2011-03-15 11 浏览
七時去到,一說是兩位就被叫了進去完全不用等一直在想著應該在吃這裡的煲仔飯還是吃興記的結果還是聽你說,到那邊吃因為小菜比較多選擇呢那邊就只試試這裡的蠔餅!可能是太大期望吧?也可能是一時失準?蠔餅不太夠熱,算鬆脆可口的,蠔也新鮮但就是沒有那種剛炸出來新鮮熱辣的那種滋味紅色的是類似辣椒醬的醬料吧伴起來一起吃是襯的,帶出了蠔餅的鮮味但是吃得多是就覺得是太太太鹹了我們兩個人吃了個小的,$20,也算划算!味道是沒有想像中那麼令人讚嘆但整體來說還是不錯的香港小吃!這是我們第一次一起吃廟街 (:但是今天的你穿得特別漂亮卻被我帶了去這裡吃飯!哈哈哈
七時去到,一說是兩位就被叫了進去完全不用等
一直在想著應該在吃這裡的煲仔飯還是吃興記的
結果還是聽你說,到那邊吃因為小菜比較多選擇呢那邊
就只試試這裡的蠔餅!

可能是太大期望吧?也可能是一時失準?
蠔餅不太夠熱,算鬆脆可口的,蠔也新鮮
但就是沒有那種剛炸出來新鮮熱辣的那種滋味
紅色的是類似辣椒醬的醬料吧
伴起來一起吃是襯的,帶出了蠔餅的鮮味
但是吃得多是就覺得是太太太鹹了
我們兩個人吃了個小的,$20,也算划算!
蠔是鮮甜的,但是太多粉,醬料也不夠好太鹹,也不夠熱
味道是沒有想像中那麼令人讚嘆
但整體來說還是不錯的香港小吃!

這是我們第一次一起吃廟街 (:
但是今天的你穿得特別漂亮
卻被我帶了去這裡吃飯!哈哈哈
2011-03-14
2011-03-09 14 浏览
之前不嬲食開隔離果間. 不過見食評呢間好d 所以一路都想試呢間 次次黎都好多人 今次一早黎到 七點度黎~企係門口唔夠五分鐘都比人叫左入去 一人叫左一個飯 肉片飯+蛋同排骨飯 煲仔飯有飯焦丫 雖然得少少 但係已經好過隔離同牛頭角果間 阿姐仲好好人 教埋我地要焗下d飯先 叫左個什菜粉絮煲細煲左d 又貴 >< 下次都係飲湯好d..!! 平dd嘛~同埋叫左大蠔餅!!呢度既大蠔餅係隔離既兩倍 !!!!!!!!兩個人真係食到我投降 食完勁飽呢度d蠔餅仲好夠脆 好新鮮 男朋友都話下次要食返呢間 好味好多咁話喎~
之前不嬲食開隔離果間.
不過見食評呢間好d 所以一路都想試呢間

次次黎都好多人 今次一早黎到 七點度黎~
企係門口唔夠五分鐘都比人叫左入去

一人叫左一個飯 肉片飯+蛋同排骨飯

煲仔飯有飯焦丫 [感動]
雖然得少少 但係已經好過隔離同牛頭角果間
阿姐仲好好人 教埋我地要焗下d飯先

叫左個什菜粉絮煲
細煲左d 又貴 >< 下次都係飲湯好d..!! 平dd嘛~

同埋叫左大蠔餅!!
呢度既大蠔餅係隔離既兩倍 !!!!!!!!
兩個人真係食到我投降
食完勁飽
呢度d蠔餅仲好夠脆 好新鮮
男朋友都話下次要食返呢間
好味好多咁話喎~

2011-03-01
2011-01-14 8 浏览
未去過廟街食煲仔飯咖, 見天氣凍凍地, 同朋友去食下! 行到去已經好驚.....條龍太長喇......間嘢又唔係大, 個 friend 又未到, 等囉.....心想, 唔好食就打死我個 friend!!! 等左都有 20 分鐘, 有位喇!!!!!開飯!!!!!!!!叫左個蠔餅, 雞煲同埋一個煲仔飯. 蠔餅, 好似炸既咁....好油, 不過d蠔都幾大隻, ok!雞煲, 好好味, 好香, 雞又滑, good!!!煲仔飯, 好小嘢.....又無飯焦.......一般!!!!不過係天氣咁凍既日子食都幾正!!! 下天有無咁多人??
未去過廟街食煲仔飯咖, 見天氣凍凍地, 同朋友去食下!

等左都有 20 分鐘, 有位喇!!!!!

開飯!!!!!!!!

叫左個蠔餅, 雞煲同埋一個煲仔飯.

雞煲, 好好味, 好香, 雞又滑, good!!!

不過係天氣咁凍既日子食都幾正!!! 下天有無咁多人??
2011-01-13
2011-01-11 17 浏览
成日聽班friends講四季煲仔飯好好食,終於今晚襯凍凍哋一家三口走去試,諗夜啲去(八點鐘)唔使等,點知去到門口條人龍嚇死人,唯有照等等啲時侯見到炸檔阿姐手不停咁炸蠔餅,聞到都幾香坐底叫咗三個煲仔飯,啲飯唔係咁多飯焦兼冇乜香味,普通貨色但不得不讚蠔餅,非常脆口,真係外脆內軟,非常好味,所以我諗啲人等咁耐都係為咗蠔餅九點半走時條人龍依然咁長,真係為乜?
等啲時侯見到炸檔阿姐手不停咁炸蠔餅,聞到都幾香
坐底叫咗三個煲仔飯,啲飯唔係咁多飯焦兼冇乜香味,普通貨色
但不得不讚蠔餅,非常脆口,真係外脆內軟
,非常好味,所以我諗啲人等咁耐都係為咗蠔餅

九點半走時條人龍依然咁長,
真係為乜?
2011-01-10
2011-01-05 17 浏览
因為有exchange 朋友就快走所以我地相約去食煲仔飯!我地星期5仲要夜晚8點左右去..注定預左有排等...我地等左1個鍾45分鐘.....-_-1人1個煲仔飯我要左滑雞, 都ok geee.但講真又唔係話好值得排咁耐去食......而且我個個又未見有飯焦..食落好似普通盅飯咁geee..但蠔餅就有驚喜我地要左x-large!!哈哈但x-large都好似唔係好夠我地6個人食......食落夠哂脆口! 而且蠔仔都ok多...呢個就值得encore!btw未必再返黎食...只是ok吧..
因為有exchange 朋友就快走所以我地相約去食煲仔飯!
我地星期5仲要夜晚8點左右去..
注定預左有排等...
我地等左1個鍾45分鐘.....
-_-

1人1個煲仔飯我要左滑雞, 都ok geee.
但講真又唔係話好值得排咁耐去食......
而且我個個又未見有飯焦..
食落好似普通盅飯咁geee..

但蠔餅就有驚喜我地要左x-large!!
哈哈但x-large都好似唔係好夠我地6個人食......
食落夠哂脆口! 而且蠔仔都ok多...
呢個就值得encore!

btw未必再返黎食...
只是ok吧..
2010-12-15 9 浏览
8:30去到有好多人排隊, 但係都照等, 因為好似好多人讚好味。20分後終於可以入座, 叫咗:$20 細鴨蛋蠔餅 - OK, 炸得好脆, 食完即刻覺得喉嚨有啲痛$8 生菜 - 幾好, 全晚我覺得最好, 不過呢個好難整得唔好食$23 鳯爪排骨飯 - 排骨幾好味, 但係個飯冇乜味, 即使落咗豉油都係麻麻, 而且冇飯焦真係令人好失望$35 白鱔牛肉飯 - 唔洗落豉油都已經好鹹, 一樣係冇飯焦一個冇飯焦嘅煲仔飯, 完全係一個唔合格嘅煲仔飯, 我唔會再花時間去排隊食囉!
20分後終於可以入座, 叫咗:

!

2010-12-14
2010-12-11 17 浏览
成日聽到班friend講四季煲仔飯點好食,點好食,但始終未有機會一試,今日終於決定一早去試差不多6點半到達,但係條人龍好似水蛇春咁長,唯有耐心等候等了差不多半個鐘終於有位,即刻叫了蚝餅,腊腸排骨和潤腸排骨飯,又等了三個字蚝餅同煲仔飯終於有得食蚝餅........................真係好脆好好味煲仔飯....................夠香同有飯焦雖然排咗咁耐隊都係值得嘅
差不多6點半到達,但係條人龍好似水蛇春咁長,唯有耐心等候

煲仔飯....................夠香同有飯焦

雖然排咗咁耐隊都係值得嘅
2010-11-28
2010-11-26 51 浏览
是日天氣轉冷,除左打邊爐食蛇羹,就係煲仔飯細蠔餅香口,炸到脆卜卜不過實在太油,我同朋友仔不停咁用鋪底張紙索油蠔仔亦唔多,主要食個蛋漿灼生菜份量太少喇而且生菜太早黎煲仔飯太遲黎同朋友仔各自食左3.4條就食曬臘味煲仔飯臘腸潤腸臘肉各一一黎到,即刻用筷子將臘腸潤腸分一半既係俾尐朋友仔食,更重要係流返尐油出黎撈落飯度果然一撈就飯香臘香四溢明明唔肚餓都可以KO成煲飯可惜既係,臘肉肥到救命,得十分一係肉最後咬開尐肉同膏,再開半俾朋友仔估唔到每人分得丁屎咁大粒既臘肉咸到我要連續食幾啖白飯最後食到底都有尐尐飯焦,不過唔多牛肉煲仔飯食到係鮮牛肉,份量不多雖然面頭有幾條薑絲,不過食落完全無薑味
是日天氣轉冷,除左打邊爐食蛇羹,就係煲仔飯
細蠔餅

香口,炸到脆卜卜
不過實在太油,我同朋友仔不停咁用鋪底張紙索油
蠔仔亦唔多,主要食個蛋漿
灼生菜
份量太少喇
而且生菜太早黎煲仔飯太遲黎
同朋友仔各自食左3.4條就食曬
臘味煲仔飯

臘腸潤腸臘肉各一
一黎到,即刻用筷子將臘腸潤腸分一半
既係俾尐朋友仔食,更重要係流返尐油出黎撈落飯度
果然一撈就飯香臘香四溢
明明唔肚餓都可以KO成煲飯
可惜既係,臘肉肥到救命,得十分一係肉
最後咬開尐肉同膏,再開半俾朋友仔
估唔到每人分得丁屎咁大粒既臘肉咸到我要連續食幾啖白飯
最後食到底都有尐尐飯焦,不過唔多
牛肉煲仔飯

食到係鮮牛肉,份量不多
雖然面頭有幾條薑絲,不過食落完全無薑味

2010-10-29
2010-11-23 13 浏览
開始食評之前先講少少題外話之前一支公諗住黎試下「四季」點知我太早去 原來唔做午市 (2:XXPM)死死氣去左附近有間以「雞什粥」出名既小店食不過自己又唔敢食雞什 叫左個叉鵝飯($23)D燒鵝好靚好好食 食得出真系鵝 唔系鴨可惜既系好似冇得就咁要燒味外賣入番正題友人8點半開始排隊 我黎到果陣9點1 先排到去條隊既中間 大約9點半左右先入得-.-叫左以下食物蠔餅細($20)2個煲仔飯($18+$23)八珍豆腐湯($25)落完單出去買完牛雜番到黎 已經見到蠔餅到左超級脆口 味道岩岩好 唔洗落魚露點完隔離個豆瓣醬反而好似仲咸左-.-其實興記果種蠔餅都唔差 不過口感唔同之後個湯黎左 入面都幾多料味道幾清甜 又唔系好味精(有少少都難免-.-)幾有住家菜feel最尾2個煲仔飯一齊黎幾多餸 不過興記好似好食d-.-臨尾再加多個細蠔餅^^埋單3個人每人都系$3x-.-計埋出面買既野飲同牛雜 都系$5x-.-但系已經食到好飽=0= 系坐得迫D姐-.-
開始食評之前先講少少題外話
之前一支公諗住黎試下「四季」
點知我太早去 原來唔做午市 (2:XXPM)
死死氣去左附近有間以「雞什粥」出名既小店食
不過自己又唔敢食雞什 叫左個叉鵝飯($23)
D燒鵝好靚好好食 食得出真系鵝 唔系鴨
可惜既系好似冇得就咁要燒味外賣

入番正題
友人8點半開始排隊 我黎到果陣9點1
先排到去條隊既中間 大約9點半左右先入得-.-

叫左以下食物
蠔餅細($20)
2個煲仔飯($18+$23)
八珍豆腐湯($25)
落完單出去買完牛雜番到黎
已經見到蠔餅到左
超級脆口 味道岩岩好 唔洗落魚露
點完隔離個豆瓣醬反而好似仲咸左-.-
其實興記果種蠔餅都唔差 不過口感唔同
之後個湯黎左 入面都幾多料
味道幾清甜 又唔系好味精(有少少都難免-.-)
幾有住家菜feel
但系已經食到好飽=0=
系坐得迫D姐-.-
2010-11-19
2010-11-06 13 浏览
近來去了電影中心看電影 兩年前都黎過一次... 當然戲院附近最好有很多餐廳飯店 知道大家去過,而我第一次食... 通常大排檔及飯店 大家首選蠔餅....之後係炒蜆、炸大腸、炒蟹等等.... 當然點了蠔餅..脆得黎好食... 最重要落蠔份量足夠... 什菜豆腐煲 好健康...有粉絲, 豆腐 臘腸排骨煲仔飯 都是為了臘腸 北菇雞煲仔飯 我好喜歡,但只是食左個冬菇,一件雞都冇食過 我最愛的白膳煲仔飯 白膳好食,平時一條都要50-60元 另外還有蛋牛煲仔飯,發現沒有影... 我喜歡個牛肉.........
近來去了電影中心看電影
兩年前都黎過一次...
當然戲院附近最好有很多餐廳飯店
知道大家去過,而我第一次食...
通常大排檔及飯店
大家首選蠔餅....之後係炒蜆、炸大腸、炒蟹等等....

當然點了蠔餅..脆得黎好食...
最重要落蠔份量足夠...

什菜豆腐煲
好健康...有粉絲, 豆腐

臘腸排骨煲仔飯
都是為了臘腸

北菇雞煲仔飯
我好喜歡,但只是食左個冬菇,一件雞都冇食過

我最愛的白膳煲仔飯
白膳好食,平時一條都要50-60元
另外還有蛋牛煲仔飯,發現沒有影...
我喜歡個牛肉.........

2010-08-03
2010-10-30 66 浏览
這個星期天氣凍了一些,想了一想去食煲仔飯都是一個好的選擇,聽人家說油麻地有一間做煲仔飯幾好的食店在油麻地的橫街窄巷的,立即行動去試一試。其實都不是在橫街窄巷的,在地鐵站一出轉彎就到,以為六時去到是很早去到,點知已經有人在排隊了,雖然只得五六個人我都覺得驚訝,等了五分鐘就有位了。自己拿了一個餐牌看了一看之後,見單併是$18,雙併是$23,如果想叫油鴨、田雞和白鱔就要貴一些,其他的煲仔小菜都是二十多至三十元的價錢,價錢都十分便宜,想了一想就叫了牛肉飯、北菇滑雞飯、蠔餅和粉絲什菜煲。蠔餅(細)($20)第一個來的食物就是這一個,由於得兩個人去食只是叫了一個細的,見白板上介紹這裡的蠔餅是用鴨蛋做的,來到的時間見外表是炸得鬆化似蜂巢一樣的,立即拿來試了一試,味道十分濃郁,可能是用鴨蛋做的關係,蛋味比用雞蛋濃好多,外表就十分爽脆,炸得好像一咬即脆開的感覺來,內裡的蠔仔數量不少加上十分之入味,蠔和蛋的份量十分之配合,加上少少的辣椒醬,是一味十分香口的食物,見這裡每一台的食客都必叫的一樣食物來。 牛肉飯 & 北菇滑雞飯($18)+蛋($1)主角終於到了,來到的時候是一個細細的煲仔,聞一聞是一種少少的炭
六時去到都要排隊了

單併和雙併煲仔飯

油鴨、田雞和白鱔煲仔飯

煲仔菜和煲仔湯

脆口鬆化的蠔餅

牛肉飯+蛋
北菇滑雞飯

牛肉飯 & 北菇滑雞飯($18)+蛋($1)主角終於到了,來到的時候是一個細細的煲仔,聞一聞是一種少少的炭火燒的味道來,心想這些不會是電爐燒的煲仔飯,立即開來試一試,見牛肉飯上在多片的牛肉加上幾片的薑,想是用來除走牛肉少少的膻味,立即加隻蛋然後去試一試了,牛肉都煮得剛剛好不會煮得太老,醃得十分入味,這裡的煲仔飯一食就知道是用明火燒熟的,飯很有飯香和少少的硬實,很有以前細時食傳統煲仔飯的風味,友人食的北菇滑雞飯,見一見冬菇和雞的份量都想當之多,夾了一些雞和冬菇來試一試,雞煮得程度也十分之好,很滑和都有雞味,而冬茹也煮得十分之入味。想必是兩者都醃得十分之入味,水準相當之好的煲仔飯。

食到底時的飯焦

食煲仔飯當然想是最後時食飯焦的感覺,差不多食完時見煲裡還有一層薄薄的飯焦,用力刮出來試一試這些少少飯焦都有一些的飯香味,但可能是飯一熟就拿出來,飯焦的數量不多,而飯焦又不是太燶,少了一種想食扑扑脆又少少燶的飯焦感覺。
水準之下的什菜煲

粉絲什菜煲($25)叫食物時見沒有菜所以叫了這一味,心想叫一味煲仔小菜而唔洗叫炒菜這樣寡,點知就出事了,來的時候已以為叫了粉絲煲,差不多八成都粉絲的,其他只有少少的豆腐,菜..........真是少得可憐。心想好吃都沒有所謂,但是可能粉絲是浸在湯中太久了,已經浸到稔晒,變成一灘野似的,還有一個問題,有一種少少的火水味,心想是否食錯呢??但同行都說有這樣的感覺,即時令心情一沉的一味食物。

人山人海的感覺
外面有幾十人在排隊!!!!

食完時見食店內還有很多人,真係人山人海,外面排隊的人數一數都有幾十多人,情況真是十分厲害。

最後的評語:煲仔飯和蠔餅在水準之上,其他的食物.........自求多福了。

2010-10-29
北菇滑雞飯
六時去到都要排隊了
食到底時的飯焦
人山人海的感覺
外面有幾十人在排隊!!!!
2010-10-23 2 浏览
尋日(22-10-2010 Fri)放工,知道打唔成風,打電話畀男友,突然又想出街食飯,咁佢又o係油麻地做o緊o野,咁就去o個邊搵佢啦.我坐地鐵途中,男友打o黎話決定o黎食煲仔飯.啊,我15分鐘後到,咁佢先去等位.其實三年前同女友人CK o黎食過,(當時食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1866753)都記得位置o既.到油麻地地鐵站上到大堂未出閘,男友已經話到佢喇,我問係咪o係文明里出口出?佢答係.好,我飛快咁o黎到,果然佢排第一lu,o岩o岩亞姐問佢幾多個?佢答兩個,示意我o地等最出o個兩位走後,我o地就坐o個o度.好吖.客人走lu,我o地坐埋去,男友話一定要食蠔餅,我知道,而且得兩個人食,叫個$20.00細o既已經夠啦.之後我o地揀o左雙拼煲仔飯,要田雞同白鱔,落單時,亞姐話要$55.00,我答冇問題.佢問我o地要唔要湯?我問有咩湯?佢答海鮮湯同金銀蛋芥菜湯,我o地叫呢個雙拼飯可以減$3.00,即係$22.00.啊好啦,要後者.(呢排都冇乜湯水)我o地等o左好耐好耐,至有一碟兩件細蠔

我o地等o左好耐好耐,至有一碟兩件細蠔餅,賣相唔似當年lu,冇o左芫茜,蠔餅煎到一邊黑色,幾燶;一邊就金色.食落,都係冇乜驚喜吖,只係好在佢o既粉唔多,唔死實,而豆辦醬溝o左啲甜醬,所以唔係好辣,重幾好味.
味道: 4分

之後係成個煲仔上o既金銀蛋芥菜湯,打開睇,其實係半煲,不過都夠啦,有好多芥菜,原隻皮蛋(呢個幾攪笑),有肉片.飲吓先,肉片好鬆,明顯有用梳打粉,不過唔緊要,我o地都唔打算食晒肉片,最緊要係芥菜同啖湯.湯幾清甜,皮蛋同咸蛋黃甘香,幾正.
味道: 4分

雙拼煲仔飯終於到o黎,打開睇,白鱔o個邊有辣椒;田雞o個邊有通菜冬菇.食lu,啲飯幾濕,同以前一樣,落唔落豉油o既分別唔大,田雞唔肥美,白鱔正常size啦.但兩樣o野o既味道撈埋,我覺得麻麻地好食,唔知係咪通菜味道太濃.
味道: 2.7分

最後我都見到有大片飯焦,原本覺得驚喜,但食落,唔好味.

呢餐共$97.00.
2010-10-22
$48.50 (晚餐)
2010-09-20 9 浏览
一個放工的晚上,正想獨個兒逛逛,看到什麼就吃什麼,不須問理由. 是夜見人流不多,至少拉開膠帶門,隨意坐在什麼地方都可以,自己就是喜歡這種不經意的感覺. 看看四周掛了多年的餐牌,還是那幾款出品,改不了. 一個人吃不了這麼多,簡簡單單的一湯一飯就已經夠了. 滑雞飯 : 先將豉油沿煲蓋流入煲內,再焗多幾分鐘睇睇,一打開蓋,一朕飯香夾雜有雞肉的香氣湧出,看看雞肉份量其實不多,而且斬得有點碎,骨多肉少,但飯粒處理時間非常好,粒粒都是飽滿濕潤,到最後,更加少許牛肉湯,挖起飯焦食,真是人間美味. 白菜牛肉湯 : 即是滾湯,牛肉不用醃得過份,湯內加有少許豆腐,再用豉油混和胡椒粉蘸點牛肉食,可惜湯面見有菜蟲,相信是洗得不乾淨,但相反即是無農藥.湯是清清地,味精出奇地不多,食食下已經見底. 雖然門面有點破,但店內燈火通明,上菜速度又快,想坐多一陣無可能.

看看四周掛了多年的餐牌,還是那幾款出品,改不了.

一個人吃不了這麼多,簡簡單單的一湯一飯就已經夠了.

肉少但飯香
原煲上~~~
2010-07-27
肉少但飯香
2010-09-16 6 浏览
話說上星期五,風雨交加、雷聲不絕,不過依然無左我覓食的決心。話說自從上次吃完興記煲仔飯,大失所望之後,一直想試一試聲名甚盛的四季煲仔飯。叫了一個細蠔仔餅、一個滑雞牛肉雙拚煲仔飯,再去士多買了枝可樂,真係飽到上心口。蠔餅炸得好脆口,不過最重要係用鴨蛋製成,現在市面上好多都轉曬用雞蛋喇!本來係叫雙拼煲仔飯,但係唔知點解黎到變左做三拼,有埋排骨,不過價錢無變,照吃,好鐘意d牛肉,真係好爽口。不過煲仔飯的精髓係在於飯,飯並未燒到乾憎憎,濕潤度岩岩好,無令我失望!今次係自己一個單挑四季,下次一定要帶埋成班fd黎開飯!

今次係自己一個單挑四季,下次一定要帶埋成班fd黎開飯!
2010-09-10
  • 蠔餅,煲仔飯
2010-07-31 107 浏览
雖然夏天流流﹐但都好想食個煲仔飯~~ 拿拿淋落四季~去到8點半﹐不過唔洗等位~預先買埋飲品去送飯~~兩個人叫左﹕蠔餅﹕正﹗ 蠔仔夠多﹐又無腥味~唔會只吃到粉漿~新鮮炸起脆卜卜~ 唔油膩﹐甜酸醬配合得非常好~~~~ 排骨飯﹕飯較濕﹐未完全收乾水。無飯焦。味道一般。 (豉油較咸)臘味飯﹕潤腸+臘腸+臘肉。好寡的一個飯。呢煲就有少少飯焦﹐但係臘腸就好硬同埋無咩肉味菜﹕唔會難食的。清清地。整體來說都算不錯﹐落單姐姐們都算有禮貌。D野黎曬後會先收錢﹐食完拍拍屁股就可以走啦~~~
雖然夏天流流﹐但都好想食個煲仔飯~~ 拿拿淋落四季~
去到8點半﹐不過唔洗等位~預先買埋飲品去送飯~~

兩個人叫左﹕

菜﹕唔會難食的。清清地。

蠔餅
排骨飯