2018-07-22
媽子平時好少食台灣野,而且點心又係佢杯茶,呢間啱晒同佢黎撐枱腳。估唔到勁多人,好彩佢有兩層。先黎個午市二人餐,二百零蚊望落都幾豐富,可以㨂一個小食,兩個小菜,仲有老火湯,飯麵同甜品,望落都幾抵食。咁難得出城,點止叫咁少,我地最鍾意就係流沙包。✨招牌極品流沙包: 搣開個顏色勁橙,真係好似咸蛋黃咁既色。佢個質地比較杰身,所以流出黎既效果唔算澎湃,但個饀真係勁香咸蛋黃味👍🏻 如果個包可以再鬆軟d 就滿分。✨冰鎮南非鮮鮑魚:鮑魚好爽口唔會韌,食落透心涼,上面有個酸酸地既汁,都幾得意。食完個前菜就開始我地既二人餐,先黎個原蛊老火湯。✨一向勁鍾意飲湯~呢個菜乾煲豬𦟌豬肺湯無令我失望。材料好足~好香既菜乾味,無味精感,好有住家feel~~✨海瓜子: 原來即係炒蜆,個汁甜甜地我幾鍾意,仲有好香既九層塔味。個蜆都幾多,肉質鮮味飽滿。✨三杯雞: 醬汁都幾濃,雞肉算嫩滑惹味,而且好香九層塔既味道,連d 蒜頭都好香。✨蛋黃小卷:外層魷魚圈,入面包住咸蛋黃蓉,青豆等等。點埋沙律醬似食緊沙律,不過幾香咸蛋黃味。✨肉燥飯:肉燥係一粒粒差唔多大既正方形,有肥有瘦,肥膏位置比較多,撈飯唔錯幾好食,但香口得黎都幾邪惡。✨
咁難得出城,點止叫咁少,我地最鍾意就係流沙包。
招牌極品流沙包
食完個前菜就開始我地既二人餐,先黎個原蛊老火湯。
老火湯
海瓜子
三杯雞
✨紫米露: 好耐無食過紫米露,多數酒樓送親d 糖水唔係紅豆沙就係綠豆沙。呢個味道好香甜,紫米唔會太韌,入面仲有煲到好腍既芋頭粒,真係好滿足,實在係飽到今晚都唔使食~~
紫米露