2018-01-11 360 浏览
周日的中午,突然想吃椰子鸡,又不知道香港有没有。一搜open rice 还真有几家。这家店面很大,位置很宽,周日的中午人不算多。一个两人的椰子鸡套餐分量实在是多,煲仔饭最后一口都没吃直接打包。服务很好,还帮你撇掉鸡油,在深圳吃都没有这个服务。除了虾滑混杂了其他东西不算好吃以外,其他都非常棒。主要是非常抵!套餐很划算,半只鸡,一个前菜,两个主菜,两杯饮品还有一份很大的煲仔饭。味道总体还不错。汤底非常好喝,而且真的有椰子肉!
椰子鸡
2018-01-07
椰子鸡
  • 椰子雞鍋
  • 安格斯肥牛
2018-01-10 3268 浏览
又是每月一餐的時候,天氣咁凍最好去打邊爐,揀了四季文昌,主打海南椰子雞煲,位置在太子,大家又就腳,book了4人8:00。 餐牌,見到有個4人套餐,好岩我地呀。 裝潢走Loft工業風格,水泥牆上掛有齒輪裝飾品,鐵藝實木展架上擺放了舊書籍及小擺設,帶有復古型格之感,內堂高大寬敞,甚有空間感,也具有流通性,冇咁侷促呀。 餐枱紙有海南文昌雞的介紹。 有紙巾提供。 MENU,要了特級椰子文昌雞鍋套餐(一隻)(3-4人用),$588。 海南沙薑脆豬手 文昌手打丸拼盤 川味麻辣牛筋凍 黑豚梅味肉拼穀飼豬爽肉 野生鮮雜菇拼盤 安格斯牛小排 健康野菜籃 臘味芋頭煲仔飯 秘制醬汁,豉油加入沙薑、青柑桔和辣椒。 特別推出$10一隻法國生蠔優惠,咁抵必食,要了半打,蠔身賣相較廋,肉質爽口,海水味濃,味道不俗呀。 川味麻辣牛筋凍,入口冰涼,爽脆,麻辣味濃,都幾辣呀。 海南沙薑脆豬手,有點似白雲鳳爪,味道酸甜開胃,口感爽,幾好味呀。 特級椰子文昌雞鍋,店員把文昌雞倒入鍋內,再用沙漏計時,7分鐘後可食用。 椰子雞煲,湯底有點油,材料有椰青水、椰子肉及文昌雞,味道清香,雞肉味道略帶清甜的

餐牌,見到有個4人套餐,好岩我地呀。

餐枱紙有海南文昌雞的介紹。

有紙巾提供。

文昌手打丸拼盤
川味麻辣牛筋凍
黑豚梅味肉拼穀飼豬爽肉
野生鮮雜菇拼盤
健康野菜籃
臘味芋頭煲仔飯

秘制醬汁,豉油加入沙薑、青柑桔和辣椒。

川味麻辣牛筋凍,入口冰涼,爽脆,麻辣味濃,都幾辣呀。

椰子雞煲,湯底有點油,材料有椰青水、椰子肉及文昌雞,味道清香,雞肉味道略帶清甜的味道,質感少許結實,椰子肉好味呀。

安格斯牛小排,肉質細嫩,牛肉味濃,味道不俗。

黑豚梅味肉拼穀飼豬爽肉,口感難得唔鞋口,味道帶點甜,味道不俗呀。

野生鮮雜菇拼盤。

健康野菜籃,賣相不俗。

文昌手打丸拼盤,有墨魚丸、蝦丸、墨汁丸及黑松露丸,口感有彈牙又有韌性,味道鮮甜好多呀。

臘味芋頭煲仔飯,個飯份量比教少,臘腸份量多,都幾好味呀。

環境坐得舒適,食物味道不俗,份量上不算太多,價格尚算合理。
2018-01-06 347 浏览
今日同家人去嘗試下, 6點鬆就到達, 當人流未多既情下, 我睇唔到員工們有幾好服務, 連最普通不過應有既都無! 🤷🏻‍♀️, 我地叫左個火鍋套餐再加一個煲仔飯, 落左單後, 食物陸續出現, 上齊套餐所有材料, 但遲遲都未有個湯鍋, 我地舉手查詢服務員, 點知一灰髮美女同四眼哥哥只顧調情? 🤔見都唔理等地,只因唔係負責我地果區?🤔之後有同事過黎,我地就好奇地問係咪個湯底一陣會係廚房度拎出黎, 因d食物已出齊..個煲又係台面,點知唔係!what!?😨只係佢地無人幫我地開爐!我地即時呆晒!早d講ma~要自行處理! 我地就唔會傻仔咁全係度等啦😑灰髮美女繼續行與四眼哥哥旁談天說地, maybe🤷🏻‍♀️! 人流開始多, 佢地依然無理, 繼續傾😎我地再一次需要查詢, 灰髮美女終於應機啦! 好唔願意咁過黎😭應完我地查詢後, 繼續原本既事情! 🤦🏻‍♂️佢地真係好忙~之後見到有位大人物(有可能係老闆掛)即刻彈開扮做野! 見大人物行遠左, 又繼續傾!哩個動作係15分鐘內出現最少3次! 佢地都幾得閒(我心諗!)得閒就睇下有咩幫忙啦! 無水飲又唔主動refill, 無湯又唔主動問需唔需要加湯, 成晚我見到最高效率
之後見到有位大人物(有可能係老闆掛)即刻彈開扮做野! 見大人物行遠左, 又繼續傾!哩個動作係15分鐘內出現最少3次! 佢地都幾得閒(我心諗!)得閒就睇下有咩幫忙啦! 無水飲又唔主動refill, 無湯又唔主動問需唔需要加湯, 成晚我見到最高效率就係收走我地d碟。
所以話呢!一間餐廳成功與否, 除左門面設計, 食物質量外, 又好睇員工服務質數! 🙄
點了二人餐,連加一$504湯底清甜,但份量唔多,每人三小碗就飲完。加椰子湯底的話要$45,加水免費。二人餐包半隻雞、六水小片三文魚生、凍豬手、貢丸及黑椒丸、牛一碟、菜籃、菇籃、烏冬一餅。火鍋料味道一般,份量夠兩個女生享用。裝修格局舒適有氣氛有主題,座位闊落,感覺屬中高價位火鍋店。可惜員工服務差,店內員工很年輕,人手足夠,但不見有管理層管理員工和樓面。第一次見一間中高格局的餐廳,大部份員工可以在營業期間高聲唱歌、互相打鬧、在樓面追逐玩耍、講粗口、叫囂、當手堆車是滑板車…還有送烏冬上台時,是整隻手指按在烏冬上…加上鄰台十多人一起叫囂尖叫,連同無王管的員工,不是熱鬧的氣氛,而是感覺很打擾,整個用餐環境其實很糟糕。清甜湯底試一次就好,本來說好下次來試面包蟹湯底,但用餐環境令人卻步,也不會推薦其他人來了。
點了二人餐,連加一$504

裝修格局舒適有氣氛有主題,座位闊落,感覺屬中高價位火鍋店。

還有送烏冬上台時,是整隻手指按在烏冬上…

2017-12-29
今天是今年入冬以來最凍的一天,大家柴娃娃行完山,想起的又是「打邊爐」已是一個月內第五次外出打工邊爐,但最愛的就是這間「四季文昌」由於是即興打邊爐,所以沒有訂位,不過幸運地,因為我們是四位,等了15分鐘就有位了!!店內的地方很大樓底高,而且環境企理,坐位寬敞,又沒有其他火鍋店很迫很焗的感覺。坐下了,不要心急,要細閱墊杯紙上的文字,因為有介紹如何食這兒最出名的「海南文昌雞」醬料也跟別的火鍋店不同,沒有濃味的蒜蓉、蔥、沙嗲醬、麻辣醬⋯⋯⋯只有辣椒、柑桔、鮮沙薑而餐牌亦是簡約的設計第一次來,湯底就先試下「原味椰子雞」(半隻)待鍋內的鮮椰水滾後,就可以將雞放入鍋內,加蓋用每枱附設的「沙漏」計時7分鐘,食得。雞肉很嫩滑,而且一點也不肥,好味!!又係火鍋必食的牛我們選了較經濟的「紐西蘭雪花肥牛」,雪花不夠,味道都可以啦!!有朋友唔食牛,所以叫了個「玫瑰黑豚腩片」給她。但雪得太硬了,痴埋一齊分不開,迫住要成舊落晒而且太油,一般。這個「手打四寶丸」我就好Like啦!!口感與其他火鍋店手打丸不同,口感無咁實,爽口,似潮洲魚蛋又係我至愛的邊爐必點「油墨菜」不過呢間的油墨菜就唔夠脆口啦!仲有「皇帝菜」,呢個唔

店內的地方很大樓底高,而且環境企理,坐位寬敞
,又沒有其他火鍋店很迫很焗的感覺。

只有辣椒、柑桔、鮮沙薑

而餐牌亦是簡約的設計

第一次來,湯底就先試下「原味椰子雞」(半隻)
原味椰子雞

待鍋內的鮮椰水滾後,就可以將雞放入鍋內,加蓋
用每枱附設的「沙漏」計時7分鐘,食得。

雞肉很嫩滑,而且一點也不肥,好味!!

又係火鍋必食的牛
紐西蘭雪花肥牛

有朋友唔食牛,所以叫了個「玫瑰黑豚腩片」給她。
但雪得太硬了,痴埋一齊分不開,迫住要成舊落晒
而且太油,一般。

這個「手打四寶丸」我就好Like啦!!

口感與其他火鍋店手打丸不同,口感無咁實,爽口,似潮洲魚蛋
手打四寶丸

又係我至愛的邊爐必點「油墨菜」
不過呢間的油墨菜就唔夠脆口啦!
油墨菜

仲有「皇帝菜」,呢個唔錯!!
皇帝菜

朋友想試下「紅蜜糖甜番薯」,番薯打邊爐又幾好食!!
紅蜜糖甜番薯

女子還是比較細食,四個女子食這幾款己飽了!!

埋單先HK$567.5, 抵食!!
题外话/补充资料: 雖然這兒環境好、湯底正、食物又唔錯,但服務方面就需改善啦!! 火鍋其實因衛生問題,應要給客人「兩對筷子」,一對夾熟食、一對夾生野。但這兒郤沒有為客人預備兩對筷子之餘,我們要求要公筷個女職員竟「黑面」
2017-12-17
原味椰子雞
手打四寶丸
皇帝菜
成日聽朋友講呢度d椰青水海南雞鍋唔錯,今次趁聖誕親黎試!果然係好鮮甜好正!要咗個期間限定2-3人冬日套餐 $438,裡面包咗招牌椰子海南文昌雞鍋、三文魚刺身、安格斯牛小排同埋好多野食~一坐低嘆返個椰青先~醬汁配料有青檸,火鍋混醬清新食法小食沙薑豬手,好味!好入味,開胃餐前小食厚切三文魚刺身好新鮮~海南文昌雞比平時d雞瘦,冇咁多肥膏~~ good~ 放落d椰青水度,d湯超鮮甜!!! 有開始已經飲咗3碗!必食推薦!!加 $128要埋個 番茄麵包蟹湯配海鮮拼盤!勁大盆!超多海鮮!店員將d番茄麵包蟹湯倒埋落d椰青雞湯裡面OMG! D湯鮮甜到爆!記得要飲返碗!麵包蟹有好多膏,超滿足!後面o個碟係安格斯牛肩肉都好好味追加咗 日本山形 A5 和牛肉眼 $395好重牛味~~ 正呀~ 即使唔係好多油花,但入口唔“鞋”,唔錯~野菜籃好多款式,砌到好靚丸好彈牙~養生菇菌籃烏冬彈牙~ 吸收咗麵包蟹海鮮湯d精華,明明飽到上心口都要食返碗!超級滿足ge 聖誕火鍋~~~

一坐低嘆返個椰青先~

醬汁配料有青檸,火鍋混醬清新食法

小食沙薑豬手,好味!好入味,開胃餐前小食

厚切三文魚刺身好新鮮~

海南文昌雞比平時d雞瘦,冇咁多肥膏~~ good~
放落d椰青水度,d湯超鮮甜!!! 有開始已經飲咗3碗!
必食推薦!!

加 $128要埋個 番茄麵包蟹湯配海鮮拼盤!
勁大盆!超多海鮮!
記得要飲返碗!
麵包蟹有好多膏,超滿足!

後面o個碟係安格斯牛肩肉都好好味

追加咗 日本山形 A5 和牛肉眼 $395

野菜籃好多款式,砌到好靚

丸好彈牙~

養生菇菌籃

超級滿足ge 聖誕火鍋~~~
  • 番茄麵包蟹湯配海鮮拼盤
  • 椰子海南文昌雞鍋
2017-12-27 322 浏览
天氣涼涼的,心就自然會想打邊爐。今晚放工後來到旺角一直想吃已久的四季文昌。我們點了個冬日套餐 $438套餐有兩碟冷盤前菜,分別是三文魚刺身和海南沙薑脆豬手。三文魚很厚身而且十分肥美!一口也吃不到整塊!沙薑豬腳仔味道夠香濃惹味,淡淡沙薑味很不錯啊!好了!吃過前菜後終於到火鍋戲肉了!要醬汁的話每人+$10醬料有三種,辣椒、沙薑和青檸,三種加在一起後再添醬油已經很夠的了。頭炮是半隻椰子文昌雞會先在清水裏加入椰子雞,椰子咪十分香!原來配上滑嫩雞塊來吃真的非常一流。還可以喝回湯底,椰子味濃,清清甜甜,不禁喝多兩口。吃過椰子雞後便加入我們之前點了的昆布鰹魚湯。昆布分量廷多的,而且味道清清的,而且有淡淡昆布和魚的鮮味。整體不會太濃味,不錯。湯底配的黑毛和牛肩肉 (+$158)(圖後)這個牛肉不錯!夠薄、快熟而且軟稔。安格斯牛小排(圖前)這個牛小掛雖則相對上小塊,但牛味較牛肩肉濃,是第二好吃的!日本山形A5和牛肉眼 $398 (圖中)要數最好吃的當然是這碟A5和牛!首先,肥膏分佈十分平均。其次是熟後質感十分的軟稔!我和大頭仔吃第一口後完全感受到幸福的感覺!海南手工丸手工丸有兩款,牛肉丸和墨魚丸,都不錯
天氣涼涼的,心就自然會想打邊爐。
今晚放工後來到旺角一直想吃已久的四季文昌。

我們點了個冬日套餐 $438

套餐有兩碟冷盤前菜,分別是三文魚刺身和海南沙薑脆豬手。
三文魚很厚身而且十分肥美!一口也吃不到整塊!
沙薑豬腳仔味道夠香濃惹味,淡淡沙薑味很不錯啊!

好了!吃過前菜後終於到火鍋戲肉了!要醬汁的話每人+$10

頭炮是半隻椰子文昌雞
還可以喝回湯底,椰子味濃,清清甜甜,不禁喝多兩口。

吃過椰子雞後便加入我們之前點了的昆布鰹魚湯。

湯底配的黑毛和牛肩肉 (+$158)(圖後)
這個牛肉不錯!夠薄、快熟而且軟稔。

安格斯牛小排(圖前)
這個牛小掛雖則相對上小塊,但牛味較牛肩肉濃,是第二好吃的!

日本山形A5和牛肉眼 $398 (圖中)
要數最好吃的當然是這碟A5和牛!
首先,肥膏分佈十分平均。其次是熟後質感十分的軟稔!
我和大頭仔吃第一口後完全感受到幸福的感覺!

海南手工丸
手工丸有兩款,牛肉丸和墨魚丸,都不錯呢!

健康野菜籃
菜籃的含菜量絕對夠多,油麥菜、生菜、娃娃菜、蘿蔔、南瓜等。

養生菇菌
菇的份量也廷多的,最愛吃的當然是金菇吧!

我們還各自點了飲品
四季文昌椰青 $42
大頭仔期待他們的椰子系列,所以點了椰青。
椰青水廷多的,夠清甜,不錯。

文昌道 $68
文昌道是一杯手調雞尾酒,由蘋果汁、桃汁、檸檬汁、薑汁和伏特加等味道混在一起。
味道甜甜的,不錯喔!

2017-12-26 2294 浏览
Lucky us that we went to visit this shop again with a surprise Winter Set for HKD438 for 3, but 4 of us joining tonight still have to take something home... quite a value set (... we did add 1 more Wagyu as we are all Carnivore ) The shop is famous of Hainanese cuisine, in which coconut and chicken will surely give you a different taste... Half of the chicken was put in the coconut shop (as described by the manger, the soup base was made from purely 2+1 young coconut juice), and it will take aro
Half of the chicken was put in the coconut shop (as described by the manger, the soup base was made from purely 2+1 young coconut juice), and it will take around 6-7 mins to get the perfect texture of the yummy chicken... texture was not just tender, but quite smooth too... very very nice.

While we are waiting the chicken, the set does come with something we can go direct ... Salmon Sashimi...quite a caring offer.  Salmon was not bad, not strong taste but still fresh..

The Winter Set also comes with premium selection of US Sirloin, which is great for those who loves strong beef taste ... I really like it as compared to the fatty Wagyu, it's actually more suitable for steak lover...

... and some nice vegetables and mushrooms...  I particularly like their selection of mushroom, which is a very good mix with the coconut soup, as they can absorb the favour at the same time, adding some sweet taste into the soup...
and my favourite meat balls... and don't underestimate it, these are spongy meat balls, with a very strong mushroom favour... love it.

Udon is also offered for those who might need some starchy at night... but not for me...
The portion that the Set offered is quite big, but we just need some more meat, and so, we tried the 2 Japanese Wagyu to compliment the nice coconut soup ... This A5 Wagyu Ribeye is very soft in texture, and it does melt quickly after 5 sec of cooking in the hot pot... the fat will make you feel so satisfied ... but I have to say the beef taste itself is not that strong.
Overall, we spent just around HKD230 per head ... which is quite a nice value set we can get for 4.... I need to come back to have another round with the added Seafood plate...
其實一直都想試下呢間野,因為係公司附近,咁啱我得返今日得閒,所以就約咗老公去食呢間野。入到去先發現都幾多位。無諗到呢度有個套餐都幾抵,冬日套餐 $438 都包哂所有野,職員話今日嘅麵包蟹好靚,問我地有冇興趣加﹐咁地望下個餐牌,加$128有咁鬼多野食又幾好,於是我又加咗。後來又發現成個餐無牛,我老公又一定要食,於是我又加埋個 $398 日本山形A5和牛肉眼。 呢度嘅配料一早俾埋你,有薑粒、青檸同辣椒粒,侍應話薑粒同青檸有提升啲雞嘅鮮味。個煲就咁睇已經有啲新鮮嘅椰子肉煲,要煲幾耐呢.....? 我地可以參考下圖個漏斗都真係幾有型,大慨7分鐘倒 ~ 係等嘅時候我已經見到海南沙薑脆豬手,其實我真係好少食凍嘅小食,但係個樣又真係幾吸引,忍唔住食一舊,點知就停唔到口啦要做到咁爽口,係整熟咗之後,要即刻搵冰水浸先做到,而且單係聞都聞到啲酒味,加上啲香茜同埋沙薑,真係好入味。食到咁上下,主角就出場勒,單睇就覺得隻雞其實應該唔係嗰啲老雞,因為佢啲色好光滑~ 加卜表面仲有啲椰子,睇嚟店方為咗令本身煲緊椰子肉嘅湯昇華到去另一個更加椰子嘅層次。我真係好耐未食過呢啲咁嫩嘅雞啦!!! 入口完全可以用嫩同滑嚟形容,

都真係幾有型,大慨7分鐘倒 ~
我真係好耐未食過呢啲咁嫩嘅雞啦!!! 入口完全可以用嫩同滑嚟形容,好好食,明明對面係老公,但我好似當對面無人咁,食哂所有雞。
老公超鍾意呢度啲海南手工丸,佢話真係香好彈牙~
呢個三文魚刺身都係套餐入面架,無論係色澤同紋理都好靚,入口都好爽口甜美。
好鬼豐富的健康野菜籃,其實見到呢度都應該開始投降,因為真係好多野食,呢個餐真係夠4個人食。
呢個加$128嘅蕃茄麵包蟹湯配是日海鮮拼盤,應生超推介我食,點解呢? 佢地話係因為可以一湯兩食喎,其實我本身係聽唔明,後來我就明白勒,原來係將原本嘅椰子湯上,再混入蕃茄麵包蟹湯!!!!
其實原本嘅椰子湯已經好清甜,令人覺得係呢個冬天都好清潤,但加入呢個蕃茄麵包蟹湯之後,真係可以話將呢個清甜嘅湯提昇到去另一個層次,係鮮啊!!
除咗有蟹,仲有青口同馬刀貝~ 一啲雪味都無,可能係因為呢度有個大嘅魚池養住佢地~ 好新鮮!!
馬刀貝超肥美啊~
麵包蟹爆膏!!! 老公猛叫住我唔好食啊, 太多膏啦~ 爆血管啊~ 我無理佢~~ 因為太吸引啦~
我將佢混入啲日本稻庭烏冬度,啲烏冬真係好煙韌,本身以為應該係hea hea地,點知一啲都唔淋~
我地嘅重本之作姍姍來遲,日本山形A5和牛肉眼,我想話佢個樣完全同menu一樣。
日本山形A5和牛肉眼
而且份量雖小,但係每一塊都好漏.... 老公叮囑我要點呢個日本醬油同生雞蛋,因為呢個壽喜燒嘅食法,先帶得出呢客和牛的鮮味,事實的確如此。因為如果唔點野咁食,塊牛肉頂多都係牛味濃,但係點咗之後,入口即時變得嫩滑。
我地兩個人叫咗咁多野著實有啲內疚,我地下次會叫多兩個朋友嚟,咁每人都係2百幾蚊,就食到咁多野~ 最後仲有份禮物送添,係代表四季的調味容器和2018名信片~ 哈~
2017-12-18
$491.7 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日
  • 原味椰子文昌雞鍋
2017-12-21 264 浏览
成個星期都凍冰冰,最arm就係打邊爐,暖身暖胃今晚近近地同屋企人去左呢間係荔枝角道33號,百匯軒一樓既火鍋店,即係始創中心斜對面,地點超級方便,佢仲有分店係尖沙咀,都一樣咁方便。呢度地方大,環境寬敞,裝修好有文青風,入到去唔講仲以為去左台灣d咖啡店tim。宜家臨近聖誕節,仲有埋聖誕裝飾,好有氣氛Menu呢度主打原味海南椰子文昌雞鍋,佢地係用椰子水加只有百幾日大既文昌雞做湯底,健康又好味宜家仲有冬日套餐先係$438起原味椰子文昌雞(半隻)呢個鍋首先要將d椰子水用大火煮滾,跟住加雞,轉慢火,等大概7分鐘,就可以食得。呢個時候打開蓋會聞到陣陣既椰子香,冇咩油,食落雞肉超嫩滑,仲帶d椰子清香tim昆布鰹魚湯食完雞,飲完清甜既椰子湯就可以自選湯底開始打邊爐。今晚我地揀左個日式昆布鰹魚湯底,味道比較清新既。黑毛和牛肩胛肉個昆布鰹魚湯係會配埋呢個黑毛和牛肩胛肉,望落去油花好似d大理石花紋咁分布平均,肉質食落柔軟,有口感,牛味亦都好濃郁日本山形A5和牛肉眼呢個山形和牛比較少有,肉色粉嫩,肉質鬆軟,油脂豐富,真係入口即溶安格斯牛小排呢個牛小排相比之下就冇咁特別,雖然色澤油脂都平均,食落都有牛味,有口感,
成個星期都凍冰冰,最arm就係打邊爐,暖身暖胃

Menu

宜家仲有冬日套餐先係$438起

原味椰子文昌雞(半隻)

昆布鰹魚湯

安格斯牛小排
呢個牛小排相比之下就冇咁特別,雖然色澤油脂都平均,食落都有牛味,有口感,不過就冇和牛咁正啦

健康野菜籃(右)
養生菇菌籃(左)
蔬菜菇菌都好新鮮,食落爽口健康

海南手工丸
佢既手工丸有貢丸同牛筋丸,食落彈牙有微辣,口感唔錯
三文魚刺身
三文魚肥美新鮮,厚切幾有口感

海南沙薑脆豬手(前)
豬手入味爽口,做餐前小食一流

日本稻庭烏冬(後)
烏冬食落爽身,有咬口
天氣一下子驟降, 自自然然就會想打邊爐, 第一次食椰子雞鍋四季文昌冬日套餐 - $438仲有份實用小禮物😍原味海南椰子文昌雞鍋 - 半隻估唔到可以用椰青水作湯底, 再將150日大的文昌雞以微火煮約7分鐘(有沙漏幫手計時), 雞件嫩滑之餘仲可以唔需要蘸醬料店員提議我地先飲椰青雞湯, 以前清澈透明的湯底, 無咩特別...但實情係先飲到清甜的椰子味, 再慢慢散出雞的香味加拿大三文魚刺身 海南沙薑脆豬手喺等緊椰子水煲滾煮雞嘅時候, 一邊食著沙薑豬一邊等, 安格斯牛小排 - 餐廳同時照顧到牛魔王的你與我, 冬日套餐內附有安格斯牛小排, 其實牛小排只是序幕, 海南手工丸 - 分別係貢丸 & 黑椒牛丸日本稻庭烏冬 - 呢個烏冬與平時急凍的有分別, 外層撲上一層薄薄的粉, 麵條較扁身, 相對亦覺得比較滑身、彈牙、新鮮健康野菜籃 + 養生菇菌籃 - 種類超多, 以野菜籃嚟計, 就嚟南瓜、蕃茄、西洋菜都有. 另外菇菌籃, 就有最愛的杏鮑菇, 比雞髀厚身的昆布鰹魚湯配黑毛和牛肩胛肉 - $188 / 椰子雞套餐加$158剛才的椰子雞湯已經被我飲得七七八八喇! 所以就叫一個昆布鏗魚湯底配上一份黑毛和牛肩胛肉
天氣一下子驟降, 自自然然就會想打邊爐, 第一次食椰子雞鍋
四季文昌冬日套餐 - $438
仲有份實用小禮物😍

原味海南椰子文昌雞鍋 - 半隻
海南椰子文昌雞鍋
原味海南椰子文昌雞鍋
椰青水湯底

海南沙薑脆豬手
喺等緊椰子水煲滾煮雞嘅時候, 一邊食著沙薑豬一邊等,
海南手工丸 - 分別係貢丸 & 黑椒牛丸

海南手工丸  +  日本稻庭烏冬
健康野菜籃 + 養生菇菌籃
昆布鰹魚湯配黑毛和牛肩胛肉
剛才的椰子雞湯已經被我飲得七七八八喇!
所以就叫一個昆布鏗魚湯底配上一份黑毛和牛肩胛肉 ~ 抵食!!!

所以剛才提到牛小排只是序幕, 終於到戲肉喇
黑毛和牛肩胛肉油脂分佈好分均, 肉、油花、肉、油花, 好似地圖咁😂
黑毛和牛肩胛肉
仲有份醬汁+生雞蛋, 可以作Shabu-shabu食法, 將黑毛和煮熟後蘸上雞蛋醬汁, 入口好滑身

日本山形A5和牛肉眼 $398

仲未完啦, 食完黑毛和牛肩胛肉, 再食埋山形A5和牛肉眼, 咁就滿足晒喇!
庆祝纪念
圣诞节
海南椰子文昌雞鍋
原味海南椰子文昌雞鍋
椰青水湯底
海南手工丸  +  日本稻庭烏冬
昆布鰹魚湯配黑毛和牛肩胛肉
2017-12-19 252 浏览
18/12晚6:00 同三個朋友what in入去食飯, 當時全場只有三圍枱!我哋三個人安排咗一張八人枱我哋,三個人想調四個人嘅枱,因為同朋友吹水唔想搭枱!帶位服務員話全部fully booking唔可以調到比我哋,但全場得三張檯有客! 其實如果你真係咁fully booking就唔好接任何what in 客啦! 當時只是晚上六點鐘咁早,全場都係得個3台客咋喎!調一張三人枱畀我都可以啦!我覺得唔係唔可以的,但係態度都唔需要咁惡劣😖😖😖! 最後係要我哋力爭之下,佢先調張三人枱畀我哋!其實我哋三個人真係唔需要坐八人枱囉! 因為我朋友拿住一大袋購物袋想攞張凳擺下嘢,依個帶位員都唔畀囉!話啲凳都係滿曬!我攞一張櫈嚟擺嘢,都話唔可以攞!我未試過任何一間食市係攞張凳嚟擺下嘢都話唔可以囉! 連張櫈呢都fully booking聽到簡直係笑話😂😂😂! 最後我朋友一大代購物袋擺地下! 我個朋友屋企住樓上,帶左支氣果汁比我哋飲!飲之前已經問咗其中一個服務員會唔會收開瓶費?佢話唔會!我哋先䦕來飲,中途就係呢一個態度極度惡劣嘅服務員,沖埋嚟我哋張枱大大聲:你哋飲其他飲品我哋要收返100蚊開瓶費 !!!唔係100蚊錢嘅問題🙄🙄🙄係你態度非常惡劣!唔需要沖埋嚟話我哋囉! 麻煩呢個惡劣的帶位員,請你了解咗件事,先至好話我哋!我哋係問清楚你其他同事,唔收費我哋先至飲!如果收費我哋唔需要喺度飲,我朋友住樓上,要飲可以去佢屋企度飲!

總結:食物ok!新鮮 !環境ok !但係呢一個帶位員服務態度係超級惡劣!!!以後唔會來👊👊👊

2017-12-18
  • 椰子雞鍋
既是Foodie,身邊總時常有朋友問我去哪裡吃飯,如果是火鍋的話,我其中一個心水選擇是「四季文昌」,她的椰子湯底,是以兩個椰青+一個椰皇煮成,沒有添加水份,那種清甜,真的一試難忘,我久不久就會來吃一趟,這一晚我又來了。 四季文昌有兩間分店,我較喜歡旺角這一間,旺中帶靜,而且地方很大,坐得較舒適。 因為臨近聖誕,餐廳推出了一個「冬日套餐」 (2-3人餐,$438),有文昌雞、三文魚刺身、豬手、牛小排、手工丸、菜籃、菇籃和日本稻庭烏冬,好豐富,我們這晚有四個人,就叫一個,再加其他吧! 原味椰子文昌雞 (半隻) 先來我最愛的椰子雞鍋,用漏斗計算時間,落了雞後七分鐘吃,時間剛好。因為採用了文昌雞,雞湯不算油,但店員還是會幫大家隔一下油,那飲湯時就更加放心了! 聽店員介紹,這裡選用的是150至180日的文昌雞,雞件嫰滑,雞味濃郁,還滲入了椰水的淡淡清甜,好吃。 都想介紹一下這裡的醬汁,大家可以在豉油內加入沙薑、辣椒和海南青柑桔,有開胃生津和提鮮的功效。 海南沙薑脆豬手 套餐內有少量現吃的食物,豬手是其一,質感很爽口,完全不覺肥膩,而且還有沙薑的獨特香味,不錯。 三文魚刺身

原味椰子文昌雞 (半隻)

野菜籃

菇菌籃

套餐裡面有牛小排,這個價錢,本來沒有甚麼期望,沒料到也是牛味十足,很好吃!這促使我們稍後瘋狂地加了一些貴價牛肉來打邊爐!

番茄麵包蟹湯配是日海鮮拼盤 (+$158)

因為我們點了椰子雞套餐,所以只需加$158,就可以要一個「番茄麵包蟹湯配是日海鮮拼盤」,老實講,人多吃得下的話,幾大都要叫,因為實在太划算!

海鮮湯底以麵包蟹熬成,之後加入番茄、洋蔥等等煮五小時,味道鮮美。我最欣賞的,當然是拼盤中的原隻愛爾蘭麵包蟹,爆膏程度驚人,尤其是那個蟹蓋,好正呀!一大塊的蟹膏,甘香豐盈,無得彈!

山形A5和牛西冷 ($438)

山形A5和牛肉眼 ($398)

澳洲M9和牛牛肩肉 ($328)

叫了三款矜貴牛肉,有日本的、有澳洲的。西冷雪花多,最腍身,入口即化;牛肩肉最有肉味,好香,我最喜歡;牛肉眼就是兩者的中間,又腍又有肉味,中融之道。牛肉配了一款甜豉油+雞蛋,淥完牛肉蘸一蘸,快活過神仙!

吃完之後,還收到一份聖誕禮物,這晚是調味瓶套裝,夠實用,開心!
2017-12-19
天氣甘凍,唔打邊爐等幾時打?天文台都話呢幾日係「乾凍」,食厭左港式燥底火鍋,想打邊爐都可以養生滋潤啲,四季文昌就岩晒啦👍地點夠晒方便就腳,花園街對面,行過路過都唔會錯過。店內擺設好有書卷氣,一入到黎就已經覺得好舒服。而且臨近聖誕,店內怖滿聖誕擺設,好有聖誕氣氛一行4人,叫左個套餐。湯底係椰子水,好清甜!無幾耐店員就奉上醬料。竟然係新鮮沙薑!店員介紹將柑吉擠落新鮮沙薑,估唔到味道係甘夾!簡簡單單既沙薑同柑吉夾埋可以有不簡單既味道!有椰王水湯底,點可以唔飲返個椰王!椰王水好甜好清潤,而且份量都幾多幾大個,打晒邊爐都仲有剩。而且椰王都有四季文昌既logo,好特別!等待既同時,店員已經奉上可即食既野比我地食住等。沙薑豬腳冷盤最怕只得室溫,呢個沙薑豬腳夠晒凍,沙薑好入味,肉既地方煮得好林,而皮就非常爽脆,易咬,大大隻,好味好滿足!三文魚刺身估唔到呢度打邊爐都有刺身食。三文魚刺身好新鮮,大大塊,一路等一路有野食,真係想得周到。千呼萬喚既文昌雞首先登場呢度係半隻既份量,好期待之後店員就幫我地放文昌雞入爐。用最細火去慢慢將文昌雞煮熟。過程大概8分鐘,而呢8分鐘唔使自己計住,因為有漏斗幫手,漏晒就係夠鐘

一行4人,叫左個套餐。湯底係椰子水,好清甜!

有椰王水湯底,點可以唔飲返個椰王!

等待既同時,店員已經奉上可即食既野比我地食住等。
沙薑豬腳

千呼萬喚既文昌雞首先登場

呢度係半隻既份量,好期待

之後店員就幫我地放文昌雞入爐。用最細火去慢慢將文昌雞煮熟。過程大概8分鐘,而呢8分鐘唔使自己計住,因為有漏斗幫手,漏晒就係夠鐘開動既時間啦!

食之前店員幫我地隔一隔走啲油,再叫我地飲一口湯先。非常之驚喜!未落雞之前我飲左一口係椰王水既甜味。放左隻雞去煲之後再飲,竟然可以甘鮮!拎成個湯底提升去另一個層次,係鮮甜既味道,而且完全無落味精,非常滋潤。我飲左4~5碗,湯底都差啲比我飲晒!唔怪之得中國人煲湯,點都一定放隻雞/肉去煲,因為真係可以提鮮!

文昌雞本身無太多肥肉,煮完出黎好滑,一啲都唔鞋十十。配合埋個湯底真係好鮮甜!點埋沙薑桔吉醬,呢個食法真係好鐘意!

食左雞之後,店員就幫我地加入蕃茄湯底,甘就可以繼續食其他野啦~

海鮮拼盤

非常足料,有膏蟹,蜆,生蠔。全部都好新鮮,而且無沙。蜆上到台時仲係生的,雖然有點殘忍,但甘新鮮既食材又真係好得人鐘意

蕃茄湯底酸酸甜甜,好開胃。湯底唔會濃到蓋過海鮮既鮮味,膏蟹啲膏多到離晒譜!

其他火鍋配料:
有疏菜拼盤,菇類拼盤,貢丸,烏冬等。蔬菜,菇類全部都好新鮮,洗等好都乾淨,而烏冬同貢丸份量好多,其實食到呢度我地幾個都覺的已經好飽

因為我地唔食牛既關係,朋友另外叫左個豬拼盤比我地

分別係午餐肉,豬頸肉,豬肩肉,豬軟骨同埋五花腩。

午餐肉煎香左再上台,滾幾秒就食唔使滾到一pat pat
我最鐘意就係豬頸肉,好爽脆,五花腩都唔錯,索晒湯底,真係好好味

成個set 好多野食,4個人食到好飽。店員不斷甘幫忙的教我地點食,真係好幫得手。而且店內寬敞,坐得好舒服

最難忘係個加左文昌雞既湯底,真係好鮮甜呀!火鍋set 要特別日子先有,我地食到真係好彩,簡直係平靚正呀!

• 原味椰子雞鍋
2017-12-19 308 浏览
近排氣溫急降,最啱梗係食火鍋驅走寒意啦。本來身邊朋友都話約埋返大陸食近期好夯嘅椰子雞火鍋,但一上網就發現旺角都有,近近地就食到又使咩係聖誕節山長水遠返大陸食。四季文昌主打正宗海南風味,所有雞件都係海南島運送黎嘅文昌雞。因為雞隻用椰子喂大所以肉質爽脆有彈性,雞味濃郁。一入門口已發覺呢度佈滿聖誕節裝飾,十分有氣氛。而且見佢依家做緊個冬日套餐,我地就諗都唔使諗柯打返個先。椰子雞套餐包左半隻雞,店員先直接以椰子水為我地烹調雞肉。待椰子水煮開後放入雞件,再調細火慢慢浸熟雞肉,咁樣可以保持雞肉嘅細嫩,亦可以避免肉汁過分流失。旁邊嘅漏斗就係用黎幫手計住時間,確保雞肉唔會煮得過老。等緊嘅時候先食套餐附設嘅三文魚生頂住肚先,三文魚厚切而且油脂都豐富,作為開胃前菜恰到好處。另一款沙薑豬手做得非常爽脆兼且入味,豬皮食落完全唔油膩,沙薑味將豬嘅羶味大大降低,Q彈嘅豬皮夾住豬肉同食,別有一番滋味。時間一到,即刻品嚐嘅梗係個湯底先啦,因為實在太香椰子味了。一啖入口椰子湯夾雜雞油同肉香,真係好清甜而且夠晒暖身,即刻驅走寒意。朋友都忍唔住飲左成碗,無計,真係齋飲都好好味。因為雞肉以慢火浸熟,所以仲保持嫩滑軟腍。同埋本
原味椰子文昌雞
旁邊嘅漏斗就係用黎幫手計住時間,確保雞肉唔會煮得過老。
海南沙薑脆豬手
因為雞肉以慢火浸熟,所以仲保持嫩滑軟腍。同埋本身係文昌雞嘅關係雞味好清,再加上用椰水烹調食落有陣陣嘅椰子清香,的確唔錯。
單單食雞已經好滿足,但我地未夠喉又唔想浪費左個咁正嘅湯底,所以追加左個昆布鰹魚湯配黑毛和牛肩胛肉(+$158)。食盡佢個靚湯底。本身清甜嘅湯底加左昆布鰹魚之後再多左層咸鮮香氣,味道更覺濃郁。
黑毛和牛肩胛肉
黑毛和牛肩肉入口腍滑,牛味重又夠香脂肪雪花啱啱好,輕灼數十秒就食得。牛脂半溶化之間仲保留咬口,咀嚼下肉汁嘅香甜令人回味。
再配以蛋黃醬油,因為再多左蛋液嘅滋潤入口更添嫩滑,真係流晒口水
安格斯牛小扒則肉質結實多少少,因為仲有少少筋位偏重咬口同牛肉味,同牛肩肉各有千秋。
海南手工丸
再食埋套餐嘅菇菌蔬菜籃同海南手工丸,真係飽到捧住個肚走。
食完個套餐仲有個四季調味樽及趣緻聖誕卡送,設計搞鬼又實用。平時食開唔係雞煲就係麻辣火鍋,尤其係黎緊大魚大肉嘅聖誕節,想食清新啲又健康一點,呢度真係幾唔錯嘅選擇。
原味椰子文昌雞