2019-10-03 2204 浏览
口水雞辣汁非常入味雞件鮮嫩,冰爽,夏天做前菜一流夫妻肺片,用料新鮮咬落去彈牙,即係唔喺隔夜或者差嘅內臟三種材料非常均一,唔會出現不平均嘅情況好滿意😊四川辣子雞,分量充足好怕有啲餐廳油大火大得制令到啲雞粒縮水又乾又硬,但係呢間唔會外脆內裡都喺非常嫩滑辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺話特別辣喺個樣嚇人少少招牌水煮魚Best of all用好嘅龍利柳切塊,所以無骨連埋底嘅芽菜同寬粉一齊放入口真係正道爆炸魚塊香嫩入味,淡淡清香(綠色同紅色花椒都有)真係想encore多十萬個回合呀乾煸四季豆唔會煸到燶曬索曬油肉沫咸咸der先可以中和翻青菜嘅淡味攞啲肉沫撈飯就一流啦家常油麥菜食左咁多重口味嘅野之後梗喺要有啲青菜輕輕個口正呀,新鮮爽口

口水雞
辣汁非常入味
雞件鮮嫩,冰爽,夏天做前菜一流

夫妻肺片,用料新鮮
咬落去彈牙,即係唔喺隔夜或者差嘅內臟
三種材料非常均一,唔會出現不平均嘅情況
好滿意😊

四川辣子雞,分量充足
好怕有啲餐廳油大火大得制令到啲雞粒縮水
又乾又硬,但係呢間唔會
外脆內裡都喺非常嫩滑
辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺話特別辣
喺個樣嚇人少少

招牌水煮魚
Best of all
用好嘅龍利柳切塊,所以無骨
連埋底嘅芽菜同寬粉一齊放入口真係正道爆炸
魚塊香嫩入味,淡淡清香(綠色同紅色花椒都有)
真係想encore多十萬個回合呀

正呀,新鮮爽口
题外话/补充资料: 記得只可以pay cash
2019-09-19
2019-08-31 1711 浏览
水煮牛肉的牛肉放了好多嫩肉粉,吃起來滑滑的,有點噁心。肉放了不少,吃了幾口是在無法下嚥。魚香茄子酸的也怪怪的,很難吃,茄子炸的不到火候。糖醋裡脊的糖醋汁也難吃,不夠粘稠,用的原料不好。祇有涼麵還是不錯的。四季豆也不錯。整體水平下降了,是換廚師了嗎,還是換老闆了? 以前在灣仔的四姐吃,偶爾還跟四姐聊兩句。但這次在銅鑼灣體驗真的很差。中午去過幾次,中午比晚上好,菜品反而做的仔細,晚上號稱私家菜,我認為應該叫農家菜。
祇有涼麵還是不錯的。四季豆也不錯。
  • 招牌四川涼麵
2019-07-16 2423 浏览
每位$340不包飲品,價錢還可以但絶對唔算抵⋯⋯因為🙈🙈招牌嘅水煮魚🐟用嘅竟然係鯰魚柳果類嘅魚,咁嘅價錢最基本俾條鯇魚,大魚果d都無理由係雪藏魚😫完全無口感,毛血旺仲好過d魚小小,但都未算得上精彩😅涼拌小麵🍜個人覺得算最好味個泡椒炒鱔呢🤣硬到呢嚇親............最重要係🙈🙈服務態度都叉,得一個姨姨較為好🙈🙈咁點值d個價呀😫😫
每位$340不包飲品,價錢還可以但絶對唔算抵⋯⋯因為🙈🙈
涼拌小麵🍜個人覺得算最好味
個泡椒炒鱔呢🤣硬到呢嚇親

2019-07-16
2019-07-14 2158 浏览
菜單上辣與唔辣的菜式各半無論你食辣定怕辣一樣可以來食啊依人數建議叫幾多樣餸再根據人數定份量但放心碟頭係偏大 一定夠食我們一行9人就叫了5樣涼菜同8樣主菜超級推介招牌四川涼麵 💯好惹味的醬汁辣度係慢慢滲出來幼麵麵質爽彈掛汁一流 真係會食上癮的涼麵另一個前菜夫妻肺片 同樣出色辣油夠哂刺激味蕾薄片牛肉同牛肚爽得來有咬口重慶水煮魚 當然必叫魚超級嫩滑 辣味雖刺激但唔會過搶裡面的薯粉先係精髓好闊好厚身超煙韌有嚼口 沾滿個湯汁 好正唔食辣的朋友可以食酸菜魚大量酸菜鹹酸味平衡得剛好裡面的粉絲索哂汁 同樣美味土豆絲 都係我至愛之一勁爽脆再配青椒份外清爽
菜單上辣與唔辣的菜式各半

招牌四川涼麵
夫妻肺片
重慶水煮魚
2019-06-27 1646 浏览
好鍾意食辣野嘅我,平時都唔係咁易搵到人同我一齊食辣野,尤其係麻辣呀,水煮魚呢類呀。看似好辣嘅食物,朋友們聽到都唔敢試。有日同個朋友傾開,佢話有間水煮魚好好食,係佢食過最好嘅!難得搵到知音人,一於叫佢帶我去試下啦。Lunch無得book位,唯有早d出發。我地由中環搭地鐵去食lunch,時代廣場出口出,行5mins就到。去到大約12:45pm,入面都已經好多食客了。間餐廳係私房菜嘅格局,環境都唔錯。水煮魚,好香!!!唔似其他水煮魚咁只係得個辣字同一浸油,呢個係好有香味,同油唔多!鍾意食辣野嘅真係要尼試下!招牌四川涼麵,辣得好正炸子蝦,好脆好惹味!呢間餐廳,已經變左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐廳!

招牌四川涼麵,辣得好正

炸子蝦,好脆好惹味!

呢間餐廳,已經變左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐廳!

• 招牌重慶水煮魚
2019-06-04 1626 浏览
在香港的確難找正宗川菜。這裏像私房菜形式,菜式按人頭收費,跟朋友兩位用餐可選2款涼菜+3款熱菜,每位$340全包,價錢合理。涼菜:🌶蒜泥白肉🌶重慶口水雞熱菜:🌶招牌重慶水煮魚🌶重慶辣子雞🌶泡椒肥腸菜式望落很多辣椒,但其實並不是太辣,吃慣辣的朋友一定可以接受。必點招牌水煮魚,魚很滑,啖啖肉而且不用擔心魚骨,以寛粉作配菜,簡直是精華所在,吸了辣汁非常入味。另外,白飯是任點的,由於所有菜式也十分開胃,有可能會令你吃上幾碗飯架!

涼菜:

🌶重慶辣子雞

🌶泡椒肥腸

• 招牌重慶水煮魚
2019-05-27 1055 浏览
鐘意吃辣葛我只要見到辣嘢,眼睛就已經係度閃啦,只要聞到辣味,唾液就已經搏命分泌啦!無辣不歡,晚飯時間帶上男朋友來到位於銅鑼灣葛四姐川菜Sijie Sichuan Restaurant一齊撐台腳;點上一份重慶水煮魚同埋泡椒嫩牛肉外加2碗米飯;魚片同牛肉葛份量夠足,魚片夠滑又無魚腥味,試一淡滴湯底,辣辣地感,混飯好好吃!牛肉又夠嫩辣,連連感歎好吃之餘,簡直停唔到口,而且店內服務熱情周到!價錢都算合理葛,掛得吃忘記拍美食照了,好滿足葛一餐飯晚飯!值得推薦!
2019-02-22 2248 浏览
工作日的時候和同事去,在時代廣場附近,十樓,位置不算太多,一點多也沒有坐滿,中午是點菜,不是340一位,價格實惠,兩個人吃了不到400,蝦還算蠻新鮮,雞脆骨味道不錯,份量少,不喜歡吃麻婆豆腐,同時喜歡吃豆腐
2019-02-10 2702 浏览
呢一日約咗大學同學食飯,朋友想食四川麻辣嘢,又咁啱突然醒起之前因爲無訂位而摸過門釘既四姐川菜,今次好醒目做一日就打黎book。就算book咗位都要等左三個字先有得入,但等待係絕對值得㗎。呢度既收費主要係接人頭,人愈多可以叫既野食都可以愈多款,人頭收費每位340,我地有三個人,所以可以帶兩個兩菜三至四個熱既主菜,店家仲會送一碟青菜俾我地,再加白飯任裝。涼菜我地要左蒜泥白肉,個汁好正,帶到出黎好香令人上癮,好開胃,腩肉肥瘦分明 呢度其中一樣名菜 — 四川涼麵係店員推薦必嚐麵質爽口彈牙,加埋個汁成件事好夾,對令人食唔停架!糖醋里脊,肉質爽口,炸得香脆,炸粉唔厚,食左咁多辣野係時候中和下。辣子肥腸,唔好睇咁多辣椒🌶️,食落唔算好辣,而且肥腸好香,搞到我地係咁話好味好味呀!終於到我哋嘅主角上場,期待已久嘅酸菜魚魚質好滑好入味,個底仲有好多粉絲同芽菜,再加埋個湯,真係好鬼死好味,飽到爆呀!份量又夠大份,絕對唔欺場架呢個送上得太遲,大家個胃同心❤️已經俾酸菜魚攻佔左,好隨便食左兩舊咋,但都好好味既。佢地仲好好,會送個青菜俾我地,雖然唔辣但都炒得好好味。其實有咁多野食,我地三個女仔又點會食得晒呢,為左唔浪

蒜泥白肉

呢度其中一樣名菜 — 四川涼麵
係店員推薦必嚐

麵質爽口彈牙,加埋個汁成件事好夾,對令人食唔停架!

糖醋里脊

辣子肥腸

酸菜魚

終於到我哋嘅主角上場,期待已久嘅酸菜魚

泡椒炒牛肉

炒土豆絲

佢地仲好好,會送個青菜俾我地,雖然唔辣但都炒得好好味。

其實有咁多野食,我地三個女仔又點會食得晒呢,為左唔浪費食物就唯有又食又拎啦😂

總括黎講,店員好友善會真心推薦佢地覺得必食既野俾你,又會同我地傾下計,令人覺得其實香港人都可以好親切同埋好客架!呢間私房菜好高質

我下次會再試其他架

蒜泥白肉
糖醋里脊
辣子肥腸
泡椒炒牛肉
炒土豆絲
  • 招牌四川涼麵
2019-02-04 1367 浏览
Simply the best Sichuan restaurant in Hong Kong (out of those I’ve tried). Even those of my friends who cannot tolerate spicy and are sceptical about Chinese food in general, massively enjoyed eating here and have been coming back for more. They manage to create that exact level of spiciness that brings a nice Sichuan feel into the dishes, but doesn’t kill your tastebuds. Sijie restaurant is also very concistent, every time I dine there the quality of food is top. My absolute favourite though ar

Sijie restaurant is also very concistent, every time I dine there the quality of food is top. My absolute favourite though are spicy cold noodles (四川拌凉面), dry-cooked string beans (干煸四季豆) and fish-flavoured eggplant (鱼香茄子). Steamed chicken with chilli sauce (口水鸡) is very tender, and chilly oil is so aromatic, yet not too spicy.

Love the place, highly recommend to those who’s looking to change their mind or their friends’ mind about Sichuan food.
2019-01-30 1568 浏览
這兩年香港多了好多食辣嘅選擇,遍地重慶火鍋,所以好久都冇來四姐了。四姐應該係我係香港食的第一家地道川菜,彼時它仲係灣仔某住宅樓上嘅私房菜,到後來開了銅鑼灣分店,灣仔也搬遷了,一直都有幫襯。今天因為老公掛住這裡的四川涼麵,所以特地上來食。午市人不多即刻有位。四川涼麵一如既往的優秀,有嘗試自己在家整,但就是沒有那種味道,也未曾係其他鋪头食過。辣子雞,雞肉比較小塊,所以炸的好夠味水煮牛肉,如果有寬粉就更好了紅油抄手,一般,汁水太鹹萵筍炒肉絲,不辣之選,不油,不過不夠脆
四川涼麵一如既往的優秀
辣子雞,雞肉比較小塊,所以炸的好夠味

水煮牛肉,如果有寬粉就更好了
紅油抄手,一般,汁水太鹹
萵筍炒肉絲,不辣之選,不油,不過不夠脆
辣子雞
水煮牛肉
紅油抄手
辣子雞
水煮牛肉
2019-01-28 730 浏览
成日都有機會出差嘅我,好少喺香港特登食水煮魚啊,麻辣啊呢啲菜色,總係覺得喺大陸食反而又唔貴又好味又正宗,之前有朋友約食飯你去四姐,點知嗰日唔舒服冇去到,啲人突然間心血來潮好想食水煮嘅菜式,兩個樣就中左去四姐。其實兩個人根本就唔應該去四姐,因為佢啲菜式太豐富同埋太大碟,人頭三百幾蚊一個人,你話佢貴又得,你話佢抵有得,我自己就覺得佢絕對超值,開開心心食一餐,食唔晒就打包返屋企繼續食。一坐低打開張餐單,就決定要食佢嘅招牌涼面,朋友上次食過,念念不忘,涼面最緊要夠凍,夠爽口,醬汁夠辣得黎夠輕身,小小酸多多辣,一啖接一啖,完全停唔到口。另外叫咗個涼菜口水雞,雞肉夠嫩,口水雞嘅辣汁做得啱啱好,咁不過佢嘅風頭已經比涼面搶過咗。水煮魚,平時唔鍾意食魚嘅我今日都食咗好多,因為佢係用龍利,食落啖啖肉冇腥味,湯汁夠多,佢唔算太麻,但係真係好香,喺煲底嘅薯粉同埋大豆芽食到我哋好開心,又係腸過左另外一個主菜嘅風頭。我叫咗酸菜牛肉,原本我唔知道佢係一個湯,但係咁仲好,因為需要唔辣嘅湯,中和下全部都係辣嘅菜式,牛肉夠嫩滑,酸菜夠酸同埋爽口,大大塊,好好味。最後一個主菜叫咗萵筍炒鴨,飽到完全食唔落,成為咗第二日屋企嘅

水煮魚,平時唔鍾意食魚嘅我今日都食咗好多,因為佢係用龍利,食落啖啖肉冇腥味,湯汁夠多,佢唔算太麻,但係真係好香,喺煲底嘅薯粉同埋大豆芽食到我哋好開心,又係腸過左另外一個主菜嘅風頭。我叫咗酸菜牛肉,原本我唔知道佢係一個湯,但係咁仲好,因為需要唔辣嘅湯,中和下全部都係辣嘅菜式,牛肉夠嫩滑,酸菜夠酸同埋爽口,大大塊,好好味。最後一個主菜叫咗萵筍炒鴨,飽到完全食唔落,成為咗第二日屋企嘅主菜,鴨件唔油,萵筍鮮甜爽口,完全冇諗過可以有咁樣嘅組合。

仲有一碟炒得好好味嘅新鮮蔬菜!

簡單啲講,好抵又好味。
2019-01-24 483 浏览
今日同朋友經開銅鑼灣,本人鐘意食辣野,於是上OpenRice search 下睇下附近有咩川菜食,見到原來百樂中心成棟大廈都有好多野食,今次試既係叫四姐川菜,喺15樓。 一入到去都幾full, 好彩前一晚有book定,唔係應該要等位,我地見到都幾多外國人泥食,環境算幾有特色。我地兩個人一於叫個二人餐,前菜選兩份,要左招牌四川涼麵同小食既涼拌木耳。一上碟,老闆娘有幫我地介紹同撈埋,話一定要撈暈個辣汁先夠正。果然一試,個辣汁岩岩好,唔會好辣,同個涼麵一齊食一流!之後主菜要左個水煮魚,糖醋豬柳同酸辣土豆絲。由於朋友食唔到太辣,要左bb辣。個水煮魚份量勁多,魚滑又無骨,仲有大量芽菜同薯粉喺粉,真係好好味!個糖醋豬酸酸甜甜咁,好開胃,送飯一流!另外個土豆絲好夠穫氣,啲薯仔夠爽口,最後原來仲有碟菜送反,真係食到飽哂!一定會再泥試埋其他款式!
2019-01-18 545 浏览
十一月有朋自約我黎四姐食川菜一試次下覺得好好味👍🏻於是乎,相隔兩個月,我約其他朋友黎試😆二人可以叫兩涼三熱,再加送既炒菜一碟其實真係好豐富所以我同朋友都叫多一個菜,太多肉怕太漏。四川涼麵啲面嘅軟硬適中,雖然睇落冇乜餸得啲醬但係原來啲醬先係係最重要嘅,將醬同麵撈埋一齊望落食指大動,食落停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻口水雞好夠味,啲肉唔鞋,又唔會太辣好岩香港人既口味🤩咕嚕肉啖啖肉,熱辣辣,食落口夠滋味😋份量都唔少酸酸地,都幾開胃😁萵筍炒肉絲萵筍清清脆脆,最岩食搭啲濃味既餸一齊食雖然有啲紅椒,不過唔辣,清下味就最正👍🏻主角登場!!!水煮魚睇到都流口水,啲魚肉好滑,個湯夠咪入面仲有扁紅薯粉 my 飛佛🤤🤤🤤原來佢既水煮魚拎過獎架👍🏻👍🏻👍🏻餐廳送既炒菜,清清地,味道都唔錯,唔係hea架🤣總體黎講,食得好滋味,兩個女仔食到肚都圓埋如果份量有得揀細份會更好🙈
十一月有朋自約我黎四姐食川菜
一試次下覺得好好味👍🏻
於是乎,相隔兩個月,我約其他朋友黎試😆

二人可以叫兩涼三熱,再加送既炒菜一碟
其實真係好豐富
所以我同朋友都叫多一個菜,太多肉怕太漏。

四川涼麵
啲面嘅軟硬適中,雖然睇落冇乜餸得啲醬
但係原來啲醬先係係最重要嘅,將醬同麵撈埋一齊
望落食指大動,食落停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻

口水雞
好夠味,啲肉唔鞋,又唔會太辣
好岩香港人既口味🤩

咕嚕肉
啖啖肉,熱辣辣,食落口夠滋味😋
份量都唔少
酸酸地,都幾開胃😁

萵筍炒肉絲
萵筍清清脆脆,最岩食搭啲濃味既餸一齊食
雖然有啲紅椒,不過唔辣,清下味就最正👍🏻

主角登場!!!
水煮魚
睇到都流口水,啲魚肉好滑,個湯夠咪
入面仲有扁紅薯粉 my 飛佛🤤🤤🤤

原來佢既水煮魚拎過獎架👍🏻👍🏻👍🏻

餐廳送既炒菜,清清地,味道都唔錯,唔係hea架🤣

總體黎講,食得好滋味,兩個女仔食到肚都圓埋
如果份量有得揀細份會更好🙈
2019-01-11 592 浏览
朋友提議上黎四姐川菜食晚飯,預早幾日book左枱。星期四6:30pm上到去,慢慢開始多人。七點半有人walk in,但已經無晒位。建議趁早book定位比較好喺銅鑼站A出口行過兩條街,搵百樂中心就係一出lift左邊係入口每人$340,因為兩個人,所以有兩款涼菜,三款熱菜。擺設係中式既,有熱茶飲,啤酒汽水另外加錢涼菜叫左招牌四川涼麵好食,佢既辣係麻麻地,面係幼面,好彈牙另一款叫左口水雞雞好滑,佢個醬都好惹味。本身唔太食得辣,但可接受,飲番罐王老吉就得熱菜首先叫左酸菜魚佢大盤,菜好滑,份量好多,有埋粉絲,酸菜,好飽另一款係泡椒嫩牛肉牛肉真係好嫩,好滑,好好食最後一味,係糖醋里脊。肉好新鮮喎
喺銅鑼站A出口行過兩條街,搵百樂中心就係
一出lift左邊係入口

涼菜叫左招牌四川涼麵
好食,佢既辣係麻麻地,面係幼面,好彈牙

另一款叫左口水雞

熱菜首先叫左酸菜魚
佢大盤,菜好滑,份量好多,有埋粉絲,酸菜,好飽

另一款係泡椒嫩牛肉
牛肉真係好嫩,好滑,好好食

最後一味,係糖醋里脊。肉好新鮮喎