2021-03-20 34 浏览
深水埗嘅囍源古早蛋糕最近好有人氣,成日聽朋友講起,但因為住得遠冇特登出開去買。前幾日去開附近,就決定買兩個返屋企試下先。舖頭賣點係香港唯一一間正宗古早味蛋糕,講到咁犀利真係要試一試😛😋就囡囡口味揀咗小朋友鍾意嘅骯髒朱古力蛋糕,同埋鹹蛋肉鬆口味。鹹蛋肉鬆蛋糕食到粒粒鹹蛋,好甘香,而且肉鬆落得好多,密密麻麻,食得好滿足。 朱古力蛋糕唔太甜,食得更健康。蛋糕口感綿密濕潤,富蛋香,又香又軟,低糖少油😍😍

前幾日去開附近,就決定買兩個返屋企試下先。

2021-03-20 426 浏览
每次經過古早蛋糕🍰舖,都會聞到好香出爐既氣味,都會吸引我去睇睇,因為我就最鍾意食。✳呢間古早蛋糕師傅專誠去到台灣到學師,古早蛋糕師傅做到少,而正宗烘焙,做到黃金底及黃金邊。蛋糕濕潤軟熟。老闆都聆聽客人不同意見,製造出創新既口味。有原味蛋糕、肉鬆芝士,斑蘭味、拉絲流心芝士,斑蘭咖映、榴槤、杏汁杏仁、擂沙黑芝麻味多達30款。仲有佢地個手挽位係💟心型架,而分別有❤紅、黃💛兩色選擇架。.🌟店內仲有多款口味,仲可電話預訂服務,想預訂限量自家製口味蛋糕就要提前call佢地呀。💜特級骯髒朱古力蛋糕呢款又比較特別既骯髒朱古力蛋糕,最面舖了多層粉狀既朱古力粉同碎加些彩色碎粒小朋友見到就最鍾意,中間夾心是朱古力醬。蛋糕綿密度很高,做到黃金邊同黃金底既古早蛋糕。🧡肉鬆蛋糕最面及中間的肉鬆都係嚴選最好的食材來製造入口綿密蛋糕仲好濕潤同鬆軟,入口即溶化。.💨如果食唔曬都唔緊要,可冷藏3天,使用電飯煲約十分鐘就可以食喇。囍源古早蛋糕📍深水埗北河街123號➡️(近鴨寮街) (汝洲街北河街口)深水埗MTR A2出口☎️26699888

老闆都聆聽客人不同意見,製造出創新既口味。
仲有佢地個手挽位係💟心型架,而分別有❤紅、黃💛兩色選擇架。

💜特級骯髒朱古力蛋糕
蛋糕綿密度很高,做到黃金邊同黃金底既古早蛋糕。

🧡肉鬆蛋糕
最面及中間的肉鬆都係嚴選最好的食材來製造
入口綿密蛋糕仲好濕潤同鬆軟,入口即溶化。

囍源古早蛋糕
📍深水埗北河街123號
➡️(近鴨寮街) (汝洲街北河街口)深水埗MTR A2出口
☎️26699888
题外话/补充资料: 特級骯髒朱古力蛋糕
2021-03-02
15 分钟 (外卖自取)
2021-03-19 45 浏览
古早蛋糕係近年好hit嘅蛋糕款式,但一直都未試過,所以今次買返屋企試下。依間嘅蛋糕要預早訂,先可以買到自己想要嘅味,因為整一個蛋糕需要比較長嘅時間整,不過佢都有當日製造嘅蛋糕,好好彩可以買到兩個。咸蛋奶黃味古早蛋糕係最近非常紅嘅款式,好難想像咸蛋會同蛋糕夾,但食落味道都唔錯。佢係中間夾心有咸蛋奶黃,食落有咸蛋粒,蛋糕帶點鹹味,味道幾特別。成個古早原味蛋糕整得幾靚,特別係表皮薄身,而唔會太不厚。雖然佢嘅外表睇落好普通,有少少似平時食開嘅海綿蛋糕,但佢嘅質地鬆軟又濕潤,蛋味非常濃。

2021-03-18 43 浏览
#古早味蛋糕 #蛋糕控我諗好多小朋友都同比卡⚡⚡一樣都好鍾意食蛋糕🍰, 但係好多蛋糕都 好甜唔係咁健康 今次畀我哋搵到呢一間 💢低糖💢少油❌無添加, 梗係要試下啦😋正宗黃金邊,黃金底,嘅古早味蛋糕👍🏻 濕潤軟綿入口即溶我哋試咗⭐陳皮紅豆, 因為比卡鍾意食朱古力, 我哋加咗$15骯髒面😋, (多 款朱古力碎)真係入口即溶 濕濕潤潤好味👍🏻⭐榴槤咖吔濕潤嘅蛋糕配上榴槤咖吔淡淡清香,唔太甜👍🏻 啱曬我🤭最正係佢可以存放三日 雪完第二日拎去迪士尼食, 都依然濕潤冇硬班班👍🏻👍🏻 凍食熱食一樣好味仲有就係佢哋有成60種口味俾你揀😍, 間唔中仲有啲新款期間限定 如果真係想要 特別口味可以打電話去訂🤭
#古早味蛋糕 #蛋糕控

正宗黃金邊,黃金底,嘅古早味蛋糕👍🏻 濕潤軟綿入口即溶
我哋試咗
⭐榴槤咖吔
濕潤嘅蛋糕配上榴槤咖吔淡淡清香,唔太甜👍🏻 啱曬我🤭

2021-03-18 38 浏览
黎到深水埗睇電腦產品,即興黎到呢間餐廳 ,想一試佢哋嘅古早味蛋糕。原來每日只會製作指定味道,售完即止,所以如果想試某一款味道,又唔想失望而回,咁就要記得預先一星期前打電話預訂啦!#陳皮紅豆用了20年陳皮,磨成粉溶嘅陳皮再融入紅豆蓉內。#特級骯髒朱古力朱古力味濃厚,蛋糕面上灑滿了多款不同的朱古力碎、餅碎,有多重口感。佢地嘅蛋糕軟棉棉,仲超有彈性,蛋糕低糖小油,遠遠都聞到蛋糕香,黃金蛋糕面、亦不燶底。如果食唔晒,放入雪櫃遲啲凍食又得。想加熱,可以放入電飯煲大約十分鐘按保温。另外店舖更有多款圖案烙印,作送禮用途時別具心意。

#陳皮紅豆
用了20年陳皮,磨成粉溶嘅陳皮再融入紅豆蓉內。

#特級骯髒朱古力

另外店舖更有多款圖案烙印,作送禮用途時別具心意。

2021-03-18 31 浏览
囍源古早蛋糕 (深水埗)深水埗北河街123號地舖鴛鴦流心朱古力古早味朱古力蛋糕 配上朱古力粒,濃濃的朱古力香搭配濕潤口感, 絕對是一眾朱古力迷的最愛!巧克力滋味濃郁而且不甜不膩,是下午茶人氣甜點首選! 朱古力碎色彩繽紛!榴連古早蛋糕「榴槤味」,對於古早味蛋糕 同榴槤呢個組合相當好奇,加上身為榴槤死忠 ,一定要買個回家試試。蛋糕夾著榴連用,非常香甜,軟綿綿的肉質,加上蛋糕,入口即化。記住要放雪櫃,因為有果肉!!正!

囍源古早蛋糕 (深水埗)
深水埗北河街123號地舖

鴛鴦流心朱古力

榴連古早蛋糕
記住要放雪櫃,因為有果肉!!正!

2021-03-18
2021-03-18 23 浏览
考完試,決定出去食晚餐輕鬆一下,再買古早味蛋糕做飯後甜品,今次去 香港原味道都有介紹的 這家囍源 。老闆去台灣學師,以正宗台灣古早味做法,蛋糕是黃金邊 + 黃金底,邊位不會燶,3小時低溫烘焗,保持到濕潤度。榴槤新鮮榴槤起肉,蛋糕聞到淡淡榴槤香,蛋糕有好香蛋味,口感鬆軟,拌隨淡淡清甜榴槤味,食完唔會口臭特級骯髒個名吸引到我,面層10款朱古力,非常濃郁的朱古力味,中間夾著流心朱古力,蛋糕鬆軟,朱古力醇厚香甜,完全要用手撕下來食。每款都是低糖少油,低糖所以無黐著喉嚨,食多件都唔會膩,我就快儲夠12個古早味蛋糕印,可以送一個,下次再試其他款

榴槤

特級骯髒

2021-03-16
2021-03-18 24 浏览
呢間古早蛋糕用正宗水浴法制作,蛋糕質感鬆軟濕潤!蛋糕走健康路線,唔會好甜好多油! 呢度嘅蛋糕仲有好多好多味道,如果有心水想食嘅味道,可以預先預訂如果係要送俾人做禮物,仲可以叫蛋糕店給印上適當嘅祝賀字句,譬如生日快樂、壽、生意興隆呢啲字句都有!我哋今次食咗斑蘭味同埋咖啡朱古力味。斑蘭蛋糕顏色比較深,千祈唔好以為係靠食用色素!其實舖頭係用咗斑蘭葉提取味道,再用時間沉澱草青味,所以個蛋糕顏色靚,味道又好咖啡朱古力味都好好食,兩種味道都突出!仲有仲有,舖頭好體貼,如果想喺地鐵站交收,亦可以預早同舖頭講睇吓配唔配合到!

我哋今次食咗斑蘭味同埋咖啡朱古力味。

咖啡朱古力味都好好食,兩種味道都突出!

2021-03-17
10 分钟 (外卖自取)
下午茶
2021-03-17 22 浏览
好友食過話不錯推介比我,深水埗囍源古早蛋糕,天天出爐,天天賣清,想食就最好先電話預訂後取蛋糕。有50多種口味選擇,低糖、少油、無添加夠健康,真材實料。我訂左流心拉絲芝士和擂沙黑芝麻。流心拉絲芝士蛋糕,芝士香滑,入口即溶,蛋糕鬆軟、濕潤軟綿,真美味。擂沙黑芝麻蛋糕,芝麻味香濃,清香微甜,很可口。老闆話正宗黃金邊黃金底古早蛋糕 是蒸燉焗,選用存溫高的錫盤焗。總結:口感香滑又鬆軟勁夠濕潤。超正👍👍地址:深水埗北河街123號地舖電話號碼:26699888
我訂左
流心拉絲芝士和擂沙黑芝麻。
擂沙黑芝麻蛋糕,芝麻味香濃,清香微甜,很可口。
總結:口感香滑又鬆軟勁夠濕潤。超正👍👍
地址:深水埗北河街123號地舖
電話號碼:26699888
  • 流心拉絲芝士
  • 特濃黑芝麻
2021-03-17 26 浏览
今日要去深水埗交收,順便行下街,見到呢間古早味蛋糕連電視台都訪問佢哋,一於買兩個招牌蛋糕返去試下!呢度有超過60種口味,採用低溫烘焙,令蛋糕有黃金邊底,唔會有燶味,而且係低糖少油配方,更加健康👍🏻兩款蛋糕嘅口感都係濕潤鬆軟,蛋香味好出🤤🐖 肉鬆 $70見到肉鬆嘅顏色唔同,原來係用左兩種唔同嘅肉鬆(金絲鬆同鬆鬆)👍🏻 肉香味好濃郁,係夾層嘅肉鬆嘅份量都好足,呢款口味好正~🧀 拉絲芝士 $70用左兩種日本芝士,一種係淺黃色嘅芝士條,比較有咬口,另一種係類似漢堡包嘅深黃色芝士片,溶溶地🤤 加熱就有拉絲效果~ 食唔曬可以擺係雪櫃保存三日,第三日嘅口感都可以好似第一日咁😍 翻熱就建議用電飯煲嘅保溫功能,唔會好似微波爐/焗爐咁抽乾水份~ 靚女老闆娘話多數客人都係打電話提前預訂心儀嘅口味,咁就可以食到新鮮出爐嘅心水蛋糕啦~ 最後仲比左張卡仔我儲印花,儲夠12個就有得換領一個蛋糕🤩 係言談間完全感受到老闆娘對正宗古早味蛋糕嘅嗰份熱忱同執著,推薦💯

兩款蛋糕嘅口感都係濕潤鬆軟,蛋香味好出🤤

🐖 肉鬆 $70

🧀 拉絲芝士 $70

2021-03-16 20 浏览
「全港唯一正宗古早蛋糕」初初當我看到這句都半信半疑,但食了明白確實是超水準台灣古早味蛋糕!老闆堅持以低糖少油製作,每日新鮮即製,加入日本麵粉及雞蛋烤焗,質感綿密濕潤!正宗是師傅專誠到台灣學師,再用心做岀正宗真材實料的古早蛋糕,黃金邊蛋糕底,完全唔會燶邊燶底,軟綿綿又大份,入口即溶!我親身吃了其中兩款⭐️ 分別是榴槤味和香芋!其古早蛋糕鬆軟香口,每一口都蛋香濃濃!💡食用小貼士:蛋糕可保存3日(❄️需冷藏)加熱可放入電飯煲,按保温鍵10分鐘。每日都限量岀售,客人電話訂購會更方便, 記得致電訂啦!囍源古早蛋糕 地址:深水埗北河街123號
「全港唯一正宗古早蛋糕」

我親身吃了其中兩款

💡食用小貼士:
蛋糕可保存3日(❄️需冷藏)
加熱可放入電飯煲,按保温鍵10分鐘。

每日都限量岀售,
客人電話訂購會更方便, 記得致電訂啦!

囍源古早蛋糕
地址:深水埗北河街123號

2021-03-16 13 浏览
前幾日放學經過深水埗,見到呢間古早味蛋糕店😍之前食過佢嘅古早蛋糕覺得好好味😋今次再嚟幫襯試吓唔同嘅味道~門面就見到呢間蛋糕店近排接受電視台嘅採訪👏🏻睇得出佢嘅知名度👍🏻同埋幾咁好味🥰呢間蛋糕店主打低糖少油😚整出新鮮又健康嘅古早蛋糕💕有啲口味仲係全港獨家🤩客人可以預訂自己鍾意嘅口味❤️佢用咗低溫烘焙嘅方法,唔會窿邊,而且十分之香☺️仲可以擺三日,口感都係咁正😍芋泥蛋糕因為我好鍾意芋泥嘅食品🥰呢個蛋糕好啱我🤣好鬆軟嘅蛋糕☺️中間嘅芋泥餡幾香🤩食落甜甜地💕仲有幾香嘅奶味同蛋味👍🏻朱古力蛋糕隔住個紙盒都聞到好香嘅蛋糕味🤩一打開見到啡色嘅蛋糕,上邊鋪住彩色朱古力粒粒😆好靚好夢幻😍適合大人同小朋友食👍🏻食落有好濃郁嘅朱古力味🍫甜度啱啱好☺️

芋泥蛋糕

朱古力蛋糕
2021-03-12
2021-03-15 353 浏览
之前嘅古早蛋糕店開到成行成市,熱潮過後已經出現汰弱留強嘅現象,而呢間囍源古早蛋糕亦係我至今仍然會繼續幫襯嘅唯一一間古早蛋糕店,原因係佢嘅蛋糕真心好食,而且食材夠新鮮,配方夠健康,加上老闆嘅堅持,用心製作,不斷改良,所以最近都引來電視節目嘅報導。剛過去嘅星期日,喺電視上見到介紹囍源,又誘發起我去幫襯,試吓未試過嘅口味。其實已經打電話嚟訂咗3款不同口味,不過嚟到見到新鮮出爐嘅肉鬆味🐷🐷,又忍唔住買多一件返去同同事開心share。蛋糕上嘅肉鬆攞到返公司依然保持香脆,我哋即席切開品嚐,新鮮熱辣嘅古早蛋糕嘅蛋香尤其突出,而且佢嘅配方真正做到少油低糖,咁先食到真正食材嘅原味道。佢嘅肉鬆蛋糕唔單止喺面層鋪上滿滿嘅肉鬆,而且仲有肉鬆夾心,所以每啖都食到肉鬆嘅香脆。另外我仲買咗咖啡榛子味☕️☕️古早蛋糕,之前都有食過咖啡朱古力味,不過今次試過榛子味之後,我就覺得榛子配咖啡呢個配搭就更加香滑可口。咖啡味嘅古早蛋糕十分香滑,淡淡充滿咖啡香味,聽老闆講佢哋係用UCC咖啡,所以咖啡味道香而不苦,又有回甘味道,再加埋中間厚厚嘅榛子醬,真係令人回味無窮。一直都好懷念新加坡嘅班蘭蛋糕,所以間中都有買吓坊間嘅班蘭蛋糕,但永
肉鬆
咖啡榛子
一直都好懷念新加坡嘅班蘭蛋糕,所以間中都有買吓坊間嘅班蘭蛋糕,但永遠只有淡淡嘅味道,唯獨是囍源嘅班蘭蛋糕🍃🍃就真係做到撲鼻嘅班蘭味道。
班蘭
唔熟悉囍源古早蛋糕嘅客人都唔相信囍源嘅班蘭蛋糕係全天然製作,因為佢嘅綠色實在太翠綠,難以想象冇落色素之下點可以做出如此翠綠嘅顏色。不過老闆有同我呢個熟客仔介紹過佢哋嘅班蘭秘訣所在,所以真係可以安心享用,絕對係不計成本,真材實料!
而我今次覺得最最最驚喜嘅味道,就係呢個檸檬柚子味🍋🍋,因為佢嘅檸檬柚子味道真係恰到好處,又唔會過甜,攞到返屋企,家中嘅長老同小魔怪都愛不釋手!
檸檬柚子
呢個檸檬柚子味啖啖充滿檸檬同柚子嘅清香,而且佢嘅蛋糕非常之綿密濕潤,黃金邊黃金底,呢個就係正宗古早蛋糕嘅焦點所在,所以檸檬柚子味絕對係下次encore嘅目標!
我欣賞囍源嘅原因,除咗佢嘅高質素又夠正宗嘅古早蛋糕之外,其實最重要嘅就係老闆嘅心思,佢哋真係不斷鑽研推出新口味,不斷去改良配方,接受食客嘅意見,而且亦都重視顧客服務,佢哋唔計較做多一點點,最重視嘅都係顧客欣賞佢哋嘅蛋糕,就係佢哋用心堅持嘅原動力!💕
肉鬆
咖啡榛子
班蘭
檸檬柚子
係深水埗見到有間古早蛋糕店 @heiyuen_bakery 款式多到有成3x款,即刻入去睇睇!原來每日會提供至少8款口味,好多選擇😍 係門口已經見到老闆,好好態度又誠懇,每一位經過店鋪看看的人,老闆都會打招呼;而老闆娘都會好用心解釋到好詳細,原來特地去台灣學藝呢🙌🏻 返到香港仲試勻所有古早蛋糕店的蛋糕,再從而研發自己獨特既口味!確實好用心❤️..呢度主打低糖少油無添加,為大家既健康出一分力💪🏻最重要是全港獨家正宗黃金邊,即不燶邊,亦唔燶底🤟🏻即刻要兩款食下先😌..☕️咖啡榛子朱古力老闆娘話呢款咖啡味係用左越南咖啡去整,即刻心心眼!因為越南咖啡係好特別而且濃又香!一開,朱古力醬都流出來🤤 有驚喜的地方是,其實我都拎左一段時間返屋企再擺左一陣,但蛋糕仲係挺身唔會塌👍🏻 拎起上身已經聞到好香,再食啖,好棉密,質地濕軟,咖啡味好濃😋 出邊有d咖啡味蛋糕既咖啡味都唔會好出,但呢個真係有濃郁既咖啡香☕️ 食下朱古力醬,係Nutella榛子朱古力醬既味,好食!..🧀鹹蛋拉絲芝士一開就見到芝士bid出來,金黃色的蛋糕好靚🥰 大大啖食落去,好香!芝士的濃香,搭配鹹蛋既鹹香,好不錯..我同媽媽第一日食唔哂,留起
☕️咖啡榛子朱古力
🧀鹹蛋拉絲芝士
我同媽媽第一日食唔哂,留起,因為自己鍾意凍食蛋糕,所以雪左d係雪櫃,第二日食,覺得好好味😍 雪凍後既質地會比較棉密無咁鬆,而質地令我諗起兒時回憶莎利蛋糕🤣🤣 有咁多口味,下次試下其他味先
2021-03-05
5 分钟 (外卖自取)
  • 咖啡榛子朱古力
2021-03-14 20 浏览
經過聞到香噴噴撞正新鮮出爐古早蛋糕 😚───────────🍰核桃古早蛋糕🍰杏汁杏仁古早蛋糕───────────✔️鬆鬆軟軟好彈手,食前會鍊埋佢一舊,再望住佢慢慢彈返開,好治癒🥰✔️核桃同杏汁杏仁味都係市面比較少見味道,食落有新鮮感✔️核桃味真係有幾粒大大粒核桃鋪面,影相好睇,麵包中間都有好多核桃碎✔ 杏汁杏仁味勁香杏汁味,食落濕潤順滑,表面鋪滿一層滿滿杏仁,增加香脆咬口✔️ 職員好熱情,買時有介紹自己蛋糕同其他地方唔同之處,職員話佢地最特別用咗低糖少油配方,畀你用手仔摸佢店前display蛋糕,feel下蛋糕質感同手仔掂完無油笠笠先買,服務加分
經過聞到香噴噴
撞正新鮮出爐古早蛋糕 😚
───────────
🍰核桃古早蛋糕
🍰杏汁杏仁古早蛋糕
───────────
✔️核桃同杏汁杏仁味都係市面比較少見味道,食落有新鮮感