2022-08-13 882 浏览
4/5Pot rice is legend, rice is the best part, also the crispy bottom. Spareribs is nicely marinated too, texture and flavour perfect, not feeling greasy even some got the fatty patty. Eel wish the have less bone, but is as good as always.Dim sum I like the prawn dumplings, skin and fillings on point and is huge. Siu Mai is a little too much fat meat, otherwise flavour n texture would be lovely. Pan fried chives dumplings wish they could fired a little more, and fillings a little mushy. Salty egg
4/5

Dim sum I like the prawn dumplings, skin and fillings on point and is huge. Siu Mai is a little too much fat meat, otherwise flavour n texture would be lovely. Pan fried chives dumplings wish they could fired a little more, and fillings a little mushy. Salty egg yolk steam cake not much feeling of the “runny fillings”.

Pot rice, amazing, must order!
2022-07-17 1301 浏览
我嗌網上外賣平台等咗成個鐘個狀態都仲係‘餐廳準備緊’,打電話去問吓,問我訂單編號,我讀網上外賣平台個訂單編號俾佢聽,然後個阿姐大夾惡講‘ 我哋網上外賣平台啲訂單編號冇咁長嫁喎‘,問我嗌咗乜嘢,講完之後去check,大大聲講,你1830落單,邊度有一個鐘?我講而家已經係1930,仲唔係一個鐘?跟住佢當聽唔到只係咁講話個咖喱牛腩仲未得,然後cut線,屋企個小朋友一齊等成個幾兩個鐘(結果8:15收到,唔關網上外賣平台事,係餐廳一路都冇出餐),態度衰成咁嘅餐廳,幾好都冇下次!
2022-07-17
2022-07-14 1107 浏览
煲仔飯耐唔耐都會掛住🤭今日又想食就揾到嚟厘到🥰窩蛋牛飯必食!今日有啲餓所以加埋鐘意又唔係成日食嘅臘腸😋😋😋,去到邊都要求蛋另上,費事隻蛋變老蛋啦!上枱開蓋打蛋加一圈豉油冚蓋聽住D豉油滋滋聲焗一分鐘之後先搞食得😍😍😍(煲仔飯正路最基本係熱辣辣出爐有飯焦,唔知點解有啲鋪頭飯焦要加錢‼️)🤨🧐🤔牛肉係一片片滑嘅,臘腸肥瘦適中正呀!😍😍😍食嘢永遠都係味道行先,其次加埋環境服務都正正常常,會再嚟啦‼️
煲仔飯耐唔耐都會掛住🤭今日又想食就揾到嚟厘到🥰

牛肉係一片片滑嘅,臘腸肥瘦適中正呀!😍😍😍

• 臘味牛肉煲仔飯
2022-07-11 920 浏览
嚐囍我食過好多次, 不過裝修咗之後就第一次去。翻新過之後乾淨咗好多!起碼地下唔係又濕又滑!燈光亦都光猛咗。👍🏻夜晚去到都九點幾, 嗰日又唔想食點心喎, 之後就食個煲仔飯!其實第一次喺度食煲仔飯, 我今次專登叫「白鱔滑雞加潤腸煲仔飯」。等咗三十分鐘阿姐拎咗煲仔飯嚟,佢仲幫我落豉油,跟住叫我焗多三十秒先好食。啲雞都好滑 ,size ok, 都係用雞髀雞翼位。啲鱔都幾彈牙,魚味都有👍🏻潤腸就麻麻地🤡啲飯就上半部分比較濕 , 個底啲飯焦就好好食!純粹煲仔飯嚟講我會畀四粒星👌🏻好食過好多地方!另外佢夜晚仲有點心叫, 又可以嗌檸茶奶茶嗰啲飲品!配搭都幾豐富!👍🏻不過我早排响西營盤坤記食同一樣嘅煲仔飯,坤記嘅煲仔飯係再高少少!!❤️
嚐囍我食過好多次, 不過裝修咗之後就第一次去。
啲雞都好滑 ,size ok, 都係用雞髀雞翼位。
啲鱔都幾彈牙,魚味都有👍🏻
潤腸就麻麻地🤡
啲飯就上半部分比較濕 , 個底啲飯焦就好好食!
純粹煲仔飯嚟講我會畀四粒星👌🏻好食過好多地方!

2022-07-10
2022-07-09 803 浏览
呢間野有小小過份,一開頭問我地: 搭唔搭枱?我地話: 吾搭。之後,姐姐拎票叫我地等下。最後,等左30分鐘,俾左張同人地 “拼枱” 。原來,姐姐對搭枱定義同我地ge 定義吾同。btw, 當時得我同我男朋友等。仲要等左咁耐,係咪都識做小小?講翻野食,坦白講。吾好食。無特別驚喜,仲話咩米芝蓮。當時,我地點左: 蝦餃,粉果 ,排骨,馬拉糕同咸水角。最好食都係蝦餃。呢間野試完一次都係算數。

最好食都係蝦餃。呢間野試完一次都係算數。
2022-07-08 418 浏览
呢間喺西環嘅煲仔飯店 真係好出色!難怪係米芝蓮推介💕💕白鱔滑雞煲仔飯真係好正 白膳食落肥美甘香~滑雞好嫩滑 仲好有酒香味🐔🥃最正一定係我個飯焦底 非常香脆 充滿焦香🔥加埋甜甜地嘅醬汁 真係超正!
2022-07-02 486 浏览
今日晚餐唔知食啲乜嘢好, 屋企人突然想食中式點心, 大食妹突然諗起嚐囍點心部好似有做晚市淨係食點心怕唔夠飽, 所以我哋點心數量嗌得比較多<豉汁蒸排骨>豉汁蒸排骨爽口彈牙, 調味咸咸辣辣<咖喱金錢肚>金錢肚比較厚身, 咖喱有少少死辣, 濃味但欠缺少少層次<棉花雞>雞肉幾嫩滑, 但食到少少雪味, 雖然已經落咗薑辟味, 依然覺得麻麻地<四寶紮>嗌錯咗個同棉花雞差唔多嘅四寶紮, 餡料都係差唔多, 唔特別講<豉汁蒸鳳爪>鳳爪份量幾多, 但咸而不辣, 少失望<香煎蓮藕餅>反而係冇乜期望嘅香煎蓮藕餅幾好食蓮藕餅外皮又薄又脆, 裏面嘅豬肉混合蓮藕粒, 幾特別<流沙千層糕>好耐冇見過千層糕, 沙沙嘅奶黃配搭鬆軟嘅千層糕, 帶有淡淡嘅甜味<鮮蝦燒賣皇>經典嘅燒賣味道普普通通, 純粹過下口癮<香煎韭菜粿>雖然韭菜味濃烈, 但係點都抵唔過佢超厚嘅外皮<嚐囍瑤柱珍珠雞>本身以為帶有店名嘅點心一定係餐廳招牌今次真係跌晒眼鏡, 珍珠雞主要係一舊糯米飯, 餡料
淨係食點心怕唔夠飽, 所以我哋點心數量嗌得比較多
<豉汁蒸排骨>
豉汁蒸排骨爽口彈牙, 調味咸咸辣辣
<咖喱金錢肚>
金錢肚比較厚身, 咖喱有少少死辣, 濃味但欠缺少少層次
<棉花雞>
<四寶紮>
<豉汁蒸鳳爪>
鳳爪份量幾多, 但咸而不辣, 少失望
<香煎蓮藕餅>
反而係冇乜期望嘅香煎蓮藕餅幾好食
蓮藕餅外皮又薄又脆, 裏面嘅豬肉混合蓮藕粒, 幾特別
<流沙千層糕>
<鮮蝦燒賣皇>
經典嘅燒賣味道普普通通, 純粹過下口癮
<香煎韭菜粿>
雖然韭菜味濃烈, 但係點都抵唔過佢超厚嘅外皮
<嚐囍瑤柱珍珠雞>
本身以為帶有店名嘅點心一定係餐廳招牌
今次真係跌晒眼鏡, 珍珠雞主要係一舊糯米飯, 餡料超少
外卖自取
2022-06-22 549 浏览
終於可以嚟試試呢間西環人氣街坊小菜館,嚐囍煲仔小菜一直深受街坊歡迎,,更入選米芝蓮指南,即使住喺唔同區都要特登嚟試試!難得假日都等一陣就可入座,當然必試佢嘅名物煲仔飯同小炒啦!臘味飯加蛋餐廳嘅煲仔飯可以咁出名,係因為佢以炭火煮煲仔飯,臘味油分滲入飯粒令煲仔飯更香軟,火喉控制得剛剛好,最緊要嘅煲仔飯飯焦亦非常出色又香口,再加埋窩蛋啖啖滋味!食客可自由選擇落幾多甜豉油,香味撲鼻~椒鹽鮮魷街坊小菜館必食爽脆小炒,惹味椒鹽配上炸至酥香肉質彈牙嘅鮮魷,配合蒜頭、乾蔥、指天椒嘅微微香辣味道,推介!點心:水晶鮮蝦餃、流沙千層糕難得嚟到當然要試埋店內嘅點心,鮮蝦餃皮薄唔易散,蝦肉鮮香,加埋甜度適中嘅流沙千層糕,口感鬆軟蛋黃味香~

臘味飯加蛋

椒鹽鮮魷

點心:水晶鮮蝦餃、流沙千層糕
2022-06-20 384 浏览
聽聞嚐囍既煲仔小菜好出名,而且午餐主要以小菜為主,有一杯飲品同一碗例湯送,性價比還好。午餐去食但係都超級多人,要等大概5-10分鐘先入到去,呢個可以話係一個飲茶+小菜既組合,有唔少人都會去飲茶,不過小K就當然係食小菜啦。小菜既價格唔算貴,大約$48-53,唔同小菜又有唔同價錢💰,叫左個翠玉瓜肉片,整理黎講都幾好食,如果可以少d油會更加理想XD。

,如果可以少d油會更加理想XD。
2022-06-16 364 浏览
好耐無黎嚐囍食,今次食過之後都唔會再黎,個牛栢葉完全俾生粉漿住晒,夾完對筷子好似有好多粉漿痴住左。個九肚魚炸得唔夠,連炸蒜都唔脆個煲仔飯無幫佢影相,係有一層飯焦,但無飯香,又無咩臘味既香味,相當唔吸引,一定唔會回頭!成餐個奶黃包最正常。

個九肚魚炸得唔夠,連炸蒜都唔脆

成餐個奶黃包最正常。
椒鹽九肚魚
薑蔥牛栢葉
流心奶黃包
叉燒腸
2022-06-16
流心奶黃包
呢排雖然天氣熱翻,但香港人食煲仔飯真係冇分季節😂早排企鵝妹就嚟到呢間米芝蓮推介嘅煲仔飯試下⭐️白鱔排骨煲仔飯 $90 (8/10)係嚐囍其中一個出名嘅煲仔飯,雖然企鵝妹本身唔太鍾意食鱔,但呢個煲仔飯嘅調味唔錯,白鱔肥美唔腥,排骨入味😋特別一提如果大家鍾意食飯焦,食呢個煲仔飯一定會好滿足,因為食到最尾係可以將煲底飯焦原個鏟起,脆卜卜,正👍🏻👍🏻唯一要挑剔係d餸再多d 就好啦😂⭐️椒鹽九肚魚 $85 (8/10)椒鹽九肚魚炸得外脆內軟,椒鹽惹味香口,食下食下就可以清晒成碟⭐️啫啫滑雞煲 $78 (7/10)佢地有好多款煲仔小菜,味道就正正常常La~🐧企鵝妹食後感:佢地嘅煲仔飯真係幾出色,好少喺其他地方食到原整嘅飯焦,見到師傅的確有一定功力👍🏻。另外食物種類好多,除左煲仔小菜,仲有好多款點心,味道都幾好架ʕ•ᴥ•ʔ🐧企鵝妹推介指數: 7.8/10

⭐️白鱔排骨煲仔飯 $90 (8/10)

⭐️椒鹽九肚魚 $85 (8/10)

⭐️啫啫滑雞煲 $78 (7/10)
佢地有好多款煲仔小菜,味道就正正常常La~

🐧企鵝妹食後感:

🐧企鵝妹推介指數: 7.8/10

白鱔排骨煲仔飯
白鱔排骨煲仔飯
2022-05-22 446 浏览
食物味道合格,但問題係員工。喺門口等位嘅時候,阿姐已經問邊台唔介意搭枱,因為唔想搭枱,所以已經等多咗幾個號碼。但入到場嘅時候最後都係要搭枱,見到有一台面壁位,問吓姐可唔可以坐嗰邊,但阿姐話嗰台有人坐,最後都錯咗搭枱張枱。點知一路食咗大約20分鐘,都唔見面壁張枱有人坐,而且仲有兩張四人枱吉咗出嚟,阿姐留啲枱想做多啲生意係無可厚非,但唔使擘大眼講大話呀話,進場時已經過咗兩點,已經過咗佢嘅繁忙時間,其實越食越多吉枱,佢哋嘅員工都一路放飯,早知係唔係都要搭枱就一早入咗場啦。因為上菜非常慢,食到差唔多三點先走得,見到有一枱二人枱因為唔想搭枱而自己搬咗去四人枱坐,又係同一個阿姐一定要佢哋搬返去搭枱嗰張枱,其實嗰個時間已經越來越多吉枱。同埋全程有某幾個阿姐都係對啲客呼呼喝喝。另外樓面同埋廚房好多員工都唔戴口罩或者將個口罩拉落下巴度,就算喺門口買點心嗰個位望入去都會見到有嗰啲員工冇戴口罩,防疫意識完全係零。餐具都幾污糟下,明天見到有污跡,雖然碗同筷子都有熱水浸住先上比客,但幻想下其他裝飾物嘅碗都係咁污糟,食完一次都唔想再返轉頭啦。所以真係試過就算,而且食物質素真係普普通通,都肯定係米芝蓮夾硬搵一啲本地
食物味道合格,但問題係員工。
餐具都幾污糟下,明天見到有污跡,雖然碗同筷子都有熱水浸住先上比客,但幻想下其他裝飾物嘅碗都係咁污糟,食完一次都唔想再返轉頭啦。所以真係試過就算,而且食物質素真係普普通通,都肯定係米芝蓮夾硬搵一啲本地店要有本地特色先會俾佢。

腸粉皮非常厚,調味無問題,一般街坊店口味,合格以上,但腸粉豉油過甜。
粉果皮都係非常好厚,同一般街市買到嘅差唔多,合格。
鵪鶉蛋燒賣味道正正常常,非常大粒,抵食夾大件。
煲仔飯等咗非常之耐,餐牌寫要等20至25分鐘,但前後等咗35分鐘,落單時已經過咗兩點,並非繁忙時間。煲仔飯係做唔錯,好明顯喺飯焦下過功夫,成個煲底都有飯焦,而且非常平均,唔會有一啲過燶一啲過好淋,豉油偏甜。
後加咗杯熱奶茶,估唔到奶茶都唔差。
煲仔飯係幾好食嘅,但成舊水食個煲仔飯如果唔好過快餐店至唔正常,個味道只可以講對得住個價錢,但加入環境同服務嘅因素就一定唔會再黎。
2022-05-22
2022-05-21 422 浏览
真係垃圾!叫外賣話叫我預4個字就得,留左電話號碼ok 左會打電話俾你,結果等到1個半鐘都無人打黎!打去問!佢話你黎拎得當人係狗!再好食都永遠唔會再幫襯!無良店一肚火!
外卖自取
趁未夏天出左篇煲仔飯先(´-ι_-`)上個冬天無乜晚市堂食既日子搵左個平日晏晝去排呢間有米芝蓮推介既嚐囍一個月前米紙有條片邀請左佢地老細去神還原系列每個過程同技巧都教哂覺得對自己出品好有信心先會咁大方分享!(反正你跟住都整唔到咁好食既意思)想講佢個黃金臘味撈飯見食評無咩人叫但我又幾有興趣 膽粗粗試左佢係將啲臘腸 潤腸切到勁細粒仲有驚喜既席前服務上菜時店員即刻先加豉油同蔥係你面前撈香到爆炸(*'▽'*)我覺得佢比一般臘味煲仔飯好食!應該因為臘味變哂粒粒 啲油標哂出黎撈哂落每粒飯度✶然後每啖飯都有臘味粒同飯焦送個煲仔飯豉油都非常出色如果講飯焦叫番傳統款會更加感受到佢厲害之處佢係可以成個完整飯焦底拎起好滿足 脆卜卜~~記得當日平日下晝黎大部分都係黎飲茶既老一輩啦我地同一個姨姨搭枱 佢等緊佢朋友係咁聊我地傾計 超吹得佢住筲箕灣 佢話佢成日都特登搭車黎嚐囍飲茶 |゚Д゚)))✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
趁未夏天出左篇煲仔飯先(´-ι_-`)
上個冬天無乜晚市堂食既日子
搵左個平日晏晝去排呢間有米芝蓮推介既嚐囍

一個月前米紙有條片邀請左佢地老細去神還原系列
每個過程同技巧都教哂
覺得對自己出品好有信心先會咁大方分享!
(反正你跟住都整唔到咁好食既意思)

想講佢個黃金臘味撈飯
見食評無咩人叫
但我又幾有興趣 膽粗粗試左
佢係將啲臘腸 潤腸切到勁細粒
仲有驚喜既席前服務
上菜時店員即刻先加豉油同蔥係你面前撈
香到爆炸(*'▽'*)
我覺得佢比一般臘味煲仔飯好食!
應該因為臘味變哂粒粒 啲油標哂出黎
撈哂落每粒飯度✶
然後每啖飯都有臘味粒同飯焦送
個煲仔飯豉油都非常出色

如果講飯焦
叫番傳統款會更加感受到佢厲害之處
佢係可以成個完整飯焦底拎起
好滿足 脆卜卜~~
記得當日平日下晝黎
大部分都係黎飲茶既老一輩啦
我地同一個姨姨搭枱 佢等緊佢朋友
係咁聊我地傾計 超吹得
佢住筲箕灣 佢話佢成日都特登搭車黎嚐囍飲茶 |゚Д゚)))

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
午餐
  • 黃金臘味撈飯
2022-05-16 953 浏览
難得堂食人數上限放寬左,今次就約多啲朋友嚟一齊食嘢,多啲人可以嗌多啲嘢食咁就可以試多啲款啦!今次total嗌咗七樣嘢,食完後我就比較鍾意呢度啲點心多啲煲仔飯有飯焦係佢嘅精髓白鱔同雞肉都算係幾嫩滑,但整體就無咩特別蝦餃都算皮薄餡靚,熱辣辣,外皮煙韌蝦肉彈牙炸鮮奶就唔推薦大家叫,外皮食落有啲油膩,麻麻地黃金糕口感唔錯,但我自己就覺得偏甜咗少少燒賣肉質彈牙,外皮夠薄,唔錯茄子我本身唔係好好,所以冇食到椒鹽九肚魚椒鹽味香,不過不失
今次total嗌咗七樣嘢,食完後我就比較鍾意呢度啲點心多啲
白膳滑雞煲仔飯
煲仔飯有飯焦係佢嘅精髓
白膳滑雞煲仔飯
白鱔同雞肉都算係幾嫩滑,但整體就無咩特別
蝦餃
蝦餃都算皮薄餡靚,熱辣辣,外皮煙韌蝦肉彈牙
炸鮮奶
炸鮮奶就唔推薦大家叫,外皮食落有啲油膩,麻麻地
黃金糕
黃金糕口感唔錯,但我自己就覺得偏甜咗少少
燒賣
燒賣肉質彈牙,外皮夠薄,唔錯
魚香茄子
茄子我本身唔係好好,所以冇食到
椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚椒鹽味香,不過不失