2022-10-21 1240 浏览
自從搬咗入將軍澳後, 多咗落嚟觀塘行街食飯, 因為對面就有車回家今晚去完apm順路過一期無咁多人嘅商廈食台灣菜, 當然有望過Openrice嘅食評先過來啦純白+木系的簡約療癒文青風格, 自己最近都愛上呢種風格的裝潢椒麻脆炸雞拼魯肉飯 (升級)食評見到呢set, 心想有機會嚟到一定要試, 因為呢份餐有哂我鐘意嘅元素:麻辣, 炸物, 升級(+$10)仲有好多餐前小菜和小甜品 (貪吃的我, 鐘意每份餐有唔同嘅食物)如果想加埋台式飲品, 仲有減$10優惠添成份餐比我想像中大份升級嘅餐前小菜有醃青瓜苦瓜, 脆花生和時菜, 超豐富, 醃苦瓜我都係第一次見, 帶少少甘, 唔會太苦, 同醃青瓜一樣帶點脆口, 係幾好食嘅2大件炸雞, 面頭灑上炸過的椒麻粒, 反而咁樣比打邊爐唔小心吃到的減少麻味, 炸過的椒麻味剛好炸雞皮脆肉嫩, 表面都唔會油淋淋, 好乾身, 食完唔會有罪惡感餐廳仲貼心的比咗對即棄手套, 因為真係好大件, 要用手撕開先食得方便雞肉多汁嫩滑, 唔會乾爭爭呢個餐仲有自製嘅酸汁配新鮮椰菜, 好fresh好健康唔鐘意食生菜嘅, 可以食升級嘅肉燥時蔬而跟餐的魯肉飯, 料足味道適中, 唔會過咸成份餐超
如果想加埋台式飲品, 仲有減$10優惠添
成份餐比我想像中大份
升級嘅餐前小菜有醃青瓜苦瓜, 脆花生和時菜, 超豐富,
椒麻脆炸雞拼魯肉飯 (升級)
雞肉多汁嫩滑, 唔會乾爭爭
呢個餐仲有自製嘅酸汁配新鮮椰菜, 好fresh好健康
唔鐘意食生菜嘅, 可以食升級嘅肉燥時蔬
而跟餐的魯肉飯, 料足味道適中, 唔會過咸
成份餐超豐富, 女生可以share再加甜品都足夠
不過今次我同大食男友嚟, 叫一份佢又覺得不夠, 所以點了觀塘店限定的:
岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包(升級)
用咗我第一次見嘅岩鹽板, 望落好似粉紅水晶咁, 好靚, 佢唔止可作裝飾, 佢真係有用處的
將肉起岩鹽板面來回掃, 會掃上鹽味, 咸度都由你自己話事
薄薄的豬肉片唔會好肥, 輕輕煎過才端上來, 絕對唔會覺得肥膩
刈包白雪雪暖暖的, 仲好鬆軟
將自己想吃的份量夾入軟熟的刈包內, 豐富口感大滿足!
食咗一個已飽飽, 好後悔升級咗, 不過我地都盡量唔做大嘥鬼, 唔鐘意浪費食物
岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包(升級)
另外佢嘅皮蛋醬, 我都係第一次見咋, 加入蒜蓉碎, 2者都很夾
建議可在旁邊加點辣椒仲正
好彩有男友起度包底, 因為我要留肚吃甜品
清一式芋芋西米露(凍)
入面有3色芋圓, 芋泥和西米, 用了椰汁底
椰汁, 芋頭和西米永遠都是好朋友, 呢幾種加埋永遠都是絕配
芋圓和西米比坊間的大粒少少, 芋圓煙韌真材實料, 不是用色素來造
芋泥有一球, 香滑不膩口;
西米爽口粒粒分明, 唔會整到黏埋一舊舊的
清一式芋芋西米露
巨峰果肉爆冰, 夏天尤其推介
好似飲緊沙冰咁, 唔會好甜, 杯底仲有好多爽口的巨峰果肉和蘆葦, 非常降溫
巨峰果肉爆冰
2022-10-19
清一式芋芋西米露
巨峰果肉爆冰
2022-10-18 38 浏览
今日早咗放工,即興約咗個喺觀塘返工既朋友食飯😅佢話呢間質素唔錯,性價比高,就帶左我嚟試😊❤️鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律&滷肉飯轉套餐 💰1️⃣0️⃣8️⃣➕💰1️⃣0️⃣鹽酥雞有辣同唔辣任君選擇😀皮夠薄👍 香脆唔油膩~滷肉既瘦肉比例較多,食落唔會咁膩,醬汁鹹中帶微甜都幾好食😋⭐️岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包配蒸刈包轉套餐 💰1️⃣0️⃣8️⃣➕💰1️⃣0️⃣幾創新嘅組合,鹹豬肉香口,刈包鬆軟~不過個人嚟講都係鍾意傳統配酸菜花生碎多啲😂 朋友就幾欣賞呢個新嘗試🫢⭐️雪燕桃膠奶茶 💰3️⃣0️⃣茶底唔算濃郁,入口順滑,足料有咬口😁❤️混一式綜合手工芋圓 💰4️⃣4️⃣除咗三色芋圓,紅豆同珍珠比較常見嘅款式之外,仲有埋蘆薈同愛玉凍😵芋圓煙靭👍 紅豆淋得黎依然保持住咬口💯咁大碗超抵食又好食!🤤
今日早咗放工,即興約咗個喺觀塘返工既朋友食飯😅
佢話呢間質素唔錯,性價比高,就帶左我嚟試😊

鹽酥雞有辣同唔辣任君選擇😀
皮夠薄👍 香脆唔油膩~
滷肉既瘦肉比例較多,食落唔會咁膩,醬汁鹹中帶微甜都幾好食😋

幾創新嘅組合,鹹豬肉香口,刈包鬆軟~

⭐️雪燕桃膠奶茶 💰3️⃣0️⃣

茶底唔算濃郁,入口順滑,足料有咬口😁

❤️混一式綜合手工芋圓 💰4️⃣4️⃣

芋圓煙靭👍 紅豆淋得黎依然保持住咬口💯
咁大碗超抵食又好食!🤤
2022-10-18
  • 滷肉青菜
  • 混一式綜合手工芋圓
觀塘呢區食過咁多間台灣餐廳,最正都係呢間。下午茶時段唔洗等位,2:00pm後有Tea Set仲抵食。台式飲品種類好多選擇,樣樣都想試。✨魯肉滷蛋湯麵 加入魯肉令湯底更香,台灣麵嘅麵質粗身得嚟有口感,唔易浸到淋哂。配搭雞腿排,厚身啖啖肉✨鐵板四色芝士脆煙肉蛋餅蛋餅夾著厚厚嘅芝士,口感豐富旁邊松露醬嘅粗薯條份量好多,熱辣辣✨九層塔一口鹽酥雞球必食鹽酥雞.加埋香脆嘅九層塔一齊食仲好味✨黃金滿芋呢款係楊枝金露 + 唔同顏色煙煙靭靭嘅芋圓,西米爽口又通透,加入新鮮芒果肉好鮮甜✨靚靚雪燕桃膠奶茶滋補嘅雪燕桃膠,愛美嘅女仕們一定要試,同奶茶原來係咁夾,再額外加咗珍珠,口感更豐富✨水蜜桃果肉爆冰水蜜桃味道好清新,加入啫喱般嘅果肉,冰冰涼涼嘅感覺食物.環境.服務好有質數,一定有下次
觀塘呢區食過咁多間台灣餐廳,最正都係呢間。

下午茶時段唔洗等位,2:00pm後有Tea Set仲抵食。

台式飲品種類好多選擇,樣樣都想試。

✨魯肉滷蛋湯麵

配搭雞腿排,厚身啖啖肉

✨鐵板四色芝士脆煙肉蛋餅

蛋餅夾著厚厚嘅芝士,口感豐富

旁邊松露醬嘅粗薯條份量好多,熱辣辣

✨九層塔一口鹽酥雞球

必食鹽酥雞.加埋香脆嘅九層塔一齊食仲好味

✨黃金滿芋

呢款係楊枝金露 + 唔同顏色煙煙靭靭嘅芋圓,
西米爽口又通透,加入新鮮芒果肉好鮮甜

✨靚靚雪燕桃膠奶茶

滋補嘅雪燕桃膠,愛美嘅女仕們一定要試,
同奶茶原來係咁夾,再額外加咗珍珠,口感更豐富

✨水蜜桃果肉爆冰

水蜜桃味道好清新,加入啫喱般嘅果肉,冰冰涼涼嘅感覺

食物.環境.服務好有質數,一定有下次

2022-10-18
下午茶
  • 九層塔一口鹽酥雞球
2022-10-17 33 浏览
是日觀塘返工,收工之後喺創紀之城一期嘅哥哥添飯•妹妹泡茶食嘢。餐廳主打台式料理, 店內裝修走文青風格,職員有禮,上餐速度快!鹽酥脆炸雞拼魯肉飯$108-升級定食三小碟+滷肉青菜$10滷肉肥瘦剛好,不會膩口,撈飯食特別正! 鹽酥脆炸雞炸的香脆 , 咬落去卜卜脆, 雞肉嫩滑。 另外加$10就有三款前菜和滷肉青菜,超抵呀😍。岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包$108-升級定食三小碟+杞子青菜$10。配料有鹹豬肉、黑色嘅係皮蛋醬、仲有生菜🥬同蒸刈包,根據自己喜愛搭配就可以,我特別鍾意蒸刈包夾鹹豬肉同埋生菜。芒芒甘露芋圓豆花🥭我特別鍾意啲碗糖水,芒果味香濃,食落唔會太甜啱啱好,適合做飯後甜品,十分推介!👍🥭乳酪芝芝荳花鮮芒 $38豆腐奶蓋飲落唔會好heavy,俾酸酸甜甜嘅芒果中和返,幾好飲😋特選水果玫瑰花茶 $38一直都好鍾意飲水果茶,呢杯有淡淡的玫瑰香味,再配上新鮮水果,夠清新,好飲!😍

鹽酥脆炸雞拼魯肉飯$108
-升級定食三小碟+滷肉青菜$10
另外加$10就有三款前菜和滷肉青菜,超抵呀😍。

岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包$108
-升級定食三小碟+杞子青菜$10。

芒芒甘露芋圓豆花🥭

🥭乳酪芝芝荳花鮮芒 $38

特選水果玫瑰花茶 $38
白色木系裝潢比人温柔感覺,同朋友聚會傾計都好岩😝主食加 $10 升級定三小碟同青菜,三小碟有花生魚乾、醃漬物同苦瓜。三小碟夠開胃,最推薦苦瓜,唔會太苦,反而有種甘味。青菜有兩款選擇: 杞子 / 魯肉,個人偏向杞子,清清地,又帶杞子既甜味。送既兩粒泡芺有驚喜! 一黑一白,一咬爆漿,細細粒都奶味十足! 個人更中意朱古力味!🔸鹽酥脆炸雞拼魯肉飯 $108貼心地提供膠手套,比客人可以盡情拎著炸雞食。比左雞胸同大雞翼位,炸雞外皮超脆,再沈上胡椒鹽粉,好邪惡,好在有椰菜絲沙律中和翻,咁就食多件都唔怕!魯肉飯係每次食台灣菜必叫! 白飯粒粒圓潤,入口就鬆散開,夾埋入口即溶既魯肥肉,送飯一流,但魯肉汁可以比多啲就好🥹(我有啲貪心)🔸台風三杯醬燒豬肋骨配薯條 $148豬肋骨份量多,兩人share 食都好夠,一咬就可以骨肉分離,唔會好韌。三杯醬包滿成舊骨,味道較濃,配啲澱粉質,好似薯條就岩。甜品方面首推手工芋圓! 芋圓係自家製,比坊間既大粒,食得出原材料味道。但每碗都幾足料大份,食得超飽!🔸芒芒甘露芋圓豆花配 $46材料豐富,芒果同柚子食落酸酸甜甜,大粒西米有咬口。🔸黑白配珍珠豆花仙草牛牛 $40珍珠堙韌,
白色木系裝潢比人温柔感覺,同朋友聚會傾計都好岩😝
三小碟加甜品

🔸鹽酥脆炸雞拼魯肉飯 $108
鹽酥脆炸雞拼魯肉飯
鹽酥脆炸雞拼魯肉飯
🔸台風三杯醬燒豬肋骨配薯條 $148
台風三杯醬燒豬肋骨配薯條
🔸芒芒甘露芋圓豆花配 $46
材料豐富,芒果同柚子食落酸酸甜甜,大粒西米有咬口。
芒芒甘露芋圓豆花配
🔸黑白配珍珠豆花仙草牛牛 $40
珍珠堙韌,,4.3厚牛乳奶味濃,配埋同樣滑捋捋既仙草凍同豆花都,入口更滑!
黑白配珍珠豆花仙草牛牛
飲品跟餐可以原價加 $10🤩
🔸水蜜桃果粒愛玉 $25
用高身玻璃杯裝著,賣相精緻。水蜜桃茶清甜,加入薄荷葉、玫瑰花乾調味,增添香味。另有粒粒水蜜桃乾同愛玉,增加口感。

🔸乳酪芝芝蘆薈巨峰 $38
分左三層,頂層係乳酪芝士奶蓋,用鮮乳酪代替牛奶,質感更杰身,帶少少鹹味; 中間係巨峰沙冰,打得夠綿,唔會太水; 最底層係蘆薈加茶底。
歡迎follow : fatsnow02,睇更多分享。
台風三杯醬燒豬肋骨配薯條
2022-10-13
三小碟加甜品
芒芒甘露芋圓豆花配
黑白配珍珠豆花仙草牛牛
  • 水蜜桃果粒愛玉
2022-10-15 38 浏览
星期五同同事第一次黎食午餐,睇到牛肉麵非常吸引,滿心期待。點知落咗單幾乎20分鐘,再向職員追單,職員先同我哋講牛肉賣晒,話「你哋都睇到今日好多人嗌牛肉麵㗎啦」。公司嘅午餐時間只有一個鐘,已經好趕,等咗咁耐先同我哋講冇晒,叫我哋轉其他午餐。無奈之下我哋轉左蠔仔湯麵,味道係幾清甜嘅,但係唯有喺10分鐘食完,趕返公司,搞到仲有啲胃痛添。
星期五同同事第一次黎食午餐,睇到牛肉麵非常吸引,滿心期待。

2022-10-14
用餐优惠
信用卡優惠
2022-10-14 30 浏览
><將定食升級做套餐 既有蔬菜平衡飲食亦令餐點更豐富 整個拼盤好igable無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯($108)好貼心有提供手套 台灣風味嘅美式炸雞外脆而鹹香 雞肉有肉汁 軟腍得很魯肉飯幾大碗 用上珍珠米十分嗦汁前菜3小碟+滷肉青菜/杞子燙青菜+小甜品(+$10)是日係醃漬菜同花生 甜品係雙色泡芙係朱古力味同吉士台風三杯醬燒豬肋骨配薯條($158)成個pan上幾震撼Ribs估唔到同三杯醬汁都夾喎用手拎嚟食又可以吮骨加配台式飲品-$10桂花甘香柚子鐵觀音(原價:$35)酸甜解膩黑枸杞檸檬胎菊(原價:$38)感覺養生老細萬歲黑糖厚奶茶($28)清一式芋芋西米露($44)手工芋圓/手工芋泥/西米/椰汁整碗嘅配料都鍾意食 有一大球芋泥 綿密香糯三色芋圓好煙韌 西米大大粒><><><><><><><><><><哥哥添飯•妹妹泡茶觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
將定食升級做套餐 既有蔬菜平衡飲食
亦令餐點更豐富 整個拼盤好igable
無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯($108)
好貼心有提供手套 台灣風味嘅美式炸雞
外脆而鹹香 雞肉有肉汁 軟腍得很
魯肉飯幾大碗 用上珍珠米十分嗦汁
前菜3小碟+滷肉青菜/杞子燙青菜+小甜品(+$10)
是日係醃漬菜同花生
甜品係雙色泡芙係朱古力味同吉士
台風三杯醬燒豬肋骨配薯條($158)
成個pan上幾震撼
Ribs估唔到同三杯醬汁都夾喎
用手拎嚟食又可以吮骨
加配台式飲品-$10
桂花甘香柚子鐵觀音(原價:$35)
酸甜解膩
黑枸杞檸檬胎菊(原價:$38)
感覺養生
老細萬歲黑糖厚奶茶($28)
清一式芋芋西米露($44)
手工芋圓/手工芋泥/西米/椰汁
整碗嘅配料都鍾意食
有一大球芋泥 綿密香糯
三色芋圓好煙韌 西米大大粒
><><><><><><><><><><
哥哥添飯•妹妹泡茶
觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
2022-10-14 30 浏览
今日同媽咪咁岩喺附近覓食嘅時候,發現呢間舖頭坐落喺創紀之城裏面,又有我想食嘅野,所以就入去試吓嚕~-•岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包+升級定食3小碟+杞子青菜🥬夾膜嘅質感軟綿綿的,挺有空氣感!豬腩肉肉質鮮嫩且肉絲分明,我自己覺得嗰個皮蛋醬可以增添成個食物嘅層次,醬汁裏面仲有少少蒜蓉,同個生菜包都幾夾!仲有啲脆口花生🥜-椒麻脆炸雞拚魯肉飯🍗升級定食3小碟+滷肉青菜$108+10兩個炸雞都係卜卜脆!仲要有肉汁鎖咗係啲雞肉裏面,啲肉絲超滑嫩,滷肉方便就肥瘦均勻,食完都唔會有負擔~至於小菜就可以減膩-特選水果玫瑰花🌹飲落去都幾清新,個茶味都好香醇吾澀!仲有幾款新鮮水果加埋一齊,飲落去都幾舒服~乳酪芝芝鮮芒好意外嘅係佢唔會用奶蓋用咗豆花作為奶蓋層,更加適合一啲需要多啲蛋白質嘅朋友~
•岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包+
升級定食3小碟+杞子青菜🥬

椒麻脆炸雞拚魯肉飯🍗升級定食3小碟+滷肉青菜$108+10

特選水果玫瑰花🌹

乳酪芝芝鮮芒

《哥哥添飯.妹妹泡茶 - 觀塘》放工搭車成日經過呢間餐廳,一直都覺得個名好搞笑😂今次真係行過附近順便想食少少野,所以就名正言順試下啦🥸餐廳係做台式料理的,有主食,有小食,又有台式飲品同甜品,種類都算多元化,我同同事剛好做完野就當然搵位鼠左出去食個Tea順便收工啦😂💁🏻‍♀️咸蛋芋泥肉鬆刈包配紫菜汁椰菜絲沙律 $68芋泥item其實配啲咩都好食😋呢個刈包軟淋淋包住勁多綿密既芋泥,加埋肉鬆咸咸地😆又係我鍾意既又咸又甜感覺呀☺️食到尾有啲咸蛋黃碎,更加豐富左個層次,都幾特別既食法🤔椰菜絲沙律幫助解膩,食落都幾新鮮爽口,紫菜汁個味其實似係柚子醋咁,不過多左陣海藻味,出面應該比較少食到💁🏻‍♀️鐵板蟹籽蟹肉蛋餅拼薯條 配QQ紫芋波 $88同事個蛋餅份量都幾多,四大件加埋大量粗薯條🍟我諗佢今晚都唔洗番屋企食飯架啦😂本是同根生,蟹籽加蟹肉個味一定夾既,個蛋餅入面仲夾左沙律醬同埋少少紅酸薑,有提鮮既作用,不過唔知係咪蛋餅有汁壓住啲薯條,搞到薯條有少少淋左呢🤔不過整體都幾好食既🤓另外既QQ紫芋波有啲似炸麻薯咁,外面脆而入面煙煙韌韌咁幾好味😋💁🏻‍♀️桂花甘香柚子鐵觀音 $25(跟餐減$10)我地兩個女仔shar
《哥哥添飯.妹妹泡茶 - 觀塘》

💁🏻‍♀️咸蛋芋泥肉鬆刈包配紫菜汁椰菜絲沙律 $68

💁🏻‍♀️鐵板蟹籽蟹肉蛋餅拼薯條 配QQ紫芋波 $88

💁🏻‍♀️桂花甘香柚子鐵觀音 $25(跟餐減$10)

我地兩個女仔share左一杯台式特飲試下,西柚味好出,有啲似我地平時飲既水果茶,不過佢用左鐵觀音做茶底,茶味足夠,但飲品相對比較甜,如果唔太喜歡飲太甜既記得要叫店員少甜呀😁

最後埋單大約$180左右😎同事請,我哋每人都有一粒泡芙做甜品,我果粒係朱古力味,而佢果粒係雲尼拿吉士,當飯後甜品都唔錯架
2022-10-12
  • 咸蛋芋泥刈包
  • 蛋餅
2022-10-09 34 浏览
今日係咁岩要去觀塘交貨,經過見到呢間餐廳,個名非常特別,上網一check就見到好多好評,於是就決定過黎食埋個晚餐!😬餐廳空間唔算大,但勝在地點方便,而且上菜速度算快,餐牌上的價錢亦十分合理。👍🏻〈無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯〉🐥🍗🥗🍚我最中意食鹽酥雞粒,但真係第一次食咁大隻既鹽酥雞,炸到好香脆,調味調到好好,好有台風街頭小食風味,雞肉亦都好嫩滑,配上魯肉飯,食到我同朋友停唔到口。〈岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包配蒸刈包〉🐷🥓🥬🥯係menu上見到皮蛋醬已經心心眼,一上菜既時候已經見到個皮蛋醬好吸睛,份量亦唔少,再加上鹹豬肉十分惹味,肥瘦適中,而個刈包食落甜甜地,全部野加埋估唔到咁夾!〈混一色綜合手工芋圓〉🍠🥣薑味超濃,配上芋圓勁煙靭,配埋d紅豆,感覺唔會甜到漏。 〈芒芒甘露芋圓豆花配〉🥭🥣超香芒果味,食落好清甜,飯後甜品簡直一流,我見到好多外賣都有叫呢款甜品,睇黎係皇牌之選!〈黑枸杞檸檬胎菊〉🍋🌻🍵唔算太甜,飲落好清新,夏天飲落好消暑,正啊!〈水蜜桃果粒愛玉〉🍑🍹好多愛玉,口感超級豐富,推介!

〈無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯〉🐥🍗🥗🍚

〈岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包配蒸刈包〉🐷🥓🥬🥯

〈混一色綜合手工芋圓〉🍠🥣
薑味超濃,配上芋圓勁煙靭,配埋d紅豆,感覺唔會甜到漏。

〈芒芒甘露芋圓豆花配〉🥭🥣

〈黑枸杞檸檬胎菊〉🍋🌻🍵
唔算太甜,飲落好清新,夏天飲落好消暑,正啊!

〈水蜜桃果粒愛玉〉🍑🍹
好多愛玉,口感超級豐富,推介!
2022-10-09 97 浏览
今日又嚟試下台灣嘢 名字夠趣緻 環境光猛闊落 有下午茶選擇 所以試咗兩個餐 1).一個肉鬆起司卷蛋餅配魯肉飯2).一個鹽酥雜菌刈包配qq紫芋波兩杯嘢飲跟餐可減十蚊要咗杯靚靚雪燕桃膠烏龍奶茶同鮮手工製芋圓奶茶1). 魯肉飯 平平無奇又唔夠汁 同普通快餐店出品有得揮 完全唔係台灣的味道 但佢份量都好夠個卷蛋餅 完全無起司 肉鬆唔鬆脆 你去買包餅返嚟卷加啲好味配料一定好過佢2).刈包好鬆軟 雜菌其實係酥炸菇再配芝麻汁 成個包算係唔錯 但略嫌過䶢 可以減少啲汁量qq紫芋波 新鮮炸起 炸得個皮唔錯 係有啲煙韌感 甜甜地 鍾意芋頭嘅朋友應該鍾意 但我本身麻麻地芋頭 我就覺得普普通通 至於嗰兩杯嘢飲 中等以下質素 無茶味無奶味 雪燕桃膠無膠感得個木耳爽口感 芋圓亦好硬 唔軟糯 免費跟餐飲好了 總括而言 依間明明係一間台灣食店 但你唔會食到有台灣的味道亦俾唔到台灣感覺你 以下午茶計價格屬偏貴 成餐埋單182元 九十零蚊 一位 但味道係低於標準 我個人覺得性價比極低 亦唔會吸引到我再光顧
今日又嚟試下台灣嘢 名字夠趣緻 環境光猛闊落

qq紫芋波

靚靚雪燕桃膠烏龍奶茶及鮮手工製芋圓奶茶

3K
2022-10-07 37 浏览
好幾次經過此店都想試下,因為覺得個店名好得意,但無奈午市繁忙時間真係太難等位了。是日差不多三點經過,叫做無咁多人,就入去試下佢先。店內用簡約木系裝修,環境都唔錯。睇睇餐牌,選擇好多,有唔少款主食同小食,仲有糖水、刈包等,連素食餐到低碳餐都有。飲品list更係超長,一時間唔知揀咩食好添。🍟鐵板墨西哥nacho蛋餅拼薯條蛋餅裏面包住芝士味粟米片、牛油果醬同芝士醬等,口感豐富又香口,創新配搭又幾好喎,得意又好食。薯條即炸熱辣辣,簡簡單單點下茄汁已經好好味。🍧混一式綜合手工芋圓拼鹽酥雞下午茶居然有糖水配鹽酥雞嘅套餐,真係一次滿足哂兩個願望呀~鹽酥雞好脆好香啊,個人較重口味,覺得個味粉可以再重手啲。至於糖水嘛,揀左綜合口味,貪佢咩都有呀。真係好足料,有三色芋圓、紅豆、珍珠、愛玉、蘆薈粒等,清潤甜美好正,食一碗真係會好飽㗎。🧋珍珠汽泡咖啡本來想叫手搖茶,但突然心血來潮想飲咖啡,就叫左呢杯汽泡咖啡,雖然無糖無奶但都唔苦,咖啡味好香呢。好味好味,叫太多食唔晒,打包留下餐先,大滿足啊~

🍟鐵板墨西哥nacho蛋餅拼薯條

🍧混一式綜合手工芋圓拼鹽酥雞

🧋珍珠汽泡咖啡

好味好味,叫太多食唔晒,打包留下餐先,大滿足啊~
2022-10-05
👦🏻台式fushion輕食温馨約會👧🏻朋友喺觀塘返工 成日都話想食呢間新派台灣輕食店環境乾淨間隔舒服 仲有落地大玻璃 不過午餐時間大排長龍 冇乜機會試🥺 難得今日約佢放工行街 就試吓佢嘅晚市啦😎-🐤椒麻脆炸雞配滷肉飯 $107炸雞嘅皮係行古早味薄皮路線 粉漿薄得嚟啱啱好 幾脆口 雞肉本身已經好入味 再配上外層嘅花椒粒 十分惹味😋 餐廳亦好細心配上檸檬 食落唔會太油膩🍋-🐷台風三杯醬燒豬肋骨配薯條 $148呢個組合咁新奇 見到即刻叫嚟試吓 豬肋骨分量十足 三杯醬都有還原到🤩 除咗主要嘅醬油同少少酒香 連辣椒同九層塔都落足👍🏻 不過粗薯條炸得再脆啲會開心啲-🥗套餐升級三色前菜+滷肉/杞子青菜+忌廉泡芙 $10套餐真係強烈大家一定要升級 加$10就可以有三款醃製泡菜做前菜 仲有滷肉汁配青菜 或者係杞子湯烚青菜 同埋兩個小忌廉泡芙 食完大滿足🤰🏻-🥭乳酪芝芝豆花鮮芒 $48 (跟餐$38)🍇乳酪芝芝蘆薈巨峰 $48 (跟餐$38)芝士奶蓋系列係用乳酪做奶蓋 酸酸甜甜咁唔會太膩 而果汁沙冰都好足料 有少少杰身得來仲食到果肉 芒果同豆花都好夾 蘆薈亦畀得好足 跟餐仲可以減$10😁-📍哥哥添飯•妹妹
👦🏻台式fushion輕食温馨約會👧🏻
🐤椒麻脆炸雞配滷肉飯 $107

🐷台風三杯醬燒豬肋骨配薯條 $148

🥗套餐升級三色前菜+滷肉/杞子青菜+忌廉泡芙 $10

🥭乳酪芝芝豆花鮮芒 $48 (跟餐$38)
🍇乳酪芝芝蘆薈巨峰 $48 (跟餐$38)

📍哥哥添飯•妹妹泡茶
觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
2022-10-05 55 浏览
鹽酥脆炸雞配魯肉飯 $108($10升級定食:時令前菜三小碟+魯肉/杞子青菜+小甜品)炸雞係兩大件雞脾,外皮酥脆,雞肉嫩滑,食落juicy唔乾身。魯肉飯味道唔會咸,肉碎份量好足,滿滿一碗好飽好滿足。前菜有香脆嘅魚仔花生、香甜回甘完全唔苦嘅苦瓜、同酸瓜,好吃開胃。青菜係油墨菜,配杞子口感清新爽脆,配魯肉味道濃而不膩。而小甜品係香甜嘅忌廉同巧克力泡芙。- - -岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 $108($10升級定食:同上)岩鹽係健康嘅礦物鹽,上菜咸豬肉放喺岩鹽板上面,均衡沾上鹽份嘅咸香。豬肉片香煎唔肥膩,可以自由配搭夾係生菜或者蒸刈包到食,再塗上皮蛋醬,味道咸咸地,香口好吃。- - -乳酪芝芝六重天綜合奶茶 (套餐加配 $34)超足料嘅飲品,表面有胚芽加香濃芝士奶蓋,底下有黑糖珍珠、手工芋圓、芋泥,再混合係淡奶茶,飲落口感味道層次都好豐富。- - -乳酪芝芝愛玉水蜜桃 (套餐加配 $38)水蜜桃特飲比較清新,表面係甜甜酸酸嘅乳酪奶蓋,水蜜桃茶味道清甜,入面仲加左愛玉,有咬口之餘又唔會覆蓋到飲品嘅清純。
鹽酥脆炸雞配魯肉飯 $108
($10升級定食:時令前菜三小碟+魯肉/杞子青菜+小甜品)
岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 $108
($10升級定食:同上)
- - -
乳酪芝芝六重天綜合奶茶 (套餐加配 $34)
- - -
乳酪芝芝愛玉水蜜桃 (套餐加配 $38)
乳酪芝芝愛玉水蜜桃
2022-10-03
乳酪芝芝愛玉水蜜桃
2022-10-04 28 浏览
今日嚟到觀塘創紀之城附近搵到呢個台灣嘢食💕抵食又好味😋//🐔無辣鹽酥脆炸雞 配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108佢新鮮炸出嚟嘅🤤隔住手套都feel到熱焫焫🙈炸雞超juicy😻而且鹹味好夠~加少少檸檬汁調味好perfect🤣加上佢成個set有油菜同飯同配菜,食完超飽🥰🐷岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包配 蒸刈包(兩件) $108呢款刈包好特別😍五花腩肥瘦適中🤩加上生菜中和翻就冇咁肥膩🤫刈包夠曬軟熟~~重點係皮蛋醬🤪食落幾creamy😽刈包夾曬所有配料食真係完美配搭💯🥭芒芒甘露芋圓豆花配 $46芒果楊枝甘露配芋圓冇得輸😎呢度嘅芋圓好煙韌❣️而且食得出芋香蕃薯味🤭加埋豆花好滿足啊😍🍇乳酪芝芝蘆薈巨峰 $48乳酪芝芝嘅芝士味好夠鹹香👍🏻蘆薈巨峰偏甜🙈所以整體嘅甜度都好balance~~🫣🍑水蜜桃果粒愛玉 $38一睇賣相咁靚知好啱打卡📸而且有滿滿嘅果肉同紅棗粒😝水蜜桃味都好香甜度啱啱好😙
今日嚟到觀塘創紀之城附近搵到呢個台灣嘢食💕抵食又好味😋
🐔無辣鹽酥脆炸雞 配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108