2019-12-24
在佐敦道的(Curry Leaf Indian Cuisine)係典型古早風的印度菜,充滿澎湃既異國風情,店內放映熱情激昂的印度音樂MV,慢慢就會比個環境薰陶左,因為真係好似去左印度咁樣,會好想出去同其他食客一齊跳舞。不過觀景位只有幾張枱,要好feel要睇街景要遇早訂位。店員也好好服務,大家都係香港人好有親切感,最開心係食到正宗的印度菜。舒適座位。免費送的胡椒餅,烤餅好脆口可分別點上青色奶酪或雜菜辣椒醬,增添風味。Murgh malai tikka $108,用鐵板上菜,特別夠火喉,雞肉香味濃厚,肉質嫩滑,好有口感,其實我覺得有D似日本菜既鐵板火鳥燒,同我地日常食既野類同,5會對佢有抗拒,同行友人第一次食印度野,開頭都有D微言有D偏見,依家connect左。印度薄餅~帶有少少咸香好味道。Fish Masala$128,啖啖魚肉沾滿了濃味的咖哩醬,再配上印度米(basmati)-長條形幼細而且乾身較硬更為煙韌的米飯粒,冇係電飯煲煲過,口感同泰國香米截然不同,乾爽既質感送咖哩撈飯反而更香更好食,飯粒帶咖哩濃香,我地吃不停口。Mango Lassi$38,乃國菜,必點之一,5會好甜,芒果溝酸
舒適座位。
印度薄餅~帶有少少咸香好味道。
Mango Lassi$38,乃國菜,必點之一,5會好甜,芒果溝酸奶,清新鮮甜。