2020-09-20 34 浏览
📍囍源古早蛋糕 (深水埗)識我既都知我係古早味蛋糕迷,今日又黎試試位於深水埗既囍源古早蛋糕。呢間古早蛋糕有別於一般既古早蛋糕店。同鋪頭傾計感覺到佢哋嗰份熱誠,對於古早味蛋糕嘅研究,製作都好認真,師傅仲專誠去台灣學師歸來!.囍源古早蛋糕超過30款口味,每日都會係社交平台update 每日出爐蛋糕款式,仲有預約服務,想幾時食咩味只要預約就可以享用到,唔洗成日排哂隊👍🏼除左上網,實體店仲會展示出多款唔同口味嘅真古早味蛋糕喺櫥窗,方便我哋選購。就算放幾日蛋糕都唔會縮水、變壞。.最重要係店舖的蛋糕都是少油少甜,餡料係由師傅自家製作,並非現成,而且用咗正宗烘焙方法,先可以做到黃金底黃金邊。🤲🏻入口濕潤軟熟!.香脆肉鬆古早味:朋友最愛,表面鋪滿肉鬆,每一啖都有咸香肉鬆,令到個蛋糕口感更有層次!.香甜榴槤古早味:特別的榴連口味,好香滑喔!.鹹蛋流心芝士拉絲:食到粒粒嘅鹹蛋,唔係平時嘅卡夫芝士係用咗日本嘅芝士,切開真係做到拉絲嘅效果,勁足料!重牌首選!.溫馨提示:儲滿12個印花,仲可以換一件原味蛋糕📌地址:深水埗北河街123號地舖.
📍囍源古早蛋糕 (深水埗)

香脆肉鬆古早味:

香甜榴槤古早味:
特別的榴連口味,好香滑喔!
鹹蛋流心芝士拉絲:

溫馨提示:儲滿12個印花,仲可以換一件原味蛋糕

📌地址:深水埗北河街123號地舖
來自台灣的古早味蛋糕已興一段時間,係香港🇭🇰已經開到成行成市。😆呢日經過深水埗北河街,聽到有人開咪宣傳低糖少油古早味蛋糕,又剛好遇上切新鮮出爐古早味蛋糕既治癒畫面,即停下腳步👣。店長見我眼望望就落力介紹,話此店標榜低糖少油無添加,正宗黃金邊黃金底古早蛋糕,用料上乘,仲有不只三十多款口味,啱晒鐘意新鮮感既香港人🇭🇰。而且用上燙面法,黃金秘訣是用上60 度油燙入面粉中,加上用上水浴法,保持蛋糕濕潤,而且烘焙時間會較長(最少兩個鐘)。聽得出製作一絲不苟,真材實料,手工現烤,決定一口氣買四個蛋糕同同事分享。原味蛋糕: 想食最RAW 原材料味道,所以原味是必買的,口感非常鬆軟,好綿軟細膩,香軟無比,蛋味香濃,而且濕潤,最點係吾甜,大推❤️老人家小朋友都好放心食。紫薯古早味蛋糕:蛋糕質感本身食落似梳乎厘咁,輕而不油膩,摸落也不黏手,簡單雞蛋🥚麵粉味,配上香甜紫薯,賞心悅目,食落好幼滑紫薯蓉。咸蛋流心拉絲芝士:用上日本🇯🇵麵粉,用料上乘,拎到番公司已放涼,睇吾到拉絲效果,用微波爐加熱二十秒,淡淡咸蛋味,芝士味比較香濃出色,拉絲效果明顯😋💕香脆肉鬆古早味蛋糕:滿滿肉鬆餡料,完全不吝嗇,用上兩種來自台灣的

香脆肉鬆古早味蛋糕:滿滿肉鬆餡料,完全不吝嗇,用上兩種來自台灣的肉鬆,一啖接一啖。

總結:
做下午茶☕️一流 正宗古早味蛋糕🍰
食吾曬可放雪櫃冷藏 食之前用微波爐翻叮又得

由於小編係第一次食古早蛋糕唔係好太認識🧐,咁啱今次小編放假經過深水埗一間叫做「囍源古早蛋糕」畀啲香味吸引住咗🤤。包店擺放咗今日將會賣既幾種款式,但原來小編一問之下,原來包店有成三十幾款咁多🤩,聽到都覺得好犀利呀👏。因為小編係第一次食既關係,唔太清楚古早蛋糕係點樣分同有乜特別😲,所以真係要請教老闆娘先至得。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦聽老闆娘講好耐之前因為戰爭同戰後好多台灣人生活比較窮困📖,所以飲食會變得簡單,而用上一啲料理可以又大又多,分畀好多人食,之後呢種技術代代傳承,蛋糕亦有咗唔同既變化🤯,但味道仍舊,保留濃厚古早味道😊,係一份對生活認真製作既態度,好有歷史價值🔎。小編仲發現呢間包店既古早蛋糕同出面有好多唔同既地方🔍,第一就係黃金邊、黃金底✨。因為小編曾經見過好多包店都一定會烤焦埋個底,味道點都會有燶味🤔,而且仲會好乾身。所以小編專登都問問老闆娘個原因係點😲,原來佢哋係用咗叫做綿麥,仲要特登訂制既麵粉需要兩至三個月到貨,非常有心機去揀選最靚既材料✨。而每一件都要花成兩至三個鐘頭用慢煮既技術先至可以做到黃金邊底👄,好用心。老闆娘仲偷偷咁話畀小編聽,佢哋既大廚係由一間私人會所既form
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

老闆娘仲偷偷咁話畀小編聽,佢哋既大廚係由一間私人會所既formula再研發出嚟🤯,所以技術係好成熟同經驗。而且古早蛋糕既款式都係即日整即日出👍,好多材料都係即時處理,用好多功夫,所以每一日既款式都會唔同😋。

因為深水埗比較多老人家,所以佢哋主打低糖少油✨,咁樣老人家都可以食得到,糖尿病都唔怕太甜唔敢食🤭,所以好受到附近居民支持啦👏。

因為老闆娘知道小編係第一次食,所以都好怕小編會唔鍾意個口感,就比小編試咗一小舊再決定買唔買🤩。小編用手按一按既感覺個蛋糕仲係非常濕潤💦,味道真係唔會太燶,香味又軟熟,可以一試🏃‍♀️。
🎈流心奶皇 $70
甜味恰當好處,除咗有淡淡奶皇香,古早蛋糕既軟綿口感👄,真係好食。聽老闆娘話呢個流心奶皇要凍食更好味道❄,小編緊係即刻放咗入雪櫃再一試。除咗奶皇味道更香濃之外,蛋糕仲保持到濕潤口感,更好味道👅,尤其依家天氣咁熱,食返啲凍野就正喇😊。
🎈咖啡核桃 $70
咖啡唔係用一般咖啡豆,聽老闆娘話係用一隻叫做UCC既咖啡豆去整成,咖啡味道好突出之外,唔會越食越苦澀,啱哂後生仔女食🤭,入面仲有啲核桃碎,細細粒,好有咬口👄。
🎈香脆肉鬆 $70
呢一款應該係出面搵唔到既味道,結合咗平時香港人食小吃既肉鬆脆片,入面仲有一層流心芝士,完全打破小編對古早味既認知🤯,呢款蛋糕好犀利。肉鬆口感同蛋糕味道好夾,香口亦美味👀。
🎈流心黑芝麻 $75
包店既芝麻係即日做大量既時間慢慢煮成☕,所以唔係經常都會見到呢一款流心黑芝麻。小編超鍾意食入面芝麻既味道,味道雖然唔係好濃👃,因為主打低糖少油,所以附近既老人家都比較鍾意食😙。
🎈班蘭咖吔 $70
呢款味道好創新,小編無諗過原來古早蛋糕都可以加班蘭咖吔😝,呢款醬既味道非常獨特,加咗係蛋榚入面係好夾👍,如果每朝早既早餐都可以食到一細件就已經好滿足🤩。
🎈流心栗子蓉 $70
栗子蓉係好多西式榚店上經常會食到🍰,但用係古早蛋糕夾心層入面應該就比較少,而餡既份量其實啱啱好,每食一大啖蛋糕中都滲透栗子蓉既清香清甜😋,怪唔知得大人細佬都好鍾意食啦👍。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編今次係第一次食古早蛋糕,所以好認真咁去嘗試同了解古早味蛋榚係點🤔,因為香港近呢一年都多咗好多呢款蛋糕,作為一個食評家當然要了解蛋糕背後同分別📝。從包店有唔同款式選擇至到用選材料、低糖少油去迎合每位客人既需要🤲,呢種細心、認真對待係令人尊敬👍。包店位置非常近深水埗車站,由A2出口直行幾分鐘就到🏃‍♀️,朋友們行過買翻一件又試下啦🥡。

流心奶皇
流心黑芝麻
香脆肉鬆
流心栗子蓉
咖啡核桃
班蘭咖吔
2020-09-13
外卖自取
$70 (其他)
流心奶皇
流心黑芝麻
香脆肉鬆
流心栗子蓉
咖啡核桃
班蘭咖吔
2020-09-17 44 浏览
聽講深水埗有間古早味蛋糕店有成三十款口味,當中唔少都係獨家原創😮。今日特登去買咗三款口味:.榴槤咖吔🥥$70 (是日優惠價$60)宇治抹茶栗子🌰$70香脆肉鬆🐷$70.入口蛋香四溢,口感特別綿密濕潤。佢哋最特別係用咗低溫但較長時間焙烘,唔會有燶邊燶底,食落冇苦澀味又唔會嚡口。而且仲係少油少甜,食多啲都唔怕膩🤭。.口味有新意亦有心思。榴槤咖吔充滿南洋風味,香氣撲鼻,濃郁香甜。宇治抹茶同栗子都係和菓子常見嘅口味,抹茶嘅甘苦中和咗栗子嘅甜膩,整體不論味道定係口感,層次都好豐富。肉鬆味好足料,中間有一層滿滿嘅肉鬆夾心,而且表面嘅肉鬆經過焙烘,香味滲入咗蛋糕🤤。.店長好熱情教我點食最好味❤️。叮熱當然好味,佢仲推薦直接放室溫,等蛋糕回復濕潤。同埋最正係切/摵到bite size直接放落口🙈。呢樣我實測過真係特別滿足🤩。.溫馨小提示:各款口味數量有限,最好訂定先😛

榴槤咖吔🥥$70 (是日優惠價$60)
宇治抹茶栗子🌰$70
香脆肉鬆🐷$70
溫馨小提示:各款口味數量有限,最好訂定先😛
2020-09-16 40 浏览
今日去深水涉行街,見到有間古早好多人排隊就知係好野...所以黎睇睇嘩...被古早蛋糕吸引了!樣樣都想食,點算呢...可以半舊半舊咁買!我好貪心,買左六個味!半個半個咁買..咁就咩味都食到!師父好細心教我地點樣係最好食!半舊最好切成六舊,咁就可以一口一舊,入口即熔!師父還話正宗黃金邊黃金底古早蛋糕,邊邊位不是焗焦的,而且係慢焗,水份充足,所以食落非常鬆軟,又有口感!而我食落去覺得好鬆軟,而且蛋味香濃,比一般蛋糕質地鬆軟又濕潤,口感非常豐富,最吸引的就係低糖,少油!好適合老人家,小朋友及著重健康的人食用!佢地有多種味道選擇,最後我揀左古早原味,香脆肉鬆,咖啡核桃,班蘭咖吔,流心奶皇,流心黑芝麻!每一款味道都各有特色!古早原味超香雞蛋味...香脆肉鬆係人人讚不絕口...中間有芝士!整個蛋糕好豐富既口感咖啡核桃,裡面有一粒粒細細的核桃!咖啡係用UCC咖啡豆!所以好似飲更咖啡咁!班蘭咖吔,清清地...岩曬小朋友食!流心奶皇!超香奶皇味!而且食落口唔會覺得漏..正流心黑芝麻,要小心食..因為太多黑芝麻...成到成咀都黑曬...我食到係用真正黑芝麻,無落其他調味料...所以又係讚不絕口!那些年的,回

嘩...被古早蛋糕吸引了!樣樣都想食,點算呢...

每一款味道都各有特色!
古早原味超香雞蛋味...
班蘭咖吔,清清地...岩曬小朋友食!
流心奶皇!超香奶皇味!而且食落口唔會覺得漏..正

那些年的,回憶味道....今日就可以一齊懷念下啦!

• 香脆肉鬆
2020-09-15 35 浏览
古早蛋糕又嚟啦🤤呢間囍源嘅蛋糕有好好好好好多味道 有成三十幾種 所以我一口氣入咗5個口味同屋企人開心share◽肉鬆流心芝士◾流沙奶黃◽咖啡朱古力◾祖傳杏汁杏仁◽咸蛋奶黃為咗迎合屋企人 濃味同清淡嘅都有 我家兩老都怕甜 但佢地都食得好滋味 因為蛋糕都係低糖少油 食多少少都唔怕 當中咸蛋奶黃佢地等都唔等問都唔問就自己食晒🙄而本小姐最最最強烈推介大家要食嘅 就係👉🏻肉鬆流心芝士👈🏻簡直好味到瘋癲 肉鬆已經夠香 而佢嘅芝士係有兩種芝士混合 比平時坊間食到嘅 更流心 味道更突出🧀而且質地都好鬆軟 我本身諗住拍條動L片 但係最後影完相就即刻食 唔記得咗😢因為我唔用微波爐 店主仲教咗我點樣用電飯煲翻熱 仲話用電飯煲仲好 可以保持到本身嘅濕潤感 好似啱啱出爐咁🤤當日去到 我都見到有啲望落年紀不小嘅客人幫襯 好奇之下同兩位店主傾咗一陣 佢哋都話的確有唔少較為年長嘅熟客 有啲甚至係跨區過嚟深水埗買 主要都係因為低糖嘅原因 另外好多饀料 店主都唔係入貨買現成嘅 例如黑芝麻都係自家手磨 各式各樣嘅味道都係經過多番研究去調配出嚟 務求客人可以食到最優質最健康嘅蛋糕 嗯…我感動咗🥺再知道佢哋有同明哥合作 會送啲
古早蛋糕又嚟啦🤤
◽肉鬆流心芝士
◾流沙奶黃
◽咖啡朱古力
◾祖傳杏汁杏仁
◽咸蛋奶黃
當日去到 我都見到有啲望落年紀不小嘅客人幫襯 好奇之下同兩位店主傾咗一陣 佢哋都話的確有唔少較為年長嘅熟客 有啲甚至係跨區過嚟深水埗買 主要都係因為低糖嘅原因 另外好多饀料 店主都唔係入貨買現成嘅 例如黑芝麻都係自家手磨 各式各樣嘅味道都係經過多番研究去調配出嚟 務求客人可以食到最優質最健康嘅蛋糕 嗯…我感動咗🥺再知道佢哋有同明哥合作 會送啲蛋糕去明哥度 派比老人家食 嗯…我又再感動咗🥺
下次大家想食古早蛋糕 試吓呢間小店 而且要記住我嘅強烈推介 流心芝士🧀同出面嘅真係唔同架🧀
家人喜歡食古早蛋糕,經過深水埗北河街見到一間新開的,見到已經好想買原來是低糖、少油!好適合老人家、著重健康的人食,這間應該是香港第一間標榜健康的早古蛋糕,就買多幾盒啦!.古早蛋糕比一般蛋糕質地鬆軟又濕潤,蛋味香濃,即使外表平凡,也一樣大受歡迎。由於做法複雜,每一件都焗來不易!而囍源特別的地方,在於正宗黃金邊黃金底古早蛋糕,即邊邊位不是焗焦的朱古力色。老闆介紹說,黃金邊做法是”慢煮”,不能太大火,要慢焗起碼2小時才做到如此效果。.的確,這裡的蛋糕更加濕潤,放了1、2日都不易下榻,保持到豐盈口感!濕潤軟綿,又入口即溶!.而且見到30幾款全港最多口味,我去當日有十類味。味道包埋:古早原味,黃金芝士,香脆肉鬆,核桃杏仁,榴槤咖吔,咖啡咖吔,流心奶皇,流心拉絲芝士,薑汁,流心黑芝麻,咖啡朱古力等,好有心思呀!.而且蛋糕面各有不同,都有用心設計過,例如榴槤的會有”尖尖”,咖啡會有拉花似的紋,朱古力會灑上彩色朱古力粒粒的。.而以下味道我覺得好特別:⭐️咖啡咖吔:原來咖啡同咖吔味好夾,滿滿南洋馬拉風!咖啡回甘,咖吔有椰子香,很出色的配搭。⭐️流心黑芝麻:真流心!好香濃黑芝麻味,老一輩應該好鐘意食。⭐️榴槤咖

而以下味道我覺得好特別:

⭐️榴槤咖吔:榴槤控最愛!中間有榴槤蓉,好滿足呀!

食了兩日,第二日都保留到鮮味,正呀。
2020-09-13 50 浏览
古早蛋糕都興咗一段時間🙈但成日見到條人龍😂實在令人卻步🙃今次終於有機會,可以認真咁試吓😎店員向我介紹😜佢哋係最正宗黃金邊😮同埋黃金底嘅古早蛋糕😏即係唔會見到有燶邊同底😊仲係低糖少油👍既然係咁,應該幾啱我食😛流心黑芝麻😎$75蛋糕的確好新鮮😋拎到返屋企都仲係覺得暖😛味道的確唔錯,蛋糕質感好軟綿綿☺️配合中間個層仍然溫暖嘅黑芝麻😙黑芝麻嘅香,加上流心嘅效果😜拎到返屋企,即刻食咗半個😋店員果然無介紹錯👍咖啡朱古力😛$70咖啡味道相對濃郁☕️如果好似我咁,好鍾意咖啡嘅就啱啦😜加上朱古力嘅甜😙可以話係互相輝影👍而且雪咗一晚再食❄️味道更突出,口感更加好🤤粒粒核桃😙$70核桃份量都幾多😊入面充滿核桃碎,非常脆口😌口感層次豐富😉相比之下,呢款無咁甜👍囍源古早蛋糕 (深水埗)深水埗北河街123號地舖
古早蛋糕都興咗一段時間🙈
但成日見到條人龍😂
實在令人卻步🙃
今次終於有機會,可以認真咁試吓😎

店員向我介紹😜
佢哋係最正宗黃金邊😮
同埋黃金底嘅古早蛋糕😏
即係唔會見到有燶邊同底😊
仲係低糖少油👍
既然係咁,應該幾啱我食😛

流心黑芝麻😎$75
蛋糕的確好新鮮😋
拎到返屋企都仲係覺得暖😛

味道的確唔錯,蛋糕質感好軟綿綿☺️
配合中間個層仍然溫暖嘅黑芝麻😙
黑芝麻嘅香,加上流心嘅效果😜

拎到返屋企,即刻食咗半個😋
店員果然無介紹錯👍

咖啡朱古力😛$70
咖啡味道相對濃郁☕️
如果好似我咁,好鍾意咖啡嘅就啱啦😜

加上朱古力嘅甜😙
可以話係互相輝影👍
而且雪咗一晚再食❄️

味道更突出,口感更加好🤤

粒粒核桃😙$70
核桃份量都幾多😊

入面充滿核桃碎,非常脆口😌
口感層次豐富😉

相比之下,呢款無咁甜👍

囍源古早蛋糕 (深水埗)
深水埗北河街123號地舖
2020-09-10 135 浏览
囍源店舖選址在深水埗,主要是做街坊生意,所以口碑好緊要!而且香港人都喜歡新鮮感,囍源總共有三十幾種味,總有一款岩自己口味。可能係全香港最多款既古早味蛋糕店!不過我不是住附近,唯有去到有咩味就揀咩味,哈哈!老闆娘說他們家的古早味蛋糕都是少油少甜的,餡料更加是師傅自家製,而非用現成的,而且正宗烘焙的方法和其他店不同,才做到黃金邊、黃金底,而非啡邊啡底。*咸蛋流心拉絲芝士($70)因為買的時候已經是室溫的溫度,所以看不到出爐時的拉絲效果;個人覺得芝士味比鹹蛋味更濃,蛋糕底比較其他兩個味道濕潤。因為是偶然經過的關係,所以另外一次過買晒今日嘅限定口味,同屋企人開心share。*特濃黑芝麻($70)黑芝麻是三款味道之中算是乾身的一款,可能是用上芝麻粉的關係;芝麻吃起來沙沙的,很香!如果下次可以試到夾心的芝麻就好了!相信夾心的質感會濕潤一點。*家鄉香濃薑汁($70)薑汁應該是我最愛的一款!外表似原味,但實際是薑汁!薑汁味濃,而且蛋糕是濕潤軟綿的。

*咸蛋流心拉絲芝士($70)
因為買的時候已經是室溫的溫度,所以看不到出爐時的拉絲效果;
個人覺得芝士味比鹹蛋味更濃,蛋糕底比較其他兩個味道濕潤。

咸蛋流心芝士拉絲

*特濃黑芝麻($70)
芝麻吃起來沙沙的,很香!
如果下次可以試到夾心的芝麻就好了!
相信夾心的質感會濕潤一點。

特濃黑芝麻

*家鄉香濃薑汁($70)
薑汁應該是我最愛的一款!
外表似原味,但實際是薑汁!
薑汁味濃,而且蛋糕是濕潤軟綿的。

2020-09-09
2020-09-10 71 浏览
呢間古早蛋糕好多街坊推介🍰佢地好多都係預約曬,之後先去買餸,驚賣曬!我見到有成30幾款味比我揀,即刻忍不住跟啲師奶買,唔好執輸😂😂😂依家開左咁多間,間間都話新鮮出爐,係咪就真係有資格又或者整到好吃嘅蛋糕呢?我好欣賞囍源呢間,係因為聽得出佢哋製作係一絲不苟,用料全部真材實料,堅持人手即製,仲會為咗整到正宗嘅蛋糕,不惜走遍台南到台北,拜師學藝,務求做到古老、傳統、懷舊的味道。💕💯今次買咗3款:1.鹹蛋流心拉絲芝士皇牌首選!食到粒粒黃金鹹蛋黃碎,香濃嘅鹹香味!中間嘅芝士,一點也不馬虎,選用左日本、粒粒意大利芝士,切開真係做到拉絲效果,令人一試難忘!2.粒粒核桃每一口都食到核桃碎,完全溶入蛋糕之中!而且裝飾個兩粒核桃保持爽脆!聽店長講佢地會買新鮮嘅核桃,再去炒熟,之後先放入蛋糕。吾會為左貪快,將所有野一次過焗。由此可見,每一個步驟都做到足! 家人特別喜愛呢款,因為感覺上營養豐富,而且有多重口感,就算老人家都咬到啲核桃!💟如果多啲完整嘅核桃鋪係面,會更滿足!!!3.杏汁杏仁我自己好鐘意吃杏仁糊,杏汁豬肺湯,所以店長就極力推薦我買呢個,因為吾係好多店有賣呢款!佢好順口,而且食完仲會持久地留係口中,

今次買咗3款:

1.鹹蛋流心拉絲芝士

2.粒粒核桃
💟如果多啲完整嘅核桃鋪係面,會更滿足!!!

3.杏汁杏仁
我自己好鐘意吃杏仁糊,杏汁豬肺湯,所以店長就極力推薦我買呢個,因為吾係好多店有賣呢款!佢好順口,而且食完仲會持久地留係口中,香氣十足!!🥰🥰🥰

整體來講,做到黃金邊黃金底,不乾身,而且摸落去,真係做到少油、甜度剛好,好q彈👍🏻👍🏻👍🏻
不足的地方係星期五、六、日,先會有多啲口味,平日選擇較少,限量發售,所以如果想食某一隻口味,建議提早預約。
下次食試榴連味💕我諗一定充滿驚喜🌝🥳🌝
2020-09-08 47 浏览
蛋糕係非常非常之濕潤,未食過一間古早蛋糕有佢咁濕潤~而且綿密、鬆軟,入口就溶化,加埋蛋香味濃,好滿意啊!如果日日下午茶都係咁好味的古早蛋糕一定好幸福🥰我嘆緊的三個蛋糕的口味分別係榴槤、咸蛋芝士、肉鬆,蛋糕同餡料的比例適中,唔會太多餡而食唔到古早蛋糕,又唔會太少餡,而且蛋糕底及蛋糕邊都不會烘焙過度而燶,做到黃金邊 · 黃金底,擺幾日都仲係好濕潤。呢個古早蛋糕可以回頭,一食再食! 遲D慶祝中秋節都可以再食~蛋糕仲有好多款式可以選擇,琳瑯滿目 👍👍 真係有好多款都想試!蛋糕好厚好高,回到家都沒有扁塌。鋪頭環境都好靚,比足心思, 個display係真蛋糕😍旁邊有好靚的打卡位, 的確係IGABLE👏🏻🥳

2020-09-08
深水埗不但只多了很多咖啡店,而且亦開多了蛋糕店,湊巧經過呢間新開的古早蛋糕,口味選擇多,每個星期推出不同款式,於是趁新鮮買了幾塊來試吓🍰。蛋糕微甜微油,小朋友、老人家都可以健康的食。最喜歡是鴛鴦巧克力🍫流心蛋糕,上層巧克力,撒了彩虹🌈條,下一層是原味蛋糕。中間夾著巧克力軟心,放進焗爐或鍋裡烘一下,半溶的巧克力醬超正!!另外還選了原味蛋糕和肉鬆蛋糕,口感十分之鬆軟,食落不會太甜,突出了濃厚的蛋香。本人非常鍾意食肉鬆,而肉鬆蛋糕表面以及中間都夾了大量肉鬆,口感有層次得黎,又好甘香,推介!!!買回家一家人分享就最好不過啦!吃唔曬又可以放入冰箱,留下次叮翻熱嚟食,當然越新鮮食就越好啦!

朱古力流心蛋糕

原味蛋糕
肉鬆蛋糕

• 鴛鴦流心朱古力
  • 香脆肉鬆
今日經過深水埗囍源正宗古早味蛋糕, 聞見蛋糕嘅香味 一不小心,又買左幾條番屋企。呢度嘅正宗古早味蛋糕除咗有原味之外仲有好多坊間少見嘅味道, 例如薑汁柚子、金枕頭榴槤 等等, 當然仲有 流心芝士、鹹蛋、黑芝麻、紫薯朱古力, 應有盡有梗有一款啱食 。呢度古早味蛋, 做得正宗,原因係佢哋嘅蛋糕唔係焗出嚟,係真真正正的古早蛋糕。平時見到嘅古早蛋糕都會有啡邊啡底, 但係呢啲嘅古早蛋糕都係黃金邊黃金底, 淨係睇見舊蛋糕好多覺得似食緊舊黃金。 最重要係少油少甜製作, 攞上手, 食完舊蛋糕 唔會有油淨低, 咁先至係真正嘅正宗古早味蛋糕。原味古早蛋糕蛋糕食落香軟濕潤,就好食緊泡泡咁樣, 輕而軟食落唔會感覺油膩, 簡簡單單就只有雞蛋和麵粉香味, 完全冇多餘香精的味道 。紫薯古早味蛋糕師傅每日將紫薯蒸熟再打成蓉, 紫薯味香甜, 配搭綿密香軟的蛋糕,加上淡淡的蛋香, 超好食的。流心黑芝麻古早蛋糕黑芝麻就好似食緊芝麻糊一樣, 濃濃的芝麻香氣, 再加上鬆軟濕潤的蛋糕 ,為簡單的古早味蛋糕 再添一個層次。順帶一提,即使食唔曬放喺雪櫃,第二日攞番出黎食都係同新鮮焗出嚟嘅蛋糕一樣味喔。

原味古早蛋糕

紫薯古早味蛋糕

流心黑芝麻古早蛋糕

2020-08-23 147 浏览
由古早蛋糕係香港興起,我大約食過8、9間。我個人覺得蛋味係古早蛋糕最重要嘅一環,食古早蛋糕唔食蛋味,咁係無意思。呢排古早蛋糕越開越多,所以我都想再搵下有冇邊間好食。今日行經深水埗,一早已搵定呢間古早蛋糕零負評想要一試究竟。去到都差唔多收工,本身想食芝士味但賣晒,仲有其他朱古力呀earl grey 呀,不過我唔太鐘意,咁惟有食原味。一路行街都聞到個袋散發陣陣蛋糕香,滿滿期待。返到屋企急不及待第一時間品嘗下,一切開已心知不妙。望到蛋糕本體白過我隻手,我心諗係咪蛋白蛋糕?咁試味啦,一如所料,完全無蛋味。之前食嘅幾間,幾好幾差點到有啲啲蛋香味,但呢個真係無。講鬆軟同濕潤佢係做到嘅,但真係完全無蛋味。我媽媽直情話食完口淡淡咁。截至呢一刻為止,食過最差呢間。

呢排古早蛋糕越開越多,所以我都想再搵下有冇邊間好食。

今日行經深水埗,一早已搵定呢間古早蛋糕零負評想要一試究竟。

一路行街都聞到個袋散發陣陣蛋糕香,滿滿期待。

返到屋企急不及待第一時間品嘗下,一切開已心知不妙。

望到蛋糕本體白過我隻手,我心諗係咪蛋白蛋糕?

截至呢一刻為止,食過最差呢間。

原味
原味
2020-08-22
外卖自取
$55 (其他)
2020-08-19 111 浏览
不幸的我又離開了港島區, 這次隻身到達深水埗,這個香港繁華的舊區, 餐廳位於 地鐵站的附近,路程只需要五分鐘左右,十分方便快捷。沒想到這個舊區,居然帶有一家充滿人情味的蛋糕店。而他售賣的蛋糕,更是我最喜愛的古早味蛋糕。 這家餐廳和其他一樣, 同樣也是提供不同的味道。而我點的味道就是三重芝士和原味, 古早味蛋糕最擔心的就是 蛋和粉的失衡, 原味正正就可以品嘗到一個蛋糕的真味道, 沒想到他們做得真不錯,但蛋味香濃,加上均勻和幼滑,吃起來和台灣同樣細緻。 另外,三重芝士味,和外面的絕對大不同, 全因為採用的芝士,味道更為香濃,加上沒有因為芝士的重量, 令整個古早味蛋糕變形,古法製造就是與別不同。