2012-12-20 22 浏览
妹從日本回港,說要派手信,也想大家一聚,天氣開始冷,我就提議來吃煲仔飯,妹指家要吃4季,我吃過也認為品質不俗,無人有異議下一行7人星期五就來排隊吃! 星期5來真的要排至少半小時才有位,幸好附近有一間牛雜店,等候期間最少也可以有點食物果腹,味道還要是不俗的呢!排隊時也會嗅到阿姐在做蠔餅的那份油炸味,好香但也好熱氣,哈哈! 和興記不同的是這裡基本上只有飯,湯和蠔餅,其他的小菜都欠奉!飲品沒有供應要的話就是附近士多買就成了! 最後等了接近45分鐘才可以入座,要不是和友人一起我一定已經走掉了!大家都很肚餓,一坐下來就立即點餐,本來大家都想點上2份蠔餅的,不過最後都是決定吃完一份再點一份就成!最後簡單點了一份大蠔餅,4客煲仔飯再來通菜與湯,吃完再追加要吃的就成! 最先來的就是腐乳通菜,雖然友人說不夠熟,不過對在下來說好像是剛剛好,太淋才不好吃呢! 湯是阿妹點的鹹蛋肉片菜湯! 其實我好喜歡吃鹹蛋的,一份湯就有一隻開了2份,我和阿妹各拿了本隻,湯中的菜會比較淋身,再加上吃下滑的肉片,如果以$25的價錢可飲到一大煲湯的話,是划算的!鴨蛋蠔餅是大大的一份,雖然當中蠔仔的比我在陵發吃的較細隻而份量也較少,

鴨蛋蠔餅是大大的一份,雖然當中蠔仔的比我在陵發吃的較細隻而份量也較少,但做得十分香脆,每一口吃下也是滿口酥香,這味蠔餅是出色的,基本上用不著調味,不過如果再沾一點那些不太辣的辣醬,味道上會更富層次感的!如喜歡也可找店員取魚露加入蠔餅的!這一味蠔餅,基本上也是看得到的好吃!

牛肉飯加雞蛋是阿妹指定要點的!也另點了一個潤腸滑雞煲仔飯,臘腸滑雞煲仔飯和梅菜排骨煲仔飯! 4款煲仔飯水準是可接受的,牛肉飯加雞蛋因為會比較滑所以會較為好味,不過….比前一次來,上面的材料又再次縮水了-_-!也許是成本上漲吧,我也理解,不過是令人挺失望的(其實興記也一樣)!飯焦我沒有吃到,因為胃納不大,不過吃過的友人都表示好吃!

所以菜色上桌後阿姐就來收錢了,埋單好像是$230左右吧,是晚由舊同學請客,謝謝啦Ming!友人笑說$230平時吃每人一位也不止這個價錢吧!

席間與友人說起我們下回的聚會可以有些新搞作,因為大家都不是收入高的一群,當中也有學生,就來個以有限資金吃美食的安排,本來預算每餐每人$100的,都是合理價錢,但當大家是晚吃個飽飽平均都是$40有找時,我們決定以每餐每人$70-$80元來找美食!其實食店是由我負責找的,也許以後和他們再吃飯,可以加個新label(尋找平民價美食)作為在下部落格文章標題的開始,應該也會很有趣!

這一餐整體而言是不錯的,如果要帶外國友人到廟街吃飯,也應該會到這裡吧!
2012-12-09 35 浏览
最近天氣轉冷呢,令我很想吃煲仔飯啦,今天難得接女朋友仔放工,便順道去吃著名的四季煲仔飯吧,呵呵XD哇人龍長到.7時左右已經很旺場呢這店,在等位的這一段時間看一下有什麼吃吧.最著名的鴨蛋蠔餅是必點外,我最想吃的是窩蛋牛肉飯呢.而女朋友仔為了遷就我,竟然說要吃冬菇雞飯啦很感動.等了15分鐘左右終於有位啦,肥雞唔好訓住呢=口="既然肥雞快睡著的話便要快點點菜啦.我們點了冬菇雞飯,及鴨蛋蠔餅呢.雖然沒有窩蛋牛肉飯,便點牛肉飯再加一隻雞蛋回來自己弄好了.點完菜待應姐姐竟然先向我們收錢,為什麼最近有很多店也是這樣子的啦?真的有那麼多人吃霸王餐嗎?最快上菜的是鴨蛋蠔餅,份量很多耶原來,味道又怎樣了?很好吃呢這個!就算不點醬吃也很鬆化及鮮味啦.但點了檯上的辣椒醬便更好吃,這個辣椒醬不太辣呢,連我不吃得辣的也可以吃到啦.唯一可挑剔的是油比較多而已,但仍是可以接受的水平呢.還未吃完蠔餅,煲仔飯便來了.原來是我的牛肉飯呢.蛋也準備好了嗎?開始打蛋啦,呵呵XD最後加上煲仔飯專用的豉油便完美了呢.飯煮得不錯,連蛋加豉油一起吃,很有那些年的風味啦.但牛肉質素很普通,沒有什麼牛肉味呢,幸好飯好吃補回了分數.另一個冬

就快有野食架啦肥雞=口=

最快上菜的是鴨蛋蠔餅,份量很多耶原來,味道又怎樣了?
邊個隻筷子啦?=口="
窩蛋牛肉飯完成!XD
最後加上煲仔飯專用的豉油便完美了呢.飯煮得不錯,連蛋加豉油一起吃,很有那些年的風味啦.但牛肉質素很普通,沒有什麼牛肉味呢,幸好飯好吃補回了分數.另一個冬菇雞飯的味道會不會比較好了?試一下就知道啦.@@
煲仔飯有冬菇我最喜歡啦XD
這個跟牛肉飯剛好相反呢,飯煮得比較差啦,飯煮焦了,有點焦味而且偏苦呢.但雞煮得很好,很彈牙啦.不知道我還以為自己在吃田雞呢.而冬菇香味不強呢,如果用香信就好啦有點浪費了這煲飯呢.吃完我跟女朋友仔便快快離開啦免其他食客等太久呢.希望下一次再來會吃到牛肉飯的飯,冬菇雞飯的雞便好了,呵呵XD
2012-12-03
$42.5 (晚餐)
窩蛋牛肉飯完成!XD
  • 鴨蛋蠔餅
2012-11-23 34 浏览
天氣轉涼,是去廟街吃煲仔飯的好日子。下班後 6:00pm 到達,客人已經開始排隊,幸好輪侯了 10 分鍾便可入座。環境狹窄,店員端上熱茶,讓我們洗洗碗筷。鴨蛋蠔餅,分大 / 小 ($25)。小 size 已經有兩塊蠻大的蠔餅,2 人分有點過多,3-4 人分會更好。放在面的第一塊比較好吃,蛋漿和蠔仔都較多。放在底的第二塊有些偷工減料,炸得異常鬆化,像一陣風似的。之前也曾吃過廟街興記的蠔餅,似乎比四季的略勝一籌。香味撲鼻的潤腸滑雞飯,炭燒的煲仔飯果然特別好吃。潤腸富咸香,口感鬆軟,伴飯吃一流。滑雞件份量挺多,啖啖肉,只有少量碎骨。可能熱度不夠,底部不見有飯焦啊。一份小蠔餅 + 湯煲,可享套餐價共 $50,所以選了一客金銀蛋芥葉肉片湯。店員把整個大鐵煲端來,裡面雖只有半滿,但也足夠 4 人份量。原隻皮蛋是有花紋的上等貨色,我們把它弄碎拌勻。芥菜的苦味不重,配上清甜的湯底、香滑的豆腐粒,健康好吃。吃到最後,竟然發現一隻死掉了的小強。一向覺得大排檔的小強都是「寧被人知,莫被人見」,衛生情況真的有待加強。基本上廟街的煲仔飯都給「興記」和「四季」壟斷,兩家的水準 / 價錢相差不遠,看你喜歡那家的環境

基本上廟街的煲仔飯都給「興記」和「四季」壟斷,兩家的水準 / 價錢相差不遠,看你喜歡那家的環境。前者不用排隊,坐在較寬敞的室外大馬路。後者則多要排隊,坐在狹窄的室內。
2012-11-20 37 浏览
周一晚上本來想吃廟街牛雜,結果撲了個空,看到隔壁四季的長長人龍還是排下去了,等了半小時才能進去呢坐下點菜,東西要等很久才到呢…還好有點蠔餅,比煲仔飯早很多到,可是吃完了還是好像等了十多分鐘才上飯…鴨蛋蠔餅(小、兩件) ($25): 十分香脆,不過還是蠻油的,蠔仔也鮮美,當小配菜不錯 !(注: 桌上放的酸甜汁味道很好,配來點又是另一個味道!) 另外,大的是四件$50牛肉滑雞煲仔飯(雙併$33): 雞肉夠滑,牛肉味佳,飯粒拌和甜豉油,和餸一匙一匙吃,很滋味,但我覺得牛肉比雞肉更好味,下次會直接單點牛肉煲仔飯($26);不過煲底部份的飯太焦,是完全焦黑,苦的,這部份失分!白鱔煲仔飯($45): 朋友點的,我試了一口,好像還附有梅菜一起煮的,不論是鱔肉還是口味,我都覺得沒我那窩好吃,而且還貴很多呢~ 可是朋友窩底的飯沒那麼焦,正常很多,看來有點看彩數的
長長人龍~ 唉~
加生雞蛋一隻才一元,價錢十分公道呢!
東西加了一點價,但以現今物價來說還是很便宜啦!

鴨蛋蠔餅(小)

白鱔(上) 牛肉併雞(下)
2012-11-19
加生雞蛋一隻才一元,價錢十分公道呢!
鴨蛋蠔餅(小)
白鱔(上) 牛肉併雞(下)
  • 牛肉煲仔飯
2012-11-10 102 浏览
六點半入塵,岩岩坐到最後幾個空位,我地坐等食物果陣,見到外面已經排哂長龍!好彩行快兩步!三個人叫左個大蠔餅,蠟腸排骨同滑雞煲仔飯。蠔餅先上,兩個煲仔飯都要等幾耐下,差不多要十分鐘。個蠔餅炸到好脆,好夠咸。不過一定要趁熱食,凍左又林又腥,我個人唔係好擺得落口。另外台面會有支辣椒醬俾你淋,不過基本上係酸甜醬,落左無咁寡咁解。唔知係咪我唔識食煲仔飯,個人認為同普通飯上面加送無咩分別。排骨筋比較多,蠟腸好硬。雞就得幾塊。另外支豉油應該係老抽,落幾多都無味,不過個顏色就好嚇人。不致於唔好食,但就無咩特別。買野飲要自己去對面士多買,飲完唔好就咁放低,可以拎返去退樽。總括而言,呢間唔值得特登黎食,但行開呢頭都可以試下既。
六點半入塵,岩岩坐到最後幾個空位,我地坐等食物果陣,
見到外面已經排哂長龍!好彩行快兩步!
三個人叫左個大蠔餅,蠟腸排骨同滑雞煲仔飯。
蠔餅先上,兩個煲仔飯都要等幾耐下,差不多要十分鐘。
蠔餅
個蠔餅炸到好脆,好夠咸。不過一定要趁熱食,
凍左又林又腥,我個人唔係好擺得落口。
唔知係咪我唔識食煲仔飯,個人認為同普通飯上面加送無咩分別。
排骨筋比較多,蠟腸好硬。雞就得幾塊。另外支豉油應該係老抽,

總括而言,呢間唔值得特登黎食,但行開呢頭都可以試下既。
2012-10-19 20 浏览
今日一個人坐底叫左個潤腸排骨飯,等左十分鐘都未到,見到隔離枱遲嚟先上岸,就梗係叫阿姐埋嚟問下有冇漏單啦.個p()阿姐話冇漏單,煮緊呀..好快就有..咁我就坐係度玩下手機上下網..如事者又過左十分鐘..都未見有嘢嚟,心諗煲仔飯都變煲燶飯啦..再叫個()()阿姐埋嚟問下佢,佢話有落單㗎,咁我同佢講,你幫我去check下好喎,我等左成廿分鐘喇!!再過五分鐘...佢走埋嚟好串好輕挑咁話,真係漏左單喎,潤腸又賣哂,你一係就叫第二樣嘢食,一係就走啦.. 我當時火到呢!!!!第一次叫佢check佢又唔check,要我白等成半個鐘頭都冇得食,我就同個()()啊姐理論啦,點知佢仲鬧返我轉頭,叫我唔好阻佢做生意喎..嘩嘩嘩,我入嚟叫嘢食唔係俾生意你做?自已做錯嘢唔道歉仲要鬧返個客??呢個()k啊姐服務態度好差,以後都唔會去呢度食飯!!!

呢個()k啊姐服務態度好差,以後都唔會去呢度食飯!!!
2012-10-09
2012-10-10 7 浏览
我同太太一同到來了一試風味, 八時多來到 場面已經座無虛席.排骨煲仔飯加上臘腸,無論是蒸或是煲,只要加上豉油,就永遠都是那麼的香噴噴。這兒的排骨絕對是有肉的排骨, 鴨膶的香味同膶汁,非常之飽滿,一咬就把香味十足的膶汁咬出來,再加埋充滿甜豉油的香飯同飯焦,有份外的香。黃鱔煲仔飯,也是一流至極。黃鱔片帶有少少汁,肉味實在是比起白鱔更加之香,肉更加是嫩,同樣地加上膶腸,汁香魚香膶腸香,更香的是充滿了魚汁、膶腸汁同豉油的香米飯。蠔餅煎得香口,又不會油淋淋,蠔仔用料新鮮肥美,數量不少,滿意了今次水準大致中上,可以比個笑面。下次有機會再食埋另一間,再比較一下

2012-10-09
2012-08-31 157 浏览
去百老匯電影中心睇完戲,當然要試下附近出名既四季煲仔飯啦本來以為佢個名都係求其改既,依家先知佢地d煲仔飯真係四季都岩食!都係咁多人去食基本上係一坐低佢就問你食咩....大佬連menu都未睇到呀好彩我之前食過已經諗好2個人叫咗牛肉飯﹑牛肉滑雞飯﹑細蠔餅阿姐好快拎咗杯同餐具黎,旁邊有熱茶可以自己倒黎飲/洗餐具我就用黎洗啦,旁邊坐左兩個男士,有個大既舊鐵盅,以為係用黎裝洗完既水,原來係人地叫既湯黎架 差d就倒咗落去因為個場大,好多人好嘈,而且都幾逼,d枱係同隔離痴埋一齊的等咗大約10分鐘,先黎個牛肉滑雞飯,阿姐問我仲欠咩野,仲一次過收埋錢真係好驚佢收咗錢又漏單,到時真係口同鼻r個煲好熱,千奇唔好就咁用手開蓋一打開,陣陣牛肉同雞既香味就湧入鼻度d餸既份量幾多,有切條既薑,但食落冇乜薑味枱面有豉油要自己淋,但唔洗手軟的,因為d豉油係冇乜味架!!!我淋到成煲飯都黑晒,但都係唔係好覺有咸到-_-牛肉唔un, 仲好好咬口,牛肉同飯既份量比例相配飯冇乜特別,但有飯焦!正!痴住飯煲既飯焦好難整出黎,有d整出黎仲係窿既滑雞果然好滑,切到細細舊易入口唔洗咬牛肉同滑雞既味道都幾配略嫌碗仔好細,可以就咁用個煲黎食
去百老匯電影中心睇完戲,當然要試下附近出名既四季煲仔飯啦

基本上係一坐低佢就問你食咩....大佬連menu都未睇到呀

好彩我之前食過已經諗好

2個人叫咗牛肉飯﹑牛肉滑雞飯﹑細蠔餅
阿姐好快拎咗杯同餐具黎,旁邊有熱茶可以自己倒黎飲/洗餐具
原來係人地叫既湯黎架
 差d就倒咗落去

因為個場大,好多人好嘈,而且都幾逼,d枱係同隔離痴埋一齊的
真係好驚佢收咗錢又漏單,到時真係口同鼻r
牛肉滑雞飯
個煲好熱
,千奇唔好就咁用手開蓋
一打開,陣陣牛肉同雞既香味就湧入鼻度
d餸既份量幾多,有切條既薑,但食落冇乜薑味

我淋到成煲飯都黑晒,但都係唔係好覺有咸到-_-
牛肉煲仔飯
牛肉唔un, 仲好好咬口,牛肉同飯既份量比例相配

飯冇乜特別,但有飯焦!
正!
痴住飯煲既飯焦好難整出黎,有d整出黎仲係窿既

滑雞果然好滑,切到細細舊易入口唔洗咬
牛肉同滑雞既味道都幾配

略嫌碗仔好細,可以就咁用個煲黎食
細蠔餅
萬眾期待既蠔餅出場

size比我想像中大,但食落先知係同我想像中一樣

金黃色既賣相不得不比滿分佢!
雖然炸得厚身咗d,但食落幾脆,入面d料就保持鮮味,而且好足料,幾乎啖啖都食到蠔架!
2012-08-30
牛肉煲仔飯
細蠔餅
牛肉滑雞飯
  • 煲仔飯
2012-06-13 86 浏览
8-JUNE-2012 (FRI)我吔起油麻地地鐵站落車,步行幾分鐘,約七點嚟到已經滿座的四季煲仔飯。店內陳設裝修環境,好有廟街風味。我們點了鴨蛋蠔仔餅、咸魚肉片煲仔飯。鴨蛋蠔仔餅香脆鬆口,不會太漿口也沒有粉團那種厚感;蠔仔細粒冇苦澀味。咸魚肉片煲仔飯是原個煲仔熱辣辣上枱,肉片和白飯滲透了咸魚香味,份外好味;肉片淋身好餸飯,豉汁多少是隨我們喜好自己落的。 我們走時還有人龍排隊等候入座,當中還有外國遊客在等候。
8-JUNE-2012 (FRI)

店內陳設裝修環境,好有廟街風味。
我們點了鴨蛋蠔仔餅、咸魚肉片煲仔飯。
煎蠔餅
肉片淋身好餸飯,豉汁多少是隨我們喜好自己落的。
我們走時還有人龍排隊等候入座,當中還有外國遊客在等候。
2012-06-08
煎蠔餅
  • 煲仔飯
2012-04-26 44 浏览
放左工6半未夠去到, 都差唔多FULL哂, 好彩2個人唔洗等有位因為屋企留左飯菜, 主要係陪朋友食, 叫左1個飯, 1個湯, 細蠔餅1. 北菇滑雞飯: 睇落比上次食的滑雞飯豐富D, 冬菇份量一般, 但好硬, 應該係未浸夠就拎去煮. 雞件依舊好滑, 但朋友嫌食到尾飯焦太多, 要倒D湯落去整淋先食到2. 豆腐什菜湯: 一煲純菜+豆腐+粉絲+水, 應該仲落左少少SALT 或者雞粉. 豆腐係硬豆腐, 大約8粒, 但我同朋友都鐘意軟果種多D. 菜有白菜仔同唐生菜, 仲有一團粉絲, 唔會過淋/硬, 清清地, 飲完好飽, 但就唔值22蚊3. 蠔餅: 蠔仔份量OK, 但淋左, 無上次食咁香脆, 而且無香蔥味$74落樓, 覺得無上次咁好食, 但OK的下次可能會試下隔離幾間煲仔飯

$74落樓, 覺得無上次咁好食, 但OK的
下次可能會試下隔離幾間煲仔飯
2012-04-23
2012-03-20 1 浏览
6點半到, 就要排隊la . 聞到好香ge 炸蠔餅, 原來有個姐姐係門口另一边炸緊蠔餅, 因此吸引左我一陣一定要叫蠔餅. 唔洗幾耐就入得.. 裝修十分簡陋 , 牆上貼住有咩食同價錢, , 野食真係無咩好簡, 得煲仔飯, 煲仔菜, 蠔餅, 重以為會有小菜- - 二個餸的煲仔飯就要30蚊, 單餸就23蚊. 加一隻蛋就1蚊 , 我地覺得D煲仔飯賣相真係唔多吸引 所以叫左一個牛肉飯試下. 加一隻蛋, 重叫左$20鴨蛋蠔餅. 食住蠔餅等煲仔飯 , 相當油膩, 味道都幾好. 都幾多粒蠔仔, 有明顯ge 鴨蛋王, 無咁油會好D . 二個人二塊岩岩好. 食完蠔餅, 就有煲仔飯la 牛肉份量適中, 飯相當之濕, 好似煲爛飯咁 但係諗到佢咁平, 真係唔可以祁求什麼. 有幾條薑絲幾好. 雞蛋令呢個飯無咁單調, 總括而言, 呢個煲仔飯係唔合格的

蠔餅 2塊 $ 20
食住蠔餅等煲仔飯 , 相當油膩,
食完蠔餅, 就有煲仔飯la
牛肉份量適中, 飯相當之濕, 好似煲爛飯咁
但係諗到佢咁平, 真係唔可以祁求什麼. 有幾條薑絲幾好.
雞蛋令呢個飯無咁單調,
總括而言, 呢個煲仔飯係唔合格的
陳年黑焦
2012-03-09
2012-03-20 113 浏览
為左慳錢, 陪EX係太子睇完醫生專程行返去油麻地食煲仔飯EX話四季好食D, 唔差果幾蚊啦, 而且食到好野, 等耐D都值得因為2個人, 所以好快, 等左5分鐘到就有位, 岩岩好傾完叫咩食1. 腐乳通菜: 最快黎到的, 雖然只係白恰通菜, 但點腐乳食已經好好味. 夠熱, 菜都算令架啦, 前排凍番又落雨, 呢2日天氣好番D, 菜都令D, 唔會話濕到爛2. 細蠔餅: 好脆, 又有蔥粒提升香味, 蠔仔一D都唔腥, 就算食到最尾凍左都唔腥, 好正3. 滑雞煲仔飯: 雞件好滑好好味, 加D鼓油, 簡簡單單已經係好, 底仲有D飯焦, 香白脆脆 HEHE ^^4. 排骨煲仔飯: EX落得太多鼓油, 成煲飯濕哂 , 排骨有D根位, 個人唔多LIKE, 一樣有飯焦, 都OK的雖然唔係貴價食材, 而且煮法簡單, 但出黎的食物質素高價錢平, TOTAL$74服務係姐姐, 比較粗豪, 但本人唔介意
為左慳錢, 陪EX係太子睇完醫生專程行返去油麻地食煲仔飯

2. 細蠔餅
3. 滑雞煲仔飯
4. 排骨煲仔飯: EX落得太多鼓油, 成煲飯濕哂

雖然唔係貴價食材, 而且煮法簡單, 但出黎的食物質素高
價錢平, TOTAL$74
服務係姐姐, 比較粗豪, 但本人唔介意
腐乳通菜
滑雞煲仔飯
排骨煲仔飯
2012-03-19
滑雞煲仔飯
2012-03-15 12 浏览
今日同男朋友不約而同地好想食煲仔飯,天氣又突然凍,岩晒喇!!放工之後立即過去,鋪內已經坐滿左客,等兩分鐘就可以入去!!見到牆上的餐牌已經好開心,因為全都是廿幾三十蚊,我就叫左個排骨滑雞,男朋友就叫鹹魚肉片,另外再加多個蠔餅,煲仔飯就預左等得耐架喇,蠔餅等左一陣就黎喇,嘩!!好鬆脆,食到唔停口,以前食開果D炸粉好厚,食左幾舊會唔想再食,但呢個我同男朋友食咁食到無晒先停手!!煲仔飯之後就來了,好熱呀!!!!!!我唔太鍾意食飯焦,所以不斷用力咁撩撩撩,但係已經有好多飯焦了,不過食落好香口的!!而男朋友果個本身已經有鹹魚,佢又落得太多豉油,咸死了!!!所以大家食既時候唔夠味先再落好過一次過落得太多咸得濟啦!!P.S.:呢到既特色就係,所有野黎齊晒之後就會收錢先,大家要準備喇,我地食完先食七點多少少,門口排長龍,起碼有十多人排緊隊喇!!!!總括而言,唔可以話佢好好味,但廿幾三十蚊已經有得食個煲仔飯算係抵喇!同埋衛生程度對我呢個潔癖人士算係接受到架喇!!!!!^^"

放工之後立即過去,鋪內已經坐滿左客,等兩分鐘就可以入去!!

見到牆上的餐牌已經好開心,因為全都是廿幾三十蚊,
我就叫左個排骨滑雞,男朋友就叫鹹魚肉片,
另外再加多個蠔餅,
價廉物美
煲仔飯就預左等得耐架喇,
蠔餅等左一陣就黎喇,嘩!!好鬆脆,食到唔停口,
以前食開果D炸粉好厚,食左幾舊會唔想再食,
但呢個我同男朋友食咁食到無晒先停手!!

煲仔飯之後就來了,好熱呀!!!!!!
我唔太鍾意食飯焦,所以不斷用力咁撩撩撩,
但係已經有好多飯焦了,不過食落好香口的!!

而男朋友果個本身已經有鹹魚,佢又落得太多豉油,
咸死了!!!
所以大家食既時候唔夠味先再落好過一次過落得太多咸得濟啦!!

同埋衛生程度對我呢個潔癖人士算係接受到架喇!!!!!^^"
2012-03-14
價廉物美
2012-02-15 20 浏览
連續第二年,也是在這裡過情人節晚餐(因為還是學生,收入不多嘛!)六點去到,唔洗等位,但到左六點三,外面已經排隊喇必吃香脆夠味﹑蔥又夠香,like(吃完要多做運動)!雞肉好夠滑﹑鮮味(嘻嘻咁岩有雞脾位)D飯又煲得岩岩好,夠火喉不過坐就真係唔太舒服人多的時候,好焗﹑好嘈但冬天食煲仔飯的確好寫意﹑享受最後$80 兩個人埋單,咁既價錢,算係咁架啦對女仔來說,吃得很撐了!學生哥小情侶,不妨一試哦記住早D到

連續第二年,也是在這裡過情人節晚餐

(因為還是學生,收入不多嘛!)

六點去到,唔洗等位,
但到左六點三,外面已經排隊喇
必吃

香脆夠味﹑蔥又夠香,like(吃完要多做運動)!
立腸滑雞飯+ 排骨滑雞飯
雞肉好夠滑﹑鮮味(嘻嘻咁岩有雞脾位
D飯又煲得岩岩好,夠火喉

不過坐就真係唔太舒服
人多的時候,好焗﹑好嘈

但冬天食煲仔飯的確好寫意﹑享受
最後$80 兩個人埋單,
咁既價錢,算係咁架啦

對女仔來說,吃得很撐了!

學生哥小情侶,不妨一試哦

記住早D到
2012-02-14
庆祝纪念
情人节
立腸滑雞飯+ 排骨滑雞飯
  • 鴨蛋蠔餅
2011-12-21 16 浏览
一早約好同學仔吃飯, 天氣涼涼地決定去廟街食煲仔飯, 呢一間係以前EX 帶過我去吃的, 咁耐無去依然人氣旺盛, 夜晚9:45前面重有20幾人等位, 反而對面興記唔使點等,足足等30分鐘先有野食.-細蠔仔餅+皮蛋芥菜豆腐肉片湯--套餐價$44 ( 散叫$20 + $28)-牛肉煲仔飯$22 -- 差 牛肉咬唔開, 好老, 飯太濕 -鹹魚肉片煲仔飯$29 - 如果係用梅香就好啦, 飯太濕
一早約好同學仔吃飯,
天氣涼涼地決定去廟街食煲仔飯,
呢一間係以前EX 帶過我去吃的, 咁耐無去依然人氣旺盛,
夜晚9:45前面重有20幾人等位, 反而對面興記唔使點等,

足足等30分鐘先有野食.
-牛肉煲仔飯$22 -- 差
牛肉咬唔開, 好老, 飯太濕
-鹹魚肉片煲仔飯$29 -
如果係用梅香就好啦, 飯太濕
2011-12-20