2007-01-24 12 浏览
我響星期日果日差唔多仲爭半個鐘就到七點走左入去食野,食物依然好味,尢其係佢地杯奶茶,依然係比其他話係好出名好好飲既,超哂班啦﹗可惜既係佢地既炒野,因為太多人叫,老細炒到手痛,炒到要睇醫生,響無法之下,決定close左呢一個種類。omg~佢地果個干炒牛河好好食架﹗又大份﹗真係4個人都夠食架﹗家下冇得炒﹗小左呢類選擇,有d唔開心添﹗唔知阿老細隻手好返,會唔會炒返呢?嘻~~
(非会员)
2006-12-29 6 浏览
我在嘉樂食左廿多年了.印象中是在幼稚園開始.論味道-- 她的水準不但沒有下降反升. 款款都好好味,而且款式比以前多. 有我最喜愛的豉油雞翼及炸雲吞.正! 蕃茄燴雞絲意. 正正正! 清清地, 可以食下墨丸米, 都是一個水準之作.論份量-- 不用多說, 都是出晒名夠大. 可以一提的是凍飲, 比一般餐廳大. 論環境-- 都講過食了廿多年了, 當然裝飾不會是靚仔. 但非常值得稱讚是非常衛生. 認真的, 次次去到. 都見清潔亞姐在抹地. 桌上又不會滿是油蹟. 在外出的餐廳油蹟多到嚇死你.在這裡, 我唯一不滿意是人太多. 因我只可以在星期六及日來. 次次都要排很長很長龍. 是我最想死的一件事.但當等到位, 我的心情又會返來, 因她們的親切態度好熱誠. 對小朋友又好(當然也有我的童年回憶)!謹記--一定要排隊!!!
我在嘉樂食左廿多年了.印象中是在幼稚園開始.
謹記--一定要排隊!!!
2006-11-17 7 浏览
食咁多蛋,真係會有D擔心,但又真係好好味,最鍾意佢D豉油。另外,意粉同奶茶都唔錯。見好多人食中式湯麵。坐位好好好窄。星期日好似唔開,另公眾假期都唔開,果然有性格,唔憂做。
食咁多蛋,真係會有D擔心,但又真係好好味,最鍾意佢D豉油。

另外,意粉同奶茶都唔錯。

見好多人食中式湯麵。

坐位好好好窄。

星期日好似唔開,另公眾假期都唔開,果然有性格,唔憂做。
2006-10-05 18 浏览
今次除了應朋友要求帶他來一試外,自已亦希望可品嘗一下這裡招牌牛根河。睇賣相這碗牛根河已經合格,只看牛根已知炆得夠腍夠入味,湯底亦夠清但就偏多油,失點分數,河粉需是外購件但夾起亦見堅韌,不會因泡得過久而變得過腍。嘗一口牛根,真的名不虛傳,河粉亦有淡淡米香味,加上清湯及蔥段的青清香,只是為了這碗牛根河,多途拔涉來到都是值得。
2006-10-03 21 浏览
十月一日早餐想起嘉樂的奄列和凍奶荼,所以早一點出發。如常一樣,人頭湧湧。每一位都跟老闆打招呼,全場都是街坊。在這樣的食店吃早餐真有趣,好像老闆一大早就開party一樣。奄列超大份,蛋又香又滑。奶荼又香又滑。正﹗加多一碟雞翼,真的想知道怎樣才可把雞翼弄得那麼香滑,裡面還有肉汁流出來。滿足的國慶早餐﹗
2006-09-24 6 浏览
一朝早起身,陽光普照,又係另一日好日^_^應該食餐好嘅嚟迎接美好嘅一天...坐程巴士嚟呢度食飽飽...依舊人頭湧湧,但係好好彩,等咗五分鐘左右就有位...忽然想試吓佢哋第二D嘢,就叫個喱腩湯意粉,再加件蛋牛治及凍檸茶...三文治先嚟,件頭比我想像中細,蛋算幾滑,鹹牛肉普普通通(自己比較喜歡鮮牛肉),水準算過得去...個意粉就好唔掂la --- 意粉本身係"港式"淥法,淥得腍pat pat,可能自己俾傳統意大利式al dente pasta寵壞咗,自己越嚟越唔喜歡腍pat pat嘅意粉;牛腩有D就腍,有D就韌到咬唔入,個喱汁可能滲入咗D湯入面,變得淡mou mou,個人覺得好難食..>.<檸茶依然大大杯,茶味幾濃,反而係三樣嘢中最好味添..以後都係只食奄列算la...
一朝早起身,陽光普照,又係另一日好日^_^

應該食餐好嘅嚟迎接美好嘅一天...

坐程巴士嚟呢度食飽飽...

依舊人頭湧湧,但係好好彩,等咗五分鐘左右就有位...

檸茶依然大大杯,茶味幾濃,反而係三樣嘢中最好味添..

以後都係只食奄列算la...
2006-09-15 17 浏览
前段日子,某本飲食雜誌專題介紹香港老牌茶餐廳,所介紹最年輕的都三張開外,當然這裡亦是介紹茶檔其中之一。通常這類飲食雜誌所介紹的總會跟實際上有一定距離,曾幾何時你會看到介紹文章是批評或指控的;但閱覽OR內有關此食肆的文章,笑臉比劣評多很多,故一直有此打算到來見識見識。是日卒之可安排行程來到這帶,故預留肚皮一嚐這裡出名的奄列。已安排午飯時間後才到來,但舖外仍人頭湧湧,故到楊屋道街市走一轉,半小時後回來才可佔到半席位置。其實來之前只知出名奄列,其他就靠估,而看到特餐是火腿奄列、油包、肉絲湯意及飲品,非常抵食,故膽粗粗跟落單阿姐商量有什麼可改;其實這樣跟她說都幾驚會遭到白眼,但相反阿姐居然不厭其煩的提供意見,最後落單的是火腿奄列、多士、咖哩牛腩意及涷檸汁,其實當中火腿奄列可改為雞絲或牛肉,但再改的話自覺不好意思,還是點回火腿奄列好了。說回食物,火腿奄列實在相當大堆頭,跟同檯的街坊阿姐說起這裡的奄列用足四隻雞蛋泡製,而煎奄列的方法其實跟自已在家煎法差不多,不過這裡在煎的過程中下了醬油,其實食味亦非特別;多士薄薄一片但相當脆口;咖哩牛腩意的意粉是普通茶檔做法,咖哩是港式的,最好味的反而是其中的薯仔
說回食物,火腿奄列實在相當大堆頭,跟同檯的街坊阿姐說起這裡的奄列用足四隻雞蛋泡製,而煎奄列的方法其實跟自已在家煎法差不多,不過這裡在煎的過程中下了醬油,其實食味亦非特別;多士薄薄一片但相當脆口;咖哩牛腩意的意粉是普通茶檔做法,咖哩是港式的,最好味的反而是其中的薯仔,夠淋及入味,而牛腩偏瘦故吃起來有點渣,論咖哩牛腩意還是信德的澳門茶記好一點;而不得不提是阿姐推介,坊間較少見的涷檸汁,酸酸甜甜,非常開胃。
論份量及價錢這裡絕對超值;而以高齡茶檔來說,這裡的裝修已經前衛,起碼有張很大的電腦噴畫做裝飾;不過坐位真是窄窄的,以我個子小的還可以,大塊頭的就辛苦得多。這裡仍有另外的頭牌食品,包括牛根、炸雲吞及鹵水雞翼,若下次有空應該再來幫襯。
題外話:同檯的兩個阿姐是這裡的老街坊,她們的父輩已開始幫襯這老板,她們如數家珍的將這店由大窩口開舖開始說起,談到怎樣搬遷過來,為什麼以往是年終無休,而到現在老板開始有限度的假期等;其實以往筆者一直提到,舊社區就是存在這種關系和人情味,是現今新市鎮高速發展下而失卻的。
1K
2006-09-11 18 浏览
上次星期六同女友一心想試巨型奄列,點知原來逢週六日暫停供應,今次特登平日黎,滿足而回。一坐底,滿面笑容的阿姐即刻遞上暖茶問我地食咩,除左叫了雞絲奄列,我地還叫了阿姐推介的豉油雞翼同凈米線。凈米線用上雲吞湯底,加勁多菜心,用來餸奄列的確唔錯。豉油雞翼d肉頗滑,味道唔錯,但略嫌唔夠入味。主角巨型奄列登場,奄列大得令人嘩然,差不多有女友兩隻手掌咁大,有足心理準亦自覺「嘩」了一聲。奄列嘅plate setting非常靚,有大量冬菇絲、蕃茄和青瓜伴碟。奄列內藏有大量炒香了的雞絲、青豆、洋蔥和冬菇絲,令奄列份外惹味。如果奄列能保留半生熟味道必能更佳。正當我和女友正在努力幹掉巨型奄列時,老闆走出來問我們食物啱唔啱胃口。老闆樣子慈祥,態度親切,和伙記有傾有講,融洽像一家人。接著老闆播著梁祝,拉大閘,等關門,原來嘉樂七點關門,如果唔係day-off都食唔到個巨型奄列。

2006-09-01 13 浏览
上星期去左呢間野食~~真係唔錯喎~~不過好多人~~所以要等位~~等左一段時間~~好彩又唔係好耐..........之後~~我同屋企人就要左一個特餐~~奶茶涼粉冰同埋紅豆涼粉冰~~呢兩個冰都唔錯~~尤其係紅豆o個個~~真係非常足料~~d料仲多過水~~~之後個火腿奄列又係勁大咋嘛~~d味都幾新鮮~~不過d蛋熟得"濟"~~如果可以整滑蛋會好好多~~個意粉冇咩特別~~早知加錢轉第二樣野~~跟住仲黎多個炸雲吞~~呢個真係唔錯喎~~加埋d雞醬~~真係幾惹味~~下次要試試雞絲奄列先得~~

個意粉冇咩特別~~早知加錢轉第二樣野~~

下次要試試雞絲奄列先得~~
1K
2006-08-30 11 浏览
星期六男友放工趕往荃灣已兩點半,我特意帶他來我家附近的嘉樂冰廳,全因男友喜歡吃奄列。其實我都係第一次嚟,之前睇報道話呢度係冰室中少有的企理和禁煙,於是便決定帶男友嚟開始繁忙的週六生日活動。我們在嘉樂門口等了大嘅20分鐘先有位。這裡的坐位非常迫,肥人一定坐得超辛苦。環境算企理,不過就有人係我哋後面食煙。其實客人係冰室食煙好正常,不過嘉樂又何必多此一舉將no smoking signs貼都周圍都係,連大門都有!又何必係雜誌claim自己係禁煙冰室呢?若果真係有心禁煙,枱面就唔應該擺放ash tray啦!仲有,原來嘉樂的超大奄列在假日暫停供應,排咗咁耐都係想同男友試吓個巨型奄列有幾巨型,呢獲真係哂心機!唯有退而求其次,叫了$22蚊的特餐。特餐包括:雞絲意、火腿奄列、牛油麵包和餐飲。雞絲意普通到唔可以再普通,奄列都算厚身,熱辣辣,味道一般。餐飲要了凍唂咕,唂咕味超重,是我唯一欣賞的食物。另外點了$15蚊/碗的雲吞麵,價錢平宜,有成六粒雲吞。雲吞餡料有蝦膠和豬肉,蝦膠零彈牙,豬肉鞋口無鮮美,真係食一粒都嫌多。

2006-08-18 7 浏览
  這是我成為會員後的第1個食評,此後我會繼續向大家分享我的所食所聞!謝謝..  我喜歡舊式茶餐廳,原因是從前的人生活,做事,待人都比較簡單,所以舊的事物總令我著迷!  該入正題了,這裡的飲料做得滿出色的,比如說:奶茶涼粉冰,味道夾之餘亦有著其特色!值得1試..特餐的奄列真是重量級的,但若果蛋可以再生1點會較美味!其餘的食物都沒什麼特別,而且也不特別美味,可以不試..Ps:這裡需等位,更要搭台的,最可慘是位子小,非常迫!相:http://xbb.xanga.com/4e2a71f34003372271534/b48652677.jpghttp://x54.xanga.com/e1da41f67673072271614/b48652732.jpg

Ps:這裡需等位,更要搭台的,最可慘是位子小,非常迫!

相:

2006-08-11 19 浏览
20蚊特餐\如果唔係當正餐\真係夠兩個人食奄烈多既程度真係數一數二味道中上,唔算好突出。咁多人講佢\既優點,不如講下佢\既不善之處。1﹕真係坐得好逼,有時都頂唔順,寧願去旁邊間蘭香-------d野食係細份d,不過真係唔駛坐得咁辛苦。2﹕講過佢\既跟餐\飲...食品分量超大,但熱飲太細了,無得要正常份量一係俾2.5加大.......我覺得好似焗人俾多d錢咁﹔同埋因即沖,有時等好耐,不過我又唔覺得d咖啡特別好飲,十分普通罷了
20蚊特餐\如果唔係當正餐\真係夠兩個人食
奄烈多既程度真係數一數二
味道中上,唔算好突出。

咁多人講佢\既優點,不如講下佢\既不善之處。

1﹕真係坐得好逼,有時都頂唔順,寧願去旁邊間
蘭香-------d野食係細份d,不過真係唔駛坐得
咁辛苦。

2﹕講過佢\既跟餐\飲...食品分量超大,
但熱飲太細了,無得要正常份量
一係俾2.5加大.......我覺得好似焗人
俾多d錢咁﹔同埋因即沖,有時等好耐,
不過我又唔覺得d咖啡特別好飲,十分普通罷了
(非会员)
2006-07-12 24 浏览
上星期同男友特登去食奄列。去到已經六點,有幾個人擠係門口度等位,但望到裡面有好多人係度食完野吹水,冇意識走!!!如果唔係專登去食我一定走!!入到去坐低,d位好窄好迫好唔舒服,張台又細張...最奇怪係menu竟然係一張過向通道,攪到我地兩個側哂頭去睇..但又俾同台個阿叔d野食遮左一半,唉....真係....因為唔想食太多野,最後叫左一個特餐轉紅豆冰加一件鹵水豆腐。鹵水豆腐味道麻麻。紅豆冰好正,味道好似紅豆雪糕咁,好重雲呢拿味,紅豆煮得好諗好甜~~牛油方包少d牛油會好d,普通la。肉絲意粉都係一般茶餐廳貨色,冇咩特別。火腿奄列就真係好正,好多火腿,又重蛋味,大大份好有滿足感。一份特餐只係$20好抵食,轉紅豆冰加$5,鹵水豆腐$3.5埋單都係$28.5,算係又平又正!!最唔好o既係因為張台細,d野食放到成台都係,食野就住就住好唔方便,而且同對面唔識個阿叔好近,感覺好差!!
上星期同男友特登去食奄列。
去到已經六點,有幾個人擠係門口度等位,
但望到裡面有好多人係度食完野吹水,冇意識走!!!
如果唔係專登去食我一定走!!

入到去坐低,d位好窄好迫好唔舒服,

因為唔想食太多野,最後叫左一個特餐轉紅豆冰加一件鹵水豆腐。

鹵水豆腐味道麻麻。
紅豆冰好正,味道好似紅豆雪糕咁,好重雲呢拿味,
紅豆煮得好諗好甜~~
牛油方包少d牛油會好d,普通la。
肉絲意粉都係一般茶餐廳貨色,冇咩特別。
火腿奄列就真係好正,好多火腿,又重蛋味,大大份好有滿足感。

一份特餐只係$20好抵食,轉紅豆冰加$5,鹵水豆腐$3.5
埋單都係$28.5,算係又平又正!!

2006-06-25 25 浏览
2005年11月5日侍友人完成任務後,我們一行四人來到這裡,已是五時多,但光顧的客人也不少,幸好我們來時剛有一檯埋單走人,四個人叫了兩個火腿奄列,等了大概十分鐘左右才來,第一碟上來時,簡直令我們目瞪口呆,因為真的大得很誇張,載奄列的碟,就像去飲喜酒的蒸魚碟差不多大小,蛋都幾滑,內裡的餡料用茄汁少過,有洋蔥,火腿等,一切開就爆出黎,多得好緊要,可惜實左太大,一個兩份實在吃不消呢!所以我們吃剩了很多,很浪費......另外友人叫的紅豆冰亦值得一試,紅豆粒粒大粒飽滿,試過一口,處理得很好,不會煮得太淋,仍保留了口感.
2005年11月5日

2006-06-03 6 浏览
我吃了特餐,餐包轉多士,肉絲意轉雞翼意,火腿奄烈和細奶茶。$20變成$25,我食量一向大,那天也很餓,但我都食唔曬!!!多士:好硬,牛油不足。蘭香園的好味d。奄烈:好大份,超多火腿絲,但我喜歡吃滑蛋,這裡的蛋我覺得熟得滯。雞翼意:雞翼淡口,意粉彈牙,個湯反而好得。細奶茶:好喝,好喝過蘭香茶餐廳。

多士:好硬,牛油不足。蘭香園的好味d。

雞翼意:雞翼淡口,意粉彈牙,個湯反而好得。

細奶茶:好喝,好喝過蘭香茶餐廳。