2019-12-24 27 浏览
在佐敦道的(Curry Leaf Indian Cuisine)係典型古早風的印度菜,充滿澎湃既異國風情,店內放映熱情激昂的印度音樂MV,慢慢就會比個環境薰陶左,因為真係好似去左印度咁樣,會好想出去同其他食客一齊跳舞。不過觀景位只有幾張枱,要好feel要睇街景要遇早訂位。店員也好好服務,大家都係香港人好有親切感,最開心係食到正宗的印度菜。舒適座位。免費送的胡椒餅,烤餅好脆口可分別點上青色奶酪或雜菜辣椒醬,增添風味。Murgh malai tikka $108,用鐵板上菜,特別夠火喉,雞肉香味濃厚,肉質嫩滑,好有口感,其實我覺得有D似日本菜既鐵板火鳥燒,同我地日常食既野類同,5會對佢有抗拒,同行友人第一次食印度野,開頭都有D微言有D偏見,依家connect左。印度薄餅~帶有少少咸香好味道。Fish Masala$128,啖啖魚肉沾滿了濃味的咖哩醬,再配上印度米(basmati)-長條形幼細而且乾身較硬更為煙韌的米飯粒,冇係電飯煲煲過,口感同泰國香米截然不同,乾爽既質感送咖哩撈飯反而更香更好食,飯粒帶咖哩濃香,我地吃不停口。Mango Lassi$38,乃國菜,必點之一,5會好甜,芒果溝酸

舒適座位。

印度薄餅~帶有少少咸香好味道。

Mango Lassi$38,乃國菜,必點之一,5會好甜,芒果溝酸奶,清新鮮甜。

2019-12-23 52 浏览
位於佐敦較偏僻的街道長茂街隱藏了一間由內至外都充滿印度味的咖哩葉,正宗印度人打理的。臨近聖誕節日,餐廳都佈置了一點點,充滿了節日氣氛。雖然是星期六,但也有午餐提供,不過我們今日點選了餐牌的主菜先上枱是香料奶茶上檯後才緩緩將奶茶倒進我們杯子裏,先聞聞,有一股微香料的氣味,不重的奶味, 飲落就是陣陣印度香料味,非常特別,必試。燒羊架一客有四件, 誠意十足以鐵板上,香噴噴,肉質嫩滑,羊味不太蘇,多層次香料醃製,喜愛濃味至愛雞肉炒飯看似簡單的一個雞肉炒飯, 飯粒粒粒分明有口感,混合了印度香料炒出有別於中式炒飯的味感 , 還附上沙律醬,但本人覺得沙律醬不太夾, 原味炒飯已經非常入味

臨近聖誕節日,餐廳都佈置了一點點,充滿了節日氣氛。

雖然是星期六,但也有午餐提供,不過我們今日點選了餐牌的主菜

先上枱是香料奶茶

燒羊架

雞肉炒飯

午餐
2019-12-23 35 浏览
咖喱@咖哩葉佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下 G/F and M/F, Mau Lam Commercial Building, 16-18 Mau Lam Street, Jordan MENU圖文並, 吸引又方便點菜, 最怕好多外語菜名又要查GOOGLE$108 奶滑烤雞, 熱鐵板上是這道菜的精髓, 加入了YOGURT, CHEESE, CORIANDER 及CHILLI, 香料唔會太複雜重口味, 香港人都易於接受, 而YOGURT 受CHESSE另雞肉更滑, 汁同雞肉甚配GREEN SALAD $68 TOMATO, CUCUMBER, CARROT AND ONION, 自己食再加NANN /RICE就太飽了, 好好多都是點份菜/SALAD, 全是生就需切片, 有DRESSING 富印度風味,點 YOGURT汁就食得, 爽口去除香料味
咖喱@咖哩葉

佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下

首先黎3塊薄脆烤餅做前菜,有兩款醬汁可以點,雜菜辣椒醬同青色奶酪醬汁,食完好開胃。香滑牛油雞 ($128)食薄餅當然要嗌番個正宗印度人整既咖哩! 咖哩有乳酪同牛油,香滑濃郁味道帶有小小甜味,入口好香香料味道而且一點也不辣,可以話係愈食愈開胃,雞肉無骨非常嫩滑入味,好好食! 配上白飯或薄餅,真係無得輸!蒜蓉牛油烤餅 ($28)食正宗印度野,點可以唔食薄餅配咖哩? 印度人整既薄真係好講究,有好多唔同口味,真係花多眼亂。最後揀左蒜香牛油烤餅,即叫即烤,熱辣辣之餘,薄餅質地更是鬆軟,好香牛油味,配上咖哩,絕不膩口,一個人可以食到三大塊!素食雜菜炒飯 ($98)印度式炒飯飯身比較乾幾好食,飯的味道混合各種印度香料製成,好地道的印度風味,超級大碟,食完夠哂飽肚!

香滑牛油雞 ($128)
配上白飯或薄餅,真係無得輸!

蒜蓉牛油烤餅 ($28)

素食雜菜炒飯 ($98)
2019-12-22 21 浏览
今天來到這家位於佐敦的印度菜試一下,環境不錯,但餐廳人流比較少。點了兩道咖哩,一個是雞肉,一個是芝士。可能不是很多人喜歡吃芝士,但我總覺得印度菜的咖哩芝士別有一番風味,值得一試!雞肉那一碟的咖哩味道偏甜,芝士的咖哩香料味濃郁,味道不錯。叫了兩杯飲品,包括mango lassi 以及 salted lassi,兩杯奶昔都挺好喝的。整體來說,味道比其他印度餐廳的調味偏甜,如果喜歡吃比較甜的咖哩可以來這裡試試!
2019-12-20 43 浏览
前排去完重慶大廈於是發掘咗更加多香港嘅特色正宗印度菜呢間印度菜喺佐敦同地鐵站好近喺出面見唔到佢嘅裝修都唔錯 幾grand仲有一個水吧餐牌 主要都係五香咖哩 薄餅 pizza 另外有數款意粉前菜有一個胡椒餅 本身以為食妹妹冇咩名但係一入口就有好重嘅黑椒味配埋正宗印度嘅醬料 好特別 (這個前菜是送的)我哋叫咗一個五香羊肉 一啲so味都冇 仲非常之鬆軟 應該係煮咗好耐有一種入口即溶嘅口感 另一個係garlic簿餅 有少少蒜蓉味但係一定要連咖喱或者五香嚟食 非常夾!!最後叫咗個印度炒飯佢入面亦都有好多唔同嘅香料入口有仲好fresh嘅感覺
前排去完重慶大廈於是發掘咗更加多香港嘅特色正宗印度菜

仲有一個水吧

餐牌 主要都係五香咖哩 薄餅 pizza 另外有數款意粉

• 胡椒餅(Papadam)
  • naan
  • 牛油薄餅
2019-12-17 111 浏览
話說搵呢一間餐廳先知原來附近就係太平館餐廳(見識少😅),下次有多個藉口去呢度附近搵食😜🍽好講返正題,今次無啦啦想食咖喱野係因為我個朋友好鍾意食咖哩,所以搵搵下就搵到去呢一度呢一間印度(?)咖喱餐廳比我嘅感覺好乾淨企理,餐牌是十分分乾淨的說👍🏼 潔癖的人起初好驚食呢啲咖哩會有好大浸香料味🤧 但比想像中冇咁大浸味,係可接受嘅味點完餐就送咗餐前小食,係鹹鹹脆脆嘅胡椒薄脆餅+兩款醬膽粗粗試左個咖哩角,又ok wor除左素食就係羊肉,朋友怕膻 素食裏面有薯仔同青豆 好彩青豆都融入到啲薯蓉😳呢個香烤雞好野👍🏼真係唔錯 上碟熱辣辣 雞件唔鞋 醃到雞肉都變色 做左功課先嗌,幾好幾好 仲比舊檸檬🍋 好fresh好開胃又係雞 嗌呢個完全為左要點Naan黎食 估唔到啲雞又唔錯Naan,超正既薄餅,煙煙Unun有蒜蓉牛油香味 真係搵爐烤出黎仲有啲炭灰係到又係做左功課先嗌既芒果乳酪 我好怕好甜但呢個有乳酪既酸 仲飲到芒果香味

點完餐就送咗餐前小食,係鹹鹹脆脆嘅胡椒薄脆餅+兩款醬

膽粗粗試左個咖哩角,又ok wor

仲比舊檸檬🍋 好fresh好開胃

又係雞
嗌呢個完全為左要點Naan黎食
估唔到啲雞又唔錯

又係做左功課先嗌既芒果乳酪
我好怕好甜但呢個有乳酪既酸 仲飲到芒果香味
2019-12-15 102 浏览
今晚咖哩引發作, 於是上網尋找正宗煮法的印度餐廳,見到在佐敦有一間食正宗印度菜於是便去食lu。7時左右到了餐廳見內部環境裝飾得很優美, 有餐桌布置, 還有落地玻璃, 可望出街外.餐廳有上下層, 樓下有bar台, 我們坐近窗的位置,都覺坐得很舒服.鋪坐下待應放低了個餐前印度脆餅,配有2款醬料,印度辣醬加薄荷醬,胡椒餅帶咸但超薄超脆,有小許黑胡椒香味。但個醬帶酸辣的, 我友人又是怕辣的人, 故佢只能淺嘗了.- 五香羊肉肉質鬆軟簡單調味已出食羊本身嘅原味, 不太騷, 好食!- 海鮮薄餅烤餅烤得不乾,芝士可拉絲,配有橄欖粒,洋蔥,番茄🍅仔,餅上鋪滿海鮮,是我喜歡的味道。- 香炸空心球 原來是凍的,食果陣將碟上的汁倒入內,帶酸味但又幾開胃啊~-咖喱椰菜土豆咖喱味濃烈, 唔同我平時食開嗰啲咖喱, 香帶有微辣, 配碗飯食一流。
今晚咖哩引發作, 於是上網尋找正宗煮法的
印度餐廳,見到在佐敦有一間食正宗印度菜
於是便去食lu。

7時左右到了餐廳見內部環境裝飾得很優美,
有餐桌布置, 還有落地玻璃, 可望出街外.
餐廳有上下層, 樓下有bar台,
我們坐近窗的位置,都覺坐得很舒服.

但個醬帶酸辣的, 我友人又是怕辣的人,
故佢只能淺嘗了.

- 五香羊肉
肉質鬆軟簡單調味已出食羊本身嘅原味,
不太騷, 好食!

- 海鮮薄餅
- 香炸空心球
原來是凍的,食果陣將碟上的汁倒入內,
帶酸味但又幾開胃啊~

-咖喱椰菜土豆

2019-12-15
2019-12-13 1756 浏览
地道咖哩味茂林街既橫巷有間五光十色既咖哩店,經過見到,又見侍應都係外籍人士,感覺應該勁地道,就同男友入去食個咖啡晚餐。餐廳只係有4-5張台,加上牆上係印尼畫同裝飾,好WARM,幾舒服。我地2小口子ORDER左羊肉咖哩角,洋蔥圈,香滑牛油雞同五香羊肉。餐前胡椒餅Order完野食黎,送上左一款餐前胡椒餅3塊,薄脆烤餅,有兩款醬汁可以點,雜菜辣椒醬同薄荷醬,食完幾開胃。羊肉咖哩角呢個有3大舊,大愛,外面脆,入面包住好多羊肉,個味好食,大大舊,再點揀左既咖哩黎食,yummy。洋蔥圈因為男友對NAAN普通,所以洋蔥圈點黎點咖哩食既~小小脆香,味道吾咸,用黎點CURRY岩晒。香滑牛油雞呢個咖哩有乳酪,有牛油,所以質感滑香同好濃郁,有啲蕃茄味,吾辣既。雞件都好嫩滑同入味,好食。男友喜歡呢個牛油雞,帶有小小甜,岩胃口。五香羊肉呢個羊肉沒有蘇味,羊肉好厚,以為會痴牙,但煮得耐,肉夠晒淋有羊肉香味,咖啡都係吾辣既,又吾會好咸,一啖咖哩,一口羊肉,夠豪氣XP!
地道咖哩味

餐前胡椒餅

羊肉咖哩角

洋蔥圈

香滑牛油雞

五香羊肉
2019-12-10
呢間餐廳座落永安百貨對面,隔左條彌敦道,近壽司郎既內街入面,環境比較清靜,人流較少。門面睇落都幾有外國酒吧feel。呢度侍應係印度人,識聽同講幾句中文,例如埋單咁,但其餘都係英文溝通,冇咩障礙。點完菜,侍應就會上一個附贈的前菜,薄薄兩塊印度烤餅,沾醬而吃。而兩隻醬,一個係好經典的印度香草薄香青檸醬,味道非常濃烈,第一次食唔建議沾太多牆,會受不住,不過吃起來是挺開胃的。而另一隻醬,我好似冇食過,係啡色,有啲肉末,帶辛酸偏酸,味道更加濃烈,我也不太習慣。而第一樣我地叫左印度烤雞($98)印度烤雞係食印度野必點之菜式,皆因烤雞用大量香料同酸奶/乳酪醃制後,用上慢火慢慢烤,令到香料非常入味,而肉質仍然保持緊實嫩滑,口感非常好,非常推介!第二樣又係必點的 印度咖哩 ,因為食左雞,今次我地就點左魚黎試下一上碟,我就諗: 咦?魚呢?點解得薯仔架? 老娘我生氣了! 男友就話可能啲魚熬到爛晒熔左落咖哩到。 誰不知我地一咬個"薯仔",先發現佢係傳說中的魚。冇錯,佢地的魚係切到一舊舊好似薯仔咁,魚肉放入咖哩前醃過同煎過,令肉質非常緊實,唔會煮到散晒,呢隻魚醃得好香,味道可口。而印度最著名的馬沙拿咖哩,呢度將

門面睇落都幾有外國酒吧feel。

前菜(附送)
前菜(附送)

而第一樣我地叫左印度烤雞($98)
烤雞

第二樣又係必點的 印度咖哩 ,因為食左雞,今次我地就點左黎試下
咖喱五香滑魚
一上碟,我就諗: 咦?魚呢?點解得薯仔架? 老娘我生氣了!

而印度最著名的馬沙拿咖哩,呢度將辣度調成少辣,香濃帶點酸,非常開胃,配上熱辣辣的印度軟烤餅就係絕配啦,呢道菜其實周街都有得食,什至係英國都被當成國菜咁,而呢間都得非常香口入味,冇得彈!
軟烤餅
非常飽肚的熱軟烤餅(Naam)~

呢一餐非常滿足呢! 埋單$274(須加一)

餐單
2019-12-12
烤雞
軟烤餅
2019-12-12 40 浏览
平日較少專登去吃印度食物,還要走到內街去🤣🤣但朋友哀求不斷說這家好味,那就陪陪她吧~🤣🤣🤣🤣一進店,印度侍應便遞上小食,是一些類似燒餅的東東,還有兩款蠻得意的醬料~香滑牛油雞~這個其實是咖哩來的,中文翻譯有點怪怪🤣🤣🤣但味道卻是超好,有驚喜的~點了小辣,所以吃上來不會很辣的那種,椰漿味很濃郁,帶點忌廉般味道,配飯配餅超一流👍👍乾酪麵包~原來是芝士烤薄餅🤣🤣🤣但這個配咖哩雞來吃,真的正到不得了😍😍

2019-12-12 70 浏览
一踏入餐廳,就有印度人員工接待。不過唔駛擔心,大部分員工都識英文,仲有一個叔叔識講少少中文。加上餐牌有中英對照,同少量圖片參考,所以點菜冇難度。未上我地既order前會上薄脆片配Mixed Bickle sauce同mint sauce(薄荷汁)。問左員工Bickle sauce係咩,原來入面有檸檬、芒果、薑、辣椒等。味道一入口有啲辣,然後咸味先走出黎,層次分明,都幾特別~羊肉咖喱角(Lamb Samosa)唔係平時見到既扁平狀,而係三角立體形狀,好靚。切開入面有羊肉、薯仔同青豆。羊肉唔會羶,配埋旁邊甜甜地既醬。好食!乾酪咖喱脆(Paneer Pakora)員工叔叔話係印度豆腐。未切開,覺得似chicken nugget。切開左,又真係幾似豆腐。食落就變返cheese。好食又有趣~我鍾意!五香炒烤雞(Murgh Tikka Masala) & 蒜蓉牛油烤餅 (Garlic Naan)烤雞好嫩滑。咖喱醬同平日食既咖喱好唔同,因為有印度香料既味道。本來怕會好辣,但佢惹味得黎唔會太辣。配埋烤餅一齊食,我食左兩大塊烤餅!芒果奶昔 (Mango Lassi) & 香蕉奶昔 (Banana Las

羊肉咖喱角(Lamb Samosa)
羊肉咖喱角

乾酪咖喱脆(Paneer Pakora)
食落就變返cheese。好食又有趣~我鍾意!

乾酪咖喱脆

五香炒烤雞

芒果奶昔 (Mango Lassi) & 香蕉奶昔 (Banana Lassi)
兩杯印度特飲。芒果奶昔喺顏色上好吸引,飲落好重芒果味,有芒果既清甜,應該冇添加糖。香蕉奶昔都一樣,真材實料。

芒果奶昔

提提你,香蕉本身飽肚感重啲,所以如果唔想太飽,建議叫芒果奶昔好啲。

第一次食印度餐,試左好多新野。下次會想試下佢既烤串、炒飯同甜品
羊肉咖喱角
乾酪咖喱脆
五香炒烤雞
芒果奶昔
2019-12-12 105 浏览
朝早去完做義工,之後出黎佐敦搵好野食OpenRice search 到呢間人氣高企既「Curry Leaf」,試下佢既印度菜先~黎到門口,已經見到佢個餐牌好多選擇鋪頭唔大,大約坐到10幾個人,但係店子非常寧靜,坐得好舒服我們點了一份烤雞($98) 雞肉烤得不錯的,肉質挺嫩滑~一份烤雞嘅有六大件之後我們點了一份五香羊肉( $138 )五香羊肉其實係咖喱炆羊肉,入面仲有啲洋蔥同埋蕃茄,羊肉炆得幾淋,點咗印度咖喱,又點少得Plain Naan( $18 )呢度嘅Plain Naan又香又煙銀,配上咖喱真係一流。我哋另外重點左一份Dani Plain酸奶( $28)老闆話咖喱、酸奶和烤軟餅,三樣嘢可以Mix埋一齊食,我哋即管試一試,一齊食既味道係有啲奇怪嘅,所以我哋最後都係分開食yogurt 分開食就樣樣都好好味飲品方面我點左朱古力奶昔( $38 )chocolate milkshake呢杯朱古力奶昔味道唔會好似出面快餐店嗰啲咁甜,幾好飲朋友點嘅係香蕉奶昔( $38 )Banana Lassi 雖然兩杯中文都係叫奶昔,但係Milkshake係用奶黎沖嘅,而Lassi係用酸奶黎沖嘅,所以大家點嘅
朝早去完做義工,之後出黎佐敦搵好野食

黎到門口,已經見到佢個餐牌好多選擇

鋪頭唔大,大約坐到10幾個人,但係店子非常寧靜,坐得好舒服

分開食就樣樣都好好味

呢杯朱古力奶昔味道唔會好似出面快餐店嗰啲咁甜,幾好飲

朋友點嘅係香蕉奶昔( $38 )Banana Lassi

雖然兩杯中文都係叫奶昔,但係Milkshake係用奶黎沖嘅,而Lassi係用酸奶黎沖嘅,所以大家點嘅時候要注意啊

午餐
🤎 點解我要話係挑戰呢?係因為其實我同🐼都唔係好食得辣😂 但係我平時同佢食其他國家菜式食得多,又想同佢試吓食印度菜喎~ 所以今次就揀咗一間好正宗嘅印度餐廳試下👍🏼💛 侍應送上前菜,係胡椒餅配薄荷醬, 同雜菜辣椒醬🌶️ 胡椒餅本身辣辣地,又薄又脆,都幾好食~🤎 素菜咖喱角 $38,三舊大大件😍 有得揀素菜或者羊肉~💛 蕃茄醬炒羊肉洋蔥和酸奶汁 $148, 我們叫左小辣😂 所以基本上都唔係太辣。雖然話係番茄醬但係都有咖喱味,配牛油烤餅食 $28 係最正既!🤎 烤雞 $98,意想不到當日最辣嘅竟然係隻烤雞🐓 烤雞用上特別的香料慢煮,好濃味💛Mango Lassi 🥭 Banana Lassi 🍌 $38 each,比起香蕉, 我都係較喜歡芒Lassi~芒果Lassi冇得輸!

🤎 素菜咖喱角 $38,三舊大大件😍 有得揀素菜或者羊肉~

2019-12-08 45 浏览
今日黎食印度菜🇮🇳所有侍應都係印度中東面孔,感覺佢食既野會好正宗!不過全部食客都係香港人😆 我地叫左兩份naan, butter/garlic, 一致覺得牛油烤餅好食,有牛油香係唔同D! (2份一樣價錢都係$28)野飲叫左mango lassi芒果奶昔,用酸奶,第一啖無預到佢咁酸,飲飲下都覺得好飲。so cute!!!🥰2份主菜都係要左雞,一份masala一份烤雞烤雞既醃料超香!好鐘意佢既辣度夠辣又唔會辣到流哂鼻水,好食😋正👍🏻👍🏻👍🏻甜品要左thandi methi malai kulfi,上網搵係雪糕黎,幾獨特好少食到呢個口味,唔甜~

2份主菜都係要左雞,一份masala一份烤雞

正👍🏻👍🏻👍🏻