2019-06-03 286 浏览
見網上好多推介,又想去荃灣南豐紗廠,所以去前就特意去嘉樂一嘗它的厚蛋治。和朋友點了凍華田爆脆、咸牛蛋治、芝蛋治及炸雲吞。原本無想過點炸雲吞,但店員會於客人點餐後都詢問會否點選雞翼或雲吞,故和朋友一致決定多點雲吞。由於地方淺窄,故客人需要在餐廳外排隊,到內點餐後又再需要等候。事前店員於我們排隊十五分鐘左右有提及過要等上等,所以我們都覺得可接受。但可惜食物非常一般,沒有什麼驚喜。明明餐牌上寫的是鮮牛蛋治,但點餐就只得咸牛蛋治,安排入座店員沒有說明,直至點餐。華田爆脆甜到不得之了,厚蛋治就是普通厚蛋,蛋汁都沒有,炸雲吞也是沒特別,可能一般酒家做的比它還要出現。點餐得一位店員,安排入座是另一位店員,兩位沒有交流,故入座後亦不分先後點餐,所以排在後面的人比我們還快點餐和用餐。有些比我們還早到的食客於我們快用餐完畢,食物才到。安排入座店員衛生意識亦非常差,清潔枱面但就不斷把上手的食物碎屑掃到我的大腿,亦在我臉旁飛抹枱布,食物碎屑也因此四處飛揚,但店員亦無視,覺得無問題。此餐廳可一不可用。

此餐廳可一不可用。
2019-06-02 147 浏览
早前暫停營業了一陣子,剛看到重開了,再來飲最喜歡的阿華田脆爆。星期日的下午茶時間竟然有一半空位,都不用排隊。早前停業通告說是裝修,可是也看不出裝了什麼好喜歡這裡的華田沖得比較濃郁,但脆脆比以前少了很多T.T。火腿奄列一如以往的大份量,加了美極調味。西多炸得非常好,金黃金黃好吸引! 可是裡面沒有花生醬,要扣分啦! 外層炸得好脆份量好多,男生當lunch 食都吃不完西多加奄列!不過牛腩雲吞麵的牛腩太硬了,下次只吃雲吞~!雲吞皮不錯,好滑。

好喜歡這裡的華田沖得比較濃郁,但脆脆比以前少了很多T.T。

火腿奄列一如以往的大份量,加了美極調味。

份量好多,男生當lunch 食都吃不完西多加奄列!
不過牛腩雲吞麵的牛腩太硬了,下次只吃雲吞~!
雲吞皮不錯,好滑。

2019-05-28 209 浏览
好耐都未食過咁就好掛住佢嘅火腿奄列 一嚟到大概排左10分鐘左右就有位坐 咁就叫咗個火腿奄列 都仍然keep住當年嘅份量 都好多火腿蛋亦都好新鮮 亦都叫咗谷古 得舊啲茶餐廳先有
2019-05-27 238 浏览
前幾日約左個客夜晚8點系荃灣食飯,未夠鐘又唔想行黎行去,未走去嘉樂冰室飲奶茶囉嘉樂冰室未裝修前,我都去過,食雞翼、炸雲吞同飲奶茶。佢啲奶茶以前好正嫁!茶底香濃、又沖得滑兼唔會太甜,21蚊黎講,仲有個雅座,真係抵過出面啲珍珠奶茶好多倍!👍🏻但!係!唔知係佢裝修完要賺返多少少油水,定係時間太夜趕收工。佢杯奶茶認真令人失望。不但茶底唔夠濃、太淡,而且杯茶奶味仲多過茶味👎🏻 仲有,嘉樂啲侍應姐姐叫極都淨係識話「等等」!等極都唔黎落單

仲有,嘉樂啲侍應姐姐叫極都淨係識話「等等」!等極都唔黎落單

2019-05-23 250 浏览
「嚟荃灣唔係唔食嘉樂冰室下化」。這是一個住在荃灣的朋友跟我說的一句話🤨於是我就跟他一起前往 位置有點隱蔽喔 因為其實是在街市入面的 自己前往的話 恐怕要花點時間才找得上 幸好有朋友帶路🙆🏻‍♀️排隊要大概十個人左右 不過其實並不需要等很久 應該要因為食客快來快去吧👏🏻一上碟 真的有嚇到我啦 太大份啦 但內心暗爽 覺得很超值喔 入口的感覺非常捧 而且雞蛋還不是那種熟到乾巴巴的感覺 是有那種一點點流心的 完全不會口乾 很讚 👍因為太肚餓 所以有叫飽肚一點的意粉 咖哩汁不錯喔 濃味 整體來說 會再去的 🙆🏻‍♀️

因為太肚餓 所以有叫飽肚一點的意粉 咖哩汁不錯喔 濃味

整體來說 會再去的 🙆🏻‍♀️
2019-02-12
  • 鮮牛蛋三文治
  • 阿華田奶昔
2019-05-23 144 浏览
今日下午路過,好彩唔係休息日間冰廳有開門,唔洗排隊入去好多位置。難得人少..當然要食下喇~點咗一直食開的鮮牛治➕腩粉,d味道唔同咗,冇以前d水準,望下d職員,好似全部轉過一批咁。。以前的大廚用茶水姐姐都冇影...難怪d味道差咗..分量就少咗dddddd咁多。鮮牛治加咗一片芝士同烘底,d汁搭配上烘底唔係好夾。腩粉的湯底雖然仲係舊配方但淡咗好多好似溝水咁,仲聞得出酒味...唔夠以前好食都係以前噶批員工水平好
都係以前噶批員工水平好
2019-05-23 183 浏览
基本上一講開冰室 呢間會係大家心目中既頭幾位 本身住得比較遠荃灣 但都有聽過下嘉樂 難得入到荃灣就試下 本身唔係好熟荃灣地形 開住google map黎搵都唔係咁易搵到 因為原來係街市入面 呢一點冇影響到我試佢的心情 反而更加覺得街坊 係區內應該有返咁上下歷史keep住有條短人龍 但都係本地人 冇乜大陸人同遊客 非常之好雖然店面真係好細 但係佢既奄列份量真係好驚人 正係因為份量大 所以食落非常之有層次 最鍾意食既炒蛋係要入面生生地 嘉樂既炒蛋將呢個感覺放大左幾倍 除左蛋 咸牛治同咖哩牛腩撈都係真心推介飲品方面就試飲左阿華田冰 只想說非叫不可如果唔係因為住得遠 我會想每個禮拜都當tea食 食完去做gym 唔洗沖蛋白質粉💪🏻嘉樂 繼續做落去
飲品方面就試飲左阿華田冰 只想說非叫不可
  • 蛋治
  • 蛋治烘底
  • 咖哩牛腩撈
2019-05-22 155 浏览
Walked pass this place and decided to try their egg and beef sandwich. The eggs were really nicely made and I like how they give you quite a decent amount of scrambled egg in there. The beef was alright quality. I also had spam egg instant noodle, which tastes very ordinary I’d say. Overall this place was average, and the prices were a little pricy for a cha chaan teng.

「嘉樂冰廳」一向都是人氣熱店,可惜在今年三月的時候竟然光榮結業,讓我和這間懷舊冰室擦身而過幸好在前段的日子它終於重開了,所以襯住今天最後一天佛誕假期,我立即便帶男友一起來「朝聖」了!由於今天是公眾假期,而我們又在中午的吃飯時間才來到,所以現場有非常多人排隊,我們由中午1:25等待至下午2:05才能進入餐廳中,在烈日當空下足足等了40分鐘,其實真的會感到有些難受以及浪費時間於是進入餐廳後,我們便急不及待地點了六款餐廳最人氣的食物和飲品了~No.1【酥炸鮮蝦雲吞】 $36最先來到的便是這份鮮蝦炸雲吞,雖然只有六隻小小的雲吞,可惜卻盛惠$36,感覺有少少昂貴喔幸好鮮蝦雲吞真的是即叫即炸,火候亦控制得相當好,外皮炸得十分酥脆香口,其脆無比,每一口都十分「卜卜脆」之餘,口感亦不會太油膩,我們都吃得津津有味,甘旨肥濃至於雲吞內的餡料亦相當出色,雖然鮮蝦並不算特別豐腴肥美,不過肉質卻充滿彈性,每一口都非常脆嫩彈牙,質嫩爽口,讓人口舌生香,心滿意足 細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮蝦氣息,甜香四溢,美味久久縈繞,讓人回味無窮,鳳髓龍肝No.2【豉油王雞翼】 $3

No.1【酥炸鮮蝦雲吞】 $36

No.2【豉油王雞翼】 $36
豉油王雞翼
既然是豉油王雞翼,最重要的當然是它的醬汁了!
可惜的是,雖然豉油汁調製得堪稱一絕,味道甜甜的,香香的,香甜軟糯,甜香四溢,讓人食慾大開,想立即大快朵頤
但是醬汁卻根本未能滲透進雞翼的肉質中,醬汁的味道只停留在雞翼的表皮上,雞翼內部依舊是淡而無味的,真的讓人食之無味,棄之可惜

豉油王雞翼
美中不足的是,由於雞翼剛剛煮至熟透,所以它的肉質非常彈牙和緊緻,即是沒有醬汁的味道,每一口雞肉都依然十分鮮嫩多汁,肉汁四溢,口感豐富而綿延,讓人齒頰生香, 吮指回味

No.3【火腿小奄列】 $32
火腿小奄列
全間餐廳中最人氣的食物一定便是這份【火腿小奄列】了,雖然火腿炒蛋都索價$32,好像有些昂貴,但當我看見這份巨型的火腿奄列時,立即便覺得它非常抵吃了

火腿小奄列
由於火候控制得相當好,所以奄列煎至剛剛熟之餘,亦保留了豐富的蛋汁,不單止口感十分嫩滑柔順,入口即化,我們滿口更充滿著濃濃的蛋香氣息,軟嫩酥香,蛋香四溢,其味無窮,珍饈美味
當配上微微煙燻的火腿後,味道立即更上一層樓,味道簡直堪稱一絕,讓人陶醉其中,吃在嘴裡甜在心裡!

No.4【芝蛋三文治(烘底+$2)】 $31
芝蛋三文治(烘底+$2)
其實我們本身是想吃鮮牛蛋三文治的,可惜每次餐廳都說已經售罄了,現在只有咸牛蛋治提供......
但是我們對罐頭的咸牛肉並沒有太大的興趣,惟有退而求其次地點了這份【芝蛋三文治】了

芝蛋三文治(烘底+$2)
三文治中的雞蛋和小奄列一樣,都是十分巨型,一上枱後蛋的香氣便立即撲鼻而來,蛋香四溢,香飄十里,讓人垂涎三尺,想立即食指大動,大快朵頤
雖然雞蛋十分厚身,但是表面依然煎至焦金黃色,而且層次更相當分明,可以看到雞蛋是一層一層疊上去的

芝蛋三文治(烘底+$2)
所以,雞蛋內裡的質感極度鬆軟,口感非常軟綿綿,軟綿香糯,外焦里嫩,而且更充滿啖啖甘甜鮮美的蛋汁,香甜軟糯,嫩滑多汁,配上微咸的芝士後,口感立即變得更豐富而細膩,每一口都十分滋味無窮,完全是一份色香味濃的傑作!

No.5【阿華田奶昔】 $29
阿華田奶昔
每一份食物都不包括飲品的,於是我便以正價$29點了這杯阿華田奶昔了
在這麼熱的天氣下,沒有比喝一杯冰的飲料來得身心涼透了
雖然奶昔中含有一些細小的碎冰,不過含在嘴裡的時候便立即溶化了,所以並不會影響整體的味道

阿華田奶昔
另外由於阿華田的份量比例控制得恰到好處,所以味道非常香濃細滑之餘,口感亦柔順而細膩,完全沒有甜膩的感覺,我每一口都只嚐到一絲絲淡淡的阿華田香味,甜香四溢,香甜軟糯,讓人心曠神怡,甜蜜愉悅,喝在嘴裡甜在心裡

No.6【涼粉奶茶冰】 $24
涼粉奶茶冰
男友喜歡奶茶和涼粉,所以他便點了這杯涼粉奶茶冰了
可是,由於我們真的是太興奮的關係,令我們忘記了一樣最重要的事情~~~就是要求少甜喔!!!

涼粉奶茶冰
大家都知道茶餐廳的凍奶茶一向都會加入大量的糖醬,完全是糖分爆標的傑作,所以大家可想而知這杯涼粉奶茶冰是多麼的甜膩,即使加入了涼粉中和一下它的甜味,可是它的味道依舊是甜得嗆喉,完全是【甜到入心】的程度,讓人難以下嚥,囓蘗吞針

涼粉奶茶冰
由於上次未能品嚐到鮮牛蛋三文治,但又一直對它念念不忘,所以襯住今天閒日比較少人,我再獨自一人來到「嘉樂冰廳」碰一碰運氣,最後終於能夠如願地嚐試到【鮮牛蛋三文治】了!

No.7【鮮牛蛋三文治(烘底+$2)】 $31
鮮牛蛋三文治(烘底+$2)
可惜的是,希望愈大,失望愈大,雖然我對【鮮牛蛋三文治】的期望十分高,可是它的味道卻讓人失望至極,完全是【金玉其外,敗絮其中】和【中看不中吃】的傑作!

鮮牛蛋三文治(烘底+$2)
雖然它的名字稱為【鮮牛蛋三文治】,但是它其實並不是採用新鮮的牛肉製成,而是採用了沙嗲牛肉喔
而這份三文治的敗筆便正正是這些沙嗲牛肉了,雖然沙嗲醬汁都算香濃惹味,滋味非常,可是牛肉的質感不單止堅韌無比,更包含了很多根位,即使我用盡九牛二虎之力都咬不斷,最後惟有勉強吞下了整塊牛肉,簡直讓人食之無味,棄之可惜

No.8【華田脆爆】 $26
由於上次我已經品嚐過阿華田奶昔,所以今次便試這杯凍華田脆爆了
剛剛上枱的時候,凍華田的底部還是暖暖的,除了證明真的是即叫即沖外,更讓我感受到外冷內熱,冰火交融的極致享受!

華田脆爆
阿華田和上次一樣都是這樣濃郁醇厚,細滑柔順,喝起來甜甜的,香香的,清甜可口,甜香四溢,滿口都充滿著淡淡的阿華田氣息
當配上其脆無比的脆脆後,味道立即更上一層樓,口感變得更豐富而細膩,讓人心礦神怡,回味無窮,鳳髓龍肝

華田脆爆
總結來說,雖然「嘉樂冰廳」大部份的食物味道都算不錯,份量亦非常多,可惜除了排隊的時間太長外,餐廳所有食物都必須單點,但每一份食物或飲品的價錢卻一點也不便宜,它豐盛的份量只不過是反映在它的價錢上而已,所以個人覺得這間餐廳只需試一次便足夠了!
2019-05-13
2019-05-15 280 浏览
去咗荃灣嘉樂冰廳諗住試下個懷舊鳳凰奶糊,等呀等…追過幾次都唔多理,足足等咗45分鐘…都算啦…一上枱成隻蛋飛咗落枱面…又要拎返入去再打返隻蛋上面…服務態度完全唔得⋯等咁耐好食都話值得等…點知個奶糊開到不知所謂,啲蛋同粉漿開到一舊舊…有啲係一舊舊漿粉,有啲整到好似大大粒西米狀嘅粉團,搞到好似半生熟嘅蒸水蛋咁…試咗一啖仔…完全無香味,仲要基本嘅甜味都無埋…完全不能接受!真係從未食過咁差嘅甜品,結果一肚氣,食都無食就俾錢走人,一定唔會再有下次!

下午茶
每一次經過荃灣街市,你也會看到一條很長的人龍經過一番GOOGLE之後,就發現這家原來是吃奄列很有名的好奇心驅使下,我和朋友便成為了這條長龍中的其中兩人等了差不多一小時,便有位子了(但坐位真的很擁擠,胖一點也坐不下)1. 火腿奄列蛋治 (好食指數:◉◉◉◉◎)-份量很多-奄列真的很有蛋味(好像廢話,但真的較一般雞蛋更濃)-蛋很滑,因為沒有完全炒熟,加分!-方包就是扣分的地方,如果有去烘一烘會更好*好像除左份量多之外,不值得要等一小時?2. 厚蛋牛治 (好食指數:◉◉◉◎◎)-蛋好吃,好像玉子燒一樣-蛋真的很厚,應該用了6-7隻蛋?-但牛肉我就覺得一般而已,沒有什麼特別3. 炸雲吞 (好食指數:◉◉◉◉◎)-很香口和鬆脆-皮很薄,料很足-配上甜酸醬很好吃!-最重要是即炸,熱辣辣很好吃!4. 豉油王雞翼  (好食指數:◉◉◉◉◉)-醃的時間很足夠,才會這麼入味!-很入味但不會太鹹,很加分!!!-很有家庭的味道,就是很像媽媽弄的雞翼一樣!我覺得如果是為了火腿奄列,是不值得要排這麼久,因為不是不好吃而是那個味道,也不是很特別,但是份量真的很多反之,我覺得雞翼更出色!最喜歡那種濃而不鹹的味道,又有
好奇心驅使下,我和朋友便成為了這條長龍中的其中兩人

1. 火腿奄列蛋治 (好食指數:◉◉◉◉◎)
-份量很多
-奄列真的很有蛋味(好像廢話,但真的較一般雞蛋更濃)
-蛋很滑,因為沒有完全炒熟,加分!
-方包就是扣分的地方,如果有去烘一烘會更好
*好像除左份量多之外,不值得要等一小時?

2. 厚蛋牛治 (好食指數:◉◉◉◎◎)
-蛋好吃,好像玉子燒一樣
-蛋真的很厚,應該用了6-7隻蛋?
-但牛肉我就覺得一般而已,沒有什麼特別
3. 炸雲吞 (好食指數:◉◉◉◉◎)
-很香口和鬆脆
-皮很薄,料很足
-配上甜酸醬很好吃!
-最重要是即炸,熱辣辣很好吃!
4. 豉油王雞翼  (好食指數:◉◉◉◉◉)
-醃的時間很足夠,才會這麼入味!
-很入味但不會太鹹,很加分!!!
-很有家庭的味道,就是很像媽媽弄的雞翼一樣!

反之,我覺得雞翼更出色!最喜歡那種濃而不鹹的味道,又有家庭小店的味道~最後,環境真的很擁擠,因為店真的很小,但抵食程度真的5星!便宜又大份!
2019-03-30
  • 豉油皇雞翼
2019-05-14 155 浏览
超厚嘅咸牛蛋治🥪打卡一流真係好滑 目測有4 5粒蛋🍳蛋控最愛麵包烘底 加埋咸牛肉 正常發揮.炸雲吞🤔話係必嗌 就試下即叫即製 所以好熱好脆(好多油😹)蝦都算爽口 但唔係特別大/彈牙 不太驚喜.最後一個必嗌係滷水雞翼沒有特別啊🤷🏿‍♀️滷水汁唔算香濃雖然幾入味 但煮到雞肉過老 所以好硬河粉份量多 無奈湯底沒有味 普普通通
超厚嘅咸牛蛋治🥪打卡一流
真係好滑 目測有4 5粒蛋🍳蛋控最愛
麵包烘底 加埋咸牛肉 正常發揮
炸雲吞🤔話係必嗌 就試下
即叫即製 所以好熱好脆(好多油😹)
蝦都算爽口 但唔係特別大/彈牙 不太驚喜
最後一個必嗌係滷水雞翼
沒有特別啊🤷🏿‍♀️滷水汁唔算香濃
雖然幾入味 但煮到雞肉過老 所以好硬
河粉份量多 無奈湯底沒有味 普普通通
  • 咸牛肉蛋治
2019-05-13 171 浏览
以前讀書成日都會嚟荃灣食嘉樂之前見放假諗住返嚟再食寫單寫錯 嘢食嚟錯仲要堅持自己冇錯要你哽咗佢諗住俾多次機會佢今日嚟多次落單一個人 煮又一個人仲要一枱走又即刻放另一枱入做唔切就梗架啦隔離枱個男人見好耐都未嚟個奄列諗住問一問有冇漏單點知俾個操大陸口音既樓面鬧交咁鬧番轉頭睇到都呆咗 咁樣鬧番個客轉頭都有冇咁大個頭就咪戴咁大頂帽啦以後請都唔嚟 愈嚟愈衰
以前讀書成日都會嚟荃灣食嘉樂

以後請都唔嚟 愈嚟愈衰
2019-05-13
下午茶
2019-05-07 429 浏览
返工成日要周圍走,呢日食晏就去左離公司遠少少既嘉樂冰廳。間冰室響街市入面,門口好細,好易忽略。個menu都有好多種類既野食,但同一般既茶餐廳唔同,佢係冇常餐的,而野飲都要單點,咁樣計返,價錢算貴。我就點左個蛋牛治,烘底加2蚊。個蛋牛治係好大份,超多蛋,一咬好驚d料會跌出黎,牛肉係碎牛黎,少少鹹,口感飲罐頭午餐肉,而個蛋都整得ok。女仔當lunch食應該食個三文治就飽,但因為我冇食早餐,所以就點多個柯華田奶昔。柯華田奶昔味道唔太甜,成個好似食雪糕咁,好大杯,最後飲唔哂間冰室樓面得一個姐姐,落單要等一陣,野食都算出得快,路過可以一試
返工成日要周圍走,
呢日食晏就去左離公司遠少少既嘉樂冰廳。

間冰室響街市入面,
門口好細,好易忽略。

個menu都有好多種類既野食,
但同一般既茶餐廳唔同,
佢係冇常餐的,而野飲都要單點,
咁樣計返,價錢算貴。

我就點左個蛋牛治,烘底加2蚊。

個蛋牛治係好大份,
超多蛋,一咬好驚d料會跌出黎,
牛肉係碎牛黎,少少鹹,
口感飲罐頭午餐肉,
而個蛋都整得ok。

女仔當lunch食應該食個三文治就飽,
但因為我冇食早餐,
所以就點多個柯華田奶昔。

柯華田奶昔味道唔太甜,
成個好似食雪糕咁,
好大杯,最後飲唔哂

間冰室樓面得一個姐姐,
落單要等一陣,
野食都算出得快,路過可以一試
2019-05-04 320 浏览
因為係附近上堂所以經常會經過嘉樂冰廳,一直冇機會試今日趁落堂有時間決定來幫襯一下。門口排隊排了大概半小時,入到去落單後等了20分鐘,等候時間略長,但人多也可以理解。叫了最多人推薦的蛋牛治,味道不俗,份量也十分足夠。下次會想試試阿華田奶昔同炸鮮蝦雲吞。
因為係附近上堂所以經常會經過嘉樂冰廳,
鮮牛肉蛋治(烘底)
鮮牛肉蛋治(烘底)