2018-06-01 1015 浏览
上次黎嚐囍同屋企人飲茶,覺得幾抵食,今次就同朋友黎多次。由於琴晚突然好想食流沙包,所以一坐低,第一件事,就係劃一籠黃金流沙包。上到黎賣相比我上次食好好多,起碼包面係光滑,大小正常。(上次係細隻好多,而且一睇就係發過左)但係內餡就啲失望,因為凝固左,唔知係咪因為我地唔係一上黎即刻食既關係。上次雖然包體比較失望,但係餡係好味既。今次就包體係好既,但係餡係失望既。我地仲叫左煎釀虎皮尖椒,味道正常,魚肉唔會有腥味,亦唔會有大魚骨。鮮蝦菜苗餃份量十足,但係菜苗係白菜仔。鮮蝦燒賣皇,呢個同其他地方大大隻蝦包係裡面唔同,裡面淨見食到豬肉,雖然都幾彈牙,但係無見到蝦肉,唔知道係咪同豬肉攪埋一齊?薑蔥牛柏葉,呢個算係呢間鋪頭既高質點心,因為好多點心舖已經無賣牛柏葉(可能係因為處理工序麻煩),令我呢個喜愛牛柏葉既人都幾傷心下。嚐囍既牛柏葉唔會太韌,而且入味,屬於高質。我地兩個人最後埋單$112,屬於午茶。嚐囍早中晚茶收費唔一樣,早茶最抵食啊。

鮮蝦菜苗餃份量十足,但係菜苗係白菜仔。

2018-06-01