2020-01-30 206 浏览
上次試過同舖嘅墨西哥菜,今次再黎試佢另一印度菜,估唔到都好好食,依家係OR訂枱仲有8折,再抵食啲。今次二人叫三樣,加一八折後每人大約$90。胡椒脆餅落完單就免費送上,附有薄荷醬同酸梅,正常。咖哩角 $38一客有三個,表皮係鬆脆唔硬口,而餡料滿滿,咖哩味道濃。奶滑烤雞 $128咖哩偏向甜味,比一般咖哩更香更滑口,而雞肉嫩滑,份量都唔少,配上烤餅食真係好好味。蒜蓉牛油烤餅 $28有四塊,兩塊蒜蓉烤餅,香味十足,底脆脆地,中間同面煙煙韌韌。而另兩塊似原味同薄身少少,所以相對會成塊都鬆脆。

胡椒脆餅

落完單就免費送上,附有薄荷醬同酸梅,正常。
胡椒脆餅

咖哩角 $38

一客有三個,表皮係鬆脆唔硬口,而餡料滿滿,咖哩味道濃。
咖哩角

咖哩角

奶滑烤雞 $128

奶滑烤雞

蒜蓉牛油烤餅 $28

奶滑烤雞
2020-01-27 103 浏览
今日返工諗夜晚食咩嘅時候,突然好想食正宗印度菜。我之前只係屋企煮過咖喱食,未試過出街食過印度菜,所以都好期待。去到餐廳,餐廳裝修都好modern, 職員全部都係印度人,好有禮貌。餐牌都有好多選擇,前菜、小食、素咖喱、羊/雞/牛咖喱、薄餅都有好多款👍🏻我地叫左咖喱角 - 熱辣辣,多料,好有誠意👍🏻椰奶咖喱牛肉 - 唔太辣好啱香港人食,多肉😋牛油薄餅 - 一份有4塊,好厚,好香,又熱又軟,配埋咖喱好好食😋羊肉薄餅 - 一份有4塊,同牛油薄餅唔同食法,可以一試😉(2個人食嘅話,建議叫一份薄餅就夠啦😊)最後,叫左一杯職員推介嘅Lime soda, not bad👍🏻

我地叫左
咖喱角 - 熱辣辣,多料,好有誠意👍🏻
椰奶咖喱牛肉 - 唔太辣好啱香港人食,多肉😋
羊肉薄餅 - 一份有4塊,同牛油薄餅唔同食法,可以一試😉
(2個人食嘅話,建議叫一份薄餅就夠啦😊)
2020-01-23
  • 羊肉咖喱角
  • 牛油薄餅
2020-01-25 198 浏览
今日大食妹同朋友仔到咗位於佐敦嘅咖哩葉食正宗印度咖哩<Paani Poori>Paani Poori係香炸薯仔球, 喺脆卜卜嘅空心波裏面塞咗啲咖哩薯仔同雜菜蓉, 食落甜甜地 如果大家唔怕辣嘅話, 可以加埋佢嘅羅望子醬入去, 食落酸辣酸辣都幾開胃<Tandoori Chicken>咋一聲嘅鐵板雞, 食落超有feel<Prawn Masala>酸酸地嘅Masala, 裏面有好多隻蝦, 咖哩非常濃郁<Garlic Nann (Left) and Aloo Paratha (Right)>呢度嘅Garlic Naan好好食, 熱辣辣上枱之餘, 仲軟Q軟Q, 最重要係蒜香味十足Aloo Paratha係薯仔餡餅, 係一個麥餅裏面夾住啲薯仔同埋雜菜蓉, 食落都幾唔錯但有少少油
今日大食妹同朋友仔到咗位於佐敦嘅咖哩葉食正宗印度咖哩

<Paani Poori>

<Tandoori Chicken>
咋一聲嘅鐵板雞, 食落超有feel

<Prawn Masala>
酸酸地嘅Masala, 裏面有好多隻蝦, 咖哩非常濃郁

但有少少油

• Garlic Naan
2020-01-23 165 浏览
環境優美——印度人開的正宗印度菜👩‍❤️‍👨💕今晚我飛咗去印度了🇮🇳!😄 Curry Leaf 正宗印度廚師的咖喱🍵☕️🍹😜😋全鋪的員工,包括老闆都是印度人,昵度做既全部食物都是正宗印度菜,今晚就做一日正宗印度人,食正宗的印度人做的印度菜😂😂😂😂😂😂NaNa—-是我吃印度菜最喜歡配搭的食物,NaNa其實是一種印度的薄餅🧇,用來點咖喱就最正🍚——看似一碗普通白飯,但食落和平日的米不相同,呢個是印度米,全部飯不會像我們平日吃的鮎在一起,而是一粒粒都分開的,用咖喱🍛汁配埋一齊食,有口感之餘又覺得好㻎😋咖喱羊——咖喱味道帶一些辣,🐐羊肉不會過硬,肉質吃落不錯⋯⋯咖哩🐔雞——比平日吃的黃咖喱不同,這個味道帶點印度風味,雞🐔肉也做得嫩滑奶茶——是印度的著名印度茶☕️,不防一試.......咖啡☕️——👌呢個度既環境全是印度擺設,環境相當美麗確有一種置身在印度吃的印度菜😋😋
環境優美——印度人開的正宗印度菜
👩‍❤️‍👨💕今晚我飛咗去印度了🇮🇳!😄
Curry Leaf 正宗印度廚師的咖喱
🍵☕️🍹😜😋

NaNa—-是我吃印度菜最喜歡配搭的食物,
NaNa其實是一種印度的薄餅🧇,用來點咖喱就最正

奶茶——是印度的著名印度茶☕️,不防一試.......

咖啡☕️——👌
呢個度既環境全是印度擺設,環境相當美麗
確有一種置身在印度吃的印度菜😋😋
2020-01-19 102 浏览
今日約左好友食飯佢帶左我來食咖喱葉,一入門口已經感受到印度菜的香味,侍應全是外國人點菜必須講英文,好彩菜單上都有中文字。我朋友點了杯芒果奶昔, 我試左一口太甜唔岩我,所以我自己叫左可樂。之後我地點了以下幾款美食羊肉咖喱角 - 原來印度的咖喱角唔係炸到乾哂身和脆口,而係粉粉地感覺冇咁熱氣,入面包滿滿羊肉碎。雞肉炒飯 - 好香濃的辣味雞肉炒飯,感覺辣左dd。番茄醬炒羊肉 - 用烤餅來點汁食一流, 羊肉夠淋入哂味。烤餅- 用來點番茄醬炒羊肉吸哂d汁和精華,幾好食。
今日約左好友食飯佢帶左我來食咖喱葉,

之後我地點了以下幾款美食

雞肉炒飯 - 好香濃的辣味雞肉炒飯,感覺辣左dd。

番茄醬炒羊肉 - 用烤餅來點汁食一流, 羊肉夠淋入哂味。

烤餅- 用來點番茄醬炒羊肉吸哂d汁和精華,幾好食。
2020-01-19 61 浏览
2020年1月19日今日約咗朋友食晚飯,朋友話試過間好好食嘅印度菜要介紹我。起初我好擔心,會好得人驚。但嚟到之後發現,完全唔會!因為佢全部都係印度人。所以淨係用英文溝通。但佢地超級體貼!我哋最後叫咗個牛油雞。一個牛油薄餅。跟住叫咗兩杯野飲。一嚟到佢就送咗個胡椒煎餅比我地食。對我來講有啲辣!但食落又幾香口!!Mango lassi解辣一流!!青檸蘇打。lime soda好味😋牛油雞超好食Curry leaf murgh makhani was super yummy Must try! !真係必食。佢係超出我想像既好食!朋友讚個陣我只覺得佢誇張。但原來真係超正!!!Naan。講到印度薄餅。又係冇得輸。印度薄餅又係必食。因為我同朋友都係勁晏先食野。所以叫得唔多野食!下次黎要試下蒜蓉薄餅先得!!個個都讚佢。
2020年1月19日

今日約咗朋友食晚飯,朋友話試過間好好食嘅印度菜要介紹我。

起初我好擔心,會好得人驚。

但嚟到之後發現,完全唔會!

因為佢全部都係印度人。

所以淨係用英文溝通。但佢地超級體貼!

我哋最後叫咗個牛油雞。一個牛油薄餅。跟住叫咗兩杯野飲。

一嚟到佢就送咗個胡椒煎餅比我地食。

對我來講有啲辣!
但食落又幾香口!!

Mango lassi
解辣一流!!

青檸蘇打。lime soda好味😋
香滑牛油雞(Curry  Leaf  Murgh  Makhani)

牛油雞超好食

Must try! !
真係必食。佢係超出我想像既好食!
朋友讚個陣我只覺得佢誇張。
但原來真係超正!!!

Naan。講到印度薄餅。又係冇得輸。
印度薄餅又係必食。

因為我同朋友都係勁晏先食野。所以叫得唔多野食!

下次黎要試下蒜蓉薄餅先得!!

個個都讚佢。
2020-01-19
  • 牛油薄餅
2020-01-19 53 浏览
朋友介紹正宗印度咖喱,今日路經佐敦決定試一試。星期日既六點,一開門已經有兩枱外國客人,相當受外國人歡迎。木牆、沙發、 咕𠱸,加上員工態度友善、積極,坐得舒適之餘亦令整體感覺格外親切,無論兩個人定一班人都有氣氛又溫馨。點完餐之後員工就上左個胡椒餅做前菜開開胃,加上印度既辣汁特別野味!青檸梳打唔算特別,但係杯Mango Lassi味道濃郁、解辣一流不得不提既係佢既牛油雞同牛油薄餅!牛油雞除咗普通嘅咖喱同牛油之外嗰日加咗蕃茄味,整體感覺creamy、唔太辣、容易入口,加上鬆軟既牛油薄餅,配搭一絶!搞到就算食都飽飽地都仲想叫多碟下次一定要試下其他咖喱同薄餅嘅配搭!
下次一定要試下其他咖喱同薄餅嘅配搭!
2020-01-19
2020-01-13 76 浏览
🍃Curry Leaf 🍃放假之前,邀請同事一起過來咖喱葉,吃一餐正宗印度咖哩,放鬆一下心情。之前來過幾次了,每次都帶給我不同的驚喜!.Lamb Luknow kebab$128羊🐑肉Kabab,肉質鮮嫩多汁,而且在特質的香料調味下,肉質格外的鮮香。羊肉的製作特別考究廚師👨‍🍳的手藝,這也是考量一家餐廳水平的一個標準。咖喱葉在親自測評下,通過測試,滿分💯好評!.Lamb rogan josh$148羊肉紅咖喱🍛慢火燒燉之後的肉質鮮美細嫩,不塞牙🦷。肉汁的鮮美與咖喱的調味融合得天衣無縫,將鮮美的湯汁澆在薄餅上,然後捲起來一口咬下去,感覺滿滿的幸福~.Butter naan$28現烤出來的薄餅,鬆軟綿密細緻!這是我吃印度餐一定要點的食物之一。而且吃過這麼多印度菜,每一間的Naan都各有特色,好像每一個帥哥都是不一樣的帥🥰🥰😋需要你靜下心來,用心去體會。.Kuchumber Salad 🥗 $58沙律新鮮,很少吃到如此純樸的製作方式下的沙律了。番茄🍅黃瓜🥒沙律菜用上等橄欖油攪拌下,灑上簡單的辣椒粉以及其他調料,保留了蔬菜🥬最原始的狀態和營養。在希臘時候也是這樣吃,特別懷念以前~.Kulfi
🍃Curry Leaf 🍃

Lamb Luknow kebab$128

Lamb rogan josh$148

Butter naan$28

Kuchumber Salad 🥗 $58
Kulfi $35

印度雪糕🍦同事點的,真心很特別,清爽口感上面灑了花生🥜碎片,給你refresh的感覺~
Mango 🥭 Lassi$38

網紅菜式!每次來都點,芒果🥭和酸奶的完美融合下,又略帶小小鹹~應該獨次一間有這樣的奶昔,給你品嚐了~
Coconut 🥥 Juice $38
新鮮椰青,純天然製作,不含防腐劑!健康飲食的首選飲品😋

咖哩叶 (佐敦)
佐敦茂林街16-18号茂林商业大厦地下
2020-01-13 67 浏览
話說小妹好鐘意食印度薄餅食印度薄餅當然配印度咖喱🤤今次就去試一間正宗印度菜🇮🇳.印度小脆球 $48外脆內軟🤤倒入秘制醬汁雖然顏色睇落以為係辣汁🔥原來係清新嘅酸甜味❄味道與口感配合特別又好味😋香滑牛油雞 $128唔辣嘅咖哩 啱哂怕辣嘅朋友們❤味道同口感唔會好油雞肉嫩滑之餘 醬汁入哂味😋配埋薄餅 / 白飯超正🤤芒果奶昔 $38芒果 同 奶味 完美平均味道香濃又滑 唔會起雪超好飲😋烤羊肉串 $128香噴噴嘅羊肉味🤤咬口煙韌 肉汁豐富最重要唔會油😋乾酪麵包 $39香滑嘅乾酪 配上 脆脆麵包香滑脆口 停唔到口🤤
話說小妹好鐘意食印度薄餅

乾酪麵包 $39
香滑嘅乾酪 配上 脆脆麵包
香滑脆口 停唔到口🤤
2020-01-10 70 浏览
今日去左尖沙咀食飯,一個人想食啲特別啲既晚餐。天氣涼涼地想食啲香口辣野,上網搵到食印度菜餐廳。餐廳主打印度咖哩,印度咖哩和泰式咖哩的確好唔同啊。見到好多人推介依間餐廳,因為印度咖哩夠哂正宗,我想試下。餐廳6:30人客都有幾個,環境好有印式味道。店員送上小食。薄薄脆片香口咸香,沾上醬汁都幾開胃。我叫左mango lassi,正宗印度式飲品,其實是印度酸奶。香濃芒果香,入口奶感重。我叫左主菜是蕃茄羊肉,羊肉好軟腍,咖哩香口帶微辣!
2020-01-09 61 浏览
印度菜唔去重慶大廈,今次去佐敦橫街朋友介紹正宗印度餐廳,全部都是印度人!裝潢設計異國風情好似係送的小食,印度咖哩醬配脆薄餅,覺得綠色少少辣,右邊就甜甜地,幾開胃!脆薄餅牛油咖哩,十分香滑,不太辣反而甜甜地。牛肉大小適中,入味又軟腍。我地加咗個牛油naan bread,外脆內軟,不過份量有啲少,食哂之後個咖哩仲剩好多,有白飯散叫會更好!牛油naan bread羊肉炒飯!幼長印度米,粒粒分明,羊肉軟份量多,清哂!
印度菜唔去重慶大廈,今次去佐敦橫街
朋友介紹正宗印度餐廳,全部都是印度人!裝潢設計異國風情

脆薄餅

牛油naan bread

羊肉炒飯!幼長印度米,粒粒分明,羊肉軟份量多,清哂!
如果平時食中西菜食到悶悶地又想試下新口味! 呢到絕對係一個唔錯既選擇😋呢間就係咖喱葉,係位於佐敦既一間充滿印度特色餐廳。第一味試左呢個羊肉咖喱角😍羊肉配搭埋香脆嘅咖喱角口感的確一流💗真係好香好香呀! 食唔到辣嘅我都接受到呢隻咖喱味😋 第二味要推介既係呢個烤羊架😛羊肉多汁之餘仲有好濃既香草味🌿好Juicy! 份量絕對唔小㗎👍🏻第三味係必食之選呀,就係呢個牛油蒜蓉烤餅👏🏻唔同一般嘅印度薄餅有咖喱沾嚟食,咬落去好香牛油味之餘仲甜甜地😽外脆內軟味道淡淡卻好香口☺第四味要讚既係呢個洋蔥圈🤩外皮炸到好脆好似食緊薯片㗎咁,做小食餸酒簡直係perfect match 呀! 飲品方面揀左較健康既芒果奶同香蕉奶❤飲落去好似飲緊乳酪咁,酸酸甜甜😌幾鍾意呢個味道呀! 鍾意甜啲既朋友我會推薦芒果味多啲🤓但香蕉味亦都唔差一樣咁好飲同解渴,仲好大杯添!正😙
羊肉咖喱角

第二味要推介既係呢個烤羊架😛
羊肉多汁之餘仲有好濃既香草味🌿
好Juicy! 份量絕對唔小㗎👍🏻
牛油蒜蓉烤餅

第三味係必食之選呀,就係呢個牛油蒜蓉烤餅👏🏻
唔同一般嘅印度薄餅有咖喱沾嚟食,
咬落去好香牛油味之餘仲甜甜地😽
外脆內軟味道淡淡卻好香口☺
洋蔥圈

第四味要讚既係呢個洋蔥圈🤩
外皮炸到好脆好似食緊薯片㗎咁,
做小食餸酒簡直係perfect match 呀!
芒果奶&香蕉奶

飲品方面揀左較健康既芒果奶同香蕉奶❤
飲落去好似飲緊乳酪咁,酸酸甜甜😌
幾鍾意呢個味道呀!
鍾意甜啲既朋友我會推薦芒果味多啲🤓
但香蕉味亦都唔差一樣咁好飲同解渴,
仲好大杯添!正😙
2020-01-06
羊肉咖喱角
烤羊架
牛油蒜蓉烤餅
洋蔥圈
芒果奶&香蕉奶
2020-01-05 2255 浏览
平安夜食西餐預左俾人劏,反正食咩冇所謂,志在出去食餐飯湊下熱鬧,加上每年平安夜都例必去教堂參加子夜彌撒,就近近地在附近食印度菜。咖哩葉除左印度菜,都有西餐menu,而且難得地大時大節都冇加價,見倒有個節日套餐每位都係$200,所以當晚7點去到已經坐滿晒人。胡椒餅夠薄夠脆,薄荷醬帶少少辣味,幾惹味。椰汁($38)Menu內的椰汁原本以為係一杯杯或一罐罐的椰汁,原來係椰青,哩個收費真心抵。椰青好清甜,椰青肉軟腍易挖,除左Lassi外,另一非常啱配搭咖哩飲。香滑烤肉串($138)烤肉串係用免治雞肉混埋生薑和多種香料再放在爐內燒,雞肉肉質不會太乾,帶點香料味,都幾特別。五香滑魚($128)咖哩葉的咖哩屬於北印度咖哩,比起香港常見的南印度咖哩辣度較低,這道五香滑魚有咖哩香味之餘又不會有辣味,啱晒吃不到辣又想食咖哩的朋友,但對於嗜辣的我們就覺得爭咁啲。魚塊都幾多,肉質亦滑。上: 蒜蓉牛油烤餅($28)下: 烤餅($18)蒜蓉牛油烤餅好惠熟,用來配咖哩一流。烤餅英文是Roti,同平時食開的naan比較口感較鞋,未必適合香港人口味。總結,食物中規中舉,咖哩屬於北印度咖哩,辣度較低,啱晒唔食得辣的朋友。

胡椒餅夠薄夠脆,薄荷醬帶少少辣味,幾惹味。

椰汁($38)

椰汁

香滑烤肉串($138)

香滑烤肉串

五香滑魚($128)

五香滑魚

魚塊都幾多,肉質亦滑。
五香滑魚

上: 蒜蓉牛油烤餅($28)

下: 烤餅($18)
蒜蓉牛油烤餅 & 烤餅

蒜蓉牛油烤餅好惠熟,用來配咖哩一流。
烤餅

椰汁
2020-01-03 140 浏览
見有段時間冇食印度菜,所以今日專程去咗佐敦Curry Leaf食印度餐,因為見食評好多人都話好味 。去到見到個環境都好傳統嘅印度裝修,而侍應都係印度人,所以未食都知道係食正宗地道印度菜。 我哋叫咗羊肉咖哩角,五香炒烤雞,奶油烤雞,烤餅同埋牛油烤餅,烤餅超薄超脆,可點特製印度醬汁食,有酸酸甜甜嘅及辣嘅任君選擇 牛油烤餅比較大塊,用印度軟牛油製造,我就覺得呢個超好食,唔太油膩比較乾身就算唔點汁都好好味,如果點埋五香炒烤雞嘅咖哩醬食,又係食到停唔到口, 五香炒烤雞超滑,醬汁比較濃味但係咖哩就唔係辣,而奶油烤雞係用咗酸奶,奶酪,香菜同辣椒烹調,所以有食得出雞件好嫩滑,羊肉咖哩角又係我最鍾意食嘅其中一度菜,外脆內軟而且羊肉一啲都唔騷,點埋佢特製嘅bbq醬氲,正!下次我黎開油尖旺又想食印度菜一定會嚟返呢度食!
2020-01-02 113 浏览
這次來到佐敦覓食 在茂林街裡面隱藏著一家店餐廳門面是西餐廳裝飾 裡面充滿印度色彩的環境主打是印度菜 店鋪分為兩層 樓上以自助餐為主🤤 自助午餐價錢為HKD$118 還要沒有加一服務費🙈性價比不錯呢~ 我們選擇自己點餐食 想食更多菜式餐牌食物挻多選擇 還有印度咖哩角和香料咖啡耶~職員是以印度藉服務員為主 他們挻友善而且好客呢大家主要是英文溝通和點餐 所以下單是沒有問題·印度薄餅 HKD$18·羊肉咖哩角 HKD$48 ·原味烤餅 HKD$18 / 蒜蓉牛油烤餅 HKD$28 ·香滑牛油雞 HKD$128 ·酸奶烤素串 HKD$68 ·青檸梳打 / 香料奶茶 HKD$28 食物是新鮮做出來的 所以送餐時香噴噴熱辣辣送來味道很香 最香的是香料奶茶 在水吧煮時已聞到很香印度薄餅和烤餅做到很酥脆 烤餅我喜歡食蒜香味多點而令我印象最深刻的食物 就是香滑牛油雞這道菜🤤再上菜的時候 我們還以為店員送了湯品上來呢🤣🤣但用湯匙推開一看原來是咖哩來的 令我們很驚喜
這次來到佐敦覓食 在茂林街裡面隱藏著一家店
餐廳門面是西餐廳裝飾 裡面充滿印度色彩的環境
主打是印度菜 店鋪分為兩層 樓上以自助餐為主🤤

[环境] [服务]
自助午餐價錢為HKD$118 還要沒有加一服務費🙈
性價比不錯呢~ 我們選擇自己點餐食 想食更多菜式
餐牌食物挻多選擇 還有印度咖哩角和香料咖啡耶~
職員是以印度藉服務員為主 他們挻友善而且好客呢
大家主要是英文溝通和點餐 所以下單是沒有問題[悠闲]