2013-06-15 92 浏览
難得來到荃灣打波, 友人即時推介了這裏看看食評, 發現原來就是之前小儀介紹過的大蛋蛋火腿奄列~二話不說就決定要來看看虛實......雖然排隊進場的時間超過了預期, 但也沒有減低了興致^O^入到去, 其實D 位真係唔多, 係一間幾迫既茶記.......事關時間緊迫, 我地就只係叫左佢最出名既2 樣野黎試就係火腿奄列和鮮牛治.....先來個小火腿奄列, 如果唔係現場睇同食, 你都估唔到佢咁大大之餘又好味, 個蛋既感覺好厚身, 但又夠滑, 好豐富既質感...D 火腿絲又多, 而且味道也很好, 好像有點鼓油的味道, 也不知還有什麼了,總之~好有香港茶餐廳既獨有味道.....!!!用D 麵包夾住佢黎食簡直係一流~跟友人一起叫了他們的招牌飲品, 嘩, 正.......好濃好厚的感覺^O^鮮牛治是最遲來的, 但也不失它的霸氣, 看得到嗎看得到嗎?, 什麼叫真材實料, 什麼叫氣勢磅礡.....牛肉好味, 汁料也很配, 再加上綿綿的白麵包.......吃完真的要捧肚子回家.....幸好, 友人胃口大, 給他一塊大的, 我要小的就夠了, 呵呵~謝謝友人的好介紹, 希望這間小鋪能繼續維持這麼好的水準....
難得來到荃灣打波, 友人即時推介了這裏
看看食評, 發現原來就是之前小儀介紹過的大蛋蛋火腿奄列~
二話不說就決定要來看看虛實......
雖然排隊進場的時間超過了預期, 但也沒有減低了興致^O^
事關時間緊迫, 我地就只係叫左佢最出名既2 樣野黎試

就係火腿奄列和鮮牛治.....
大大的火腿奄列
先來個小火腿奄列, 如果唔係現場睇同食, 你都估唔到佢咁大
總之~好有香港茶餐廳既獨有味道.....!!!
用D 麵包夾住佢黎食簡直係一流~
好立克,柯華田
鮮牛治
鮮牛治是最遲來的, 但也不失它的霸氣,

謝謝友人的好介紹, 希望這間小鋪能繼續維持這麼好的水準....發揮香港茶記精神....

2013-06-12
大大的火腿奄列
好立克,柯華田
鮮牛治
  • 好立克柯華田
2013-06-10 57 浏览
这吃的来之不易,要排队啦!据说饭点的时候排一个多钟头的队,我怕怕,于是下午四点过去,厄啊,还是要排,不过幸好,20几分钟就ok了相当local的一间茶餐厅,去街市买菜的师奶,下课早的中学生,歇歇的运货男,阿伯阿婆,都是它的顾客地方浅窄,坐得不算舒服,但是,人照样的多,为啥米呢?因为…………………………好食啊!首先出来的是炸云吞哈,22hkd,不算贵哈外表看上去真的平平无奇,一口咬开,那个香脆啊里面的馅是粒粒猪肉拌了炒香的芝麻的,好香浓然后就是黄小月此行的最爱,火腿奄列了要了半份的,结果一上来,偶还是被吓到了 ,24HKD一份的喔这么巨大啊,你看那个叉,都淹没在鸡蛋的海洋里面了喵!配的两片多士中间也是抹了多多牛油,很香口味道啊,真的很不错,鸡蛋8分熟,又滑又嫩,里面的忌廉汁还有点烧汁的香味,太赞,太喜欢了然后就是许大猫此行的目的,炸猪扒啊炸猪扒我们问路的时候,人家都说,哦,猪扒很好吃的那家茶餐厅啊?哦耶,这名扬在外的猪扒啊!!!上来也是好巨大的一件,比黄小月的脸还大,才19HKD还有一个包,里面也是塞满牛油,哦,充满罪恶感的牛油啊,不健康啊,但是,无法抗拒啊!猪扒新鲜炸起,脆就一个字,香
地方浅窄,坐得不算舒服,但是,人照样的多,为啥米呢?
因为…………………………好食啊!
首先出来的是炸云吞哈,22hkd,不算贵哈
外表看上去真的平平无奇,一口咬开,那个香脆啊
里面的馅是粒粒猪肉拌了炒香的芝麻的,好香浓
然后就是黄小月此行的最爱,火腿奄列了
这么巨大啊,你看那个叉,都淹没在鸡蛋的海洋里面了喵!
配的两片多士中间也是抹了多多牛油,很香口
味道啊,真的很不错,鸡蛋8分熟,又滑又嫩,
里面的忌廉汁还有点烧汁的香味,太赞,太喜欢了
然后就是许大猫此行的目的,炸猪扒啊炸猪扒
上来也是好巨大的一件,比黄小月的脸还大,才19HKD
猪扒新鲜炸起,脆就一个字,香也是一个字,最难的是做到嫩!
那把钝钝的刀,切来吃一点都不困难,
骨头那部分,黄小月忍不住很没吃相地用手拿住来啃了,真好味啊!
然后,鲜牛蛋治上来,我们就投降了
为啥米,29HKD的一个三文治能这么巨大
这里不是物价很贵的香港咩??吓死个猫了
怎么可能吃得完呢,打包吧,带着在直通车上吃咯,两个人都能当晚饭了
实在是忒巨大了,蛋不要钱啊,牛肉不要钱啊
而且,还是两大块哦
一猫一块绝对饱饱
所以,最后上来的凤凰奶糊有一个大汤碗那么大碗,我们已经不惊吓了
三文治都那么巨型,凤凰会小么,看看价钱20HKD也不会小啊
你看,那个蛋,看起来很想鹌鹑蛋是吧,其实人家是鸡蛋来的,只不过碗大,显得比例太小,
你看,那个勺子,看起来像咖啡勺,其实人家是汤勺来的……
可是,把鸡蛋搅匀之后!太浓郁的奶味,太香滑的口感啊!!
让两只已经饱得不行的猫,忍不住全部吃掉!!!
最后埋单 114HKD
老板娘说,哇,你们很劲啊,一般都是4个人才能吃到上百的
偶心想,偶不是故意的,偶真不知道这么大的份量,又这么好的味道
这不,打包着拎走嘛………………
在今时今日的物价水平,这间违反常理的茶餐厅,
希望它能加油啊,坚持啊,下次偶还想再去吃啊!
11张图片»
2013-06-09
2013-05-27 66 浏览
好早前喺粉絲手機見過一張好令人驚喜的奄列相,己經好想一試~終於有機會一嘗佢的滋味~粉絲己一早向我預告,呢間餐廳未必會坐得好舒服,而且人流太多好多時要喺門口睇定菜單,坐底就會起菜咁濟~我己有定比人趕的心理準備~我地約好左平日的下午十二點喺餐廳等,我因為唔係咁熟荃灣,所以早少少去搵~餐廳位置喺荃灣街市附近的小巷~坦白講如果唔係呢頭人,都有少少難搵~幸好有粉絲的地圖,所以好快就比我搵到~未到十二點,門口已經有人排隊~嘩~唯有等LA!同我地預計時間差唔多,十二點就可以入坐,餐廳唔算大,坐位都几迫,肥少少都會撞到人地張枱~噢~!裡面充滿住港式奶茶的香味,又夾雜住D咖啡,有D油煙味道,感覺好OLD HK FEEL,正~我地比阿姐坐左喺一邊卡位,之後佢就黎同我地單,我地點左餐廳的兩樣必食項目: 火腿奄列同鮮牛蛋治可能我地坐喺好近水吧住,可以見到師夫喺到整野食,喺等待既時候我就不停咁望住佢底頭整呀整~感覺師夫樂在其中~等左十分鐘,食物上枱啦~!!火腿奄列 – 聞名不如見面~真係好大份~我諗份奄列可能要用二三隻蛋去整~好有蛋香~感覺上蛋漿刻意地打得唔太均混,蛋黃之中間著一D蛋白,喺全熟之中又有D蛋汁既感

好早前喺粉絲手機見過一張好令人驚喜的奄列相,己經好想一試~
終於有機會一嘗佢的滋味~

粉絲己一早向我預告,呢間餐廳未必會坐得好舒服,而且人流太多

我地比阿姐坐左喺一邊卡位,之後佢就黎同我地單,
我地點左餐廳的兩樣必食項目: 火腿奄列同鮮牛蛋治

可能我地坐喺好近水吧住,可以見到師夫喺到整野食,
喺等待既時候我就不停咁望住佢底頭整呀整~感覺師夫樂在其中~
等左十分鐘,食物上枱啦~!!

感覺上蛋漿刻意地打得唔太均混,蛋黃之中間著一D蛋白,喺全熟之中又有D蛋汁既感覺~意外驚喜~
當中的火腿就麻麻地,粗粗地切左絲,就咁用奄列包住~食落仲唔熱TIM~

鮮牛蛋治 – 外面的面包一般貨色,不過不失~幸好係軟棉棉,唔算太硬~
蛋蛋保持到優質水準,一樣咁好味~鮮牛真係唔知佢點整,睇落係一片片切起,佢可以煮到內外都熟晒,外面仲好似有煎過的痕跡,但唔覺用大火去煎,因為睇到佢保存到好豐富既肉汁…大大份厚厚肉好好味!!

题外话/补充资料: 的確如粉絲所講,呢到好多人都係食完就會走,唔會好似我地咁慢食慢坐, 喺我地一邊食的同時,我仲會望下師夫的’出品’~ 可能係太累,做到冇咩心機~! 做得多左同人客多左,佢D出品都有次貨~!! ^O^ 仲未介紹枱上的另一個小驚喜~鉄杯辣椒油~!! 真係又香又辣又好味~拎黎撈麵食真係一流~可惜我地冇叫麵食 而且佢用小鉄杯裝住,真係另有一番感覺~!YEAH!乾左佢~~~ 如果有機會真係可以再食多次~希望下次可以坐得舒服一D~! ^__^
2013-01-24
2013-05-22 55 浏览
港式茶餐一向係我至愛之一,呢種香港獨有的飲食文化(中西合璧之餘快、平、多),最重要嘅係:簡單得來好好味!!喺茶餐之中最中意常餐,即係係多士、炒蛋、奄列同五香肉丁/雪菜肉絲麵/米粉星期日中午來到嘉樂,已經有長長嘅人龍,擺到隔離茶餐廳...都預咗排排排....差唔多一個鐘,終於到我哋lu有啲人可能會覺得呢度嘅環境好差好殘舊,但我覺得呢種係茶餐廳特色一早已經諗好食咩,一個小奄列,柯華田好立克沙冰各一,加多件奶醬多落咗單無幾耐,已經聽到店員同其他想叫沙冰嘅客人講要同20分鐘要留意嘅係週末無蛋類三文治供應架首先嚟嘅係奶醬多就試下普通茶餐廳都有嘅食物質素如何多士係普通厚度嘅方包,烘得扁扁地,整塊包都好脆煉奶同花生醬熱辣辣,有流心嘅效果合格啦差唔多每枱食客都有叫奄列因為太忙嘅關係,啲嘢食都要等差唔多15分鐘以上先到終於嚟啦,火腿「小奄列」份量真係好大第二次嚟食個陣,對面對夫婦知道呢個係細嘅份量之後都忍唔住嘩咗出嚟雖然大,但唔會煮得過熟外面有一層蛋汁,厚厚嘅蛋包住堆到好似一座山咁嘅火腿絲切開奄列之後,有淡淡嘅豉油醬汁流出,火腿食得出唔係就咁煮熟就算,鹹鹹地帶出火腿嘅肉味而方包就普通,牛油搽得唔均勻,連

排排排....差唔多一個鐘,終於到我哋lu

要留意嘅係週末無蛋類三文治供應架

首先嚟嘅係奶醬多
就試下普通茶餐廳都有嘅食物質素如何
多士係普通厚度嘅方包,烘得扁扁地,整塊包都好脆
煉奶同花生醬熱辣辣,有流心嘅效果
合格啦

差唔多每枱食客都有叫奄列
因為太忙嘅關係,啲嘢食都要等差唔多15分鐘以上先到
終於嚟啦,火腿「小奄列」
份量真係好大
雖然大,但唔會煮得過熟
外面有一層蛋汁,厚厚嘅蛋包住堆到好似一座山咁嘅火腿絲

而方包就普通,牛油搽得唔均勻,連埋奄列可以當三文治咁食,保證可以填飽各位大細胃王嘅肚

個奄列食到一半,好立克沙冰就嚟到lu
唔知係咩味嘅呢
同普通凍好立克比究竟會好味幾多呢?好期待!
第一啖,嘩! 從未試過飲咁香濃嘅好立克
比一般嘅味道突出好多,麥味濃郁
係一杯over-saturated嘅沙冰,好好味,透心涼,消暑良品

食完之後,好立克都飲咗一半,等咗好耐柯華田沙冰先到
唔緊要,因為絕對值得等
同樣地,華田味濃香甜,亦比普通嘅突出好好好多,似甜品多過普通飲品

冇咗熱食嘅調解,飲唔夠一半成個人已經凍冰冰><凍到震

第二次嚟食冇影相,平日12點幾已經開始多人,去到啱啱好坐咗最後兩個空位

都係要咗小奄列
依然好味

今次就試咗滷水豆腐,大大件,豆腐幾軟滑
連埋辣醬食有驚喜,香辣惹味!
仲叫咗牛腩麵,呢個就同出面嘅麵檔差唔多,ok啦

雖然要等好耐,但都值得
  • 火腿奄列
  • 好立克奶昔
  • 奄列
  • 鹵水豆腐
2013-05-21 46 浏览
呢日 lunch 因為要去荃灣拎少少野, 所以同粒同事仔出去荃灣食~臨時臨急之下, 一路都唔知食咩好, 忽然...............叮! 一聲...不如去食『厚蛋』啦!!!! 都好似好一段時間無食啦~一落車, 2 話不說就向厚蛋方向飛奔!!!!哇~ 奇蹟呀!!!! 奇蹟地............無人等緊, 真係開心到爆~一推門就啱啱好有位, Yeah Hohoo!!!坐低就即刻落單啦, 因為呢度無人手, 所以不嬲都........慢!!每人一個細奄列, 嘿嘿~等了又等, 等了又等.....終於........................有得食!!!!哇, 賣相一如以往, 厚厚的蛋, 旁邊配包包一個/一片~蛋唔會太老, 仲有半熟既蛋蛋響面.....中間收埋大量既火腿絲.........食既時候, 加上胡椒粉/辣椒油......................正呀!!!!真係食半份已經飽左, 食晒成份, 絕對係超級滿足!!!
不如去食『厚蛋』啦!!!! 都好似好一段時間無食啦~
一落車, 2 話不說就向厚蛋方向飛奔!!!!

一推門就啱啱好有位, Yeah Hohoo!!!
每人一個細奄列, 嘿嘿~

哇, 賣相一如以往, 厚厚的蛋, 旁邊配包包一個/一片~

真係食半份已經飽左, 食晒成份, 絕對係超級滿足!!!
2013-05-10
2013-05-19 43 浏览
30度的炎夏,抱著滿心歡喜為了好立克奶昔,帶女兒到來除了好立克奶昔還點了雲吞及雞翼麵,下單後,收銀員請我們到門後等後站在門外一滴風也沒有等了20分鐘2人都汗流浹背,眼見只有炸雲吞準備好,心想其他的都應該差不多,只好和女兒在門外玩一會,誰不知一玩玩了差不多1小時,熱得二人衣服都濕透,外賣還未準備好忍無可忍進去與職員理論,職員說雞翼麵只是剛做起,原因是較早前雞翼售罄,還跟我說:仲有個奶昔未黎添呀,我俾返錢你走啦!接著掉了25.5元給我,再加句奶昔不嬲都等好耐架啦,職員就離開了本人也怒氣沖沖的離開,心想叫我企門口等雞翼售罄可以叫我轉其他,奶昔不嬲耐都唔洗一小時都整唔到杯,又或者可以就叫我留電話,唔好叫人企門口等,又熱又焗,仲要湊住個細,最慘係為左個奶昔黎,最後食唔到仲要俾人搵錢掉味道方面,炸雲吞由於炸起很耐已經凍了,雞翼也是剛整,冇乜味個麵就周街都係
30度的炎夏,抱著滿心歡喜為了好立克奶昔,帶女兒到來

2013-05-19
60 分钟 (外卖自取)
2013-04-27 59 浏览
大假期後的第一天上班,超準時下班,所以還可以開開心心下午茶去!只是這個下午茶也夠重份量!這冰室早在荃灣這老街市打響名號,最有名的當然是蛋牛治,只是老闆娘直情直性的說句:「蛋我有,牛肉都有,不過今日唔做蛋牛治!」聽起來讓人哭笑不得,其實在進門前已留意到有告示說一星期某幾天不供蛋牛治的了。話說回來,這冰室座位一點不寬,但人流卻沒停過;我和友人也得要在門外等上數分鐘才可進內。坐下不久,就決定試細版奄列——傳說中的大版奄列是用十多隻蛋炮製的!有機會還要留一個午膳來試試!奄列一點不馬虎,還多送片牛油包。忘了帶比例狗狗,也沒法讓大家知道比例,但大抵就是一個普通水杯一半的高度……說是有六隻雞蛋,還有數不盡的火腿絲!牛油包也不多說,就普普通通的一片包與牛油。你可選擇直接吃掉,又或用蛋,或用腿蛋夾著吃;任君選擇啦!重點是蛋奄列!你看,多鮮嫩!雖然沒有牛奶加進去炒,但是純粹炒得剛好的蛋也夠滑溜!把奄列切一半,你就能看到它所包著的火腿了!份量為之驚人!經調味的蛋與火腿,就是完美的組合,手口不停。再仔細看蛋奄列,一層層的,冰室大廚也盡用心思啊!此外,我們還點了好立克與柯華田奶昔;說是奶昔,不如說是沙冰更貼切,

只是這個下午茶也夠重份量!

奄列一點不馬虎,還多送片牛油包。

重點是蛋奄列

把奄列切一半,你就能看到它所包著的火腿了!
份量為之驚人!經調味的蛋與火腿,就是完美的組合,手口不停。

再仔細看蛋奄列,一層層的,冰室大廚也盡用心思啊!
此外,我們還點了好立克與柯華田奶昔;說是奶昔,不如說是沙冰更貼切,實在涼入心扉!
兩杯飲品用料之足讓人有感她把半罐即沖粉都放進去!但是其拿捏之準又不太甜,多喝也不會膩。

這下午茶實在太豐富了,這下午茶也實在太滿足了,這下午茶實在令人吃後不得不懷念!
2013-04-08
  • 好立克奶昔
前日有朋友同我講,不如走去試下個大大奄列我心諗咩大大奄列,佢係度扮Q呀,不過見肚餓就去食啦!行到去門口,感覺有D懷舊同好細,原本佢仲要晚上7點就關門!一入到去等左一陣,同個朋友坐低,佢就自動波叫野食!佢問我飲野嗎??我基本上都未開口佢已經話阿華田冰好正!原來個個係小奄列,但我覺得好大囉!味道OK蛋味好濃十分足料!!雞翼我覺得一般都入味,但同自己做個D差不多!阿華田冰真係好正,超濃,好綿,入口即溶,個人即時涼曬!!食左幾樣野已經好飽,個度實在太逼,基本上食完就要走!
前日有朋友同我講,不如走去試下個大大奄列

我心諗咩大大奄列,佢係度扮Q呀,不過見肚餓就去食啦!
行到去門口,感覺有D懷舊同好細,原本佢仲要晚上7點就關門!
一入到去等左一陣,同個朋友坐低,佢就自動波叫野食!
佢問我飲野嗎??我基本上都未開口佢已經話阿華田冰好正!
雞翼我覺得一般都入味,但同自己做個D差不多!
阿華田冰真係好正,超濃,好綿,入口即溶,個人即時涼曬!!

食左幾樣野已經好飽,個度實在太逼,基本上食完就要走!
题外话/补充资料: 阿華田冰真係好正!
某天假期,走過《嘉樂冰廳》,見沒有人等候便走了進去…(入內後不久門外已堆滿了人)還是首次到來,格局很八十年代的感覺,尤其是那風景照牆紙…熱奶茶,挺滑溜的…我的雞絲麵,端來後忍不住說「咁都叫雞絲?!?!叫雞肉就差唔多!!!(絕對是讚美的『控訴』)」,份量還要不少,味亦調得剛剛好。麵底方面,雖說是「福麵」,不過我覺得比較像大光麵多一點。整體來說仍算是出乎意料的水準之作…他的牛腩麵則比我的遜一點點…差不多吃畢那兩碗麵之際,火腿蛋奄列終於出場了…「嘩~咁大份嘅?!??!!」「嘩~仲要咁多火腿添!!!!」(佈滿整個奄列耶!!!)兩口子邊吃邊驚嘆,詢問過店員後,得知此奄列是以至少六隻雞蛋去「煉成」,吃一份已超標!!他以誇張的口吻說:「真係超越左人類嘅極限…」蛋炒得剛剛好,火腿亦似是以美極略為調味,因此奄列除了大件之外,還十分有內涵…能成為這裡的名物的確不無道理…雖以二人之力KO,不過由於事前各自吃了大碗麵,已有點「飽到上心口」的感覺,「早知咁巨型就叫少一碗麵啦!!」他的凍奶茶最遲才送來…店子不設套餐,全部食物均為單點,也忘了總共多少錢,大概不用$100左右吧…(ps.店子的另一名物為「三文治」,不
還是首次到來,格局很八十年代的感覺,尤其是那風景照牆紙…
熱奶茶,挺滑溜的…
他的牛腩麵則比我的遜一點點…
差不多吃畢那兩碗麵之際,火腿蛋奄列終於出場了…
「嘩~咁大份嘅?!??!!」
「嘩~仲要咁多火腿添!!!!」(佈滿整個奄列耶!!!)

他的凍奶茶最遲才送來…

(ps.店子的另一名物為「三文治」,不過星期六、日及公眾假期暫停供應啊!)
2013-04-03 19 浏览
本來諗住星期六同女朋友仔食,,不過竟然關門大吉,不過係荃灣過左一晚既我地,係第二朝再接再厲,果然見到有開門終於,不過前邊有十個人到啦,等下等下,半個鐘到終於入到去,地方細細,要同人搭台,不過環境雖舊,不過實際都好乾淨下,冷氣都好充足,點左個招牌小奄列,阿華田奶昔同炸雲吞.先講個奄列,份量的確幾大份,不過我深信自己一個人食得晒既 味精不錯,煎得亦都好靚,用料無偷工,無失望,,,再黎杯阿華田奶昔,同樣2個人都夠飲,味道夠濃,實在有別於一杯普通凍阿華田同普通奶昔,雖然成廿幾蚊杯,不過都抵俾人賺既,,再黎多個炸雲吞,,新鮮炸,唔係好油,點埋D汁,好味的一樣東西,有機會再去荃灣,定必再黎過,不過一定要同我個為食寶貝黎
2013-03-31
庆祝纪念
纪念日
  • 炸雲吞
2013-03-11 18 浏览
難得一天假,專程來試試這出名茶餐廳,失望非常。點了招牌菜火腿小奄列和豉油雞翼。等了半二十分鐘還未有食物,問侍應是否漏單,只換來非常晦氣的一句:有呀,便走開。未試過吃火腿奄列和雞翼兩款簡單食物竟要等半小時!雞翼超級咸,沒有其他味,只有咸。雞肉很鞋口,很有雪藏雞味。火腿奄列,附送的餐包又凍又硬,相信是用來伴碟而非給客人食的。火腿咸,蛋也很咸,細看下原來蛋上灑滿味精切開奄列,火腿還火腿蛋還蛋,火腿粗幼不一,粗的有兩三厘米濶,幼的如一支牙簽。真的比普通茶餐廳還要差!
難得一天假,專程來試試這出名茶餐廳,失望非常。

點了招牌菜火腿小奄列和豉油雞翼。

未試過吃火腿奄列和雞翼兩款簡單食物竟要等半小時!

雞翼超級咸,沒有其他味,只有咸。雞肉很鞋口,很有雪藏雞味。

火腿咸,蛋也很咸,細看下原來蛋上灑滿味精

真的比普通茶餐廳還要差!

题外话/补充资料: 吃後咸得胃很痛,也因味精太多而很口渴。
2013-03-11
行完山後, 因為早上9點半係大埔只食了個豐富的早餐, HEA行到落荃灣 只係是4點幾......小妹我都好肚餓.....由於我一直想試又未試過這間冰室, 所以來到就要去試下。環境.佢係係街市旁的一間冰室, 又出名, 所以超多人。我們都排了20分鐘左右先入到去。入到去都要同人搭TABLE, 佢入面係舊式冰室裝飾, 雖然感覺不太乾淨(其實係好乾淨), 但有懐舊的感覺, 感覺好好。.餐牌掛係牆上, 幾方便。食物朋友因為個晚會回家做節, 所以就唔食甘多野, 而我緊係要試佢個奄列。所以我地ORDER左:。火腿小奄列。奶醬多。紅豆冰 紅豆冰紅豆冰係最先出場的。好大杯, 紅豆的份量大家都看到, 差不多有半杯, 好足料。 紅豆好林, 好好食, 味道剛好, 唔係好甜。飲了一半而家飽了一大半。味道: 奶醬多再來, 就係朋友ORDER的 奶醬多, 賣相好好, 唔係好 「濃」, 我見朋友食的時間好像流晒出來, 應該好足料.....賣相: : 火腿小奄列哇....來到的時間..嚇死我...本來入來的時候, 對面已經2個人食緊個奄列, 但我見唔係好大, 好像正常大小小, 我仲以為佢地個個係「火腿奄列」...甘「

由於我一直想試又未試過這間冰室, 所以來到就要去試下。

餐牌掛係牆上, 幾方便。

食物

味道:

奶醬多
賣相: :

火腿小奄列
哇....來到的時間..嚇死我...本來入來的時候, 對面已經2個人食緊個奄列, 但我見唔係好大, 好像正常大小小, 我仲以為佢地個個係「火腿奄列」...甘「火腿小奄列」應該OK, 點知甘鬼巨型......
火腿小奄列入面好充實, 充滿火腿......上面仲跟個面包...................
朋友因為晚上做節....所以不能同我SHARE.....我食了幾口, 真的又香又好食, 又滑......不過對唔住....我真的食不下, 所以只食了那些火腿...............
味道:

题外话/补充资料: 如果下次出個「火腿BB奄列」, 可能岩我多D.............
2013-02-03
2013-01-30 58 浏览
剛成為人妻的我本想在星期天給MP老公煮頓豐富的brunch,可惜家中材料欠奉,唯有外出用膳 (嘻,也是個好藉口!)。既然要到楊屋道買餸,倒不如來嘉樂好了,反正也好一段時間沒光顧。一時多才到達就當然大排長龍。人家分頭行事,一個排嘉樂,一個排隔離的蘭香園,我們也分頭行事,我去買餸,MP就排隊。排了近45分鐘才可以入座,人氣一直不減!舊式卡位很窄,肥一點也坐不下呢!火腿小奄列是必點item吧每次吃這裡的奄列,MP都說已吃了一個星期的蛋quota。他也沒錯的,的確要蛋痴如我才會喜歡這客巨型奄列,因為它除了有小許未全熟的蛋液外,在食材及製法上毫無特別之處。火腿是最basic那種,只是加了點美x鮮醬油調味,別說是老練的煮飯能手,新手如我都開始懂得炒蛋留蛋液的竅門,$24一客,是吃個心結多於一切。酥炸雲吞則較有驚喜。看著坐在門口的阿姐在包雲吞,很熟練的手法。至於飲品,我們捨棄了至愛的阿華田奶昔,改點了紅豆冰及雪糕咖啡。紅豆冰甜得嚇人,大概是因為煮紅豆時已用大量的糖,而再在淡奶之上加糖漿就變成這樣。紅豆也煲得過淋,可以原粒紅豆的話更好。雪糕咖啡則叫人心花怒放,咖啡沒有酸味,本身已不錯。然後當雪糕漸漸溶

火腿小奄列是必點item吧

酥炸雲吞則較有驚喜。
看著坐在門口的阿姐在包雲吞,很熟練的手法。

至於飲品,我們捨棄了至愛的阿華田奶昔,改點了紅豆冰雪糕咖啡
紅豆冰甜得嚇人,大概是因為煮紅豆時已用大量的糖,而再在淡奶之上加糖漿就變成這樣。紅豆也煲得過淋,可以原粒紅豆的話更好。雪糕咖啡則叫人心花怒放,咖啡沒有酸味,本身已不錯。然後當雪糕漸漸溶到咖啡裡就更美味,咖啡即使加了雪糕仍然不覺過甜,值得推介。

不難理解你覺得這裡不值得排隊那麼久,事實上小妹也只會recommend給很喜歡蛋類product的朋友!
题外话/补充资料: 店方在星期六、日及公眾假期不製蛋類三文治,包括公司三文治,請注意啊!
2013-01-27
午餐
之前細妹帶我去呢間好懷舊的小店 " 嘉樂冰廳 " ,可惜摸門釘!所以係星期日就再接再厲同男朋友仔一齊去試呢間久仰大名的 " 嘉樂冰廳 "。未去到門口已經看見長長的人龍,既然一場黎到當然會等,但係一等就等左四十分鐘!而呢度最出名的有阿華田奶昔、火腿小奄列、雞翼、炸雲吞、蛋牛治。。。。。。雖然我唔算係好大食的女孩子,但係基於太肚餓同好好味的關係,不消半小時就清枱了!!是日消費$102,咁大份的午餐算是抵食。順帶一提,所有蛋三文治在星期五六日均暫停供應,所以我無機會試啊。。。。。。>_<

2013-01-27
  • 火腿奄列
2013-01-21 28 浏览
同女朋友放工後去荃灣睇戲,正諗食乜好之際,忽然想起"久仰大名"的懷舊小店嘉樂冰廳,去到的時候雖已落半閘,但店內仍有多位客人,店員也樂意紹待我們,坐低後我們分別點了奄列同蛋牛治出場時不禁嘩言,份量很大,2人一定吃不下,但味道不好,火腿同蛋也不夠滑,重怪怪的落左生油(致命傷),失望份量也是巨b,可能料太多,食落滿口只是蛋同牛味,完全食不到方飽味道,味道一般,蛋不夠滑

题外话/补充资料: 除左凍朱古力我覺得好飲,食品價格平外,最重要係食物味道,我第一次食鼓油奄列配方飽(怪),感覺有d似屋企煎蛋落鼓油送粥(襯),好騎呢兼好怪,試過一次夠晒!:mad:
2013-01-18