2018-05-13 618 浏览
呢晚同呀媽食左餐印度大餐🤣🤣坐低無耐就有贈送既脆烤餅食我都呀媽都中意食羊,所以個晚有兩三樣食品都係叫左羊😅😅首先呀媽要左個羊肉咖喱角$40~~一份三大粒炸得唔油,香料味適中,都唔錯啵之後我要左個香烤羊扒,一份有四件,用鐵板上,上枱就聞到好香食落肉質唔嚡唔韌又入味,正wooo之後要左款肉汁味濃啲既咖喱雞$115,雞肉同樣嫩滑,醬料香濃惹味,香得黎唔會太辣🤤🤤我地仲有要左三款烤餅黎配個咖喱原味$20既烤餅一d都唔油,食落口感chewy,拎黎點個咖喱醬勁正羊肉烤餅$28就有d免治羊肉喺入面,所以淨食都好好食呢款係甜既烤餅,專登叫黎當甜品咁食,入面有啲椰絲同乾果,食落甜甜地又好香椰子味,感覺就有些似食梗咖吔包既chewy版咁,自己都真係幾中意去親食印度野都會飲lassi~今次就飲strawberry lassi $45,味道同質感都無令我失望整体黎講呢度既食物同飲品質素都幾好,味道亦都好正宗,當晚我地見到好多當地人去食添------------------------------食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳
呢晚同呀媽食左餐印度大餐🤣🤣

坐低無耐就有贈送既脆烤餅食

我都呀媽都中意食羊,所以個晚有兩三樣食品都係叫左羊😅😅

首先呀媽要左個羊肉咖喱角$40~~
一份三大粒

炸得唔油,香料味適中,都唔錯啵

之後我要左個香烤羊扒,一份有四件,用鐵板上,上枱就聞到好香

食落肉質唔嚡唔韌又入味,正wooo

🤤🤤

我地仲有要左三款烤餅黎配個咖喱

羊肉烤餅$28就有d免治羊肉喺入面,所以淨食都好好食

食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
  • 香烤羊排
2018-05-09 301 浏览
正宗果然是正宗, 頂瓜瓜的百餐印度菜! 這個晚上跟朋友們很盡興, 在優美且寧靜的餐廳中享用了優質食物, 大有飽福! 這餐有傳統式印度羊肉咖哩角, 餅皮鬆化不油膩, 餡料豐富, 有羊肉碎, 堅果和青豆, 味道一流! 我們點了兩款咖喱, 先是印式咖哩黑紅豆, 它味道濃烈, 很重豆香味, 而且夾薄餅食很好吃! 接著是瑪莎拉肉汁烹魚, 它咖喱味香, 魚質軟棉很新鮮, 配上雜菜碎, 口味新穎, 很地道。這晚點了兩款薄餅, 一鹹一甜, 鹹的是蒜蓉薄餅, 香烤蒜蓉味, 配以軟熟大大塊的烤麵團, 正! 甜的是乾果烤餅, 它有堅果碎夾餡, 吃時很香甜, 剩吃當甜薄餅都好食! 我們又點了燒烤羊肉串, 由羊碎肉組成, 羊味和香料味重, 偏鹹, 但有咬感, 好吃, 連薄餅吃也不錯! 最後要大讚印式芒果酸奶, 乳酪味濃配新鮮芒果, 口感厚滑, 味道香濃且甜, 令人有清新甜蜜的感覺! 還要推介印式雪糕, 冷印式甜奶球, 它奶味濃, 不會過甜, 口感像奶式雪芭, 配以開心果碎一同吃, 口感豐富且有層次! 這餐廳食物品質高, 夠地道, 而且環境優雅, 服務良好, 是良朋家人共聚的好地方! 高分推介!

餐前小吃
印度羊肉咖哩角  Mutton  Samosa
Fish  Masala 瑪莎拉肉汁烹魚
Daal Makhani 印式咖哩黑紅豆
Garlic  Naan  蒜蓉薄餅
Kashmiri  Naan  乾果烤餅
Lamb  Seekh  Kebab 燒烤羊肉串
Mango  Lassi  印式芒果酸奶
Kulfi 印式雪糕 (冷印式甜奶球)
餐前小吃
印度羊肉咖哩角  Mutton  Samosa
Fish  Masala 瑪莎拉肉汁烹魚
Daal Makhani 印式咖哩黑紅豆
Garlic  Naan  蒜蓉薄餅
Kashmiri  Naan  乾果烤餅
Lamb  Seekh  Kebab 燒烤羊肉串
Mango  Lassi  印式芒果酸奶
Kulfi 印式雪糕 (冷印式甜奶球)
  • 印式咖哩黑紅豆
  • 瑪莎拉肉汁烹魚
  • 乾果烤餅
  • 印式芒果酸奶
  • 印式雪糕
2018-05-09 274 浏览
平時行開油麻地呢條咯都唔覺有間咖哩餐廳,平時食開日韓台菜食到厭,又轉下口味👉🏿✨白咖哩雞 Hkd 115 💸📌佢既咖哩完全唔重口味,入口非常之順滑,係帶點既咖哩,送飯/大餅一流☺️而且入面啲雞都好嫩滑,切到細細舊方便食👍🏿👉🏿✨garlic naan Hkd 25 💸📌好親民呀呢個價,上到黎仲要有四大塊!入口佈滿蒜蓉既香味,好正!👉🏿✨keema naan Hkd 28 💸📌呢個就係羊肉餡,比蒜蓉味道更出,真係好中意佢個皮,脆卜卜呀😚👉🏿✨Mango lassi Hkd 45 💸📌估唔到芒果match酸奶咁好飲,入口勁濃郁既芒果味,好甜呀😚另一杯係香蕉酸奶,個人中意芒果多啲喔~

👉🏿✨白咖哩雞 Hkd 115 💸

👉🏿✨garlic naan Hkd 25 💸

👉🏿✨keema naan Hkd 28 💸
👉🏿✨Mango lassi Hkd 45 💸

其實本人不懂如何分別咖哩和品嚐當中的分別,但這間真的好好味,不要看每兜也是一堆醬,當然中的甜度、辣度也很不同喔點了Kadhai Paneer ,當中醬中帶甜,細味會有不同的香料,是真材實料blend 出來的,蔬菜量略嫌少。再點了一個Chicken Malasa ,這個醬較辣點,配上肉是較適合的。太多醬會漏,就選了一個 Fish Tikka ,魚肉好厚,好有香料味,想吃印度菜,就必試吖由於䣸料太多,就叫了Naan & Poori 配住吃,很好味吖,中和䣸料的濃度,又嚐到薄餅的韌度。最後叫了2杯乳酪清下口腔,為正宗印度菜畫上完美句號。

最後叫了2杯乳酪清下口腔,為正宗印度菜畫上完美句號。

2018-03-28
2018-05-05 196 浏览
喺香港好少食印度咖喱,就算平日食都係喺Food Court 食過!但之前聽過朋友講呢間餐廳好正宗好好味,於是今晚就同男朋友去試下先!餐廳都幾隱閉,喺小巷行入去嘅,但感覺靜靜地不錯!餐廳嘅裝修好特別,用咗好多特色嘅燈去襯托,我覺得都幾有格調!而且座位都幾多,分咗兩層,樓下嗰層比較開揚,座位旁邊有個水吧!但我哋被安排到樓上雅座,又係另一種比較安靜嘅感覺!店員喺安頓好座位之後,先送上呢個胡椒脆餅作前菜,旁邊三個醬分別係辣醬、乳酪醬同自家醃漬菜,但我哋比較鍾意辣醬~蕃茄湯入口味道好夠酸,每一啖都有蕃茄蓉,值得一試!燒烤羊肉串上枱鐵板仲有”吱吱”聲,似去咗据扒feel,哈哈!肉質好淋身,咬落有少少肉汁完全唔乾~ 有濃濃嘅羊騷味,就係我哋兩個至愛嘅味道,但建議唔太接受到嘅就唔好叫了~咖喱蝦配牛油薄餅濃濃嘅正宗咖喱味道已經好吸引,辣度對我黎講剛剛好,蝦入口好爽口!香噴噴嘅薄餅好有牛油味,建議一定要熱辣辣嘅時候食,配上咖喱真係絕配~卡麗咖喱蝦配洋蔥薄餅我地仲叫多咗一款咖喱,卡麗咖喱用蜂蜜檸檬濃醬煮成,味道偏向甜味比較多,而且質地比較稀!洋蔥薄餅多咗一份香濃洋蔥味道,配上呢個偏甜咖喱又有另一種特別味道!

蕃茄湯
入口味道好夠酸,每一啖都有蕃茄蓉,值得一試!

燒烤羊肉串

咖喱蝦配牛油薄餅

卡麗咖喱蝦配洋蔥薄餅

印度芒果酸奶,印度瑪沙拉茶
芒果酸奶即係酸乳酪,味道甜甜酸酸咁幾特別!拉茶嘅茶味比較濃,有少少奶嘅味道,一小壼有兩杯份量,但如果平時比較喜歡多奶奶茶嘅話,呢款就唔太適合了~
2018-05-04 1302 浏览
原來係佐敦既巷仔裏面有呢個咁有特色既印度菜😝,店員都係印度人,不過好彩menu都有中英對譯,就算見到特色菜名都知係咩黎😂👌。前菜先會上薄脆同三種醬料,分別係橙色、青色同一d類似醃漬物既醬,橙色既醬辣辣地;青色醬既醬應該係乳酪醬,食落酸酸地幾清新;醃漬物味道有d似陳皮,但味道濃烈好多,K覺得一般。至於薄脆上有果仁碎,味道幾香。酥炸奶酪球 $65造型幾似麥樂雞😂,但外皮唔係話好脆,裏面芝士口感似豆腐 ,芝士味比較淡,點茄汁食會好d。烤羊肉卷 免冶羊肉混合洋蔥同香料捲成一卷再去烤,鐵板上熱辣辣,幾juicy而且帶點辣,但一切開都幾容易散。咖哩雞 $112雖然係唔辣既咖哩,但係味道依然好香濃,啖啖肉,而雞肉仲保持到好細嫩,用黎點薄餅無得輸!洋蔥薄餅 $26 ;芝士薄餅 $28有咖喱一定要有薄餅點黎食!兩款薄餅暖烘烘,又有酥酥既口感,帶麵粉既香味,不過雖然揀左洋蔥同芝士內餡,但只係薄薄一層,味道唔算出。印度雪糕 $35一早bookmark左要試,果然係幾特別😍。味道口感有d似椰子雪葩,裏面有開心果同一d果仁碎,所以食落好香,而且有好豐富既口感。

酥炸奶酪球 $65

烤羊肉卷

咖哩雞 $112

洋蔥薄餅 $26 ;芝士薄餅 $28

印度雪糕 $35

印度雪糕
2018-05-01 198 浏览
佐敦不嬲出名多好野食,今次我要介紹一間位於荗林街食印度野嘅餐廳..一提印度野,大家可能就會諗起重慶大廈...但我個人認為這間咖哩葉絕對不差過重慶嗰d....餐廳內除左所有侍應係印度人之外..座上仲有吾少印度人在進餐⋯⋯所以證明佢哋都應該系幾正宗啦👍👍同其他印度餐廳一樣,一坐低就會先比一個有三種醬嘅薄餅你食住先...今次我地叫嘅嘢有:印度烤雞Tandoori chicken- 鐵板上...雞肉非常嫩滑..又好入味...瑪沙拉咖哩蝦 - 有多隻蝦,咖哩香滑又濃郁,非常惹味😋咖哩雜菜 - 咖哩濃郁得黎又吾係好辣,用黎點印度薄餅食一流👍👍當然吾少得印度薄餅..今次我地就點左兩款牛油同洋蔥味..各有特色..吾駛一定點咖哩食,都好好食..😋😋最後仲叫左個印度拉茶,茶味濃郁香滑⋯⋯很豐富又正宗的一餐😋😋😋
今次我地叫嘅嘢有:
瑪沙拉咖哩蝦 - 有多隻蝦,咖哩香滑又濃郁,非常惹味😋
最後仲叫左個印度拉茶,茶味濃郁香滑⋯⋯
很豐富又正宗的一餐😋😋😋
印度人主理 巷仔內既正宗印度餐廳✊🏻咁隱蔽既餐廳都係我朋友介紹先知😸.🍴Lamb Seekh Kebab🍴$135呢度既烤羊肉卷真係好正好正宗雖然無去過印度 但我一路食諗起去土耳其食既烤肉味🤤肉卷係中空 因為係插著烤管烤🤩入面加左洋蔥 口感好爽脆 表面係有傳統香料 一上碟已經香到不得了!!🤤大大力推介👍🏼因為唔係間暗印度餐廳都有呢個菜式🧐.🍴羊肉咖喱角🍴$40不過不失 價錢吸引😂裏面有碎羊肉 青豆同埋果仁 所以都幾dry 所以要點本身台上有嘅三種咖喱汁🙆🏻‍♀️ ..🍴Chicken Tikka (4pc)🍴$80印度烤品係呢間餐廳最好味既菜式🤤性價比勁高既烤雞! 係用雞脾肉架😛🤩唔係雞胸肉好感動🤣嗌左呢款無骨既 好爽啖啖肉😜 醃肉唔會太濃味 主要係香料入味😋.🍴瑪沙拉薄荷咖喱蝦🍴$125咖喱汁加入左大量薄荷葉 口味好清新👍🏼隻蝦都好有薄荷味 多過海鮮味😂 面頭仲有啲椰奶 我用佢黎點薄餅 味道唔太濃~ 讚🤤.地址:咖哩葉 (佐敦)佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖幸福指教:8.5/10人均消費:$140-180.#咖喱葉 #佐敦 #curryleaf #foodahoolic佐敦
印度人主理 巷仔內既正宗印度餐廳✊🏻
🍴羊肉咖喱角🍴$40
不過不失 價錢吸引😂
🍴Chicken Tikka (4pc)🍴$80
印度烤品係呢間餐廳最好味既菜式🤤
性價比勁高既烤雞!
係用雞脾肉架😛🤩唔係雞胸肉好感動🤣
嗌左呢款無骨既 好爽啖啖肉😜
醃肉唔會太濃味 主要係香料入味😋
🍴瑪沙拉薄荷咖喱蝦🍴$125
咖喱汁加入左大量薄荷葉 口味好清新👍🏼
隻蝦都好有薄荷味 多過海鮮味😂
面頭仲有啲椰奶 我用佢黎點薄餅 味道唔太濃~ 讚🤤
地址:咖哩葉 (佐敦)
佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖
幸福指教:8.5/10
人均消費:$140-180
#咖喱葉 #佐敦 #curryleaf #foodahoolic佐敦 #foodahoolic.hk #hkgirl #hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#hkfoodblog#hkfoodblogger#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#delicious#相機食先#食好西#吃貨 #hkTST

Lamb Seekh Kebab
Chicken Tikka (4pc)
Lamb Seekh Kebab
Chicken Tikka (4pc)
2018-04-29 443 浏览
平時多數食開都係泰國菜、日本菜......😂今次帶媽咪黎到位於佐敦既一間印度餐廳作出新嘗試!!唔好講話媽咪未食過,其實連我自己都好少會去食印度菜。不過今次經朋友介紹,就黎品嚐一下吧😀我地6點幾黎到裏面已經坐左幾枱客人係到,因為呢間係印度餐廳,所有侍應都不懂中文的,幸好我還能用普通英文水平跟他們溝通得來不過黎用餐都不用擔心溝通唔黎,因為佢所有menu都係中英對照的,請放❤️我地兩個人點左5樣野,小食居多,但都食到好飽飽滯滯不得了。D公仔擺設十分特別,非常有印度特色環境寛倘舒適,有一個開放式吧枱,能看到員工即調飲料,樓上仲有1⃣️層能招待客人。餐前小食 脆卜卜既印度脆餅 有3款汁可點黎食用非常喜愛這兩杯酸奶 十分美味左係芒果酸奶$45 右係士多啤梨酸奶$45蒜蓉薄餅$25 咖喱魚$142薄餅點落d咖喱到食 超正 辣辣地幾過癮羊肉咖哩角$40(3件)咖哩角炸得好鬆脆,入面有羊肉同青豆係到羊肉食唔到有蘚味 好正蒜香蝦球$165D蝦大大隻 好爽囗 咖喱又夠曬入味 印式薯餅$65有別於我地平時食開既薯餅芝士加埋薯蓉1⃣️齊炸 口感特別食完有D飽 啖啖芝士 好滯
我地兩個人點左5樣野,小食居多,但都食到好飽飽滯滯
不得了。

D公仔擺設十分特別,非常有印度特色

餐前小食 脆卜卜既印度脆餅 有3款汁可點黎食用

非常喜愛這兩杯酸奶 十分美味

左係芒果酸奶$45 右係士多啤梨酸奶$45

蒜蓉薄餅$25 咖喱魚$142
薄餅點落d咖喱到食 超正 辣辣地幾過癮

羊肉咖哩角$40(3件)
咖哩角炸得好鬆脆,入面有羊肉同青豆係到
羊肉食唔到有蘚味 好正

蒜香蝦球$165
D蝦大大隻 好爽囗 咖喱又夠曬入味

印式薯餅$65
有別於我地平時食開既薯餅
芝士加埋薯蓉1⃣️齊炸 口感特別
食完有D飽 啖啖芝士 好滯
2018-04-26
其實男朋友一直都好中意食印度咖哩!所以我就特登上網search下香港邊度有出名的印度餐廳😁 終於比我搵到一間好多好評、環境又靚、價錢合理的、店員熱情的餐廳!位置唔容易搵,喺一條巷仔入面~裝潢設計簡約但氣氛好好,好似蠟光晚餐咁💕食物份量好多😳無野可以挑剔🧐而且價錢來說亦好合理😊好似仲有做lunch buffet $88 only 🤩下次試試食物未上枱前,店員會送上胡椒脆餅(三個醬)當然係每次食印度餐的特色🤩 有成十塊ga🙈🐔印式烤雞塊 $80/4大件上枱時係熱辣辣😋 用鐵板上枱,即叫即製。一點都不鞋身 雞肉好香好嫩💕調味非常恰當🐑南印度咖哩羊肉 $125 + 🍚蘑菇飯 $58屬於微微微辣😋羊肉不膻,有嚼勁😍羊肉份量亦都比想像多👍🏻 配飯很好吃👳🏽‍♂️牛油薄餅 $24食咖哩必點的nan😍🤪 超好吃!牛油味濃就算唔點咖哩,我可以齋食都唔會乾😆🍼印式草莓酸奶 Strawberry Lassi $45這是我超愛的飲品!🍓甜度酸度冰度一切都做得恰到好處😋本menu係中英對照😆👍🏻勁多款式!今次食唔哂,下次一定會再黎食呀
其實男朋友一直都好中意食印度咖哩!

所以我就特登上網search下香港邊度有出名的印度餐廳😁

位置唔容易搵,喺一條巷仔入面~

裝潢設計簡約但氣氛好好,好似蠟光晚餐咁💕

食物份量好多😳無野可以挑剔🧐
而且價錢來說亦好合理😊

食物未上枱前,店員會送上胡椒脆餅(三個醬)
當然係每次食印度餐的特色🤩 有成十塊ga🙈

🐔印式烤雞塊 $80/4大件
上枱時係熱辣辣😋 用鐵板上枱,即叫即製。
一點都不鞋身 雞肉好香好嫩💕調味非常恰當

🐑南印度咖哩羊肉 $125 + 🍚蘑菇飯 $58
屬於微微微辣😋羊肉不膻,有嚼勁😍
羊肉份量亦都比想像多👍🏻 配飯很好吃

👳🏽‍♂️牛油薄餅 $24
食咖哩必點的nan😍🤪 超好吃!牛油味濃
就算唔點咖哩,我可以齋食都唔會乾😆

🍼印式草莓酸奶 Strawberry Lassi $45
這是我超愛的飲品!🍓
甜度酸度冰度一切都做得恰到好處😋

本menu係中英對照😆👍🏻勁多款式!

今次食唔哂,下次一定會再黎食呀
2018-04-26
朋友相約我到佐敦食晚飯, 選擇我們好久沒食的印度菜~Curry Leaf。餐廳都幾大有兩層,裝潢以木為主,配上燈光,具印度色彩。** 侍應及廚師也是印度人, 相信餸菜是好地道印度菜, 十分期待。**首先免費送上烤脆餅 烤脆餅很薄身,有爽脆的口感,含有微微茴香味, 可沾醬汁,別有風味。** 【咖哩角】 漲卜卜三角形,外皮鬆脆香口,內餡料填滿了薯蓉等混上咖喱,食落好好食。**【印式碳烤魚塊】 這魚塊烤至金黃色,不是整塊脆酥酥,而是表皮烤酥,內裡的魚肉是軟嫩的,香濃味道來已醃好外皮的香料。**【自家秘醃烤炸雞】 不要被好紅雞塊嚇怕, 入口帶微辣味,想不到雞好嫩滑惹味。**【瑪莎拉鷹仔嘴豆】 鷹嘴豆與瑪莎拉汁同食,有好重香料味,而豆煮得剛剛好,好有口感,是易飽肚菜之一。** 【瑪莎拉咖哩羊肉】 瑪莎拉羊肉燉得很軟爛,完全沒羊騷味, 配上香料、 咖哩的味道比較濃郁, 帶有香辣,十分惹味。** 有咖哩當然少不了烤餅 【洋蔥烤餅】 熱辣辣的烤餅一口咬去香脆可口,具有點點洋蔥香味,沾上咖哩汁或其他醬汁更美味呢!** 【印式芒果酸奶】 及【印式草莓酸奶】 芒果酸奶 及 草莓酸奶,好似奶昔, 味道濃杰身的
朋友相約我到佐敦食晚飯,
選擇我們好久沒食的印度菜~Curry Leaf。
餐廳都幾大有兩層,裝潢以木為主,配上燈光,具印度色彩。
侍應廚師也是印度人, 相信餸菜是好地道印度菜, 十分期待。
首先免費送上烤脆餅
烤脆餅很薄身,有爽脆的口感,
含有微微茴香味, 可沾醬汁,別有風味。
【咖哩角】
漲卜卜三角形,外皮鬆脆香口,
內餡料填滿了薯蓉等混上咖喱,食落好好食。
【印式碳烤魚塊】
這魚塊烤至金黃色,不是整塊脆酥酥,
而是表皮烤酥,內裡的魚肉是軟嫩的,
香濃味道來已醃好外皮的香料。
【自家秘醃烤炸雞
不要被好紅雞塊嚇怕, 入口帶微辣味,
想不到雞好嫩滑惹味。
【瑪莎拉鷹仔嘴豆】
鷹嘴豆與瑪莎拉汁同食,有好重香料味,
而豆煮得剛剛好,好有口感,是易飽肚菜之一。
【瑪莎拉咖哩羊肉】
瑪莎拉羊肉燉得很軟爛,完全沒羊騷味,
配上香料、 咖哩的味道比較濃郁,
帶有香辣,十分惹味。
有咖哩當然少不了烤餅
【洋蔥烤餅】
熱辣辣的烤餅一口咬去香脆可口,
具有點點洋蔥香味,沾上咖哩汁或其他醬汁更美味呢!
【印式芒果酸奶】 及【印式草莓酸奶】
芒果酸奶 及 草莓酸奶,好似奶昔,
味道濃杰身的,口感醇厚,重乳酸味,
酸酸甜甜,可解辣及開胃解渴飲品呢!
2018-04-22 160 浏览
平生很少吃印度餐,如果不是老友扯著我去吃,怕且都唔知道原來香港有咁好食的印度餐廳。餐廳位於佐敦茂林街,未夠七點,就有幾個印度人在外邊等位。餐廳有兩層,內裡沒有我原先想像的印度古老裝修、擺設,反而,充滿五光十色,還播放著印度的流行MTV,氣氛都唔錯。老友問我想吃什麼,我完全沒有idea,一切由他放板吧。他努力鑽研餐牌,我就先吃為敬,吃著侍應奉來的胡椒薄脆餅。胡椒薄脆餅好脆,初吃一口不覺辣,但是慢慢地,就會有種辣度出現在舌頭上,好過瘾,我鍾意。老友提我,可以點些薄荷醬、酸橄欖或甜辣醬來吃,會有另一番滋味。我每樣都試了,覺得薄荷醬至啱我口味。他為我點了一杯可樂 (或者驚我怕辣,可樂可以幫手減辣)。而他自己就點了一壺Masala Tea。他解釋,這是印度特有的奶茶,黑茶葉混合了幾種香草,沖出的茶會有特別的味道,加奶後,更覺香滑。【Mutton Samosa】有三個,是熱辣辣的羊肉咖哩角。切開會見到是充滿免治羊肉、豆蓉和堅果,好香。外皮好鬆化,點些特色甜醬,更加好吃。【Lamb Chops】有四大件羊架,用鐵板上,熱氣騰騰,香氣撲鼻,即是食慾大增。羊架是經過特別香料醃製,沒有任何膻味,肉厚,但一

餐廳位於佐敦茂林街,未夠七點,就有幾個印度人在外邊等位。

老友問我想吃什麼,我完全沒有idea,一切由他放板吧。

他努力鑽研餐牌,我就先吃為敬,吃著侍應奉來的胡椒薄脆餅。

他為我點了一杯可樂 (或者驚我怕辣,可樂可以幫手減辣)。

【Mutton Samosa】
有三個,是熱辣辣的羊肉咖哩角。

切開會見到是充滿免治羊肉、豆蓉和堅果,好香。

外皮好鬆化,點些特色甜醬,更加好吃。

【Lamb Chops】
有四大件羊架,用鐵板上,熱氣騰騰,香氣撲鼻,即是食慾大增。

羊架是經過特別香料醃製,沒有任何膻味,肉厚,但一點都不韌,仲好稔軟,好正呀!

【Bhuna Prawn】
餐牌上雖說是乾燒咖哩蝦,但是一點都不覺得乾,還吃得出鮮蝦球被那個極香濃的番茄辣椒洋蔥牛油汁醬包裹著,一點都唔乾,只覺得很惹味。

【Chicken 65】
顏色有多少似中國的生炒排骨,但當然不是這回事啦。事實上,它是一個自家秘製烤炸雞。雞肉經炸過,然後燴入一個以咖哩葉、香蒜、辣椒、薑和其他特別香料製成的汁醬慢煮,另到雞肉完全吸收了汁醬的精華,食落口感豐富,味道很有層次感。

【Naan】
老友話,吃印度餐,一定要吃Naan。它是印度烤餅,亦有人說是印度麵包。一般人都會蘸上餸菜的汁醬來吃。我覺得,即使不蘸汁醬,亦非常好味。

這餐印度餐很豐富啊! 希望老友下次再和我來吃其他印度菜式。
2018-04-19
2018-04-21 135 浏览
之前吃過一次,覺得非常正宗,而且味道很好,所以今晚和朋友吃飯,便約了他們到此。Mango lassi $45,一行人都點這個飲品,因為我上次飲過,覺得很好味,而朋友飲完都覺得芒果味濃郁,混合酸奶,非常好味。值得一提,這個飲品還可以解辣。酥炸奶酪球$65,吃落有點炸豆腐干,有嚼勁。燒烤羊肉卷$135,羊肉卷燒得很干身,混合了香草在其中,而且沒有羶味,不過我覺得一定要點些咖哩才會更好味。牛油咖哩雞$112,這個咖哩雞是比較微辣的,可能因為用蕃茄汁加咖哩煮,對不吃辣的人仕可以一試。乾燒咖哩蝦$145,用了咖哩汁煮,讓鮮蝦吸收了咖哩味道,而蝦肉保持彈性,辣度是中度。咖哩蝦$142,濃濃的咖哩汁,帶出蝦的鮮甜味,非常適合用薄餅佐膳。芝士薄餅$28,芝士被薄餅藏著,咬下去才吃到芝士香味,吸了咖哩就更加好味。蒜蓉薄餅$25,上枱已經嗅到淡淡的蒜香,煙煙靭靭,非常有嚼勁。

值得一提,這個飲品還可以解辣。

酥炸奶酪球$65,吃落有點炸豆腐干,有嚼勁。

2018-04-20 284 浏览
第一次食咁正宗既印度菜,老闆員工都係印度人👳🏽‍♂👳🏽‍♀ 店舖裝修幾靚,全程一路聽住印度歌🕺🏾食落特別有風味☺ 同埋有樣好嘅地方就係點菜嘅時候可以要求香辣程度喔🌶👍🏻▫Lamb Chops - 4 pcs (HKD185)用印度香料醃製既羊排🐐再用泥爐去烤 勁香完全唔羶😻肉質仲好嫩🤤▫Chicken Seekh Kebab (HKD 115)燒烤雞肉卷食落有肉汁幾Juicy😚▫Mushroom 65 (HKD 88)醃製咗既蘑茹先炸🍄 再用咖哩葉/大蒜/青辣椒/生薑去炒 好惹味😋▫Veg Samosa (HKD 35)里個素食咖哩角姐係油炸薯仔,青豆&堅果三角酥▫Paneer Pakora (HKD 65)酥炸奶酪球同想像中好唔同 好dry又無咩芝士同奶酪😂▫Prawn Curry (HKD 142)咖哩用中辣肉汁烹煮 味道不錯係唔夠辣 (所以可要求辣度) 不過蝦肉就好似梅梅地🤔

▫Lamb Chops - 4 pcs (HKD185)
Lamb Chop

燒烤雞肉卷食落有肉汁幾Juicy😚
Chicken Seekh Kebab

▫Mushroom 65 (HKD 88)
Mushroom 65

▫Veg Samosa (HKD 35)
里個素食咖哩角姐係油炸薯仔,青豆&堅果三角酥
Veg Samosa

▫Paneer Pakora (HKD 65)
酥炸奶酪球同想像中好唔同 好dry又無咩芝士同奶酪😂
Paneer Pakora

▫Prawn Curry (HKD 142)
Prawn Curry

Lamb Chop
Chicken Seekh Kebab
Mushroom 65
2018-04-20 211 浏览
食印度菜相信大家都會想搵間正宗,價錢又抵嘅!而小妹今次就黎到香港的小印度—佐敦搵食喇!今次呢間咖哩葉係名人飯堂對面,私隱度頗高。餐廳有地下一個小酒吧,上層另有雅座,位置都頗舒適及有情調。原來有Lunch buffet食,下次想食印度菜都可以返黎試試。Menu好細心,有中英對照!價錢都唔貴,可以盡嗌😂首先黎左個papad,有3個醬料揀!小妹我最鍾意就係食Samosa,呢度仲要係羊肉!平時啲饀多數都係齋,但呢個羊肉真係第一次見,所以即刻諗都唔諗就叫左! Samosa熱辣辣,好香口,羊肉一點都唔騷!好食!Chicken Tikka都係我次次食印度菜必點嘅,鐵板上熱辣辣,肉質仲好鮮嫩,正!食印度菜當然要食咖哩啦,叫左個蝦咖哩!都好足料,好多大蝦!咖哩唔算辣,都適合香港人的口味!羊肉都幾大粒又唔硬,飯粒炒得乾身!好味道!見到佢係洋蔥饀,好想食下,見到佢個醬即刻心心眼,呢個醬好好食!點黎食無咁油!呢餐食到好飽,好滿足!係好正宗的印度菜,下次一定會再幫襯!

今次呢間咖哩葉係名人飯堂對面,私隱度頗高。

餐廳有地下一個小酒吧,上層另有雅座,位置都頗舒適及有情調。

Menu好細心,有中英對照!價錢都唔貴,可以盡嗌😂
Fried  Papad

首先黎左個papad,有3個醬料揀!
Mutton  Samosa  (3pcs)

Chicken  Tikka  (4pcs)

Prawn  Masala

Mutton  Biryani

羊肉都幾大粒又唔硬,飯粒炒得乾身!好味道!
Onion  Kulchha

呢餐食到好飽,好滿足!係好正宗的印度菜,下次一定會再幫襯!

Mango  Lassi
Fried  Papad
Mutton  Samosa  (3pcs)
Chicken  Tikka  (4pcs)
Prawn  Masala
Mutton  Biryani