2019-01-14 447 浏览
來到二零一八的最後一天,本想早點回家在睡夢中渡過,但放工前好友突然問我有沒有約,想兩想出去湊湊熱鬧也好,就以熱騰騰的煲仔飯作這年的終結。 以為除夕夜會較多人選擇西餐或熱鬧的油尖旺,八時多到來門口才知滿滿是人,以長龍名店來說等一個小時左右還可以接受。 黃金臘味撈飯 $80店員姐姐甚有耐性地為我們鬆開飯粒,務求令到每一飯粒都上色。飯粒粒分明,膶腸、臘腸、冬菇等十分鹹香惹味,完全沒有過膩感,讓人一口一口吃過不停,十分滿足。 白鱔滑雞煲仔飯 $80煲仔飯上桌之時飯焦已焗好,飯粒和撈飯一樣分明有米香,雞肉滑身鱔肥美,飯焦金黃又卜卜脆,加上甜甜的豉油,出色。 魚湯鮮菌娃娃菜 $62平日吃得清的我也覺得味道太淡,志在有點纖維到肚,一般。 吃畢興起由西環走到中環,還誤打誤撞看到倒數煙花,甚為驚喜!二零一八年鼓起勇氣跳出自己舒適圈,總算過得豐盛滿足,但願二零一九同樣平凡幸福。

黃金臘味撈飯 $80

白鱔滑雞煲仔飯 $80

魚湯鮮菌娃娃菜 $62
平日吃得清的我也覺得味道太淡,志在有點纖維到肚,一般。

2018-12-31
2018-10-26 5615 浏览
今日喺港島區活動完畢, 一行十三人, 經朋友介紹落咗嚟西環呢間嚐囍飲茶醫肚。舊式茶記格局, 真係估佢唔到.....原來除咗點心外, 還有好多款式的煲仔/小炒/水煮等美食, 連油浸筍殼魚都有唔知係咪大家活動咗一個早上太肚餓, 瘋狂叫點心都不特止, 仲叫咗五個小菜, 加五碗白飯。煲仔/小菜*梅菜扣肉煲 ~ 唔太吸引的外表, 看似仲有好多肥膏, 偏肥腩肉入口又唔太油膩, 估唔到食落又好鬼正, 味道唔同一般甜豉油老抽汁, 唔知點形容, 總言之幾好食,  扣肉不鬆化, 口感卻軟軟的又帶點爽, 配埋甜梅菜, 超好送飯*豬潤啫啫煲 ~ 即叫即煮, 熱辣辣香噴噴上枱, 近年都好少食豬膶, 今日再食, 又出奇地好食, 可能啫啫爆香左, 冇咗嗰陣怪味, 亦都可能係炒, 豬潤係爽口的, 不是粉粉的, 好食好多, 味道都好香口惹味, 我之前食過的豬潤煲, 豬膶都是粉的!*鹹豬手煲 ~ 呢個有點過鹹*水煮魚 ~ 香香辣辣, 但係是不確喉的微辣, 魚片嫩滑, 個麻辣汁最好係唔太鹹, 食埋啲配菜都仲得。*鐵板牛肉 ~ 夠香口點心推介*乾蒸牛肉/山竹牛肉 ~ 牛肉滑得嚟有爽口馬蹄粒在内*炸雲吞 ~ 既脆口又鬆化, 配

煲仔/小菜

鹹豬手煲

梅菜扣肉煲

點心推介
*乾蒸牛肉/山竹牛肉 ~ 牛肉滑得嚟有爽口馬蹄粒在内
*炸雲吞 ~ 既脆口又鬆化, 配埋個甜酸汁, 好食
*懷舊豬膶燒賣 ~ 呢個反而我覺得一般, 可能有得比較之後, 啫啫豬潤正啲
*蓮藕餅 ~ 爽口彈牙
*馬拉糕 ~ 鬆軟好味
*薑汁糕 ~ 煙韌滑溜, 若然薑汁再重啲, 更正!

呢間野啲點心/小炒整體都幾好食, 味道唔過鹹, 大家都食得好開心, 狂風掃落葉.....好快就畀我哋清枱, 咁食法, 我以為埋單每人要 $120-150, 28個點心加5個小菜, 竟然係每人.....$80, 抵食!
2018-10-22 1826 浏览
入秋除咗食邊爐外就係要食煲仔飯,要搵間食到粒粒飯同有好嘅臘味唔係間間做到,為食嘅我今次又被我搵到間好嘢,有煲仔飯外仲有唔錯嘅點心同小菜...完全滿足灑我為食嘅一面。5個人2個煲仔飯,5個點心再加3個小菜再配上啤酒,又飽又滿足...食到抱住個肚走...真心推個雙腸飯個潤腸係甘香而個臘腸無咩肥膏偏瘦,但都好有咬口,好食小菜夠鑊氣3樣都炒得不錯,點心係個舖自己做,推介腸粉夠滑粉又唔厚,個豬潤燒賣一定要試,豬潤又爽又滑。
入秋除咗食邊爐外就係要食煲仔飯

食點心我鐘情既其實只有一間,不過心血來潮而新興呢個鐘數又唔開,就唯有食住呢間先啦。記得幾年前都黎過食煲仔飯,點心亦正正常常。不過今次就真係失望而回。舖頭分兩邊,不過晚市都可以係食小菜個邊坐叫點心食星期五夜晚好熱鬧,雖然要搭枱但氣氛好好,牆上有好多手寫menu,好有舊區中式餐廳既懷舊感覺自己一個叫左兩個點心。等左成15至20分鐘,心諗都應該係即叫即蒸啦要等咁耐,點知流沙包三個都係實心既,真係丁丁流心都無,食到連影相都無心機睇個樣都係番蒸蒸過龍黑椒金錢肚屬於正常,不過蘿蔔比金錢肚出色,吸晒汁好入味。作為米芝蓮推介應該唔憂做,但香港既餐廳就係咁,唔會keep到名氣同水準同成正比

舖頭分兩邊,不過晚市都可以係食小菜個邊坐叫點心食

睇個樣都係番蒸蒸過龍
黑椒金錢肚屬於正常,不過蘿蔔比金錢肚出色,吸晒汁好入味。

2018-08-24
2018-08-17 2026 浏览
排長龍係常識,唔洗排係好彩,校啱係男友屋企睇完兩套戲,8點半左右唔洗等就有位,仲要近門口,入左第二度玻璃門就與世隔絕,想玩電話好難啦堅煲仔飯飯係生米煲既,假用熟飯唔香又唔好食,飯焦係煮燶野黑色既,最衰無田雞,叫左豉汁白鱔,魚好香滑,成個煲底都係飯焦,一刮就成排起,好脆有飯香選擇困難最好叫小炒王,無咩試過中伏,今次有豬膶炒,不過老火左d,有加左咸酸菜,應覺好清新蝦醬銀絲蒸魷魚,懷舊餸夠惹味好送飯,最攪笑我男友話銀絲唔係即係銀魚咩?暈……
2018-08-12
2018-08-11 1132 浏览
.今次帶大家去食煲仔飯,因為地點對我黎講太遠,所以依加先有時間去試。.嚐囍出名既係炭爐煲仔飯,又係2018年米芝蓮推介。人客真係好多,所以我一早訂左位,點知我都係要係門口等左一陣。.我叫既係臘味油雞飯,其實全店都有濃烈既炭香煲仔飯味,加上冷氣唔會覺得熱。講返個飯,材料好足,鋪到滿一滿。有好香臘腸同潤腸,重有肥臘肉,臘味既油份滲落啲飯到,加埋甜豉油真係無得彈。重加雞係另一邊,雖然雞味一般但係真係好滑。最後要講既係佢啲飯焦,又唔會過份燶,小小油份令佢又香又脆。炭燒真係唔同啲!.
臘味油雞飯
臘味油雞飯
2018-08-04 1011 浏览
今晚收工,很想吃炭燒煲仔飯,即想到西環嚐囍煲仔飯,到達時大概9點多,座無虛席,要搭枱。見到有即蒸點心提供,即改叫點心(這裡煲仔飯,小菜經常吃)即點了懷舊的豬潤焼賣,鴨腳扎,山竹牛肉,义燒腸粉反炸腐皮卷所有點心即叫即蒸,熱騰騰很好吃,尢其是豬潤燒賣,鴨腳扎👍😋現在很少茶樓會做,其他也可比美一般大酒樓,價錢相宜,埋單是104元。下次再試其他
2018-08-01 579 浏览
來拜訪朋友,朋友就讀 🇭🇰大學,約在附近碰面,朋友帶路來到了這間餐廳,門口貼了一張 2018 🇭🇰米其林 Guide 的貼紙,發現頗有來頭 😃😃,它好像是同時賣 港式點心,也提供煲菜,店面不大,過來時,正值午餐時間,但很幸運地是,並沒有排隊,哈哈點了幾樣點心,🦐餃、燒賣、蘿蔔糕、排骨金黃流沙包、發糕、🐂肚等,與朋友閒話家常,這是一次很愉快的聚餐,也㊗️店家生意興隆人潮不斷,see you again ~
來拜訪朋友,朋友就讀 🇭🇰大學,約在附近碰

面,朋友帶路來到了這間餐廳,門口貼了一

張 2018 🇭🇰米其林 Guide 的貼紙,發現頗有

來頭 😃😃,它好像是同時賣 港式點心,也

提供煲菜,店面不大,過來時,正值午餐時

間,但很幸運地是,並沒有排隊,哈哈

點了幾樣點心,🦐餃、燒賣、蘿蔔糕、排骨

金黃流沙包、發糕、🐂肚等,與朋友閒話家常,這

是一次很愉快的聚餐,也㊗️店家生意興隆

人潮不斷,see you again ~
各式點心
2018-07-31
各式點心
  • 蝦餃
  • 燒賣
  • 金黃流沙包
2018-07-27 3958 浏览
返工嚟到堅尼地城,搵好嘢食,見到呢間點心近港鐵站,就過咗黎食。兩個鋪位都多位坐,12點幾都爆哂,好彩等左5分鐘就有位。坐咗落黎先知呢間係其中一間米芝蓮,點心價位唔算貴。環境尚可,係迫左小小。我地幾個餓到喊,開始狂點點心。叉腸已經急不及待要開動,呢款正常。炸雲吞,皮夠脆,而且啖啖肉,點埋汁,正!黃金榚,真係要趁熱食,好夠淋,唔算好甜。喜歡食燒賣嘅同事表示好好味,佢係燒賣達人,話料足,有咬感,又蒸得夠。我嘅最愛之一牛肉球,好大粒,但唔會蒸過頭,剛剛好,又係好淋,好香。其他都好好味,沙律蝦角,藕餅。蘿蔔糕反而驚喜唔大,還可以。可惜盅頭飯賣哂,想食下佢飯。

我地幾個餓到喊,開始狂點點心。

叉腸已經急不及待要開動,呢款正常。

炸雲吞,皮夠脆,而且啖啖肉,點埋汁,正!

黃金榚,真係要趁熱食,好夠淋,唔算好甜。

2018-07-10 772 浏览
今日小編去左西環堅尼地城既嚐囍飲茶、呢間24小時無休既茶樓、早上下午有點心小菜,到晚上就有埋煲仔飯添,煲仔飯質素如何就唔知啦,但佢地既點心係即叫即蒸既,熱啦啦~非常好味!起碼唔會係一早整定然後無限翻叮o個d,點心既質素唔錯果然係米芝蓮推介,食完唔會口渴,價錢非常抵食,難怪係米芝蓮推介,好彩去既時候都係lunch時間唔算多人、即刻有檯。都係做街坊生意為主、呢d穩世美食真係買少見少lu,希望唔好比d集團壟斷個市場啦。下次小編會再去試埋佢地d小菜,遲d再share比大家啦
釀尖椒
蝦腸
2018-07-10
釀尖椒
蝦腸
  • 芋角
2018-06-21 746 浏览
食物很普通,食完呢次永不再幫襯。去食book 6:00話明7:30 交枱。之後6人叫了一個煲仔飯,5碟小菜。6:25所有東西 來齊,我們決定加多一個煲仔飯,服務生話「吾可以加,你叫老闆都冇用,只準一開始叫,不準加單因為我們要你們7:30 交枱。6:25-7:30 距離仲有一小時!真的難以想像今時今日咁的服務態度仲可以繼續有生意!

2018-06-01 1015 浏览
上次黎嚐囍同屋企人飲茶,覺得幾抵食,今次就同朋友黎多次。由於琴晚突然好想食流沙包,所以一坐低,第一件事,就係劃一籠黃金流沙包。上到黎賣相比我上次食好好多,起碼包面係光滑,大小正常。(上次係細隻好多,而且一睇就係發過左)但係內餡就啲失望,因為凝固左,唔知係咪因為我地唔係一上黎即刻食既關係。上次雖然包體比較失望,但係餡係好味既。今次就包體係好既,但係餡係失望既。我地仲叫左煎釀虎皮尖椒,味道正常,魚肉唔會有腥味,亦唔會有大魚骨。鮮蝦菜苗餃份量十足,但係菜苗係白菜仔。鮮蝦燒賣皇,呢個同其他地方大大隻蝦包係裡面唔同,裡面淨見食到豬肉,雖然都幾彈牙,但係無見到蝦肉,唔知道係咪同豬肉攪埋一齊?薑蔥牛柏葉,呢個算係呢間鋪頭既高質點心,因為好多點心舖已經無賣牛柏葉(可能係因為處理工序麻煩),令我呢個喜愛牛柏葉既人都幾傷心下。嚐囍既牛柏葉唔會太韌,而且入味,屬於高質。我地兩個人最後埋單$112,屬於午茶。嚐囍早中晚茶收費唔一樣,早茶最抵食啊。

鮮蝦菜苗餃份量十足,但係菜苗係白菜仔。

2018-06-01
  • 薑蔥牛柏葉
在IG STORY見到有朋友把這間店列位近期最喜歡的飯堂,在想究竟會有多好吃呢?於是這天跟老友一家人去試試。大約晚上7時到達,不用等位,店內大慨座滿一半。被安排座在近門口的一張六人台。我地六個人座,其實都幾迫,我地三個女仔座其中一邊,迫到手臂掂臂。一座下店員就話今日有冬瓜盅,我地好爽快地先點一個再考慮之後點什麼菜。冬瓜盅好足料,我幫忙分湯的時候基本上每人都分到大約3隻蝦,其他仲有大量湯料,如瘦肉、蓮子等。料的確好足但相對湯水真的有點不夠,每人分到大約半碗而已。蒜蓉粉絲茄子,很入味,份量不少,粉絲吸收醬汁真係好惹味水煮魚,我冇食到呢樣,朋友爸媽不停強調沒有另一家店好吃鰻魚煲仔飯,即叫即做的,等的時間會比較長。鰻魚雖然比較多骨,但挺合我口味而且很肥美。另外點了幾個點心和一個煲仔菜,但忘了拍照。總括來說,可能我期望有點太高,所以有點失望。但其實食物質素是可以的,而且份量對得起價錢,只是沒有特別驚豔到我的地方。但唯一真的有點不太好座。

蒜蓉粉絲茄子,很入味,份量不少,粉絲吸收醬汁真係好惹味

水煮魚,我冇食到呢樣,朋友爸媽不停強調沒有另一家店好吃

2018-05-25
2018-05-25 707 浏览
這是一間傳統平民食店,主要賣點就是傳統,基本上這一種食店,在我童年時,其實大部分食店也是這樣的,但隨著時代變遷,很多食店因為成本問題已經改用流水式生產,中央處理,傳統的味道早已很難找到了,店內裝修一點也不豪華,說起來可能有一點陳舊,但食物他主打是小菜,點心,煲仔飯用的是傳統手法,當然很容易就拾回童年時的回憶,現在已很難找到了, 這種食物的味道,用現代手法是做不出來的,大家不妨去試一試, 味道就是廚師的功力及手藝。
2018-05-16 689 浏览
今次三人晚餐,7點幾到但可能因為平日關係即刻有位。前幾次嚟都係食煲仔飯但因為其中有人不吃肉但魚ok,所以今晚只係小菜。首先係啫啫油麥菜煲,一向都係必叫熱辣辣好惹味!送飯一流!跟住就係斑腩煲,味唔係好濃,應該係用雪藏魚嘅關係係冇魚味嘅。但肉嘅數量都算多嘅。。。叫咗3碗飯,等咗好耐個黑醋脆魚柳先到。其實之前食過黑醋脆雞球係幾好食的,但當變咗做雪藏魚之後好似淨係食個炸皮咁,魚肉好薄,都係冇魚味。。。下次嚟都係叫返煲仔飯好啲。。。3

首先係啫啫油麥菜煲,一向都係必叫熱辣辣好惹味!送飯一流!

下次嚟都係叫返煲仔飯好啲。。。

2018-05-07