2018-09-17 109 浏览
圓山台灣料理今次應約朋友的邀請,來到圓山台灣料理共進晚餐。☺台南肉醬豆腐 (自選四道風味 $328)這道菜看似平凡卻充滿台灣住家風味,教人不能少看。清淡的豆腐和香濃的肉醬,加上九層塔和辣椒作配菜,為一道平凡的肉醬豆腐埋下令人驚豔的特色。台式炆海石斑魚 (自選四道風味 $328)炆石斑魚需另外加錢,但絕對物有所值。石斑先“走油”令魚皮脆口,但肉質未見變老,趁熱夾起,淡淡的魚香味隨即四散,嚐起來鮮甜細嫩,加上醬汁的溫度,吃起來分外開胃。配菜用上苦瓜,夾上炆魚,無疑是送飯最佳拍擋。三杯雞 (自選四道風味 $328)三杯雞以砂煲上菜,甚有風味,砂煲餘熱把麻油香味揮發得更徹底,令雞件吃起來更有香味。🤤雞件微煎鎖住肉汁保持鮮嫩,醬汁鹹中帶甜可口,咬落外脆內滑,再為雞件添分不少。海瓜子 (自選四道風味 $328)蜆肉鮮甜肥美,醬汁鹹甜適中又帶微辣,連蜆肉一同放入口中,配上一口白飯,正是“恰到好處”的表現。另外,亦少見有“未開口”的生蜆,吃起來分外滿足。😆😄今次點的四道菜,醬汁以甜和鹹為主色😆,配搭擔仔面和白飯一流。在保留台南味道同時也為港人口味作調較,而且也把醬汁做得又多又濃,正好迎合口味一貫較重
圓山台灣料理

今次應約朋友的邀請,來到圓山台灣料理共進晚餐。☺

台南肉醬豆腐 (自選四道風味 $328)

台式炆海石斑魚 (自選四道風味 $328)

三杯雞 (自選四道風味 $328)

海瓜子 (自選四道風味 $328)

今次點的四道菜,醬汁以甜和鹹為主色😆,配搭擔仔面和白飯一流。在保留台南味道同時也為港人口味作調較,而且也把醬汁做得又多又濃,正好迎合口味一貫較重的港人。👍👍
2018-09-15 97 浏览
係尖沙咀放飯選擇真係多,本來諗住食老麥,跟住突然發現餐廳,見到餐牌啲價錢好似都ok,係openrice睇左一陣,最終決定去呢間餐廳,地方都算幾大,但員工好有熱心招呼我地,都幾貼心湯底店員強烈推薦我地叫個肉燥飯食下,不過上枱之後我地都發現個肉燥飯真係好唔錯下,店員話肉燥飯用嘅肉,係新鮮野黎架,入口肉味真係好濃下夠晒香味。豆腐花呢度嘅豆腐花雖然係熱食,不過都真係有啲意思,份量足之餘,師傅係客人叫前會先撞架,真係都幾貼心,等客人叫嘅時候,入口唔會有怪味貼心嘅服務再加埋好多唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
湯底
豆腐花
貼心嘅服務再加埋好多唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
2018-09-14 103 浏览
成日黎圓山飲茶食點心,今次特意約朋友上黎試下食晚飯。場地闊落,氣氛如中式酒樓般熱鬧,D姐姐服務態度超正。😆三杯雞 (自選四道套餐)🐔雞肉呈深棕色,完全吸收了醬汁,味道鹹中帶甜,非常開胃。雞肉的肉質鮮嫩,😆😃咬落外脆內滑,非常惹味。。。海瓜子 (自選四道套餐)蜆肉超級肥美!☺ 香甜的醬汁完整地鎖在肉裡,咬落去個下,隨即在口腔內爆出,且超彈牙😆。。。台式炆海石斑魚 (自選四道套餐 另加$138)趁熱夾起,淡淡的魚香味隨即四散。魚的肉質潔白細嫩,味道鮮味。鹹鹹甜甜的醬汁令人開胃,不知不覺送了半碗飯。另外,魚的份量超足,足有十二寸長。。台南肉醬豆腐 (自選四道套餐)豆腐香滑,搭配上濃濃的肉燥醬,送飯一流。令人驚喜的是,當中混合了一些辣椒籽,整體而言微辣,令胃口大增,有利於下飯。。。。擔仔麵 $25麵的口感彈牙,搭配肉燥醬一流。

三杯雞 (自選四道套餐)

🐔雞肉呈深棕色,完全吸收了醬汁,

三杯雞

海瓜子 (自選四道套餐)

海瓜子

台式炆海石斑魚 (自選四道套餐 另加$138)

趁熱夾起,淡淡的魚香味隨即四散
。另外,魚的份量超足,足有十二寸長。
台式炆海石斑魚

台南肉醬豆腐 (自選四道套餐)

台南肉醬豆腐

台男肉醬豆腐

擔仔麵 $25
擔仔面

麵的口感彈牙,搭配肉燥醬一流。
海瓜子
台式炆海石斑魚
台南肉醬豆腐
台男肉醬豆腐
擔仔面
2018-09-11 211 浏览
好耐之前已經嚟過圖山呢間台灣餐廳,仲記得上次叫個流沙奶黃包,好好食!一直都好想再試下。今晚又相約幾位好友喺諾士佛臺Happy Hour, 一掃過去一星期的工作壓力。飲完嘢又嚟到圖山食飯。首先叫咗個前菜雙拼,有台式鴨舌同蛋黃小卷。因為我本身唔食鴨舌,所以無法評論呢道菜,不過個蛋黃小卷就幾特別。貌似切片嘅雞蛋,不過蛋黃同蛋白嘅比例同一般雞蛋好唔同,蛋黃佔大部分,沿邊先係蛋白,食落先知道原來白邊係魷魚,入面係咸蛋黃同蔬菜粒嘅混合!上網睇過原來先將咸蛋黃、蔬菜粒切碎,再將魷魚筒煮熟,釀入蛋黃料,再蒸全熟!呢d真係手工菜,美觀又好食,無乜地方食得到!麻油雞湯亦係台灣特色菜之一,當然唔可以唔叫啦。一大碗雞湯每個人分到三碗!上枱時好香麻油味,湯頭清徹,味道有少少甘甘地,雞肉嫩滑,一碗落肚即時覺得胃部暖暖的,好舒服!朋友嗜辣,我哋都叫咗個水煮魚。我個人唔算好食得辣,但覺得呢味水煮魚味道好有層次,唔係死辣,佢辣得嚟又未致於令人流晒口水鼻涕。佢係有一種香味,好有層次慢慢滲出嘅!另外魚片嫩滑,入面仲有芽菜,水晶粉,薯仔等,好豐富!最後仲有一碟簡簡單單的台灣A菜,平衡翻日常纎維需要!事隔多年再幫襯,依然保持水

最後仲有一碟簡簡單單的台灣A菜,平衡翻日常纎維需要!
事隔多年再幫襯,依然保持水準!
2018-08-26
2018-09-09 57 浏览
今次來到食圓山台灣料理,由於我朋友本來是一個很愛吃台灣菜的人,到臨時,看見台灣與香港茶樓結合的裝潢,真是十分新奇。這個拼盤作為前菜,真是一個十分開胃的選擇。海哲彈牙爽口,再拼上青瓜的清新口感,同時拼起一起食,口感層次一流。另外,很小機會看見十分大的鴨舌,值得一試!這道聖子賣尙美觀,當中配上獨特的芡汁,價錢適中,口感也是十分爽口。再加上,菜餚中有小辣的味道,喜歡食辣的你,定必會食上癮!魯肉飯簡直係必食之作,不吃的話也難以走出這餐廳的門口,這飯的分量對我而言,剛剛好,不多不少,性價比不錯!像我之前提及,這不竟融入了香港茶樓的元素,我忍不住點了一個芒果布丁,真是一次滿足了我食台灣菜及香式甜點的願望,啖啖果肉,正!

2018-08-26
2018-09-09 1367 浏览
今晚同朋友來尖沙咀想食台灣菜,呢間圓山台灣料理出名是正宗台灣菜,就同朋友訂枱來食下,估唔到咁大的餐廳入面都满晒座,人山人海,好熱鬧。四人套餐款式眾多,好吸引,價錢又相宜,我地決定叫呢個餐。先黎拼盤,鹽水鴨肉質厚實,少少鹹味,咬落清甜,蠔油生腸,生腸軟稔爽口,蠔油味道好夾,入面仲有少少粉粉地,有口感,麻辣鴨舌係必食之選,麻得黎又唔會太辣,又夠入味,鴨舌爽脆可口。台式黃花魚,表鋪有麻婆豆腐,底係炸過的黃花魚,肉質鮮甜嫩滑,辣辣地好入味。台灣滷肉,大大舊的半肥瘦豬肉,滷水汁夠入味,甜甜地豬肉炆得十分淋身同入味,咬落香味散發,油脂味香濃。台式蚵仔煎,蚵仔份量多,鮮甜嫩滑,蛋煎得剛好熟,蛋香十足。屏東小炒,用咗多款配料一齊炒,有韭菜,魷魚絲,蝦乾等,味道惹味。基隆花枝羹,湯底夠濃稠,味道鮮甜,花枝大粒彈牙。蒜蓉炒油麥菜,新鮮爽脆,炒得剛好熟,油綠色。套餐包的肉燥飯同擔擔麵,味道惹味,肉燥夠入味。原桶撞豆腐花,奶白嫩滑,原木桶上,豆腐味濃郁。
四人套餐款式眾多,好吸引,價錢又相宜,我地決定叫呢個餐。
台式蚵仔煎,蚵仔份量多,鮮甜嫩滑,蛋煎得剛好熟,蛋香十足。
基隆花枝羹,湯底夠濃稠,味道鮮甜,花枝大粒彈牙。
蒜蓉炒油麥菜,新鮮爽脆,炒得剛好熟,油綠色。
套餐包的肉燥飯同擔擔麵,味道惹味,肉燥夠入味。
原桶撞豆腐花,奶白嫩滑,原木桶上,豆腐味濃郁。
2018-09-06 1094 浏览
今晚黎到食呢間台灣菜比較特別,一般去食開既台灣菜都係小店,細細碟,以小食、滷肉飯等作為主打,同埋價格較便宜的。而呢度係類似中式酒樓,以小菜為主,適合大班人黎食的。同朋友兩個人黎到,我地決定揀套餐,價格實惠,四個餸$328,而且份量都幾足料。三杯雞 (自選四道風味菜套餐 $328)三杯雞原煲上既時候仲”咋咋聲”咖打開煲蓋就已經聞到九層塔香味撲鼻,仲有大量厚薑片、乾蔥等配料,味道濃郁。雞肉肉質嫩滑,每件斬得大小剛好,又唔多碎骨。台灣滷肉 (自選四道風味菜套餐 $328)滷肉脂肪豐富,非常鬆化並令口腔充滿油香,滷水汁是傳統台式帶微甜的,另外加左八角令層次更為豐富。仲有豆卜墊底,索曬所有汁既精華,一咬爆汁麻婆豆腐 (自選四道風味菜套餐 $328)麻婆豆腐比想像中辛辣,採用了滑豆腐,醬汁稠身,同埋較濃味。整體黎講調味都落得幾重手,需要送白飯一齊食,平衡番個味道。干煸四季豆(自選四道風味菜套餐 $328)四季豆以蒜頭、豬肉碎等爆香,炒至軟身,味道一流。擔仔米粉 $25湯底加了肉燥及滷汁,口感爽滑,份量適合一人享用。肉燥飯 $25香軟白飯淋上大量滷汁,唔洗再加餸已經好夠味,醬汁與豬肉一起熬煮後帶骨膠

同朋友兩個人黎到,我地決定揀套餐
,價格實惠,四個餸$328,而且份量都幾足料。

三杯雞 (自選四道風味菜套餐 $328)
三杯雞原煲上既時候仲”咋咋聲”咖

台灣滷肉 (自選四道風味菜套餐 $328)
台灣滷肉

麻婆豆腐 (自選四道風味菜套餐 $328)
麻婆豆腐
麻婆豆腐

干煸四季豆(自選四道風味菜套餐 $328)
干煸四季豆
四季豆以蒜頭、豬肉碎等爆香,炒至軟身,味道一流。

擔仔米粉 $25
擔仔米粉
擔仔米粉
湯底加了肉燥及滷汁,口感爽滑,份量適合一人享用。

肉燥飯 $25
肉燥飯
香軟白飯淋上大量滷汁,唔洗再加餸已經好夠味,醬汁與豬肉一起熬煮後帶骨膠原的黏稠口感係我最愛。

餐牌
干煸四季豆
2018-09-04 200 浏览
放工係尖沙咀等埋同事食晚飯,就在公司隔離的圓山。食過幾次,好味又唔貴。 晚飯時間頗熱鬧,坐低立刻點菜,好不容易揀定左食乜嘢,大家都飢腸轆轆,等上枱。 魯肉飯先黎,雖然未有餸,但因為太餓的關係,簡單的飯汁配飯食,加埋肉碎,已經好好食。 龍蝦芝士麵龍蝦大大嚿而且肉厚,基本上一挑出個殻,就係彈牙的肉。加上個芝士汁好濃,所以好入味。 五味魚開頭以為是蒸魚,原來唔係,樣子似甜酸炸魚,個樣炸得堅挺有神。另外魚身炸得好脆,加上甜酸汁,送飯一流,食唔停口。 因為唔知道五味係甜酸炸魚,所以唔小心點多咗個咕嚕黑豚肉。叫得咕嚕肉,嚿嚿都係肉黎,仲要唔肥,加上菠蘿等,好惹味!原本點左阿里山竹筍,但因為賣晒,所以我哋轉左個小炒。入面有蜆肉、蝦米、魷魚仔,加埋韭黃,小小撮用來送飯,過下口癮。食唔夠最後仲點多咗個炒菜油菜,爽脆鮮嫩! 個胡椒蝦不得了,小小的一鍋,以為份量唔多,但係入面至少有五六隻大蝦,而且隻隻都好肥大。胡椒好香,所以離遠已經聞到楜椒的香味,同事一個人食咗三大隻。 甜品必點的棗黃糕次次黎都食,新鮮熱辣蒸出黎,粒粒都煙韌有彈性,而且有紅棗香。配埋個足料紫米露,簡單

甜品必點的棗黃糕次次黎都食,新鮮熱辣蒸出黎,粒粒都煙韌有彈性,而且有紅棗香。配埋個足料紫米露,簡單又滿足!

圓山雖然門口小小的不起眼,但其實好多藝人都不時黎幫襯,可見水準有質素。
2018-08-15
  • 魯肉飯,
  • 龍蝦芝士麵,
  • 五味魚,
  • 咕嚕黑豚肉,
  • 胡椒蝦,
  • 棗黃糕
2018-09-04 86 浏览
這間餐廳雖然經常經過,但一直都未試過,終於有時間去試試。一坐底已有前菜,是我最愛的青瓜,簡單的冰鎮蒜頭青瓜非常爽脆,令我胃口大開。本身想點半隻宮庭蔥油脆皮雞,可惜已經賣完,可想而知受歡迎的程度有多高,最後選了很有台灣特式的三杯雞。煲來到,香味緊隨而來,雞非一般的入味惹味,而且肉質滑!份量兩至三人就剛剛好。之後還叫了宮保蝦仁。用了大量花生和蒜去炒,令蝦仁生色不少,而且蝦仁份量不少,炒得不會太乾身,火喉剛好。台式魚香茄子,它跟廣式不同的是有點酸酸的味道,很特別的,送飯不錯。香港很難得會有台式的餐廳是吃台菜,我以後知道多一個好地方了。
這間餐廳雖然經常經過,但一直都未試過,終於有時間去試試。

煲來到,香味緊隨而來,雞非一般的入味惹味,而且肉質滑!
份量兩至三人就剛剛好。

之後還叫了宮保蝦仁。

• 三杯雞
  • 宮保蝦仁
2018-09-04 135 浏览
好耐冇去台灣喇,勁掛住台灣嘅美食,好想再食返台式嘅味道!前排經過尖沙咀,見到一間叫圓山台灣料理嘅食店,於是返去search下睇下食啲咩嘅先。睇過餐牌又覺得好似幾啱食喎,好啦,一於去食先。 book咗位,所以唔使等就入得喇。我哋被安排坐一樓,地方唔算大,有細圓枱同大圓枱,感覺似中式嘅酒樓。店內有幾部電視,我哋坐低冇耐就越嚟越多人喇。呢度嘅店員人手非常充足,基本上係邊個角度都見到店員,一舉手就會有人黎招待你,效率非常高餐牌有超多嘢食,大部分都係台式料理,另外仲有其他中式料理。種類包括特色台灣小食,海鮮,肉類,蔬菜,甜品等,應有盡有! 彰化鹽水鴨例牌份量都唔少喔,2個人食每人都食到好多舊。鹽水鴨夠入味,肉質結實,而且好鮮嫩!配埋白醋食味道更佳!炒海瓜子呢個餸係我主打要食嘅!事關實在太掛住台灣炒海瓜子嘅味道,一定要再食返呀!果然冇令我失望,真係台灣嘅味道呀!比起平時食開嘅豉椒炒蜆,我更鍾意台式味道。個汁唔會搶咗蜆嘅鮮味,蜆肉亦都好新鮮,無沙,呢個係超級推介!!紅槽炆豬手豬手大大隻啖啖肉,炆得好林好入味,食曬成碟都唔覺得膩台南擔仔麵 面嘅湯底好濃郁,麵條軟硬適中,同肉碎一齊食口感豐富,好味到連

餐牌有超多嘢食,大部分都係台式料理,另外仲有其他中式料理。

種類包括特色台灣小食,海鮮,肉類,蔬菜,甜品等,應有盡有!

紅槽炆豬手
豬手大大隻啖啖肉,炆得好林好入味,食曬成碟都唔覺得膩

台南擔仔麵
面嘅湯底好濃郁,麵條軟硬適中,同肉碎一齊食口感豐富,好味到連湯都飲埋

台灣燥肉飯
燥肉入晒味,個飯加埋醬汁一齊食非常正

燥肉飯

最後叫埋個甜品,椰汁紅豆糕。
上枱凍冰冰,軟硬度整得啱啱好,唔會太實或者太稀,甜味亦都適中

椰汁紅豆糕

想食正宗台灣菜嘅朋友不妨嚟食,呢道坐得舒服,服務又好,唔錯呢
燥肉飯
椰汁紅豆糕
2018-09-01 79 浏览
今日收工同屋企人去尖沙咀嘅台式餐廳 - 圓山台灣料理。 餐廳就喺美麗華諾士佛臺附近,相當便利。一去到,職員已經好熱心咁帶我哋入去喇,仲成個用餐期間都好有禮貌,值得一讚餐前小食有小魚乾,相當惹味一點完餐,唔洗幾耐已經上菜喇。第一樣就係鹽水鴨,我哋叫左例牌,一上到以為偏少,但其實食落兩個人剛剛好。鴨嘅肉質好鮮甜而且一d肥都冇,仲要俾咗脾既部份我哋,真係好好彩第二樣喺海蚻,好爽脆而且醬汁相當夾,當前菜真係一流第三樣係南瓜鮑片,呢個係今餐最出色既一樣菜鮑魚大大片,而且夠哂鮮味,絕對唔會鑵頭咁有腥味,南瓜甜得黎仲好爽口,而且佢連埋少少皮一齊炒都好好味,唔知係咩品種南瓜黎呢?第四樣係台灣香腸,煎得好香口,連埋蒜頭食真係天衣無縫食咗咁多好野,當然要叫下菜同白飯一齊食喇最後要讚嘅係餐廳仲要免費上網,對我用平價上網plan簡直係完美呀總括黎講,圓山絕對適合一家人/三五知己一齊黎飯聚食好嘅,值得推介
今日收工同屋企人去尖沙咀嘅台式餐廳 - 圓山台灣料理。

餐廳就喺美麗華諾士佛臺附近,相當便利。

餐前小食有小魚乾,相當惹味

第二樣喺海蚻,好爽脆而且醬汁相當夾,當前菜真係一流

第三樣係南瓜鮑片,呢個係今餐最出色既一樣菜

第四樣係台灣香腸,煎得好香口,連埋蒜頭食真係天衣無縫

食咗咁多好野,當然要叫下菜同白飯一齊食喇

2018-08-31 1110 浏览
店鋪位於尖沙咀the ond附近,四通八達。四人坐位寬敞舒適,乾淨俐落,燈光明亮。四人套餐B Hkd788拼盤: 鹽水鴨、蠔油生腸、麻辣鴨舌麻辣鴨舌濃味香口,鴨舌彈牙爽口,辣中帶麻,異常過癮。生腸彈牙爽口,蠔油作吊味,簡單好味。屏東小炒基隆花枝羹台灣滷肉店家以腩肉作主料,配上香濃滷汁炆至入味,咬下肉質肥美爽口,油脂分佈平均,大大推薦。台式蚵仔煎台灣炒A菜台灣A菜又名油麥菜,清菜爽甜。豆瓣台式黃花魚一道菜可嘗兩種口味,麻婆豆腐及煎黃花魚。麻婆豆腐醬汁稠密度適中,豆腐入口香滑,豆香濃郁,味道辣而香。煎黃花魚魚皮微脆,魚肉香而不腥,入口結實無骨。擔仔麵肉燥飯與台灣的肉燥飯有點不一樣,像魯肉飯多點,每粒細細四四方方,入口油潤爽口,肉汁滲入飯里,香滑惹味。即撞豆腐花hkd 88豆腐花肉眼看奶白細緻,入口滑溜水潤無渣,豆香濃郁清香幽雅。

店鋪位於尖沙咀the ond附近,四通八達。

四人坐位寬敞舒適,乾淨俐落,燈光明亮。

四人套餐B Hkd788

拼盤: 鹽水鴨、蠔油生腸、麻辣鴨舌

麻辣鴨舌濃味香口,鴨舌彈牙爽口,辣中帶麻,異常過癮。
生腸彈牙爽口,蠔油作吊味,簡單好味。

屏東小炒

基隆花枝羹

台式蚵仔煎

台灣炒A菜

台灣A菜又名油麥菜,清菜爽甜。

豆瓣台式黃花魚

一道菜可嘗兩種口味,麻婆豆腐及煎黃花魚。

擔仔麵

即撞豆腐花hkd 88
豆腐花肉眼看奶白細緻,入口滑溜水潤無渣,豆香濃郁清香幽雅。
  • 即撞豆腐花
  • 台灣滷肉
  • 黃花魚
2018-08-30 184 浏览
圓山台灣料理在尖沙咀屹立了很多年, 但可能門口比較細, 常常忽略了它的存在。今天與朋友經過, 擇日不與撞日, 就選了這裡作為我們的晚餐。餐廳用色溫暖, 靠牆的一邊設計成一個個小房, 一檯人也坐得舒適。今次叫了幾道菜。蜜桃咕嚕黑豚肉咕噜黑豚肉色香味俱全, 黑豚肉切成薄片、紅椒及青椒切成小方塊, 以黑豚肉入饌, 肉質彈性比普通西冷豬扒或梅頭更有口感。肉質頗鬆化之餘, 甜酸醬汁夠酸夠清神, 惹味開胃。屏東小炒皇小炒王都炒得乾身, 材料豐富又富屏東的特色, 有韭菜花、蝦米干、魷魚干、魚干與咸肉粒, 夠咸咸香香, 而且海鮮干的味道又透過快炒得以帶出, 鮮味都與韭菜花混合得天衣無縫。秘製麻油雞湯麻油雞是非常有名的產婦月子菜, 雖然朋友之中沒有產婦, 但想吃當然要叫, 充滿麻油香的滑嫩雞肉, 有酒的特殊香氣, 加上米酒的特殊香氣與老薑微辣的湯頭,一碗下肚後, 感覺非常補身樟茶鴨樟茶鴨屬熏鴨的一種, 經醃、燻、蒸、炸四道工序, 所以上菜的時間有點久。另外由於這道菜一般只是用幼小的鴨子, 所以感覺上不會太大份。但鴨肉上檯時色澤金紅,外酥裡嫩, 有芬芳的樟茶清香味和茶葉的特殊香味,煙香味濃。另外再配有饅頭
今次叫了幾道菜。

蜜桃咕嚕黑豚肉

以黑豚肉入饌, 肉質彈性比普通西冷豬扒或梅頭更有口感。
蜜桃咕嚕黑豚肉

肉質頗鬆化之餘, 甜酸醬汁夠酸夠清神, 惹味開胃。

屏東小炒皇

夠咸咸香香, 而且海鮮干的味道又透過快炒得以帶出,
屏東小炒皇

鮮味都與韭菜花混合得天衣無縫。

秘製麻油雞湯

麻油雞是非常有名的產婦月子菜, 雖然朋友之中沒有產婦,
秘製麻油雞湯

但想吃當然要叫, 充滿麻油香的滑嫩雞肉, 有酒的特殊香氣,

樟茶鴨

但鴨肉上檯時色澤金紅,外酥裡嫩, 有芬芳的樟茶清香味和茶葉的特殊香味,煙香味濃。另外再配有饅頭, 非常有特色
2018-08-29 138 浏览
圓山台灣料理在尖沙咀美麗華廣場旁, 餐廳環境都幾大, 坐得舒適。這次到訪, 除了是因為想吃台灣料理外, 更因為是平時的牛肉麵、炸雞扒已經吃到厭, 而且長輩們又想坐得舒服D, 見好評甚高, 所以就揀了這裡。炒海瓜子新鮮貝類十分香甜可口, 吃起來口感較脆、腥味較淡, 海瓜子的肉較肥厚,適合用於蒸煮或是汆燙後加蒜頭、九層塔、辣椒一起熱炒, 鹹鮮味十足,香氣撲鼻三杯雞超級下飯的三杯雞, 醬汁鹹中帶甜,有九層塔及黑麻油的香氣之餘又有米酒香,帶有光澤的雞肉色澤誘人, 湯汁香醇, 入味又不乾柴, 雞件鮮美嫩滑且惹味, 肉質不乾澀之餘, 嫩又入味。台灣滷肉滷肉是台灣經典傳統小吃, 這次叫了是一件件上的滷肉, 帶皮的五花肉雖帶點肥, 但肉滷得嫩又入味, 香噴噴滷肉與醬汁澆淋於豆腐上, 肉鮮醬香, 非常美味。五味鮮魚五味鮮魚有點像上海菜中的松子魚, 先把原條桂花魚炸一炸走一走油,再淋上酸酸甜甜的醬, 桂花魚炸得剛好不過老, 魚肉仍然保持鮮嫩, 沾五味醬享用,味道脆而鮮甜。

炒海瓜子

適合用於蒸煮或是汆燙後加蒜頭、九層塔、辣椒一起熱炒,
炒海瓜子

鹹鮮味十足,香氣撲鼻

三杯雞

帶有光澤的雞肉色澤誘人, 湯汁香醇, 入味又不乾柴,
三杯雞

雞件鮮美嫩滑且惹味, 肉質不乾澀之餘, 嫩又入味。

台灣滷肉

滷肉是台灣經典傳統小吃, 這次叫了是一件件上的滷肉,
台灣滷肉

帶皮的五花肉雖帶點肥, 但肉滷得嫩又入味,
台灣滷肉

香噴噴滷肉與醬汁澆淋於豆腐上, 肉鮮醬香, 非常美味。

五味鮮魚

再淋上酸酸甜甜的醬, 桂花魚炸得剛好不過老,
五味鮮魚

魚肉仍然保持鮮嫩, 沾五味醬享用,味道脆而鮮甜。
2018-08-28 81 浏览
圓山台灣料理打正旗號食正宗台灣野,餐館同一般港式酒家一樣,座位夠闊落,整體上好整潔,而且有電視睇。位置喺美麗華廣場隔離,非常方便容易搵。呢到有好多台灣出名小吃,鴨舌係必叫,麻辣汁煮好入味,真係開胃小食。而佢呢到最好係你可以任揀兩個或三個小吃做拼盤,咁就可以試多啲野又唔會食唔哂。拼盤另一個小吃係蛋黃小卷,賣相好得意,係好有特色小食,外面蛋白係好煙韌彈牙,原來係魷魚,而入面釀左美味咸蛋黃,火腿同青豆。再蘸點沙律醬,又有另一番風味。水煮桂花魚,雖然超辣,食到標眼水(個人唔係太食得辣),但超惹味。同行好辣朋友話辣度好夠,好爽咁話。桂花魚啖啖肉,好鮮甜。入面仲有紅薯粉,超勁彈牙!樟茶鴨,鴨皮脆又薄,有好少脂肪層,而鴨肉有好特別香味,係因為用茶木煙薰過。配埋個饅頭食好正。