2022-05-10 165 浏览
假日去的時候,遠處便看到很多人都在門口等位,仲需要搭枱,原本有一絲想放棄,但最後系因為特登為咗佢嚟所以最後都攞咗飛,好彩有食,吾系會後悔😂我哋2個人叫咗兩三個點心同埋一個白鱔煲仔飯。先講煲仔飯,原本攞過嚟嘅時候有少少失望因為個煲偏細,打開裏面嘅料又唔算好爆。但係加豉油冚蓋後,再真系擺落口嘅時候,就無失望,因為真係好香好食,尤其是佢啲豉油今成煲飯香味生色不少。😍一煲真係一人份量,所以我哋都叫多咗幾個點心。點心就中規中矩,唔係太驚艷,不過都係足料嘅。啲姐姐雖然好忙但都有善,對我哋好有街feel.環境因為我嗰日好多人所以迫啲,唔肯定平日系點。總結係我好想去試多次佢唔同嘅煲仔飯,可以唔使叫點心,留番個肚食兩煲hahaha

白鱔臘腸煲仔飯
午餐
白鱔臘腸煲仔飯
  • 黃金糕
  • 白鱔飯
2022-05-09 140 浏览
估唔到係初級版嘅預約困難店當日下晝四點打電話去book位佢話只有晚上6:00有位遲半個鐘到已經冇位了,咁唯有6:00去食晚飯座位都幾迫㗎,兩個人一張枱仔我諗只可以容納到兩個煲仔飯,加多一個小菜已經唔夠位擺不過估唔到餐牌會有咁多嘢食,有唔同嘅煲仔飯,唔同嘅配搭,仲有好多小菜海鮮最後我哋每人叫咗一個煲仔飯一個係田雞加白鱔一個係臘味滑雞始終整煲仔飯都要時間,等咗25分鐘真正嘅生米煮成熟飯份量啱啱好,有機會去西環都想再食
估唔到係初級版嘅預約困難店
當日下晝四點打電話去book位
佢話只有晚上6:00有位
遲半個鐘到已經冇位了,咁唯有6:00去食晚飯

座位都幾迫㗎,兩個人一張枱仔
我諗只可以容納到兩個煲仔飯,加多一個小菜已經唔夠位擺

最後我哋每人叫咗一個煲仔飯

一個係田雞加白鱔
一個係臘味滑雞

始終整煲仔飯都要時間,等咗25分鐘

真正嘅生米煮成熟飯
份量啱啱好,有機會去西環都想再食

嚐囍煲仔小菜是知名煲仔飯名店-坤記師父出來開的,並於2018年獲選米其林必比登推薦名單牆上掛著米其林貼紙。剛到門口,已經看到人好多在等位。等了大概15分鍾坐下,店裏麵幾乎都是回頭客,跟夥計都特別熟悉,也是住附近的老街坊。聽朋友說這家店香港本地人超級愛,非常有名氣。店裏的裝修非常港風,除了有各種煲仔飯,還有各式各樣的點心。我們點了最最出名的煲仔飯,因為煲仔飯現做需要30分鍾,所以我們立刻點了兩份。煲仔飯有許多不同搭配,我點了鯰魚雞煲仔飯,還有一份牛肉臘味。另外點了一份椒鹽魷魚。先說說椒鹽魷魚吧,真的非常非常的好吃,魷魚很有彈性,量很足,椒鹽味道剛剛好,配上蘸醬絕了。不到10分鍾已經清盤了。嚐囍煲仔小菜煲仔飯配了醬油,煲仔飯火喉控製得宜,有飯焦之餘,亦不會過火。豉油加入爆香的臘味,更加香口。我們按照自己的口味去加,味道很棒,但是,最最最要表揚的是,鍋巴超多,這鍋巴也太銷魂的!據說,鍋巴是這個煲仔飯的一大特色,我是那種超愛鍋巴的人!店家強調不加味精,難怪吃完無負擔,不用擔心太鹹有別於其他煲仔飯名店,另外還提供多樣粵菜和港點。嚐囍點心皇香港西環北街25號堅尼地城站走路5分鐘
店家強調不加味精,難怪吃完無負擔,不用擔心太鹹
有別於其他煲仔飯名店,另外還提供多樣粵菜和港點。
嚐囍點心皇
香港西環北街25號
堅尼地城站走路5分鐘
上星期拜完山同屋企人飲茶,等咗20分鐘食西環呢間米芝蓮。等位期間,啲人堆晒喺出面個門口掃安心出行同入面個門口自己掃打針記錄,對自動門又成日自動關上,結果夾到啲人;負責安排入座個阿姐又燥底🤷🏻‍♀️好彩老闆好有禮貌加返分!終於有位,佢比張枱係一張二人枱同一張中間隔住條路嘅六人枱。因為而家堂食只可以坐二人,然後佢張六人枱又唔加隔板;呀哥話見到有一個呀婆獨佔六人枱tim。總之成程飯我同阿哥將啲點心搬來搬去;呢間嘢成個operation好差,好彩嘢食幾平靚正🙂🍚臘味排骨煲仔飯 $98 有齊臘腸、膶腸、臘味、排骨,非常足料;啲飯仲要一粒粒唔會黐立立,飯焦好香脆😋💛燒賣皇 $30 特別大粒,啖啖肉👍🏻👍🏻🦆鴨腳扎 $23 最入味係舊芋頭同肉👍🏻👍🏻🤎牛柏葉 $25 整體好食,但個頭有啲韌🐂香茜牛肉腸 $23 腸粉皮都幾薄,足料嘅🧡流沙千層糕 $34 必點,啲鹹蛋黃夾心好好食👍🏻👍🏻

🍚臘味排骨煲仔飯 $98

🧡流沙千層糕 $34 必點,啲鹹蛋黃夾心好好食👍🏻👍🏻
2022-04-09
午餐
2022-04-05 335 浏览
前兩日嘅天氣又涼番少少,氣溫跌到得16、17度加上落毛毛雨,因為咁就激發咗我想食煲仔飯嘅念頭。餐牌紙上煲仔飯有N咁多款,仲可以加料添(當然要加錢啦🤣)。今次嚟主要係食煲仔飯+點心,其他煲仔小菜就食唔到喇,我個胃一次過消化唔到咁多食物😩 煲仔飯即叫即製等咗大約25分鐘先有得食。可能好耐冇食過煲仔飯嘅關係,我覺得呢鍋飯特別惹味😋😂尤其係啲飯焦呀。牛肉餅雖然厚身但都質地唔會硬。肚餓嘅話可以叫點心食住先,款色都幾多同埋上菜都幾快。▫️窩蛋牛肉餅飯 (HKD98) 加臘腸 $22▫️馬拉糕 (小點 $20)▫️鹹水角 (小點 $20)▫️沙律蝦角 (大點 $25)⭐️只收現金⭐️不設加一

▫️窩蛋牛肉餅飯 (HKD98) 加臘腸 $22
▫️馬拉糕 (小點 $20)
▫️鹹水角 (小點 $20)
▫️沙律蝦角 (大點 $25)

⭐️只收現金
⭐️不設加一
2022-03-23 309 浏览
很多打著米芝蓮旗號的餐廳,一向給我的感覺都是有名無實。試過一家又一家的米芝蓮,佔一半都總是失望而回。但是嚐囍,應該是我認為在試過的眾多米芝蓮餐廳有高性價比的一家。因為某日突然好想吃煲仔飯,就在網上找尋一下大家的推介,有好幾家在港島區的煲仔飯店都被外間捧得火熱,最後決定到西環的嚐囍試試。根據開X網寫的營業時間,是晚上6時開始供應煲仔飯。我們大約5:50pm到達,心想早點吃完便回家。但少年我們實在太年輕,去到餐廳附近,已經見到有幾十人在門口等待,心想:今次仆X了。我們完全少看了這家店的威力,足足等了差不多2小時才有位置。而且在場的有不少是婆婆級食客,我想應該是非常非常好吃婆婆才會等吧⋯⋯雖然餐牌內的選擇多,但因為今次只有我和另一個朋友,所以只點了一個煲仔飯和一款小菜,都是店家的招牌菜。先來的椒鹽九肚魚拼鮮魷,是朋友要求必須點的菜。其實我對九肚魚一點好感都沒有,本身我就不太喜歡很多骨的食物,而以前吃過的椒鹽九肚魚永遠都是「超•多•骨🦴」。但是,這家的真的超好吃,骨是脆的,魚肉極細滑,外層的炸粉也沒有過厚,顛覆了我對九肚魚一直的鄙視😂。鮮魷也是出色的,只是與九肚魚相比之下就失色了。等了大約30
很多打著米芝蓮旗號的餐廳,一向給我的感覺都是有名無實。
試過一家又一家的米芝蓮,佔一半都總是失望而回。

今次仆X了。

但是,

等了大約30分鐘,煲仔飯也終於來了。一開蓋已聞到蝦香,澆上煲仔飯豉油,焗5分鐘便可開動。

朋友本身不是蝦乾愛好者,只是陪我吃而已。但這個蝦乾是偏軟身,所以深得我倆喜愛。肉餅也不像外間那些只有大而沒肉味的,好好吃。

而最精彩的彩蛋,是窩底原塊的飯焦,薄而鬆脆且好香,超級好吃!!!

這家店,就算等,我也覺得值回票價。也是暫時試過的米芝蓮推介餐廳中最印象深刻的一家。
蝦乾肉餅煲仔飯
蝦乾肉餅煲仔飯
秋風起,除咗食臘味之外,仲係食煲仔飯嘅季節,上次介紹咗新界荃灣嘅煲仔飯代表,今次就介紹港島嘅代表,其實港島有唔少好出名嘅煲仔飯,今次介紹呢間仲要有米芝蓮必比登推介,除咗煲仔飯出名,佢嘅小菜同點心都係必食。嚐囍係西環區人氣既街坊小菜館,舖頭連續三年得到米芝蓮推介,受到各大傳媒報道,晚市未開始已經見人龍,係港島煲仔飯必食嘅餐廳之一,深受街坊歡迎,同一樣攞到米芝蓮推介既坤記一樣喺西環,近排仲喺樂富開咗新分店。餐廳主打煲仔飯,因為知道香港人講求健康、少油少納,所以佢哋嘅煲仔飯同小菜標榜冇落味精,同坤記一樣係以火山石炮製煲仔飯 ,以前佢哋係用炭火,不過始終用炭嘅成本比較高,攞牌就要用好多錢同時間,而且對控制大小細火嘅技巧要求好高,而且會令到成間餐廳都係炭味,最後就用菲律賓火山石放喺特別訂造嘅爐灶,可以有穩定而且高溫嘅火力,食客都唔會成身炭味。而且師傅會混合泰國新舊米,多次嘗試邊一種米比較吸水,加上幾滴豬油,令到香味加倍。師傅一次過可以同時處理15個煲仔飯,高峰期可以一日賣300個煲仔飯。煲仔飯約有30款,好似有白鱔滑雞冬菇煲仔飯、臘味排骨煲仔飯、臘味滑雞飯、有創意既日式鰻魚煲仔飯等。因為小菜隔離

因為小菜隔離嗰間係同名嘅點心店,同樣獲得米芝蓮推介,老細曾經任職於陸羽茶室,亦都係潮江春做過,而且有50年點心經驗嘅師傅主理,所以對自家製嘅懷舊點心有信心,點心價錢都合理夠平民,即使食緊煲仔飯,都可以嘆吓一盅兩件,夜晚都一樣供應,如果唔係係小菜館堂食都可以買外賣,係廿四小時供應。因為西環嘅長者比較多,知道佢哋收入低但係又鍾意飲茶,所以點心店曾經喺朝早免收佢哋茶錢半年,餐廳都冇收+1服務費。

要講到點解會有呢間餐廳,店主因為後生嗰時喺另一區食過好食嘅煲仔飯,所以就有開業嘅念頭,而家餐廳已經開業10年,為咗滿足香港人唔同口味,所以係幾年前更加擴展通宵營業嘅點心店,而佢覺得兩間餐廳都同時可以比米芝蓮肯定係非常珍貴。其實店舖曾經差啲俾大財團高價買走,全靠良心業主保住佢個舖位,所以即使第一年上米芝蓮推介榜,佢都承諾一年唔加價,為食客提供大眾化價錢嘅嘢食。

呢度其實係可以book位,本身約咗朋友星期四去食,咁我前一兩日就打去book位諗住book 七點,打去個姐姐同我講七點book唔到 ,六點就book得,咁我就諗可能七點太多人唔比book位,咁就諗住Walk in,朋友大概七點就到餐廳,攞咗張飛係24號,但Number係叫緊10幾號,之後就發覺其實好多人都有book位,但其實book咗位都係要排隊,Book咗七點三可能七點九先有得入去,只不過個優先會比起walk in快,最後我等咗差唔多一個半鐘先可以入去。第一係因為我哋係三個人,去到後期其實有好多二人位,飛都嗌左好幾個Number,但三人位或以上啲人就完全冇人走,而且我係去到後尾先知原來可以接受搭枱係可以快啲入去坐,所以佢嗌嘅數字係係咁跳,變咗見到有好多遲過我哋嚟嘅 ,反而俾我哋更加吁入去坐到,其實安排座位方面都幾混亂,如果因為三個人以上既枱係食得耐啲,咁餐廳應該要考慮限時用餐去有效咁控制客人離座,從而令到book位嘅人可以準時入去,同時walkin嘅人都唔駛等咁耐,或者可以彈性咁安排二人位同四人位既比例。

環境來講,係香港嘅煲仔飯餐廳入面,佢算係座位闊落,地方夠整齊,而且全部座位都係室內,唔使坐街邊對住車既廢氣或者垃圾桶。

價錢以攞過米芝蓮推介嘅餐廳來講唔算好貴,冇因為出咗名而大幅加價,令大家可以以親民嘅價錢享受米芝蓮美食。煲仔飯大概有30幾款選擇,夜晚六點之後先供應。而點心方面係即叫即蒸,大約有40幾款,好似有山竹牛肉、腐皮尖椒、蘿蔔糕、馬蹄糕、黃金糕等。
1️⃣ 臘味排骨飯 💰90(👅: 8.5/10)
臘味排骨飯
呢度最出名就係煲仔飯,以前都係用炭火煲,但由上年開始已經係用火山石,火山石嘅熱力比炭火恒定,而且更容易煲出金黃又香脆既飯焦。

煲仔飯係即叫即整,首先用煤氣爐將飯煮熟,喺加料嗰時再放上長形嘅炭爐,要等大約20分鐘,如果有叫到小菜或者點心,煲仔飯應該係食晒之後差唔多上,上枱嗰時店員會同時比一碟豉油你落,豉油份量其實唔算多,或者可能餐廳覺得咁多就夠。上枱嗰時因為呢一款有臘腸、潤腸、臘肉,未開蓋已經明顯聞到臘味嘅味道。

呢度嘅飯係用泰國米再溝米,係煲得啱啱好,夠乾身,真係做到粒粒分明,我同朋友都非常滿意,即使落咗豉油都唔會拎到濕咗,依然都係好挺身,食落係唔會過硬,而且有米香。

呢度嘅豉油係用臘味嘅頭尾煲製而成,豉油味都唔會過鹹,亦都冇令到個飯過濕,可能因為份量本身唔多,如果鍾意重口味啲嘅人會覺得依度嘅豉油唔夠味,咁當然香味方面唔會及江湖小棧,因為佢係有豬油。

臘腸嘅肥瘦比例適中,食落算甘香不過未到好有驚喜,不過份量都幾多,有成六七條,反而潤腸比臘腸更有驚喜,入面夠粉夠香,鹹香味足夠,不過兩者嘅香味都冇完全滲入係飯入邊,而排骨方面就偏肥一啲,唔算有驚喜。

飯焦方面都係可以成個起,係頭盔型飯焦,咁當然唔會淨係留飯焦到最後食,最好就係撈飯嗰時將飯焦整碎同飯一齊食,飯焦未去到金黃色,但係完全唔會燶,係整到啱啱好,咬落去脆口,食落去唔會有苦味,因為豉油唔算多,所以飯焦都唔會太重味,算係差唔多完美嘅飯焦。

總結來講,飯同飯焦都係冇咩好挑剔,要挑剔嘅就係啲餸,餸未可以完全將佢嘅味道完全滲入係飯入邊,尤其係臘味嘅油香無喺飯度食到。
2️⃣ 白鱔臘腸飯 💰90(👅: 8/10)
白鱔臘腸飯
呢一碗同上一碗個分別就係將排骨轉做白鱔,因為聽聞白鱔係依度嘅招牌,鱔其實都係鰻魚黎。

白鱔肥美爽脆,肉質就正常嫩滑,食落冇腥味,會帶小小骨,不過份量偏小,得兩三個,三個人食真係一日一舊就無左,不過同樣味道就未算好突出,亦都冇將佢嘅鮮味滲入係飯入面。

呢一碗嘅飯同樣都係整到好乾身,不過睇佢飯焦就知道佢overcooked左,因為會見到有部份位置燶咗,而且起飯焦嗰時都比上一碗比較困難,淨係兩個煲仔飯水準就已經有分別,係咪代表佢水準唔穩定?因為有見過人哋話佢嘅飯好濕,不過今次我食就冇。
3️⃣ 椒鹽鮮魷 💰88(👅: 9.5/10)
雙併 椒鹽九肚魚 +💰30(👅: 9.5/10)
椒鹽鮮魷
另外依度嘅小菜都好出名,所以就叫咗一樣小菜必食嘅椒鹽魷魚併九肚魚,聽講呢一個好受歡迎好容易賣晒,都係即叫即做,上菜時間都好快,上完點心好快就上到菜,所以食落口嗰時仲係熱辣辣,份量都好足夠一班人食,除咗九肚魚仲可以併其他好似茄子、豆腐、牛仔骨等。

首先椒鹽鮮魷熱辣辣,夠厚身,每件大小適中,咬落去係非常香脆,但佢個炸皮係完全唔厚,算係我食過最薄嘅炸衣,入面咬落去係彈牙,即使炸過嚟,食落去完全冇油膉味,而且唔會骨肉分離,可見佢個炸功係一流,而魷魚咬落去係非常之軟熟。

九肚魚同鮮魷一樣炸皮超薄,幾大舊不過唔會話一夾魚就斷開,咬落去係入口即溶嘅感覺,好耐未食過九肚魚都可以咁腍咁滑,外脆內嫩,食落去係鮮甜味,魚肉夠肥美,夠晒新鮮,香口惹味。

而無論係魷魚定係九肚魚都好明顯食到椒鹽味,但唔會話太重,調味係岩岩好,因為依家係出邊食到好多嘅椒鹽魷魚等等其實係冇落到椒鹽,淨係落一啲蒜或者辣椒就改個名做椒鹽,呢度有椒鹽味而且都唔會過鹹,呢一碟係我食過嘅椒鹽魷魚入邊,唔係第一就係第二。
4️⃣ 啫啫煲唐生菜 💰68(👅: 8/10)
啫啫煲唐生菜
食煲仔菜唔少得就係叫啫啫煲,因為想叫個菜,所以冇叫雞而係叫唐山菜,唐山菜上枱嗰時仲係碧綠色,無overcooked ,咬落幾juicy,有少少鑊氣,入邊有唔少嘅蝦乾,所以食落去有蝦乾鹹香味,幾惹味,整體唔算太鹹可以接受。
5️⃣ 咖哩金錢肚 💰25(👅: 8/10)
咖哩金錢肚
成個點心最出色就係佢個醬汁,個咖喱汁食落有黑椒味道,味道幾濃,有少少辣,非常惹味。金錢肚咬落去算軟稔,食落去夠入味,但最大敗筆就係舊金錢肚係凍,感覺上係未解夠凍或者蒸得唔夠。金錢肚入味不過蘿蔔就唔入味,好似金錢肚還金錢肚,蘿蔔還蘿蔔。
6️⃣ 黃金炸鮮奶 💰25(👅: 7.5/10)
黃金炸鮮奶
之後就到酒樓唔常見既炸鮮奶,呢度一碟有四舊,價錢算平民,炸衣有啲厚,咬落去幾脆口,鮮奶入口滑嫩,咬落去算煙韌,食落去奶香味都有,唔會太甜,不過我覺得大圍小館或者同區嘅新興會更好食更香口。
7️⃣ 流沙千層糕 💰34(👅: 8/10)
流沙千層糕
另外仲試咗一個甜嘅糕點,千層糕上枱熱辣辣,咬落去夠鬆軟,食落去唔算好甜,不過蛋黃嘅口味算突出,但唔會搶過其他味道,食落係有鹹香味。
🌟食物來講,呢度最出名嘅煲仔飯,我覺得佢飯嘅質地係做到差唔多完美,而飯焦都係可以做到成塊起出嚟,但第一碗同第二碗個水準有分別,第一碗接近完美但第二碗就有啲overcooked,調味方面就正常,餸就冇乜驚喜,最有驚喜係潤腸,而且餸嘅味道油香無滲入係飯入面,整體都算係好食嘅煲仔飯。

點心方面就正常,不過我覺得點心會食到凍嘅金錢肚係唔太可以接受,即係佢未蒸得得或者未完全解凍,仲要呢一間點心係米芝蓮推介,凍嘅點心可以攞出嚟比客人食真係有愧於呢一個榮耀,我會寧願去同區嘅新興食點心,至少佢一定係熱辣辣。

而小菜方面反而係最有驚喜,呢一疊嘅椒鹽魷魚加九肚魚,可以話係我食過嘅數一數二,如果要同佢匹敵嘅,我諗我食過就只有深水埗嘅愛文生,所以嚟緊我會食多次愛文生睇吓邊個係香港第一。

總結係講呢一間係冬天食係幾適合,如果鍾意煲仔飯都可以一試,不過最推薦嘅係椒鹽魷魚同九肚魚,以食物水準係值得一黎。但唔建議Walk in排隊,一定要book位,同朋友嘅結論就係如果要排一個鐘多啲就唔會嚟食,因為呢度book左位都要排隊等,如果係半個鐘我就會嚟食, 一個鐘我寧願外賣個煲仔飯喺出邊食完俾返個碗佢,又或者淨係外賣個椒鹽魷魚。

另外餐廳應該可以諗吓點樣可以有效咁安排book位同排隊,因為我見到情況有啲混亂,book位個機制係會插係walkin既人,但book咗八點都有可能8:30先入得去,而Walk in方面Number係跳來跳去,原因除咗係當晚有好多兩人位,而3、4人位係冇人走之外,如果唔介意搭枱係可以坐先,所以我聽到有啲比我後Number嘅人反而比我入先,係我到後期先知道,我覺得店員如果有咁嘅安排應該要一開始講清楚或者寫明,因為我完全唔介意搭枱,只係想快啲入去有得食,我覺得係呢一方面店舖要改善下,因為嘢食點好食法,如果呢一方面做得唔好都係令人卻步。希望佢嘅煲仔飯同小菜好食嘅同時,其他方面都可以做得好,唔會辜負食客對佢嘅期望。

店主目標係將來開更多粵菜嘅分店,想建立一個良好嘅品牌 ,而家已經開咗樂富嘅新分店,算係將目標逐步實踐。一個人能力有限,雖然獲得推介,但食物質素都要保持到,而且要感激員工嘅努力同埋食客嘅支持,最簡單就係令到食客可以將嘢食食得乾乾淨淨。

煲仔飯比較:

🥇筲箕灣 祥囍煲仔小廚
🥉西環 嚐囍煲仔小菜
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $150pp (服務費: NA)
2021-11-11
  • 椒鹽九肚魚
  • 哩金錢肚
  • 流沙千層
2022-02-23 343 浏览
冬天除咗打邊爐🍲之外,仲有係食煲仔飯嘅季節!今次同朋友仔一齊挑戰係1個鐘頭內係米芝蓮餐廳食飽還枱😆😆😆(因為我哋係walk-in,有book 到就唔使咁趕嘅)呢間出名煲仔飯,仲攞埋米芝蓮。我哋除咗叫咗個飯之外,因為朋友鍾意食點心,我哋都叫咗兩籠試試佢。兩籠一上,嘩~🤩🤩🤩size 係平時嘅加大版!!!- 臘味排骨煲仔飯 $90呢個正呀!有飯焦呀🤩啲飯粒粒分明,口感唔太淋唔太乾,啱啱好😋😋- 鮮蝦燒賣皇 $30佢喺平時XL size,諗住咁大,口感同味道可能麻麻架啦…..點知唔係!🤩🤩食到好多蝦,爽口彈牙推🙌🏻- 綿花雞 $30呢個真驚喜🤩🤩🤩啲綿花係魚肚,口感真係好似食緊綿花糖咁,好淋,吸晒啲汁,但唔咸同唔腥。呢種口感之前未試過!!!啲雞肉嫩滑嘅,但「綿花」太好食啦大推🙌🏻- 四寶紮 $30L size,入面嘅魚肚同綿花雞啲綿花一樣,好正!好足料😋
(因為我哋係walk-in,有book 到就唔使咁趕嘅)

- 臘味排骨煲仔飯 $90

- 鮮蝦燒賣皇 $30
推🙌🏻
- 綿花雞 $30
啲雞肉嫩滑嘅,但「綿花」太好食啦
大推🙌🏻

- 四寶紮 $30
L size,入面嘅魚肚同綿花雞啲綿花一樣,好正!好足料😋
  • 臘味排骨煲仔飯
  • 鮮蝦燒賣皇
  • 綿花雞
2022-02-23 350 浏览
農曆新年氣溫急降,真係超想食返煲熱到岀晒煙嘅煲仔飯。今次一嚐獲米芝蓮必比登推介嘅嚐囍。晏就黎到,除左傳統煲仔飯、創意日式鰻魚煲仔飯,仲有多款點心供選擇!▪️臘味滑雞飯 加蛋 $98 +$9煲仔飯粒粒分明唔會過硬,滲透住淡淡臘味嘅油香。底部一整塊嘅飯焦超正呀!好脆身,唔會太燶,略嫌有少少唔夠焦香。臘腸一咬,油脂大爆發,唔會過鹹。臘肉肥膏位軟腍,不過人地大讚嘅潤腸就得一舊,仲要比對面個個食左。滑雞唔柴唔乾,但只有一兩塊比較滑,可以唔嗌~ 豉油偏甜,有少少奇怪嘅香味,個人就麻麻啦。整體黎講,好鍾意佢飯嘅口感,不過調味就偏清淡,重口味人士有少少唔滿足。▪️咖哩金錢肚 $25/大點金錢肚超入味!軟韌有彈性,又唔會咬唔爛。咖哩汁微辣惹味,底下仲有軟腍多汁嘅蘿蔔。▪️黃金糕 $23/中點蜂窩組織幾靚喎!煙韌控超鍾意佢個質地!好Q彈!對面嗰嗰就嫌佢太過煙韌,不過椰香味就唔算好突岀。▪️小籠包 $30/特點小籠包嘅皮唔會太厚,肉汁都算多,但味道上硬係差咁啲,唔太推薦。

▪️臘味滑雞飯 加蛋 $98 +$9
臘味滑雞飯 加蛋

煲仔飯粒粒分明唔會過硬,滲透住淡淡臘味嘅油香。

▪️咖哩金錢肚 $25/大點

▪️黃金糕 $23/中點
黃金糕

▪️小籠包 $30/特點
小籠包
2022-02-06 328 浏览
近排睇到各路英雄講煲仔飯,於是同靚靚老婆,重回嗜囍幫襯,等咗10 幾分鐘就可以入座,每位姐姐服侍態度都唔錯,但係落單就求求期期,我叫咗個白鱔田雞飯加克腸,結果係白鱔滑雞加紅腸,落單嗰陣時佢問我另外一個鳳爪排骨飯加唔加,我用好正統嘅本地話話俾佢聽唔需要加,結果佢冇落個鳳爪排骨飯(圖未加番,不過要重新等多半個鐘,喂唔緊要我仲叫點心,蝦餃、牛柏葉(正)鹹水角嚟到嗰時,個呀姐話:有嘢食啦,小心熱啊,但係個鹹水角係凍㗎喂🤪,臨走我去去洗手間,我習慣望一望嗰廚房,竟然發現阿肥師父,無戴口罩仲擔住口煙做嘢,疫情呀師父!講返個煲仔飯,可能因為下晝,趕時間,冇乜心機整,啲飯唔夠乾身,飯面嘅餸亂咁放,唔美觀,整體合格,但要做煲仔飯一哥,唔好意思,輸咗少少就係輸咗少少!可能名氣大咗,本心就小咗,如果只顅商業社會⋯⋯⋯唉!淨做聞名訪客,咁樣就不如見面啦。
2022-02-06
2022-02-06 171 浏览
天氣凍最啱食煲仔飯,米芝蓮嘅煲仔飯今日終於特登嚟試吓鱔片臘腸煲仔飯一打開就好香臘腸味😌落完豉油要再焗一焗,之後就食得啦!鱔片略嫌唔夠彈牙,臘腸就好香好好味😋白飯粒粒分明!煲仔飯重點在飯焦!佢既飯焦真係無得頂👍🏼👍🏼👍🏼完全冇焦黑,香脆又唔硬,係我食過最好食既飯焦,真係食過番尋味🤤椒鹽肉排原本諗住試下椒鹽九肚魚,可惜賣哂,所以就叫左份椒鹽肉排。不過味道就一般,椒鹽味唔夠,而且上枱時唔夠熱,大打折扣。
天氣凍最啱食煲仔飯,米芝蓮嘅煲仔飯今日終於特登嚟試吓

鱔片臘腸煲仔飯

椒鹽肉排

2022-01-30 206 浏览
Openrice外賣落單,顯示30分鐘後可以拿餐。最後一個鐘才成功拿到餐,途中多次和店家交涉,不停催餐,等夠50分鐘之後要求店家退款,店家唔肯,態度唔負責任。不會再來幫襯,差評
Openrice外賣落單,顯示30分鐘後可以拿餐。
不會再來幫襯,差評
外卖自取
2022-01-22 263 浏览
嚐囍煲仔小菜@西環前排去左西環一間有米芝蓮評級嘅嚐囍煲仔小菜,餐廳以各式煲仔飯出名,食飯時間經常要大排長龍,果日同朋友提早等佢5點晚市開舖先唔洗等😂白鱔臘腸煲仔飯十分出色,煲仔飯火候做得好好,好多金黃色嘅飯焦,亦都十分香脆,食得十分過癮!😍白鱔新鮮肥美,睇落十分吸引,食落肉質彈牙,臘腸都幾香酒味,亦唔會太肥。總體係一款十分出色嘅煲仔飯。😋😋😋蝦餃都唔錯,大大粒,入面見到大大隻蝦肉,蝦肉都幾新鮮彈牙,如果蝦餃皮薄少少就更好啦🤣黃金馬拉糕相當有水準,金黃嘅色澤十分吸引,麵粉發酵十分充分,新鮮出爐食落相當鬆軟,而且食到好香雞蛋味,甜度適中,唔會好漏,一個人都食到半份😘總體黎講,係一間十分值得試嘅餐廳,唔怪得見到咁多人特登揸車入黎排成個鐘都願意,鍾意食煲仔飯嘅朋友絕對不能錯過啦🥰
嚐囍煲仔小菜@西環

We spent an entire hour waiting to try their Michelin-recommended claypot rice and it was worth it, although the lady guarding the door giving out queue tickets to patrons was a bit intimidating. The portion is big and I’m quite impressed with their “lap mei”, particularly the duck liver Chinese sausage. Their deep fried dice fish balls are also surprisingly delirious. Freshly made dim sum dishes are also available during dinner time and we came back a few days later for breakfast. Once again, they didn’t disappoint us with their reasonably priced quality house made dim sum.
2021-12-20
2022-01-18 266 浏览
聽說堅尼地城有數家味道出眾的老牌點心店,今天有幸試了其中一間,排隊等了20分鐘,應該算是幸運吧。以下是我們點了的點心︰此店的水晶鮮蝦餃雖然不是外間的巨型鮮蝦蝦餃,不過性價比極高,蝦肉新鮮爽甜,整隻蝦餃一粒一口,比起外間流行的巨型蝦餃更適合我的胃口。她的香煎韭菜棵中的韭菜味很香,雖然是煎棵但不太油膩,棵的皮很薄,咬口乃脆與煙韌之間,味道很好。沙律明蝦角的蝦亦非常新鮮,因為皮夠薄,所以油炸後不會太硬,可惜這款點心有點油,不過這點對於炸物而言是正常的事。黃金炸鮮奶做得很好,內裡的炸鮮奶非常香滑Q彈,是一非常出色的甜點。