話說古祖蛋糕我已經食咗三間,見呢間門口會擺實物展示,睇到蛋糕蛋糕橫切面,比到人哋種信賴感,一睇就知有咩餡,流晒口水呢間系我見到賣最多口味嘅古祖蛋糕:合桃、杏仁、咸蛋流沙、朱古力、黃金芝士、流心奶黃、流心紫薯、香脆肉鬆、原味等等!唔嫌多,特登買多幾款口味同屋企人試一試💋💋💋💋💋💋💋​👉🏻咸蛋流沙味三款入面最鐘意口味,中間軟綿綿蛋香味蛋糕連埋帶流沙效果嘅咸蛋餡系中間個層,咸甜味道混合埋一齊非常之夾,一咬落去略似溶化口感,唔會過甜過膩💋💋💋💋💋💋💋​👉🏻香脆肉鬆味平頭滿滿肉鬆外,中間個層都有加到肉鬆,肉鬆一啲都冇手軟,放唔少,特別在肉鬆口感、味道,帶甜嘅味道再配個蛋香味,似乎略帶甜口味都會同古祖蛋糕幾配合💋💋💋💋💋💋💋​👉🏻流心朱古力味流心層系做系面頭,除咗繽紛色彩碎餅系面頭外,面頭層帶略溶嘅朱古力粒系到,熱力下做出微流心效果,而且為咗唔過甜膩特登安排下半層為原味蛋糕,一個蛋糕可體驗到兩種口味,我比較貪戀成個都系朱古力味,不過成個都系朱古力的確食唔到多,店家嘅細心食客系感受到💋💋💋💋💋💋💋​食過三間古祖蛋糕後🏆最鐘意囍源因為佢口味多、系窗台到展示晒唔同口味蛋糕,等人可以睇到橫切狀況、服務態度

咸蛋流沙味

👉🏻咸蛋流沙味
肉鬆味

👉🏻香脆肉鬆味
流心朱古力味
👉🏻流心朱古力味

食過三間古祖蛋糕後🏆最鐘意囍源
因為佢口味多、系窗台到展示晒唔同口味蛋糕,等人可以睇到橫切狀況、服務態度好,仲有埋蓋印章,滿12送一個原味蛋糕

真系幸福台灣將嘅手勢帶到番嚟香港,聽佢哋話上年花咗好耐時間先佢功系台灣學到手藝,而且一切餡料都係由酒店業師傅整出嚟,提昌健康,所有產品一律底糖少油,所以家人同我都食得好放心
咸蛋流沙味
流心朱古力味
肉鬆味
2020-08-02
  • 咸蛋流心古祖蛋糕
2020-08-02 62 浏览
在深水埗拎貨時,見到有間新開的古早味蛋糕。店員表示每日新鮮現烤,材料新鮮,出爐時間在門外告示,再睇睇,嘩,有好多不同的口味,心思思好想食。日本流心紫薯 $75即出爐既係紫薯味,即出即切,熱辣辣,好鬆軟,日本流心紫薯,見到紫色已經好吸引,切開都見到紫薯蓉,都好滿,食落很幼滑,又香軟。咸蛋流心奶黃 $75本身想食原味,但我貪心想食流心奶黃,夾心望落去好似好少奶黃,但食落都好夠,本身蛋糕已經好香蛋味,同埋軟綿綿,老公食到起沙的咸蛋,奶黃很幼滑。鴛鴦流心朱古力 $70呢個有驚喜,朱古力面層有彩虹糖霜,我諗小朋友食會開心的。上層是朱古力,下層是原味蛋糕,夾層是濃厚朱古力,整體唔算太甜。我覺得每款蛋糕都各有特色,但共同點是很軟棉幼滑,同埋底部沒有烘烤的焦感,蛋糕本身不太肥膩,少甜唔係無味,非常健康。
在深水埗拎貨時,見到有間新開的古早味蛋糕。

日本流心紫薯 $75

咸蛋流心奶黃 $75

鴛鴦流心朱古力 $70

外卖自取
  • 鴛鴦流心朱古力
  • 咸蛋流心奶黃
  • 日本流心紫薯
2020-07-28 35 浏览
一直喜歡吃古早蛋糕,簡單而不花巧,而且是蛋糕真正的原點。這一年所謂的「古早蛋糕」🍰遍佈港九新界,但大多數都是羊群心理,人排你又排。大多數的出品都沒有真正的味道和精粹,還記得曾經試過在廣州和台灣吃過的,都一試難忘,在香港一直未能找到。最近疫情下也避免外出,前天剛要到深水埗購電腦用品及加工口罩的配件,在汝州街買了東西後打算經北河街地鐵出口通往黃金商場,突然聽到鈴鈴聲🛎。原來是「古早蛋糕」店出爐鈴聲~走過去看看,好香好香😍店舖清潔簡約(這點非常重要),看到櫥窗展示了多款不同口味。馬上問店員姐姐有什麼口味,「有原味,另外薑味就快出爐」正兩款都是我至愛,山長水遠來到就把兩款都帶回家😊回家馬上試原味😍好軟好Q(最貼切是日文:しっとり),不過甜,不油,其實可以一次食一條😂😂 結果切埋薑味試,嘩 好夠薑但香而不辣👍🏻、好特別❗️其他一般只用薑汁,這個更加了薑蓉。$55/條 我覺得超值,比其他便宜❣️下次一定要再試其他口味,太多口味,唔知要試幾多次🐖🐖
一直喜歡吃古早蛋糕,簡單而不花巧,而且是蛋糕真正的原點。

走過去看看,好香好香😍

正兩款都是我至愛,山長水遠來到就把兩款都帶回家😊

$55/條 我覺得超值,比其他便宜❣️
下次一定要再試其他口味,太多口味,唔知要試幾多次🐖🐖
2020-07-27
10 分钟 (外卖自取)