2020-03-18 122 浏览
位於佐敦嘅咖哩葉主打北印度菜,同一般印度餐廳唔同嘅係,入饌嘅咖喱並冇辛辣之感,反而更多嘅係香料嗰種獨嘅清新之感。牛油雞混合印度香料、咖喱、蕃茄醬同乳酪,集香、微辛、酸、甜於一身,口感香滑,雞肉嫩而充滿肉汁,小妹最鍾意加埋新鮮出爐嘅Nan餅一齊食。烤肉條亦係唔錯嘅選擇,由生薑、雞肉、印式香料等烹調,食落同樣肉汁豐富,送酒一流。外加秘製沙律同特色Mocktail,係一次有別過往食印度嘢嘅獨特經驗。

2020-03-04
2020-03-16 64 浏览
正宗印度菜式, 由印度人打理, 充滿印度風味呢 🇮🇳~飲品: 印式芒果酸奶 Mango lassi🥭 - 大力推薦這杯飲品 👍🏻 ! 以酸乳酪和芒果打製而成, 兩者比例剛剛好, 饮落有乳酪味, 又有芒果的香甜味, 質感好creamy, 好好喝呢! 烤印度脆餅 - 可以當餐前小食或配菜, 旁邊有兩款醬汁, 沾一沾, 可以提升味道。無發酵全麥煎餅 - 這是最傳統的印度薄餅, 有麥麵粉的成份, 吃起來有麥香。建議搭配一款咖喱醬汁, 因為這個印度薄餅本身沒有太多味道。乾果烤餅 - 裏面有果仁碎、葡萄乾, 烤餅挺軟熟, 甜甜的, 不會太油膩。蕃茄汁濃醬烤無骨雞塊 - 微酸, 令人開胃, 雞肉柔嫩, 自家製醬汁味道豐富, 還可以配上印度烤餅一起吃。
正宗印度菜式, 由印度人打理, 充滿印度風味呢 🇮🇳~

2020-03-16
  • Mango Lassi
好耐之前食過一次,已經係念念不忘,所以特登約朋友再返黎呢度食我地好快就點完菜,點完菜之後,佢地會上一個免費既小食比你,呢個脆餅同埋個三個醬真係好正,不過佢有一個真係好辣,如果食得辣既應該會幾鍾意呢個小食。Paani Poori:呢一個真係好特別,第一次食,想直接放入口,侍應姐姐衝過黎阻止我,話要將啲醬倒入去個波入面先食。睇黎食印度餐都要好認真。我好認真咁將啲醬倒曬入去,再放入口,都幾好食。其實佢係一層薄薄既脆餅(波?)皮,裝住啲肉、菜,兜住啲醬,口感非常豐富,值得一試。Chicken 65:呢個係啲濃郁既醬裹住炸雞,好有韓國炸雞既感覺,但印度既風味。老實說我會再返去食呢個。佢個口感唔會好濕,仲有脆脆既口感,但醬微甜,真係好開胃,忍唔住一粒接一粒咁食。 Bhindi Masala:其實係masala山葵,因為一定要食菜嫁嘛,山葵本身就唔係濃味既菜,同個醬好夾。Chicken Masala:呢個雞係點黎夾薄餅既,個醬好香濃,好好食。Kashmiri Naan:呢個中文應該係堅果薄餅,係果醬混合椰絲既薄餅,甜甜地既口味,用黎送masala或咖哩都好適合,自從食過一次,就無再叫過普通薄餅。Yo

Paani Poori:
Paani Poori

Chicken 65:
Chicken 65

Bhindi Masala:
Bhindi Masala

Chicken Masala:
呢個雞係點黎夾薄餅既,個醬好香濃,好好食。
Chicken Masala

Kashmiri Naan:
Kashmiri Naan

Young Coconut:
椰子都算新鮮,食親東南亞野食都會想叫佢。
Young Coconut
Paani Poori
Chicken 65
Bhindi Masala
Chicken Masala
Kashmiri Naan
Young Coconut
2020-03-04 87 浏览
好耐未食過傳統風味嘅印度咖哩喇,因為屋企嗰區唔係好覺有,昨晚特登去佐敦食,入到鋪見到職員全部印度人,不過餐牌有曬中文,手指指點餐無難度~餐廳裝修都幾有印度feel,水杯係金色嘅,電視播住印度MTV。叫咗印度小脆球,菠菜咖哩雞,烤餅同印度拉茶。菠菜咖哩雞朋友唔食得辣(我自己都唔係好食得辣),問老闆(應該係,我自己估嘅)推介下叫嘅。嚟到果然啱曬我哋口味,夠香得嚟唔辣,夾埋烤餅好正。烤餅好彩無口痕叫多份,一份已經係好夠份量。小脆球真係好脆,脆過食薯片,口感好過癮。拉茶我失手想落半包糖成包倒咗落去,變咗好甜,試唔真。同行朋友好鍾意呢度,話下次同成班friend嚟食多d款式。走嘅時候老闆送咗兩個口罩比我哋

2020-03-03
2020-03-04 95 浏览
在逸東酒店附近,竟然有間隱世印度料理,聽聞食咖哩可以抗肺炎,即刻入去試!每張台上面都有一支酒精搓手液,超貼心呀~—奶油雞肉串($115)以腰果醬醃製的Chicken Kebab是我塊去印度餐廳必點的菜式,夠高蛋白!呢間餐廳都做得算嫩滑,加埋檸檬汁清新又美味~因為用鐵板上,我喜歡一上菜就夾起,咁就唔怕變老啦!—南印度咖哩羊肉($125)南印度嘅咖哩充滿椰子香,咖哩濃稠之餘仲好順滑,配Naan一流!羊肉質感比較硬身,完全滿足到將肉撕開嘅慾望。
每張台上面都有一支酒精搓手液,超貼心呀~

奶油雞肉串($115)
呢間餐廳都做得算嫩滑,加埋檸檬汁清新又美味~
因為用鐵板上,我喜歡一上菜就夾起,咁就唔怕變老啦!

南印度咖哩羊肉($125)
羊肉質感比較硬身,完全滿足到將肉撕開嘅慾望。
2020-03-01 109 浏览
位處於佐敦既一間兩層高既印度餐廳,其實食咖哩一個先決條件一定係要當地人煮,任你五星級酒店廚師有好靚既材料都好,唔係印度人煮始終較唔到果種風味。呢間餐廳就廚師伙計全部都印度人,但唔好以為食物一律辣到不得了,我當日簡左Mild辣,結果其實同譚仔十小辣無乜分別,所以就算平時唔食得辣既人都可以去感受下印度既風味,唔驚辣親。 先講菠菜羊,惹味得黎口感好好,菠菜亦都無渣,羊味唔算太濃,都可能係一件好事;牛油雞就稍為辣少少,但都可以接受,牛油味開胃,配埋薄餅食簡直停唔到手。
菠菜咖哩羊
牛油咖哩雞
前菜
2020-02-13
菠菜咖哩羊
牛油咖哩雞
前菜
2020-02-15 108 浏览
近來都有很多良心小店會派發物資比香港市民,今次這間印度餐廳也免費派發口罩給有需要的市民,剛巧今天想吃印度菜,所以決定要來這裡光顧,支持一下他們。(來這裡光顧的客人每人可以獲得一個口罩!)餐廳有兩層,地下有個小bar,酒類都應有盡有。每一桌都會有胡椒薄脆、mint sauce和一個辣辣的類似pickle的前菜。🍽Vegetable Samosa首先來了前菜,這個幾乎是到每一個印度餐廳我都會叫的咖喱角。這裡的咖喱角很大顆,而且炸得比較深色,裡面有很多薯仔和雜豆,咬下去滿滿都是薯仔蓉,而且咖香料味也很重,吃一個其實已經頗飽肚。🍽Chicken Tikka Masala每次到印度餐廳我都一定會試他們的chicken tikka masala,和多汁的curry相比我更喜歡質地比較稠,味道比較濃的masala curry。雞腿肉非常嫩滑,一點都不鞋,而且裡面也有很多塊,用來配搭飯或naan一流。非常喜歡這裡偏多汁,吃完naan和roti之後也剩了很多,完全足夠拌飯。而且味道吃下去很正宗,一點都不會太辣,香港人大部分應該都能接受。這個是我吃過在香港數一數二的印度咖喱!🍽Garlic Naan +

🍽Vegetable Samosa

🍽Chicken Tikka Masala

🍽Garlic Naan + Roti
當然不能少了咖喱的靈魂伴侶-naan和roti。本來以為1份只有很少,沒想到一份都有3-4大塊,非常夠吃。
Garlic Naan有超香的蒜味,好像吃蒜蓉包一樣。而且這裡的火候控制得很好,麵團煙韌又脆口,而且底部不會燒焦了。而且也不會想其他地方的garlic naan那麼油,單吃或配咖喱都一流。
我也喜歡roti,比naan多了麥味,一樣非常煙韌,而且沒有naan那麼油,雖然比naan小塊但是各有各的好吃。

🍹Mango Lassi
這個可以說是香港最好喝的mango lassi!不僅超大杯,而且芒果跟乳酪味都很重,上面還很有心思的用芒果糖漿畫了拉花,超美又好喝。
2020-02-15 877 浏览
呢間curry leaf 之前都食過,裝修都唔錯,暗暗地幾有情調,好有印度特色,而且有2層好闊落。menu有中英對照,就算唔明係咩菜,都可以對照英文,方便咁落單。一開始佢送左個脆烤餅既小食比我地,個餅好鬆脆,咬落有淡淡胡椒味,個醬係薄荷醬,感覺幾清新,岩媽咪口味多d。我坐底已經決定要叫naan餅食,最後叫左一個原味同蒜蓉味。一上黎個陣熱騰騰,係即叫即整,咬落外脆內軟,有淡淡發酵味道,相當唔錯。蒜蓉味好重香料味,就咁食都得。叫左naan餅當然會叫埋咖喱,我地叫左瑪沙拉咖哩雞同咖喱秋葵,但食落唔覺好辣,岩岩好而且雞肉咬落唔會太鞋口,下面既洋蔥好正,配埋食好好味,意想不到。而秋葵就不過不失,好少會食咖哩素菜,食到秋葵外硬入面滑滑地既質感,配naan餅感覺好過癮。飲品方面,我同媽咪share左壺印度奶茶,幾香滑,有淡淡香料味,同平時飲開好唔同,都幾特別。總括黎講,間中想食印度菜會再黎,下次再黎我會試下飲mango lassi。最貼心係買單個陣,送比我同媽咪一人一個口罩,好貼心,呢d時勢收口罩仲開心過收錢,值得一讚。

• 蒜蓉牛油烤餅
2020-02-10 86 浏览
我愛試不同印度菜,亦不限於在重慶大廈內,其實香港有好多不同既正宗印度菜,真係好好味。今日黎到佐敦一條寧靜小巷中的一間indian food,真係好想介紹下比大家。入面光線柔和,又好寧靜,情調十分! 印度人其實好多都係素食者,我地一般成日諗起既印度咖哩,通常都會諗到有肉,但在正宗印度菜其實比較少有。今次我地都叫左不少vegetarian dishes. Mixed samosa印度三角餅,都係indian既common comfort food, 個餅皮實實地,入面由薯仔/洋蔥/鷹咀豆/ 不同蔬菜加上咖哩粉混合而成,所以成舊野都幾飽肚,唔太辣,幾好食! Mixed vegetarian curry呢度嘅擺碟好靚,入邊有不同蔬菜例如紅蘿蔔和蕃茄,識落好醒胃,一啲都唔漏。 Chicken biryani即係咖喱雞炒飯咁解,有咖哩一定要有飯至得。印度飯粒同廣東米唔同,較幼和乾身,食落好得意!伴隨既係有一碟yogurt送上,試過用以配飯食,但就唔太岩我口味了,大家可以試下,可能岩大家都唔定!

Mixed samosa

Mixed vegetarian curry

Chicken biryani

2019-08-10
2020-02-09 89 浏览
朋友話呢間印度菜好好味,帶咗我去試。個格局同一般正宗印度餐廳一樣,亦都係由印度人處理嘅。送的薄脆偏咸,全晚最遜色既一品🤣首先叫咗一個傳遍印度嘅小吃, paani poori。空心波係由小麥粉造成,好脆,入邊有小小薯仔泥同豆蓉,食之前喺倒入綠色帶薄荷香氣嘅醬汁,酸酸地,好開胃。不妨淋多少少汁,咁你就可以享受嗰種咬落去啲汁爆出黎嘅快感。Chicken 65勁好味呀! 65我估係佢個醬料名,除咗烤雞仲有其他選擇。不過我覺得個雞真係好值得一試,唔會太乾同埋勁香。如果唔想要雞,都推薦你選其他款式,因為個醬料真係冇得頂🤤🤤🤤去到印度餐館,有乜理由唔食咖喱雞呢!叫咗chicken masala,香料咖喱雞。重點當然係嗰醬,用嚟配naan啦。以前淨係食過蒜蓉味同芝士味,好多謝朋友仔堅持叫呢個堅果味naan,中間夾左一啲餡料,甜甜地,有少少nutty,配埋咖喱汁係驚喜地好味!蔬菜選擇都唔少。呢個辣秋葵小小辣,帶有香料香。椰青勁大個勁甜勁汁,佢serve上黎個陣多到就瀉,啲貨好靚呀!呢餐真係每一碟餸都好好味,你跟呢個嚟order一定實冇死,特別推薦chicken 65 同kashmiri,完全係味蕾新體驗
送的薄脆偏咸,全晚最遜色既一品🤣

蔬菜選擇都唔少。呢個辣秋葵小小辣,帶有香料香。

呢餐真係每一碟餸都好好味,你跟呢個嚟order一定實冇死,特別推薦chicken 65 同kashmiri,完全係味蕾新體驗。另外值得一提嘅係,呢兩日老闆派左成萬個口罩,真係好有心😭疫情穩定啲嘅時候不妨一戰👍🏻👍🏻👍🏻
好想繼續食到🤤🤤🤤
2020-02-07 93 浏览
第一次食印度菜, 原來比預期中好好味, 亦有好多菜色選擇. 而且這間餐廳裝修優雅有格調, 絕對值得一試. ($55)🤤 ~ 賣相精緻, 共8粒炸薯仔球, 再配羅望子醬, 味道很夾 ($115) 🤤~ 因為怕辣所以叫白咖哩, 香而不辣既正宗印度咖哩, 雞肉很嫩易咬口 ($25)🤤 ~ 印度菜梗係要叫印度薄餅, 點了蒜蓉味, 再點埋咖哩汁食好好味 ($105) 🤤 ~ 上碟時仍熱辣辣, 好香口而且食落唔熱氣整體所有菜都好味而且有特色, 值得回頭再試😎 ❤店舖 : 💙地址 : 佐敦茂林街16-18號茂林商業大厦地下
第一次食印度菜, 原來比預期中好好味, 亦有好多菜色選擇. 而且這間餐廳裝修優雅有格調, 絕對值得一試. [香炸空心球] ($55)🤤 ~ 賣相精緻, 共8粒炸薯仔球, 再配羅望子醬, 味道很夾

[白咖哩雞] ($115) 🤤~ 因為怕辣所以叫白咖哩, 香而不辣既正宗印度咖哩, 雞肉很嫩易咬口

[蒜蓉薄餅] ($25)🤤 ~ 印度菜梗係要叫印度薄餅, 點了蒜蓉味, 再點埋咖哩汁食好好味

[脆烤雞翼] ($105) 🤤 ~ 上碟時仍熱辣辣, 好香口而且食落唔熱氣

整體所有菜都好味而且有特色, 值得回頭再試😎

❤店舖 : [咖哩葉]
💙地址 : 佐敦茂林街16-18號茂林商業大厦地下
2020-02-06
2020-02-06 82 浏览
我自已都有一排冇吃過印度餐啦,而我朋友話好似都未試過正式過吃印度嘢,咁就趁新年來試吓不同的味道。來到位於佐敦呢間『Curry Leaf』緣於另一朋友介紹,成間舖有濃厚的印度色彩,全一色道地的印度人,呢度有印度Video,印度音樂,一時間以為自己真的去咗印度吖。印度嘢除咗咖喱之外,仲有印度烤餅,烤魚,烤羊也出名,於是乎我哋嗌咗印式泥爐烤魚塊,印度薄餅,羊肉餡餅,椰青同埋印式甜品玫瑰奶球。烤魚好香口,唔會油淋淋,D配菜同烤魚好夾,吃到不停口;薄餅口感似平時吃開的薄脆,羊肉餡餅唔會有膻味,好吃。椰青係至愛,清新天然,甜品就普通啲,純粹係個人意見,可能唔太啱香港人口味

• 印式碳烤魚塊
2020-02-05 69 浏览
餐廳環境不俗,比一般印度餐廳更雅緻整潔,裝潢設計甚有特色,氣氛佳。點菜後免費送上一籃餐前小食胡椒薄脆烤餅,份量頗多,配以青咖喱汁和醃製欖菜,開一開口胃。羊肉咖喱角好有特色,炸成大大件三角酥,外層十分酥脆,但不會過於油膩,內裡餡料非常飽滿,含免治羊肉、青豆、堅果等,口感豐富又惹味。白咖喱雞相當出色,以古法白肉汁腰果煮雞,咖喱汁質感香滑,味道濃郁帶甜,岩哂不吃辣又想吃咖喱的朋友。雞肉大件嫩滑,沾滿咖喱汁非常惹味。牛油薄餅好有水準,發酵成千層軟烤餅,熱騰騰又超大塊,烤餅牛油味香濃,口感軟綿,不沾咖喱汁已夠好吃,沾沾咖喱汁更是極度美味!高度推介印式芒果酸奶,大大杯,稠度恰到好處,芒果味香甜濃厚,酸乳酪亦混合得出色,絕對是上佳飲品。

雞肉大件嫩滑,沾滿咖喱汁非常惹味。

2020-02-02 85 浏览
雖然餐廳起唔起眼嘅橫街內,但係招牌夠曬醒目,離遠都見到。充滿印度特色嘅裝修,餐廳仲播住印度嘅mv。啱啱點完菜,店員就送上胡椒薄餅,食落香脆又有陣陣胡椒香味,旁邊仲有薄荷醬同埋酸梅味嘅醬。Veg Samosa 素食咖喱角咖哩角內有薯仔、青豆同埋堅果打成嘅餡料 ,食落香脆又有淡淡嘅咖哩味。Mango Lassi一款印度傳統飲品, 飲落乳酪同芒果嘅比例啱啱好,芒果味十足又夠香滑。Lamb Seekh Kebab 燒烤羊肉卷係即叫即烤嘅羊肉卷,一上枱已經聞到好香嘅印度香料味。 雖然係烤熟,但羊肉捲仍然充滿肉汁,食落鮮嫩又唔會乾。Cheese Naan 芝士薄餅 食咖哩當然要配上印度薄餅,薄餅入面加入咗大量嘅芝士碎,食落好重芝士味Chicken Masala 瑪莎拉咖喱雞咖哩入面有好多雞肉,非常抵食。雞肉吸收咗咖哩嘅精華,食落外脆內軟,又夠鮮嫩。
雖然餐廳起唔起眼嘅橫街內,但係招牌夠曬醒目,離遠都見到。

充滿印度特色嘅裝修,餐廳仲播住印度嘅mv。

Veg Samosa 素食咖喱角

• cheese naan
  • 燒烤羊肉卷
  • Mango Lassi
2020-01-31 127 浏览
好耐冇食咖哩,就同朋友去左佐敦一間食印度菜既店到食咖哩,呢間店既老闆係印度人,啲野食係非常正宗!未食野之前,會有一碟免費既小食,呢個薄脆係鹹鹹地既,仲有兩個醬既,有小小辣既,唔錯!我好鐘意食羊肉,羊肉都有好多選擇,我地點左南印度咖哩羊肉,呢道菜係用左椰奶去烹煮羊肉,醬汁好濃郁,有好香既椰子味,羊肉煮得好腍,肉質嫩滑,好味道!食咖哩當然要叫埋印度薄餅啦,我地叫左份乾果烤餅,烤餅熱辣辣,配埋咖哩同埋羊肉簡直一流啊!仲有清甜既椰青啊!
仲有清甜既椰青啊!