2017-12-21
成個星期都凍冰冰,最arm就係打邊爐,暖身暖胃今晚近近地同屋企人去左呢間係荔枝角道33號,百匯軒一樓既火鍋店,即係始創中心斜對面,地點超級方便,佢仲有分店係尖沙咀,都一樣咁方便。呢度地方大,環境寬敞,裝修好有文青風,入到去唔講仲以為去左台灣d咖啡店tim。宜家臨近聖誕節,仲有埋聖誕裝飾,好有氣氛Menu呢度主打原味海南椰子文昌雞鍋,佢地係用椰子水加只有百幾日大既文昌雞做湯底,健康又好味宜家仲有冬日套餐先係$438起原味椰子文昌雞(半隻)呢個鍋首先要將d椰子水用大火煮滾,跟住加雞,轉慢火,等大概7分鐘,就可以食得。呢個時候打開蓋會聞到陣陣既椰子香,冇咩油,食落雞肉超嫩滑,仲帶d椰子清香tim昆布鰹魚湯食完雞,飲完清甜既椰子湯就可以自選湯底開始打邊爐。今晚我地揀左個日式昆布鰹魚湯底,味道比較清新既。黑毛和牛肩胛肉個昆布鰹魚湯係會配埋呢個黑毛和牛肩胛肉,望落去油花好似d大理石花紋咁分布平均,肉質食落柔軟,有口感,牛味亦都好濃郁日本山形A5和牛肉眼呢個山形和牛比較少有,肉色粉嫩,肉質鬆軟,油脂豐富,真係入口即溶安格斯牛小排呢個牛小排相比之下就冇咁特別,雖然色澤油脂都平均,食落都有牛味,有口感,
Menu
原味椰子文昌雞(半隻)
昆布鰹魚湯
黑毛和牛肩胛肉
日本山形A5和牛肉眼
呢個牛小排相比之下就冇咁特別,雖然色澤油脂都平均,食落都有牛味,有口感,不過就冇和牛咁正啦
養生菇菌籃(左)
蔬菜菇菌都好新鮮,食落爽口健康
佢既手工丸有貢丸同牛筋丸,食落彈牙有微辣,口感唔錯
三文魚肥美新鮮,厚切幾有口感
海南沙薑脆豬手(前)
豬手入味爽口,做餐前小食一流
日本稻庭烏冬(後)
烏冬食落爽身,有咬口