2020-01-02
一直都話想試吓印度傳統咖喱,但係又唔想入重慶大廈,所以今次去左佐敦一間餐廳,同樣都係印度人主理。當日下晝去到嘅時候,成間餐廳得我地兩個香港人,好彩都仲用英文可以溝通到🤣蕃茄雜菜海洋湯呢個係類似羅宋湯嘅餐湯,酸酸甜甜幾醒胃,蔬菜煮得軟淋入味,配埋重牛油香既蒜蓉包就一流😌煙三文魚沙律三文魚同生菜都好新鮮,一絲絲三文魚食起上黎好方便😋 而且餐廳配左印度特色辣椒醬,酸辣惹味。印度烤餅薄、香、脆,食落去有啲似餅乾,主要係作為前菜有少少野比我地咬下😹羊肉咖哩角咖哩角餡大,油炸香脆,羊肉比咖哩既味道更重,食落去羊味有少少蓋過咗咖哩味,對於喜歡食羊肉既朋友而言係必點之選!洋蔥圈洋蔥圈煎得香脆配上酸甜醬好味。印度咖哩雞,羊因為一向都唔係好食羊,所以覺得咖哩雞既表現較好,雞肉香嫩入味,雞皮好重油香味。而羊,我媽媽就話佢用既羊肉半肥瘦,帶出到羊既香味之餘又唔會太油膩。依間咖哩既特點係佢選用左好多平時無點食過既香料,味道比較地道有特色。香肉烤餅印度軟薄餅中夾香肉,點埋咖哩食更惹味!印度奶茶☕奶茶加入薑汁有印度特色。
蕃茄雜菜海洋湯
煙三文魚沙律
印度烤餅
羊肉咖哩角
洋蔥圈
洋蔥圈煎得香脆配上酸甜醬好味。
印度咖哩雞,羊
香肉烤餅
印度軟薄餅中夾香肉,點埋咖哩食更惹味!
印度奶茶☕
奶茶加入薑汁有印度特色。