去非常「淋」👍🏻另外配上大量蔬菜和蕃薯南瓜飯,又健康又好吃🤤
又來到天后的飯堂🙈

🍽柚子親子丼

🍽慢煮7小時豬軟骨咖哩飯

2019-05-15 612 浏览
好難得過黎呢一頭所以見到咁多食肆本身都唔知食咩好朋友推介呢一間坐忘於是就決定食佢晚飯時間都長期爆滿好好彩岩岩好有位 唔洗等!入到去位置比較逼但都唔會話坐得好唔舒服大部分人都推仲豬軟骨所以我就叫左豬軟骨定食而男朋友就叫左個黑芝麻牛肋野菜咖哩飯豬軟骨真係炆得超級無敵 “林”而且好入味 非常好食而且側邊嘅沙律菜都好新鮮呢個黑芝麻咖哩係我第一次食到嘅味道同一般嘅日式咖哩好唔同應該加左特別嘅香料而且我未食過牛肋條可以咁林真係好好食 連啲蔬菜都新鮮好味如果可以開一間係新界你話幾好好味到想日日都食一定有下一次!會再特登黎食的!
好難得過黎呢一頭
所以見到咁多食肆本身都唔知食咩好
朋友推介呢一間坐忘
於是就決定食佢

晚飯時間都長期爆滿
好好彩岩岩好有位 唔洗等!
入到去位置比較逼
但都唔會話坐得好唔舒服

大部分人都推仲豬軟骨
所以我就叫左豬軟骨定食
而男朋友就叫左個黑芝麻牛肋野菜咖哩飯

豬軟骨真係炆得超級無敵 “林”
而且好入味 非常好食

真係好好食 連啲蔬菜都新鮮好味
黑芝麻牛肋野菜咖哩飯

如果可以開一間係新界你話幾好

好味到想日日都食

一定有下一次!會再特登黎食的!
2019-05-09
豬軟骨七小時煮定食
黑芝麻牛肋野菜咖哩飯
  • 七小時慢煮豬軟骨定食
窩夫之前光顧過Camper's坐忘一次後,決定要帶蝦子餅去試試。窩夫上次吃過坐忘的豬軟骨後念念不忘,這次點了豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬($68),主角豬軟骨煮了七小時後肉質很軟很腍,吃到啫喱狀的軟骨,骨膠原豐富,烏冬口感不錯,湯底味道偏鹹,窩夫下次不會點烏冬,會點飯呢。蝦子餅點了椰香烤雞野菜咖喱飯($62),烤雞有水準,椰香味濃,飯裡加入了南瓜和粟米,賣相、口感和營養價值都大大提升,野菜亦非常吸引,新鮮味美,誠意推介。
豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬

椰香烤雞野菜咖喱飯

2019-04-07
椰香烤雞野菜咖喱飯
2019-05-10 263 浏览
豬軟骨野菜咖哩飯 ($69) 慢煮左7小時既豬軟骨好入味好冧, 加上好健康既蕃薯南瓜粟米飯 (全部都係我既最愛),配上一埋野菜食完咁多肉都唔會覺得好guilty呀😋輕鬆清哂成碟飯!但係位置就唔係太方便, lunch亦有好多上班族排隊,所以盡量早少少去呀! 朋友話鰂魚涌本店仲好食,下次有機會一定要去試><
2019-05-08 204 浏览
今日朋友話好想食咖哩野菜飯, 我話冇所謂你帶路啦。 哈哈,原來是"坐忘"! 我每次經過呢間餐廳, 無論午餐或晚餐時段,都見有人排喺門口等位。小店風格……當日午餐通通寫喺黑板上面。哦,原來朋友講嗰個咖喱野菜飯就係呢個, 佢嘅賣點係一碟飯包含十五款野菜。我見到好多枱都食緊, 應該都算係招牌菜!噚晚我食得唔多, 都幾肚餓,想有肉落肚,我揀咗"豬軟骨七小時煮丼"!以為呢個丼得幾件豬軟骨, 誰不知原來仲俾咗好多新鮮蔬菜伴飯! 經過七個鐘炆煮嘅豬軟骨冇令人失望, 肉質淋甜軟滑!單叫一碗有啲唔夠食,下次都係要叫套餐,食飽啲!
小店風格……當日午餐通通寫喺黑板上面。

噚晚我食得唔多, 都幾肚餓,想有肉落肚,
我揀咗"豬軟骨七小時煮丼"!
經過七個鐘炆煮嘅豬軟骨冇令人失望, 肉質淋甜軟滑!
單叫一碗有啲唔夠食,下次都係要叫套餐,食飽啲!

2019-05-02
2019-05-08 6818 浏览
意大利🇮🇹frd回港,梗係要一齊食好西啦~搵搵下,各自中間點喺炮台山,所以搵到坐忘。專食日式咖哩,唔食辣可以食忌廉汁~ 蔬菜選擇比較多,好健康。但排隊條龍長到呢......食沙律拌溫泉蛋,仲有三個醬。一個蕃茄醬,一定唔係茄膏,因為門口寫明食物No MSG, No Addictives~ 食落茄味自然,唔會特別酸或甜,但好有蕃茄鮮味 😋 另外仲有淡芥末醬同麻醬。我地三個醬同溫泉蛋都撈晒,撈起撈起~ 蔬菜都非常新鮮好食 👍🏻朋友食芝麻咖哩牛肋飯,請我食幾件~ 牛肋肉好軟腍,濃牛味 😋另外仲有食溫野菜咖哩豬頸肉飯、溫野菜咖哩豬軟骨飯,賣相好日本~ 而且份量都幾多❣️我自己就食雜菌雞忌廉湯烏冬,好大碗呀😍 日式忌廉汁,雜菌香味濃郁,雞肉大件得嚟好滑好入味,烏冬又夠煙靱😋😋👍🏻不過杯japanese yogurt drink就真係唔多掂~ 淡如無味😖無論裝潢、擺盤,至食物味道,都完全係日本嘅一模一樣 😲🤩 肚餓快嚟食,唔好飲嘢~
意大利🇮🇹frd回港,梗係要一齊食好西啦~
搵搵下,各自中間點喺炮台山,所以搵到坐忘。

2019-05-07
  • 七小時慢煮豬軟骨定食
  • 黑芝麻牛肋野菜咖哩飯
濕漉漉的晚上,找來了一家收藏在口袋內良久的餐廳,由天后地鐵站走來大約十分鐘,雨下得又大又狂,未到埗先得過五關斬六將。 周六晚上六時多到來剛好有位,檯凳排得頗密,出出入入要較為小心,為了美味的食物倒不計較太多。 豬軟骨7小時煮野菜咖哩飯 $69 飯端來時是冒著煙的好有生氣,五顏六色的野菜加上混進蕃薯粟米的珍珠飯,光是那視覺效果已令人胃口大開。豬軟骨炆得十分軟稔入味,軟骨入口即融像啫喱,不過個人不算太喜歡這口感,像吃肥膏有點膩。 蕃茄牛肋野菜咖哩飯 $64 相對之下就更喜歡這一道,野菜表面有略燒過的痕跡,新鮮爽甜,討喜;咖哩香料味重,比起豬軟骨多了一份蕃茄甜甜酸酸的香氣。 這裡沒有花巧的擺盤裝修,也沒有用上矜貴獨特的食材,但越是看似普通簡單越能吃出小店的用心,值得支持。

豬軟骨7小時煮野菜咖哩飯 $69

蕃茄牛肋野菜咖哩飯 $64

2019-03-09
2019-04-28 361 浏览
銅鑼灣放假時間好多人行行吓去左天后附近食都有幾多選擇唔洗等好耐今次等左5分鐘就入到去.呢一間係日本人開既小店餐牌好靚(有種手寫既感覺)份量好足好大碟好多配菜.一開始叫左最出名既豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯🍛豬軟骨真係慢煮,好腍好入味差唔多係入口即溶個咖哩汁係日式咖哩,唔會太辣但係兩樣野都濃味,未算超夾可能分開食比較好~伴碟好多菜,夠飽肚.我地仲叫左一個忌廉雞肉烏冬雞肉質地同味道都ok烏冬唔係10$幾包果d cheap cheap烏冬食落都彈牙既係個忌廉汁太咸 咸到要飲水如果個汁改左就好食~
銅鑼灣放假時間好多人
行行吓去左天后附近食

都有幾多選擇唔洗等好耐
今次等左5分鐘就入到去
呢一間係日本人開既小店
餐牌好靚(有種手寫既感覺)
份量好足好大碟好多配菜
一開始叫左最出名既豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯🍛
豬軟骨真係慢煮,好腍好入味

差唔多係入口即溶

個咖哩汁係日式咖哩,唔會太辣

但係兩樣野都濃味,未算超夾

可能分開食比較好~
伴碟好多菜,夠飽肚

我地仲叫左一個忌廉雞肉烏冬
雞肉質地同味道都ok

烏冬唔係10$幾包果d cheap cheap烏冬
食落都彈牙既
係個忌廉汁太咸

咸到要飲水
如果個汁改左就好食~
豬軟骨七小時慢煮野菜咖哩飯🍛
忌廉雞肉烏冬
2019-04-27 299 浏览
因為不想再光顧大型連鎖餐廳所以今次就到天后附近試一試平民小店因為今次在網上見到話會好多人排隊所以我同朋友係大約6點半就到了餐廳如果想試嘅朋友要留意一下呢間餐廳大約7:30就開始要排隊如果店內坐滿了人環境都算逼但我覺得性格比高值得一試!我同朋友分別點了豬軟骨咖哩撈烏冬和牛油燒汁雜菇烏冬烏冬方面:選用了日本扁身烏冬豬軟骨咖哩撈烏冬: 日式甜咖哩,豬軟骨好大舊,一碗有兩舊,女仔會食唔哂!豬軟骨炆得好林,好入味,咖喱唔傑,好黎做撈烏冬岩岩好!$79一碗係銅鑼灣黎講唔算貴!牛油燒汁雜菇烏冬: 牛油味濃,但朋友話放太耐會變得好咸,建議食快d
因為不想再光顧大型連鎖餐廳

值得一試!

我同朋友分別點了豬軟骨咖哩撈烏冬和牛油燒汁雜菇烏冬

烏冬方面:選用了日本扁身烏冬

2019-04-21 443 浏览
每個月都一定要來訪這間天后的小店。店面不大,一定要搭枱而且空間比較狹窄。可是,它天然健康的味道依然吸引我常常來。🍽烤雞沙拉當大家都會叫豬軟骨的時候,我更偏好它的烤雞。不但份量多,而且雞腿肉烤得香嫩🤤沙律菜非常新鮮,配上芥末芝麻醬,辣辣得很出味👍🏻🍽豬軟骨(side dish)當然我也不能放棄它馳名的慢煮豬軟骨,所以我和男友🐽也另外叫了一份豬軟骨share🤤長達7小時令它的軟骨變得黏黏得,是骨膠原滿滿的味道啊☺️醬汁十分入味,從來不讓人失望👍🏻

🍽烤雞沙拉

🍽豬軟骨(side dish)
2019-04-21 279 浏览
經常出街食飯都係多肉少菜🥬有時都想食得健康啲🤓.見到menu 上見有呢個野菜咖啡飯就想試下😏店主標榜用左15種野菜🥬🌽🥕食落係經過烤或炒過令蔬菜有唔同口感加埋日式惹味咖喱少少辣辣地又同時品嚐到蔬菜既甜味,比起肉食,都有份滿足既感覺👍🏾.可以一餐食到食到咁多種蔬菜經常出街食飯既朋友仔推薦一試😋.人均消費:$60
經常出街食飯都係多肉少菜🥬
可以一餐食到食到咁多種蔬菜
經常出街食飯既朋友仔推薦一試😋

人均消費:$60
2019-04-14 298 浏览
我冇食有好多foodie推介嘅豬軟骨咖喱 反而試咗個廣島蠔雜菇咖喱飯 (價錢好似係HKD70幾) 平時食開嘅日本咖喱係偏甜 呢碟咖喱就係甜甜哋但帶少許辣 雖然份量幾大 不過多餸少飯係幾啱我喎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️只收現金▫️店舖裡面係冇廁所㗎 最近嘅廁所係位於店舖斜對面個街市
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️只收現金
▫️店舖裡面係冇廁所㗎 最近嘅廁所係位於店舖斜對面個街市
廣島蠔雜菇咖喱飯
2019-04-14 260 浏览
會黎呢間舖,主要係公司就係附近,每次經過都大排長龍,想食都唔容易,要有心理準備排一排隊。今日一夠鐘放飯,就同同事黎到舖頭排隊,黎到前面有7個人,以為要排好耐,但其實好快就入得豬軟骨七小時煮丼 同事大推呢度既豬軟骨,形容非常紋到非常淋!! 所以當然要試豬軟骨。豬軟骨的確非常淋,即使入面有肥膏,但肥而不膩,唔會有油既感覺,豬軟骨輕輕一按,肉已經可以分離,而且唔會乾,味道方面非常入味,食得出真係紋左好耐時間,可惜味道唔係我鍾意既。不過這是個人的問題,唔係餐廳做得唔出色,只係個人鍾意甜d既滷水味推介指數

推介指數