2022-09-15 645 浏览
哥哥添飯•妹妹泡茶紅燒牛肉牛筋麵($88)厚切牛腱肉加牛筋同糖心蛋,牛腱肉真係厚切,餐廳煮得好軟腍同埋入味,食落完全冇乾嘅感覺😻牛筋亦都夠腍,兩樣嘅份量都好多,另外仲有蟲草花同酸菜,而麵係粗麵食落亦都夠滑同彈牙💯 加10就可以升級定食三小碟加杞子青菜,三小碟係花生、梅漬涼瓜同漬牛膀,另外仲有兩粒泡芙,全部味道都唔錯!特別係漬牛膀,好抵食🤤哥哥招牌鹽麴雞中份($88)佢有分中份同大份,大份就128,但中份已經好大碟,有10幾件雞仲有配白飯🍚😻鹽麴雞同鹽焗雞有啲似,味道冇咁鹹,面上有啲鹽花,但撈埋鹽花食就啱啱好❣️雞件食落好滑嫩,呢個價錢同味道真係值得回訪✅另外都加咗10蚊升級定食三小碟加滷肉青菜🙌🏻另外加配台式飲品有10蚊折扣,我哋試咗乳酪芝芝蘆薈草莓同乳酪芝芝蘆薈巨峰,各加38蚊🧋乳酪好多大杯,除咗草莓之外🍓仲有蘆薈粒,飲落酸酸甜甜又唔會好heavy,覺得係必試item 👍🏻巨峰就係皇牌,飲落fresh得黎又不失乳酪味,最神奇係佢成杯飲品可以keep住凍好耐,但又唔會飲到有冰粒,飲落好smooth又唔會稀🧊
哥哥添飯•妹妹泡茶

紅燒牛肉牛筋麵

紅燒牛肉牛筋麵($88)

哥哥招牌鹽麴雞

哥哥招牌鹽麴雞中份($88)

乳酪芝芝蘆薈巨峰

哥哥招牌鹽麴雞
乳酪芝芝蘆薈巨峰
  • 乳酪芝芝蘆薈草莓
2022-09-14 35 浏览
去觀塘搵開朋友佢話公司附近有一間台灣嘢之前食過都唔錯話同我去食晚餐。我地分別叫左岩鹽鹹豬肉皮蛋醬生菜包配蒸刈包同過激椒麻脆炸雞,另外而家晚市堂食只要加$10就可以仲升級做定食套餐,包括有三碟時令前菜,滷肉青菜或者杞子青菜再加一個小甜品。岩鹽鹹豬肉皮蛋醬生菜包配蒸刈六件大大塊既半肥瘦嘅五花腩放喺粉紅嘅鹽板上邊,食嘅時候配上生菜同埋秘製皮蛋醬非常滋味。過激椒麻脆炸雞唔食得辣嘅仲有冇辣嘅炸雞俾大家揀,呢隻炸雞外皮脆薄咬落肉嫩多汁,而且一啲都唔鞋口添,配上啲椒麻辣粉真係好惹味。飲品方面我哋就叫咗個桂花甘香柚子鐵觀音同老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶,前者有好重嘅柚子香味飲落非常清爽。後者則甜度適中,珍珠夠曬彈牙。整體餐廳食物質素不錯而且服務良好值得再嚟。

岩鹽鹹豬肉皮蛋醬生菜包配蒸刈

過激椒麻脆炸雞

整體餐廳食物質素不錯而且服務良好值得再嚟。

2022-09-10 38 浏览
舖頭名玩味十足餐牌選擇都幾多元化 而且有fusion菜式木系裝潢 散發文青嘅味道🤩日式豬肉漢堡煎蛋配青咖哩🥘 $88+$10 定食三小碟+滷水青菜前菜酸酸甜甜 花生脆卜卜 十分開胃青咖喱嘅味道香濃 配埋漢堡扒一流裡面有椰菜花 西蘭花 煎蛋 🍳仲有泡芙做甜品 甜度適中🙂🦀軟殼蟹·蟹膏·蟹肉柚子乾拌麵 $124滿滿嘅蟹肉撈麵 都幾特別材料豐富 有柚子、櫻花蝦、蟹肉 蟹膏好濃味軟殼蟹大大隻 上枱時又香又脆 大熱天時食冷麵就岩晒 😍

舖頭名玩味十足

裡面有椰菜花 西蘭花 煎蛋 🍳
仲有泡芙做甜品 甜度適中🙂

🦀軟殼蟹·蟹膏·蟹肉柚子乾拌麵 $124
滿滿嘅蟹肉撈麵 都幾特別
材料豐富 有柚子、櫻花蝦、蟹肉 蟹膏好濃味
軟殼蟹大大隻 上枱時又香又脆
大熱天時食冷麵就岩晒 😍

2022-09-08 36 浏览
就是餐廳的名字吸引了我的注意。「哥哥添飯•妹妹泡茶」,有一種家的溫暖感覺。 今晚湊巧係附近工作,放工即興約左哥哥黎依間餐廳。餐廳餐牌款式多又吸引,而且價值亦十分合理。 可說是性價比高的小店,值得支持。-我們每人點了一份套餐及台式特飲⭐️ 鹽酥脆炸雞 是其中一款餐廳招牌菜,可以選「過激椒麻」或者無辣也可以。 炸雞真的很好吃! 炸粉好薄,咬下去皮脆香,肉鮮嫩。 配椰菜沙律,可減輕一份油膩感。 魯肉飯是台灣經典傳統小吃,香噴噴滷肉與醬汁淋於香軟米飯上,十分滋味。 加$10 時令前菜3小碟、杞子燙青菜及小甜品,真的很抵食! 當日甜品是泡夫,亦很有水準。-⭐️岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 片片咸豬肉油脂分布平均,入口充斥著咸香及脂香,確實惹味。 皮蛋醬加點蒜香亦是很特別,配上爽脆的生菜,中和膩滯感。 亦附上軟熟的蒸刈包,兩種口味體驗。-🍹乳酪芝芝荳花鮮芒及乳酪芝芝蘆薈巨峰夏天是品嚐鮮芒與巨峰的季節。 芒果鮮甜,加上充滿豆香的豆花,口感特別;而巨峰提子🍇加上健康蘆薈亦很清新,酸甜開胃。

我們每人點了一份套餐及台式特飲
⭐️ 鹽酥脆炸雞

⭐️岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包

🍹乳酪芝芝荳花鮮芒及乳酪芝芝蘆薈巨峰
✨玉米起司蛋餅 $42中上水平餅皮偏薄煙靭有咬口 蛋均勻香味突出 餡料都好足夠✨岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包$108+升級定食3小碟$10+杞子青菜-好新穎嘅食法-有D似刈包 但餡料由自己配搭同控制-包好鬆軟但又帶點靭勁 食肉獸可以一口氣將D豬五花放晒入個包度 啖啖肉 配上生菜 中和豬肉油膩感 加上炒過嘅蒜蓉洋蔥 味道好好👍🏻✨花膠小卷鮮蚵仔湯面條配脆米窩巴 $124升級定食3小碟$10+滷肉青菜-蚵仔份量多到滿瀉 一啖麵配粒粒蚵仔 -蚵仔好鮮甜 花膠小卷都係食極都有-窩巴香港唔多餐廳有 脆口口感令成個配搭更有層次✨水蜜桃果粒愛玉 $35-色香味俱全 個杯身好靚 -果香味同花香味都好香 未飲已經聞到 入口亦唔會甜-有好多配料 愛玉飲到尾都仲有✨乳酪芝芝鮮芒 $48-上枱嗰陣見到杯嘢飲顏色好鮮艷 但入口之後芒果味係好清甜 完全唔係假芒果糖漿打出嚟嗰種-乳酪令口感更rich 亦豐富口感-芝士味作為配角唔係特別出眾

✨玉米起司蛋餅 $42

-有好多配料 愛玉飲到尾都仲有

✨乳酪芝芝鮮芒 $48
-乳酪令口感更rich 亦豐富口感
-芝士味作為配角唔係特別出眾
鹽酥脆炸雞拼滷肉飯- 鹽酥雞件非常惹味,鹹香十足,而且咬落啖啖肉,越食越上癮;滷肉飯都非常之有質素,肉碎好多,配埋香軟嘅飯,非常滿足- 另外仲升級左定食三小碟同埋杞子青菜,都非常之好食,而且仲健康啲,升級得非常之冇錯😙岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包- 鹹豬肉非常惹味,肉質好,而且夠晒入味,同埋仲有好多塊分量十足,配埋台式刈包連埋爽口生菜仲有皮蛋醬,滋味十足- 呢個都升級左定食三小碟仲叫埋滷肉青菜,個人更鍾意呢個青菜非常爽口惹味😍飲品方面更加表現出色,叫咗杯桂花甘香柚子鐵觀音,茶香非常之濃郁,而且甜度適中,十分解膩;另外仲叫咗杯乳酪芝芝鮮芒,飲到好濃郁,而且食到淡淡芒果肉,超級滿足呀🤩餐廳內部環境都好舒適,以白色木質為主調,乾淨闊落,啱晒中午或收工過嚟食餐飯🥰

鹽酥脆炸雞拼滷肉飯

岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包

2022-09-05
$160 (早餐)
2022-09-07 33 浏览
呢間台灣餐廳有好多特色台灣食物,一般係香港既台灣餐廳都比較少有,另外有好多特色飲品,價錢一般2x-3x,抵飲,仲有大量芋圓甜品可選😍😍😍疫情無得去台灣,去呢間餐廳搵番啲記憶😆餐廳裝修舒服新穎,卡位座坐得舒服😌椒麻脆炸雞拼滷肉飯個炸雞處理得好好,椒麻味調得好好,裏面的肉質好嫩滑,餐廳好貼心,附送一對膠手套🧤。滷肉飯嘅份量都好大,上面舖咗好多滷肉,啲飯係珍珠米,粒粒分明。每個面霜可以加$10升級,包括有三碟小食同一碟滷肉青菜,三碟小食係炸花生同兩款醃菜,我對花生好有要求,呢個花生炸得好香好脆口,食得出好新鮮,另外個醃菜都整得好好,酸酸甜甜,好開胃岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包刈包熱辣辣,軟綿綿,有時啲刈包會整得好甜,但呢家唔會,甜度剛剛好。豬肉份量多,每個包可以夾到三至四塊豬肉,皮蛋醬好香蒜蓉同皮蛋味,夾埋一齊食好好食😋自家製香滑芋泥烏龍奶茶奶茶裏面有好多芋泥,個奶茶沖得好香滑,烏龍茶味好香,而且唔太甜,好飲混一色綜合手工芋圓呢個甜品非常足料,真係混一色,乜都有,有大量芋圓、地瓜圓、紅豆、仙草、珍珠,口感非常豐富食到大滿足😍

餐廳裝修舒服新穎,卡位座坐得舒服😌

椒麻脆炸雞拼滷肉飯

岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包

自家製香滑芋泥烏龍奶茶

混一色綜合手工芋圓

食到大滿足😍
2022-09-06
2022-09-06 24 浏览
今日放工去左呢間台灣小店試下,入面裝修以木色系為主,店入面好光猛,位置唔多,感覺有種返左屋企既感覺,令人舒服。過激椒麻脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108炸雞份量超多,雞肉嫩滑,外皮香脆,超多肉汁,再配上上面既椒,超級香口,幾好食!魯肉飯既魯肉偏瘦,比較適合香港人口味飯係用珍珠米,食落好有米香,口感唔錯!重碳焙桂香烏龍奶茶 $26我叫左微甜少冰,碳焙味超重,烏龍又清新又甜醇,配炸雞真係一絕。呢間cp值唔錯,下次應該會再黎食。

過激椒麻脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108

重碳焙桂香烏龍奶茶 $26

呢間cp值唔錯,下次應該會再黎食。
2022-09-06 20 浏览
餐廳以白色為主調設計,簡潔風得黎又帶點新潮咁。成日路過呢間餐廳都覺得餐廳名好別致,今日一試,佢既台灣菜都好別有風味👍岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 配蒸刈包 $108優惠價$10 升級定食3小碟+滷肉青菜🥬白雪雪既刈包,睇落好軟熟飽滿,佢既皮蛋醬亦好出乎預期,濃濃既皮蛋香味,調味調得少少鹹,非常惹味,咸豬肉亦煎到金黃色,外皮夠哂焦香,配埋軟綿既刈包同生菜一齊食,口感豐富,味道更出色😍😋😋3小碟有醬菜,醃瓜同花生,都鹹香十足,滷肉青菜亦美味加分過激椒麻脆炸雞 配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108優惠價$10 升級定食3小碟+杞子青菜🥬炸雞外皮炸得勁酥脆,炸皮好薄身,外皮仲有粒粒既花椒,一上枱就聞到佢麻香味撲鼻,超有食慾,一咬落去外脆內軟,雞身成隻都好入味仲好juicy,食到入面既肉汁鮮嫩,出面既外皮香脆,成個都好惹味,魯肉飯都唔馬虎,雖然睇落唔多汁,但佢啲魯肉全部都好入味好食,送飯一流,成大碗飯一粒無淨食哂👍👍水蜜桃果粒愛玉 $25賣相好靚,頂層仲有啲花冧作陪襯,飲落滿滿水蜜桃既香甜,最底仲有勁多愛玉,整體唔會好甜,真係飲到果香味好濃厚乳酪芝芝蘆薈巨峰 $38頂層係厚厚既芝芝奶蓋,中層有巨峰既沙冰感

岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 配蒸刈包 $108
優惠價$10 升級定食3小碟+滷肉青菜🥬
3小碟有醬菜,醃瓜同花生,都鹹香十足,滷肉青菜亦美味加分

過激椒麻脆炸雞 配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108
優惠價$10 升級定食3小碟+杞子青菜🥬

水蜜桃果粒愛玉 $25

乳酪芝芝蘆薈巨峰 $38
頂層係厚厚既芝芝奶蓋,中層有巨峰既沙冰感,底層就係巨峰汁加勁多既蘆薈,好足料,味道勁清甜,果香味濃郁,配埋最上既奶蓋真係錦上添花,勁好飲❤️
2022-09-06 21 浏览
約左同事放工食飯聚下呢間餐廳名稱好特別 原來係食台灣菜餐牌選擇都幾多元化 有啲菜式fusion style 幾吸引🔸岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包配蒸刈包 $108個餐有兩個刈包 可以自己動手DIY夾鹹豬肉+皮蛋醬+生菜一齊食刈包甜甜地 夠熱又軟熟 皮蛋醬食落都幾特別 🔸過激椒麻脆炸雞配魯肉飯 $108炸雞有三件 外皮炸到好香脆 味道唔錯仲配上魯肉飯 份量都多 魯肉俾到足 夠哂撈飯一定要升級做套餐 個餐會變到好豐富有3碟前菜+魯肉青菜+甜品 呢$10一定要俾 食哂好滿足🔸玉米芝士蛋餅 $42食台灣菜點少得蛋餅 每次去台灣都要食餡料夾左好多粟米芝士 口感滿滿 🔸乳酪芝芝六重天綜合奶茶胚芽 乳酪芝士奶蓋 黑糖珍珠 芋圓 芋泥 烏龍奶茶咁樣為之六重天 口感超豐富 好多野咬🔸重炭焙桂香烏龍奶茶甜度剛好 唔會過甜 帶點炭焙味 唔錯

約左同事放工食飯聚下

咁樣為之六重天 口感超豐富 好多野咬

🔸重炭焙桂香烏龍奶茶
甜度剛好 唔會過甜 帶點炭焙味 唔錯
2022-09-01 48 浏览
收工同朋友去食飯,揀咗呢間哥哥添飯•妹妹泡茶做落腳點。餐廳內環境舒適,好有文青格調,好啱同朋友仔一齊食飯丶傾計同relax!呢間餐廳主打台式食品同特飲,今次叫咗兩份食物,再升級做定食,定食包含前菜丶小菜丶主食丶甜品,樣樣齊全超豐富!特別係店中嘅特飲,更為出色!鹽酥炸雞 拼 魯肉飯鹽酥炸雞炸至金黃色,食落去香脆可口,超多肉汁,超好味!套餐所配嘅魯肉飯,飯底係用珍珠米,超有口感!岩鹽咸豬肉 拼 皮蛋醬生菜包
五花腩燒得剛剛好,放係岩鹽板上,好有賣相!而肉夾包就係食嘅時候,可以夾自己喜愛嘅配料係中間一齊食,而我就比較喜愛搽多啲皮蛋醬係入面,充滿咸香味道,入口一啲都唔油膩!甜品-泡芺套餐會包一份是日甜品,就係原味同朱古力口味嘅泡芺,超滿足!薰衣草芒果烏龍未飲已經能夠嗅到超香花果味!特別係薰衣草嘅香味!飲完之後,發現薰衣草同芒果嘅味道非常夾,而且薰衣草可以減壓,好啱上班一族啊!乳酪芝芝水蜜桃 大大杯份量嘅店式飲品!入口清香,加上台灣愛玉,好味又有層次感!正!

鹽酥炸雞 拼 魯肉飯

岩鹽咸豬肉 拼 皮蛋醬生菜包

甜品-泡芺
套餐會包一份是日甜品,就係原味同朱古力口味嘅泡芺,超滿足!

薰衣草芒果烏龍

乳酪芝芝水蜜桃
2022-08-29 40 浏览
呢間都食過幾次但最近好似轉左餐牌餐牌靚咗,同時都貴咗麻辣牛筋牛肉麵覺得味道okay,但麵嘅質感一般覺得可以換其他麵好啲加左$12有一個set 3個前菜同埋肉燥青菜🥬都幾抵☺️大腸包小腸好食最推介呢個蛋餅不錯大家如果係觀塘返工都可以一試
呢間都食過幾次

但最近好似轉左餐牌
餐牌靚咗,同時都貴咗

麻辣牛筋牛肉麵
覺得味道okay,但麵嘅質感一般
覺得可以換其他麵好啲

蛋餅不錯

大家如果係觀塘返工都可以一試
  • 大腸包小腸
2022-08-25 45 浏览
之前經過觀塘,見到呢間台式餐廳餐廳名覺得好得意,已留有印象😌今日同朋友係觀塘行街,朋友想食台灣野,又吾想特登行去工業大廈,即刻諗起呢間餐廳👏🏻👏🏻餐廳乾淨企理,食客都幾多下😉 同朋友每人嗌左一份餐,份量好足,女仔應該會食吾晒👅椒鹽鮮魷好香口,炸粉又吾會厚,好滋味🥰 魯肉飯瘦肉比較多,岩晒怕肥既朋友仔😎 魯肉飯煮得好香,好好味👍🏻 青菜再加埋滷肉,好惹味呀🥬朋友嗌左花膠小卷鮮蚵仔湯麵,D蚵仔多到誇張,隻隻都好肥美🤩 嗌左杞子青菜,清清地又健康😋超飽既一餐飯,味道又吾錯😊 一次會再來呢🥳
超飽既一餐飯,味道又吾錯😊 一次會再來呢🥳
2022-08-25 43 浏览
觀塘一帶的小清新台灣餐廳‼️🇹🇼 店內燈光明亮及簡約的佈置,整體令人很舒適‼️✨▫️❥$𝟭𝟮𝟰 花膠小卷鮮蚵仔湯麵條配脆米窩巴 +$𝟭𝟬升級定食三小碟+杞子青菜+甜品🥢店員一端來就被那飽滿的蚵仔吸引著‼️🤤 蚵仔每顆都很肥美,而且份量多、給得很大方‼️👏🏻 新鮮的小卷鮮甜、花膠爽口‼️👅 所有的材料完美地把麵條遮蓋住了‼️🙊 湯底清甜,麵條吸收了湯汁,很不錯呀‼️😉 窩巴很酥香脆口、杞子青菜很養生‼️😋▫️❥$𝟭𝟬𝟴 椒鹽鮮魷酥配魯肉飯+$𝟭𝟬升級定食三小碟+滷肉青菜+甜品🥢魷魚炸得酥香,令人吃不停口‼️😙 魯肉飯的滷汁滲入白米飯中,不知不覺就吃光光‼️ 👍🏻 三小碟有花生、話梅涼瓜、漬物‼️ 滷肉青菜很滋味‼️甜品是小泡芙‼️🍮▫️❥$𝟰𝟴 乳酪芝芝水蜜桃🍑上層是順滑的芝士奶蓋‼️一整杯充滿清新的水蜜桃香‼️👅▫️❥$𝟯𝟱 巨峰波子蘆薈梳打🍇清爽的梳打加了蘆薈,又有巨峰提子的香味,很解渴‼️😋

❥$𝟭𝟮𝟰 花膠小卷鮮蚵仔湯麵條配脆米窩巴
+$𝟭𝟬升級定食三小碟+杞子青菜+甜品🥢

❥$𝟭𝟬𝟴 椒鹽鮮魷酥配魯肉飯
+$𝟭𝟬升級定食三小碟+滷肉青菜+甜品🥢

❥$𝟰𝟴 乳酪芝芝水蜜桃🍑
上層是順滑的芝士奶蓋‼️一整杯充滿清新的水蜜桃香‼️👅
❥$𝟯𝟱 巨峰波子蘆薈梳打🍇
清爽的梳打加了蘆薈,又有巨峰提子的香味,很解渴‼️😋
2022-08-23 55 浏览
今日接男朋友放工,順便探索下觀塘嘅美食見到呢間台灣野裝修好清新,野食選擇都幾多,仲有啲幾創新既菜式😍無辣鹽酥脆炸雞係近排食過最好味既鹽酥雞,雞皮炸得好脆,同埋調味,好香又惹味,最重係炸皮唔厚,入面雞肉熟得黎又保持夠嫩滑😋😋 有一件係雞胸位,另一件就係雞髀同雞翼位,雖然好邪惡,我都忍唔到食左大件果舊,仲食晒啲炸雞皮🥲 另外仲配左一大配滷肉飯,飯係珍珠米,加埋香甜既滷肉,真係惹味岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 配蒸刈包另一款都係邪惡😈但又係好好食,半肥瘦嘅豬肉上碟擺得好靚,件件切得差唔多,肥瘦分明,外皮輕輕烤過,半焦香,配生菜、刈包同皮蛋醬,配搭新鮮,皮蛋醬減輕左豬肉嘅油膩,突出左生菜嘅新鮮同埋刈包香🤤最後仲叫左兩杯野飲,點少得奶茶同奶蓋呢,可以揀無糖或小糖😚我幾鐘意乳酪芝芝愛玉水蜜桃,水蜜桃味清新,有好多愛玉,唔會太甜,推介
今日接男朋友放工,順便探索下觀塘嘅美食

無辣鹽酥脆炸雞

岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 配蒸刈包