2017-05-02 86 浏览
聽說呢間餐廳叉燒唔錯,就過黎朝聖。有得燒味雙拼,就試左燒腩仔同叉燒($90)燒腩仔第二排幾乎無肉食,勁多肥豬肉,不過至低限度都做到皮脆肉嫩。叉燒就真係正喇,夠林又juice,完全唔鞋口,加上甜甜地,愈食愈後悔嗌左雙拼,因為得咁少...麵無梖水味雲吞入面有一隻鮮蝦,爽口彈牙,唔錯唔錯($455/$48)咖哩牛筋牛腩飯,咖哩夠香濃牛筋牛腩又夠淋係牛筋好似碎上咁,一粒仔一粒仔咁...($68)炸雞翼,呢個放左十分鐘後食,唔錯喎,夠juice,皮夠脆,重點係雞肉「滑一滑」,唔會炸過龍兼乾爭爭($4x)睇餐牌發覺佢地都幾特別,每日都有唔同既茶,不過今日完全飲唔出係蕎麥茶,好淡色,可能番沖好多轉,茶色淺過綠茶沖左三轉
聽說呢間餐廳叉燒唔錯,就過黎朝聖。

有得燒味雙拼,就試左燒腩仔同叉燒($90)

麵無梖水味
雲吞入面有一隻鮮蝦,爽口彈牙,唔錯唔錯($455/$48)

咖哩牛筋牛腩飯,咖哩夠香濃牛筋牛腩又夠淋
係牛筋好似碎上咁,一粒仔一粒仔咁...($68)
($4x)

• 叉燒
2017-04-23 422 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。喜棧.港式風味對胃口。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 這家喜棧,經常匆匆經過 這次終於過門而入,看到有健康茶飲 感到頗有心機的設計 而且不設加一,這又令人興奮 點了一杯柚子蜜,真材實料 感覺很香甜 一份例牌雙拼 $90 有燒腩仔與切雞 燒腩仔以皮脆取勝,而切雞可以更多肉汁一點 整體份量如果再多些更好 要點讚的是這份炸醬蝦子撈麵 麵質香彈,而炸醬份量極多惹味 蝦子沒有吝嗇,灑得粒粒見到 配上清湯一碗,非常好吃 朋友點了牛腩蝦子撈 二話不說就夾一大卷 醬汁好香濃,特別是牛筋,香滑軟腍 加上索汁的腩肉,又是一碟HK人的滋味 炸雲吞:5件一碟 蝦肉很彈牙,香脆可口 屬必點之作! 小評:味道:★★★☆☆環境:★★★★☆服務:★★★★☆衛生:★★★☆☆抵食:★★★☆☆

雜感女生 好味日記

˚*•。喜棧.港式風味對胃口。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

這家喜棧,經常匆匆經過

這次終於過門而入,看到有健康茶飲

感到頗有心機的設計

而且不設加一,這又令人興奮

點了一杯柚子蜜,真材實料

感覺很香甜

一份例牌雙拼 $90

有燒腩仔與切雞

燒腩仔以皮脆取勝,而切雞可以更多肉汁一點

整體份量如果再多些更好

要點讚的是這份炸醬蝦子撈麵

麵質香彈,而炸醬份量極多惹味

蝦子沒有吝嗇,灑得粒粒見到

配上清湯一碗,非常好吃

朋友點了牛腩蝦子撈

二話不說就夾一大卷

醬汁好香濃,特別是牛筋,香滑軟腍

加上索汁的腩肉,又是一碟HK人的滋味

炸雲吞:5件一碟

蝦肉很彈牙,香脆可口

屬必點之作!

小評:
味道:★★★☆☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★☆☆

抵食:★★★☆☆
题外话/补充资料: 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★☆☆ 抵食:★★★☆☆
2017-04-18
2017-03-18 157 浏览
第一次黎 叫左個半肥廋义燒飯同咖喱雞飯。個义燒飯一到... 全廋的, 侍應話換俾我,再黎... ㄧ粒粒頭頭尾尾砌埋有少少肥既义燒... 心想算數... 唔會再黎!! 超後悔冇行多幾步去太興。 $58 依個質素真係唔值!! 咖喱飯都好普通,d雞骨差不多多過肉! ordered a bbq pork rice (requested for part with fat) and a curry chicken rice. the bbq pork came as all thin cut, waiter was willing to change it, but the next try... all small cubes of bbq meat with some fat.. smaller than previois portion and it looked like some leftover bits and pieces. very unappealing! i thought, fine i won't return!!! regret for not walking to
咖喱飯都好普通,d雞骨差不多多過肉!

ordered a bbq pork rice (requested for part with fat) and a curry chicken rice. the bbq pork came as all thin cut, waiter was willing to change it, but the next try... all small cubes of bbq meat with some fat.. smaller than previois portion and it looked like some leftover bits and pieces. very unappealing! i thought, fine i won't return!!! regret for not walking to the next door chain shop for my bbq pork rice. the curry chicken is so so... almost more bones than meat! $58 for the bbq pork rice not worth it!
2017-03-18
2017-03-12 205 浏览
連續多日的外出喪食,今天一整天也沒有食過半餐,傍晚時份,餓了,便與友人外出食碗麵,醫醫肚。喜棧-見價錢有番咁上下.....,估....也不會太差。但.......事實.....只有伏。叉燒例牌,肥和筋多過肉,份量....見仁見智啦。$65👆👆圖不符實。雲吞蝦籽撈麵,蝦籽實在太難顯眼了,可能我唔識食啦....因為實在太沒有味道了,我要叫𧐢油撈撈佢。雲吞內,豬肉 > 蝦,似食豬肉餃多些。友人吃水餃麵,如圖。不提了。速速食完,速速埋單。望望附近,遊客居多,下次,自己醒目了......伏!
喜棧-見價錢有番咁上下.....,估....也不會太差。

但.......事實.....只有伏。

叉燒例牌,肥和筋多過肉,份量....見仁見智啦。$65
👆👆圖不符實。

雲吞內,豬肉 > 蝦,似食豬肉餃多些。
友人吃水餃麵,如圖。不提了。

2017-03-12
銅鑼灣呢間喜棧環境幾好, 裝修得很別緻, 坐位舒適, 去銅鑼灣行完街再黎呢到食野, 岩岩好啦食物種類都幾多三寶飯(白切雞, 蜜汁叉燒, 燒肉), 值得一讚係叉燒肥瘦適中, 入口溶化。燒肉外皮香脆, 三層瘦肉加二層的脂肪, 口感一流, 軟脆交雜, 讚白切雞雞肉軟滑, 葱油香濃跟餐點了個豆仁春卷香脆可口, 比起傳統的春卷, 豆仁相對無咁油膩另外叫左個雲吞牛腩撈麵鮮蝦雲吞十分彈牙, 而且鮮味十足牛腩入味, 牛味十足而且麵底沒有鹼水味, 彈牙爽口, 香濃的蛋味所以特意追加了孖寶雲吞再試埋佢個菜肉雲吞, 另有一番風味, 菜肉的比例適中跟餐另外點了2 只鹽香雞全翼, 香脆而且不油膩, 完全食得出師傅的功架雞翼預先入味, 雞肉的味道更突出, 吃完不會有負擔感對想食香口野又怕肥既人士, 絕對是好好選擇

食物種類都幾多
白切雞雞肉軟滑, 葱油香濃

跟餐點了個豆仁春卷
香脆可口, 比起傳統的春卷, 豆仁相對無咁油膩

另外叫左個雲吞牛腩撈麵
鮮蝦雲吞十分彈牙, 而且鮮味十足
牛腩入味, 牛味十足
而且麵底沒有鹼水味, 彈牙爽口, 香濃的蛋味
所以特意追加了孖寶雲吞
再試埋佢個菜肉雲吞, 另有一番風味, 菜肉的比例適中

雞翼預先入味, 雞肉的味道更突出, 吃完不會有負擔感
對想食香口野又怕肥既人士, 絕對是好好選擇

三寶飯
雲吞牛腩撈麵
豆仁春卷(跟餐)
鹽香炸雞全翼
孖寶雲吞
2017-03-12
三寶飯
雲吞牛腩撈麵
豆仁春卷(跟餐)
鹽香炸雞全翼
孖寶雲吞
  • 燒肉
  • 鮮蝦雲吞麵
  • 蜜汁叉燒
2017-01-09 463 浏览
昨天星期日下午肚餓,入咗銅鑼灣喜棧坐低,叫咗一碗雲 吞麵 和一碟菜心,雲吞細粒些但爽口有鮮味,麵都幾好,但菜心唔淋爽口,唔甜有苦味,近年食店太不重視菜的品質,收幾拾元一碟得幾條,現代人重視飲食健康,應注意蔬菜的質數。
2016-09-16 1078 浏览
驗眼之後,非常肚餓,是時候食下午茶。在銅鑼灣,視力仍未充分回復,實在沒法細意尋找美食。路過喜棧,見到類似公司三文治,也沒想太多,內進了。餐牌的照片見到一開四的三文治,另外配有餐飲。冰所選的熱檸茶,不需額外收費,茶香挺濃;只是免費奉上的茶水,茶香更濃,還真不錯。這份公司三文治的正式名稱為豬扒三文治,內裏配料當然以豬扒為主菜,配以不同顏色的蔬菜,賣相還算吸引。但細心一看,就會見到配料不算太多,兩片麵包之間的虛位甚多,食量大的朋友或感不滿足。不過麵包烘得夠脆,還算有誠意之作吧。也許只能怪香港的租金太高了。下午茶就不要吃得太飽吧。這餐盛惠HKD45, 在旺區實在很難找到便宜抵吃的下午茶,這餐還算可以吧。
餐牌的照片見到一開四的三文治,另外配有餐飲。
2016-08-24
2016-08-08 759 浏览
知道喜棧有下午茶餐,下晝休息嘅時候就過嚟飲翻杯啦,呢度嘅下午茶餐都有好多款可以揀嘅,好似有炸雞翼、炒米粉、油菜、蘿蔔糕、春卷...點算啊,樣樣都好啱我口味吖!!~ 睇到menu上仲有一杯夏日冰涼特飲推介——忌廉紅豆冰,睇上去唔錯,於是又叫咗杯。 紅豆冰上層鋪滿曬好厚好厚嘅忌廉,又軟又滑又好味。!! 紅豆冰綿得嚟又絲滑~~40蚊嘅粒粒西多士,之前好似麵包咁大嘅西多士就見得多啦,好似呢種一啖一粒嘅西多士好少見,不過味道都係好正,外形有啲似炸豆腐。 73蚊嘅蟹皇滑雞魚腩粥,好大一煲粥,食材有好多,粥嘅味道好鮮!!
紅豆冰上層鋪滿曬好厚好厚嘅忌廉,又軟又滑又好味。!!
紅豆冰綿得嚟又絲滑~~
2016-07-25 622 浏览
呢間喜棧,都幾好味噶!今日食咗好多野,好滿足啊!墨魚丸牛腩鮮魚湯米線,墨魚丸又多又大粒,加上牛腩,特別香,呢度嘅米線都味道可以!粒粒西多士,配的是花生醬,西多士被切成細細塊,好得意,而且食起身比較斯文!忌廉紅豆冰好好味啊,忌廉味道!
呢間喜棧,都幾好味噶!今日食咗好多野,好滿足啊!
忌廉紅豆冰好好味啊,忌廉味道!
2016-07-18 451 浏览
終於老友決定自己做生意,配距去銅鑼灣睇鋪,諗住睇完食D野,隨便去掃街睇睇以後係呢邊開鋪有乜食,然後試試附近嘅茶餐廳或者快餐廳,睇完帶我去咗喜棧。牛筋腩麵,基本就系牛筋腩蓋住D面,料十足,加D青菜,賣相都系可以嘅。蟹皇滑雞肉丸粥,一個粥2個人食,天熱仲系食粥比較好,因為飯真系食唔落。蟹皇十足雞肉好滑,夠香夠滑,粥比較滑綿。雲吞麵 ,雲吞爽滑,湯唔多味精,面又爽。我覺得還是港式茶餐廳比較好。價格公道。食來食去,都系雲吞面巖自己口味。
2016-07-15 288 浏览
放完狗,無無聊聊想去嘆杯下午茶。不過天氣咁鬼死熱,又唔想系無空調嘅地方坐低食野,食都食得唔舒服啦!!經過喜棧,發覺呢個timing人都唔系好多,空調又涼。就決定系你啦!!!嚟到見到今個月有優惠特飲窩!!即刻就嚟翻一杯啦~~啱啱食完lunch都唔系過咗好耐,都未完全消化曬,就點咗個撈麵當下午茶啦。去嘅時候人唔算太多,唔會好嘈,坐得舒服。忌廉紅豆冰嚟啦...忌廉占咗半個杯,紅豆冰占咗半杯,忌廉香滑,紅豆冰綿軟香甜攪拌之後再食味道會better·~喜棧嘅蝦籽雲吞牛筋腩撈麵,牛筋同牛腩真係好好味!!!牛腩煲得好淋,牛筋非常有筋勁。蝦籽雲吞嘅蝦籽真係為雲吞添味唔少~~牛腩汁仲可以撈著啲麺一齊食,可以令到麺嘅味道更入味。
嚟到見到今個月有優惠特飲窩!!即刻就嚟翻一杯啦~~
去嘅時候人唔算太多,唔會好嘈,坐得舒服。
忌廉紅豆冰嚟啦...
牛腩汁仲可以撈著啲麺一齊食,可以令到麺嘅味道更入味。
2016-03-29 511 浏览
星期日既第一餐,諗住開開心心食碗貴少少既雲吞麵,點知食食下哇好開心呀有隻蟲!並不是菜蟲!係污jo先會有既蟲!雖然話換比我,但我已經食左幾啖覺得個胃好唔舒服!咁就幫我取消左!但我覺得佢地服態度好差!我並不是自由行!而且我都有禮咁同佢地講!但食物有蟲竟然對唔住或者唔好意思都無講,仲好似串串供咁!跟餐既蘿蔔糕收左正價又無話我知,如果唔係我地就會唔要!到收錢先覺得怪!以為收多,原來計原價!好似明屈我錢!我地食左一啖就覺得周街買既仲好食過佢!完全無味,連蘿蔔味都無!超差呀!本來碗雲吞麵同個牛腩飯係幾好食架!可惜有蟲!態度又差!又有小昆蟲飛飛下!我覺得去食街邊大排檔都仲開心過食佢!
2016-02-28
2016-03-26 574 浏览
係呢到見到評分唔錯入左黎食可惜係中伏叫左個咖哩牛腩飯咖哩味唔香, 講真茶記質素都冇仲叫左個魚湯泡飯湯飯既餸其中一樣係牛腩 但可惜佢將腩汁倒埋入個泡飯到, 咁係魚湯定腩汁泡飯? 勁怪仲有好多味精
係呢到見到評分唔錯入左黎食

可惜係中伏

叫左個咖哩牛腩飯

咖哩味唔香, 講真茶記質素都冇

仲叫左個魚湯泡飯

仲有好多味精

會連去茶餐廳都先 open rice 一下既人可能好少,但真係唔post 唔得:茶餐廳早餐,無咩好講:只想share 一杯變壞變酸到已經成啫喱既奶茶 同一班連大家樂大快活都比唔上既侍應點咗兩份早餐 set, 一份選了 要另 +6 HKD 既無冰奶茶。無冰奶茶最先上枱。 「真係無冰」的- 無用大冰杯座住,而拎上手係室溫的。輕輕一啜,係飲唔到~ 再用力一啜~ 一舊酸酸啫喱般既物體... 馬上要吐掉!同那高高瘦瘦長直髪侍應講奶茶變了, 佢淨係走埋黎收咗杯野,走入咗廚房. 跟著就係聽到佢大叫:變咗,啜都啜唔到呀!唔得、酸㗎,好似啫喱咁, lur 都lur 唔切!(勁大聲😂)跟著佢走埋黎問轉飮咩野... 你地,一句「唔好意思」都無.  如果我唔話比你知d奶茶係變左,你點知下個 order 既客會點? 就連大快活大家樂既年長姨姨,都識得為餐廳既出品出事而代表致歉~ 喜棧既後生侍應就只有黑面。出錯,世意外偶有發生。反而就係人/員工面對問題既態度,另人唔會再去,同埋一定要post 上黎俾其他人知道,俾佢地既老闆知道。其實再走前數步已經有一間太興。諗住試試支持小店,就入咗喜棧早餐。無下次。

會連去茶餐廳都先 open rice 一下既人可能好少,
但真係唔post 唔得:

(勁大聲😂)

跟著佢走埋黎問轉飮咩野...

無下次。
2016-02-16
早餐
2015-12-09 407 浏览
今日原本約左好姊妹去食韓燒,但A朋友出到黎就話有d喉嚨痛,所以就臨時轉場去左食粥,係銅記行左一陣後就去左有粥食既喜棧開餐~坐低後就叫左個侍應話好味既蟹皇滑雞肉丸粥,一陣之後就好快有得食首先個樣真係唔錯,食落都有好香濃蟹味,而肉丸又好彈牙,粥底又好綿滑,加上適量的蔥絲相伴下,味道就更加清香!接著登場就有我覺得好好味既蝦子鮮蝦雲吞麵,粒粒雲吞中都包裹著新鮮彈牙蝦粒,雲吞皮又厚薄適中,配埋煮得剛剛好既爽口麵條,及鮮味的湯底下,確是十分好味~另外店內環境亦很乾淨衛生,感覺頗為討好,相信下次再係銅記又想食粥麵的話都會再幫襯
蟹皇滑雞肉丸粥
蝦子鮮蝦雲吞麵