2020-04-05 37 浏览
自從飲食新措施實行以來,真係要大家遵守 🙂🙂去旺角比較出名這家 喜鍋 因為堂食有八折呀 🤩🤩見衛生處理得很好👍👍全店消毒,仲有大抗役用品可以用 ,抗役醫護人員仲有七折 👍👍老闆 為香港打打氣 座位坐得舒服,海鮮係有魚缸養住,非常新鮮所以特意叫了魚湯海鮮鍋🤤🤤非常新鮮,大大隻蝦、蟹、蜆!連海鮮都唔使嗌啦 🤗🤗點咗牛魔王塔 三種唔同食法 各有口感 ,唯一共同之處都係,咁有牛味超正呀 🤤🤤打邊爐最鍾意食脆肉鯇片新鮮無骨切得夠薄 ,五秒就食得lu😬😬又脆又爽又鮮甜,正呀 🤭生力啤酒十九蚊一大支 點咗豬耳送啤酒 ,夠麻夠辣!其他配料都好新鮮 八折之後每人二百幾蚊真係抵食 😍坐足幾個鐘店員服務好周到
自從飲食新措施實行以來,真係要大家遵守 🙂🙂

生力啤酒十九蚊一大支 點咗豬耳送啤酒 ,夠麻夠辣!
2020-04-05 63 浏览
今日行完現時點,就來到朋友之前推介過嘅喜鍋搵食。原來依家佢哋做緊抗疫價八折優惠,即刻變得抵食咗呢度嘅火鍋都幾特色,首先我就俾佢嘅湯底吸引,有好幾款都令我心動😍而且佢除咗火鍋配料之外,仲有好多餐前小食選擇,真係花多眼亂,好多都想試😚呢度麻雀雖小五藏俱全,雖然舖位唔大,不過都擁有個魚缸,我哋叫咗個海鮮盆之後,就見到店員喺呢度撈海鮮,一睇就知新鮮到不得了!調味盤好繽紛,我就最鍾意佢嘅自家製XO醬,非常足料!首先叫咗個墨魚油炸鬼,熱辣辣好好味,上面仲放咗好多蟹籽,咁都唔駛$10/件,真係仲平過去酒樓飲茶叫點心!之前都有食過冰菜,原來可以混入芝麻醬做涼伴,成件事即刻好鬼fresh!呢個湯底真係要力推,首先佢係會送埋個炸米飯,個飯粒就好似食緊卜卜米咁,然後就加入花膠湯製成湯飯咁食,真係食到停唔到口同埋佢嘅湯底有好多花膠、仲有鯊魚骨、雞腳、豬手,真係感覺自己補充咗好多骨膠原啊所以打邊爐之前飲咗3碗原味湯底先肯罷休我哋揀咗本地嘅牛肉,牛頸脊就出名肉質有口感同好有牛味,比起出面嘅火鍋店,呢個牛嘅份量都好多,我哋兩個人就非常夠食喇!呢個海鮮拼盤都相當之豐富,有鮑魚、海蝦、元貝、大蜆、同埋仲有隻蟹添!蟹同鮑
今日行完現時點,就來到朋友之前推介過嘅喜鍋搵食。
原來依家佢哋做緊抗疫價八折優惠,即刻變得抵食咗
調味盤好繽紛,我就最鍾意佢嘅自家製XO醬,非常足料!
醬料盤
蟹籽墨魚油炸鬼
麻醬冰菜
所以打邊爐之前飲咗3碗原味湯底先肯罷休
招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋+甘香泡飯
至尊本地牛頸脊
呢個海鮮拼盤都相當之豐富,有鮑魚、海蝦、元貝、大蜆、同埋仲有隻蟹添!蟹同鮑魚嚟到仲郁緊,真係好新鮮
海皇雜錦盆
隻蟹雖然唔係好大,但係就有好多膏,同埋都好有肉,真係好正
埋單每人只係$400幾,就食到啲咁高質素嘅火鍋,呢個價錢絕對係超值啊!疫情過咗我一定會約多啲朋友一齊嚟補補骨膠原
蟹籽墨魚油炸鬼
麻醬冰菜
招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋+甘香泡飯
至尊本地牛頸脊
海皇雜錦盆
2020-04-05 18 浏览
疫情甚少外出 ,今日要出去入貨 😝食埋嘢先返去啦 😝😝見佢門口寫住 全店消毒 噴塗納米光觸媒消毒 即刻放心曬 😌😌探熱、搓手液、1.5米、跟到非常足 👍👍生力特價19蚊一大支 😍😍麻辣豬耳送啤酒都唔錯 🤣🤣社交平台打卡仲有小食送添 🥰🥰海鮮魚湯鍋超級足料 店員即刻喺魚缸度撈, 湯頭非常鮮甜 😬🙏我哋係牛魔王當然要食牛魔王塔啦 !三種唔同嘅部位 各有所長 $428嚟講真係算好抵食 👍👍牛味濃郁脂肪分布均勻,讚👍👍另外叫咗鯇魚片賣相已經100分,重要好鮮味!第一次打邊爐食生腸 😋堂食有八折好超值 ,醫護人員仲有七折添 ,大家都為醫護打打氣 💪💪支持支持🤟🤟
疫情甚少外出 ,今日要出去入貨 😝食埋嘢先返去啦 😝😝

生力特價19蚊一大支 😍😍麻辣豬耳送啤酒都唔錯 🤣🤣

社交平台打卡仲有

小食送添 🥰🥰

另外叫咗鯇魚片賣相已經100分,重要好鮮味!

未食五月糉, 寒衣不入籠。果然呢兩日天氣又轉涼, 正好係打邊爐既最佳籍口。但因為肺炎疫症係香港還不斷持續, 外出飯局聚會相對都減少, 唯有同妹妹兩個人去止下打邊爐癮啦!入座後, 店員送上紙袋比我地放口罩, 更送上消毒搓手液。另外更提供熱水比我地過下餐具, 令我地食得放心。呢度有多款特色湯底, 雖然很想試, 但今次只有兩個人, 唯有揀個最平既湯底罷。 先來混混醬, 準備打邊爐【沙爹鍋】HK$68沙爹湯底味道濃郁, 散發陣陣沙爹香。【手切肥牛粒】HK$148一碟份量原來都幾多, 每粒肥牛粒色澤嫩紅, 牛脂分佈平均, 睇得出質素唔錯。稍為焯幾下就食得, 牛脂跟肉比例平均, 入口鮮嫩, 牛味很重, 值得推介! bookmark下次黎都要encorn!【手打蝦丸】HK$58手打丸就比較失望, 雖然每粒丸都有一粒蝦連帶, 但丸質地就唔多彈牙【脆鯇骨腩】HK$78份量都幾大碟, 魚肉比例多, 起碼都多肉食。脆鯇肉爽口札實, 兼有鮮魚味, 至於魚皮位, 非常爽, 正! 最近還有新推廣, share餐廳社交平台page, 全單仲有8折優惠!! 出示醫護証, 更享7折!  抵啊!!

先來混混醬, 準備打邊爐

【沙爹鍋】HK$68
沙爹湯底味道濃郁, 散發陣陣沙爹香。
沙爹鍋

【手切肥牛粒】HK$148

手切肥牛粒

【手打蝦丸】HK$58
手打蝦丸

【脆鯇骨腩】HK$78
份量都幾大碟, 魚肉比例多, 起碼都多肉食。
脆鯇骨腩

题外话/补充资料: 醬油 HK$13/位
2020-04-04
手切肥牛粒
脆鯇骨腩
很久沒有出街食飯,今日就在屋企附近這邊打邊爐,有八折🥰🥰鍋底海鮮非常新鮮,在門口有魚缸養著,老闆很有心,而且防疫措施做得很足,枱與枱之間一定超過1.5米👍👍👍很多消毒產品可以隨便使用😌😌點了魚湯海鮮鍋非常足料,即點即撈海鮮製作,湯是用海魚骨頭煮的,非常鮮甜而且很有營養,是這裏的熱門項目😍😍牛魔王塔有不同嘅部位,真係唔錯!油脂分佈非常均勻,就算一口牛都非常軟淋,有牛味🥰🥰其他配料亦非常新鮮😋😋值得一讚員工服務非常之好,很細心!主動收碟,加湯,給人窩心嘅感覺醫護人員仲有七折😬一齊加油支持小店😝
很久沒有出街食飯,今日就在屋企附近這邊打邊爐,有八折🥰🥰

很多消毒產品可以隨便使用😌😌

點了魚湯海鮮鍋

牛魔王塔

其他配料亦非常新鮮😋😋

醫護人員仲有七折😬一齊加油支持小店😝
2020-03-30 1047 浏览
自從疫情發生,去吃火鍋的人少了,喜歡火鍋的我和男友就趁機去吃。旺角火鍋店有很多,經過喜鍋這小店,被門外介紹的湯底吸引。甫進內就受到熱情的招待,先用酒精搓手液,又提供小紙袋裝口罩。牆上有老香港的圖,也展示了不同的優惠。先混個自己想要的火鍋醬汁吧!老闆非常推薦魚湯海鮮鍋,我和男友覺得鍋內有海鮮就可以點少些配料,就同意了~魚湯是透乳白色的,未見海鮮,先看到蘿蔔,大葱和冬菇。怎知一撈,就撈到好多海鮮啦!湯滾後當然先來一碗,味道清甜中帶鮮味,沒有味精可多喝幾碗。然後就要先吃掉海鮮。蜆的份量其實比這裡多,肉又大粒又沒有沙,有甜味;扇貝清甜肉厚也不錯。海蝦有半打,每隻都肥美多肉,每咬一口都爽口彈牙,鮮味十足,好甜!蟹的話,完全讓我倆驚訝了!一打開蟹蓋就看到超多蝦膏,多到腳的部份都滿了。腳的肉嫩滑香甜又多汁,需要慢慢品嚐。近距離看看這澎湃的蟹膏,完全是蟹的精華!creamy的口感,濃郁的鮮味,停留在日中歷久不散。吃完海鮮再加了兩份配菜,先來我倆喜愛的牛肉,霜降手切肥牛粒。鮮紅色的肉雪花分佈平均,看起來好美。滾一會就熟了,肉質柔軟嫩滑,充滿肉汁,入口甘香,牛肉味又重,正!最後來一個很特別的唧唧墨汁魚麵,

先混個自己想要的火鍋醬汁吧!

魚湯海鮮鍋

霜降手切肥牛粒

最後來一個很特別的唧唧墨汁魚麵,又有得玩又有得食。黑色的粗身魚蓉從袋口擠出來,中問會有白色粒粒墨魚肉,味道甜,煙靱有咬口之餘又有爽脆感,口感豐富。
唧唧墨魚汁麵

這餐吃的所有食材全都是靚料,海鮮和牛肉都很新鮮,該鮮的鮮,該甜的甜,好抵食!
2020-03-08
魚湯海鮮鍋
霜降手切肥牛粒
唧唧墨魚汁麵
2020-03-13 42 浏览
喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚 (旺角).非常時期出街打邊爐揀間好嘅,呢到服務態度好,仲好貼心咁提供埋口罩紙袋比你裝住口罩,比熱水你過碗碗碟碟,務求令你放心!.⚜️魚湯海鮮鍋⚜️.本來揀左蕃茄薯仔鍋,之後先發現原來有呢個,問下店員入面會有蟹,蝦,雞脾菇,蜆等,飲左啖魚湯幾鮮!.⚜️蟶子皇⚜️$38@1.蟶子超肥大先$38@1,好食好爽口又鮮味!.⚜️脆皖骨腩⚜️.打邊爐必叫脆皖,一碟好多舊份量好足!又爽又脆又香魚味🥰.⚜️韭菜餃,娃娃菜,粟米⚜️.呢到嘅丸類餃類都係手工做,丸類我地就無食到,但食左我倆最喜歡嘅韭菜餃,好多餡又好食!..環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️ . 📌 喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚 (旺角)旺角上海街428號地舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #觀塘美食#喜鍋海鮮火鍋小廚
喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚 (旺角)

⚜️魚湯海鮮鍋⚜️

⚜️蟶子皇⚜️$38@1
蟶子超肥大先$38@1,好食好爽口又鮮味!

⚜️脆皖骨腩⚜️
打邊爐必叫脆皖,一碟好多舊份量好足!又爽又脆又香魚味🥰

⚜️韭菜餃,娃娃菜,粟米⚜️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚 (旺角)
旺角上海街428號地舖
—————————————————————-
2020-03-10 470 浏览
朗豪坊行過一個街口,有間超正嘅邊爐,叫喜鍋。真係唔好睇小呢間野,佢嘅海鮮用了真係精心挑選、非常新鮮。在疫情期間,這一間餐廳也不忘要支援前線人員。同時如果你最近生日,也可以享用這一間餐廳的優惠。這裏的配料任君選擇,最推介的是他的海鮮XO醬。這裏有許多不同款式的湯底,首推藥膳醉雞、同埋芫荽皮蛋。這一味菜,叫做胡麻醬冰菜。冰菜這一個名字,真係以前未必聽過,食落去嘅口感,非常爽,好正。不得不提他這裏的泡飯,飯是炸過的,像鍋巴,放落個超好味嘅湯入邊,一齊食,真係好正。鯇魚腩,$78一碟,夠四個人食,好好食,好滑,好滑,而且啲肉非常嫩。如果你係一個鮑魚愛好者,$38一隻鮑魚,大大嚿,超大舊,非常新鮮。如果口渴的話,也可以試一試他這裏的竹蓆茅根,並沒有放很多糖,非常健康。特別一提的是,這裏的店員,服務態度非常好,遇上有任何不明白的地方時,他也會仔細去教你、甚至乎會為你提供服務,所以真的10分推介這裏的食物,同埋佢嘅服務態度。
朗豪坊行過一個街口,有間超正嘅邊爐,叫喜鍋。

真係唔好睇小呢間野,佢嘅海鮮用了真係精心挑選、非常新鮮。

這裏的配料任君選擇,最推介的是他的海鮮XO醬。

這裏有許多不同款式的湯底,首推藥膳醉雞、同埋芫荽皮蛋。

2020-03-02
$150 (宵夜)
  • 甘香泡飯
  • 日式胡麻冰菜
2020-03-07 30 浏览
今日同簡哥去食飯,都係怨下佢啦,當日冇勇氣,如果唔係,就係X好運老闆,邊度輪到佢。今日去呢間野都幾好食,佢個招牌鯊魚花膠湯非常抵,只係$207包埋泡飯,可以咁講,如果你得呢間必試!飲完湯食完花膠,再將啲泡飯浸浸湯食非常好,好適合我剛剛去到非常肚餓嘅情況,之後嘅配料唔多講啦,都係肥牛啊,雜丸啊嗰啲嘢啦,全部都新鮮好有水準!不過近來食齋多,所以叫魚皮、又嗌支竹同埋蘿蔔,仲有粟米添。全單,兩個人食八百幾蚊非常抵,食咁多嘢差唔多啦八百幾蚊係好抵!真係抵,食唔起唔好話貴!順帶一提環境唔錯呀,我鍾意細細地,Close 些,侍應都好專業,每一刻準確埋枱講解,又不會感覺煩,恰到好處非常專業!

2020-03-06 32 浏览
打邊爐真係幾時都岩🤣無論夏天冬天 兩個定一大班都岩🤣上Openrice搵到喜鍋😎之前已經有朋友推介過 就黎試下😆今次兩個人👯‍♂️入到去 侍應推介花膠鯊魚骨膠原鍋🍲因為呢款會配埋甘香泡飯 到時將湯放落甘飯 係超好味🙉我地都即刻叫左呢個鍋💁🏻‍♀️個鍋黎到 好豐富😍好大舊鯊魚骨 即刻要飲一啖 個湯超甜🤩打邊爐一定好出色 果然無介紹錯🥳個甘飯好似米通咁既質感倒d湯落去 好好食😋好有口感再叫左安格斯牛🥓同養生准山🙆🏻‍♀️叫多個左個小食蟹子墨魚油炸鬼👻呢個都係必點🌈呢到服務態度都好好 好照顧客人👍🏻一定再有下次😋
打邊爐真係幾時都岩🤣

呢個都係必點🌈

呢到服務態度都好好 好照顧客人👍🏻
一定再有下次😋
2020-03-04 24 浏览
今次夜晚係旺角凍凍地想打邊爐就搵左呢間好多like既喜鍋火鍋店係旺角/油麻地既地舖一坐低店員就主動過黎比新信封我地裝住口罩,超貼心!餐廳都擺左好多其他清潔護理產品,係而家呢個時勢真係好customer friendly同好有心,值得加分!👏🏻👏🏻👏🏻餐前小食要左日式胡麻冰菜口感好得意!好少食到呢一種菜胡麻醬加埋凍冰冰既菜好開胃!準備好哂打邊爐~揀左香莤皮蛋鍋,本身無乜期望但係個湯底黎到好有味!朋友唔食牛所以嗌左日本黑豚肉啲黑豚肉大大塊,又夠厚,有份量有誠意而且食落好有新鮮豬肉味!好好食 😋手打蝦滑都唔錯,幾彈牙菜我地嗌左秋葵同芥蘭苗啲芥蘭苗原來打邊爐係超好食!份量有成籃咁多,芥蘭苗打邊爐個口感好好,尤其每條幼幼地咁,打邊爐一流,超級推介!另外都嗌左紅薯粉做主食,飽飽 😋呢餐食得好滿意,雖然門面唔係啲咩冠冕堂皇既大舖頭,但無論係服務同野食質素方面都好出色同有驚喜,值得一讚!
今次夜晚係旺角凍凍地想打邊爐
就搵左呢間好多like既喜鍋火鍋
係旺角/油麻地既地舖
一坐低店員就主動過黎比新信封我地裝住口罩,超貼心!
餐前小食要左日式胡麻冰菜
口感好得意!好少食到呢一種菜
胡麻醬加埋凍冰冰既菜好開胃!準備好哂打邊爐~
揀左香莤皮蛋鍋,本身無乜期望但係個湯底黎到好有味!
朋友唔食牛所以嗌左日本黑豚肉
啲黑豚肉大大塊,又夠厚,有份量有誠意
而且食落好有新鮮豬肉味!好好食 😋
手打蝦滑都唔錯,幾彈牙
菜我地嗌左秋葵同芥蘭苗
啲芥蘭苗原來打邊爐係超好食!
另外都嗌左紅薯粉做主食,飽飽 😋
2020-02-27 33 浏览
好耐都冇試過飲過咁靚嘅湯底打邊爐今次揀咗飲花膠鯊魚骨足料靚湯飲完個靚湯先慢慢食仲送咗個金香泡飯食 , 脆卜卜好好食加埋花膠一齊食就一流環境衛生十分之好門口放置所有清潔用品消毒搓手液 , 消毒濕紙巾食飯之前仲有個即棄紙袋畀我哋裝口罩現時真係好少店舖衛生做得好好, 真係好抵讚飯前就揀咗一個日本冰菜伴芝麻醬第一次咁樣食好特別 佢啲材料全部都好新鮮~ 特別係豬腰同新鮮肥牛豬腰亦唔會太腥 , 清潔得好乾淨下次生日再黎, 生日仲有優惠添
好耐都冇試過飲過咁靚嘅湯底打邊爐
今次揀咗飲花膠鯊魚骨足料靚湯
飲完個靚湯先慢慢食

仲送咗個金香泡飯食 , 脆卜卜好好食

加埋花膠一齊食就一流

環境衛生十分之好

門口放置所有清潔用品消毒搓手液 , 消毒濕紙巾
食飯之前仲有個即棄紙袋畀我哋裝口罩
現時真係好少店舖衛生做得好好, 真係好抵讚

飯前就揀咗一個日本冰菜伴芝麻醬

第一次咁樣食好特別

佢啲材料全部都好新鮮~ 特別係豬腰同新鮮肥牛
豬腰亦唔會太腥
, 清潔得好乾淨
下次生日再黎, 生日仲有優惠添

2020-02-15 28 浏览
入餐廳之前見到生日有優惠,同埋 like 社交平台會送小食一客,當然就即刻 like日式胡麻醬冰菜,呢個就係送嘅小食,冰菜上面好似有一啲透明嘅水珠,加上胡麻醬食落去爽脆,口感好,味道更好蟹籽墨魚油炸鬼,蟹籽卜卜脆,墨魚好滑,油炸鬼香脆,食得出有三重口感,味道配合都係一絕!魚湯海鮮鍋,非常足料,大蝦蟹,扇貝,蜆,每一樣海鮮都大大隻,好鮮甜安格斯牛頸脊,雪花嘅紋理,嫩滑有牛味,絕對係我嘅最愛唐生菜,最後當然都要食返啲菜,補充一下啲纖维食到好飽,下次要帶多啲朋友嚟食

安格斯牛頸脊,雪花嘅紋理,嫩滑有牛味,絕對係我嘅最愛

唐生菜,最後當然都要食返啲菜,補充一下啲纖维

食到好飽,下次要帶多啲朋友嚟食
2020-02-13 29 浏览
之前同朋友去吃的,現在終於有時間分享了!地點都挺方便,在旺角砵蘭街。湯底叫了芫茜皮蛋湯,清清熱,雖然火鍋都很上火,叫這個湯底感覺沒那麼熱氣!羊肉:肉質不錯!都有羊仔味哦!雲吞:很大一隻,蝦都很新鮮,要分3口才完全叫得完!流心芝士墨魚丸:她内里的芝士不是平時可以流出來的芝士,味道是不錯,如果换了其他的芝士,會更好吃哦!竹蔗茅根水:不算很甜,味道清新,喜歡哦!還是菜盤不過價錢都挺貴的,下次可能未必再來!
之前同朋友去吃的,現在終於有時間分享了!

地點都挺方便,在旺角砵蘭街。

羊肉:肉質不錯!都有羊仔味哦!

雲吞:很大一隻,蝦都很新鮮,要分3口才完全叫得完!

竹蔗茅根水:不算很甜,味道清新,喜歡哦!
還是菜盤

不過價錢都挺貴的,下次可能未必再來!
2020-02-12 31 浏览
旺角行完街睇完戲周圍搵嘢食,行行吓見到呢間喜鍋,感覺幾新鮮喎!門口仲養住海鮮🦞☺☺看得到的新鮮店員服務好周到,仲為我地略略介紹,最後揀咗魚湯海鮮鍋底,非常之鮮甜,未落料打邊爐之前都飲咗兩碗🤣🤣牛魔王塔最吸引,因為我哋就係牛魔王😝😝三個唔同嘅部位,牛肉味濃郁,脂肪紋理均勻,份量仲好多添👍👍絕對高質另外叫咗即食 蟹籽墨魚油炸鬼,脆卜卜,好多蟹籽啊!🥰🥰其他配料都好新鮮,坐得舒舒服服慢慢食,唔錯下次可以同friend gathering過嚟😌😌(

另外叫咗即食 蟹籽墨魚油炸鬼,脆卜卜,好多蟹籽啊!🥰🥰