2006-08-30
星期六男友放工趕往荃灣已兩點半,我特意帶他來我家附近的嘉樂冰廳,全因男友喜歡吃奄列。其實我都係第一次嚟,之前睇報道話呢度係冰室中少有的企理和禁煙,於是便決定帶男友嚟開始繁忙的週六生日活動。我們在嘉樂門口等了大嘅20分鐘先有位。這裡的坐位非常迫,肥人一定坐得超辛苦。環境算企理,不過就有人係我哋後面食煙。其實客人係冰室食煙好正常,不過嘉樂又何必多此一舉將no smoking signs貼都周圍都係,連大門都有!又何必係雜誌claim自己係禁煙冰室呢?若果真係有心禁煙,枱面就唔應該擺放ash tray啦!仲有,原來嘉樂的超大奄列在假日暫停供應,排咗咁耐都係想同男友試吓個巨型奄列有幾巨型,呢獲真係哂心機!唯有退而求其次,叫了$22蚊的特餐。特餐包括:雞絲意、火腿奄列、牛油麵包和餐飲。雞絲意普通到唔可以再普通,奄列都算厚身,熱辣辣,味道一般。餐飲要了凍唂咕,唂咕味超重,是我唯一欣賞的食物。另外點了$15蚊/碗的雲吞麵,價錢平宜,有成六粒雲吞。雲吞餡料有蝦膠和豬肉,蝦膠零彈牙,豬肉鞋口無鮮美,真係食一粒都嫌多。