2022-10-29
最近成日見到衣間廣告,所以有機會就去試,放題2個選擇,60分鐘($398)90分鐘($498),食完過後真係覺得60分鐘好夠,可能我渣個胃受不了(利申:試過10蚊隻蠔果間食到2打)。咁我無做足功課咁去,所以如果我知放題得3樣嘢任食,就唔會揀90分(因為個胃頂唔順),分別係生蠔、燒蠔同燒元貝。於上生蠔前會來個9宮格前菜:由上至下,由左至右:1. 鰻魚兩件,都幾好食2. 同任食生蠔一樣,如果我一陣都有任食生蠔,建議放第二樣好啲3. 生雞蛋,用來點中右嘅雞軟骨棒,咁又一格4. 雞軟骨棒,唔錯,點埋雞蛋幾好味5. 蠔湯飯,重蠔味,但喊左啲(好細、唔洗驚一陣無位食蠔,三四啖島)6. 秋葵天婦羅,2件一條,無咩特別,用左咖哩粉來食7. 沙律,無特別 8. 象拔蚌刺身一片9. 紫蘇葉上面有一點點吞拿魚蓉,不錯,不過得一塊咁食完上面9宮格,我係完全「捍」唔起我個胃,當然我可以叫其他嘢食嘅,但我孤寒比左500蚊之後唔想再比⋯🙇🏻♀️日本生蠔我不嬲覺得無咩蠔味同海水味,衣個如同我想一樣,淡。上面加上啲辣蘿蔔溶同配啫哩,提味。 大隻新鮮嘅。元貝,大隻,其實應該幾好食,但由於佢無清理內臟就咁燒,我食到好「呢H
於上生蠔前會來個9宮格前菜:
由上至下,由左至右:
1. 鰻魚兩件,都幾好食
3. 生雞蛋,用來點中右嘅雞軟骨棒,咁又一格
4. 雞軟骨棒,唔錯,點埋雞蛋幾好味
6. 秋葵天婦羅,2件一條,無咩特別,用左咖哩粉來食
7. 沙律,無特別
8. 象拔蚌刺身一片
9. 紫蘇葉上面有一點點吞拿魚蓉,不錯,不過得一塊
元貝,大隻,其實應該幾好食,但由於佢無清理內臟就咁燒,我食到好「呢Hea」,好污糟,同埋唔知佢點燒呢,大部分半生熟,中間有時係凍嘅,群邊仲滑滑的,燒熟啲會好啲,定燒熟唔好食?!
燒蠔係三樣任食最好食(同比較熟嘅一樣嘢),生蠔淡無咩味,燒熟左反而甜。
佢有醬汁食燒蠔,不過同朋友一至認為咩都唔落最好食
店家可能prefer你叫嘢飲,問佢先有水飲。咁我食左一陣個胃開始頂唔順,睇過個menu 完全無熱嘢飲(我想飲熱嘢,個胃會舒服啲)咁就問佢有無熱水,都係無,成間嘢得凍水同凍飲。强烈建議可唔可以有熱飲揀。
由於我個胃太弱(10蚊蠔可以食咁多隻可能因為有其他嘢食「捍」一「捍」個胃),食完之後個胃蠔海翻波,所以我唔會再去食放題,但見有lunch menu 100幾蚊有機會可以再試。
同埋都建議放題可以放返啲飽肚嘢,如烏冬,唔知係咪cost 會高左呢,但果陣真係好想食碗熱辣辣的烏冬。