2018-02-04
鑒於近日天寒地凍,禮拜六梗係瞓到晏晝。之後阿媽又打黎叫醒我出去食飯,咁就諗住試下屋企附近好岀名ge嘉樂冰室。咁阿媽就好好咁幫手排定隊先,今日都唔算好多人,大約等左十五分就有得入。坐低左之後,感覺其實係有啲迫,不過呢環境都尚算衛生。之後媽咪就話呢到d牛腩好出名㗎,跟住我見到側邊啲人都叫左而且都幾吸引,加上我不嬲都好鍾意食牛筋腩,一於試一試佢。之後我地又叫左依到都幾岀名ge蛋牛治烘底,再加杯熱奶茶。咁一嚟到碗牛筋腩河一見到就已經覺得色香味俱全,睇落好香濃好足料啦。一食落去牛腩好入味,有口感得黎又唔會好鞋喎,一絲絲嘅纖維食落好有口感,牛筋方面又唔會得到淋字。河粉又唔係好碎,個湯底都好香濃,所以呢都算水準之上。去到個蛋牛治,大家見到幅圖都唔知道個份量有幾驚人,裏面嘅蛋ge高度係高到成份拱起左出嚟然。之後呢鹹牛肉係同之前深水埗嗰間蛋牛治係有得揮,而且依個蛋牛治嘅份量仲要高高好多啦,咁所以呢味道又唔差,係值得推薦嘅。咁最尾奶茶方面又唔會太澀,而且奶味都算香滑,都係唔錯嘅選擇。總括嚟講餐飯除咗飽肚之外,味道都係水準之上,難怪有咁多人慕名而來呢個排隊啦。